Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.144 din 14 octombrie 2021  pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 905/2009 privind înfiinţarea Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele de primire a urgenţelor (CPU)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.144 din 14 octombrie 2021 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 905/2009 privind înfiinţarea Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele de primire a urgenţelor (CPU)

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 988 din 15 octombrie 2021
    Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale asistenţă medicală, medicină de urgenţă şi programe de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii cu nr. CAZ 1.970/2021,
    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii, interimar, emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului sănătăţii nr. 905/2009 privind înfiinţarea Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele de primire a urgenţelor (CPU), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 527 din 30 iulie 2009, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. În tot cuprinsul ordinului, precum şi în titlul acestuia, sintagmele „unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele de primire a urgenţelor (CPU)“, „UPU/CPU“ şi „UPU sau CPU“ se înlocuiesc cu sintagma „toate unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele de primire a urgenţelor (CPU) sau camerele de gardă“, sintagma „Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti“ se înlocuieşte cu sintagma „Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov“, acronimul „SAMB“ se înlocuieşte cu acronimul „SABIF“ şi sintagma „SMURD Bucureşti“ se înlocuieşte cu sintagma „SMURD Bucureşti-Ilfov“.
    2. La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Dispeceratul unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din toate unităţile de primire a urgenţelor (UPU), compartimentele de primire a urgenţelor (CPU) sau camerele de gardă, denumit în continuare Dispecerat, este o structură fără personalitate juridică aflată în coordonarea Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii şi operează virtual în cadrul unei platforme informatice, cu participarea unităţilor sanitare publice care au în structură unităţi de primire a urgenţelor (UPU), compartimente de primire a urgenţelor (CPU) sau camere de gardă."

    3. Anexa nr. 1 se abrogă.
    4. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    5. Anexa nr. 3 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul sănătăţii, interimar,
                    Vass Levente,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 14 octombrie 2021.
    Nr. 2.144.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 905/2009)
    REGULAMENT
    de organizare şi funcţionare al Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere
    care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor
    proveniţi din toate unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele
    de primire a urgenţelor (CPU) sau camerele de gardă
    CAP. I
    Organizare
    ART. 1
    În sensul prezentului regulament, termenii de mai jos au următorul înţeles:
    1. platformă informatică - suportul tehnic şi programele informatice prin care se realizează procesul de dispecerizare;
    2. coordonator - Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, având rolul de coordonare operativă, supraveghere şi control al procesului de dispecerizare. Accesul în cadrul platformei informatice de dispecerizare se face utilizându-se drept de administrator;
    3. administrator - Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) prin Dispeceratul SABIF, şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bucureşti-Ilfov, prin Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii“ - SMURD Bucureşti, ambele din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Aceştia, în calitate de administratori ai platformei informatice, beneficiază de dreptul de administrare asupra platformei informatice, precum şi de toate drepturile conferite de prezentul regulament, scopul principal fiind acela de a putea vizualiza locurile libere din toate unităţile sanitare publice din Bucureşti, în scopul direcţionării ambulanţelor cu medic către spitalele care au locuri libere;
    4. utilizator:
    a) toate unităţile sanitare publice care au în structură unităţi de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimente de primire a urgenţelor (CPU) sau camere de gardă şi care au acces în cadrul platformei informatice pentru a putea introduce numărul paturilor libere din cadrul fiecărei secţii a spitalului şi de a le elimina pe măsura ocupării lor;
    b) dispeceratele integrate judeţene ISU-serviciile de ambulanţă judeţene (SAJ) - scopul principal fiind acela de a putea vizualiza locurile libere din toate unităţile sanitare publice din judeţ, în scopul direcţionării echipajelor medicale către spitalele care au locuri libere.



