Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.003/C din 22 iulie 2008  pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Administratiei Nationale a Penitenciarelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.003/C din 22 iulie 2008 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Administratiei Nationale a Penitenciarelor

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 603 din 13 august 2008

În temeiul <>art. 8 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.849/2004 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu modificãrile ulterioare,
în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul justiţiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament prevãzut la art. 1 se abrogã orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul justiţiei,
Cãtãlin Marian Predoiu

Bucureşti, 22 iulie 2008.
Nr. 2.003/C.


ANEXĂ

REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a
Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

TITLUL I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor este instituţie publicã de interes naţional, cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Justiţiei şi face parte din instituţiile publice de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã ale statului.
(2) Activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se desfãşoarã în conformitate cu prevederile Constituţiei României, Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, Convenţiei europene pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, cu Recomandãrile Consiliului Europei cu privire la tratamentul deţinuţilor, cu dispoziţiile <>Legii nr. 293/2004 privind statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 51/1991 privind siguranţa naţionalã a României, ale <>Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi a actelor normative date în aplicarea acestei legi.
(3) Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor aplicã în domeniile ce o privesc Strategia naţionalã privind executarea pedepselor şi a mãsurilor privative de libertate pronunţate de instanţele de judecatã.
(4) Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor contribuie la apãrarea ordinii publice şi a siguranţei naţionale prin asigurarea pazei, escortãrii, supravegherii, prin aplicarea regimului de detenţie şi organizarea de activitãţi de asistenţã socialã şi educaţie destinate reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate.
(5) Activitatea profesionalã a personalului din sistemul administraţiei penitenciare se desfãşoarã în interesul comunitãţii şi al persoanelor care executã pedepse privative de libertate, în limitele competenţelor stabilite prin lege.
ART. 2
Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt prevãzute de <>Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.849/2004 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu modificãrile ulterioare, precum şi de prevederile prezentului regulament.

TITLUL II
Personalul cu funcţii de conducere din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor

CAP. I
Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

ART. 3
(1) Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se exercitã de cãtre directorul general.
(2) Funcţia de director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se ocupã prin concurs, la care pot participa numai ofiţerii de penitenciare, personalul contractual din sistemul administraţiei penitenciare şi magistraţii. Magistraţii declaraţi admişi la concurs sunt detaşaţi pe funcţia pentru care au candidat, pe perioada mandatului.
(3) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se numeşte pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii o singurã datã pentru încã 4 ani.
(4) Numirea şi revocarea din funcţie, precum şi celelalte modificãri ale raporturilor de serviciu pentru funcţia de director general în sistemul administraţiei penitenciare se dispun prin ordin al ministrului justiţiei. În cazul judecãtorilor şi procurorilor numiţi directori generali, detaşarea în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se dispune de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului justiţiei.
ART. 4
(1) Directorul general conduce întreaga activitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi o reprezintã în raporturile cu Ministerul Justiţiei şi cu alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, cu alte autoritãţi, instituţii publice şi organizaţii centrale şi locale, precum şi cu persoane juridice şi fizice, din ţarã şi din strãinãtate, în limita competenţelor stabilite de lege şi de ministrul justiţiei.
(2) Pentru aplicarea în mod unitar în unitãţile subordonate a prevederilor privind obiectivele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, directorul general emite decizii şi instrucţiuni şi rãspunde în faţa ministrului justiţiei de întreaga activitate desfãşuratã de administraţia penitenciarã.
ART. 5
(1) Directorul general are calitatea de ordonator secundar de credite.
(2) Directorul general, în calitate de ordonator secundar de credite, poate delega dreptul de a aproba folosirea şi repartizarea creditelor bugetare înlocuitorului de drept, precum şi altor persoane împuternicite special în acest scop.
ART. 6
(1) Directorul general poate delega unele dintre atribuţiile sale directorilor generali adjuncţi.
(2) Prin decizie, directorul general stabileşte condiţiile în care, în perioada absenţei sale, directorul general adjunct care îl înlocuieşte de drept exercitã atribuţiile ce îi revin în aceastã calitate.

CAP. II
Directorii generali adjuncţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

ART. 7
(1) În activitatea de conducere a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unitãţilor subordonate, directorul general este ajutat de 3 directori generali adjuncţi numiţi, potrivit legii, prin ordin al ministrului justiţiei.
(2) Funcţia de director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se ocupã prin concurs, la care pot participa numai ofiţerii de penitenciare, personalul contractual din sistemul administraţiei penitenciare şi magistraţii. Magistraţii declaraţi admişi la concurs sunt detaşaţi pe funcţia pentru care au candidat, pe perioada mandatului.
(3) Directorii generali ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se numesc pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii o singurã datã pentru încã 4 ani.
(4) Numirea şi revocarea din funcţie, precum şi celelalte modificãri ale raporturilor de serviciu pentru funcţiile de director general adjunct în sistemul administraţiei penitenciare se dispun prin ordin al ministrului justiţiei. În cazul judecãtorilor şi procurorilor numiţi directori generali, detaşarea în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se dispune de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului justiţiei.
ART. 8
Directorii generali adjuncţi coordoneazã activitãţile stabilite prin decizie a directorului general.

CAP. III
Consiliul de conducere al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

ART. 9
(1) În Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor funcţioneazã Consiliul de conducere al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ca organ consultativ.
(2) Componenţa nominalã a Consiliului de conducere se aprobã prin decizie a directorului general, potrivit prevederilor <>art. 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.849/2004 , cu modificãrile ulterioare.
(3) Preşedintele Consiliului de conducere este directorul general.
(4) Consiliul de conducere se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea oricãrui membru, pentru dezbaterea unor probleme privind activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unitãţilor subordonate.
(5) În lipsa directorului general, atribuţiile preşedintelui Consiliului de conducere se exercitã de unul dintre directorii generali adjuncţi, desemnat prin decizie a directorului general.
ART. 10
(1) În Consiliul de conducere se stabilesc mãsuri de îmbunãtãţire a activitãţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unitãţilor subordonate.
(2) Conţinutul dezbaterilor din cadrul Consiliului de conducere se va consemna în scris, într-un proces-verbal, de cãtre o persoanã desemnatã din cadrul Serviciului cabinet, prevãzut la art. 55-58. Procesul-verbal astfel încheiat va fi înaintat spre avizare membrilor Consiliului de conducere.
(3) Sarcinile stabilite se transmit spre soluţionare fiecãrei/fiecãrui direcţii/serviciu/compartiment, printr-o notã întocmitã de cãtre Serviciul cabinet, menţionându-se şi termenele stabilite pentru executarea lucrãrii.
(4) Directorii generali adjuncţi evalueazã, cel puţin o datã pe lunã, stadiul de realizare a sarcinilor transmise direcţiilor/serviciilor/compartimentelor, în funcţie de termenele stabilite pentru executarea acestora.
(5) Conducerile direcţiilor/serviciilor/compartimentelor vor lua mãsurile corespunzãtoare pentru ducerea la îndeplinire în bune condiţii şi în termen a sarcinilor şi lucrãrilor repartizate.

CAP. IV
Directorii direcţiilor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor

ART. 11
Directorii direcţiilor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor organizeazã, coordoneazã, îndrumã şi rãspund de activitatea compartimentului pe care îl conduc şi asigurã buna colaborare cu alte compartimente.
ART. 12
(1) Funcţia de director de direcţie în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se ocupã prin concurs, la care pot participa numai ofiţerii de penitenciare, personalul contractual din sistemul administraţiei penitenciare şi magistraţii. Magistraţii declaraţi admişi la concurs sunt detaşaţi pe funcţia pentru care au candidat, pe perioada mandatului.
(2) Directorii de direcţie din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se numesc pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii o singurã datã pentru încã 4 ani.
(3) Numirea şi revocarea din funcţie, precum şi celelalte modificãri ale raporturilor de serviciu pentru funcţiile de director de direcţie în sistemul administraţiei penitenciare se dispun prin ordin al ministrului justiţiei. În cazul judecãtorilor şi procurorilor numiţi directori generali, detaşarea în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se dispune de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului justiţiei.
ART. 13
Directorii direcţiilor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor îndeplinesc urmãtoarele atribuţii:
a) întocmesc planurile de management, cu evidenţierea obiectivelor şi a riscurilor previzibile, ale compartimentelor şi le prezintã spre aprobare conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
b) stabilesc şi urmãresc mãsurile necesare îndeplinirii în mod corespunzãtor a obiectivelor din planurile de management;
c) organizeazã activitatea compartimentelor pe care le conduc prin repartizarea echilibratã a sarcinilor;
d) întocmesc fişa postului pentru fiecare persoanã aflatã în subordine, în funcţie de obiectivele individuale ale acesteia;
e) repartizeazã personalului din subordine, direct sau prin intermediul şefilor de compartimente, lucrãrile primite de la conducerea Ministerului Justiţiei sau a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, mass-media, persoane fizice şi juridice, regii autonome şi unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor etc.;
f) stabilesc detaliile acestor lucrãri, prioritatea lor şi termenele în care trebuie rezolvate;
g) urmãresc elaborarea corespunzãtoare şi la termenele stabilite a lucrãrilor repartizate de conducerea Ministerului Justiţiei sau a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ori cuprinse în programul de activitãţi;
h) verificã şi avizeazã lucrãrile efectuate în cadrul compartimentelor pe care le conduc, le aprobã şi semneazã, iar când este cazul, dispun refacerea lor;
i) duc la îndeplinire sarcinile încredinţate de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi rãspund pentru îndeplinirea acestor sarcini, împreunã cu angajaţii aflaţi în subordinea lor;
j) elaboreazã, prin decizie scrisã, procedura de preluare a atribuţiilor ori de redistribuire a sarcinilor pentru personalul din subordine, în cazul concediilor de odihnã, concediilor medicale, participãrii la cursuri de instruire, conferinţe ori în alte cazuri justificate;
k) coordoneazã şi gestioneazã resursele umane existente la nivelul compartimentului, în sensul motivãrii acestora, al dezvoltãrii abilitãţilor profesionale şi personale, al identificãrii nevoii de perfecţionare individualã;
l) evalueazã activitatea profesionalã a personalului din subordine, pe baza criteriilor de performanţã stabilite pentru îndeplinirea obiectivelor specifice domeniului de activitate pe care îl coordoneazã, prin ordin al ministrului justiţiei;
m) propun stimularea celor cu activitate meritorie;
n) iau mãsurile corespunzãtoare pentru prevenirea sãvârşirii abaterilor disciplinare de cãtre personalul din sistemul administraţiei penitenciare şi iniţiazã procedura de aplicare a sancţiunilor disciplinare persoanelor care comit astfel de abateri;
o) gestioneazã resursele materiale şi financiare disponibile în scopul bunei desfãşurãri a activitãţii compartimentului;
p) avizeazã corespondenţa întocmitã în cadrul compartimentului;
q) rãspund de inventarierea şi arhivarea lucrãrilor prevãzute în nomenclatorul arhivistic şi de predarea acestora la arhiva generalã a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
r) verificã şi rãspund, în conformitate cu dispoziţiile legale, pentru angajamentele legale şi lucrãrile pe care le realizeazã ei înşişi sau angajaţii direcţiei în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu;
s) rãspund de gestiunea bunurilor mobile din cadrul direcţiei şi numesc câte un responsabil pe fiecare camerã cu inventarul bunurilor mobile, conform unor proceduri scrise în acest sens;
t) rãspund de elaborarea rapoartelor anuale de activitate ale direcţiilor pe care le conduc;
u) îndeplinesc orice alte atribuţii legate de specificul lor de activitate, încredinţate de conducerea Ministerului Justiţiei sau a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 14
(1) Prevederile art. 13 se aplicã în mod corespunzãtor directorilor adjuncţi de direcţii şi şefilor celorlalte compartimente independente - care nu sunt parte a unei direcţii - din structura organizatoricã a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, respectiv:
a) directorului adjunct al Direcţiei siguranţa deţinerii şi regim penitenciar;
b) directorilor adjuncţi ai Direcţiei economico-administrative;
c) şefului Serviciului juridic;
d) şefului Serviciului cabinet;
e) şefului Serviciului arhivã şi registraturã generalã;
f) şefului Biroului informaţii clasificate;
g) şefului Serviciului cooperare şi programe.
(2) Numirea şi revocarea din funcţie, precum şi celelalte modificãri ale raporturilor de serviciu pentru funcţiile prevãzute la alin. (1) se dispun prin decizie a directorului general, la propunerea directorilor generali adjuncţi.
(3) Dispoziţiile <>art. 28 alin. (2)-(4) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 15
(1) Fiecare şef de departament va împuternici o persoanã pentru a îndeplini una sau toate atribuţiile ce îi revin, în cazul în care va absenta una sau mai multe zile pentru concediu, cursuri de instruire, conferinţe, concediu medical, cu excepţia cazului în care existã director adjunct de direcţie, prin decizie scrisã, conform procedurii scrise de delegare, întocmitã în acest sens.
(2) Numele persoanei prevãzute la alin. (1), precum şi atribuţiile şi responsabilitãţile acesteia vor fi menţionate în proiectul deciziei zilnice pe unitate. Numele persoanei împuternicite va fi comunicat întregului personal al direcţiei şi conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(3) Decizia zilnicã reprezintã documentul elaborat în fiecare zi lucrãtoare, pentru ziua urmãtoare, semnat de directorul unitãţii şi, dupã caz, de directorii adjuncţi, cu privire la organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de interes general pentru întregul personal al unitãţii.
ART. 16
În activitatea de conducere a direcţiei, directorul acesteia poate fi ajutat de directori adjuncţi, cãrora directorul direcţiei le poate delega, în condiţiile legii, unele dintre atribuţiile sale, precum şi coordonarea activitãţii unor structuri din cadrul direcţiei.

CAP. V
Şefii de serviciu

ART. 17
(1) Numirea şi revocarea din funcţie, precum şi celelalte modificãri ale raporturilor de serviciu pentru funcţia de şef de serviciu în sistemul administraţiei penitenciare se dispun prin decizie a directorului general, la propunerea directorilor generali adjuncţi.
(2) Dispoziţiile <>art. 28 alin. (2)-(4) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 18
Şefii de serviciu îndeplinesc urmãtoarele atribuţii:
a) stabilesc responsabilitãţile şi atribuţiile personalului din subordine şi le repartizeazã lucrãrile;
b) participã şi rãspund de realizarea în cele mai bune condiţii şi la termenele stabilite a lucrãrilor repartizate serviciilor pe care le coordoneazã;
c) realizeazã efectiv o parte din lucrãrile repartizate serviciului;
d) prezintã, avizeazã şi susţin şefilor de direcţii lucrãrile şi corespondenţa elaboratã la nivelul compartimentului;
e) verificã şi rãspund, în conformitate cu dispoziţiile legale, pentru angajamentele legale şi lucrãrile pe care le realizeazã ei înşişi sau angajaţii serviciului în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

CAP. VI
Şefii de birou

ART. 19
(1) Numirea şi revocarea din funcţie, precum şi celelalte modificãri ale raporturilor de serviciu pentru funcţia de şef de birou în sistemul administraţiei penitenciare se dispun prin decizie a directorului general, la propunerea directorilor generali adjuncţi.
(2) Dispoziţiile <>art. 28 alin. (2)-(4) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 20
Şefii de birou îndeplinesc urmãtoarele atribuţii:
a) stabilesc responsabilitãţile şi atribuţiile personalului din subordine şi îi repartizeazã lucrãrile;
b) participã şi rãspund de realizarea în cele mai bune condiţii şi la termenele stabilite a lucrãrilor repartizate birourilor pe care le coordoneazã;
c) realizeazã efectiv o parte din lucrãrile repartizate biroului;
d) avizeazã toate documentele care angajeazã activitatea biroului;
e) verificã şi rãspund, în conformitate cu dispoziţiile legale, pentru angajamentele legale şi lucrãrile pe care le realizeazã ei înşişi sau angajaţii biroului în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

TITLUL III
Categoriile de personal din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

ART. 21
În Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor îşi desfãşoarã activitatea:
a) magistraţi;
b) funcţionari publici cu statut special;
c) funcţionari publici;
d) personal contractual.
ART. 22
Magistraţii se supun prevederilor statutului judecãtorilor şi procurorilor, aprobat prin <>Legea nr. 303/2004 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 23
(1) Funcţionarii publici cu statut special care funcţioneazã în Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor se supun Statutului funcţionarilor publici din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, aprobat prin <>Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Salarizarea şi alte drepturi ale funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciarelor sunt reglementate prin legi speciale.
(3) Rãspunderea disciplinarã şi sancţiunile care se pot aplica funcţionarilor publici cu statut special sunt reglementate de Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, aprobat prin <>Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Numirea funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciarelor se face conform Statutului funcţionarilor publici din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, aprobat prin <>Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 24
(1) Funcţionarii publici din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor îşi desfãşoarã activitatea în temeiul <>Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã.
(2) Sancţiunile disciplinare şi rãspunderea disciplinarã a funcţionarilor publici sunt reglementate de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.344/2007 privind organizarea şi funcţionarea comisiilor de disciplinã.
(3) Salarizarea funcţionarilor publici este reglementatã de <>Ordonanţa Guvernului nr. 2/2006 privind reglementarea drepturilor salariale şi a altor drepturi ale funcţionarilor publici pentru anul 2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 417/2006 .
(4) Ocuparea unei funcţii publice pe duratã nedeterminatã se face prin concurs organizat în condiţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.209/2003 privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici.
ART. 25
(1) Personalul contractual din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor este angajat cu contract individual de muncã şi îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legislaţia muncii.
(2) Rãspunderea disciplinarã a personalului prevãzut la alin. (1) şi sancţiunile care se pot aplica în cazul sãvârşirii unei abateri disciplinare sunt prevãzute de Codul muncii.
(3) Salarizarea personalului prevãzut la alin. (1) este reglementatã de legislaţia în vigoare.

TITLUL IV
Compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor

CAP. I
Dispoziţii comune

ART. 26
Compartimentele din structura organizatoricã a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi modul de subordonare a activitãţii acestora sunt stabilite prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 27
(1) Atribuţiile şi rãspunderile funcţiilor din structura Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se stabilesc prin fişele posturilor, elaborate în baza prezentului regulament, în conformitate cu anexa "Model pentru fişa postului", care face parte integrantã din prezentul regulament.
(2) Fişele posturilor vor fi elaborate sau modificate, dupã caz, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a acestuia.
(3) În cazul modificãrii prezentului regulament, fişele posturilor se vor actualiza corespunzãtor, în termen de 30 de zile de la data modificãrii.

CAP. II
Biroul informaţii clasificate

ART. 28
Biroul informaţii clasificate este structura de specialitate care elaboreazã, implementeazã şi monitorizeazã aplicarea ansamblului de mãsuri de naturã juridicã, proceduralã, fizicã şi de protecţie a personalului, destinate securitãţii documentelor şi materialelor clasificate la nivelul aparatului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi la nivelul unitãţilor subordonate, potrivit legii.
ART. 29
Biroul informaţii clasificate îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) reevalueazã şi elaboreazã normele interne privind protecţia informaţiilor clasificate în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
b) actualizeazã Programul de prevenire a scurgerii informaţiilor clasificate şi supune modificãrile spre avizare la autoritatea desemnatã de securitate competentã;
c) organizeazã activitãţi specifice de evidenţã a certificatelor de securitate/autorizaţiilor de acces pentru personalul avizat a avea acces la informaţii clasificate;
d) reevalueazã lista cu informaţiile gestionate de cãtre Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor pe clase şi niveluri de secretizare;
e) elaboreazã Nomenclatorul dosarelor ce se creeazã în cadrul Biroului informaţii clasificate;
f) sprijinã autoritãţile desemnate de securitate, potrivit competenţelor legale, pe linia verificãrilor de securitate ale persoanelor care solicitã accesul la informaţii clasificate;
g) asigurã relaţionãri cu Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat privind problematica mãsurilor de protecţie a informaţiilor clasificate;
h) colaboreazã cu Direcţia tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe componenta INFOSEC, potrivit competenţelor;
i) coordoneazã activitãţi specifice domeniului protecţiei informaţiilor clasificate;
j) monitorizeazã activitatea de aplicare a normelor care reglementeazã protecţia informaţiilor clasificate în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
k) consiliazã conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, direcţiile şi serviciile în legãturã cu aspectele ce vizeazã domeniul protecţiei informaţiilor clasificate;
l) informeazã conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi structura de securitate despre vulnerabilitãţile şi riscurile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate, propunând mãsurile necesare diminuãrii riscurilor şi înlãturarea acestora;
m) reevalueazã datele legate de obiectivele, sectoarele şi locurile care prezintã importanţã pentru protecţia informaţiilor din sfera de responsabilitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
n) asigurã managementul activitãţilor specifice de inventariere anualã a documentelor clasificate la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitãţilor din subordine;
o) asigurã evidenţa documentelor clasificate primite şi expediate la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitãţilor din subordine;
p) asigurã multiplicarea documentelor clasificate şi gestionarea acestora la nivelul aparatului central al Administraţiei Naţionale al Penitenciarelor;
q) organizeazã activitatea de constituire a fondului arhivistic propriu, precum şi în cadrul unitãţilor subordonate;
r) asigurã predarea la termenul prevãzut a arhivei constituite pe termene de pãstrare;
s) efectueazã, cu aprobarea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, controale privind modul de aplicare a mãsurilor legale de protecţie a informaţiilor clasificate;
t) ţine legãtura cu Ministerul Justiţiei - Serviciul informaţii clasificate, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi cu structurile de profil din celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate;
u) participã la consfãtuirile organizate periodic de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, pe problematica informaţiilor naţionale clasificate, NATO şi UE clasificate şi acţioneazã pentru implementarea noilor reglementãri în materie la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 30
Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, la nivelul Biroului informaţii clasificate sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) registrul unic de evidenţã a registrelor, condicilor, borderourilor şi a caietelor pentru însemnãri clasificate;
b) registrul de evidenţã a informaţiilor strict secret de importanţã deosebitã;
c) registrul de evidenţã a informaţiilor strict secrete şi secrete;
d) registrul de evidenţã a informaţiilor secrete de serviciu;
e) registrul de evidenţã a informaţiilor clasificate multiplicate;
f) registrul pentru evidenţa certificatelor de securitate/ autorizaţiilor de acces la informaţii naţionale clasificate;
g) registrul pentru evidenţa certificatelor de securitate tip A şi B pentru acces la informaţii NATO clasificate;
h) registrul de evidenţã a autorizaţiilor de acces la informaţii UE clasificate;
i) condica de primire-predare a documentelor clasificate - cãtre compartimentele din aparatul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
j) registre pentru evidenţa informaţiilor UE clasificate, şi anume: RESTREINT UE, CONFIDENTIEL UE şi SECRET UE;
k) registrul pentru evidenţa şi distribuirea mediilor de stocare a informaţiilor;
l) registrul pentru evidenţa specialã;
m) registrul pentru evidenţa literaturii clasificate;
n) condica de predare-primire a corespondenţei neclasificate;
o) registrul pentru evidenţa personalã a documentelor;
p) registrul pentru evidenţa documentelor dactilografiate - procesate la calculator, desenate şi scrise de mânã;
q) condica de predare-primire a cheilor de la încãperile şi containerele de securitate.

