Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.069 din 26 noiembrie 2010  pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului mediului si dezvoltarii durabile nr. 1.897/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.069 din 26 noiembrie 2010 pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului mediului si dezvoltarii durabile nr. 1.897/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 872 din 28 decembrie 2010

    În temeiul <>art. 6 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 15 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.635/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul mediului şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Anexa la <>Ordinul ministrului mediului şi dezvoltãrii durabile nr. 1.897/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã pentru perioada 2008-2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 8 decembrie 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - Categoriile de activitãţi/instalaţii care se supun prevederilor prezentei proceduri sunt cele în care se desfãşoarã una sau mai multe dintre activitãţile prevãzute în anexa nr. 1."
    2. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - (1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã se emite pentru toatã instalaţia sau pentru o parte a acesteia şi poate acoperi una sau mai multe instalaţii situate pe acelaşi amplasament şi care sunt operate sau controlate de cãtre acelaşi operator, dacã operatorul îndeplineşte cerinţele legale privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã prevãzute în Decizia CE nr. 2007/589 din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientãri privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Operatorii care formeazã un grup comun al instalaţiilor, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se supun individual procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã şi cerinţelor privind monitorizarea şi raportarea emisiilor.
    (3) Instalaţia în care se desfãşoarã una sau mai multe dintre activitãţile prevãzute în anexa nr. 1, care a obţinut autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã pânã la data de 30 iunie 2011, nu este consideratã instalaţie nou-intratã în schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã în perioada 2013-2020.
    (4) Pentru a solicita şi obţine autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã pânã la data de 30 iunie 2011, operatorul care deţine o instalaţie prevãzutã la alin. (3) trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) a obţinut autorizaţia de mediu şi autorizaţia integratã de mediu, emise în condiţiile legii;
    b) în instalaţie se desfãşoarã una sau mai multe din activitãţile prevãzute în anexa nr. 1;
    c) îndeplineşte cerinţele legale pentru a solicita şi a obţine autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã."
    3. La articolul 4, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 4. - (1) Competenţa pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã revine autoritãţilor pentru protecţia mediului, dupã cum urmeazã:
    a) agenţiilor regionale pentru protecţia mediului, pentru activitãţile/instalaţiile aflate sub incidenţa prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    b) agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, pentru activitãţile care nu se aflã sub incidenţa prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    4. La articolul 5, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Cuantumul tarifelor pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã este prevãzut în anexa nr. 7 şi se actualizeazã periodic, prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
    ..............................................................
    (3) Tarifele pentru evaluarea şi aprobarea propunerilor de planuri de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã se achitã anual în contul afişat pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului."
    5. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) Pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, operatorul depune la agenţia judeţeanã pentru protecţia mediului urmãtoarele:
    a) solicitare pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 2;
    b) documentaţie pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 3;
    c) rezumat netehnic, întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 4;
    d) dovada privind plata tarifului corespunzãtor etapei din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.
    (2) Propunerea de plan de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã se întocmeşte anual de cãtre operator, conform prevederilor Deciziei CE nr. 2007/589 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, www.anpm.ro"
    6. La articolul 8, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Pânã la data de 1 septembrie a fiecãrui an din perioada 2011-2012, operatorii au obligaţia de a depune la Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului propunerile de planuri de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã întocmite pentru anul urmãtor, în 3 exemplare pe suport hârtie, ştampilate şi semnate pe fiecare paginã de reprezentantul legal al societãţii, şi un exemplar în format electronic, însoţite de dovada plãţii tarifului corespunzãtor."
    7. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) În termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea documentelor prevãzute la art. 7 alin. (1), agenţiile judeţene pentru protecţia mediului efectueazã:
    a) analiza documentelor depuse de operatori pentru activitãţile/instalaţiile ce intrã în sfera lor de competenţã, conform prevederilor art. 4 alin. (1);
    b) respingerea solicitãrilor pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã care sunt însoţite de documente incomplete sau incorect întocmite;
    c) transmiterea cãtre agenţiile regionale pentru protecţia mediului a solicitãrilor şi a documentelor însoţitoare prevãzute la art. 7 alin. (1), pentru activitãţile/instalaţiile care intrã în sfera de competenţã a autoritãţii regionale pentru protecţia mediului, conform prevederilor art. 4 alin. (1).
    (2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. b), operatorii au obligaţia de a completa şi/sau a întocmi corect documentaţia în termenul comunicat de agenţia pentru protecţia mediului."
    8. Articolul 10, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la primirea documentelor prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. c), agenţiile regionale pentru protecţia mediului efectueazã:
    a) analiza documentelor depuse de operatori pentru activitãţile/instalaţiile ce intrã în sfera lor de competenţã, conform prevederilor art. 4 alin. (1);
    b) respingerea solicitãrilor pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã care sunt însoţite de documente incomplete sau incorect întocmite.
    (2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. b), operatorii au obligaţia de a completa şi/sau de a întocmi corect documentaţia, în termenul comunicat de agenţia regionalã pentru protecţia mediului."
    9. La articolul 11, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 11. - (1) În termen de 90 de zile lucrãtoare de la primirea propunerilor de planuri prevãzute la art. 7 alin. 2, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului realizeazã verificarea acestora, în vederea aprobãrii.
    ..................................................................................................
    (3) Propunerile de planuri de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã pentru anul urmãtor se aprobã de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului şi se transmit autoritãţilor teritoriale pentru protecţia mediului, pânã cel târziu la data de 15 decembrie a fiecãrui an din perioada 2011-2012."
    10. La articolul 12, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) În termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea planului de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã aprobat de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, autoritatea competentã pentru protecţia mediului emite autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã."
    11. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - Operatorul are obligaţia sã solicite revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã şi a planului de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã aprobat de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, în urmãtoarele situaţii:
    a) la schimbarea operatorului şi a denumirii instalaţiei;
    b) când intervin modificãri cu privire la natura, regimul de funcţionare sau la capacitatea instalaţiei care necesitã modificarea planului de monitorizare;
    c) când intervin modificãri ale metodologiei de monitorizare determinate de modificãri în accesibilitatea datelor care permit o mai mare acurateţe, începerea unei emisii de gaze cu efect de serã care nu a existat în momentul emiterii autorizaţiei, identificarea unor erori în metodologia de monitorizare, modificarea cerinţelor legale aplicabile privind monitorizarea şi raportarea emisiilor, precum şi la solicitarea autoritãţii competente pentru protecţia mediului;
    d) la recomandarea verificatorului raportului de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de serã întocmit de operator."
    12. La articolul 16, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - (1) Autoritatea competentã pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã revizuieşte autorizaţia, la solicitarea operatorului, în baza unei notificãri în scris a acestuia care conţine motivele pentru care se solicitã revizuirea.
    (2) Revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã se face potrivit prevederilor cap. II."
    13. La articolul 16, alineatele (3) şi (4) se abrogã.
    14. Articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 17. - (1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã se suspendã pentru nerespectarea prevederilor acesteia, dupã o somaţie prealabilã, cu termen, care se menţine pânã la eliminarea cauzelor suspendãrii, dar nu mai mult de 45 de zile.
    (2) Dacã nu au fost eliminate cauzele suspendãrii, autoritatea competentã pentru protecţia mediului dispune, dupã expirarea termenului de suspendare, anularea şi retragerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, precum şi încetarea activitãţii.
    (3) Dispoziţia de suspendare şi anulare a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, precum şi cea de încetare a activitãţii sunt executorii."
    15. Anexele nr. 1-7 la procedurã se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-7, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. II
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                      p. Ministrul mediului şi pãdurilor,
                               Cristian Apostol,
                                secretar de stat