    ART. 2
    (1) Toate UPU/CPU/camerele de gardă ale spitalelor care au fost dotate cu staţii radio în reţeaua TETRA au obligaţia să menţină în stare de funcţionare aceste staţii, în UPU/CPU/camera de gardă (în „Grupul Spitale“, subgrupul „Spital Buc“), pentru a putea comunica cu cei care au acces în sistemul TETRA. Staţia va fi montată în proximitatea operatoarei de la registratură sau triaj, care va avea sarcina să o supravegheze şi să răspundă cu promptitudine.
    (2) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, toate instituţiile participante la procedura de dispecerizare vor instala câte un terminal în reţeaua de cooperare „I. C.“ a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în UPU/CPU/camera de gardă, în proximitatea terminalului PC, pentru a putea avea o legătură operativă securizată cu toţi utilizatorii şi administratorii.

    CAP. II
    Funcţionare
    ART. 3
    (1) În UPU/CPU/camera de gardă a/al fiecărui utilizator se va înfiinţa un registru de dispecerizare, care va fi înregistrat la registratura instituţiei, va avea toate filele numerotate şi ştampilate cu ştampila UPU/CPU/camerei de gardă, iar pe ultima filă va avea inscripţionat: „Acest registru conţine un nr. de ............ file numerotate şi ştampilate“, cuvinte urmate de semnătura şi parafa medicului-şef al UPU/CPU/camerei de gardă.
    (2) În registrul prevăzut la alin. (1) se vor introduce zilnic următoarele date: data şi ora la care au fost introduse locurile libere şi orele la care au fost eliminate, precum şi numele complet şi funcţia celui care a făcut aceste operaţii. De asemenea, vor fi consemnate eventualele disfuncţionalităţi în operarea platformei informatice, ora la care a fost sesizată disfuncţionalitatea, persoana sesizată şi ora remedierii.
    (3) La începutul fiecărei gărzi/ture, medicul-şef al UPU/CPU/camerei de gardă sau medicul responsabil de gardă va nominaliza persoanele care vor avea dreptul de a opera în cadrul dispecerizării.

    ART. 4
    Administratorii vor consemna datele legate de dispecerizarea locurilor libere în registrele proprii ale dispeceratelor SABIF şi, respectiv, ale ISU - Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bucureşti.

    ART. 5
    Fiecare administrator şi fiecare utilizator vor primi conturi şi parole iniţiale de acces în cadrul platformei informatice de dispecerizare. După activarea contului, fiecare administrator şi fiecare utilizator îşi vor modifica parolele, introducând o parolă proprie pentru a nu permite intrări neautorizate în sistem. Periodic, la maximum 6 luni, aceste parole vor fi modificate din motive de securitate.

    ART. 6
    (1) În fiecare zi, în intervalul orar 7,00-13,00, fiecare secţie a unităţilor sanitare publice care au în structură unităţi de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimente de primire a urgenţelor (CPU) sau cameră de gardă va elibera un număr de locuri pentru a putea fi folosite pentru internarea urgenţelor, astfel încât la nivelul întregii unităţi sanitare acestea să reprezinte între 5% şi 10% din totalul locurilor spitalului.
    (2) Locurile menţionate la alin. (1) vor fi comunicate de către personalul desemnat de la nivelul secţiilor către UPU/CPU/camera de gardă până cel mai târziu la ora 13,00 a aceleiaşi zile, pentru a putea fi introduse în sistem până cel mai târziu la ora 13,30.
    (3) Vor fi comunicate ca locuri libere atât cele existente fizic libere la ora 13,00, cât şi cele care urmează a fi eliberate în orele următoare (de exemplu: externări, transferuri intra- şi interspitaliceşti etc.).
    (4) Locurile libere cu posibilitate de ventilaţie mecanică din secţiile de anestezie-terapie intensivă vor fi comunicate separat, din totalul locurilor libere din secţiile de anestezie-terapie intensivă.
    (5) Persoanele desemnate la art. 3 alin. (3) vor introduce în sistem datele transmise de secţii şi le vor consemna în registru.
    (6) Pe măsura ocupării locurilor, secţiile vor transmite datele către UPU/CPU/camera de gardă, iar cei responsabili vor face modificările în sistem şi vor consemna în registru.
    (7) Sunt interzise internările programate pe locurile asigurate pentru urgenţă şi raportate în sistem ca atare.