CAP. III
Direcţia pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar

ART. 31
(1) Direcţia pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar este structura de specialitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor prin care se asigurã organizarea şi coordonarea, prin metode şi mijloace specifice, a activitãţilor de prevenire a criminalitãţii organizate, corupţiei şi terorismului, în locurile şi mediile unde se desfãşoarã activitãţi specifice cu persoanele private de libertate sau cu personalul din sistemul penitenciar.
(2) Direcţia identificã, cunoaşte şi previne, în limitele competenţelor sale, situaţiile şi împrejurãrile care pot favoriza ori genera evenimente grave, de naturã sã punã în pericol siguranţa locului de deţinere, acte de corupţie, criminalitate organizatã, terorism sau alte fapte ce constituie încãlcãri ale legii, atât în rândul persoanelor private de libertate, cât şi în rândul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
ART. 32
(1) Activitatea Direcţiei pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar este reglementatã de <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.540/C/2006 privind organizarea şi atribuţiile Direcţiei pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar, direcţia funcţionând în subordinea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) La nivelul unitãţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor funcţioneazã birouri pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar, personalul din cadrul acestora fiind subordonat din punct de vedere administrativ directorului unitãţii penitenciare, iar din punct de vedere profesional Direcţiei pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar.
(3) În exercitarea atribuţiilor sale, Direcţia pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar are acces, în condiţiile legii, cu informarea directorului general, la nivelul direcţiilor, serviciilor, birourilor şi compartimentelor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, la toate documentele, datele şi informaţiile necesare desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţilor care îi revin.
(4) Unitãţile aflate în subordonarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt obligate sã punã la dispoziţie, la cererea Direcţiei pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar, documentele, datele şi informaţiile solicitate şi sã asigure, în condiţiile legii, cu informarea directorului unitãţii, accesul lucrãtorilor direcţiei în sediile acestora şi în alte locaţii în care se desfãşoarã activitãţi cu participarea personalului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a persoanelor private de libertate, în vederea îndeplinirii sarcinilor şi obiectivelor stabilite prin <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.540/C/2006 şi prin prezentul regulament.
ART. 33
Direcţia pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar are urmãtoarea structurã:
a) Serviciul de prevenire a criminalitãţii organizate şi terorismului;
b) Serviciul de prevenire a criminalitãţii şi corupţiei;
c) Biroul de analizã şi sintezã.
ART. 34
Direcţia pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar îndeplineşte urmãtoarele atribuţii generale:
a) desfãşoarã activitãţi de identificare, cunoaştere şi prevenire, în limitele competenţelor sale, a acţiunilor specifice criminalitãţii, criminalitãţii organizate, terorismului şi corupţiei, a faptelor sau evenimentelor cu consecinţe periculoase pentru siguranţa deţinerii, precum şi a oricãror situaţii ori împrejurãri din care pot rezulta asemenea pericole şi colaboreazã cu instituţiile abilitate în vederea combaterii acestora;
b) asigurã identificarea şi prevenirea faptelor, situaţiilor şi împrejurãrilor de nerespectare de cãtre personalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unitãţilor subordonate a prevederilor legale, a drepturilor persoanelor private de libertate ori de supunere a acestora la torturã, tratamente inumane sau degradante, a actelor de corupţie ori a altor fapte ce constituie încãlcãri ale legii;
c) desfãşoarã activitãţi de identificare a persoanelor aflate în detenţie care intenţioneazã organizarea unor acţiuni violente îndreptate împotriva personalului administraţiei penitenciare, a judecãtorilor, procurorilor, poliţiştilor sau a altor persoane ale cãror funcţii implicã exerciţiul autoritãţii publice ori care se aflã, în diverse împrejurãri, în mediul penitenciar;
d) identificã persoanele aflate în detenţie şi membrii personalului care au avut ori continuã sã aibã legãturi cu organizaţii sau grupãri teroriste ori de criminalitate organizatã şi informeazã instituţiile abilitate despre cele constatate;
e) asigurã informarea promptã şi completã a conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor când sunt descoperite indicii sau existã suspiciuni referitoare la sãvârşirea de abateri disciplinare ori infracţiuni de cãtre personalul din penitenciar ori de infracţiuni de cãtre persoanele aflate în detenţie, în vederea dispunerii mãsurilor corespunzãtoare, informând în acest sens, de îndatã, şi organele competente; ministrul justiţiei va fi informat prompt şi complet în cazul în care sunt descoperite indicii sau existã suspiciuni referitoare la sãvârşirea de abateri disciplinare ori infracţiuni de cãtre directorul general sau directorii generali adjuncţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ori, atunci când se impune, şi de cãtre celelalte persoane din sistemul penitenciar, informând în acest sens, de îndatã, şi organele competente;
f) coordoneazã, îndrumã şi controleazã, în calitate de structurã centralã, activitatea profesionalã desfãşuratã la nivelul birourilor pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
g) colaboreazã cu organele de urmãrire penalã şi instanţele de judecatã, în scopul prevenirii criminalitãţii, criminalitãţii organizate, corupţiei şi terorismului;
h) colaboreazã cu instituţiile abilitate în realizarea acţiunilor de protejare a persoanelor incluse în programul de protecţie a martorilor, care se aflã în stare de arest preventiv sau executã o pedeapsã privativã de libertate;
i) identificã fapte, situaţii, împrejurãri privind nerespectarea normelor legale de protecţie a informaţiilor naţionale clasificate, în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unitãţilor subordonate, înştiinţând despre aceasta Biroul informaţii clasificate şi conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
j) analizeazã situaţiile şi fenomenele apãrute în domeniul specific de activitate, verificã împrejurãrile şi cauzele producerii de evenimente negative şi propune mãsuri de înlãturare a cauzelor care favorizeazã producerea acestora în mediul penitenciar;
k) participã, la cerere, prin specialiştii sãi, la elaborarea unor proiecte de ordine ale ministrului justiţiei, decizii, instrucţiuni, rapoarte, note documentare şi alte materiale emise de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor în domeniul propriu de competenţã;
l) iniţiazã şi dezvoltã, cu aprobarea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, programe cu reprezentanţi guvernamentali şi neguvernamentali cu atribuţii în domeniul studierii şi prevenirii fenomenelor de criminalitate, criminalitate organizatã, terorism şi corupţie, precum şi în materia respectãrii drepturilor persoanelor private de libertate;
m) întreprinde activitãţi de verificare şi documentare a unor sesizãri privind personalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unitãţilor subordonate, inclusiv cele privind personalul Direcţiei pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar şi birourilor pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar din unitãţile subordonate, referitoare la domeniul de competenţã al direcţiei, cu sprijinul factorilor de rãspundere din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate;
n) rezolvã cererile, sesizãrile şi memoriile ce îi sunt repartizate spre competentã soluţionare.
ART. 35
(1) Serviciul de prevenire a criminalitãţii organizate şi terorismului coordoneazã, îndrumã şi controleazã activitatea birourilor pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar din cadrul unitãţilor penitenciare, pe linia identificãrii şi prevenirii faptelor, situaţiilor şi împrejurãrilor specifice criminalitãţii organizate şi terorismului, care pot avea loc în unitãţile penitenciare subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) Serviciul de prevenire a criminalitãţii organizate şi terorismului are urmãtoarele atribuţii specifice:
a) identificã persoanele aflate în detenţie şi membrii personalului care au avut ori continuã sã aibã legãturi cu organizaţii sau grupãri teroriste ori de criminalitate organizatã şi semnaleazã cãtre instituţiile abilitate, atunci când existã indicii cã este iminentã încãlcarea legii;
b) identificã, cunoaşte şi previne, în limitele competenţelor sale, acţiuni specifice criminalitãţii organizate şi terorismului, fapte sau evenimente cu consecinţe periculoase pentru siguranţa deţinerii, situaţii ori împrejurãri din care pot rezulta asemenea pericole şi colaboreazã cu instituţiile abilitate în vederea combaterii acestora;
c) desfãşoarã acţiuni de prevenire şi contracarare a premiselor declanşãrii unor forme de protest în rândul efectivelor de persoane private de libertate, inclusiv revolte, la iniţiativa unor persoane private de libertate de origine românã sau strãinã, cunoscute ca fiind simpatizante sau membre ale unor organizaţii extremistteroriste;
d) acordã autoritãţilor şi instituţiilor publice din cadrul Sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului sprijinul necesar îndeplinirii atribuţiilor pe linia prevenirii şi combaterii terorismului, conform sferei de competenţã a serviciului;
e) sesizeazã de îndatã Serviciul Român de Informaţii, coordonator tehnic al Sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului, prin Centrul de Coordonare Operativã Antiteroristã - cu privire la persoanele fizice şi juridice suspecte de sãvârşirea sau favorizarea, în orice mod, a actelor de terorism semnalate de persoanele aflate în detenţie, despre care existã date potrivit cãrora au avut ori continuã sã aibã legãturi cu organizaţii sau grupãri teroriste ori de criminalitate organizatã;
f) în vederea realizãrii atribuţiilor care îi revin, coopereazã cu reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Public, Ministerului Justiţiei etc., în mod direct şi nemijlocit, în condiţiile legii şi cu respectarea obligaţiilor ce decurg din instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, cu instituţiile având atribuţii similare din alte state, precum şi cu organizaţiile interne şi internaţionale specializate în domeniul prevenirii criminalitãţii organizate şi terorismului.
ART. 36
(1) Serviciul de prevenire a criminalitãţii şi corupţiei coordoneazã, îndrumã şi controleazã activitatea birourilor pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar din cadrul unitãţilor penitenciare, în vederea prevenirii faptelor, situaţiilor şi împrejurãrilor specifice criminalitãţii şi corupţiei, identificate în rândul persoanelor private de libertate sau al personalului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitãţilor subordonate, în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare şi cu reglementãrile internaţionale, ratificate, referitoare la respectarea drepturilor omului.
(2) Serviciul de prevenire a criminalitãţii şi corupţiei are urmãtoarele atribuţii specifice:
a) identificarea şi prevenirea faptelor, situaţiilor şi împrejurãrilor de nerespectare de cãtre personalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unitãţilor subordonate a drepturilor persoanelor private de libertate ori de supunere a acestora la torturã, tratamente inumane sau degradante, a prevederilor legale ce pot favoriza ori genera evenimente grave, a actelor de corupţie sau a altor fapte ce constituie încãlcãri ale legii;
b) identificarea şi monitorizarea activitãţilor persoanelor private de libertate despre care existã indicii, suspiciuni cã intenţioneazã coruperea funcţionarilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în scopul favorizãrii regimului de detenţie;
c) identificarea şi prevenirea acţiunilor specifice criminalitãţii şi corupţiei, a faptelor sau evenimentelor cu consecinţe periculoase pentru siguranţa detenţiei, precum şi a oricãror situaţii sau împrejurãri din care pot rezulta asemenea pericole. În cazul producerii unor evenimente negative, acţioneazã pentru limitarea efectelor acestora;
d) identificarea persoanelor aflate în detenţie care intenţioneazã organizarea unor acţiuni violente îndreptate împotriva personalului administraţiei penitenciare, a judecãtorilor, procurorilor, poliţiştilor sau a altor persoane ale cãror funcţii implicã exerciţiul autoritãţii publice ori care se aflã, în diverse împrejurãri, în mediul penitenciar;
e) în vederea realizãrii atribuţiilor ce îi revin, coopereazã cu reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Public, Ministerului Justiţiei etc., în mod direct şi nemijlocit, în condiţiile legii şi cu respectarea obligaţiilor ce decurg din instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, cu instituţiile având atribuţii similare din alte state, precum şi cu organizaţii interne şi internaţionale specializate în domeniul prevenirii criminalitãţii şi corupţiei.
ART. 37
(1) Biroul de analizã şi sintezã asigurã prelucrarea analiticã şi sintetizarea datelor şi informaţiilor cuprinse în materialele ce îi sunt repartizate, în scopul transmiterii lor cãtre Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, unitãţile subordonate şi instituţiile abilitate cu atribuţii în prevenirea şi combaterea acţiunilor specifice criminalitãţii, criminalitãţii organizate, terorismului şi corupţiei.
(2) Biroul de analizã şi sintezã are urmãtoarele atribuţii specifice:
a) centralizeazã, analizeazã, prelucreazã şi transmite operativ conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitãţilor subordonate datele şi informaţiile cu relevanţã operativã furnizate de birourile teritoriale şi cele douã servicii din aparatul central;
b) întocmeşte sinteza activitãţii lunare desfãşurate de personalul direcţiei şi birourilor, în vederea transmiterii acesteia, prin Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, ministrului justiţiei;
c) întocmeşte note interne, note de informare, note de colaborare, sinteze, rapoarte tematice şi alte materiale în baza rezoluţiei directorului direcţiei/directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
d) elaboreazã materialele de bilanţ ale activitãţii direcţiei, analizeazã indicatorii profesionali specifici;
e) menţine legãtura cu cele douã servicii care coordoneazã activitatea birourilor din unitãţile penitenciare, pentru clarificarea şi completarea informaţiilor obţinute de acestea, şi solicitã, când este cazul, date suplimentare în vederea realizãrii unui produs informaţional relevant, pertinent şi oportun;
f) gestioneazã activitatea de prelucrare şi stocare a datelor operative ale direcţiei, potrivit competenţelor stabilite;
g) pãstreazã şi arhiveazã documentele elaborate la nivelul direcţiei;
h) elaboreazã, împreunã cu cele douã servicii ale direcţiei, protocoale de colaborare între Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi alte instituţii aparţinând sistemului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã pentru domeniile de competenţã;
i) asigurã circuitul lucrãrilor, conform repartizãrii stabilite de conducerea direcţiei;
j) pãstreazã evidenţa lucrãrilor înregistrate de Serviciul arhivã şi registraturã generalã repartizate direcţiei, având în vedere respectarea termenelor de soluţionare;
k) realizeazã pregãtirea corespondenţei pentru expediere;
l) întocmeşte evidenţa prezenţei personalului direcţiei şi o transmite la Direcţia economico-administrativã;
m) stabileşte periodic necesarul de rechizite şi consumabile al personalului direcţiei şi îl prezintã directorului direcţiei;
n) completeazã proiectul de decizie de zi pe unitate.
ART. 38
La nivelul Direcţiei pentru prevenirea criminalitãţii în mediul penitenciar se vor constitui urmãtoarele evidenţe:
a) metodologii şi programe specifice activitãţii desfãşurate;
b) adrese, sesizãri, cereri, reclamaţii, petiţii şi rãspunsuri la acestea;
c) condici de predare-primire a corespondenţei clasificate;
d) condica de expediere a corespondenţei cãtre direcţiile, serviciile şi birourile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
e) evidenţe specifice activitãţii de secretariat;
f) note de constatare privind controale şi verificãri;
g) condica de prezenţã la nivelul direcţiei;
h) proiectul de decizie zilnicã;
i) ordine de serviciu;
j) procese-verbale de arhivare;
k) ordine ale ministrului justiţiei şi decizii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în domeniul de competenţã.

CAP. IV
Serviciul juridic

ART. 39
Serviciul juridic asigurã îndeplinirea atribuţiilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor privind elaborarea proiectelor de acte normative din domeniul sãu de activitate, participarea la elaborarea de acte normative iniţiate de alte autoritãţi publice care au legãturã cu domeniul de activitate al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, organizarea documentãrii juridice şi reprezintã în faţa instanţelor judecãtoreşti şi a altor organe de jurisdicţie interesele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi coordoneazã aceastã activitate la nivelul unitãţilor subordonate, asigurând totodatã şi avizarea legalitãţii actelor întocmite.
ART. 40
Serviciul juridic are urmãtoarea structurã:
a) Biroul contencios şi contracte;
b) Biroul elaborare şi evidenţã acte normative şi administrative.
ART. 41
Biroul contencios şi contracte îndeplineşte urmãtoarele atribuţii de reprezentare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în faţa organelor jurisdicţionale:
a) reprezintã Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, pe baza delegaţiei date de directorul general, şi apãrã drepturile şi interesele acesteia în faţa instanţelor judecãtoreşti şi a altor organe de jurisdicţie, precum şi în raporturile cu alte organe, cu persoane fizice ori juridice şi/sau formuleazã propuneri de delegare a dreptului de reprezentare;
b) întocmeşte documentele necesare în relaţia cu organele de urmãrire penalã sau alte instituţii cu atribuţii de control;
c) elaboreazã şi prezintã conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ori de câte ori apreciazã cã este necesar, propuneri de soluţionare pe cale amiabilã a litigiilor;
d) elaboreazã şi prezintã conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ori de câte ori apreciazã cã este necesar, propuneri privind necesitatea exercitãrii cãilor de atac împotriva hotãrârilor judecãtoreşti nefavorabile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
e) ori de câte ori constatã interpretãri sau aplicãri neunitare ale legii de cãtre instanţele judecãtoreşti, sesizeazã ministrul justiţiei pentru a solicita procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie promovarea recursului în interesul legii, în conformitate cu dispoziţiile art. 414^2 din Codul de procedurã penalã;
f) coordoneazã activitatea de reprezentare în faţa organelor jurisdicţionale la nivelul unitãţilor aflate în subordonarea şi coordonarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
g) redacteazã şi depune în termenele procedurale cererile de chemare în judecatã, plângerile penale, întâmpinãrile, cererile reconvenţionale, notele de şedinţã, probele şi concluziile scrise, motivele care stau la baza exercitãrii cãilor de atac, în dosarele în care Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor este parte;
h) colaboreazã cu direcţia de specialitate din Ministerul Justiţiei în vederea fundamentãrii acţiunilor şi apãrãrilor;
i) întocmeşte orice alte acte procedurale legate de reprezentarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 42
Biroul contencios şi contracte îndeplineşte urmãtoarele atribuţii de avizare sub aspectul legalitãţii actelor juridice încheiate de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor:
a) avizeazã, din punctul de vedere al legalitãţii, orice mãsurã de naturã sã angajeze rãspunderea patrimonialã a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în calitate de ordonator secundar de credite;
b) avizeazã, din punctul de vedere al legalitãţii, orice mãsurã care ar putea aduce atingere drepturilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau ale personalului sãu;
c) avizeazã sub aspectul legalitãţii, clauzele contractelor încheiate de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate;
d) avizeazã deciziile emise de directorul general sau, dupã caz, de directorii generali adjuncţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
e) avizeazã documentele emise de ministrul justiţiei privind personalul încadrat în Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
f) avizeazã ordinele emise de ministrul justiţiei privind funcţionarii publici încadraţi în Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi în unitãţile subordonate;
g) avizeazã, din punctul de vedere al legalitãţii, lucrãrile emise de direcţiile şi serviciile din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, atunci când actele normative sunt neclare şi necesitã interpretare.
ART. 43
Biroul contencios şi contracte îndeplineşte urmãtoarele atribuţii de consiliere juridicã:
a) acordã consiliere juridicã de specialitate şi întocmeşte puncte de vedere referitoare la modalitatea de interpretare şi aplicare a legilor, la solicitarea compartimentelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
b) participã, când este cazul, în comisiile constituite în temeiul legislaţiei privind achiziţiile publice;
c) participã la negocierea contractelor care urmeazã sã fie încheiate de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
d) participã în comisiile constituite la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în vederea desfãşurãrii concursurilor/examenelor pentru ocuparea posturilor din aparatul propriu.
ART. 44
Biroul elaborare şi evidenţã acte normative şi administrative are urmãtoarele atribuţii:
a) întocmeşte proiectele de acte normative care au legãturã cu domeniul de activitate al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, colaborând în acest scop cu compartimentele de resort din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
b) participã la elaborarea proiectelor de acte normative, iniţiate de ministere sau de alte autoritãţi ale administraţiei publice centrale de specialitate, atunci când aceste proiecte au legãturã cu domeniul de activitate al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
c) participã, la solicitarea altor autoritãţi ale administraţiei publice, la elaborarea de acte normative pentru adaptarea legislaţiei interne, conform obligaţiilor decurgând din convenţiile internaţionale la care România este parte;
d) asigurã, prin persoane desemnate, legãtura cu Direcţia elaborare acte normative, studii şi documentare din cadrul Ministerului Justiţiei, în vederea cunoaşterii stadiului în care se aflã proiectele de acte normative supuse dezbaterii, şi participã la susţinerea acestora în cadrul procedurilor de adoptare;
e) asigurã participarea la dezbaterea, în comisiile Parlamentului şi în plenul Camerelor acestuia, a proiectelor de legi şi ordonanţe elaborate în cadrul serviciului;
f) urmãreşte evoluţia legislaţiei din alte ţãri, reţinând aspectele şi problemele care intereseazã România;
g) urmãreşte sistematizarea legislaţiei, evidenţiazã paralelisme în reglementãri, necorelãrile dintre unele acte normative, contradicţiile dintre actele normative, fãcând propunerile corespunzãtoare;
h) formuleazã observaţii şi propuneri pentru redactarea punctului de vedere al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor referitoare la iniţiativele legislative;
i) întocmeşte puncte de vedere cu privire la problemele de drept ce se ivesc în activitatea de aplicare a actelor normative;
j) asigurã pãstrarea colecţiei "Monitorul Oficial al României" şi completarea acestei colecţii pe mãsura apariţiei de noi acte normative;
k) asigurã legãtura funcţionalã sub aspectul activitãţilor de elaborare acte normative între Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei;
l) îndeplineşte orice alte atribuţii legate de specificul sãu de activitate, stabilite de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 45
La nivelul Serviciului juridic sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) registrul de intrare-ieşire;
b) registrul de intrare şi ieşire a dosarelor proiectelor de acte normative întocmite de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor sau în colaborare cu alte organe;
c) evidenţa proiectelor de acte normative elaborate de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi a etapelor parcurse în cadrul procesului de adoptare;
d) registrul opis alfabetic;
e) condica de expediere a corespondenţei cãtre compartimentele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

CAP. V
Direcţia inspecţie penitenciarã

ART. 46
(1) Direcţia inspecţie penitenciarã se caracterizeazã prin autoritate şi continuitate, acţionând pentru informarea operativã a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu privire la aplicarea legislaţiei execuţional-penale şi evoluţia problematicii specifice administraţiei penitenciare în toate unitãţile subordonate, cu scopul de a identifica toate elementele necesare luãrii unor decizii.
(2) Direcţia inspecţie penitenciarã, subordonatã nemijlocit directorului general, este specializatã în executarea inspecţiilor şi controalelor, verificarea petiţiilor şi cercetarea administrativã a faptelor sãvârşite de personalul din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate.
(3) Exercitarea atribuţiilor de control de cãtre Direcţia inspecţie penitenciarã nu exclude dreptul Corpului de Control al ministrului justiţiei de a exercita atribuţiile de control în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ori în unitãţile subordonate, conform dispoziţiilor legale.
(4) Direcţia inspecţie penitenciarã din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în exercitarea atribuţiilor sale, poate efectua inspecţii şi controale curente, inopinate şi tematice. Acestea se realizeazã din dispoziţia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la solicitarea conducãtorilor direcţiilor, serviciilor, birourilor şi compartimentelor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor ori din proprie iniţiativã, pe baza planificãrilor, sesizãrilor sau a altor forme de informare şi comunicare.
ART. 47
(1) În exercitarea atribuţiilor sale de control, Direcţia inspecţie penitenciarã are acces neîngrãdit, în condiţiile legii, la documente, date şi informaţii necesare, atât la nivelul direcţiilor, serviciilor, birourilor şi compartimentelor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, cât şi la nivelul unitãţilor subordonate.
(2) Pentru desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii de control, Direcţia inspecţie penitenciarã poate coopta specialişti din cadrul direcţiilor şi/sau serviciilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau unitãţilor subordonate, care beneficiazã de experienţã profesionalã incontestabilã.
(3) Direcţia inspecţie penitenciarã poate coopera pentru îndeplinirea prerogativelor cu care este învestitã cu celelalte direcţii ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi colaboreazã pe probleme de interes comun, potrivit legii şi ordinelor ministrului justiţiei, cu alte instituţii publice, precum şi cu organisme guvernamentale sau neguvernamentale.
ART. 48
Direcţiile, serviciile, birourile şi compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, precum şi unitãţile subordonate acesteia sunt obligate sã transmitã, la cererea Direcţiei inspecţie penitenciarã, documentele, datele şi informaţiile solicitate, la termenele stabilite, şi sã asigure, în condiţiile legii, accesul neîngrãdit al echipei de control în sediile şi în spaţiile care le aparţin, în vederea verificãrii aspectelor relevante privind încheierea, derularea sau finalizarea operaţiunilor.
ART. 49
Direcţia inspecţie penitenciarã are urmãtoarea structurã:
a) Serviciul control;
b) Serviciul sesizãri şi sintezã.

SECŢIUNEA 1
Serviciul control

ART. 50
Serviciul control are urmãtoarele atribuţii:
a) verificã prin inspecţii generale şi controale tematice sau inopinate modul în care direcţiile, serviciile, birourile şi compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, precum şi unitãţile subordonate acesteia acţioneazã pentru aplicarea prevederilor legilor, ordonanţelor, ordonanţelor de urgenţã, hotãrârilor Guvernului, regulamentelor, ordinelor, instrucţiunilor şi dispoziţiilor interne în îndeplinirea atribuţiilor specifice;
b) verificã toate sectoarele de activitate, punând accent pe problemele privind: managementul penitenciar, respectarea legalitãţii deţinerii, mãsurile de siguranţã a obiectivului şi misiunilor, aplicarea regimului penitenciar, respectarea drepturilor individuale ale persoanelor private de libertate, acordarea stimulentelor şi facilitãţilor, conform normelor existente, evidenţa persoanelor private de libertate şi folosirea lor la muncã, activitatea de educaţie şi asistenţã psihosocialã, activitatea de management al resurselor umane, starea disciplinarã şi de spirit, precum şi asistenţa medicalã în rândul personalului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, al unitãţilor subordonate şi în rândul persoanelor private de libertate, activitatea logisticã şi producţie proprie, gestiunea financiarã şi utilizarea în condiţii de eficacitate şi economicitate a fondurilor publice alocate;
c) pune la dispoziţie direcţiilor şi serviciilor de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţilor subordonate date, informaţii şi concluzii desprinse din inspecţiile şi controalele efectuate;
d) verificã cu operativitate datele şi informaţiile obţinute prin buletine informative, mass-media, rapoarte şi note, privind abaterile disciplinare ori alte fapte sãvârşite de personalul sistemului administraţiei penitenciare;
e) prezintã directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor raportul cuprinzând concluziile şi propunerile de mãsuri disciplinare şi administrative care se impun ca urmare a inspecţiilor generale şi controalelor efectuate;
f) monitorizeazã, în baza raportãrilor individuale ale celor inspectaţi, stadiul implementãrii mãsurilor stabilite pentru corectarea neajunsurilor, îmbunãtãţirea şi perfecţionarea activitãţii, întocmite de direcţiile, serviciile, birourile şi compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, precum şi de unitãţile subordonate acesteia, supuse inspecţiilor şi controalelor efectuate de cãtre Direcţia inspecţie penitenciarã şi îl informeazã pe directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu privire la aceasta, în sprijinul actului decizional;
g) întocmeşte situaţia încãlcãrii prevederilor legilor, regulamentelor şi ordinelor ministrului justiţiei şi a sancţiunilor aplicate persoanelor implicate, iar pe baza constatãrilor proprii, prezintã informãri cu privire la evoluţia şi cauzele acestora, propunând mãsuri de influenţare pozitivã a stãrii şi practicii disciplinare;
h) iniţiazã studii şi sinteze cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, a abuzului şi neglijenţei în serviciu, verificã respectarea procedurilor legale, a standardelor profesionale şi moralitãţii persoanelor angajate în sistemul penitenciar;
i) participã, la cerere şi în domeniul propriu de competenţã, prin specialiştii sãi, la elaborarea unor proiecte de ordine ale ministrului justiţiei, decizii, instrucţiuni, rapoarte, note documentare şi alte materiale emise de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor sau, dupã caz, de unitãţile penitenciare.

