Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.115 din 7 octombrie 2022  pentru stabilirea unor măsuri specifice şi temporare privind documentele conducătorilor auto eliberate de Ucraina în conformitate cu dreptul său intern    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.115 din 7 octombrie 2022 pentru stabilirea unor măsuri specifice şi temporare privind documentele conducătorilor auto eliberate de Ucraina în conformitate cu dreptul său intern

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1028 din 21 octombrie 2022
    Având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2022/1.280 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2022 de stabilire a unor măsuri specifice şi temporare în contextul invadării Ucrainei de către Rusia privind documentele conducătorilor auto eliberate de Ucraina în conformitate cu dreptul său intern,
    în temeiul prevederilor art. 12 lit. f) şi h) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 6 alin. (3) lit. g) şi h) din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    viceprim-ministrul, ministrul transporturilor şi infrastructurii, emite următorul ordin:
    ART. 1
    Prezentele măsuri creează cadrul necesar aplicării prevederilor Regulamentului (UE) 2022/1.280 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2022 de stabilire a unor măsuri specifice şi temporare în contextul invadării Ucrainei de către Rusia privind documentele conducătorilor auto eliberate de Ucraina în conformitate cu dreptul său intern, denumit în continuare Regulament.

    ART. 2
    Conducătorii auto care beneficiază de protecţie temporară pe teritoriul României şi care deţin o carte de calificare profesională, aşa cum aceasta este definită la articolul 2 lit. (b) din Regulament, pot solicita eliberarea unui certificat de calificare profesională continuă, denumit în continuare CPC, prevăzut la art. 1 alin. (3) din Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, prevăzute în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Ordin.

    ART. 3
    Conducătorii auto prevăzuţi la art. 2 care solicită CPC trebuie să efectueze pregătirea profesională periodică prevăzută la art. 3 din anexa nr. 2 la Ordin, să promoveze examenul pentru obţinerea CPC prevăzut la art. 5 din anexa nr. 2 la Ordin, iar eliberarea CPC se face conform prevederilor art. 6 şi 7 din anexa nr. 2 la Ordin şi cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) lit. (b) teza 1 din Regulament.

    ART. 4
    Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (10) din anexa nr. 2 la Ordin, în vederea participării la cursurile pentru obţinerea CPC, conducătorii auto prevăzuţi la art. 2 se înscriu la un centru de pregătire şi perfecţionare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, completând în acest scop o cerere şi depunând în acest sens un dosar cu următoarele documente:
    a) cerere semnată şi datată;
    b) permis de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare valabil emis de Inspectoratul General pentru Imigrări, în copie;
    c) permisul de conducere eliberat de Ucraina sau un alt stat membru al Uniunii Europene, în copie;
    d) adeverinţă emisă de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prin care se certifică valabilitatea documentelor conducătorului auto eliberate de Ucraina.


    ART. 5
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (2) lit. b) din Normele privind examinarea în vederea atestării profesionale a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, prevăzute în anexa nr. 8 la Ordin, candidatul trebuie să prezinte comisiei de examinare, în original, în vederea identificării şi constatării dreptului de susţinere a examenului, respectiv permis de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare valabil emis de Inspectoratul General pentru Imigrări, permisul de conducere, eliberat de Ucraina sau un alt stat membru al Uniunii Europene, aflat în perioada de valabilitate, precum şi o adeverinţă emisă de centrul de pregătire şi perfecţionare profesională care reprezintă dovada absolvirii unui curs de pregătire profesională pentru obţinerea CPC.
    (2) Modelul adeverinţei se stabileşte de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi se publică pe pagina de internet a acesteia.

    ART. 6
    Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) din anexa nr. 2 la Ordin, în vederea eliberării certificatului de calificare profesională, solicitantul depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R următoarele documente:
    a) cerere semnată şi datată;
    b) permis de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare valabil emis de Inspectoratul General pentru Imigrări, în copie;
    c) permisul de conducere eliberat de Ucraina sau un alt stat membru al Uniunii Europene aflat în perioada de valabilitate, în copie. În cazul permisului de conducere eliberat de Ucraina, solicitantul va depune şi fişa de examinare medicală prevăzută în anexa nr. 2 care face parte integrantă din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, cu modificările şi completările ulterioare, din care să rezulte că solicitantul este apt din punct de vedere medical;
    d) o fotografie color;
    e) dovada achitării tarifului de eliberare.


    ART. 7
    (1) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. emite adeverinţa prin care se certifică valabilitatea documentului conducătorului auto prevăzut la art. 2 lit. (b) din Regulament.
    (2) Modelul adeverinţei se stabileşte de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi se publică pe pagina de internet a acesteia.

    ART. 8
    În vederea solicitării adeverinţei prin care se certifică valabilitatea documentelor conducătorului prevăzute la art. 2 lit. (b) din Regulament, conducătorul auto depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. următoarele documente:
    a) cerere semnată şi datată;
    b) permis de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare valabil emis de Inspectoratul General pentru Imigrări, în copie;
    c) documentul prevăzut la art. 2 lit. (b) din Regulament, în copie, sau, după caz, o declaraţie pe propria răspundere în cazul în care deţine documentul, dar nu îl poate prezenta.
    Modelul declaraţiei se stabileşte de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi se publică pe pagina de internet a acesteia.



    ART. 9
    Prin derogare de la prevederile art. 47 din Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul întreprinderilor care solicită, pentru conducătorii auto care fac obiectul Regulamentului, atestate în conformitate cu art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1.072/2009, conducătorii auto trebuie să deţină CPC conform prezentului ordin, iar atestatele se emit cu indicarea codului Uniunii „95.01 (max. 6.3.2025)“ în rubrica de observaţii a atestatului de conducător auto.

    ART. 10
    (1) Copiile documentelor prevăzute în prezentul ordin se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul, ............, declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul“ şi semnare.
    (2) Înscrisul de la alin. (1) se redactează în limba română, în limba engleză sau în limba spaniolă, în funcţie de limba în care cursanţii aleg să efectueze cursurile de pregătire profesională.

    ART. 11
    Direcţia transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii comunică Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. punctul de contact al autorităţii din Ucraina care trebuie consultată pentru verificarea autenticităţii şi valabilităţii documentelor conducătorului auto prevăzute la art. 2 lit. (b) din Regulament şi orice informare a Comisiei de către Ucraina cu privire la valabilitatea documentelor prevăzute la art. 2 din Regulament.

    ART. 12
    Direcţia Transport Rutier din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 13
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 7 octombrie 2022.
    Nr. 2.115.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016