    ART. 7
    Procedura de dispecerizare a locurilor libere se aplică pentru urgenţele cotidiene. În cazul unor evenimente cu victime multiple sau de activare parţială ori totală a Planului roşu vor fi direcţionaţi pacienţi către spitale, indiferent dacă au sau nu locuri libere.

    ART. 8
    (1) Dispeceratele integrate judeţene ISU- SAJ/SABIF-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti vor direcţiona ambulanţele cu medic, în funcţie de locurile libere pe fiecare specialitate şi de gravitatea cazului, către cel mai apropiat spital competent.
    (2) Dacă pacientul este stabil, ambulanţele cu medic pot fi direcţionate şi către un alt spital competent care are locuri libere, cu condiţia ca ambulanţa să poată reveni în timp util la staţia/unitatea de bază.
    (3) În cazul pacienţilor critici, aceştia pot fi transportaţi la cel mai apropiat spital competent, chiar dacă nu are locuri libere, cu acordul dispeceratului serviciului public de urgenţă prespitalicesc, în vederea stabilizării lor. Ulterior, spitalul în cauză îi poate transfera la un alt spital care are locuri libere, cu sprijinul dispeceratelor integrate judeţene ISU-SAJ/SABIF-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, care îi va furniza date despre spitalele care au locuri libere, în vederea organizării transferului interclinic, conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.
    (4) Prevederile prezentului regulament nu se aplică echipajelor de prim ajutor ale SMURD sau ambulanţelor tip B2 cu asistent ale SAJ/SABIF, care vor transporta pacientul la cel mai apropiat spital competent.
    (5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), pentru pacienţii stabili, cu aprobarea medicului coordonator al dispeceratelor integrate judeţene ISU-SAJ/SABIF-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, ambulanţele tip B2 cu asistent ale SAJ/SABIF pot fi direcţionate şi către un alt spital competent care are locuri libere.
    (6) În cazul pacienţilor critici dispeceratele integrate judeţene ISU-SAJ/SABIF-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti au obligaţia să anunţe prin radio (în reţeaua TETRA) sau telefonic (în reţeaua „I. C.“) UPU/CPU/camera de gardă de destinaţie despre momentul estimat al sosirii echipajului şi o scurtă prezentare a cazului.

    ART. 9
    În cazul unor disfuncţionalităţi în utilizarea platformei informatice se va proceda astfel:
    a) utilizatorul va informa Dispeceratul SABIF despre disfuncţionalitatea în cauză, în scopul remedierii acesteia, aspect care se va consemna în registrul propriu, cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (2);
    b) Dispeceratul SABIF, ca administrator şi responsabil al întreţinerii platformei informatice a dispeceratului, va întreprinde toate măsurile pentru remedierea disfuncţionalităţii;
    c) Dispeceratul SABIF va comunica utilizatorului care a sesizat disfuncţionalitatea momentul remedierii acesteia;
    d) în cazul în care disfuncţionalitatea este identificată ca fiind locală, a utilizatorului, în sensul unei disfuncţionalităţi la terminalul PC sau la legătura internet, utilizatorul va fi informat şi va remedia disfuncţionalitatea în cel mai scurt timp;
    e) în cazul în care Dispeceratul SABIF nu poate fi contactat, va fi informat despre disfuncţionalitate al doilea administrator, Dispeceratul ISU-SMURD Bucureşti, care va informa pe canale specifice Dispeceratul SABIF în scopul remedierii disfuncţionalităţii.


    ART. 10
    În cazul în care platforma informatică a Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din toate unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele de primire a urgenţelor (CPU) sau camere de gardă care nu poate fi accesată, utilizatorul în cauză va comunica telefonic (în reţeaua „I. C.“) dispeceratelor integrate judeţene ISU-SAJ/SABIF-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti lista paturilor libere, pentru ca acestea să îşi desfăşoare în bune condiţii procesul de direcţionare a cazurilor către spitale.

