Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 19 din 16 august 1996  pentru aprobarea Regulamentului nr. 8/1996 privind autorizarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 19 din 16 august 1996 pentru aprobarea Regulamentului nr. 8/1996 privind autorizarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 202 din 29 august 1996
În conformitate cu prevederile art. 98 alin. 2, ale art. 99 alin. 2 şi 4, precum şi ale art. 100 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori,
avînd în vedere dispoziţiile art. 6, 13 şi art. 14 din aceeaşi lege,
în temeiul Hotãrîrii Parlamentului României nr. 17 din 5 octombrie 1994,

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Pe data prezentului ordin se aproba Regulamentul nr. 8/1996 privind autorizarea Societãţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare pentru Valori Mobiliare şi se dispune publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României.
ART. 2
Departamentul reglementarea pieţei şi intermediere financiarã şi Departamentul logistic vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE
A VALORILOR MOBILIARE,
prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC

REGULAMENT
privind autorizarea Societãţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare pentru Valori Mobiliare

ART. 1
Autorizarea definitiva a organizãrii şi functionarii Societãţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare pentru Valori Mobiliare, denumita în continuare S.N.C.D.D., este condiţionatã de îndeplinirea tuturor cerinţelor stabilite prin prezentul regulament. În vederea obţinerii de cãtre S.N.C.D.D. a autorizaţiei de organizare şi funcţionare ca organism de autoreglementare, denumit în continuare O.A.R., aceasta va îndeplini atît condiţiile prezentului regulament, cît şi pe cele din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea organismelor de autoreglementare.
ART. 2
(1) S.N.C.D.D. îndeplineşte un serviciu de utilitate publica. În activitatea sa, S.N.C.D.D. va urmãri consolidarea şi dezvoltarea pieţei valorilor mobiliare în România, prin promovarea unui sistem de compensare, decontare şi depozitare a valorilor mobiliare care sa asigure rapiditatea, exactitatea şi siguranta tranzacţiilor cu valori mobiliare, în condiţiile unor costuri de operare cît mai scãzute.
(2) Actionarii S.N.C.D.D. nu vor urmãri obţinerea de dividende din profitul obţinut din activitãţile desfãşurate de aceasta. Profitul obţinut de S.N.C.D.D. va fi utilizat pentru constituirea unui fond de garantare a operaţiunilor de decontare şi compensare a tranzacţiilor cu valori mobiliare şi pentru reducerea constanta a costurilor de funcţionare a acesteia, prin perfecţionarea sistemelor de operare.
ART. 3
(1) Capitalul social subscris al S.N.C.D.D. va fi de minimum 1,2 miliarde lei, împãrţit în acţiuni nominative de valoare egala şi care conferã deţinãtorilor lor drepturi egale, indiferent de calitatea acestora de fondatori ai societãţii, de calitatea organizaţiei care reprezintã interesele anumitor categorii de participanţi la piata valorilor mobiliare sau de rolul îndeplinit în tranzacţiile cu valori mobiliare. Capitalul social subscris trebuie sa fie vãrsat integral în termen de 3 luni de la data înmatriculãrii S.N.C.D.D. în Registrul comerţului.
(2) Nivelul minim al capitalului social va fi menţinut pe intreaga durata de funcţionare a S.N.C.D.D.
ART. 4
(1) Actionarii S.N.C.D.D., care îndeplinesc criteriile menţionate în prezentul articol, pot dobîndi, în condiţiile stabilite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), calitatea de utilizatori direcţi ai serviciilor S.N.C.D.D.
(2) În scopul asigurãrii utilizãrii directe a serviciilor sale de cãtre un numãr cît mai mare de participanţi la piata valorilor mobiliare, S.N.C.D.D. va primi noi acţionari prin emiterea de acţiuni cel puţin o data pe semestru, dacã exista oferte de cumpãrare adresate S.N.C.D.D. de cãtre terţe persoane. Pentru admiterea unui nou acţionar, acesta va trebui sa se încadreze în prevederile alineatului urmãtor şi sa aibã un capital social subscris şi vãrsat de minimum 300 milioane lei, în cazul în care este o societate comercialã.
În vederea admiterii de noi acţionari, actele de constituire a S.N.C.D.D. trebuie sa prevadã limitãri aduse exercitãrii dreptului de preemptiune de cãtre actionarii existenţi.
(3) Persoanele juridice care fac parte din una dintre categoriile menţionate mai jos pot deveni acţionari ai S.N.C.D.D.:
- societãţi de valori mobiliare;
- societãţi bancare şi alte instituţii de credit, inclusiv societãţi bancare persoane juridice strãine;
- societãţi de asigurãri;
- burse de valori;
- asociaţii profesionale ale societãţilor de valori mobiliare;
- societãţi de administrare a investiţiilor;
- societãţi de depozitare ale fondurilor de investiţii şi ale societãţilor de investiţii;
- alte categorii de persoane juridice stabilite de C.N.V.M. şi autorizate de aceasta sa devinã acţionari ai depozitarului.