SECŢIUNEA a 2-a
Serviciul sesizãri şi sintezã

ART. 51
Serviciul sesizãri şi sintezã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) examineazã şi verificã petiţiile adresate directorului general, în legãturã cu abaterile disciplinare ori alte fapte sãvârşite de personalul cu funcţii de conducere, numit de ministrul justiţiei şi/sau directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, efectuând şi cercetarea administrativã în cazul prejudiciilor produse Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Pentru personalul cu funcţii de execuţie se va solicita punctul de vedere al conducerii unitãţii în vederea soluţionãrii aspectelor sesizate;
b) urmãreşte modul de aplicare a mãsurilor aprobate dupã verificãrile efectuate, prin monitorizarea ori centralizarea raportãrilor individuale ale celor în cauzã;
c) trimite petiţiile adresate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a cãror rezolvare este de competenţa altor autoritãţi publice, instituţii sau organizaţii, în termen de cel mult 5 zile de la data primirii lor, situaţie ce va fi adusã la cunoştinţa petiţionarilor.
ART. 52
Petiţiile primite de la organizaţiile neguvernamentale în materia drepturilor omului se soluţioneazã, dupã caz, prin solicitarea punctului de vedere al direcţiilor de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
ART. 53
La propunerea directorului Direcţiei inspecţie penitenciarã poate dispune clasarea petiţiei fãrã efectuarea de verificãri, dacã se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) este anonimã şi nu conţine date ce necesitã a fi verificate;
b) se referã la date deja soluţionate şi nu face trimitere la fapte sau dovezi noi;
c) sunt reclamate fapte comise de personalul sistemului administraţiei penitenciare, aflate ori care s-au aflat în curs de cercetare sau urmãrire penalã, cu excepţia faptelor din sfera abaterilor disciplinare.
ART. 54
La nivelul Direcţiei inspecţie penitenciarã sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) procedura de control;
b) planul multianual de control;
c) raportul de monitorizare multianual;
d) rapoartele privind inspecţiile generale şi notele de constatare care au stat la baza acestora;
e) raportul privind sinteza rezultatelor controalelor şi verificãrilor;
f) registratura electronicã;
g) registrul de procese-verbale ale şedinţelor din cadrul direcţiei;
h) condica de prezenţã - la dispecerat şi la nivelul direcţiei;
i) proiect de decizie zilnicã;
j) ordine de serviciu/ordine de delegare sau deplasare;
k) condica de expediere;
l) procese-verbale de arhivare;
m) registrul de evidenţã a ordinelor ministrului justiţiei şi deciziilor directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

CAP. VI
Serviciul cabinet

ART. 55
(1) Serviciul cabinet este structura organizatoricã aflatã în directa subordonare a directorului general, care asigurã transmiterea informaţiei, transparenţa decizionalã, gestioneazã imaginea publicã a conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în plan intern şi extern, şi asigurã relaţionarea acesteia cu societatea, comunitatea localã şi instituţiile statului de drept.
(2) În îndeplinirea atribuţiilor care îi revin, Serviciul cabinet colaboreazã cu celelalte direcţii şi servicii din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, potrivit sferei sale de competenţã, în vederea soluţionãrii în termen legal a tuturor solicitãrilor care îi sunt adresate.
ART. 56
Serviciul cabinet are urmãtoarea structurã:
a) Compartimentul consilieri;
b) Compartimentul relaţii publice şi mass-media.
ART. 57
Serviciul cabinet îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte corespondenţa adresatã conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi o prezintã directorului general sau directorilor generali adjuncţi pentru a fi repartizatã cãtre direcţiile/serviciile competente spre analizã şi soluţionare;
b) primeşte şi soluţioneazã cererile de comunicare a informaţiilor de interes public şi a sesizãrilor, în termenele prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitãţii de soluţionare a petiţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 233/2002 , şi de <>Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vederea formulãrii şi transmiterii rãspunsului cãtre petiţionari, în acest scop putând solicita informaţii de la celelalte direcţii şi servicii din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, respectiv de la unitãţile subordonate;
c) soluţioneazã lucrãrile repartizate direct de cãtre directorul general/directorii generali adjuncţi;
d) conlucreazã cu direcţiile şi serviciile din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor la elaborarea proiectelor de acte normative sau decizii interne, care au ca obiect soluţionarea unor probleme de interes pentru instituţie;
e) întocmeşte note interne, note de informare, note de colaborare, sinteze, rapoarte tematice şi alte materiale în baza rezoluţiei directorului general/directorilor generali adjuncţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
f) organizeazã şi participã la audienţele acordate de cãtre directorul general/directorul adjunct sau persoana desemnatã de cãtre aceştia, notând în registrul de audienţã problemele semnalate de petenţi, şi ţine evidenţa termenelor de soluţionare a audienţelor;
g) asigurã protocolul pentru invitaţii directorului general şi ţine evidenţa folosirii fondului alocat pentru acesta;
h) contribuie la elaborarea programului de activitate al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pe baza propunerilor fãcute de direcţii, servicii şi unitãţi penitenciare;
i) organizeazã consiliul de conducere şi urmãreşte realizarea mãsurilor şi a termenelor stabilite;
j) colaboreazã cu celelalte direcţii şi servicii pentru editarea Revistei Penitenciarelor;
k) asigurã culegerea informaţiilor necesare, redactarea, trimiterea la tipar şi publicarea de materiale de informare lunare, trimestriale sau periodice, pentru a fi aduse la cunoştinţa opiniei publice ori pentru uz intern, cu privire la activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
l) elaboreazã strategia în domeniile comunicãrii/imaginii relaţiilor publice în funcţie de particularitãţile şi obiectivele instituţiei şi stabileşte modalitãţile de implementare a acesteia;
m) asigurã, prin intemediul purtãtorului de cuvânt şi/sau al compartimentului de specialitate, o relaţie bazatã pe echidistanţã, transparenţã şi deschidere cu mass-media, în acest scop stabilind legãturi şi contacte cu reprezentanţii mass-mediei acreditaţi;
n) întocmeşte şi actualizeazã periodic, cu sprijinul purtãtorilor de cuvânt din penitenciare, baza de date a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu operatorii mass-mediei pe plan naţional;
o) organizeazã periodic conferinţe de presã, informãri şi evenimente cu potenţial mediatic, pe diverse teme, între conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi reprezentanţii mass-mediei;
p) elaboreazã comunicate de presã şi oferã reprezentanţilor mass-mediei informaţiile solicitate;
q) monitorizeazã presa şi realizeazã un sumar al apariţiilor jurnalistice cu referire la sistemul penitenciar, pe care îl prezintã conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
r) coordoneazã, îndrumã şi controleazã activitatea purtãtorilor de cuvânt din unitãţile penitenciare subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
s) realizeazã, actualizeazã şi administreazã site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu sprijinul specialiştilor şi reprezentanţilor direcţiilor ori serviciilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
t) stabileşte legãturi şi contacte cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care îşi desfãşoarã activitatea la nivelul sistemului penitenciar;
u) asigurã legãtura directorului general cu organizaţiile neguvernamentale care deruleazã activitãţi de susţinere a sistemului penitenciar şi a persoanelor private de libertate;
v) promoveazã şi menţine colaborarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitãţilor subordonate cu organizaţiile neguvernamentale, în colaborare cu Direcţia educaţie şi asistenţã psihosocialã din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
w) realizeazã materiale de reprezentare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi le distribuie la instituţiile colaboratoare;
x) organizeazã, în colaborare cu direcţiile şi serviciile interesate, seminarii, simpozioane, conferinţe şi participã la redactarea materialelor care se vor prezenta în cadrul acestor evenimente.
ART. 58
La nivelul Serviciului cabinet sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) inventarele documentelor predate la depozitul de arhivã;
b) evidenţa şi sinteza articolelor apãrute în presa centralã şi localã;
c) evidenţa electronicã a circuitului lucrãrilor la nivelul Serviciului cabinet;
d) condica de corespondenţã cu Serviciul arhivã şi registraturã generalã;
e) condica de predare-primire a corespondenţei cu direcţiile/serviciile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
f) condica de repartizare a lucrãrilor în cadrul Serviciului cabinet;
g) registrul pentru audienţe;
h) registrul unic de evidenţã a documentelor clasificate;
i) evidenţa concediilor de odihnã şi medicale, învoirilor;
j) condica de prezenţã;
k) baza de date cu purtãtorii de cuvânt din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
l) baza de date cu reprezentanţii mass-mediei la nivel naţional şi local;
m) registrul privind solicitãrile de informaţii în baza <>Legii nr. 544/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
n) evidenţa aprobãrilor directorului general privind accesul cultelor religioase recunoscute de lege în unitãţile de penitenciare.

CAP. VII
Direcţia educaţie şi asistenţã psihosocialã

ART. 59
Direcţia educaţie şi asistenţã psihosocialã este structura specializatã care defineşte, coordoneazã, implementeazã şi evalueazã direcţiile de acţiune, în vederea aplicãrii politicilor penale în domeniul asistenţei educative şi psihosociale a persoanelor private de libertate, aflate în sistemul penitenciar.
ART. 60
Structura Direcţiei educaţie şi asistenţã psihosocialã este urmãtoarea:
a) Serviciul asistenţã psihosocialã;
b) Serviciul educaţie.
ART. 61
(1) Direcţia educaţie şi asistenţã psihosocialã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii generale:
a) stabileşte, evalueazã şi propune îmbunãtãţirea cadrului normativ de reglementare a activitãţilor de asistenţã psihosocialã şi educaţie desfãşurate în unitãţile penitenciare;
b) elaboreazã, implementeazã, evalueazã şi îmbunãtãţeşte metodologiile de lucru, programele şi activitãţile de asistenţã psihosocialã şi educative destinate persoanelor private de libertate aflate în penitenciare, în penitenciare pentru minori şi tineri, în penitenciare pentru femei, în penitenciare-spital şi în centre de reeducare;
c) organizeazã, monitorizeazã, evalueazã şi îndrumã activitãţile realizate de cãtre personalul specializat din unitãţile de detenţie;
d) evalueazã necesarul de personal implicat în activitãţile de asistenţã psihosocialã şi educaţie şi întreprinde demersurile necesare pentru adecvarea acestora la standardele naţionale în domeniul educaţiei şi asistenţei psihosociale a persoanelor private de libertate în materie de stat de organizare, particularizat în funcţie de locul de deţinere - tip de aşezãmânt, efectiv de persoane aflate în custodie etc.;
e) identificã necesitãţile de pregãtire profesionalã ale personalului de asistenţã psihosocialã şi educaţie în vederea iniţierii şi derulãrii unor cursuri de formare profesionalã;
f) concepe, desfãşoarã şi evalueazã metodologic cursurile de specialitate din cadrul structurilor de învãţãmânt care pregãtesc personalul din sistemul penitenciar;
g) faciliteazã întocmirea de parteneriate între Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale în vederea coordonãrii demersurilor care contribuie la creşterea şanselor de reintegrare socialã ale persoanelor private de libertate;
h) organizeazã conferinţe, simpozioane, seminarii şi desemneazã participanţi la manifestãri ştiinţifice derulate de alte instituţii, în domeniul educaţiei, criminologiei, psihologiei penitenciare, asistenţei sociale, sociologiei juridice etc.;
i) organizeazã cursuri de formare profesionalã continuã în colaborare cu organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale cu atribuţii în domeniu.
(2) În cazul activitãţilor de asistenţã psihosocialã şi intervenţie derulate de serviciile de asistenţã psihosocialã din unitãţile penitenciare împreunã cu serviciile de probaţiune, Direcţia educaţie şi asistenţã psihosocialã a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor colaboreazã cu Direcţia de probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei, în îndeplinirea atribuţiilor prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b).

SECŢIUNEA 1
Serviciul asistenţã psihosocialã

ART. 62
Serviciul asistenţã psihosocialã organizeazã, coordoneazã, evalueazã şi îndrumã activitatea de asistenţã psihologicã şi socialã desfãşuratã în unitãţile penitenciare şi orienteazã demersurile adresate persoanelor cu nevoi speciale aflate în custodie penitenciarã.
ART. 63
Serviciul asistenţã psihosocialã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii specifice:
a) defineşte cadrul general şi unitar de desfãşurare a asistenţei psihosociale realizate în unitãţile penitenciare;
b) evalueazã modul de aplicare a metodologiilor şi a procedurilor de lucru pentru fiecare categorie de specialişti şi a fişelor postului corespondente cadrului metodologic;
c) evalueazã modalitãţile de lucru cu documentaţia specificã cunoaşterii individualizate a persoanelor care executã o pedeapsã privativã de libertate - dosarul de educaţie şi asistenţã psihosocialã, registre etc;
d) elaboreazã, evalueazã şi îmbunãtãţeşte programele de intervenţie specificã adresate categoriilor de persoane private de libertate cu nevoi speciale, persoane care au sãvârşit fapte cu violenţã, agresiuni sexuale, persoane private de libertate sub observaţie specialã, persoane cu antecedente în toxicomanie, cu patologie psihicã sau bolnavi cronic, persoane care prezintã un risc sporit de suicid, persoane cu pedepse de lungã duratã sau detenţie pe viaţã, vârstnici, persoane vulnerabile;
e) elaboreazã, evalueazã şi îmbunãtãţeşte procedurile de lucru în vederea desfãşurãrii activitãţilor de asistenţã psihologicã şi socialã, consiliere, programe psihoterapeutice;
f) elaboreazã, actualizeazã şi propune spre abrogare decizii/dispoziţii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor referitoare la activitatea care se desfãşoarã cu persoanele private de libertate;
g) menţine legãtura permanent cu unitãţile de detenţie în vederea cunoaşterii, îmbunãtãţirii şi sprijinirii activitãţii de asistenţã psihosocialã;
h) monitorizeazã integrarea specialiştilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în asociaţiile profesionale existente la nivel naţional şi internaţional;
i) susţine cursuri de specialitate în cadrul structurilor de învãţãmânt care pregãtesc personalul din sistemul penitenciar;
j) realizeazã activitãţi de organizare, îndrumare şi evaluare a specialiştilor din unitãţile de detenţie;
k) rãspunde la petiţii, cereri şi reclamaţii, referitoare la activitatea de asistenţã psihosocialã, formulate de cãtre persoanele private de libertate sau de cãtre membrii familiilor acestora;
l) organizeazã simpozioane, conferinţe, seminarii, întâlniri şi schimburi de experienţã privind asistenţa psihosocialã în sistemului penitenciar şi desemneazã participanţi la manifestãrile ştiinţifice din domeniul criminologiei, psihologiei penitenciare, asistenţei sociale şi sociologiei juridice; transmite informãri în unitãţile subordonate cu privire la temele şi concluziile rezultate;
m) realizeazã situaţii statistice semestriale şi anuale privind activitãţile de asistenţã psihosocialã desfãşurate în unitãţi;
n) participã la comisiile de examinare a candidaţilor pentru concursurile organizate în domeniul asistenţei psihosociale;
o) identificã necesitãţile de pregãtire profesionalã ale personalului implicat în activitãţile de asistenţã psihosocialã şi elaboreazã un program de formare profesionalã;
p) realizeazã studii şi cercetãri privind nevoile de asistenţã psihosocialã ale persoanelor private de libertate;
q) constituie fondul documentar al serviciului.

SECŢIUNEA a 2-a
Serviciul educaţie

ART. 64
Serviciul educaţie organizeazã, coordoneazã şi evalueazã ansamblul demersurilor de tip educativ desfãşurate în unitãţile penitenciare în scopul creşterii şanselor de reintegrare socialã ale persoanelor private de libertate.
ART. 65
Serviciul educaţie îndeplineşte urmãtoarele atribuţii specifice:
a) defineşte cadrul general şi unitar de desfãşurare a activitãţilor educative realizate în unitãţile penitenciare;
b) coordoneazã procesul de şcolarizare şi de calificare profesionalã;
c) elaboreazã, evalueazã şi îmbunãtãţeşte programele generale, adresate întregii populaţii penitenciare - alfabetizare, culturã generalã, educaţie pentru sãnãtate, pentru viaţa de familie, pentru dezvoltarea abilitãţilor sociale, recreative, de educaţie fizicã şi sport, de asistenţã religioasã, de bibliotecã, culturale, artistice etc.;
d) elaboreazã, actualizeazã şi propune spre abrogare decizii/dispoziţii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor referitoare la activitatea educativã desfãşuratã cu persoanele private de libertate;
e) evalueazã modalitãţile de lucru cu documentaţia specificã cunoaşterii individualizate a persoanelor care executã pedepse privative de libertate - dosarul de educaţie şi asistenţã psihosocialã, fişe, registre etc.;
f) identificã necesitãţile de pregãtire profesionalã ale personalului educativ în vederea iniţierii şi derulãrii unor cursuri de formare profesionalã;
g) susţine cursuri de specialitate în cadrul structurilor de învãţãmânt care pregãtesc personalul de penitenciare;
h) colaboreazã cu instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale al cãror domeniu de activitate îl constituie asistarea persoanelor private de libertate;
i) menţine legãtura cu unitãţile penitenciare în vederea cunoaşterii, îmbunãtãţirii, evaluãrii şi sprijinirii activitãţii de educaţie desfãşurate în cadrul acestora;
j) evalueazã metodologiile şi procedurile de lucru specifice activitãţii desfãşurate de cãtre educator, preot, agentul tehnic, instructor sportiv şi procedurile pentru şeful Serviciului educaţie în scopul îmbunãtãţirii acestora;
k) desfãşoarã activitãţi de organizare, îndrumare şi evaluare a specialiştilor în educaţie la nivelul unitãţilor de detenţie;
l) monitorizeazã integrarea specialiştilor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate în asociaţiile profesionale existente la nivel naţional;
m) realizeazã semestrial şi anual situaţiile statistice referitoare la dinamica programelor şi a activitãţilor educative desfãşurate în unitãţile penitenciare;
n) rãspunde la petiţii, cereri şi reclamaţii, referitoare la activitatea educativã, formulate de cãtre persoanele private de libertate sau de cãtre membrii familiilor acestora;
o) realizeazã studii şi cercetãri privind nevoile de asistenţã educativã ale persoanelor private de libertate;
p) organizeazã conferinţe, simpozioane, seminarii şi desemneazã participanţii la manifestãri ştiinţifice derulate de alte instituţii, în domeniul educaţiei, criminologiei, psihologiei penitenciare, asistenţei sociale, sociologiei juridice şi altele asemenea;
q) participã la comisiile de examinare a candidaţilor pentru posturile din domeniul educaţiei;
r) constituie fondul documentar al serviciului.
ART. 66
La nivelul Direcţiei educaţie şi asistenţã psihosocialã sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) documente de colaborare cu instituţii, organizaţii neguvernamentale, organisme internaţionale privind reforma şi modernizarea sistemului execuţional penal;
b) documente de concepţie, analizã, sintezã şi informare, specifice activitãţilor de reintegrare socialã a persoanelor private de libertate;
c) documente care asigurã corespondenţa atât cu persoanele private de libertate, cât şi cu alte persoane interesate din societatea civilã;
d) ordinele ministrului justiţiei, deciziile directorului general şi instrucţiunile care reglementeazã domeniul de activitate.

CAP. VIII
Direcţia siguranţa deţinerii şi regim penitenciar

ART. 67
Direcţia siguranţa deţinerii şi regim penitenciar este structura specializatã a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care:
a) organizeazã şi coordoneazã activitãţile referitoare la modul de executare a pedepselor privative de libertate, a mãsurii arestãrii preventive şi a mãsurii educative de internare a minorilor în centre de reeducare, pronunţate de instanţele judecãtoreşti;
b) coordoneazã, îndrumã şi controleazã asigurarea pazei, escortãrii şi supravegherii condamnaţilor, arestaţilor preventiv şi minorilor din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, astfel încât sã se asigure prevenirea evenimentelor negative;
c) elaboreazã strategia de aplicare a regimului penitenciar, urmãreşte transpunerea ei în practicã, ţine evidenţa nominalã şi statisticã a persoanelor private de libertate şi urmãreşte folosirea lor la activitãţi productive, potrivit legii;
d) controleazã şi ia mãsuri pentru executarea misiunilor de pazã şi escortare a persoanelor private de libertate la instanţele de judecatã, transferul acestora la organele de urmãrire penalã sau la alte locuri de deţinere.
ART. 68
Direcţia siguranţa deţinerii şi regim penitenciar are urmãtoarea structurã:
a) Serviciul regim penitenciar;
b) Serviciul siguranţa deţinerii;
c) Serviciul evidenţã şi transfer.

SECŢIUNEA 1
Serviciul regim penitenciar

ART. 69
(1) Serviciul regim penitenciar elaboreazã strategia de aplicare a ansamblului de reguli minime pentru tratamentul persoanelor private de libertate şi urmãreşte transpunerea ei în practicã.
(2) În cadrul Serviciului regim penitenciar funcţioneazã Compartimentul pentru aplicarea regimului penitenciar şi Compartimentul cereri, reclamaţii şi sesizãri.
(3) Serviciul regim penitenciar îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã, îndrumã şi coordoneazã activitatea de aplicare a regimurilor diferenţiate de deţinere a persoanelor private de libertate;
b) îndrumã, coordoneazã şi controleazã modul de îndeplinire a misiunilor de supraveghere a efectivelor de persoane private de libertate şi minori;
c) analizeazã periodic modul de folosire a spaţiilor de cazare, iar în raport cu dinamica şi structura efectivelor de persoane private de libertate face propuneri de transferare a unor categorii de condamnaţi în vederea echilibrãrii gradului de ocupare;
d) coordoneazã, îndrumã şi controleazã activitãţile referitoare la acordarea drepturilor la pachet, vizitã, corespondenţã, petiţionare, telefon şi a celorlalte drepturi prevãzute de lege;
e) urmãreşte modul de desfãşurare a activitãţilor de cunoaştere a persoanelor private de libertate;
f) prezintã spre aprobare conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor metodologii cu privire la aplicarea corectã şi unitarã a dispoziţiilor actelor normative care apar, cu implicaţii asupra activitãţii de aplicare a regimului penitenciar;
g) studiazã unele situaţii şi fenomene apãrute în domeniul specific de activitate şi propune mãsuri pentru generalizarea unor aspecte pozitive ori de înlãturare a cauzelor de producere a evenimentelor negative;
h) verificã împrejurãrile şi cauzele producerii unor evenimente generate de încãlcãri ale prevederilor referitoare la acordarea drepturilor persoanelor private de libertate, de abuzuri ale membrilor personalului, de aplicarea discriminatorie a regimului legal de deţinere, precum şi sesizãrile primite din partea persoanelor private de libertate şi a familiilor acestora;
i) întocmeşte periodic, pentru a fi prezentate conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Ministerului Justiţiei, informãri şi sinteze referitoare la principalele evenimente negative din unitãţi şi mãsuri pentru îmbunãtãţirea aplicãrii regimului penitenciar;
j) efectueazã studii privind cauzele care pot genera acţiuni colective cu efecte negative, ale cãror concluzii, împreunã cu propunerile de remediere, le prezintã periodic conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
k) elaboreazã programe de îmbunãtãţire a condiţiilor de detenţie, pe care le supune spre aprobare conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, şi asigurã aplicarea lor în unitãţile subordonate;
l) propune experimentarea unor mãsuri prevãzute în documentele internaţionale referitoare la regimul penitenciar aplicat persoanelor private de libertate şi, în cazul obţinerii unor rezultate bune, se preocupã de generalizarea lor în toate unitãţile;
m) coordoneazã activitãţile referitoare la reforma penitenciarã în raport cu competenţa care îi revine şi urmãreşte aplicarea în practicã a normelor şi regulilor internaţionale în domeniu, cu respectarea deplinã a drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului.
ART. 70
Compartimentul pentru aplicarea regimului penitenciar are urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã posibilitãţile existente de executare a pedepselor privative de libertate de cãtre condamnaţi, pe cât posibil, în penitenciare amplasate în zona de domiciliu a persoanelor private de libertate, ţinând seama de profilarea unitãţilor, capacitatea de cazare şi clasificarea persoanelor private de libertate;
b) urmãreşte modernizarea spaţiilor destinate acordãrii vizitelor şi pachetelor, precum şi identificarea de noi modalitãţi de acordare a acestor drepturi;
c) analizeazã propunerile directorilor privind transferul unor persoane private de libertate cu grad sporit de periculozitate, urmãreşte actualizarea evidenţei pe calculator a acestei categorii de persoane private de libertate şi prezintã periodic conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor informãri pe aceastã linie;
d) întocmeşte sinteza principalelor activitãţi lunare, în vederea cuprinderii şi difuzãrii în unitãţi, prin nota de informare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
e) analizeazã propunerile de acordare a recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar cu o duratã mai mare de o zi;
f) coordoneazã activitatea de rezolvare a corespondenţei primite de la persoane private de libertate şi membri de familie ai acestora, analizeazã modul în care se aplicã procedurile legale pe aceastã linie şi prezintã informãri periodice conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
g) analizeazã propunerile directorilor de unitãţi privind recompensarea persoanelor private de libertate cu permisiunea ieşirii din penitenciar şi prezintã propuneri concrete;
h) analizeazã problemele sesizate de organele internaţionale cu atribuţii în domeniul drepturilor omului şi formuleazã propuneri pentru îmbunãtãţirea activitãţii pe aceastã linie;
i) ţine evidenţa sinuciderilor, a altercaţiilor între persoane private de libertate şi a autoagresiunilor soldate cu decese ori vãtãmãri corporale;
j) analizeazã problemele sesizate de organismele neguvernamentale din ţarã privind apãrarea drepturilor omului şi formuleazã propuneri pentru remedierea neajunsurilor.
ART. 71
Compartimentul cereri, reclamaţii şi sesizãri are urmãtoarele atribuţii:
a) rezolvã corespondenţa - cereri, reclamaţii, sesizãri - primitã de la persoane private de libertate şi membri de familie ai acestora;
b) rezolvã corespondenţa primitã de la organe şi organizaţii interne şi internaţionale;
c) rezolvã corespondenţa primitã de la ambasade şi persoane private de libertate de cetãţenie strãinã.