    CAP. III
    Coordonare şi monitorizare
    ART. 11
    Ministerul Sănătăţii, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşoară activitatea de coordonare şi monitorizare a activităţii de dispecerizare a paturilor libere raportate de toate unităţile sanitare publice care au în structură unităţi de primire a urgenţelor (UPU), compartimente de primire a urgenţelor (CPU) sau camere de gardă.

    ART. 12
    (1) Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă dispune organizarea unor şedinţe de analiză a activităţii de dispecerizare în scopul îmbunătăţirii acesteia, cu participarea reprezentanţilor administratorilor şi utilizatorilor.
    (2) Şedinţele se vor organiza trimestrial, precum şi ori de câte ori va fi nevoie.

    ART. 13
    Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă poate solicita, în baza propriilor constatări sau la sesizarea unuia dintre administratori, efectuarea de controale la utilizatorii care nu comunică sau comunică eronat numărul locurilor libere.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 14
    Toate unităţile sanitare au obligaţia anunţării administratorului platformei referitor la modificarea structurii unităţii şi actualizarea informaţiilor în aplicaţie.

    ART. 15
    Raportarea eronată sau neraportarea locurilor libere atrage răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz.


    ANEXA 2

    (Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 905/2009)
    GHID
    de utilizare a platformei informatice
    1. Descriere generală
    Aplicaţia de monitorizare a numărului de paturi disponibile din spitale este o componentă a Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere, scopul aplicaţiei fiind asistarea personalului coordonator din cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), al Ministerului Sănătăţii (MS) şi al dispeceratelor integrate ISU-SAJ, respectiv a operatorilor din dispeceratul spitalelor în procesul de îndrumare a echipajelor cu pacient în ambulanţă către spitalele care dispun de paturi pentru primirea pacientului/pacienţilor. În acest fel se urmăresc eliminarea situaţiilor în care pacientul trebuie transportat de la un spital la altul din lipsă de locuri şi optimizarea activităţii de tratare a urgenţelor medicale.

    2. Detalii tehnice
    a) Post utilizator: MS, SMURD Bucureşti şi spital din municipiul Bucureşti:
    - un PC cu acces la internet (sau orice dispozitiv cu acces la internet: tabletă, telefon);
    – un browser web;
    – adresa site-ului este http://paturi-spitale.sabif.ro:53053/ Ambulance/.

    b) Post utilizator în cadrul SABIF:
    - un PC în reţeaua internă a SABIF (nu este necesar să aibă acces la internet);
    – un browser web;
    – adresa site-ului este http://89.0.0.86:8080/Ambulance.


    3. Fluxul informaţional
    Spitalele accesează prin intermediul internetului site-ul web pus la dispoziţie de SABIF pentru înregistrarea numărului de paturi. Fiecare spital va completa numărul de paturi libere pe secţii. Aceste informaţii sunt înregistrate într-o bază de date. Utilizatorii cu profil de coordonator din cadrul MS, SABIF, SMURD Bucureşti-Ilfov şi dispeceratele integrate ISU-SAJ vizualizează cu ajutorul unui browser web numărul de paturi pe spitale şi secţii. Actualizarea informaţiilor din pagina de vizualizare a numărului de paturi se va face în mod automat, pe măsură ce acestea sunt modificate în sistem de către operatorii de la spitale.
    Fluxul informaţional în sistem este evidenţiat şi în figura*) de mai jos:
    *) Figura este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)