(4) Pentru a deveni utilizator direct al serviciilor S.N.C.D.D., o persoana juridicã trebuie sa subscrie un numãr de acţiuni avînd valoarea nominalã totalã de cel puţin 2.500.000 lei, sa aibã un capital social subscris şi vãrsat de minimum 300 milioane lei şi sa menţinã permanent un nivel minim al capitalului net de 100 milioane lei.
ART. 5
(1) În scopul prevenirii exercitãrii controlului asupra activitãţii S.N.C.D.D. de cãtre un acţionar sau un grup de acţionari şi pentru a menţine raporturi normale de concurenta între utilizatorii serviciilor acesteia, C.N.V.M. stabileşte urmãtoarea structura a capitalului social iniţial subscris pînã la data autorizãrii:
a) pe categorii de acţionari:
- societãţi bancare şi alte instituţii de credit - maximum 35% din capitalul social;
- societãţi de valori mobiliare - maximum 35% din capitalul social;
- asociaţii profesionale ale societãţilor de valori mobiliare - maximum 5% din capitalul social;
- burse de valori - maximum 5% din capitalul social;
- alte persoane juridice - maximum 20% din capitalul social.
Orice modificare ulterioara a structurii capitalului social iniţial pe categorii de acţionari trebuie aprobatã de C.N.V.M.;
b) în mod individual:
- cota maxima de participare a unui acţionar la capitalul social, direct sau prin afiliere, se stabileşte la 3% . În cazul în care, în mod temporar, aceasta limita este depãşitã, actele de constituire a S.N.C.D.D. vor conţine prevederi care vor limita dreptul de vot al respectivului acţionar sau grup de acţionari afiliati la 3% din totalul drepturilor de vot. Persoana afiliatã (acţionar afiliat) este definitã în <>Regulamentul nr. 2/1996 privind informarea periodicã şi continua, realizatã de emitentii de valori mobiliare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 92 din 7 mai 1996.
(2) În funcţie de dezvoltarea pieţei valorilor mobiliare şi ţinînd seama de evoluţia raporturilor dintre participanţii la aceasta, C.N.V.M. poate analiza oricind cotele de participare a actionarilor la capitalul social al S.N.C.D.D. şi poate modifica structura capitalul social.
ART. 6
(1) În termen de 3 luni de la data înmatriculãrii S.N.C.D.D. în Registrul comerţului, acţionarul Asociaţiei Naţionale a Societãţilor de Valori Mobiliare (A.N.S.V.M.), care a subscris acţiuni reprezentind mai mult de 3% din capitalul social, va ceda actionarilor care transmit oferte de cumpãrare acţiunile care depãşesc limita de 5% din capitalul social. Transferul acţiunilor respective se va face la valoarea lor nominalã şi în mod nediscriminatoriu. Ofertele de cumpãrare vor fi acceptate şi onorate în ordinea în care au fost primite de A.N.S.V.M. În urma transferului, cota de participare a fiecãrui acţionar la capitalul social, în mod individual şi în cadrul categoriei din care face parte, nu va depãşi limitele stabilite la art. 5.
(2) În cazul în care, dupã onorarea ofertelor de cumpãrare în condiţiile alineatului anterior, acţionarul A.N.S.V.M. continua sa detina mai mult de 5% din capitalul social, acesta va ceda restul de acţiuni care depãşesc limita de 5% persoanelor care îşi exprima intenţia ferma şi îndeplinesc condiţiile pentru a deveni acţionari ai S.N.C.D.D., în termen de 45 de zile de la expirarea celor 3 luni menţionate în alineatul precedent. Transferul acţiunilor se va face în aceleaşi condiţii ca cele cuprinse în alin. (1).
Dupã expirarea celor 45 de zile, dacã acţionarul A.N.S.V.M. deţine o cota de participare la capitalul social superioarã limitei de 5%, acesta va vinde acţiunile deţinute în plus actionarilor existenţi sau unor terţe persoane, anterior sau o data cu prima emisiune de noi acţiuni.
