Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.057 din 24 noiembrie 2023  privind aprobarea modificării ajutorului de stat pentru obiectivul de investiţii Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.057 din 24 noiembrie 2023 privind aprobarea modificării ajutorului de stat pentru obiectivul de investiţii "Platformă multimodală Galaţi - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rhin-Dunăre/Alpi" conform prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. C(2023)4.700 final din 7.07.2023

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1092 din 5 decembrie 2023
    Având în vedere prevederile Programului operaţional Infrastructură mare 2014-2020, aprobat prin Decizia C(2021)6.449 din 27.08.2021, cu modificările ulterioare, şi prevederile Mecanismului pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility - CEF), implementat în baza Regulamentului (UE) nr. 1.316/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 680/2007 şi (CE) nr. 67/2010,
    ţinând cont de Decizia Comisiei Europene nr. C(2019)5.615 final din 30.07.2019 de aprobare a ajutorului de stat pentru programul de investiţii „Platforma Multimodală Galaţi“ şi Decizia Comisiei Europene nr. C(2023)4.700 final din 7.07.2023 de aprobare a ajutorului de stat pentru programul de investiţii „Platforma Multimodală Galaţi“,
    având în vedere Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi Avizul Consiliului Concurenţei nr. RG/13.898 din 4.10.2022,
    luând în considerare Referatul de aprobare al Direcţiei generale organism intermediar transport din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii nr. 40.144 din 8.11.2023,
    în temeiul prevederilor art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul transporturilor şi infrastructurii emite prezentul ordin.
    ART. 1
    (1) Se aprobă modificarea ajutorului de stat pentru obiectivul de investiţii „Platformă multimodală Galaţi - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rhin-Dunăre/Alpi“, conform prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. C(2023)4.700 final din 7.07.2023.
    (2) Ajutorul de stat iniţial a fost autorizat de Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2019)5.615 final din 30.07.2019 de aprobare a ajutorului de stat pentru programul de investiţii „Platforma multimodală Galaţi“.

    ART. 2
    Obiectivul de investiţii include 4 proiecte distincte, care conduc la implementarea integrală a „Platformei multimodale Galaţi“, respectiv:
    a) proiectul aferent obiectivului investiţional 1, denumit „Platforma multimodală Galaţi - Modernizarea infrastructurii portuare“, implementat de către Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime“ - S.A.;
    b) proiectul aferent obiectivului investiţional 2, denumit „Platforma multimodală Galaţi - Modernizarea infrastructurii rutiere din zona platformei multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic şi relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară“, implementat de către Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime“ - S.A.;
    c) proiectul aferent obiectivului investiţional 3, denumit „Platforma multimodală Galaţi - obiectivul investiţional 3 - Platforma multimodală, implementat de către S.C. Port Bazinul Nou - S.A. Galaţi;
    d) proiectul aferent obiectivului investiţional 4, denumit „Platforma multimodală Galaţi - obiectivul investiţional 4 - Crearea unui nou acces în spaţiul de stocare şi zona de manevră“, implementat de către METALTRADE IN & OUT GATE - S.R.L.


    ART. 3
    (1) Obiectivul de investiţii prevăzut la art. 2 este finanţat din fonduri de la bugetul de stat, din fonduri externe nerambursabile asigurate din Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020 şi din Mecanismul pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility - CEF), în condiţiile legii.
    (2) Valoarea totală a obiectivului de investiţii „Platformă multimodală Galaţi - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rhin-Dunăre/Alpi“ este de 836.031.716 lei (fără TVA), din care ajutor de stat 565.663.409 lei (fără TVA).

    ART. 4
    Furnizorul de ajutor de stat este Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, iar administratorul măsurii este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de Organism intermediar de transport al Programului operaţional Infrastructură mare.

    ART. 5
    (1) Monitorizarea şi raportarea ajutorului de stat se realizează în conformitate cu Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat şi de minimis, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 441/2022, precum şi cu legislaţia naţională şi comunitară aplicabilă.
    (2) Înregistrarea ajutorului de stat acordat în baza prezentului ordin în Registrul ajutoarelor de stat (RegAS) se face de către administrator, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind Registrul ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 437/2016.
    (3) Administratorul, în conformitate cu prevederile art. 29 din Regulamentul privind Registrul ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 437/2016, încarcă prezenta măsură în Registrul ajutoarelor de stat (RegAS), în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acesteia.
    (4) Furnizorul încarcă în RegAS contractele, plăţile de ajutoare de stat, obligaţiile de recuperare a ajutoarelor şi rambursarea efectivă a respectivelor obligaţii în termen de 7 zile lucrătoare de la data semnării contractului, respectiv de la data instituirii plăţilor, a obligaţiilor de recuperare a ajutoarelor sau a rambursării efective a respectivelor obligaţii.
    (5) Furnizorul ţine evidenţa ajutoarelor de stat acordate în baza prezentului ordin, pe o perioadă de minimum 10 ani de la data ultimei plăţi, pentru a putea demonstra că sunt respectate toate condiţiile de acordare a ajutorului de stat. Informaţiile vor fi publicate în termen de 6 luni de la data aprobării actului de acordare, vor fi păstrate timp de cel puţin zece ani şi vor fi puse la dispoziţia publicului larg fără restricţii.
    (6) Beneficiarii de ajutor de stat au obligaţia să ţină o evidenţă specifică a acestor ajutoare pe o perioadă de minimum 10 ani de la data ultimei plăţi, în conformitate cu legislaţia din domeniul ajutorului de stat.
    (7) La solicitarea scrisă a Comisiei Europene, furnizorul comunică, prin intermediul Consiliului Concurenţei, în 20 de zile lucrătoare sau într-un termen mai lung stabilit în cerere, toate informaţiile pe care Comisia Europeană le consideră necesare pentru evaluarea respectării condiţiilor prevăzute în Decizia Comisiei Europene nr. C(2023)4.700 final din 7.07.2023, publicată în JOCE C/4.700/2023.

    ART. 6
    Furnizorul se angajează să suspende acordarea şi/sau plata ajutorului notificat către orice întreprindere care a beneficiat de un ajutor ilegal anterior, declarat incompatibil printr-o decizie a Comisiei (fie ca ajutor individual, fie ca ajutor în cadrul unei scheme de ajutoare care a fost declarată incompatibilă), până când întreprinderea respectivă rambursează sau plăteşte într-un cont blocat cuantumul total al ajutorului ilegal şi incompatibil şi dobânda de recuperare corespunzătoare.

    ART. 7
    (1) Dacă se constată că beneficiarii nu au respectat condiţiile de acordare prevăzute de prezentul ordin şi de Decizia Comisiei Europene nr. C(2023)4.700 final din 7.07.2023, asumate prin contractul de acordare a ajutorului de stat, furnizorul va proceda la sistarea/încetarea şi recuperarea, după caz, a ajutorului de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Ajutorul de stat care trebuie rambursat sau recuperat include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii acestuia până la data recuperării sau a rambursării integrale. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.589/2015 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

    ART. 8
    Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Direcţia generală organism intermediar transport, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 9
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin-Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 24 noiembrie 2023.
    Nr. 2.057.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016