    4. Descrierea aplicaţiei
    Aplicaţia îşi propune să ofere personalului cu rol de coordonator aparţinând SABIF, SMURD Bucureştii-Ilfov, MS şi dispeceratelor integrate ISU-SAJ, precum şi operatorilor din spitale accesul în timp real la informaţiile privind numărul de paturi libere din spitale, cu separare pe secţii. Aceste informaţii sunt utile pentru îndrumarea eficientă a echipajelor aflate pe teren, în misiune.
    Există 3 entităţi cu drept de administrare (MS, SABIF şi SMURD Bucureşti-Ilfov) a sistemului, fiecare dintre entităţi având mai mulţi utilizatori definiţi pentru întreţinerea şi monitorizarea funcţionării sistemului.
    Pentru fiecare instituţie (MS, SABIF şi SMURD Bucureşti-Ilfov, spitale) se definesc mai mulţi utilizatori cu parolă distinctă şi drepturi specifice profilului de utilizator. Toţi utilizatorii, atât administratorii, cât şi utilizatorii obişnuiţi, vor folosi un browser pentru realizarea sarcinilor specifice.
    Administrarea nomenclatoarelor care asigură suportul pentru buna funcţionare a aplicaţiei, precum şi administrarea conturilor de utilizator revin utilizatorilor cu drept de administrare din cele 3 entităţi: MS, SABIF şi SMURD Bucureşti-Ilfov. În acest sens se vor folosi funcţionalităţile puse la dispoziţie de aplicaţie.
    Zone sau arii de lucru:
    A. MS, SABIF şi SMURD Bucureşti-Ilfov (cu rol de administrare şi coordonare)
    La nivelul acestor arii vor fi două tipuri de operare: administratori şi coordonatori.
    Administratorul are la dispoziţie următoarele funcţionalităţi:
    - gestionarea conturilor utilizatorilor:
    • adăugare utilizator;
    • schimbare parolă şi nume utilizator;
    • ştergere utilizator;

    – vizualizarea secţiilor spitalelor cu paturile disponibile ale acestora.

    Coordonatorul are acces la o pagină care arată mereu numărul de paturi libere din secţii pentru fiecare spital. Aceste informaţii vor fi afişate împreună pe o singură pagină care va fi reactualizată automat, pe măsură ce informaţiile în sistem sunt modificate.
    Coordonatorul are la dispoziţie următoarele funcţionalităţi:
    - modificarea contului propriu;
    – monitorizarea şi filtrarea avansată a secţiilor şi spitalelor.

    În cadrul aplicaţiei, coordonatorul are la dispoziţie posibilitatea de filtrare a secţiilor şi spitalelor, căutarea/filtrarea fiind de mai multe tipuri:
    - filtrare în funcţie de tipurile de secţii;
    – filtrare în funcţie de numele spitalului;
    – filtrare în funcţie de tipul spitalului;
    – filtrare în funcţie de gradul de ocupare.

    Coordonatorul are posibilitatea de a identifica în aplicaţie gradul de actualitate al informaţiilor, aplicaţia precizând intervalul de timp de când o anumită informaţie nu a mai fost actualizată (de exemplu: nr. de paturi transmise de spitalul X nu a fost actualizat de 2 zile, 3 ore şi 10 minute).

    B. Spitale (cu rol de introducere/actualizare a informaţiilor)
    Utilizatorul asociat unui spital (operator) poate să actualizeze numărul de paturi din fiecare secţie a spitalului respectiv şi nu are posibilitatea de vizualizare sau modificare a datelor aparţinând unui alt spital.
    Toţi utilizatorii îşi pot schimba parola; se recomandă ca modificarea ei să fie efectuată periodic din motive de securitate.
    Reactualizarea paginii se face automat. În funcţie de informaţiile afişate în această fereastră, personalul coordonator din cadrul SABIF, SMURD Bucureşti-Ilfov şi dispeceratelor integrate ISU-SAJ va îndruma echipajul cu pacient în maşină către spitalul care poate asigura asistenţă medicală adecvată.
    NOTĂ:
    Lista cu spitalele, secţiile şi numărul total de paturi disponibile la nivelul fiecărei secţii reprezintă informaţii care vor fi transmise de către direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti. Actualizarea ei conduce şi la actualizarea listei în cadrul aplicaţiei; administratorii sau operatorii din spitale nu au dreptul de modificare a listei cu spitale sau secţii decât în condiţiile precizate în regulamentul prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.