ART. 7
S.N.C.D.D. va adopta o structura de conducere care sa asigure independenta administrativã şi operationala fata de eventualele interese concurente ale actionarilor acesteia, astfel:
a) componenta consiliului de administraţie şi/sau a comitetului de direcţie trebuie sa reflecte în mod proporţional cotele de participare la capitalul social pe categorii de acţionari şi sa respecte în acelaşi timp reglementãrile corespunzãtoare ale C.N.V.M. privind organismele de autoreglementare. O data numit, fiecare membru al consiliului de administraţie şi/sau al comitetului de direcţie va acţiona pentru promovarea obiectivelor fundamentale ale S.N.C.D.D., fãrã a-şi subordona activitatea intereselor unei anumite categorii de acţionari;
b) activitatea curenta a S.N.C.D.D. va fi condusã de un director executiv, care va fi reprezentantul legal al acesteia. Directorul executiv este ales prin concurs şi este încadrat în funcţie, cu contract de munca, prin hotãrîrea adunãrii generale a actionarilor. Adunarea generalã a actionarilor poate delega consiliului de administraţie puterea de a decide asupra încadrãrii în funcţie a directorului executiv. Activitatea directorului executiv este supusã controlului consiliului de administraţie şi al comisie de cenzori. Pentru motive întemeiate, consiliul de administraţie poate suspenda derularea contractului de munca al directorului executiv, dar numai adunarea generalã a actionarilor poate decide revocarea din funcţie şi desfacerea contractului de munca.
Directorul executiv trebuie sa fie o persoana independenta fata de oricare dintre actionarii S.N.C.D.D., sa nu fie acţionar, el, soţul/sotia şi rudele de gradul I, în cadrul persoanelor juridice actionare ale acesteia, şi sa nu facã parte din conducerea operativã, din consiliul de administraţie şi/sau din comitetul de direcţie sau din alte organisme de conducere similare ale actionarilor S.N.C.D.D.;
c) în vederea protejãrii şi promovãrii intereselor actionarilor care sînt utilizatori ai serviciilor S.N.C.D.D., aceştia vor putea constitui un comitet consultativ care le va reprezenta interesele pe lîngã organele de conducere colectivã ale acesteia. Prin intermediul preşedintelui consiliului de administraţie, membrii comitetului consultativ vor fi informati asupra tuturor deciziilor luate în cadrul S.N.C.D.D. care pot afecta costul, natura, caracteristicile tehnice sau structura serviciilor oferite de aceasta. Propunerile fãcute în numele comitetului consultativ, referitoare la costul, structura, caracteristicile tehnice şi natura serviciilor oferite, trebuie sa fie discutate de organul de conducere colectivã cãruia i-au fost adresate. În cazul în care organul de conducere respectiv nu ia în considerare aceste propuneri, comitetul consultativ poate sesiza C.N.V.M. în vederea exercitãrii de cãtre aceasta din urma a atribuţiilor de supraveghere asupra S.N.C.D.D., în calitate de O.A.R.
ART. 8
Orice modificare adusã actelor de constituire sau regulamentelor interne ale S.N.C.D.D. trebuie vizata de C.N.V.M., înainte de a fi pusã în aplicare. C.N.V.M. se va pronunţa în termen de 30 de zile asupra deciziei de modificare luate de organele de conducere ale S.N.C.D.D. Acest termen curge de la data notificãrii cãtre C.N.V.M.
C.N.V.M. va aviza modificarea, dacã aplicarea acesteia nu afecteazã obiectivele prevãzute la art. 2 din prezentul regulament, independent de faptul ca modificarea respectiva nu este acceptatã de una dintre categoriile de acţionari menţionate la art. 5 alin. (1) lit. a).
ART. 9
(1) Adunarea generalã a actionarilor S.N.C.D.D. poate hotãrî dizolvarea societãţii, numai dacã la data adoptãrii hotãrîrii exista o alta societate de compensare şi depozitare colectivã, autorizata de C.N.V.M., care are capacitatea de a prelua activitatea S.N.C.D.D. în condiţiile stabilite prin reglementãrile C.N.V.M.
(2) Bunurile S.N.C.D.D. care au intrat în patrimoniul acesteia în baza programului de asistenta acordat României de cãtre Guvernul S.U.A. nu vor putea fi înstrãinate, sub nici o forma, decît unei alte societãţi de depozitare şi compensare colectivã, autorizata de C.N.V.M.
ART. 10
Criteriile şi condiţiile impuse prin prezentul regulament trebuie sa fie respectate de S.N.C.D.D. pe toatã durata functionarii sale.
ART. 11
În raport cu dezvoltarea pieţei valorilor mobiliare sau în funcţie de evoluţia condiţiilor generale predominante în economie, C.N.V.M. va actualiza nivelul sumelor la care se referã prezentul regulament.
ART. 12
Prezentul regulament nu autorizeaza organizarea şi funcţionarea S.N.C.D.D. ca organism de autoreglementare. Pînã la data obţinerii statutului de O.A.R., S.N.C.D.D. va lua toate mãsurile necesare în vederea punerii de acord a documentelor sale constitutive cu prevederile prezentului regulament.
ART. 13
Prezentul regulament intra în vigoare la data emiterii de cãtre preşedintele C.N.V.M. a ordinului de punere în aplicare a acestuia.

---------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016