SECŢIUNEA a 2-a
Serviciul siguranţa deţinerii

ART. 72
(1) Serviciul siguranţa deţinerii coordoneazã, îndrumã şi controleazã asigurarea pazei, escortãrii şi supravegherii persoanelor private de libertate, arestaţilor preventiv şi minorilor din locurile de deţinere subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare şi cu reglementãrile internaţionale referitoare la respectarea drepturilor omului.
(2) Serviciul siguranţa deţinerii îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) urmãreşte respectarea în unitãţi a prevederilor actelor normative referitoare la asigurarea pazei, escortãrii şi supravegherii persoanelor aflate în custodie;
b) coordoneazã activitatea de apãrare şi de asigurare a securitãţii locurilor de deţinere şi a punctelor de lucru;
c) controleazã dacã în unitãţi se iau mãsuri pentru executarea regulamentarã a misiunilor de pazã, escortare şi supraveghere a persoanelor private de libertate la instanţele de judecatã, organele de urmãrire penalã şi în timpul transferului la alte unitãţi penitenciare;
d) controleazã modul de pãstrare, folosire şi întreţinere a armamentului, muniţiei şi mijloacelor tehnice ajutãtoare de pazã şi transmisiuni din dotarea unitãţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
e) controleazã modul în care se aplicã la locurile de deţinere mãsurile pentru prevenirea evenimentelor negative şi pentru creşterea siguranţei obiectivelor şi a misiunilor de executat;
f) controleazã modul în care se desfãşoarã şedinţele de antrenare şi instruire a personalului din unitãţi în vederea creşterii capacitãţii de acţiune în situaţii speciale, analizând periodic modul de executare a alarmelor în unitãţi şi fãcând propuneri de îmbunãtãţire a acestei activitãţi;
g) coordoneazã activitatea personalului care executã paza, escortarea şi supravegherea persoanelor private de libertate transferate cu mijloacele auto din dotare, întocmeşte şi prezintã pentru aprobare itinerarele de deplasare, precum şi documentele pentru efectuarea transportului cu asemenea mijloace;
h) analizeazã modul de folosire a cadrelor pe posturi şi misiuni la nivelul unitãţilor din subordine, formulând propuneri de redistribuiri ori suplimentãri de posturi;
i) analizeazã periodic aspectele referitoare la nerespectarea prevederilor regulamentare cu privire la paza, escortarea şi supravegherea persoanelor private de libertate în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care pot conduce la producerea unor evenimente, şi face propuneri de îmbunãtãţire a activitãţii;
j) urmãreşte transpunerea în practicã a prevederilor Planului de acţiune pentru îndeplinirea în comun a misiunilor, încheiat între penitenciare şi unitãţile subordonate Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, şi, de la caz la caz, face propuneri de îmbunãtãţire a acestei activitãţi;
k) elaboreazã periodic informãri şi sinteze referitoare la principalele evenimente negative în domeniul de activitate al serviciului şi propune mãsuri pentru îmbunãtãţirea siguranţei misiunilor de pazã, escortare şi supraveghere a persoanelor încarcerate;
l) controleazã punerea în aplicare a planurilor de acţiune şi siguranţã a unitãţilor penitenciare;
m) organizeazã serviciul de zi pe administraţia naţionalã, transmiterea şi recepţionarea operativã a deciziilor şi notelor telefonice ori a celor transmise prin fax;
n) organizeazã paza şi apãrarea obiectivului şi controlul accesului în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
o) analizeazã modul de asigurare a siguranţei locurilor de deţinere şi a misiunilor de executat şi face propuneri pentru dotarea acestora cu mijloace de intervenţie, legãturã, transport, alarmare şi semnalizare;
p) evalueazã pentru fiecare unitate nevoile de personal destinat executãrii misiunilor de pazã, escortare şi supraveghere şi face propuneri pentru redistribuiri de personal, detaşãri ori suplimentãri ale statelor de organizare şi funcţionare;
q) executã controale tematice, de sprijin şi îndrumare, precum şi verificãri în unitãţile de penitenciare;
r) desfãşoarã activitãţi de instruire şi îndrumare a personalului din sectoarele operative în vederea însuşirii şi aplicãrii prevederilor legale, regulamentelor şi dispoziţiilor eşaloanelor superioare;
s) urmãreşte actualizarea şi completarea documentelor de pazã, apãrare şi alarmare ale unitãţilor, precum şi cele de cooperare cu alte organe;
t) întocmeşte documentele pentru organizarea şi desfãşurarea de aplicaţii vizând verificarea capacitãţii de acţiune a personalului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
u) studiazã şi propune mãsuri de modernizare a sistemelor de pazã şi supraveghere de pe perimetrele locurilor de deţinere, a posturilor de control şi a spaţiilor de cazare, analizeazã posibilitãţile de dotare a unitãţilor cu armament modern şi eficace şi verificã situaţiile în care s-a efectuat uz de armã;
v) ţine evidenţa evadãrilor, pãrãsirilor locurilor de muncã, fugilor minorilor şi a tentativelor la aceste fapte şi urmãreşte modul de executare a mãsurilor propuse dupã fiecare eveniment;
w) verificã mãsurile stabilite pentru asigurarea pazei şi supravegherii persoanelor private de libertate folosite la activitãţi productive, precum şi a celor internaţi în spitale din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii Publice;
x) participã, împreunã cu cadre din unitãţile subordonate, la instruirile pe care le fac furnizorii de echipamente tehnice înainte de punerea în funcţiune a sistemelor de pazã, alarmare şi comunicaţii.

SECŢIUNEA a 3-a
Serviciul evidenţã şi transfer

ART. 73
Serviciul evidenţã şi transfer îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) prezintã spre aprobare conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor proiecte de decizii şi metodologii privind aplicarea unor instituţii de drept penal cu impact asupra persoanelor private de libertate;
b) informeazã periodic conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu privire la unele categorii de persoane private de libertate şi minori aflate în unitãţile subordonate;
c) realizeazã instruirea şefilor de serviciu sau a şefilor de birou evidenţã, nou-numiţi în funcţie, şi verificã aspectele negative deosebite produse în activitatea desfãşuratã;
d) urmãreşte punerea în aplicare a hotãrârilor judecãtoreşti în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
e) întocmeşte planul tematic şi documentele necesare organizãrii şi desfãşurãrii de convocãri cu lucrãtorii de evidenţã;
f) executã controale tematice, de sprijin şi îndrumare în unitãţi, urmãrind legalitatea primirii persoanelor private de libertate şi a minorilor în locurile de deţinere, calculul pedepselor, aducerea la cunoştinţã a actelor procedurale, prezentarea la organele judiciare, liberarea condiţionatã etc.;
g) urmãreşte şi sprijinã aplicarea instituţiei liberãrii condiţionate, în conformitate cu dispoziţiile legii.
ART. 74
În cadrul Serviciului evidenţã şi transfer funcţioneazã 3 compartimente:
a) Compartimentul evidenţã;
b) Compartimentul transfer;
c) Compartimentul informaticã.
ART. 75
Compartimentul evidenţã are urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã activitatea de ţinere a evidenţei nominale şi statistice a persoanelor private de libertate şi a minorilor;
b) întocmeşte situaţii nominale şi statistice privind structura şi dinamica efectivelor de persoane private de libertate şi minori;
c) rezolvã corespondenţa primitã de la persoane private de libertate şi membri de familie ai acestora, referitoare la situaţia juridicã şi transfer;
d) rezolvã corespondenţa primitã de la instanţele de judecatã, organele de urmãrire penalã, poliţie, organizaţii interne şi internaţionale, referitoare la situaţia juridicã a persoanelor private de libertate;
e) îndeplineşte atribuţiile pe linia soluţionãrii cererilor formulate de persoanele private de libertate de cetãţenie strãinã în statul de care aparţin, potrivit legii;
f) întocmeşte metodologia de efectuare a apelului general al persoanelor private de libertate şi al minorilor din unitãţile subordonate;
g) analizeazã periodic modul de aplicare a instituţiei liberãrii condiţionate şi prezintã propuneri de îmbunãtãţire a acestei activitãţi;
h) întocmeşte instrucţiuni de aplicare a unor legi de graţiere a unor pedepse ori de amnistiere a unor infracţiuni.
ART. 76
Compartimentul transfer are urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã propunerile şi avizele comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate în vederea realizãrii transferurilor;
b) formuleazã propuneri de transfer temporar al persoanelor private de libertate, la cererea organelor judiciare;
c) se implicã în buna derulare a transferurilor temporare între penitenciare ale persoanelor private de libertate, pentru a fi puse la dispoziţia organelor judiciare, precum şi a transferurilor pentru executarea pedepselor;
d) urmãreşte modul de realizare a transferurilor dispuse de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prezentarea persoanelor private de libertate la termenele fixate de organele judiciare, precum şi retransferarea la penitenciarul de origine, informând de îndatã despre apariţia oricãror disfuncţionalitãţi;
e) oferã informaţii preşedinţilor completelor de judecatã pe rolul cãrora se aflã cauzele şi pentru care se solicitã transferul, în vederea stabilirii de mãsuri corespunzãtoare, astfel încât sã fie posibilã transferarea temporarã dintr-un penitenciar în altul;
f) redacteazã dispoziţiile de transfer şi proiectele de rãspuns;
g) organizeazã şi asigurã expedierea, prin serviciile poştale şi fax, a rãspunsurilor cãtre instituţiile care au solicitat transferul;
h) trimestrial, prezintã spre informare situaţii cu privire la activitatea desfãşuratã, fãcând propuneri de îmbunãtãţire a muncii;
i) analizeazã efectivele de persoane private de libertate pe unitãţi şi, în raport cu capacitatea lor de cazare, face propuneri de transfer;
j) ţine evidenţa dispoziţiilor de transfer emise;
k) claseazã şi arhiveazã lucrãrile care îi sunt date spre soluţionare.
ART. 77
Compartimentul informaticã are urmãtoarele atribuţii:
a) supravegheazã permanent modalitatea de implementare a datelor în aplicaţia informatizatã, cu privire la situaţia juridicã a persoanelor private de libertate şi a minorilor, transferul şi prezentarea acestora în faţa organelor judiciare etc.;
b) întocmeşte şi listeazã note şi alte documente privind evoluţia şi structura efectivelor de persoane private de libertate, capacitatea de cazare etc.;
c) întocmeşte situaţii nominale şi statistice privind structura şi dinamica efectivelor de persoane private de libertate şi minori;
d) centralizeazã situaţiile şi datele nominale transmise de unitãţi privind structura şi dinamica efectivelor de persoane private de libertate, capacitatea de cazare, aplicarea instituţiei liberãrii condiţionate etc.;
e) executã situaţii grafice şi activitãţi de redactare a unor materiale;
f) rezolvã corespondenţa primitã de la organele judiciare şi organele de poliţie;
g) claseazã şi arhiveazã lucrãrile ce îi sunt date spre soluţionare;
h) prezintã spre informare situaţii statistice referitoare la persoanele private de libertate.
ART. 78
La nivelul Direcţiei siguranţa deţinerii şi regim penitenciar sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) proiecte de acte normative, ordine ale ministrului justiţiei, decizii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi note de fundamentare a acestor documente, care privesc domeniul de activitate al direcţiei;
b) note interne privind informarea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu privire la împrejurãrile şi cauzele producerii unor evenimente negative şi mãsurile ce trebuie luate pentru prevenirea producerii unor evenimente similare;
c) note de colaborare cu celelalte direcţii şi servicii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru rezolvarea problemelor de interes comun;
d) note de prezentare a rezultatelor acţiunilor de sprijin, îndrumare, control, verificãri etc. şi propuneri de mãsuri pentru înlãturarea şi remedierea neajunsurilor constatate;
e) note de rãspuns la petiţiile şi sesizãrile persoanelor private de libertate sau ale familiilor acestora;
f) note de rãspuns la solicitarea diferitelor organisme ale statului sau a organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale;
g) note adresate conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu privire la propunerea de recompensare cu permisiunea ieşirii din penitenciar a unor persoane private de libertate;
h) note cãtre conducerile instanţelor de judecatã, referitoare la amenajarea aresturilor de la nivelul acestor instituţii şi a sãlilor de judecatã;
i) note privind transferul la alte penitenciare al persoanelor private de libertate, între termenele de judecatã;
j) note privind evaluarea, pentru fiecare unitate, a nevoilor de personal destinat executãrii misiunilor de pazã, escortare şi supraveghere şi de propunere pentru redistribuirea de personal, detaşare ori privind suplimentãri ale statelor de organizare şi funcţionare;
k) note privind analizarea efectivelor de persoane private de libertate pe unitãţi şi prezentarea de propuneri de transferare în raport cu capacitatea de cazare, domiciliul, regimul de executare şi dinamica populaţiei penitenciare;
l) dispoziţii de transfer al persoanelor private de libertate;
m) note privind cererile de audienţe cãtre conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi verificarea aspectelor semnalate;
n) note privind capacitatea de cazare a unitãţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

CAP. IX
Direcţia medicalã

ART. 79
(1) Direcţia medicalã asigurã aplicarea unitarã în unitãţile din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a normelor şi reglementãrilor privind promovarea şi pãstrarea stãrii de sãnãtate a persoanelor aflate în custodie, pe perioada cât acestea executã o pedeapsã privativã de libertate, în condiţii similare celor oferite în reţeaua sanitarã publicã şi în concordanţã cu legislaţia proprie sistemului penitenciar.
(2) Activitatea de asigurare a asistenţei medicale în unitãţile din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se realizeazã în concordanţã cu reglementãrile în vigoare ale Ministerului Sãnãtãţii Publice şi cu recomandãrile internaţionale privind tratamentul persoanelor aflate în detenţie.
(3) Direcţia medicalã din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor asigurã ducerea la îndeplinire a deciziilor luate de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Ministerului Justiţiei în ceea ce priveşte activitatea de asistenţã medicalã în sistemul penitenciar.
ART. 80
(1) Direcţia medicalã are urmãtoarea structurã:
a) Serviciul asistenţã medicalã;
b) Serviciul programe şi medicinã preventivã.
(2) În subordinea Serviciului asistenţã medicalã funcţioneazã şi Compartimentul de asistenţã medicalã curativã la locul de muncã.

SECŢIUNEA 1
Serviciul asistenţã medicalã

ART. 81
Serviciul asistenţã medicalã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã, îndrumã, evalueazã, coordoneazã şi monitorizeazã modul de acordare a asistenţei medicale în unitãţile din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, potrivit prevederilor legale;
b) participã, la cerere, prin specialiştii sãi, la elaborarea unor proiecte de ordine ale ministrului justiţiei, asigurã iniţierea, elaborarea, revizuirea, adaptarea şi implementarea deciziilor şi instrucţiunilor directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor referitoare la modul de acordare a asistenţei medicale şi a medicamentelor persoanelor private de libertate, în conformitate cu reglementãrile în vigoare ale Ministerului Sãnãtãţii Publice şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate, colaborând în acest sens cu celelalte direcţii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cu unitãţile subordonate;
c) supravegheazã şi controleazã modalitatea de asigurare a asistenţei medicale corespunzãtoare persoanelor private de libertate aflate în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
d) înainteazã conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor notele de constatare întocmite în urma verificãrilor efectuate în unitãţi, pentru informare, analizã şi aprobarea mãsurilor propuse;
e) împreunã cu direcţia de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor organizeazã activitatea de perfecţionare a pregãtirii de specialitate a personalului medicosanitar din cadrul reţelei sanitare proprii;
f) stabileşte necesarul de personal medico-sanitar şi propune scoaterea la concurs a posturilor vacante din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitãţilor subordonate, cu respectarea actelor normative ale Ministerului Sãnãtãţii Publice, Ministerului Justiţiei şi ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care reglementeazã aceastã activitate;
g) împreunã cu direcţia de specialitate participã la organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante de personal medicosanitar superior din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare;
h) analizeazã şi soluţioneazã petiţiile şi memoriile persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi ale aparţinãtorilor acestora, în ceea ce priveşte condiţiile de acordare şi asigurare a asistenţei medicale şi a medicamentelor, colaborând în acest sens cu unitãţile din subordine, precum şi cu celelalte direcţii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
i) stabileşte necesarul de aparaturã şi tehnicã medicalã, substanţe imunologice, deparazitare, dezinfectante şi imprimate sanitare, pentru unitãţile aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, şi transmite direcţiilor de specialitate propunerea de achiziţionare a acestora;
j) coordoneazã, îndrumã şi controleazã activitatea de asistenţã cu medicamente pentru unitãţile din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
k) coordoneazã şi controleazã modul de prescriere, eliberare şi gestionare a medicamentelor şi materialelor sanitare în cadrul reţelei sanitare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
l) supravegheazã, prin control, calitatea medicamentelor tipizate, condiţiile de depozitare, preparate magistrale şi elaborate în cadrul reţelei sanitare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
m) reprezintã Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor în Comisia superioarã de medicinã legalã şi în Comisia de nouã expertizã pentru amânarea, întreruperea executãrii pedepsei, suspendarea urmãririi penale sau a judecãţii pe motive de boalã;
n) realizeazã legãtura permanentã cu Serviciul asistenţã medicalã din Ministerul Justiţiei, direcţiile medicale ale celorlalte ministere şi instituţii cu reţea sanitarã proprie, cu Ministerul Sãnãtãţii Publice, casele de asigurãri de sãnãtate, alte organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale şi cu celelalte servicii şi direcţii din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în scopul desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţii.
ART. 82
(1) Prin Compartimentul de asistenţã medicalã curativã la locul de muncã se asigurã asistenţa medicalã de urgenţã şi la locul de muncã pentru persoanele angajate ale aparatului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) Personalul din acest compartiment îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) acordã asistenţã de urgenţã, de medicinã generalã şi medicinã dentarã şi aplicã mãsuri de prim ajutor potrivit competenţei personalului angajat al aparatului central;
b) asigurã asistenţa medicalã curativã la locul de muncã pentru personalul angajat;
c) asigurã efectuarea controalelor medicale periodice şi a vizitelor medicale pentru cei care lucreazã la blocul alimentar;
d) ţine evidenţa situaţiei medicale a personalului angajat îmbolnãviri, internãri în spitale, concedii medicale, expertize medicale, întocmirea documentaţiei în vederea efectuãrii expertizelor medicale, raportarea stãrii de sãnãtate a acestuia.

SECŢIUNEA a 2-a
Serviciul programe şi medicinã preventivã

ART. 83
Serviciul programe şi medicinã preventivã are urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã, evalueazã şi monitorizeazã derularea activitãţilor de sãnãtate publicã în sistemul penitenciar, în conformitate cu prevederile legale;
b) elaboreazã, coordoneazã, implementeazã şi monitorizeazã derularea programelor destinate promovãrii şi îmbunãtãţirii stãrii de sãnãtate a persoanelor private de libertate; în vederea derulãrii acestor programe, colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii Publice, cu organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale locale şi internaţionale;
c) coordoneazã şi implementeazã strategia pentru prevenirea şi combaterea infecţiei HIV în rândul persoanelor private de libertate, a infecţiei tuberculoase, a consumului de droguri, a infecţiilor cu transmitere sexualã, pentru menţinerea sãnãtãţii mintale etc.;
d) în vederea eficientizãrii şi creşterii calitãţii serviciilor medicale acordate persoanelor private de libertate, organizeazã şi monitorizeazã derularea unor proiecte-pilot de reorganizare a activitãţii în cabinetele medicale din penitenciare, în funcţie de rezultatele obţinute proiectele urmând a fi adaptate şi extinse;
e) monitorizeazã starea de sãnãtate a persoanelor private de libertate - monitorizarea indicatorilor şi determinanţilor stãrii de sãnãtate, a eficienţei activitãţilor din domeniul sãnãtãţii publice, evaluarea nevoilor populaţiei asistate;
f) coordoneazã activitãţile de promovare a sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate în rândul persoanelor private de libertate, prin intermediul programelor de educaţie pentru sãnãtate şi promovare a sãnãtãţii;
g) coordoneazã activitatea de prevenire, supraveghere şi control al bolilor transmisibile şi netransmisibile - asigurarea imunizãrilor, controlul epidemiilor, supravegherea bolilor şi a factorilor de risc comportamentali, prevenirea accidentelor;
h) coordoneazã activitatea de asigurare a sãnãtãţii ocupaţionale şi în relaţie cu mediul.
ART. 84
La nivelul Direcţiei medicale sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) rapoarte de analizã periodicã a stãrii de sãnãtate a efectivelor şi a factorilor care o influenţeazã;
b) proiecte de modificare a actelor normative privind reglementarea activitãţii medico-sanitare în unitãţile subordonate;
c) documente privind asigurarea materialã pentru funcţionarea unitãţilor sanitare din subordine;
d) norme tehnice cu privire la mãsurile curativo-profilactice ce trebuie aplicate, în conformitate cu legislaţia sanitarã în vigoare şi cu instrucţiunile elaborate de Ministerul Sãnãtãţii Publice;
e) programe de sãnãtate derulate în unitãţile din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
f) documente privind organizarea pregãtirii profesionale şi de specialitate a personalului medico-sanitar;
g) rapoarte anuale, lunare, sãptãmânale din unitãţi;
h) documente referitoare la declararea şi evidenţa bolilor infectocontagioase de grupã A, B, tuberculozã;
i) documente referitoare la activitatea igienico-sanitarã şi autorizaţiile sanitare de funcţionare din unitãţi;
j) cereri, reclamaţii şi sesizãri ale persoanelor private de libertate şi ale aparţinãtorilor acestora, împreunã cu corespondenţa de rezolvare a lor;
k) registrul de evidenţã a ordinelor, instrucţiunilor, dispoziţiilor, regulamentelor şi a altor acte normative;
l) corespondenţa cu alte direcţii şi servicii din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.

CAP. X
Direcţia tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT

ART. 85
(1) Direcţia tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT este compartimentul de specialitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care coordoneazã activitatea informaticã în scopul constituirii unui sistem informatic şi de comunicaţii unitar.
(2) Direcţia tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT asigurã punerea în funcţiune şi exploatarea în parametri corespunzãtori a echipamentelor de calcul, reţelelor locale de calculatoare şi aplicaţiilor aflate în exploatare în sistemul penitenciar, astfel încât sã existe un flux permanent de informaţii, atât la nivelul fiecãrei locaţii, cât şi între acestea şi, în acelaşi timp, între unitãţile penitenciare şi sediul central.
(3) Pe linie ierarhicã este subordonatã directorului general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar pe linie profesionalã este coordonatã de Direcţia tehnologia informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei şi îşi desfãşoarã activitatea şi în funcţie de obiectivele stabilite de aceasta.
ART. 86
Direcţia tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT are urmãtoarea structurã:
a) Serviciul gestiune software, analizã şi programare;
b) Serviciul administrare şi securitate tehnicã de calcul şi comunicaţii IT.
ART. 87
Direcţia tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã, îndrumã şi verificã din punct de vedere tehnic, metodologic şi profesional activitatea informaticã din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate şi ia mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor stabilite prin proiectele de informatizare iniţiate de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor sau de instituţiile ierarhic superioare;
b) colaboreazã, prin furnizarea specificaţiilor tehnice, la pregãtirea caietelor de sarcini pentru achiziţionarea tehnicii de calcul, serviciilor sau produselor specifice activitãţii acestei direcţii şi participã, prin intermediul specialiştilor din comisiile desemnate în acest sens, la evaluarea ofertelor;
c) întocmeşte note de fundamentare pentru obţinerea de fonduri în vederea dezvoltãrii sistemului informatic al sistemului penitenciar;
d) participã la derularea proiectelor cu componente IT, finanţate din fonduri proprii şi/sau externe;
e) gestioneazã relaţiile cu furnizorii sistemului penitenciar în domeniul IT;
f) elaboreazã proiecte de ordine ale ministrului justiţiei privind adaptarea şi aplicarea în Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate a legislaţiei care reglementeazã activitatea specificã tehnologiei informaţiei;
g) elaboreazã norme metodologice, norme tehnice, instrucţiuni şi precizãri privind adaptarea şi aplicarea în Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate a legislaţiei care reglementeazã activitatea specificã tehnologiei informaţiei.