    5. Utilizarea aplicaţiei
    Aplicaţia este structurată în două zone de lucru aferente MS/SMURD/SABIF şi, respectiv, spitalelor, utilizatorii încadrându-se în 3 categorii: administratori, coordonatori şi operatori.
    Acest capitol are drept scop prezentarea funcţionalităţilor şi interfeţei grafice pentru utilizatorii folosind cele 3 profiluri.
    5.1. Profilul administrator
    Pentru accesarea aplicaţiei se utilizează un browser web unde se introduce adresa: http://paturi-spitale.sabif.ro:53053/ Ambulance sau http://89.0.0.86:8080/Ambulance (link intern SABIF). La apariţia paginii web se introduc pentru autentificare nume utilizator şi parolă.
    După introducerea acestor date se accesează butonul „Autentificare“ şi, în cazul în care utilizatorul este autentificat cu succes, aplicaţia afişează interfaţa de utilizare a aplicaţiei. Dacă utilizatorul şi parola nu sunt acceptate de sistem, aplicaţia afişează un ecran de informare (Utilizator sau parolă incorectă).
    Pe fiecare ecran al aplicaţiei se afişează utilizatorul conectat în zona din dreapta sus a paginii. Pentru administratorul aplicaţiei sunt disponibile următoarele funcţionalităţi/ecrane:
    - Vizualizare - pentru vizualizarea numărului de paturi libere pe spitale şi secţii;
    – Utilizatori - pentru gestionarea utilizatorilor;
    – Audit - pentru urmărirea evoluţiei în timp a numărului de paturi libere pe spitale şi secţii;
    – Cont - pentru schimbarea datelor de identificare sau a parolei utilizatorului;
    – Ieşire - pentru ieşirea din aplicaţie.

    Vizualizare
    În această pagină utilizatorul are posibilitatea să vadă numărul de paturi libere pe spitale şi secţii, fără posibilitatea de a efectua modificări ale informaţiilor afişate. Această pagină îi dă administratorului posibilitatea să gestioneze utilizatorii care au acces la aplicaţie. Administratorul are dreptul de a defini noi utilizatori pentru spitale şi pentru entitatea proprie pe care o reprezintă. Spre exemplu, utilizatorii cu drept de administrator din SABIF nu pot efectua modificări (adăugare, modificare, ştergere) pentru alţi utilizatori decât cei definiţi în SABIF sau spitale. Această limitare este impusă pentru ca administratorii din entităţile SABIF, SMURD Bucureşti-Ilfov sau MS să nu efectueze modificări asupra altor conturi de administrator decât cele proprii.
    Pentru introducerea unui nou utilizator se accesează „Utilizator Nou“ din partea de sus a paginii. În acest fel aplicaţia deschide o nouă interfaţă pentru definirea unui nou utilizator.
    În câmpul „Nume“ se introduce numele persoanei utilizator în clar. Câmpul „Vizualizare“ este un check-box care, dacă este bifat, specifică faptul că noul utilizator are doar drepturi de vizualizare (asociate cu un coordonator). Bifarea acestui check-box duce la inactivarea câmpului „Nume Spital“, pentru că utilizatorii din cadrul spitalelor nu au acces la profilul coordonator, putând fi definiţi doar ca operatori.
    Pentru utilizatorii din cadrul unui spital se lasă nebifat check-boxul „Vizualizare“ şi se selectează spitalul de care aparţine utilizatorul. În câmpul „UtilizatorID“ se introduce codul utilizatorului cu care se intră în aplicaţie. După introducerea tuturor datelor se apasă butonul „Salvează“. Parola implicită a unui utilizator nou este user. După prima conectare se recomandă ca utilizatorul să îşi schimbe parola cu una personală, de preferinţă mai mare de 5 caractere.
    Pentru modificarea informaţiilor despre un utilizator, administratorul accesează opţiunea de editare din dreptul utilizatorului de pe pagina cu utilizatori. Aplicaţia va afişa pagina de modificare a datelor despre utilizator.
    Se pot modifica câmpurile: „Nume“ (numele în clar al persoanei utilizator), „Vizualizare“ (faptul că utilizatorul are doar drepturi de vizualizare) şi „Nume Spital“ (spitalul de care aparţine utilizatorul). După modificări se apasă butonul „Salvează“.
    Pentru ştergerea unui utilizator se apasă butonul de ştergere din partea dreaptă a liniei descriptive pentru un utilizator din lista de utilizatori afişaţi.
    În cazul în care un utilizator are dificultăţi pentru conectarea în aplicaţie pentru că a uitat parola de conectare, este necesară resetarea parolei la cea iniţială (user). Pentru revenirea la parola implicită „user“ se accesează linkul „reset“ din dreptul utilizatorului de pe pagina cu utilizatori, linkul „reset“ apărând în dreptul parolei unui anumit utilizator care şi-a modificat parola implicită. După resetarea parolei, utilizatorul poate să se conecteze în sistem şi să stabilească o nouă parolă proprie.