    Bucureşti, 26 noiembrie 2010.
    Nr. 2.069.


    ANEXA 1
(Anexa nr. 1 la procedurã)
--------------------------

                   CATEGORII DE ACTIVITÃŢI-INSTALAŢII


    1. Instalaţiile sau pãrţi ale instalaţiilor folosite pentru cercetare-dezvoltare şi testare de noi produse şi procese nu intrã sub incidenţa procedurii.
    2. Valorile limitelor menţionate mai jos se referã, în general, la capacitãţi de producţie sau randamente. În cazul în care un operator desfãşoarã mai multe activitãţi prevãzute la acelaşi subsector, în aceeaşi instalaţie sau pe acelaşi amplasament, capacitãţile acestor activitãţi se însumeazã.
    3. La calcularea puterii termice nominale totale a unei instalaţii pentru a se decide cu privire la includerea acesteia sub schema de comercializare, puterea termicã nominalã a tuturor unitãţilor tehnice care fac parte din aceasta şi în care se ard combustibilii în cadrul instalaţiei respective se însumeazã.




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Activitãţi-instalaţii │ Emisii de gaze │
│ │ cu efect de serã │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Arderea combustibililor în instalaţii cu putere termicã nominalã totalã de peste 20 MW (cu excepţia │Dioxid de carbon │
│instalaţiilor pentru incinerarea deşeurilor periculoase sau municipale) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Rafinarea uleiurilor minerale │Dioxid de carbon │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea cocsului │Dioxid de carbon │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Prãjirea sau sinterizarea, inclusiv peletizarea minereurilor metalice (inclusiv a minereurilor sulfidice) │Dioxid de carbon │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea fontei sau oţelului (topire primarã sau secundarã) inclusiv instalaţii pentru turnare continuã, │Dioxid de carbon │
│cu o capacitate de producţie mai mare de 2,5 tone pe orã │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea sau prelucrarea metalelor feroase (inclusiv fero-aliaje), atunci când sunt exploatate instalaţii │Dioxid de carbon │
│de ardere cu o putere termicã nominalã totalã de peste 20 MW. Prelucrarea include, printre altele, laminoare,│ │
│reîncãlzitoare, cuptoare de recoacere, forje, topitorii, acoperire şi decapare. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea de aluminiu primar │Dioxid de carbon │
│ │şi perfluorocarburi│
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea de aluminiu secundar, atunci când sunt exploatate instalaţii de ardere cu o putere termicã │Dioxid de carbon │
│nominalã totalã de peste 20 MW │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea sau prelucrarea metalelor neferoase, inclusiv producerea aliajelor, rafinare, topire-turnare etc.,│Dioxid de carbon │
│atunci când sunt exploatate instalaţii de ardere cu o putere termicã nominalã totalã (incluzând combustibilii│ │
│folosiţi ca agenţi de reducere) de peste 20 MW │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea clincherului de ciment în cuptoare rotative cu o capacitate de producţie de peste 500 de tone pe │Dioxid de carbon │
│zi sau în alte cuptoare cu o capacitate de producţie de peste 50 tone pe zi │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea de var sau calcinarea dolomitei sau a magnezitei în cuptoare rotative sau în alte cuptoare cu o │Dioxid de carbon │
│capacitate de producţie de peste 50 tone pe zi │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Fabricarea sticlei, inclusiv a fibrei de sticlã, cu o capacitate de topire de peste 20 tone pe zi │Dioxid de carbon │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Fabricarea prin ardere de produse ceramice, în special de ţigle, cãrãmizi, cãrãmizi refractare, plãci │Dioxid de carbon │
│ceramice, gresie ceramicã sau porţelan, cu o capacitate de producţie de peste 75 tone pe zi │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Fabricarea de material izolant din vatã mineralã folosind sticlã, rocã sau zgurã, cu o capacitate de topire │Dioxid de carbon │
│de peste 20 tone pe zi │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Uscarea sau calcinarea gipsului sau fabricarea plãcilor din ipsos şi a altor produse din gips, atunci când │Dioxid de carbon │
│sunt exploatate instalaţii de ardere cu o putere termicã nominalã totalã de peste 20 MW │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea de celulozã din lemn sau alte materiale fibroase │Dioxid de carbon │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea de hârtie sau carton, având o capacitate de producţie mai mare de 20 tone pe zi │Dioxid de carbon │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea de negru de fum, implicând carbonizarea unor substanţe organice precum uleiurile, gudronul, │Dioxid de carbon │
│reziduurile de cracare şi de distilare, atunci când sunt exploatate instalaţii de ardere cu o putere termicã │ │
│nominalã totalã de peste 20 MW │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea acidului azotic │Dioxid de carbon │
│ │şi oxid de azot │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea acidului adipic │Dioxid de carbon │
│ │şi oxid de azot │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea acidului glioxalic si glioxilic │Dioxid de carbon │
│ │şi oxid de azot │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea amoniacului │Dioxid de carbon │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea substanţelor chimice organice vrac prin cracare, reformare, oxidare completã sau parţialã sau prin│Dioxid de carbon │
│procese similare, cu o capacitate de producţie care depãşeşte 100 tone pe zi │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea de hidrogen (H2) şi de gaze de sintezã prin reformare sau oxidare parţialã, cu o capacitate de │Dioxid de carbon │
│producţie care depãşeşte 25 tone pe zi │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Producerea de sodã calcinatã (Na2CO3) şi de bicarbonat de sodiu (NaHCO3) │Dioxid de carbon │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Captarea gazelor cu efect de serã de la instalaţiile care intrã în sfera de aplicare a prezentei directive în│Dioxid de carbon │
│vederea transportului şi stocãrii geologice într-un sit de stocare autorizat în temeiul Directivei 2009/31/CE│ │
│a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind stocarea geologicã a dioxidului de │ │
│carbon şi de modificare a Directivei 85/337/CEE a Consiliului, precum şi a Directivelor 2000/60/CE , │ │
│ 2001/80/CE , 2004/35/CE , 2006/12/CE , 2008/1/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1.013/2006 ale Parlamentului │ │
│European şi ale Consiliului │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Transportarea gazelor cu efect de serã prin intermediul conductelor în vederea stocãrii geologice într-un sit│Dioxid de carbon │
│de stocare autorizat în temeiul Directivei 2009/31/CE │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Stocarea geologicã a gazelor cu efect de serã într-un sit de stocare în temeiul Directivei 2009/31/CE │Dioxid de carbon │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘




    ANEXA 2
(Anexa nr. 2 la procedurã)
---------------------------


   Nr. de înregistrare la operator:
   Data:
                                       Nr. de înregistrare Agenţia pentru
                                       Protecţia Mediului a Judeţului
                                       (dupã caz) ......................
                                       Data:
                                       Nr. de înregistrare la Agenţia Regionalã
                                        pentru Protecţia
                                       Mediului (dupã caz) .....................
                                       Data:


                              SOLICITARE

     pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã

    A.1. Date de identificare
    A.1.1. Date de identificare a operatorului


┌───────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│Numele operatorului │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Forma de organizare a societãţii │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Nr. de înregistrare în registrul comerţului│ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Cod unic înregistrare │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Cont bancar │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Banca │ │
├────────┬──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul │ │
│sediului├──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│social │Localitatea │ │
│ ├──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
│ ├──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
└────────┴──────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┘



    A.1.2. Date de identificare a instalaţiei/instalaţiilor şi a amplasamentului


┌────────────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Numele instalaţiei/instalaţiilor │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Codul de identificare al instalaţiei│ │ │
│din Registrul naţional al emisiilor │ │ │
│de gaze cu efect de serã │ │ │
├────────────────────────────────────┴─────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Punct de lucru │ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul│ │
│amplasamentului ├─────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
│ ├─────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │Localitatea │ │
│ ├─────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────┴─────────────────────────────────┘



    A.1.3. Date privind situaţia autorizãrii din punctul de vedere al protecţiei mediului şi a alocãrii certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã




┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┐
│Situaţia autorizãrii din punctul de │Tipul autorizaţiei│Nr. autorizaţie│ Data emiterii │ Emitentul │
│vedere al protecţiei mediului ├──────────────────┼───────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────┴───────────────┼─────────────────────┴─────────────────────┤
│Situaţia alocãrii certificatelor de │Alocare iniţialã │Din rezerva pentru instalaţii nou-intrate**│
│emisii de gaze cu efect de serã ├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│ │ DA*/NU │ DA***/NU │
└───────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┘


-----------
    * Dacã "DA", operatorul anexeazã, în copie, ultima versiune a informaţiilor transmise cãtre autoritatea competentã pentru protecţia mediului în vederea alocãrii iniţiale, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 60/2008 pentru aprobarea Planului naţional de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de serã pentru perioadele 2007 şi 2008-2012.
    ** Numai în cazul alocãrii din rezerva pentru instalaţiile nou-intrate în schemã în perioada 2008-2010.
    *** Daca "DA", operatorul anexeazã, în copie, solicitarea privind alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã din rezerva pentru instalaţiile nou-intrate.

    A.2. Contacte autorizate
    A.2.1. Reprezentantul legal al societãţii


┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│Numele şi prenumele │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Poziţia în cadrul societãţii │ │
├───────────┬─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul│ │
│sediului ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│social │Localitatea │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
├───────────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Contact │Telefon │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fax │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │E-mail │ │
└───────────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘



    A.2.2. Persoana de contact pentru solicitarea de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã


┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│Numele şi prenumele │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Poziţia în cadrul societãţii │ │
├───────────┬─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul│ │
│locului ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│de muncã │Localitatea │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
├───────────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Contact │Telefon │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fax │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │E-mail │ │
└───────────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘



    A.2.3. Persoana de contact pentru aspecte tehnice şi operaţionale privind instalaţia


┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│Numele şi prenumele │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Poziţia în cadrul societãţii │ │
├───────────┬─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul│ │
│locului ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│de muncã │Localitatea │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
├───────────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Contact │Telefon │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fax │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ │E-mail │ │
└───────────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘



    A.3. Formularea solicitãrii şi declaraţia de conformitate
    În numele societãţii mai sus menţionate, solicitãm prin prezenta emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Operatorul instalaţiei îşi asumã rãspunderea pentru corectitudinea şi completitudinea datelor şi informaţiilor furnizate în documentele pe care le depune la autoritatea competentã pentru protecţia mediului, în vederea analizãrii şi demarãrii procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.


                   Numele şi prenumele reprezentantului legal
                  ...........................................
                                Funcţia
                  ...........................................

                          Semnãtura şi ştampila
                  ...........................................



    ANEXA 3
(Anexa nr. 3 la procedurã)
--------------------------

                          DOCUMENTAŢIE
         pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã

    A.4. Date tehnice despre amplasamentul şi instalaţia/instalaţiile pentru care se solicitã autorizaţia
    A.4.1. Scurtã descriere a amplasamentului şi a instalaţiei/instalaţiilor



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Furnizaţi o scurtã descriere a amplasamentului, instalaţiei/instalaţiilor şi a oricãror activitãţi direct asociate│
│cu aceasta/acestea, localizarea acestora pe amplasament. │
│Anexaţi un plan de situaţie al instalaţiei şi schema fluxului tehnologic în care sã fie evidenţiate sursele de │
│emisii de gaze cu efect de serã. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    A.4.2. Categoria activitãţii şi instalaţiei*



┌──────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────┐
│Activitãţi în domeniul│Producerea şi prelucrarea│Industria mineralelor│Alte activitãţi│
│ energetic │ metalelor feroase │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
└──────────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────┘



    * Se marcheazã cu "v" categoria care corespunde instalaţiei prezentate.