SECŢIUNEA 1
Serviciul gestiune software, analizã şi programare

ART. 88
Serviciul gestiune software, analizã şi programare îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) gestioneazã versiunile aplicaţiilor software instalate în sistemul administraţiei penitenciare, atât aplicaţii de bazã, cât şi specifice;
b) participã la realizarea analizei pentru dezvoltarea de noi aplicaţii;
c) realizeazã aplicaţii în baza analizelor de sistem efectuate;
d) colaboreazã cu dezvoltatorii externi de aplicaţii la realizarea analizelor de sistem, a creãrii şi modificãrii de aplicaţii;
e) testeazã, instaleazã şi administreazã aplicaţii de bazã şi aplicaţii specifice;
f) realizeazã, modernizeazã şi ţine la zi pagina de internet a instituţiei;
g) analizeazã şi coreleazã propunerile direcţiilor cu care colaboreazã şi ale unitãţilor din subordine de îmbunãtãţire a programelor software existente, specifice domeniului sistemului penitenciar;
h) propune conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor modalitatea de implementare a modificãrilor legislative solicitate de celelalte direcţii, cu aplicare în domeniul informatic;
i) formuleazã propuneri privind perfecţionarea şi dezvoltarea aplicaţiilor informatice utilizate, în ceea ce priveşte partea tehnico-funcţionalã a acestora;
j) asigurã instruirea utilizatorilor în vederea utilizãrii aplicaţiilor dedicate;
k) participã la comisii de recepţie a aplicaţiilor de bazã şi specifice;
l) oferã asistenţã tehnicã unitãţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea asigurãrii funcţionãrii aplicaţiilor dedicate;
m) colaboreazã cu Serviciul administrare şi securitate tehnicã de calcul şi comunicaţii IT în scopul îndeplinirii atribuţiilor specifice.

SECŢIUNEA a 2-a
Serviciul administrare şi securitate tehnicã de calcul şi comunicaţii IT

ART. 89
Serviciul administrare şi securitate tehnicã de calcul şi comunicaţii IT îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã condiţiile optime de exploatare a tehnicii de calcul, a reţelelor locale de calculatoare şi a sistemelor de comunicaţii IT;
b) pune în funcţiune echipamentele şi tehnica de calcul aferente sistemelor informatice, reţelelor locale de calculatoare şi comunicaţiilor IT;
c) configureazã echipamentele instalate;
d) asigurã mentenanţa reţelei locale de calculatoare, ale echipamentelor instalate şi ale sistemelor de comunicaţii IT, cu sprijinul contractanţilor de servicii;
e) ia mãsuri pentru asigurarea comunicaţiilor permanente în şi între toate locaţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
f) intervine, în limitele competenţelor şi posibilitãţilor tehnice, pentru repararea echipamentelor defecte şi îmbunãtãţirea performanţelor acestora;
g) evalueazã nevoile de componente, periferice sau alte elemente de tehnicã de calcul, reţelisticã şi comunicaţii IT pe care le considerã necesare pentru buna desfãşurare a activitãţii şi propune achiziţionarea acestora de cãtre compartimentele de specialitate;
h) stabileşte sau participã la realizarea politicilor de exploatare a sistemelor informatice, de lucru în reţea şi de comunicaţii IT;
i) stabileşte sau participã la realizarea şi implementarea politicilor de securitate ale sistemelor informatice, ale reţelelor şi ale sistemelor de comunicaţii IT;
j) implementeazã şi monitorizeazã politicile de exploatare şi securitate ale sistemelor informatice, ale reţelelor şi ale sistemelor de comunicaţii IT, dupã aprobarea acestora de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
k) implementeazã şi menţine protecţia sistemelor informatice la atacuri specifice acestui domeniu;
l) participã în comisiile de recepţie a echipamentelor informatice, elementelor de reţea sau comunicaţii IT;
m) oferã asistenţã tehnicã, în limitele competenţelor, unitãţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea asigurãrii funcţionãrii echipamentelor IT şi infrastructurii comunicaţiilor IT;
n) elaboreazã planul de alocare localã a adreselor echipamentelor de calcul;
o) participã la organizarea evidenţei echipamentelor de calcul, de reţea şi comunicaţii IT;
p) colaboreazã cu Serviciul gestiune software, analizã şi programare în scopul îndeplinirii atribuţiilor specifice.
ART. 90
La nivelul Direcţiei tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) ordine ale ministrului justiţiei şi decizii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
b) note pentru rezolvarea problemelor curente apãrute;
c) adrese trimise cãtre celelalte direcţii şi servicii din cadrul aparatului central şi cãtre unitãţile subordonate;
d) adrese şi rãspunsuri la solicitãrile terţelor instituţii, atât din sistemul penitenciar, cât şi din afara acestuia;
e) rapoarte de necesitate, pentru asigurarea tehnico-materialã şi a serviciilor necesare desfãşurãrii activitãţii;
f) pentru realizarea atribuţiilor ce îi revin, Direcţia tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT ţine evidenţa registraturii direcţiei în cadrul programului electronic de registraturã al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, condica de corespondenţã cãtre compartimentele cu care colaboreazã, arhiva pe suport hârtie şi electronic;
g) documentaţia de analizã de sistem care a stat la baza realizãrii aplicaţiilor;
h) rapoarte, broşuri, manuale, documentaţie tehnicã specificã pe hârtie sau suporturi de stocare în format electronic;
i) planuri de muncã şi acţiune ale direcţiei;
j) condica de prezenţã.

CAP. XI
Serviciul arhivã şi registraturã generalã

ART. 91
(1) Serviciul arhivã şi registraturã generalã organizeazã şi coordoneazã activitatea de primire, înregistrare, repartizare, evidenţã şi expediere a corespondenţei adresate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pe direcţii şi servicii, precum şi activitatea de soluţionare în termen a lucrãrilor repartizate structurilor funcţionale din cadrul acesteia.
(2) În cadrul Serviciului arhivã şi registraturã generalã, evidenţa corespondenţei adresate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se realizeazã prin aplicaţie soft, respectându-se prevederile legale în vigoare.
ART. 92
Structura Serviciului arhivã şi registraturã generalã este urmãtoarea:
a) Compartimentul cereri;
b) Compartimentul registraturã;
c) Compartimentul arhivã.
ART. 93
În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 233/2002 , Compartimentul cereri îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte şi înregistreazã petiţiile, cererile, sesizãrile, reclamaţiile şi le direcţioneazã pentru soluţionare direcţiilor ori serviciilor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, conform atribuţiilor acestora;
b) soluţioneazã cererile, sesizãrile şi reclamaţiile personalului care a lucrat în sistemul penitenciar, referitoare la eliberarea adeverinţelor privind drepturile salariale acordate;
c) analizeazã şi soluţioneazã lucrãrile repartizate prin rezoluţie de la directorul general şi directorii generali adjuncţi;
d) elibereazã adeverinţe de detenţie la cererea persoanelor care au fost private de libertate, a familiilor acestora sau a instanţelor de judecatã;
e) expediazã rãspunsul cãtre petiţionar şi se îngrijeşte de clasarea şi arhivarea petiţiilor care au fost soluţionate de Compartimentul cereri;
f) rãspunde la solicitãrile de informaţii exprimate direct de cãtre cetãţeni Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cât şi la solicitãrile telefonice ale cetãţenilor;
g) îndrumã persoanele sã solicite în scris informaţiile de interes public;
h) colaboreazã cu Direcţia tehnologia informaţiei şi comunicaţii IT şi Serviciul cabinet în vederea publicãrii pe internet a anumitor informaţii, cum ar fi atribuţiile Serviciului arhivã şi registraturã generalã, programul de lucru cu publicul şi programul de audienţe al conducerii instituţiei;
i) întocmeşte şi expediazã rãspunsurile la solicitãrile de informaţii, potrivit competenţei serviciului;
j) îndeplineşte orice alte sarcini primite de la conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 94
Compartimentul registraturã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte, înregistreazã corespondenţa adresatã Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi o prezintã, în funcţie de obiectul acesteia, directorului general sau directorilor generali adjuncţi, pentru a dispune prin rezoluţie repartizarea spre competentã soluţionare, conform atribuţiilor direcţiei ori serviciului;
b) expediazã corespondenţa adresatã Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, autoritãţilor şi instituţiilor publice, organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, mass-mediei, regiilor autonome şi unitãţilor subordonate;
c) îndeplineşte orice alte sarcini primite de la conducerea instituţiei;
d) asigurã primirea, expedierea şi transportul documentelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale şi la alte instituţii, prin poşta specialã şi civilã.
ART. 95
Compartimentul arhivã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã şi propune, în colaborare cu direcţiile şi serviciile din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, întocmirea ori modificarea nomenclatorului arhivistic;
b) realizeazã, în colaborare cu celelalte direcţii ori servicii din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, sistemul de evidenţã a lucrãrilor supuse arhivãrii, potrivit nomenclatorului arhivistic aprobat;
c) asigurã, prin cooperare cu direcţiile şi serviciile din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, implementarea în teritoriu a metodologiei unitare de lucru privind arhivarea documentelor;
d) primeşte documentele neoperative predate de toate compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi pregãteşte dosarele pentru arhivare, în conformitate cu nomenclatorul arhivistic al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cu prevederile legale, şi le transmite pentru pãstrare depozitului de arhivã aflat în subordinea Bazei de Aprovizionare, Gospodãrire şi Reparaţii;
e) conlucreazã cu toate compartimentele din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea asigurãrii condiţiilor optime de predare, pãstrare şi transfer al dosarelor de arhivã.
ART. 96
La nivelul Serviciului arhivã şi registraturã generalã sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
a) registru de ordine de zi pe unitate;
b) planuri de muncã anuale ale serviciului;
c) procese-verbale de distrugere a unor documente;
d) inventarele documentelor predate la depozitul de arhivã;
e) registrul de intrare-ieşire, evidenţã şi circulaţie a lucrãrilor;
f) petiţii primite de la cetãţeni, autoritãţi publice, alte persoane juridice, precum şi lucrãrile privind verificarea, soluţionarea şi rãspunsul petenţilor;
g) nomenclatorul arhivistic al Ministerului Justiţiei;
h) bilanţul activitãţii anuale;
i) borderouri justificative de consum, timbre poştale;
j) lista de distribuire a corespondenţei cãtre Compania Naţionalã "Poşta Românã" - S.A.;
k) condicile Registraturii generale de predare-primire a lucrãrilor cãtre direcţiile/serviciile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
l) borderourile de expediere a corespondenţei Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
m) condica de prezenţã;
n) fişele posturilor.

CAP. XII
Direcţia economico-administrativã

ART. 97
(1) Direcţia economico-administrativã asigurã suportul tehnico-economic al activitãţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin valorificarea potenţialului uman, material şi financiar existent în administrare şi punerea în aplicare a actelor normative, a ordinelor ministrului justiţiei şi a deciziilor directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) Direcţia economico-administrativã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã resursele umane, financiare şi materiale necesare desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţii economico-administrative a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unitãţilor subordonate;
b) propune şi iniţiazã proiecte de acte normative privind organizarea şi desfãşurarea activitãţilor specifice economico-administrative şi colaboreazã cu celelalte direcţii pentru proiectele de acte normative comune;
c) stabileşte anual obiectivele serviciilor din cadrul Direcţiei economico-administrative şi din unitãţile subordonate;
d) planificã, evalueazã şi conduce activitãţile economico-administrative ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi ale unitãţilor subordonate;
e) stabileşte principiile, cadrul general şi procedurile privind formarea, administrarea, angajarea şi utilizarea fondurilor publice, precum şi responsabilitãţile structurilor implicate în procesul bugetar;
f) elaboreazã sau aprobã, dupã caz, norme tehnice, modele sau mostre referitoare la bunurile şi materialele necesare sistemului penitenciar;
g) controleazã şi evalueazã periodic activitãţile desfãşurate de Baza de Aprovizionare, Gospodãrire şi Reparaţii, Penitenciarul Pelendava, Complexul Flamingo Eforie Sud, Centrul de Pregãtire Profesionalã şi Recuperare a Cadrelor de Penitenciare Rodbav, Centrul de Pregãtire a Magistraţilor, a Grefierilor şi a Celuilalt Personal din Sistemul Justiţiei Sovata şi Centrul de Pregãtire Profesionalã şi Recuperare a Cadrelor de Penitenciare Amara;
h) propune reprezentanţi în consiliul de conducere al Bazei de Aprovizionare, Gospodãrire şi Reparaţii şi Penitenciarului Pelendava, în baza deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
i) avizeazã programele de activitãţi ale Complexului Flamingo Eforie Sud, Centrului de Pregãtire Profesionalã şi Recuperare a Cadrelor de Penitenciare Rodbav, Centrului de Pregãtire a Magistraţilor, a Grefierilor şi a Celuilalt Personal din Sistemul Justiţiei Sovata şi Centrului de Pregãtire Profesionalã şi Recuperare a Cadrelor de Penitenciare Amara;
j) asigurã cadrul tehnic şi funcţional pentru calificarea persoanelor private de libertate;
k) coordoneazã activitãţile de întreţinere şi dezvoltare a patrimoniului imobiliar şi infrastructura sistemului penitenciar;
l) participã la perfecţionarea pregãtirii de specialitate a funcţionarilor publici cu statut special din sectorul economico-administrativ al unitãţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi la evaluarea pregãtirii profesionale a personalului debutant;
m) efectueazã controale interne şi în unitãţile subordonate şi evalueazã stadiul realizãrii obiectivelor specifice compartimentelor economico-administrative.
ART. 98
Structura Direcţiei economico-administrative este urmãtoarea:
a) Serviciul cazarmare, construcţii-investiţii, alcãtuit din Compartimentul plan, Compartimentul urmãrire lucrãri şi Compartimentul cazarmare;
b) Serviciul producţie şi protecţia muncii, format din Compartimentul producţie bugetarã, Compartimentul gospodãrie agrozootehnicã şi Compartimentul protecţia muncii;
c) Serviciul logistic, alcãtuit din Compartimentul asigurare tehnico-materialã şi Compartimentul achiziţii;
d) Serviciul planificare şi execuţie bugetarã;
e) Serviciul financiar-contabilitate, format din Compartimentul financiar, Compartimentul contabilitate şi Casierie.

SECŢIUNEA 1
Serviciul cazarmare, construcţii-investiţii

ART. 99
(1) Compartimentul plan are urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã, din punct de vedere economic, propunerile de lucrãri de investiţii şi reparaţii capitale transmise de direcţiile de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi de ordonatorii terţiari de credite;
b) pe baza prioritãţilor stabilite, elaboreazã planuri anuale, multianuale şi de perspectivã pentru investiţii şi reparaţii capitale şi dotãri independente;
c) monitorizeazã execuţia bugetarã pentru capitolul 7 - Cheltuieli de capital din bugetul de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi informeazã conducerea Direcţiei economico-administrative, periodic, despre evoluţia acesteia şi propune deschiderile bugetare pentru acest capitol;
d) întocmeşte situaţii şi analizele statistice;
e) întocmeşte proceduri operaţionale sau propune modificarea lor, dupã caz;
f) întocmeşte lunar rapoarte de activitate.
(2) Compartimentul plan asigurã, împreunã cu Compartimentul planificare bugetarã, fundamentarea şi elaborarea bugetelor şi monitorizarea execuţiei bugetare la nivel central în legãturã cu investiţiile.
ART. 100
Compartimentul urmãrire lucrãri planificã şi evalueazã lucrãrile de construcţii-investiţii din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, urmãreşte şi supune spre aprobare ordonatorului de credite numai obiectivele care întrunesc condiţiile legale pentru a putea fi promovate, dupã obţinerea avizului Consiliului tehnico-economic al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, şi are urmãtoarele atribuţii:
a) centralizeazã, evalueazã şi propune prioritãţile în legãturã cu propunerile tehnice ale ordonatorilor terţiari pentru promovarea lucrãrilor de investiţii, identificând prioritãţile anuale şi pe termen mediu şi lung;
b) analizeazã periodic situaţia construcţiilor existente în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, întocmeşte situaţii statistice privind starea acestora şi informeazã conducerea Direcţiei economico-administrative cu privire la mãsurile ce se impun;
c) sprijinã activitatea de contractare şi elaborare a documentaţiilor tehnico-economice necesare realizãrii obiectivelor de investiţii şi reparaţii capitale, în conformitate cu precizãrile actelor normative specifice;
d) elaboreazã norme interne privind aplicarea reglementãrilor în vigoare pentru contractarea proiectãrii şi execuţiei, avizarea şi aprobarea lucrãrilor de investiţii în sistemul penitenciar;
e) asigurã consultanţa tehnicã pentru întocmirea documentaţiilor de atribuire;
f) fundamenteazã şi propune spre repartizare bugetul pentru articolele de cheltuieli de resortul compartimentului;
g) ţine evidenţa statisticã a principalilor indicatori specifici compartimentului şi propune corecţiile necesare;
h) asigurã participarea specialiştilor, dupã caz, în comisiile de întocmire a documentaţiilor de evaluare a ofertelor privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã de lucrãri din cadrul unitãţilor subordonate;
i) întocmeşte proceduri operaţionale sau propune modificarea lor, dupã caz;
j) întocmeşte lunar rapoarte de activitate.
ART. 101
(1) Compartimentul cazarmare asigurã, la nivelul aparatului central, o bazã de date cu privire la activele fixe şi obiectele de inventar de resortul cazarmãrii şi ţine evidenţa cadastralã a imobilelor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unitãţilor subordonate.
(2) Compartimentul cazarmare are urmãtoarele atribuţii:
a) centralizeazã, fundamenteazã şi propune spre repartizare bugetul, pentru articolele de cheltuieli de resortul compartimentului;
b) ţine evidenţa şi asigurã actualizarea dosarelor de cadastru;
c) întocmeşte sau, dupã caz, centralizeazã documentele cu caracter tehnico-administrativ referitoare la schimbãri de structurã sau de destinaţie a imobilelor;
d) întocmeşte situaţiile cu imobilele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi ale unitãţilor subordonate, care aparţin domeniului public sau privat al statului, aflate în administrare;
e) ţine evidenţa statisticã a principalilor indicatori privind obiectele de inventar şi activele fixe de natura cazarmãrii;
f) avizeazã, din punct de vedere tehnico-economic, listele de propuneri de declasare şi casare care se aflã în competenţa compartimentului;
g) întocmeşte o bazã de date la nivel central care sã cuprindã activele fixe şi obiectele de inventar de resortul compartimentului;
h) propune bunurile materiale care fac obiectul aprovizionãrii centralizate;
i) asigurã baza normativã specificã compartimentului;
j) organizeazã, coordoneazã, verificã şi evalueazã acţiunile desfãşurate în unitãţile sistemului penitenciar pe linia aplicãrii legale a normelor privind situaţiile de urgenţã;
k) întocmeşte proceduri operaţionale sau propune modificarea lor, dupã caz;
l) întocmeşte lunar rapoarte de activitate.

SECŢIUNEA a 2-a
Serviciul producţie şi protecţia muncii

ART. 102
Compartimentul producţie bugetarã asigurã creşterea gradului de folosire la muncã a persoanelor private de libertate şi totodatã creşterea veniturilor proprii, cu scopul de a îmbunãtãţi condiţiile de detenţie, şi are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã planul anual de folosire la muncã a persoanelor private de libertate la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
b) analizeazã lunar situaţia folosirii persoanelor private de libertate la muncã şi a realizãrilor obţinute;
c) stabileşte necesarul de persoane private de libertate calificate în diverse meserii pentru desfãşurarea activitãţilor în cadrul penitenciarelor;
d) realizeazã legãtura cu diferite instituţii, societãţi comerciale etc., interesate în folosirea la muncã a persoanelor private de libertate;
e) propune şi avizeazã, la solicitarea unitãţilor, transferul persoanelor private de libertate calificate în diferite meserii, în vederea folosirii la muncã;
f) stabileşte, în colaborare cu Direcţia educaţie şi asistenţã psihosocialã, numãrul şi criteriile de selecţionare a persoanelor private de libertate care vor participa la cursuri de calificare;
g) întocmeşte proiectul planului de producţie al tipografiei din cadrul Bazei de Aprovizionare, Gospodãrire şi Reparaţii şi îl propune spre aprobare conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
h) evalueazã periodic situaţia atelierelor de activitãţi lucrative din cadrul unitãţilor subordonate, stabileşte planuri anuale pentru acestea şi le prezintã conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
i) avizeazã planurile de activitãţi ale Centrului de Pregãtire Profesionalã şi Recuperare a Cadrelor de Penitenciare Amara şi Centrului de Pregãtire Profesionalã şi Recuperare a Cadrelor de Penitenciare Rodbav;
j) centralizeazã, fundamenteazã şi propune spre repartizare bugetul, pentru articolele de cheltuieli de resortul compartimentului;
k) propune bunurile materiale care fac obiectul aprovizionãrii centralizate;
l) face propuneri pentru completarea şi actualizarea bazei normative specifice compartimentului;
m) întocmeşte proceduri operaţionale sau propune modificarea lor, dupã caz;
n) întocmeşte lunar rapoarte de activitate.
ART. 103
Compartimentul gospodãrie agrozootehnicã asigurã valorificarea bazei tehnico-materiale cu specific agrozootehnic, în scopul calificãrii persoanelor private de libertate, îmbunãtãţirii hranei, reducerii cheltuielilor cu alimentaţia şi realizãrii de venituri, şi are urmãtoarele atribuţii:
a) planificã, organizeazã şi evalueazã activitãţile specifice din cadrul gospodãriilor agrozootehnice, din punct de vedere tehnic, sanitar-veterinar şi economic, având la bazã normele tehnice în vigoare;
b) avizeazã tehnic şi evalueazã activitatea unitãţii de producţie Pelendava;
c) centralizeazã, lunar şi anual, rezultatele tehnico-economice ale gospodãriilor agrozootehnice din unitãţi, le analizeazã şi propune mãsuri de eficientizare;
d) avizeazã planul anual de activitate al gospodãriilor agrozootehnice şi propune conducerii Direcţiei economico-administrative eventualele modificãri ale acestuia, în situaţii deosebite;
e) analizeazã şi supune spre aprobare documentele privind calamitarea culturilor şi casarea bunurilor materiale;
f) centralizeazã lunar situaţiile din unitãţile subordonate privind excedentul şi deficitul de produse agroalimentare şi întocmeşte documentaţia necesarã redistribuirii de produse specifice şi bunuri între unitãţile sistemului penitenciar şi propune aprobarea acestora sau valorificarea excedentului de produse obţinute în gospodãriile agrozootehnice;
g) organizeazã, coordoneazã, verificã şi evalueazã acţiunile desfãşurate în unitãţile sistemului penitenciar pe linia aplicãrii normelor legale cu privire la respectarea igienei produselor animaliere şi de origine animalã şi la protecţia mediului;
h) centralizeazã, fundamenteazã şi propune spre repartizare bugetul, pentru articolele de cheltuieli de resortul compartimentului;
i) ţine evidenţa statisticã a principalilor indicatori economici ai activitãţii desfãşurate în gospodãriile agrozootehnice;
j) asigurã baza normativã specificã compartimentului;
k) întocmeşte proceduri operaţionale sau propune modificarea lor, dupã caz;
l) întocmeşte lunar rapoarte de activitate.
ART. 104
Compartimentul protecţia muncii are urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã, coordoneazã, verificã şi evalueazã acţiunile desfãşurate în unitãţile sistemului penitenciar pentru aplicarea normelor legale de securitate şi sãnãtate a muncii;
b) cerceteazã accidentele colective, accidentele mortale, accidentele care au produs invaliditate, accidentele tehnice şi avariile care ar fi putut pune în pericol sãnãtatea sau viaţa salariaţilor şi a celorlalte persoane participante la procesul de muncã, produse în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, stabileşte mãsuri obligatorii, în vederea prevenirii producerii lor, şi înştiinţeazã autoritãţile competente.