    Audit
    Pagina „Audit“ permite administratorului să urmărească evoluţia în timp a numărului de paturi libere, pe spitale şi secţii. Informaţia afişată administratorului poate fi filtrată după numele spitalului sau al unei secţii (se pot monitoriza astfel modificările efectuate la nivelul fiecărei secţii dintr-un spital specific).

    Cont
    În acest ecran utilizatorul îşi poate schimba parola sau informaţiile personale.


    5.2. Profilul coordonator
    Pentru accesarea aplicaţiei se utilizează un browser web unde se introduce adresa: http://paturi-spitale.sabif.ro:53053/Ambulance sau http://89.0.0.86: 8080/Ambulance. La apariţia paginii web se introduc pentru autentificare nume utilizator şi parolă.
    După introducerea acestor date se accesează butonul „Autentificare“ şi în cazul în care utilizatorul este autentificat cu succes, aplicaţia afişează ecranul de utilizare a aplicaţiei. Dacă utilizatorul şi parola nu sunt acceptate de sistem, aplicaţia afişează un ecran de informare (Utilizator sau parolă incorectă).
    În condiţiile în care utilizatorul cu rol de coordonator (aparţinând MS, SABIF şi SMURD Bucureşti-Ilfov) s-a autentificat cu succes, aplicaţia afişează un ecran corespunzător.
    Pentru coordonator sunt disponibile următoarele funcţionalităţi:
    - Secţii - pentru vizualizarea numărului de paturi libere grupate pe spitale şi secţii (incluzând subsecţii);
    – Cont - pentru schimbarea parolei utilizatorului;
    – Ieşire - pentru ieşirea din aplicaţie.

    Secţii
    În această pagină utilizatorul poate urmări în timp real numărul de paturi libere de la spitale, pe secţii. Este suficient ca această pagină să rămână deschisă, deoarece actualizarea paginii se face automat, astfel încât persoana care vizualizează locurile disponibile la spitale are în faţă ultima situaţie raportată de spitale. Sunt evidenţiate în mod grafic, conform legendei, tipul de spital şi, respectiv, numărul de locuri disponibile la nivelul fiecărei secţii. În cazul în care numărul de pacienţi internaţi este mai mare decât numărul de paturi din structura aprobată a spitalului, numărul de locuri va fi afişat cu semnul minus şi evidenţiat cu culoarea roşie.
    Pentru fiecare secţie al cărei număr de locuri este actualizat, sistemul înregistrează momentul actualizării şi acesta este afişat în lista vizibilă coordonatorului. Dacă actualizarea este mai veche de 24 de ore, sistemul afişează o avertizare cu privire la acurateţea informaţiilor din sistem pentru această secţie.
    În acest ecran există posibilitatea de filtrare a secţiilor şi spitalelor, aceste filtre fiind de mai multe tipuri:
    - filtrare în funcţie de tipurile de secţii;
    – filtrare în funcţie de numele spitalului;
    – filtrare în funcţie de tipul spitalului;
    – filtrare în funcţie de gradul de ocupare.