    A.4.3. Date tehnice despre fiecare activitate identificatã din anexa nr. 2*



┌────────────────────┬──────────┬───────────┬────┬───────────────────┬───────────────────┐
│ │ │ │ │Punct de descãrcare│Punct de descãrcare│
│Tipul de instalaţie │Tehnologia│Capacitatea│U.M.│ a emisiilor │ a emisiilor │
│ │ │ │ │ (descriere) │ (referinţã**) │
├────────────────────┼──────────┼───────────┼────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼──────────┼───────────┼────┼───────────────────┼───────────────────┤
│Instalaţie de ardere│ Boiler │ 60 │ MW │ Coş principal 1 │ A1 │
└────────────────────┴──────────┴───────────┴────┴───────────────────┴───────────────────┘


-------------
    * Conform anexei nr. 2 la ordin.
    ** Se stabileşte de cãtre operator şi se precizeazã în anexele reprezentând planul de situaţie şi/sau schema fluxului tehnologic.

    A.4.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociatã cu activitãţile din anexa nr. 2


┌──────────────────────────────┬────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Tipul de instalaţie │ Tehnologia │ Capacitatea │ U.M. │
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
└──────────────────────────────┴────────────────┴───────────────┴──────────────┘



    A.4.5. Combustibili/Materii prime şi materiale auxiliare a cãror utilizare genereazã emisii de CO(2)



┌─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Tipul combustibilului/materiei prime/materialului│Procesul care genereazã emisii de CO(2)│
├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



    A.5. Monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã*
    Mãsurile planificate şi metodologia pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã sunt prezentate de cãtre operator în propunerea de plan de mãsuri privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, care trebuie sã respecte prevederile Deciziei 2007/589/CE a Comisiei din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientãri privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
-----------
    * Din categoria gazelor cu efect de serã, pânã la data de 31 decembrie 2012 se monitorizeazã şi se raporteazã doar emisiile de CO(2).

    Declaraţie de angajare a rãspunderii operatorului

    Prin prezenta, operatorul instalaţiei se angajeazã sã întocmeascã propunerea de plan de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, cu respectarea prevederilor Deciziei 2007/589/CE , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi sã-l înainteze Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului pânã cel târziu la data de 1 septembrie a fiecãrui an calendaristic din perioada 2011-2012, în vederea verificãrii şi aprobãrii.
    În numele societãţii pe care o reprezint, declar pe propria rãspundere cã am luat cunoştinţã de faptul cã activitatea societãţii nu poate fi autorizatã fãrã depunerea la termenul stabilit de legislaţia specificã a propunerii privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã întocmit conform prevederilor Deciziei 2007/589/CE , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cã acest fapt duce la încetarea activitãţii instalaţiei care emite gaze cu efect de serã, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    De asemenea, declar pe propria rãspundere cã am luat cunoştinţã de obligaţia care revine societãţii pentru a asigura corectitudinea datelor şi informaţiilor furnizate în documentele depuse la autoritatea pentru protecţia mediului în vederea emiterii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, aşa cum este prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


                 Numele şi prenumele reprezentantului legal
                ............................................

                               Funcţia
                 ........................................

                       Semnãtura şi ştampila
                   ..................................


    ANEXA 4
(Anexa nr. 4 la procedurã)
--------------------------

    A. 6. REZUMAT NETEHNIC


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Operatorul furnizeazã un rezumat netehnic al informaţiilor detaliate │
│prezentate în secţiunea A.4 privind instalaţiile şi activitãţile desfãşurate │
│pe amplasament, incluzând: tehnologiile, tipurile de combustibili, materiile │
│prime utilizate, conţinutul de carbon din materiile prime utilizate, tipurile │
│de produse obţinute în instalaţie, capacitãţile de producţie, sursele de │
│emisii de gaze cu efect de serã. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    ANEXA 5
(Anexa nr. 5 la procedurã)
--------------------------

            Aprobat
      Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

            Avizat
      Directorul Direcţiei schimbãri climatice, dezvoltare durabilã


     Nr. de înregistrare la operator:
     Data:


                        PLANUL DE MÃSURI
         pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor
                 de gaze cu efect de serã


    B.1. Date de identificare
    B.1.1. Date despre solicitarea/autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Numãrul solicitãrii pentru emiterea autorizaţiei privind │ │
│emisiile de gaze cu efect de serã │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│Numãrul autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã│* │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│Codul de identificare al instalaţiei din Registrul naţional al│* │
│emisiilor de gaze cu efect de serã │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘


-------------
    * La depunerea primei propuneri privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã se completeazã de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului.

    B.1.2. Date de identificare a operatorului


┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Numele operatorului │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Adresa sediului social │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



    B.1.3. Date de identificare a instalaţiei şi a amplasamentului *




┌───────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele instalaţiei/instalaţiilor │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Încadrarea instalaţiei conform anexei nr. 1│Exemplu: Instalaţie pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrei de sticlã,│
│la <>Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006, cu │cu o capacitate de topire mai mare de 20 tone/zi │
│modificãrile şi completãrile ulterioare │ │
│(tipul de activitate) │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Punct de lucru │ │
├───────────────┬───────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul │ │
│amplasamentului├───────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
│ ├───────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Localitatea │ │
│ ├───────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
├───────────────┴───────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└───────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


------------
    * Ataşaţi documentaţiei o schemã de principiu a instalaţiei în care sã fie evidenţiate sursele de emisii de gaze cu efect de serã, punctele de evacuare a emisiilor, fluxul de combustibil/materie primã, amplasarea aparatelor de mãsurare a combustibililor/materiilor prime.