SECŢIUNEA a 3-a
Serviciul logistic

ART. 105
Compartimentul asigurare tehnico-materialã asigurã suportul tehnico-operativ al unitãţilor penitenciare, coordoneazã şi îndrumã serviciile logistice din teritoriu, cu scopul de a-şi desfãşura activitãţile în mod unitar şi eficient, şi are urmãtoarele atribuţii:
a) centralizeazã, fundamenteazã şi propune spre repartizare bugetul, pentru articolele de cheltuieli de resortul compartimentului;
b) fundamenteazã planul anual de aprovizionare şi programul anual de achiziţii;
c) propune mãsuri de actualizare a planului anual de aprovizionare şi a programului anual de achiziţii;
d) avizeazã, din punct de vedere tehnico-economic, listele de propuneri de declasare şi casare care se aflã în competenţa compartimentului;
e) planificã, organizeazã, îndrumã, controleazã şi evalueazã activitãţile destinate gestionãrii bunurilor, transportului şi depozitãrii acestora, prestãrii unor servicii, precum hrãnirea, echiparea, cazarea, transportul, asigurarea legãturilor radio şi telefonice;
f) trimestrial, centralizeazã, analizeazã şi coreleazã cerinţele din teritoriu privind desfãşurarea activitãţilor logistice cu indicatorii, prioritãţile, programele de activitãţi şi resursele avute la dispoziţie;
g) analizeazã şi evalueazã propunerile unitãţilor subordonate privind proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli;
h) ţine evidenţa statisticã a necesarului şi existentului de bunuri ale sistemului administraţiei penitenciare;
i) elaboreazã norme privind fundamentarea bugetelor anuale şi multianuale;
j) asigurã susţinerea logisticã a aparatului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
k) ţine evidenţa statisticã a principalilor indicatori specifici;
l) stabileşte categoriile de bunuri materiale care fac obiectul aprovizionãrii centralizate;
m) face propuneri pentru completarea şi actualizarea bazei normative specifice compartimentului;
n) întocmeşte proceduri operaţionale sau propune modificarea lor, dupã caz;
o) întocmeşte lunar rapoarte de activitate.
ART. 106
Compartimentul achiziţii asigurã cheltuirea eficientã a fondurilor publice în condiţii de transparenţã şi mediu concurenţial optim şi are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã şi definitiveazã programul anual al achiziţiilor publice pe baza necesitãţilor şi prioritãţilor comunicate de celelalte compartimente din cadrul autoritãţii contractante şi în funcţie de fondurile alocate, aşa cum este prevãzut de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice;
b) elaboreazã metodologii privind organizarea procedurilor de achiziţie publicã centralizat sau la nivelul unitãţilor subordonate;
c) coordoneazã activitatea de elaborare a documentaţiei de atribuire ori, în cazul organizãrii unui concurs de soluţii, a documentaţiei de concurs;
d) propune componenţa comisiilor de licitaţii, comisiilor de evaluare şi de întocmire a documentaţiei de atribuire pentru aparatul central;
e) propune procedura de atribuire a contractelor de produse, servicii şi lucrãri pentru aparatul central, întocmeşte documentaţii de atribuire împreunã cu specialiştii din cadrul altor direcţii, participã la aplicarea şi finalizarea procedurilor de atribuire, urmãreşte constituirea şi pãstrarea dosarului achiziţiei publice, înştiinţeazã ofertanţii privind rezultatele licitaţiilor şi ale selectãrilor de oferte;
f) urmãreşte şi participã la achiziţionarea serviciilor de consultanţã, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, în scopul elaborãrii documentaţiei de atribuire şi/sau al aplicãrii procedurii de atribuire;
g) monitorizeazã informatic achiziţiile de produse cu caracter general, destinate consumului colectiv al efectivelor de persoane private de libertate şi al personalului din unitãţile sistemului penitenciar;
h) face propuneri pentru completarea şi actualizarea actelor normative, a regulamentelor, instrucţiunilor sau deciziilor care reglementeazã activitatea compartimentului;
i) întocmeşte proceduri operaţionale sau propune modificarea lor, dupã caz;
j) întocmeşte lunar rapoarte de activitate.

SECŢIUNEA a 4-a
Serviciul planificare şi execuţie bugetarã

ART. 107
Serviciul planificare şi execuţie bugetarã asigurã stabilirea principiilor, a cadrului general şi a procedurilor privind formarea, administrarea, angajarea şi utilizarea fondurilor publice, precum şi a responsabilitãţilor structurilor implicate în procesul bugetar şi îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) emite norme metodologice, precizãri şi instrucţiuni prin care se stabilesc practicile şi procedurile pentru încasarea veniturilor, angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, controlul cheltuirii acestora, încheierea exerciţiului bugetar anual, contabilizarea şi raportarea la ordonatorul principal de credite;
b) elaboreazã proceduri privind întocmirea unitarã a proiectelor bugetelor de venituri şi cheltuieli de cãtre unitãţile penitenciare;
c) în baza proiectelor de buget transmise de unitãţi, elaboreazã bugetul centralizat pe sistemul administraţiei penitenciare;
d) repartizeazã creditele bugetare aprobate pentru bugetul propriu şi pentru unitãţile din sistemul penitenciar şi monitorizeazã execuţia bugetarã în scopul realizãrii unei bune gestiuni financiare, atât pentru fondurile asigurate din subvenţii, cât şi pentru veniturile proprii;
e) întocmeşte situaţiile financiare anuale, rapoartele anuale de performanţã, în care prezintã, pe fiecare program, obiectivele, rezultatele preconizate şi cele obţinute, indicatorii şi costurile asociate, precum şi situaţii privind angajamentele legale, şi le înainteazã ordonatorului principal de credite.

SECŢIUNEA a 5-a
Serviciul financiar-contabilitate

ART. 108
Serviciul financiar-contabilitate organizeazã, coordoneazã şi controleazã, în condiţiile legii, activitatea financiar-contabilã a întregului sistem penitenciar, în scopul asigurãrii integrale şi la timp a fondurilor bãneşti necesare desfãşurãrii în bune condiţii a întregii activitãţi, precum şi al ţinerii corecte şi la zi a evidenţei contabile în conformitate cu normele metodologice în vigoare, inclusiv cea a angajamentelor legale şi bugetare.
ART. 109
Compartimentul financiar îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã norme metodologice, norme tehnice, instrucţiuni, precizãri şi proiecte de ordin ale ministrului justiţiei privind adaptarea şi aplicarea, în Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi în unitãţile subordonate, a legislaţiei care reglementeazã domeniul financiar-contabil;
b) efectueazã calculul drepturilor salariale lunare;
c) rãspunde de întreaga activitate de respectare a disciplinei financiare, de încasare a veniturilor, de recuperare a pagubelor şi a creanţelor de orice fel, în aparatul central şi în unitãţile subordonate;
d) rãspunde de efectuarea tuturor plãţilor, în limita creditelor bugetare aprobate, numai pe bazã de acte justificative, întocmite în conformitate cu dispoziţiile legale, şi numai dupã ce acestea au fost lichidate şi ordonanţate, în condiţiile legii;
e) exercitã control financiar preventiv asupra tuturor documentelor ce conţin operaţiuni care, potrivit legii, se supun obligatoriu acestui gen de control;
f) rãspunde de organizarea şi desfãşurarea inventarierii patrimoniului;
g) întocmeşte situaţii statistice, centralizatoare şi raportãri în legãturã cu plãţile executate, potrivit prevederilor legale, şi urmãreşte depunerea în termen a acestora.
ART. 110
Compartimentul contabilitate îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã ţinerea corectã şi la zi a evidenţei contabile în conformitate cu normele metodologice în vigoare, inclusiv cea a angajamentelor legale şi bugetare;
b) ţine evidenţa de gestiune a bunurilor intrate sau ieşite în/din patrimoniul propriu al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi evidenţa statisticã pentru celelalte unitãţi din sistem;
c) confruntã soldurile evidenţei contabile analitice cu cele din evidenţa sinteticã;
d) confruntã evidenţa contabilã cu evidenţa de gestiune şi contribuie la regularizarea, în condiţii de legalitate, a eventualelor diferenţe;
e) întocmeşte balanţele lunare de verificare;
f) rãspunde de prezentarea la termen a situaţiilor financiare asupra situaţiei patrimoniului aflat în administrare.
ART. 111
Casieria îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) ţine evidenţa operaţiunilor de casã;
b) efectueazã plãţile şi încasãrile, prin casieria proprie, pe baza documentelor justificative.
ART. 112
(1) În cadrul Direcţiei economico-administrative sunt stabilite relaţii de autoritate ierarhice, relaţii de autoritate funcţionale, relaţii de cooperare, relaţii de reprezentare şi relaţii de inspecţie şi control.
(2) Relaţii de autoritate ierarhice sunt:
a) subordonarea directorului Direcţiei economico-administrative faţã de directorul general adjunct care are în competenţã Direcţia economico-administrativã;
b) subordonarea directorilor adjuncţi ai Direcţiei economico-administrative faţã de directorul Direcţiei economico-administrative;
c) subordonarea şefilor de serviciu faţã de directorii adjuncţi ai Direcţiei economico-administrative;
d) subordonarea personalului de execuţie faţã de director, directori adjuncţi sau şefi de serviciu, dupã caz.
(3) Relaţiile de autoritate funcţionale se stabilesc de Direcţia economico-administrativã şi compartimentele din structura sa organizatoricã cu structurile economice din Ministerul Justiţiei şi din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în conformitate cu atribuţiile specifice fiecãrui compartiment sau cu competenţele acordate prin dispoziţia directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi în limitele prevederilor legale.
(4) Relaţii de cooperare se stabilesc între compartimentele din structura organizatoricã a Direcţiei economico-administrative, între acestea şi celelalte compartimente din direcţiile şi serviciile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi între compartimentele din structura organizatoricã a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi compartimente similare altor instituţii ale administraţiei publice centrale sau locale, organizaţii neguvernamentale şi altele asemenea, din ţarã sau din strãinãtate.
(5) Relaţiile de cooperare exterioarã se stabilesc numai în limitele atribuţiilor compartimentului sau ale competenţelor acordate prin dispoziţia directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(6) Relaţiile de reprezentare se stabilesc în limitele legislaţiei în vigoare şi ale competenţelor acordate prin dispoziţie de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de directorul Direcţiei economico-administrative sau de personalul compartimentelor din structura organizatoricã ce pot reprezenta Direcţia economico-administrativã în relaţiile cu celelalte structuri ale administraţiei publice centrale sau locale, organizaţii neguvernamentale şi altele asemenea, din ţarã sau strãinãtate.
(7) Relaţiile de inspecţie şi control se stabilesc între structurile specializate în inspecţie şi control şi compartimentele din cadrul Direcţiei economico-administrative, precum şi între compartimentele sau personalul mandatat prin dispoziţia directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate, conform competenţelor stabilite de actele normative în vigoare.
ART. 113
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 544/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, informaţiile de interes public pe care Direcţia economico-administrativã are obligaţia sã le comunice din oficiu sunt: sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil.
(2) Lista cuprinzând categoriile de documente produse şi/sau gestionate de Direcţia economico-administrativã cuprinde, pe lângã cele prevãzute la alin. (1), urmãtoarele:
1. fişele de evidenţã personalã, pe linie de drepturi bãneşti, ale funcţionarilor publici cu statut special;
2. planurile tematice de control ale activitãţilor financiare, logistice şi de construcţii-investiţii şi procesele-verbale de control întocmite de funcţionarii publici cu statut special ai Direcţiei economico-administrative;
3. caietele de pregãtire profesionalã şi juridicã;
4. registrul de evidenţã a documentelor secrete, intrare-ieşire;
5. deciziile directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
6. registrul proiectelor deciziilor de zi pe unitate;
7. notele prin care se aprobã recompense personalului unitãţii;
8. proiecte de acte normative, de decizii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de instrucţiuni, norme tehnice, regulamente şi normative care reglementeazã activitãţi financiare, logistice şi de construcţii-investiţii şi notele de fundamentare aferente acestora;
9. biletele cu subiectele de examen pentru concursurile de încadrare a funcţionarilor publici cu statut special de resort financiar, logistic şi construcţii-investiţii;
10. statele de platã a salariilor;
11. certificatele de scoatere şi alocare de la/la drepturi;
12. monitorizarea cheltuielilor de personal;
13. corespondenţa purtatã cu unitãţile teritoriale pe linie de salarizare;
14. deschiderile de credite bugetare;
15. situaţiile privind repartizãrile de credite bugetare cãtre unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
16. registrul de evidenţã a deciziilor şi instrucţiunilor;
17. rapoartele şi procesele-verbale întocmite de Curtea de Conturi;
18. planificarea concediilor de odihnã şi prezenţa personalului;
19. planurile de alarmare şi adresele cadrelor din Direcţia economico-administrativã;
20. situaţiile privind aprecierile personalului;
21. fişele posturilor;
22. documentele justificative care stau la baza elaborãrii notelor contabile;
23. documentele privind angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor;
24. documentele contabile de gestiune;
25. listele de inventariere anualã a bunurilor din patrimoniul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
26. registrul de casã;
27. registrul operaţiunilor supuse controlului financiar preventiv;
28. declaraţii anuale ale contribuabililor;
29. fişele fiscale personale ale angajaţilor;
30. adeverinţe de salariu pentru bãnci şi pentru casele de pensii;
31. adeverinţe anexe la dosarele de pensionare;
32. situaţiile prezenţei personalului la serviciu;
33. adeverinţele personalului plecat în misiune privind sporurile de care beneficiazã;
34. declaraţii - bugetul de şomaj, CAS;
35. declaraţii - bugetul consolidat;
36. evidenţa persoanelor asigurate şi coasigurate la Casa OPSNAJ;
37. ordine ale ministrului justiţiei şi decizii ale conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de încadrare, promovare şi trecere în rezervã a personalului;
38. documentele privind raportarea şi cercetarea accidentelor de muncã;
39. corespondenţa cu unitãţile sistemului penitenciar privind accidentele de muncã suferite de cãtre persoane private de libertate sau de cãtre personal;
40. corespondenţa cu unitãţile sistemului penitenciar privind avizarea buletinelor de mãsurare a noxelor sau a buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncã, în vederea acordãrii sporurilor salariale sau de concediu;
41. corespondenţa cu unitãţile de penitenciare pentru rezolvarea şi reglementarea problemelor ivite pe linie financiarã, logisticã şi de construcţii-investiţii;
42. ordinele de distribuţie a bunurilor materiale de la o unitate la alta sau de la Baza de Aprovizionare, Gospodãrire şi Reparaţii cãtre unitãţile de penitenciare;
43. propunerile de repartizare a fondurilor de reparaţii capitale şi investiţii;
44. decizii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu privire la organizarea şi desfãşurarea unor convocãri cu personalul de resort;
45. ordine ale ministrului justiţiei şi decizii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrãrilor noi de reparaţii capitale şi investiţii, respectiv notele de fundamentare ale acestora;
46. determinarea necesarului de aprovizionat cu produse agroalimentare pentru perioada sezonului rece şi a fondurilor aferente;
47. programele anuale ale achiziţiilor publice la nivel local şi centralizat;
48. buletinul informativ al achiziţiilor publice;
49. avizãrile compensãrii obligaţiilor de platã reciproce dintre unitãţile de penitenciar şi alte persoane juridice;
50. raportãrile specifice de achiziţii, solicitate de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Economiei şi Finanţelor;
51. notele de recepţie şi constatare de diferenţe;
52. contractele de furnizare de produse şi servicii pentru buna desfãşurare a activitãţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
53. documentele specifice necesare desfãşurãrii procedurilor de achiziţii, utilizând fonduri bugetare şi fonduri PHARE;
54. documentele privind raportarea şi cercetarea cauzelor de incendiu;
55. corespondenţa cu unitãţile din sistemul penitenciar privind autorizarea de cãtre Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţii Nucleare a personalului din sistemul penitenciar şi a aparaturii de control al bagajelor;
56. procesele-verbale de predare-primire a gestiunilor;
57. proiectele de protocol cu obiect de activitate specific domeniului economico-administrativ.

CAP. XIII
Serviciul cooperare şi programe

ART. 114
Prin intermediul Serviciului cooperare şi programe, Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor îşi exercitã competenţele în ceea ce priveşte:
a) cooperarea cu administraţiile penitenciare din strãinãtate şi cu instituţii şi organisme internaţionale;
b) accesarea şi implementarea fondurilor externe.
ART. 115
Structura Serviciului cooperare şi programe este urmãtoarea:
a) Compartimentul cooperare;
b) Compartimentul accesare şi implementare programe, care este împãrţit în Subcompartimentul accesare programe şi Subcompartimentul implementare şi monitorizare programe.
ART. 116
Compartimentul cooperare îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) deruleazã şi monitorizeazã activitãţile prevãzute în programele de parteneriat cu alte administraţii penitenciare din strãinãtate, conform protocoalelor sau acordurilor încheiate;
b) participã la organizarea vizitelor experţilor strãini la Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în unitãţile subordonate acesteia, precum şi în alte locaţii, asigurând traducerea discuţiilor, protocolul vizitei, colaborând în acest sens cu direcţiile şi serviciile din Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apãrãrii, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Institutul Naţional al Magistraturii, precum şi cu alte organizaţii guvernamentale;
c) asigurã reprezentarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la reuniunile interne şi internaţionale în domeniul penitenciar;
d) organizeazã evenimente internaţionale - seminarii, simpozioane, conferinţe, mese rotunde, ateliere de lucru etc., care beneficiazã de participarea unor experţi români şi strãini;
e) oferã consultanţã de specialitate în domeniul specific de activitate pentru alte administraţii penitenciare;
f) iniţiazã, menţine şi dezvoltã relaţii de colaborare cu administraţii penitenciare din strãinãtate;
g) elaboreazã documentaţia necesarã şi organizeazã deplasarea specialiştilor români în strãinãtate, întocmeşte formalitãţi privind rezervarea/achiziţionarea de bilete de transport, asigurãrile medicale, vizele, paşapoartele de serviciu, înregistrarea/plata taxelor de participare, precum şi aranjamente de cazare şi masã;
h) ţine evidenţa documentelor privind deplasãrile experţilor români în strãinãtate şi ale delegaţiilor strãine în România;
i) asigurã corespondenţa internaţionalã şi realizeazã traducerea materialelor relevante pentru administraţia penitenciarã;
j) întocmeşte rapoarte cu ajutorul direcţiilor de specialitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care sunt înaintate, la solicitare, diferitelor organisme, instituţii şi care au ca destinatar final organismele internaţionale.
ART. 117
Subcompartimentul accesare programe are urmãtoarele atribuţii:
a) colaboreazã cu direcţiile şi serviciile din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru a identifica nevoile existente, analizeazã şi propune soluţiile de finanţare corespunzãtoare intervenţiilor identificate şi întreprinde toate demersurile pe care le presupune exerciţiul de programare, în vederea asigurãrii eligibilitãţii proiectelor propuse;
b) negociazã, în calitate de beneficiar final, programele finanţate de Uniunea Europeanã din fondurile PHARE ca instrument de preaderare şi din alte fonduri postaderare de care România va beneficia în calitate de stat membru al Uniunii Europene, programele dezvoltate pe linie bilateralã cu guvernele altor state care acordã asistenţã tehnicã sau financiarã pentru sistemul penitenciar, programele de asistenţã cu altã finanţare, în cadrul cooperãrii cu organizaţii neguvernamentale în vederea dezvoltãrii sistemului penitenciar;
c) formuleazã propuneri de asistenţã, în colaborare cu alte direcţii de specialitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
d) elaboreazã documentele-standard de obţinere a asistenţei specifice fiecãrui finanţator;
e) colaboreazã cu Direcţia economico-administrativã în privinţa proiectãrii contribuţiei naţionale la derularea programelor;
f) întocmeşte documentele subsecvente aprobãrii fişei de proiect pentru derularea efectivã a programului - termeni de referinţã, specificaţii tehnice, convenţii de înfrãţire -, cu sprijinul direcţiilor şi al serviciilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, unde este cazul;
g) participã la evenimentele şi reuniunile internaţionale cu relevanţã pentru obiectul de activitate al compartimentului;
h) asigurã participarea la întâlnirile la nivelul conducerii instituţiei, legate de activitatea de accesare a proiectelor.
ART. 118
Subcompartimentul implementare şi monitorizare programe are urmãtoarele atribuţii:
a) îndeplineşte sarcinile ce îi revin pentru organizarea licitaţiilor, evaluarea ofertelor, selectarea contractorului, negocierea şi încheierea contractului, în conformitate cu dispoziţiile acordurilor de implementare încheiate cu autoritãţile de contractare sau ale altor documente-cadru, în funcţie de tipurile de programe detaliate la lit. b);
b) implementeazã şi monitorizeazã programele finanţate de Uniunea Europeanã din fondurile PHARE ca instrument de preaderare şi din alte fonduri postaderare de care România va beneficia în calitate de stat membru al Uniunii Europene, programele dezvoltate pe linie bilateralã cu guvernele altor state care acordã asistenţã tehnicã sau financiarã pentru sistemul penitenciar, programele de asistenţã cu altã finanţare, în cadrul cooperãrii cu organizaţii neguvernamentale în vederea dezvoltãrii sistemului penitenciar;
c) în cadrul fiecãrui program colaboreazã pe probleme de management al procedurilor specifice cu direcţiile şi serviciile din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi cu unitãţile subordonate care au calitatea de beneficiari finali ai asistenţei respective;
d) colaboreazã cu alte instituţii din sistemul judiciar în vederea îndeplinirii obiectivelor proiectelor de asistenţã;
e) supravegheazã în permanenţã îndeplinirea de cãtre contractor a obligaţiilor asumate în conformitate cu termenii de referinţã sau specificaţiile tehnice;
f) atestã veridicitatea serviciilor menţionate în facturile remise de contractori, în vederea efectuãrii plãţii de cãtre autoritãţile de contractare;
g) planificã şi rãspunde de organizarea în condiţii optime a activitãţilor aprobate prin proiect;
h) monitorizeazã din punct de vedere tehnic şi financiar implementarea programelor, scop pentru care urmãreşte atingerea obiectivelor şi a rezultatelor preconizate, desfãşurarea activitãţilor, întocmirea documentaţiei-suport, efectuarea în bune condiţii a tuturor acţiunilor solicitate conform normelor procedurale aplicabile;
i) colaboreazã cu Direcţia economico-administrativã în privinţa gestionãrii contribuţiei naţionale la derularea programelor;
j) monitorizeazã repartizarea şi utilizarea bunurilor achiziţionate, conform destinaţiei şi scopului prevãzute în proiect;
k) întocmeşte documentele de raportare periodicã privind stadiul implementãrii proiectelor, rapoartele de monitorizare şi evaluare a acestora, conform procedurilor fiecãrei linii de finanţare utilizate;
l) introduce în timp real datele privitoare la proiectele PHARE pe care le deruleazã în sistemul informatic de management al programelor PHARE (SMIS - PHARE);
m) asigurã schimbul de informaţii privind aspectele tehnice ale implementãrii programelor, în vederea îndeplinirii obiectivelor proiectelor de asistenţã, cu direcţiile implicate din cadrul Ministerului Justiţiei, Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Oficiului de Plãţi şi Contractare PHARE etc.;
n) asigurã legãtura cu celelalte instituţii beneficiare ale asistenţei şi participã la reuniunile interinstituţionale în probleme de interes comun;
o) participã la evenimentele şi reuniunile internaţionale cu relevanţã pentru obiectul de activitate al compartimentului;
p) participã la reuniunile de lucru interinstituţionale legate de derularea programelor, precum şi la întâlnirile de lucru de la nivelul conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de la nivelul organismelor finanţatoare sau al ministerului coordonator privind iniţierea sau monitorizarea programelor;
q) asigurã participarea la întâlnirile de la nivelul conducerii instituţiei, legate de activitatea de implementare a proiectelor;
r) îndeplineşte orice alte atribuţii care pot rezulta din necesitatea derulãrii în bune condiţii a proiectelor şi pentru asigurarea absorbţiei fondurilor alocate.
ART. 119
La nivelul Serviciului cooperare şi programe sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
1. documente folosite la elaborarea rapoartelor în cadrul strategiilor de reformã a sistemului judiciar:
a) note interne cãtre alte direcţii/servicii, pentru solicitare de informaţii;
b) variante de lucru;
c) planuri de implementare;
d) rapoarte;
2. documente folosite la elaborarea rapoartelor de progrese transmise la Uniunea Europeanã:
a) note interne cãtre direcţii pentru solicitare de informaţii;
b) rapoarte;
c) variante de lucru;
3. programe în colaborare cu Uniunea Europeanã:
a) note interne/externe;
b) fişe de proiect;
c) specificaţii tehnice;
d) termeni de referinţã;
e) contracte, rapoarte, broşuri, manuale, documentaţia specificã managementului de proiect - rapoarte lunare, semestriale, liste de verificare, documente financiare;
f) corespondenţã cu instituţiile implicate în derularea proiectelor;
g) SMIS (Single Management Information System);
h) Manualul de proceduri PHARE;
4. programe în colaborare cu alte organizaţii, instituţii, fundaţii din strãinãtate:
a) note interne/externe;
b) corespondenţã;
c) protocoale de colaborare;
d) memorandumuri;
e) fişe de proiect;
f) rapoarte întocmite de experţi;
g) manuale, broşuri, materiale informative;
5. corespondenţã cu instituţii româneşti şi strãine pe teme privind obiectul de activitate al serviciului, prin care se solicitã/transmit informaţii;
6. corespondenţã internã prin care se solicitã/transmit informaţii legate de domeniul de activitate al serviciului;
7. participarea la reuniuni/comitete naţionale pe teme privind obiectul de activitate al serviciului:
a) agendele reuniunilor;
b) invitaţii de participare;
c) materiale întocmite/prezentate;
8. corespondenţã cu administraţii penitenciare din alte state, în vederea stabilirii legãturilor de cooperare, organizãrii schimburilor de experienţã şi date, semnãrii de acorduri sau protocoale bilaterale, iniţierii şi derulãrii în comun a proiectelor;
9. documente în vederea organizãrii deplasãrilor delegaţiilor române în strãinãtate:
a) invitaţii de participare;
b) note de fundamentare;
c) corespondenţã cu partenerii;
d) ordine ale ministrului justiţiei;
e) adrese specifice;
f) rapoarte în vederea avansãrii sumelor de bani pentru plata asigurãrilor medicale, a biletelor de avion, vizelor etc.;
g) rapoarte la întoarcerea din misiuni, cu privire la principalele concluzii rezultate;
10. note referitoare la organizarea vizitelor delegaţiilor strãine în România - cheltuieli de protocol, programul delegaţiei, rapoarte dupã finalizarea acţiunilor etc.;
11. lucrãri de traducere a corespondenţei sau a materialelor relevante, broşuri, reviste şi a recomandãrilor Uniunii Europene în şi din limbile englezã, spaniolã şi francezã, precum şi adrese de înaintare ale acestora;
12. lucrãri de sintezã dupã diverse materiale interne sau primite de la alte instituţii;
13. lucrãri de iniţiere a programelor de parteneriat cu alte administraţii penitenciare din strãinãtate;
14. elaborarea conţinutului protocoalelor/acordurilor; rapoarte ca urmare a participãrii la semnarea acestor înţelegeri bilaterale internaţionale;
15. documente în vederea organizãrii de conferinţe, simpozioane naţionale şi internaţionale;
16. raportãri periodice cãtre diverse direcţii din Ministerul Justiţiei cu privire la stadiul îndeplinirii mãsurilor prevãzute în Strategia de reformã a sistemului judiciar;
17. planuri de muncã ale serviciului;
18. cereri de concedii de odihnã, concedii fãrã platã etc.;
19. condica de predare-primire a corespondenţei;
20. condica de prezenţã.