    Filtrările au drept efect restrângerea listei afişate utilizatorului, pentru a uşura identificarea locurilor libere pentru anumite secţii sau anumite spitale.

    Cont
    În această pagină utilizatorul îşi poate schimba parola şi informaţiile asociate.


    5.3. Profilul operator
    Pentru accesarea aplicaţiei se utilizează un browser web unde se introduce adresa: http://paturi-spitale.sabif.ro:53053/ Ambulance. La apariţia paginii web se introduc pentru autentificare nume utilizator şi parolă.
    După introducerea acestor date se accesează butonul „Autentificare“ şi în cazul în care utilizatorul este autentificat cu succes, aplicaţia afişează ecranul de utilizare a aplicaţiei. Dacă utilizatorul şi parola nu sunt acceptate de sistem, aplicaţia afişează un ecran de informare (Utilizator sau parolă incorectă). În cazul în care utilizatorul s-a autentificat cu succes, aplicaţia va afişa ecranul de introducere a informaţiilor privind numărul de locuri/paturi disponibile în spitalul de care aparţine utilizatorul.
    Utilizatorul cu rol de operator aparţinând unui spital are drept de modificare doar asupra datelor corespunzătoare secţiilor spitalului de care aparţine; utilizatorul nu are posibilitatea de a vizualiza sau modifica informaţiile aparţinând altor spitale.
    Pentru operator sunt disponibile următoarele funcţionalităţi:
    - Secţii - pentru introducerea numărului de paturi libere pe secţii;
    – Cont - pentru schimbarea parolei utilizatorului;
    – Ieşire - permite ieşirea din aplicaţie.

    Secţii - locuri libere
    În această pagină utilizatorul poate realiza operaţia de modificare a numărului de paturi libere pentru o secţie din cadrul spitalului de care aparţine. Aplicaţia pune la dispoziţie lista cu secţii aprobate pentru spitalul de care aparţine utilizatorul. Pentru modificarea numărului de paturi libere pe o secţie se dă click pe acţiunea disponibilă din zona de editare din dreptul secţiei de pe pagina cu secţiile spitalului. În urma acestei acţiuni, aplicaţia afişează ecranul de modificare a numărului de locuri libere pentru secţia selectată.
    Se completează câmpul „Nr. Locuri Libere“ cu o valoare numerică şi se apasă butonul „Salvează“. În cazuri excepţionale se poate introduce şi o valoare negativă care va fi evidenţiată utilizatorilor cu rol de coordonator. După apăsarea butonului „Salvează“, aplicaţia revine în pagină, afişând secţiile spitalului şi numărul de paturi libere disponibile.

    Cont
    În această pagină utilizatorul poate să îşi modifice parola. Se recomandă schimbarea periodică a parolei (la maximum 6 luni) pentru asigurarea confidenţialităţii datelor introduse în sistem, administratorii sistemului putând verifica cine este autorul fiecărei modificări operate în aplicaţie.



    6. Recomandări
    • Se recomandă utilizatorilor să nu introducă informaţiile în sistem având opţiunea „CAPS“ a calculatorului activată, urmărirea informaţiilor în sistem fiind mai uşor de făcut dacă datele sunt introduse folosind litere mici.
    • Se recomandă utilizatorilor să nu utilizeze în exces opţiunile „Back“, „Forward“, „Refresh“ ale browserului web, pentru a nu perturba funcţionarea aplicaţiei web.
    • Se recomandă pentru o mai bună experienţă de utilizare a aplicaţiei folosirea browserului web Internet Explorer versiunea 6 sau Mozilla Firefox versiunea 3.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016