    B.1.4. Date privind persoana de contact pentru informaţii privind întocmirea planului de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã



┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│Numele organizaţiei (dacã este un consultant)│ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Numele persoanei de contact* │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Responsabilitatea/Poziţia în cadrul firmei │ │
├──────────┬──────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Date de │Nr. telefon │ │
│contact ├──────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Nr. GSM │ │
│ ├──────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Nr. FAX │ │
│ ├──────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Adresa de e-mail │ │
└──────────┴──────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘


-----------
    * Persoana responsabilã pentru elaborarea propunerii privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã.

    B.1.5. Valoarea anualã estimatã a emisiilor de CO(2) generate la nivelul instalaţiei/instalaţiilor*


┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Emisii │ CO(2) │
│ │ [kt] │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Valoare anualã estimatã │ │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


------------
    * Estimarea emisiilor de gaze cu efect de serã pentru anul urmãtor în vederea încadrãrii pe tipuri de categorii de instalaţii, conform Deciziei 2007/589/CE a Comisiei din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientãri privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cu modificãri şi completãri (de exemplu: A, B şi C) este realizatã de cãtre operator, pe baza datelor disponibile.

    B.2. Date privind instalaţia
    B.2.1. Date tehnice despre activitate



┌────┬─────────────────────────────┬─────────────────────┬────────────────────┬──────────────────┬─────────────────────────────┐
│ │ Categoria de activitate │ Nr. de referinţã al │ │ │ │
│Nr. │ (conform anexei nr. 1 la │punctului de evacuare│ Scurtã descriere a │ Sursa de emisii │Fluxul de combustibil/materie│
│crt.│ Hotãrârea Guvernului │ a emisiilor (coşul, │ punctului de │(numele şi numãrul│ primã care se monitorizeazã │
│ │<>nr. 780/2006, cu modificãrile│ aşa cum apare în │evacuare a emisiilor│ de identificare) │ │
│ │ şi completãrile ulterioare) │ planul de situaţie) │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┤
└────┴─────────────────────────────┴─────────────────────┴────────────────────┴──────────────────┴─────────────────────────────┘



    B.3. Date privind monitorizarea
    B.3.1. Metoda propusã de operator pentru determinarea emisiilor anuale de gaze cu efect de serã


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Metoda propusã de operator │
├────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
│Calculare* │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│Mãsurare* │ │
└────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘


------------
    * Se completeazã cu "v" sau "X" câmpul corespunzãtor metodei alese. Dacã determinarea emisiilor anuale se face prin metoda bazatã pe calcul, se completeazã secţiunea B.5. Dacã determinarea emisiilor anuale se face prin metoda bazatã pe mãsurare, se completeazã ambele secţiuni, B.5 şi B.6, întrucât paralel cu determinarea emisiilor prin mãsurare, operatorul realizeazã un calcul al emisiilor anuale: a) aşa cum se prevede în anexele II-XI la ghidurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã, aplicând nivelurile minime de abordare (nivelul 1); sau b) conform Ghidului IPCC 2006, de exemplu, metodele bazate pe alegerea nivelului 1.

    B.4. Lista fluxurilor de combustibili şi materii prime



┌────┬─────────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ │ Emisii aferente │Cotã-parte din emisiile totale│ Procentul cumulativ │Categoria de emisii│
│crt.│Combustibil/Materie primã│combustibilului/materiei│ ale instalaţiei (%) │din emisia totalã (%)│ (minorã, majorã, │
│ │ │ prime [t CO(2)/an] │ │ │ de minimis) │
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┤
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┤
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┤
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┤
└────┴─────────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────┘



    B.5. Determinarea emisiilor prin metoda bazatã pe calcul
    B.5.1. Mijloace de mãsurare




┌────┬────────────────────────────────────┬─────────────┬───────────────────┬────────────────────┬──────────────────┬──────────────┐
│ │ Categoria de activitate (conform │ Flux de │ │Specificaţii tehnice│ Incertitudinea │ Localizarea │
│Nr. │anexei nr. 1 la Hotãrârea Guvernului│combustibil/ │Tipul de instrument│ (gama de │mãsurãrii asociatã│instrumentului│
│crt.│ nr. 780/2006, cu modificãrile şi │materie primã│ de mãsurã* │ mãsurare etc.) │ aparatului de │ de mãsurã │
│ │ completãrile ulterioare) │ │ │ │ mãsurã [+/-%] │ │
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
└────┴────────────────────────────────────┴─────────────┴───────────────────┴────────────────────┴──────────────────┴──────────────┘



    * Precizaţi aparatele/instrumentele de mãsurã pe care le folosiţi pentru planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã.

    B.5.2.a) Identificarea nivelurilor de abordare pentru fiecare activitate
    (conform anexelor II-XI la ghidurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã)




┌────┬───────────────────────┬─────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Categoria de activitate│ │ Nivelul aplicat │
│ │ (conform anexei nr. 1 │ │ (conform cerinţelor din anexele II-XI la ghiduri, dupã caz) │
│Nr. │la Hotãrârea Guvernului│Combustibil/ ├─────────────┬──────────┬─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│crt.│ nr. 780/2006, cu │Materie primã│ Consum │ Putere │ │ Date de │ │ │
│ │ modificãrile şi │ (referinţã) │combustibil/ │calorificã│Factor de│compoziţie*/│Factor de│Factor de│
│ │ completãrile │ │materie primã│ netã │ emisie │conţinut de │ oxidare │conversie│
│ │ ulterioare) │ │ │ │ │ carbon │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
├────┼───────────────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
├────┼───────────────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
├────┼───────────────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
└────┴───────────────────────┴─────────────┴─────────────┴──────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘


-----------
    * Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.

    B.5.2.b) Justificarea alegerii nivelurilor pentru fiecare sursã şi flux de combustibil sau materie primã - pentru niveluri mai mari sau egale cu cerinţele minime prevãzute în tabelul nivelurilor de abordare din ghidurilor de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã




┌────┬────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ Categoria de activitate (conform │Combustibil/ │ │ │
│Nr. │anexei nr. 1 la Hotãrârea Guvernului│Materie primã│ Parametrul monitorizat │Justificarea nivelului ales│
│crt.│ nr. 780/2006, cu modificãrile şi │ (referinţã) │ │ │
│ │ completãrile ulterioare) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 1. │ │ │Consum │ │
│ │ │ │combustibil/materie primã│ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Putere calorificã netã │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de emisie │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Date de compoziţie*/ │ │
│ │ │ │conţinut de carbon │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de oxidare │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de conversie │ │
└────┴────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────┴───────────────────────────┘


------------
    * Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.