CAP. XIV
Direcţia management resurse umane

ART. 120
Direcţia management resurse umane este structura care asigurã aplicarea unitarã a legilor, ordonanţelor, ordonanţelor de urgenţã, hotãrârilor Guvernului, ordinelor şi instrucţiunilor ministrului justiţiei şi a deciziilor directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, referitoare la strategia, politicile de personal şi dezvoltarea organizaţionalã a sistemului administraţiei penitenciare.
ART. 121
Direcţia management resurse umane are urmãtoarea structurã:
a) Serviciul evidenţã personal;
b) Serviciul resurse umane;
c) Serviciul formare profesionalã;
d) Serviciul psihologia personalului;
e) Compartimentul organizare-mobilizare.

SECŢIUNEA 1
Serviciul evidenţã personal

ART. 122
Serviciul evidenţã personal îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) colaboreazã la întocmirea proiectelor privind reorganizarea structuralã şi funcţionalã a instituţiei prin reanalizarea întregii structuri şi optimizarea acesteia;
b) verificã încadrarea statelor de organizare ale unitãţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu personalul necesar, conform criteriilor stabilite prin actele normative în vigoare, cerinţelor posturilor şi dinamicii de personal, aprobate de Ministerul Justiţiei;
c) aplicã, în segmentul muncii de evidenţã a personalului, prevederile legilor, hotãrârilor Guvernului, regulamentelor, ordinelor şi instrucţiunilor ministrului justiţiei şi ale deciziilor directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
d) stabileşte mãsuri pentru asigurarea securitãţii şi protecţiei datelor de personal existente în gestiunea serviciului;
e) asigurã, informatizat, desfãşurarea activitãţii în domeniul de competenţã, în vederea fundamentãrii riguroase şi operative a deciziilor;
f) verificã legalitatea acordãrii drepturilor personalului, conform actelor normative în vigoare;
g) elibereazã şi ţine evidenţa legitimaţiilor de serviciu pentru personalul din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
h) asigurã evidenţa mişcãrii personalului, participã, la cerere şi în limitele atribuţiilor sale, la elaborarea proiectelor de ordine ale ministrului justiţiei, a deciziilor de personal şi trimite copii ale acestora unitãţilor şi direcţiilor interesate;
i) asigurã întocmirea, organizarea şi pãstrarea documentelor de evidenţã a funcţionarilor publici cu statut special, precum şi a personalului contractual din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate şi opereazã în aceste documente şi în baza de date toate schimbãrile socioprofesionale survenite în situaţia acestor persoane;
j) pãstreazã dosarele profesionale ale personalului din aparatul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi din Subunitatea de pazã şi escortare deţinuţi transferaţi şi ale ofiţerilor cu funcţii de conducere din unitãţile subordonate;
k) prezintã, potrivit prevederilor legale, propuneri de acordare, la termen, a drepturilor bãneşti cuvenite personalului din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi din unitãţile subordonate;
l) întocmeşte documentaţia referitoare la stabilirea numãrului maxim de salarii de merit, repartizarea acestora pe unitãţi, proiectele de ordine ale ministrului justiţiei ori de decizie, privind acordarea salariului de merit, a sporului de pânã la 50% şi a premiului anual pentru personalul din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi din unitãţile subordonate;
m) efectueazã lucrãrile privind avansarea în gradul profesional urmãtor şi conferirea de ordine şi medalii;
n) întocmeşte proiecte de ordine şi decizii pentru încetarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici cu statut special ori încetarea contractului de muncã al personalului contractual;
o) verificã şi rãspunde de întocmirea dosarelor de pensionare, pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare;
p) asigurã, la cererea persoanelor fizice şi a instituţiilor, eliberarea de adeverinţe şi alte acte de atestare a anumitor situaţii ce rezultã din evidenţele deţinute;
q) realizeazã evidenţa statisticã a personalului din sistemul administraţiei penitenciare, îndeosebi prin întocmirea anualã a situaţiei statistice privind efectivele de personal din sistemul administraţiei penitenciare, a situaţiei privind fluctuaţia personalului, prin întocmirea trimestrialã a situaţiei privind realizarea dinamicii de personal, precum şi prin întocmirea lunarã a situaţiei centralizatoare privind posturile prevãzute, încadrate şi vacante, pe corpuri profesionale şi unitãţi;
r) asigurã instruirea responsabililor cu evidenţa personalului din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
s) urmãreşte, prin controale de îndrumare şi sprijin, respectarea activitãţilor specifice desfãşurate în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

SECŢIUNEA a 2-a
Serviciul resurse umane

ART. 123
Serviciul resurse umane îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã aplicarea şi respectarea legislaţiei în vigoare, a ordinelor şi dispoziţiilor ministrului justiţiei şi a deciziilor directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în planificarea şi desfãşurarea activitãţii de personal;
b) efectueazã lucrãrile privind selecţionarea, încadrarea, avansarea în funcţie, modificarea raporturilor de serviciu ale personalului din sistemul administraţiei penitenciare, respectând dispoziţiile referitoare la mişcarea acestuia;
c) elaboreazã şi fundamenteazã politici şi strategii naţionale privind dezvoltarea şi valorizarea, prin programe pe termen scurt, mediu şi lung, a capitalului resurselor umane la nivel central şi al unitãţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi propune conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor planuri concrete de acţiune pentru aplicarea acestora;
d) elaboreazã metodologii, regulamente, proiecte de ordine ale ministrului justiţiei, decizii ale directorului general, tematici, instrucţiuni, documentaţii, machete, calendare ale activitãţilor specifice direcţiei;
e) evalueazã resursele şi necesarul de personal, pe baza structurii personalului încadrat;
f) coordoneazã şi asigurã încadrarea statelor de organizare ale unitãţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu personalul necesar, conform criteriilor stabilite prin actele normative în vigoare, cerinţelor posturilor şi dinamicii de personal, aprobate de Ministerul Justiţiei;
g) redacteazã documentele privind încadrarea absolvenţilor Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" - Facultatea de Poliţie - specializarea Penitenciare şi repartizarea acestora în unitãţile sistemului administraţiei penitenciare;
h) coordoneazã sau organizeazã examenele şi concursurile ce se desfãşoarã în vederea ocupãrii posturilor vacante din aparatul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi din unitãţile subordonate acestuia, cu excepţia celor prevãzute cu studii superioare pentru sectorul medical;
i) periodic, realizeazã rapoarte, sinteze cu privire la diferite aspecte ale activitãţii de personal, ce sunt prezentate în Consiliul de conducere al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
j) coordoneazã acţiunea de recrutare şi selecţionare a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învãţãmânt care pregãtesc personal pentru sistemul administraţiei penitenciare şi întocmeşte documentele necesare prezentãrii acestora la concursurile de admitere;
k) analizeazã solicitãrile, rapoartele, cererile şi petiţiile cetãţenilor, organizaţiilor sau instituţiilor, repartizate de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu privire la activitatea de personal, şi prezintã propuneri în legãturã cu rezultatele verificãrilor efectuate, precum şi mãsurile ce se impun a fi luate;
l) analizeazã legalitatea şi oportunitatea propunerilor conducerilor unitãţilor de penitenciare privind încadrãrile din sursã externã, transferuri, modificãri ale raporturilor de serviciu, puneri la dispoziţie ori suspendare din funcţie a personalului şi repunerea în drepturi, conform competenţelor, redactând documentele specifice care trebuie prezentate spre aprobare;
m) asigurã instruirea responsabililor cu resurse umane din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
n) urmãreşte, prin controale de îndrumare şi sprijin, respectarea activitãţilor specifice desfãşurate în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

SECŢIUNEA a 3-a
Serviciul formare profesionalã

ART. 124
Serviciul formare profesionalã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã, coordoneazã şi verificã, în condiţiile legii, activitatea de pregãtire profesionalã a personalului din sistemul administraţiei penitenciare;
b) identificã nevoile de pregãtire profesionalã a personalului din sistemul administraţiei penitenciare, pe baza analizei informaţiilor obţinute din diagnoza nevoilor de formare;
c) asigurã instruirea responsabililor cu pregãtirea profesionalã din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru ca aceştia sã organizeze şi sã extindã pregãtirea continuã la nivelul tuturor categoriilor de personal, în conformitate cu exigenţele impuse de echipa managerialã;
d) analizeazã rezultatele pregãtirii profesionale ce se desfãşoarã în sistemul administraţiei penitenciare, pentru a se putea planifica judicios şi cu cheltuieli optime persoanele sau categoriile de personal care urmeazã sã se perfecţioneze;
e) iniţiazã demersurile necesare alocãrii resurselor financiare corespunzãtoare pentru dezvoltarea profesionalã a personalului din sistemul administraţiei penitenciare;
f) verificã implementarea în atribuţiile de serviciu ale şefilor ierarhici de la toate nivelurile din aparatul central a prevederilor privind responsabilitãţile în pregãtirea profesionalã a personalului din subordinea acestora;
g) urmãreşte ca modalitatea de organizare şi desfãşurare a procesului de învãţãmânt din cadrul instituţiilor de învãţãmânt proprii sã fie în concordanţã cu prevederile legislative în vigoare;
h) coordoneazã şi îndrumã activitatea de pregãtire profesionalã a cursanţilor din instituţiile de învãţãmânt proprii, precum şi cea a studenţilor selecţionaţi de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
i) avizeazã propunerile privind programele de învãţãmânt, planurile de pregãtire, planurile tematice sau programele analitice de practicã pentru toate categoriile de cursuri de pregãtire profesionalã a personalului realizate în cadrul instituţiilor de învãţãmânt proprii, pentru funcţionarii publici cu statut special debutanţi şi definitivi şi studenţii selecţionaţi de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
j) organizeazã şi coordoneazã desfãşurarea cursurilor de specializare a funcţionarilor publici debutanţi în unitãţile proprii de învãţãmânt;
k) întocmeşte graficul anual al pregãtirii profesionale continue a personalului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
l) elaboreazã lista orientativã cu disciplinele de sprijin pentru formarea profesionalã de specialitate a personalului din aparatul central şi din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
m) elaboreazã planurile privind pregãtirea fizicã şi instrucţia tragerii pentru personalul din aparatul central;
n) organizeazã şi coordoneazã desfãşurarea evaluãrilor anuale ale pregãtirii continue la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
o) elaboreazã proiectele deciziilor directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor referitoare la organizarea şi desfãşurarea pregãtirii profesionale a funcţionarilor publici din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
p) elaboreazã programele analitice la disciplinele de specialitate din Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" - Facultatea de Poliţie - specializarea Penitenciare, în baza planurilor de învãţãmânt avizate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului şi aprobate de ministrul justiţiei şi de ministrul internelor şi reformei administrative, sinteze, lecţii şi alte materiale documentare necesare procesului de învãţãmânt ce se desfãşoarã cu studenţii de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" - Facultatea de Poliţie - specializarea Penitenciare, în colaborare cu direcţiile de specialitate;
q) elaboreazã sinteze, lecţii şi alte materiale documentare necesare procesului de învãţãmânt ce se desfãşoarã cu studenţii anului IV din Academia Naţionalã de Informaţii, în colaborare cu direcţiile de specialitate;
r) organizeazã şi coordoneazã, la solicitarea Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul de practicã al auditorilor de justiţie;
s) coordoneazã acţiunea de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale personalului din aparatul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi din Subunitatea de pazã şi escortare deţinuţi transferaţi şi ale personalului cu funcţii de conducere din unitãţile penitenciare, asigurã centralizarea calificativelor acordate pentru Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi Subunitatea de pazã şi escortare deţinuţi transferaţi, soluţioneazã contestaţiile la evaluarea perfecţionãrii profesionale individuale a personalului din competenţa directorului general;
t) urmãreşte, prin controale de îndrumare şi sprijin, respectarea activitãţilor specifice desfãşurate în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
u) colaboreazã cu instituţii acreditate de formare profesionalã.

SECŢIUNEA a 4-a
Serviciul psihologia personalului

ART. 125
Serviciul psihologia personalului are urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã activitãţile de examinare psihologicã în sistemul administraţiei penitenciare, în colaborare cu compartimentele de resurse umane şi conducerile unitãţilor;
b) stabileşte bateriile de teste psihologice;
c) elaboreazã etaloane profesionale diferenţiate pe categorii de personal;
d) examineazã psihologic persoanele participante la concursurile de admitere în instituţiile de învãţãmânt ale sistemului administraţiei penitenciare ori la concursurile sau examenele de ocupare a posturilor vacante din sistemul administraţiei penitenciare;
e) examineazã psihologic angajaţii propuşi pentru dobândirea dreptului de a conduce autovehiculele din dotarea unitãţii;
f) evalueazã psihologic, periodic, personalul din sistemul administraţiei penitenciare;
g) evalueazã psihologic personalul din sistemul administraţiei penitenciare, la solicitarea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pe baza recomandãrii scrise a medicului de unitate;
h) asigurã asistenţã psihologicã, la solicitarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare, în situaţii determinate de apariţia unor dificultãţi de naturã personalã sau profesionalã;
i) stabileşte relaţii de colaborare cu structuri similare din ţarã şi din strãinãtate, precum şi cu Colegiul Psihologilor din România;
j) soluţioneazã şi alte sarcini curente care intrã în sfera de activitate.

SECŢIUNEA a 5-a
Compartimentul organizare-mobilizare

ART. 126
Compartimentul organizare-mobilizare îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) prezintã conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor propuneri cu privire la unele redistribuiri sau transformãri de posturi şi opereazã în statele de organizare toate modificãrile ce intervin, ca suplimentãri sau radieri de posturi;
b) colaboreazã la întocmirea proiectelor privind reorganizarea structuralã şi funcţionalã a instituţiei prin reanalizarea întregii structuri şi optimizarea ei;
c) în cazul înfiinţãrii unor noi structuri teritoriale, elaboreazã proiectele de stat, precum şi notele de fundamentare în acest sens, în colaborare cu structurile vizate;
d) asigurã desfãşurarea, în conformitate cu prevederile legale, a activitãţilor privind mobilizarea;
e) elaboreazã şi prezintã spre aprobare documentele planului de mobilizare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi urmãreşte actualizarea acestora ori de câte ori este necesar;
f) colaboreazã la realizarea tabelelor de înzestrare cu armament, mijloace şi tehnicã de luptã, necesare pe timp de pace, precum şi la mobilizare;
g) întocmeşte şi prezintã informãri şi dãri de seamã privind stadiul pregãtirii de mobilizare;
h) asigurã executarea anualã a inventarierii materialelor de la stocul de mobilizare, conform legislaţiei în vigoare;
i) sprijinã unitãţile penitenciare în întocmirea, actualizarea şi punerea în aplicare a lucrãrilor de mobilizare, iar din dispoziţia conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor participã la întocmirea cererilor de produse necesare într-un an de rãzboi;
j) întocmeşte statele de organizare atât în timp de pace, cât şi în timp de rãzboi;
k) întocmeşte şi ţine evidenţa la zi a lucrãrilor de mobilizare la locul de muncã a personalului civil cu obligaţii militare din aparatul central;
l) urmãreşte, prin controale de îndrumare şi sprijin, respectarea activitãţilor specifice desfãşurate în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
m) asigurã protecţia informaţiilor clasificate specifice compartimentului de muncã, potrivit legii;
n) întocmeşte dosare de rezervist pentru funcţionarii publici cu statut special din aparatul central şi Subunitatea de pazã şi escortare deţinuţi transferaţi cãrora le-au încetat raporturile de serviciu şi le trimite centrelor militare judeţene sau de sector;
o) asigurã instruirea responsabililor cu mobilizarea din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 127
La nivelul Direcţiei management resurse umane sunt constituite urmãtoarele tipuri de documente:
a) registre: de intrare-ieşire a corespondenţei, de predare-primire a cheilor de la încãperi şi containere de securitate, de evidenţã a sancţiunilor disciplinare aplicate personalului din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate, de evidenţã a deciziilor de personal, de evidenţã a dosarelor de personal, de gradaţii, privind acordarea sporului de fidelitate;
b) cereri pentru concedii de odihnã, învoiri, recuperãri şi ore suplimentare, precum şi evidenţa acestora;
c) condici de prezenţã şi de predare-primire a corespondenţei;
d) corespondenţa cu Ministerul Justiţiei şi direcţiile de specialitate din cadrul acestuia, cu direcţii şi servicii din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, cu petiţionari şi rãspunsul la memoriile transmise;
e) situaţii statistice privind structura de personal din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate, precum şi dinamica acestora;
f) dosarele profesionale ale personalului din aparatul propriu al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi din Subunitatea de pazã şi escortare deţinuţi transferaţi;
g) dosarele profesionale ale ofiţerilor cu funcţii de conducere din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
h) fişele de evidenţã ale întregului personal din sistemul administraţiei penitenciare;
i) reglementãri privind domeniul propriu de activitate, inclusiv ordine şi decizii în domeniile resurse umane, pregãtire profesionalã şi organizare-mobilizare, emise de ministrul justiţiei, respectiv de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare din competenţã;
j) documentele privind organizarea, desfãşurarea şi rezultatele concursurilor de ocupare a posturilor vacante din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
k) registrul de evidenţã pentru personalul contractual din aparatul propriu al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
l) situaţii, informãri, note, referate, documente, alte materiale privind perfecţionarea pregãtirii profesionale pentru personalul din aparatul propriu al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate;
m) documentaţia referitoare la salariile de merit, avansarea în grad profesional sau funcţie, acordarea de gradaţii şi alte forme de premiere;
n) registrul de evidenţã a legitimaţiilor pentru personalul din sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
o) rapoarte de analizã a activitãţii, planuri şi programe de activitate;
p) note de constatare privind rezultatele verificãrilor efectuate în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pe linia activitãţilor din domeniul asigurãrii resurselor umane şi pregãtirii acestora;
q) programãri ale persoanelor care vor fi examinate psihologic;
r) tabele de acces ale persoanelor care vor fi examinate psihologic;
s) fişe de interviu psihologic şi foi de rãspuns ale persoanelor examinate psihologic;
t) avize psihologice şi recomandãri de specialitate;
u) registre de evidenţã a avizelor psihologice şi recomandãrilor de specialitate;
v) registre pentru evidenţa şedinţelor de asistenţã psihologicã;
w) rapoarte de evaluare psihologicã;
x) procese-verbale referitoare la bateriile de teste utilizate în cadrul examinãrilor psihologice.

CAP. XV
Compartimentul managementul situaţiilor de urgenţã

ART. 128
Compartimentul managementul situaţiilor de urgenţã are urmãtoarele atribuţii:
a) controleazã şi îndrumã activitatea de prevenire a situaţiilor de urgenţã în unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
b) formuleazã propuneri pentru modificarea şi completarea normelor de dotare cu mijloace tehnice pentru construcţiile şi instalaţiile noi, când apar modificãri sau schimbãri de destinaţie a celor existente, ori la modificarea legislaţiei în domeniu;
c) organizeazã convocãri de pregãtire cu personalul din unitãţi cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţã;
d) formuleazã propuneri pentru includerea în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli a fondurilor necesare dotãrii unitãţilor cu maşini, instalaţii, utilaje, echipament de protecţie şi substanţe chimice, precum şi pentru realizarea mãsurilor de prevenire a situaţiilor de urgenţã;
e) informeazã, anual şi ori de câte ori este cazul, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor asupra modului de îndeplinire a obligaţiilor legale ce îi revin în activitatea legatã de prevenirea situaţiilor de urgenţã;
f) propune temele referitoare la prevenirea situaţiilor de urgenţã, ce se includ în programele de pregãtire a personalului;
g) analizeazã modul de desfãşurare a activitãţii de prevenire a situaţiilor de urgenţã, eficienţa acesteia şi folosirea mijloacelor specifice din dotare, propunând mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii;
h) împreunã cu organele abilitate, la solicitarea unitãţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi în urma deciziei directorului general, participã la cercetarea cauzelor generate de situaţiile de urgenţã;
i) propune sistemul informaţional şi de raportare pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţã, întocmind pe baza datelor existente statistica evenimentelor, cu concluzii şi propuneri de mãsuri pentru îmbunãtãţirea acestei activitãţi;
j) urmãreşte respectarea normelor privind situaţiile de urgenţã în proiectele pentru noile obiective de investiţii, modernizãri şi extinderi;
k) colaboreazã cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţã pe linia apãrãrii împotriva incendiilor şi a protecţiei civile.

TITLUL V
Structuri permanente de lucru la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

ART. 129
(1) Numirea reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în comisii, comitete, consilii de conducere şi în alte structuri de colaborare sau decizie în care este implicatã Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor se face prin decizie a directorului general.
(2) Reprezentanţii vor prezenta, periodic sau la cererea directorului general ori a directorilor generali adjuncţi, rapoarte privind activitatea în comisiile în care au fost numiţi.

CAP. I
Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã

ART. 130
În cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor funcţioneazã, cu respectarea prevederilor <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.425/2006 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 , Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã.
ART. 131
Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor are scopul de a asigura implicarea salariaţilor la elaborarea şi aplicarea deciziilor în domeniul securitãţii muncii.
ART. 132
(1) Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã are urmãtoarea componenţã:
a) directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau reprezentantul sãu;
b) reprezentantul structurii interne de prevenire şi protecţie din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
c) directorul Direcţiei medicale sau medicul de medicina muncii;
d) 4 reprezentanţi ai salariaţilor, dintre care douã persoane desemnate din rândul funcţionarilor publici cu statut special, o persoanã din cadrul funcţionarilor publici şi o persoanã din cadrul personalului contractual.
(2) Reprezentanţii salariaţilor vor fi aleşi pe o perioadã de 2 ani.
(3) În cazul în care unul sau mai mulţi reprezentanţi ai salariaţilor se retrag din Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã, aceştia vor fi înlocuiţi imediat prin alţi reprezentanţi aleşi.
(4) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este preşedintele Comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã.
(5) Membrii Comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã se nominalizeazã prin decizie scrisã a preşedintelui acestuia, iar componenţa comitetului va fi adusã la cunoştinţa salariaţilor.
(6) Persoana desemnatã având atribuţii în domeniul securitãţii muncii este secretarul Comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã.
(7) Desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã se va face în Adunarea generalã a sindicatelor reprezentative.
(8) Prezenţa la întâlnirile Comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã este obligatorie, cu excepţia situaţiei în care membrii comitetului au obţinut acordul preşedintelui acestuia.
ART. 133
(1) Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã se convoacã, la cererea preşedintelui, cel puţin o datã pe trimestru şi ori de câte ori este nevoie.
(2) Convocarea Comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã se face cu cel puţin 5 zile înainte de data stabilitã pentru întâlnire, comunicându-se membrilor acestuia ordinea de zi a întâlnirii.
(3) Ordinea de zi a fiecãrei întruniri este stabilitã de cãtre preşedinte şi secretar, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor.
(4) Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã este legal întrunit dacã sunt prezenţi cel puţin jumãtate plus unu din numãrul membrilor sãi şi adoptã hotãrâri cu votul a douã treimi din numãrul celor prezenţi.
(5) La fiecare întâlnire, secretarul Comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã întocmeşte un proces-verbal semnat de participanţi. La procesul-verbal se ataşeazã şi eventualele obiecţii formulate în scris, în termen de douã zile de la data întâlnirii, de cãtre membrii comitetului.
(6) Secretarul Comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã va afişa la loc vizibil o copie a procesului-verbal încheiat şi o va comunica membrilor acestuia.
ART. 134
Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã are urmãtoarele atribuţii:
a) aprobã programul anual de securitate şi sãnãtate în muncã;
b) urmãreşte aplicarea acestui program, inclusiv alocarea mijloacelor necesare realizãrii prevederilor lui şi eficienţa acestora din punctul de vedere al îmbunãtãţirii condiţiilor de muncã;
c) urmãreşte modul în care se aplicã şi se respectã reglementãrile legale privind securitatea şi sãnãtatea în muncã;
d) analizeazã factorii de risc de accidentare şi îmbolnãvire profesionalã existenţi la locurile de muncã;
e) analizeazã propunerile salariaţilor privind prevenirea accidentelor de muncã şi a îmbolnãvirilor profesionale, precum şi pentru îmbunãtãţirea condiţiilor de muncã şi propune introducerea acestora în planul de prevenire şi protecţie;
f) analizeazã cauzele producerii accidentelor de muncã, îmbolnãvirilor profesionale şi a evenimentelor produse şi ia mãsuri pentru înlãturarea lor;
g) efectueazã inspecţii proprii privind aplicarea şi respectarea normelor de securitate şi sãnãtate în muncã;
h) dezbate raportul scris, prezentat Comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã de cãtre conducãtorul unitãţii cel puţin o datã pe an, cu privire la situaţia securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, acţiunile care au fost întreprinse şi eficienţa acestora în anul încheiat, precum şi programul de protecţie a muncii pentru anul urmãtor;
i) verificã modul de aplicare a normelor de acordare şi utilizare a echipamentului individual de protecţie, ţinând seama de factorii de risc identificaţi;
j) analizeazã introducerea de noi tehnologii, alegerea echipamentelor, luând în considerare consecinţele asupra securitãţii şi sãnãtãţii salariaţilor;
k) analizeazã alegerea, cumpãrarea, întreţinerea şi utilizarea echipamentelor de muncã şi a echipamentelor de protecţie

CAP. II
Comisia de disciplinã

ART. 135
Comisia de disciplinã are drept atribuţii principale cercetarea abaterilor disciplinare pentru care a fost sesizatã şi propunerea de sancţiuni pentru abaterile disciplinare constatate.
ART. 136
(1) La nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor funcţioneazã Comisia de disciplinã pentru funcţionari publici cu statut special, în baza <>Ordinului ministrului justiţiei nr. 2.856/C/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de constituire, organizare şi desfãşurare a activitãţii comisiilor de disciplinã din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Comisia de disciplinã prevãzutã la alin. (1) are competenţa de a cerceta faptele sesizate ca abateri disciplinare sãvârşite de funcţionarii publici cu statut special din cadrul aparatului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi de cei care deţin funcţii de conducere în cadrul sistemului penitenciar, indiferent de unitatea în cadrul cãreia îşi desfãşoarã activitatea.