    B.5.2.c) Justificarea alegerii nivelurilor pentru fiecare sursã şi flux de combustibil sau materie primã - pentru niveluri mai mici decât cerinţele minime prevãzute în tabelul nivelurilor de abordare din ghidurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã




┌────┬────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ Categoria de activitate (conform │Combustibil/ │ │ │
│Nr. │anexei nr. 1 la Hotãrârea Guvernului│Materie primã│ Parametrul monitorizat │Justificarea nivelului ales│
│crt.│ nr. 780/2006, cu modificãrile şi │ (referinţã) │ │ │
│ │ completãrile ulterioare) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 1. │ │ │Consum │ │
│ │ │ │combustibil/materie primã│ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Putere calorificã netã │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de emisie │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Date de compoziţie*/ │ │
│ │ │ │conţinut de carbon │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de oxidare │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de conversie │ │
└────┴────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────┴───────────────────────────┘


-------------
    * Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.


    B.5.3. Descrierea modalitãţii de eşantionare a probelor din loturile de combustibil şi/sau materie primã şi frecvenţa analizelor




┌────┬────────────────────────────────────┬─────────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────┐
│ │ Categoria de activitate (conform │Combustibil/ │ │ Descrierea abordãrii │
│Nr. │anexei nr. 1 la Hotãrârea Guvernului│Materie primã│ Parametrul monitorizat │ pentru eşantionarea │
│crt.│ <>nr. 780/2006, cu modificãrile şi │ (referinţã) │ │ probelor (precizarea │
│ │ completãrile ulterioare) │ │ │ frecvenţei analizelor) │
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 1. │ │ │Consum │ │
│ │ │ │combustibil/materie primã │ │
│ │ │ ├───────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │Putere calorificã netã │ │
│ │ │ ├───────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de emisie │ │
│ │ │ ├───────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │Date de compoziţie*/ │ │
│ │ │ │conţinut de carbon │ │
│ │ │ ├───────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de oxidare │ │
│ │ │ ├───────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de conversie │ │
└────┴────────────────────────────────────┴─────────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────┘


----------
    * Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.

    B.5.4. Descrierea surselor de informare de referinţã sau a metodelor de analizã ce urmeazã a fi aplicate pentru fiecare combustibil sau materie primã




┌────┬────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ │ Categoria de activitate (conform │Combustibil/ │ │Descrierea metodei de analizã│
│Nr. │anexei nr. 1 la Hotãrârea Guvernului│Materie primã│ Parametrul monitorizat │ sau descrierea surselor de │
│crt.│ nr. 780/2006, cu modificãrile şi │ (referinţã) │ │ informare pentru fiecare │
│ │ completãrile ulterioare) │ │ │ combustibil/materie primã │
├────┼────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │Consum │ │
│ │ │ │combustibil/materie primã│ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │Putere calorificã netã │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de emisie │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │Date de compoziţie*/ │ │
│ │ │ │conţinut de carbon │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de oxidare │ │
│ │ │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │Factor de conversie │ │
└────┴────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────────┘


-----------

    B.6. Determinarea emisiilor prin metoda bazatã pe mãsurare
    B.6.1. Justificarea alegerii metodei bazate pe mãsurare




┌────┬─────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Punct de evacuare a emisiilor (referinţã)│Justificare pentru utilizarea mãsurãrii directe a emisiilor de CO(2)│
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │
└────┴─────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    B.6.2. Descrierea sistemului de mãsurare continuã a emisiilor




┌────┬─────────────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │Punct de evacuare a emisiilor (referinţã)│Sistem de mãsurare│Descriere detaliatã│
│crt.│ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │
└────┴─────────────────────────────────────────┴──────────────────┴───────────────────┘



    B.6.3. Identificarea nivelului de abordare pentru fiecare punct de evacuare a emisiilor (conform anexei XII la ghidurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã)




┌────┬─────────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────┐
│Nr. │Punct de evacuare a emisiilor│Incertitudinea sistemului│Nivelul aplicat│ Metoda aleasã pentru │
│crt.│ (referinţã) │ de mãsurare │ │determinarea fluxului de gaz│
│ │ │ │ │ rezidual │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │
└────┴─────────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────┴────────────────────────────┘



    B.7. Aspecte privind managementul la nivelul instalaţiei
    B.7.1. Identificarea responsabilitãţilor privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã în cadrul instalaţiei




┌───┬──────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr.│ │ │Descrierea activitãţii desfãşurate în│
│crt│Numele responsabilului│Responsabilitatea în cadrul societãţii│procesul de monitorizare şi raportare│
│ │ │ │a emisiilor de gaze cu efect de serã*│
├───┼──────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │
└───┴──────────────────────┴──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



    B.7.2. Organizarea activitãţii de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã, inclusiv procedurile pentru asigurarea şi controlul calitãţii datelor




┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nr. crt.│ Aspect │Descrierea detaliatã│
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 1. │Identificarea surselor de emisii de gaze cu efect de serã │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 2. │Secvenţialitatea şi interacţiunea monitorizãrii şi raportãrii* │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 3. │Responsabilitãţi şi competenţe │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 4. │Metode de calculare sau mãsurare │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 5. │Întreţinerea şi calibrarea aparatelor/instrumentelor de mãsurã utilizate│ │
│ │(unde este cazul) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 6. │Raportarea şi ţinerea evidenţelor** │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 7. │Verificare internã a datelor raportate şi sistemul de calitate │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 8. │Acţiuni corective şi preventive │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 9. │Altele 1 │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 10. │Altele 2 │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 11. │Altele 3 │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘


------------
    * Se recomandã: rapoarte interne, lunare, trimestriale.
    ** Se recomandã: evidenţa Excel, electronicã şi tipãritã a datelor.

    B.7.3. Sistemul de management al calitãţii


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Sistem de management al calitãţii │
├────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┤
│Existã un sistem de management al calitãţii? │DA/NU │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Dacã "DA", sistemul este certificat? │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Conform cãrui standard (de exemplu, ISO 9000)? │ │
└────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    B.7.4. Sistemul de management de mediu


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Sistem de management de mediu │
├────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┤
│Existã un sistem de management de mediu? │DA/NU │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Dacã "DA", sistemul este certificat? │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Conform cãrui standard (de exemplu, EMAS, ISO 14001)? │ │
└────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    B.7.5. Descrierea integrãrii monitorizãrii şi raportãrii emisiilor de gaze cu efect de serã în cadrul sistemelor de management descrise în secţiunile B.7.3. şi/sau B.7.4


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    B.8. Raportarea şi pãstrarea evidenţelor
    Cerinţele şi formatul de raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã prevãzute în Decizia 2007/589/CE a Comisiei din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientãri privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor fi respectate de cãtre operator.
    Toate evidenţele/informaţiile care au stat la baza întocmirii raportului anual privind emisiile de gaze cu efect de serã ale instalaţiei sunt pãstrate de cãtre operator pentru o perioadã de cel puţin 10 ani de la înaintarea acestuia cãtre autoritatea competentã pentru protecţia mediului.

    B.9. Lista definiţiilor şi abrevierilor utilizate




┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Abrevieri utilizate în completarea propunerii de plan de mãsuri pentru│ Definiţii │
│ monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│F │Combustibil │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│MP │Materie primã │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│C │Coş │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│S │Sursã │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│AM │Aparat mãsurã │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│P │Ieşiri │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│PCN │Putere calorificã netã│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│FO │Factor de oxidare │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│FC │Factor de conversie │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘



    B.10. Informaţii suplimentare furnizate de cãtre operator/lista documentelor anexate planului




┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Numãrul anexei ataşate planului│ Denumirea anexei/documentului │
│crt.│ │ │
├────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Anexa nr. 1 │Schema de principiu a instalaţiei** │
├────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Anexa nr. 2 │Calculul estimativ al emisiilor de CO(2)** │
├────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Anexa nr. 3 │Certificat autorizat al laboratorului acreditat EN ISO 9001:2000*│
├────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Anexa nr. 4 │Justificarea costurilor nerezonabile* │
├────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Anexa nr. 5 │Alte informaţii (dacã este cazul) │
└────┴───────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┘


-------------
    * Acolo unde este cazul.
    ** Document obligatoriu a fi anexat propunerii de plan de mãsuri privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã.

    B.11. Rãspunderea pentru corectitudinea informaţiilor furnizate de operator



    Numele şi prenumele responsabilului Numele şi prenumele
    pentru monitorizarea şi raportarea reprezentantului legal
    emisiilor de gaze cu efect de serã al societãţii
    ................................... .......................
                Funcţia Funcţia
          ..................... .......................
                Semnãtura Semnãtura şi ştampila
          ..................... .......................

                                              Data.....................



    ANEXA 6
(Anexa nr. 6 la procedurã)
--------------------------

    Antet
    Agenţia judeţeanã/regionalã pentru protecţia mediului


                        Nr. de înregistrare la agenţia judeţeanã/regionalã
                                   pentru protecţia mediului:
                                           Data:


                   AUTORIZAŢIE Nr. ......../...................
                 privind emisiile de gaze cu efect de serã


    A.1. Date de identificare
    A.1.1. Date de identificare ale operatorului


┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Numele operatorului │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Forma de organizare a societãţii │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Nr. de înregistrare în registrul comerţului│ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Cod unic de înregistrare │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Cont bancar │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Banca │ │
├────────┬──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul │ │
│sediului├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│social │Localitatea │ │
│ ├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
│ ├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
└────────┴──────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┘



    A.1.2. Date de identificare a instalaţiei/instalaţiilor şi a amplasamentului



┌───────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele instalaţiei/instalaţiilor │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Încadrarea instalaţiei conform anexei nr. 1 la │Exemplu: Instalaţie pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrei│
│<>Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006, cu │de sticlã, cu o capacitate de topire mai mare de 20 tone/zi │
│modificãrile şi completãrile ulterioare (tipul de │ │
│activitate) │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Codul de identificare al instalaţiei din Registrul │ │
│naţional al emisiilor de gaze cu efect de serã │ │
├───────────────┬───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Punct de lucru │ │ │
├───────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul │ │
│amplasamentului├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
│ ├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Localitatea │ │
│ ├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
├───────────────┴───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└───────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    A.1.3. Date privind situaţia autorizãrii din punctul de vedere al protecţiei mediului şi a alocãrii certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã




┌───────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────┬────────────────────┬─────────────────────┐
│Situaţia autorizãrii din punctul de│Tipul autorizaţiei│Nr. autorizaţiei│ Data emiterii │ Emitentul │
│ vedere al protecţiei mediului ├──────────────────┼────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────┴────────────────┼────────────────────┴─────────────────────┤
│Situaţia alocãrii certificatelor de│Alocare iniţialã │Din rezerva pentru instalaţii nou-intrate*│
│emisii de gaze cu efect de serã ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ │ DA/NU │ DA/NU │
└───────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘


-----------
    * Numai în cazul alocãrii certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã din rezerva pentru instalaţiile nou-intrate.

    A.2. Contacte autorizate
    A.2.1. Reprezentantul legal al societãţii


┌──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Numele şi prenumele │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Responsabilitatea/Poziţia în cadrul societãţii│ │
├────────┬─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul │ │
│sediului├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│social │Localitatea │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
├────────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Contact │Telefon │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Fax │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │E-mail │ │
└────────┴─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



    A.2.2. Persoana de contact pentru autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã


┌──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Numele şi prenumele │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Responsabilitatea/Poziţia în cadrul societãţii│ │
├────────┬─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul │ │
│locului ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│de muncã│Localitatea │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
├────────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Contact │Telefon │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Fax │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │E-mail │ │
└────────┴─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



    A.2.3. Persoana de contact pentru aspecte operaţionale ale instalaţiei


┌──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Numele şi prenumele │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Poziţia în cadrul societãţii │ │
├────────┬─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Adresa │Strada şi numãrul │ │
│locului ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│de muncã│Localitatea │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Judeţul │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Codul poştal │ │
├────────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Contact │Telefon │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Fax │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │E-mail │ │
└────────┴─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



    A.3. Durata de valabilitate a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã
    Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã este valabilã pe perioada 2008-2012, cu condiţia ca activitatea desfãşuratã la nivelul instalaţiei autorizate sã se desfãşoare în conformitate cu prevederile autorizaţiei.
    În cazul unor modificãri planificate ale activitãţilor care au fost autorizate, a se vedea secţiunea A.5.4.