CAP. III
Comisia pentru atribuirea locuinţelor de serviciu

ART. 137
Solicitãrile de repartizare a unei locuinţe de serviciu vor fi analizate şi soluţionate de o comisie constituitã la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau, dupã caz, al unitãţilor subordonate, prin decizie a directorului general, respectiv prin act administrativ al conducãtorului unitãţii în proprietatea sau în administrarea cãreia se aflã locuinţele de serviciu.
ART. 138
Comisia pentru atribuirea locuinţelor de serviciu are ca principal scop atribuirea locuinţelor de serviciu din fondul de locuinţe de serviciu al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 139
Comisia pentru atribuirea locuinţelor de serviciu este responsabilã de ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor Regulamentului pentru atribuirea locuinţelor de serviciu din fondul locativ al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

CAP. IV
Unitatea de implementare a programelor PHARE

ART. 140
(1) Unitatea de implementare a programelor PHARE are ca principal scop negocierea, implementarea şi monitorizarea programelor finanţate de Uniunea Europeanã din fondurile PHARE ca instrument de preaderare, în conformitate cu dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 869/2002 pentru perfecţionarea activitãţii unitãţilor de implementare a programelor PHARE.
(2) Unitatea de implementare a programelor PHARE se înfiinţeazã şi funcţioneazã prin ordin al ministrului justiţiei, cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Unitatea de implementare a programelor PHARE din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor funcţioneazã în subordinea Unitãţii de implementare a programelor din cadrul Ministerului Justiţiei, în ceea ce priveşte programele finanţate din fonduri PHARE, pentru care Ministerul Justiţiei este autoritate de implementare.
ART. 141
Unitatea de implementare a programelor PHARE are urmãtoarele atribuţii:
a) negociazã, implementeazã şi monitorizeazã programele finanţate de Uniunea Europeanã, atât din fondurile PHARE ca instrument de preaderare, cât şi din fondurile structurale de care România va beneficia în calitate de stat membru al Uniunii Europene; negociazã şi participã la implementarea programelor dezvoltate pe linie bilateralã cu guvernele altor state;
b) negociazã şi implementeazã programe de asistenţã cu altã finanţare, în cadrul cooperãrii cu organizaţii neguvernamentale în diferite domenii de drept sau de dezvoltare instituţionalã în sistemul judiciar;
c) participã la negocierea unor memorandumuri ce urmeazã a fi încheiate cu diferite organisme internaţionale, în vederea aprobãrii unor programe de asistenţã, formuleazã propuneri de asistenţã, în colaborare cu alte direcţii de specialitate şi cu consultarea Direcţiei programe europene din cadrul Ministerului Justiţiei, în susţinerea planului de acţiune al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
d) întreprinde toate demersurile pe care le presupune exerciţiul de programare, în vederea asigurãrii eligibilitãţii proiectelor propuse - completarea sau modificarea fişei de proiect, redimensionarea bugetului solicitat, conlucrând în acest sens cu direcţiile şi serviciile din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, şi solicitã avizul Unitãţii de implementare a programelor din cadrul Direcţiei programe europene din Ministerul Justiţiei;
e) întocmeşte documentele subsecvente aprobãrii fişei de proiect pentru derularea efectivã a programelor - termeni de referinţã, specificaţii tehnice, convenţii de înfrãţire, cu sprijinul direcţiilor şi al serviciilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, unde este cazul, şi le trimite spre aprobare Unitãţii de implementare a programelor din cadrul Direcţiei programe europene din Ministerul Justiţiei;
f) îndeplineşte sarcinile care îi revin pentru organizarea licitaţiilor, evaluarea ofertelor, selectarea contractorului, negocierea şi încheierea contractului, în colaborare cu Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE şi cu Unitatea de implementare a programelor din cadrul Direcţiei programe europene din Ministerul Justiţiei;
g) planificã şi rãspunde de organizarea în condiţii optime a activitãţilor aprobate prin proiect;
h) supravegheazã în permanenţã îndeplinirea de cãtre contractor a obligaţiilor asumate în conformitate cu termenii de referinţã şi specificaţiile tehnice;
i) transmite responsabilului de proiect din cadrul Unitãţii de implementare a programelor din cadrul Direcţiei programe europene din Ministerul Justiţiei, pentru supervizare, facturile remise de contractori, documentele de suport ale acestora, precum şi orice documente care atestã bunurile livrate şi/sau serviciile prestate, dupã atestarea realitãţii bunurilor şi/sau a serviciilor prestate de cãtre Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în vederea efectuãrii plãţii de cãtre Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE;
j) transmite Direcţiei economico-administrative din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi Direcţiei generale economice şi Direcţiei programe europene din cadrul Ministerului Justiţiei sumele necesare asigurãrii cofinanţãrii paralele şi mixte, conform fişelor de proiecte şi contractelor finanţate din fonduri comunitare, şi colaboreazã cu acestea în privinţa gestionãrii contribuţiei naţionale necesare derulãrii programelor de asistenţã;
k) ţine evidenţa repartizãrii şi utilizãrii bunurilor achiziţionate din fondurile PHARE, conform destinaţiei şi scopului prevãzute în proiect, şi raporteazã acest lucru Unitãţii de implementare a programelor din cadrul Direcţiei programe europene din Ministerul Justiţiei, la solicitarea acesteia;
l) monitorizeazã repartizarea şi utilizarea bunurilor achiziţionate, conform destinaţiei şi scopului prevãzute în proiect;
m) coordoneazã şi monitorizeazã din punct de vedere financiar implementarea proiectelor, scop pentru care pãstreazã, în dosare auditabile, la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, evidenţele privind obiectivele, desfãşurarea şi rezultatele proiectelor derulate;
n) întocmeşte documentele de raportare periodicã privind stadiul implementãrii proiectelor, rapoartele de monitorizare şi evaluare a acestora, conform procedurilor PHARE, şi le transmite în timp util spre aprobare Unitãţii de implementare a programelor din cadrul Direcţiei programe europene din Ministerului Justiţiei, spre a fi transmise Ministerului Economiei şi Finanţelor - Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE, Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale;
o) introduce în timp util datele privitoare la proiectele PHARE pe care le deruleazã în sistemul informatic de management al programelor PHARE (SMIS-PHARE);
p) colaboreazã, în cadrul derulãrii fiecãrui program, pe probleme de management al procedurilor specifice, cu celelalte direcţii sau servicii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu unitãţile subordonate care au calitatea de beneficiari finali ai asistenţei respective, precum şi cu Unitatea de implementare a programelor din cadrul Direcţiei programe europene din Ministerul Justiţiei;
q) colaboreazã cu alte instituţii din sistemul judiciar în vederea îndeplinirii obiectivelor proiectelor de asistenţã;
r) elaboreazã şi actualizeazã Manualul de proceduri al Unitãţii de implementare a programelor PHARE din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în calitate de beneficiar final, în conformitate cu instrucţiunile Oficiului de Plãţi şi Contractare PHARE, şi îl supune aprobãrii Unitãţii de implementare a programelor din cadrul Direcţiei programe europene din Ministerul Justiţiei;
s) asigurã derularea activitãţii Unitãţii de implementare a programelor PHARE în conformitate cu dispoziţiile manualului prevãzut la lit. r);
t) are obligaţia înregistrãrii în contabilitatea instituţiei a bunurilor achiziţionate şi a serviciilor prestate în cadrul proiectelor;
u) asigurã schimbul de informaţii privind aspectele tehnice ale implementãrii programelor, în vederea îndeplinirii obiectivelor proiectelor de asistenţã, cu direcţiile implicate din cadrul Ministerului Justiţiei, Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Oficiului de Plãţi şi Contractare PHARE;
v) asigurã legãtura cu celelalte instituţii beneficiare ale asistenţei şi participã la întâlnirile de lucru la nivelul conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau ale ministrului coordonator, legate de activitatea de asistenţã financiarã PHARE şi bilateralã, precum şi la reuniunile internaţionale cu relevanţã pentru obiectul de activitate al Unitãţii de implementare a programelor;
w) rãspunde în faţa instituţiilor abilitate conform legii sã exercite un drept de control sau audit;
x) îndeplineşte orice alte atribuţii care pot rezulta din necesitatea derulãrii în bune condiţii a proiectelor şi pentru asigurarea absorbţiei fondurilor alocate.

TITLUL VI
Colaborarea dintre compartimentele din structura Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi dintre acestea şi unitãţile subordonate

ART. 142
(1) Dispoziţiile cu caracter general pentru compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi pentru unitãţile din sistem pot fi date, cu respectarea legii, numai de ministrul justiţiei, directorul general şi directorii generali adjuncţi, în limitele competenţelor ce le sunt stabilite.
(2) Compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, potrivit specificului propriu stabilit prin prezentul regulament, cu respectarea legii, în îndeplinirea atribuţiilor curente, pot lua legãtura direct, prin şefii compartimentelor ori prin salariaţii desemnaţi de aceştia, cu celelalte unitãţi din sistemul administraţiei penitenciare.
ART. 143
(1) Colaborarea dintre compartimentele din structura organizatoricã a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi dintre acestea şi unitãţile din sistemul administraţiei penitenciare se realizeazã prin directorii de direcţii, servicii sau birouri independente.
(2) Dacã, pentru realizarea unor lucrãri este necesarã colaborarea dintre compartimentele prevãzute la alin. (1), şefii acestora vor desemna salariaţii care vor efectua lucrarea în mod corespunzãtor şi pânã la termenul stabilit.
ART. 144
(1) Lucrãrile la a cãror elaborare este necesarã colaborarea mai multor compartimente din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în raport cu atribuţiile prevãzute în prezentul regulament, vor fi verificate şi vor purta semnãtura şefilor de compartimente.
(2) În situaţia în care o lucrare este de competenţa mai multor compartimente din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se va face o menţiune în acest sens pe prima paginã a lucrãrii respective, în vederea elaborãrii unui punct de vedere unitar, prin consultare reciprocã a compartimentelor implicate.
(3) În cazul în care şefii de compartimente nu ajung la un acord în legãturã cu soluţionarea lucrãrii, fiecare îşi va susţine punctul de vedere, cu notã motivatã, prezentând întregul material directorului general sau directorilor generali adjuncţi care coordoneazã compartimentul învestit.
ART. 145
În cadrul direcţiilor, lucrãrile rezolvate se verificã şi copiile se semneazã de cãtre şeful serviciului sau biroului, înainte de prezentarea lucrãrilor şefului de direcţie.
ART. 146
(1) Pentru deplasãrile pe care personalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor le efectueazã în strãinãtate se va solicita avizul Direcţiei drept internaţional şi tratate din Ministerul Justiţiei, atunci când aceastã direcţie nu este iniţiatoarea propunerii de deplasare.
(2) În cazul deplasãrilor pe care personalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor le efectueazã pentru îndeplinirea atribuţiilor în domeniul alinierii la standardele Uniunii Europene, se va solicita avizul Direcţiei drept internaţional şi tratate şi avizul Direcţiei afaceri europene din Ministerul Justiţiei, atunci când aceste direcţii nu sunt iniţiatoarele propunerii de deplasare.

TITLUL VII
Înregistrarea şi circuitul lucrãrilor

ART. 147
(1) Serviciul arhivã şi registraturã generalã coordoneazã şi îndrumã circuitul corespondenţei în aparatul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) În aparatul central, toate lucrãrile au numãr unic de înregistrare care se respectã indiferent de circuitul lucrãrilor în cadrul structurilor funcţionale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 148
(1) Corespondenţa adresatã expres directorului general şi directorilor generali adjuncţi de cãtre autoritãţi şi instituţii publice, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, mass-media, regii autonome şi unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este înregistratã de Serviciul arhivã şi registraturã generalã şi prezentatã acestora.
(2) Corespondenţa care ţine de competenţa celorlalte compartimente se înregistreazã prin programul unic de înregistrare a documentelor de cãtre lucrãtorii Serviciului arhivã şi registraturã generalã.
(3) Câte un exemplar al notelor şi celorlalte acte cu caracter intern se pãstreazã atât la compartimentul emitent, cât şi la compartimentul cãruia i se adreseazã.
ART. 149
Documentele utilizate de compartimentele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt urmãtoarele:
a) note de informare;
b) note de fundamentare;
c) adrese cãtre petiţionari sau instituţii;
d) rapoarte;
e) referate de necesitate;
f) rãspunsuri la petiţii şi memorii;
g) cereri;
h) circulare;
i) note interne.
ART. 150
Circuitul lucrãrilor se realizeazã astfel:
a) corespondenţa înregistratã la Serviciul arhivã şi registraturã generalã se repartizeazã direcţiilor ori serviciilor din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, potrivit obiectului acesteia sau rezoluţiilor directorului general ori directorilor generali adjuncţi, prin programul unic de înregistrare a documentelor, menţionându-se, când este cazul, şi termenul de finalizare;
b) în cazul în care o lucrare nu intrã în competenţa de rezolvare a compartimentului cãruia i-a fost repartizatã, acesta o va returna Serviciului arhivã şi registraturã generalã, indicând compartimentul pe care îl considerã competent, astfel încât lucrarea sã fie redirecţionatã, totodatã operându-se modificarea respectivã în programul unic de înregistrare a documentelor;
c) dacã lucrarea este de competenţa mai multor compartimente, se va transmite câte un exemplar fiecãrui compartiment.
ART. 151
Dupã rezolvarea fiecãrei lucrãri, secretariatul direcţiei sau serviciului care a soluţionat-o va opera în programul de secretariat modul de rezolvare, scãderea lucrãrii, precum şi data expedierii.
ART. 152
(1) Lucrãrile se soluţioneazã în termenul prevãzut prin rezoluţie sau în termenul prevãzut în cuprinsul acestora, iar în cazul în care nu sunt prevãzute termene, lucrarea se soluţioneazã în termenele stabilite de actele normative în vigoare.
(2) Dacã pentru soluţionarea unei lucrãri este necesarã colaborarea mai multor compartimente, termenul de rezolvare a acesteia nu poate depãşi 30 de zile lucrãtoare.
(3) Lucrãrile soluţionate se semneazã de persoanele autorizate, respectându-se forma oficialã, în toate cazurile, iar copiile se contrasemneazã de persoanele care au participat la rezolvarea lor.
(4) Directorul general adjunct în a cãrui subordine se aflã Serviciul arhivã şi registraturã generalã poate prelungi termenul de rezolvare a unei lucrãri, la cerere şi motivat.
ART. 153
Lucrãrile de bazã se pãstreazã la compartimentul care le-a întocmit.
ART. 154
Expedierea lucrãrilor se realizeazã prin Serviciul arhivã şi registraturã generalã.

TITLUL VIII
Dispoziţii finale

ART. 155
Direcţiile, serviciile sau birourile independente întocmesc, potrivit specificului lor de activitate, rãspunsurile la interpelãrile adresate directorului general de cãtre ministrul justiţiei, deputaţi sau senatori şi rãspund de exactitatea datelor şi informaţiilor pe care aceste lucrãri le cuprind.
ART. 156
Compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor asigurã, conform specificului de activitate, participarea personalului la conferinţe, simpozioane, seminarii organizate de Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi de alte organisme naţionale sau internaţionale.
ART. 157
Compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor pot îndeplini orice alte activitãţi prevãzute de lege, potrivit specificului lor, altele decât cele cuprinse în prezentul regulament, stabilite de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 158
(1) Evidenţa tuturor documentelor emise de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se pãstreazã în original la Serviciul arhivã şi registraturã generalã sau la Biroul informaţii clasificate, în funcţie de nivelul de clasificare al acestora. Evidenţa tuturor documentelor emise de ministrul justiţiei, care reglementeazã activitatea sistemului penitenciar, se pãstreazã într-un exemplar original la Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor - Serviciul arhivã şi registraturã generalã sau Biroul informaţii clasificate, în funcţie de nivelul de clasificare al acestora, celãlalt exemplar original pãstrându-se la compartimentul competent din cadrul Ministerului Justiţiei.
(2) În acest scop, fiecare compartiment din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor este obligat sã trimitã la Serviciul arhivã şi registraturã generalã sau Biroul informaţii clasificate, în funcţie de nivelul de clasificare al documentelor, originalul documentului.
(3) De asemenea, fiecare compartiment trebuie sã pãstreze lucrãrile care au stat la baza elaborãrii ordinului sau deciziei, copiile acestora urmând a fi transmise pãrţilor implicate, prin grija departamentului emitent.
(4) Copii ale ordinelor ministrului justiţiei vor fi transmise prin grija Serviciului arhivã şi registraturã generalã, respectiv a Biroului informaţii clasificate tuturor structurilor.
ART. 159
Circularele şi notele care privesc unitãţile din sistemul administraţiei penitenciare se pãstreazã în original la compartimentul care le-a emis şi, în copie, la Serviciul arhivã şi registraturã generalã sau Biroul informaţii clasificate, în funcţie de nivelul de clasificare al documentelor, fiind îndosariate într-o mapã specialã.
ART. 160
Secretariatele au urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã înregistrarea şi evidenţa lucrãrilor compartimentului;
b) asigurã circuitul lucrãrilor în cadrul compartimentului şi la alte compartimente ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform repartizãrii stabilite de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau de conducerea compartimentului;
c) pregãtesc corespondenţa în vederea expedierii şi predãrii acesteia Serviciul arhivã şi registraturã generalã sau Biroului informaţii clasificate, în funcţie de nivelul de clasificare al documentelor;
d) pregãtesc materialele pentru arhivarea lucrãrilor compartimentului, potrivit Nomenclatorului de documente referitoare la fondul arhivistic şi materiale preconstituite, şi le predau la arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
e) pãstreazã, în mape separate, conform Nomenclatorului de documente referitoare la fondul arhivistic şi materialele preconstituite, copiile lucrãrilor efectuate în cadrul compartimentului;
f) asigurã tehnoredactarea sau, dupã caz, dactilografierea tuturor lucrãrilor compartimentului, precum şi multiplicarea materialelor necesare;
g) asigurã, pe mãsura elaborãrii programelor de informatizare, evidenţele compartimentelor prin introducerea, conservarea şi valorificarea acestora;
h) pãstreazã şi folosesc ştampilele şi sigiliile direcţiei, serviciului sau biroului, conform prevederilor legale;
i) pãstreazã evidenţa concediilor de odihnã ori a altor concedii ale salariaţilor;
j) efectueazã şi pãstreazã evidenţa orelor suplimentare, lucrate în condiţiile legii de cãtre salariaţii compartimentului;
k) ţin evidenţa misiunilor, a delegãrilor şi a învoirilor în scop personal şi realizeazã evidenţele ce se impun în acest scop;
l) procurã, pe bazã de referat, rechizitele necesare desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţii compartimentului şi le repartizeazã personalului.
ART. 161
În cazul în care compartimentele din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor nu au organizate secretariate, aceste atribuţii se îndeplinesc de cãtre o persoanã desemnatã în acest scop de conducerea compartimentului.
ART. 162
Termenele de pãstrare a lucrãrilor sunt cele prevãzute în Nomenclatorul de documente referitoare la fondul arhivistic şi materiale preconstituite, aprobat prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 163
(1) Personalul din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor este obligat sã respecte programul de lucru stabilit prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) Programul de lucru în Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor este de la ora 8,00 pânã la ora 16,00, de luni pânã vineri inclusiv.
(3) Plecarea înainte de terminarea programului sau prezenţa la serviciu dupã program, precum şi alte învoiri sunt permise numai cu aprobarea directorilor de direcţii şi, în lipsa acestora, dupã caz, a directorilor adjuncţi de direcţii, a şefilor de serviciu sau de birou.
ART. 164
Nerespectarea obligaţiilor ce revin personalului din aparatul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se sancţioneazã în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 165
Conducerile compartimentelor îşi vor informa personalul cu privire la întregul conţinut al prezentului regulament.
ART. 166
La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã orice alte dispoziţii contrare.

ANEXĂ
-----
la regulament
-------------



Model pentru fişa postului

Autoritatea sau instituţia publicã: Ministerul Justiţiei
Sistemul administraţiei penitenciare Aprob
Direcţia/Penitenciarul ............................. sau
instituţia publicã .....................................
Conducãtorul instituţiei publice .......................
Serviciul ..............................................
Biroul/Compartimentul ..................................

FIŞA POSTULUI
Nr. poziţiei din statul de organizare .............

Denumirea postului din stat .............................................
Nivelul postului ........................................................
Funcţia publicã corespunzãtoare categoriei ..............................
Scopul principal al postului*1) .........................................
Identificarea funcţiei publice:
Denumirea ...............................................................
Gradul profesional*2) ...................................................
Vechimea în specialitate necesarã*3) ....................................
Condiţii specifice privind ocuparea postului:
Studii de specialitate ..................................................
Perfecţionãri (specializãri) ............................................
Cunoştinţe de operare/programare pe calculator (necesitate şi nivel)
.........................................................................
Limbi strãine*4) (necesitate şi grad de cunoaştere) .....................
Abilitãţi, calitãţi şi aptitudini necesare ..............................
Cerinţe specifice (de exemplu, cãlãtorii frecvente, delegãri, detaşãri)
.........................................................................
Competenţã managerialã (cunoştinţe de management, calitãţi şi
aptitudini manageriale) .................................................
Atribuţii*5) ............................................................
Limite de competenţã*6) .................................................

Delegarea de atribuţii ..................................................
Sfera relaţionalã:

Intern:
a) relaţii ierarhice:
- subordonat faţã de ....................................................
- superior pentru .......................................................
b) relaţii funcţionale ..................................................
c) relaţii de control ...................................................
d) relaţii de reprezentare ..............................................

Extern:
a) cu autoritãţi şi instituţii publice ..................................
b) cu organizaţii internaţionale ........................................
c) cu persoane juridice private .........................................

Întocmit de*7):
Numele şi prenumele .....................................................
Funcţia publicã de conducere ............................................
Semnãtura ...............................................................
Data întocmirii .........................................................

Luat la cunoştinţã de cãtre ocupantul postului
Numele şi prenumele .....................................................
Semnãtura ...............................................................
Data ....................................................................

Avizat de*8):
Numele şi prenumele .....................................................
Funcţia publicã de conducere ............................................
Semnãtura ...............................................................
Data ....................................................................


---------
*1) Se vor indica necesitatea existenţei postului şi contribuţia pe care acesta o are în cadrul autoritãţii sau instituţiei publice.
*2) Dacã este cazul.
*3) Se stabileşte pe baza prevederilor legale.
*4) Şi limba minoritãţilor naţionale, acolo unde este cazul.
*5) Se stabilesc pe baza activitãţilor care presupun exercitarea prerogativelor de putere publicã, în concordanţã cu specificul funcţiei publice. Gradul de complexitate şi dificultate va creşte treptat în funcţie de gradul profesional, pentru funcţiile publice de execuţie, sau de nivelul competenţei manageriale, pentru funcţiile publice de conducere şi pentru funcţiile publice corespunzãtoare categoriei înalţilor funcţionari publici.
*6) Reprezintã libertatea decizionalã de care beneficiazã titularul pentru îndeplinirea atribuţiilor care îi revin.
*7) Se întocmeşte de conducãtorul compartimentului în care îşi desfãşoarã activitatea titularul postului.
*8) Se avizeazã de superiorul conducãtorului compartimentului.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016