    A.4. Date tehnice despre amplasamentul şi instalaţia/instalaţiile autorizate
    A.4.1. Scurtã descriere a amplasamentului şi a instalaţiei/instalaţiilor
    Conform datelor din documentaţia prezentatã.
    A.4.2. Categoria activitãţii şi instalaţiei*




┌────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────┐
│Activitãţi în domeniul energetic│Producerea şi prelucrarea metalelor│Industria mineralelor│Alte activitãţi│
│ │ feroase │ │ │
├────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
└────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────┘


-----------
    * Se marcheazã cu "v" categoria care corespunde instalaţiei prezentate.

    A.4.3. Date tehnice despre fiecare activitate, cuprinsã în anexa nr. 2*



┌────────────────────┬──────────┬───────────┬────┬───────────────────┬───────────────────┐
│ │ │ │ │Punct de descãrcare│Punct de descãrcare│
│Tipul de instalaţie │Tehnologia│Capacitatea│U.M.│ a emisiilor │ a emisiilor │
│ │ │ │ │ (Descriere) │ (Referinţã)** │
├────────────────────┼──────────┼───────────┼────┼───────────────────┼───────────────────┤
│Exemplu: │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼──────────┼───────────┼────┼───────────────────┼───────────────────┤
│Instalaţie de ardere│ Boiler │ 60 │ MW │ Coş principal 1 │ A1 │
└────────────────────┴──────────┴───────────┴────┴───────────────────┴───────────────────┘


--------------
    * Conform anexei nr. 2 la ordin.
    ** Se stabileşte de cãtre operator şi se precizeazã în anexele reprezentând planul de situaţie şi/sau în schema fluxului tehnologic.

    A.4.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociatã activitãţilor din anexa nr. 2


┌──────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┬───────────────┐
│ Tipul de instalaţie │ Tehnologia │ Capacitatea │ U.M. │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
└──────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┴───────────────┘



    A.4.5. Combustibili/Materii prime şi materiale auxiliare a cãror utilizare genereazã emisii de CO(2)


┌────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│Tipul combustibilului/materiei prime│ Procesul care genereazã emisii de CO(2)│
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘



    A.4.6. Combustibili a cãror utilizare genereazã emisii de CO(2)


┌────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│Tipul combustibilului/materiei prime│ Procesul care genereazã emisii de CO(2)│
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



    A.5. Cerinţe legale privind obligaţiile operatorului
    A.5.1. Cerinţe privind monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de serã
    Monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de serã de cãtre operator, inclusiv metodologia şi frecvenţa de monitorizare, se realizeazã de cãtre operator, cu respectarea planului de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã aprobat de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului şi ataşat la prezenta autorizaţie.

    A.5.2. Cerinţe privind raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã
    Raportul de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de serã se întocmeşte de cãtre operator, pe baza planului de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã şi a metodologiei de monitorizare aprobate de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, în formatul prevãzut de Decizia 2007/589/CE a Comisiei din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientãri privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    În primul trimestru al fiecãrui an consecutiv anului în care au fost alocate certificatele de emisii de gaze cu efect de serã, operatorul are obligaţia sã depunã la Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de serã pentru anul precedent, verificat de cãtre un verificator acreditat conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    În cazul în care, pânã la data de 31 martie a anului în curs, raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de serã din anul precedent nu este declarat satisfãcãtor, potrivit criteriilor din anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, operatorul nu poate transfera certificatele de emisii de gaze cu efect de serã, ca urmare a suspendãrii accesului operatorului la cont de cãtre administratorul Registrului naţional al emisiilor de gaze cu efect de serã. Ridicarea suspendãrii accesului la cont se face la data la care raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de serã este declarat satisfãcãtor şi predat la autoritatea competentã pentru protecţia mediului.
    A.5.3. Cerinţe privind restituirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã
    Operatorul are obligaţia de a restitui, pânã cel mai târziu la data de 30 aprilie a fiecãrui an, un numãr de certificate de emisii de gaze cu efect de serã egal cu numãrul total de emisii de gaze cu efect de serã provenite de la instalaţia respectivã în anul calendaristic anterior, prezentate în raportul anual de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de serã verificat de un verificator acreditat, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    A.5.4. Cerinţe privind informarea autoritãţii competente pentru protecţia mediului asupra modificãrilor la nivelul instalaţiei
    Operatorul are obligaţia sã informeze în scris autoritatea competentã pentru protecţia mediului cu privire la orice modificãri planificate privind natura, funcţionarea sau extinderea instalaţiei care pot determina revizuirea planului de monitorizare şi raportare a emisiilor şi a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.


                   Director executiv,
           .................................................
           (Numele şi prenumele, semnãtura şi ştampila)

                 Şeful serviciului autorizãri,
           .................................................
                (Numele, prenumele şi semnãtura)

                          Întocmit
          ..............................................
                 (Numele, prenumele şi semnãtura)


    ANEXA 7
(Anexa nr. 7 la procedurã)
--------------------------

                             TARIFE
    pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã




┌─────────────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────┐
│ │ │ Analiza documentelor │Aprobarea planului de│ │
│ │ Consultaţie │ Emiterea/Revizuirea │ monitorizare şi │ Aprobarea planului de │
│ Autoritatea │(la cererea beneficiarului)│autorizaţiei privind emisiile│ raportare revizuit │monitorizare şi raportare│
│ competentã │ Emisii anuale totale │ de gaze cu efect de serã │Emisii anuale totale │ Emisii anuale totale │
│ │ <50/<500/>500 ktone │ Emisii anuale totale │ <50/<500/>500 ktone │ <50/<500/>500 ktone │
│ │ (lei) │ <50/<500/>500 ktone │ (lei) │ (lei) │
│ │ │ (lei) │ │ │
├─────────────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────┤
│Agenţia judeţeanã│ 100 │ │ - │ - │
│pentru protecţia │ │ │ │ │
│ mediului │ │ │ │ │
├─────────────────┼───────────────────────────┤ 100/200/300 ├─────────────────────┼─────────────────────────┤
│Agenţia regionalã│ 100 │ │ - │ - │
│pentru protecţia │ │ │ │ │
│ mediului │ │ │ │ │
├─────────────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────┤
│Agenţia Naţionalã│ 100 │ │ 400/600/800 │ 600/1200/1800 │
│pentru Protecţia │ │ │ │ │
│ Mediului │ │ │ │ │
└─────────────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────────┘


                                --------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016