Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 188 din 10 februarie 2023  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 188 din 10 februarie 2023 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 120 din 13 februarie 2023
    În temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 97 şi art. 132 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor nr. 396/2022/883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, încasarea şi plata impozitului, precum şi obligaţiile declarative stabilite în condiţiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, ale art. 101 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor, comunicat prin Adresa nr. 738.451 din 10.02.2023,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Anexa nr. 3 „Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) Poziţia 80 „Impozit pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică“ se abrogă.
    b) După poziţia 88 se introduc două noi poziţii, poziţiile 89 şi 90, cu următorul cuprins:
    "

┌────┬────────────┬────────────────────┐
│Nr. │Denumirea │ │
│crt.│creanţei │Temeiul legal │
│ │fiscale │ │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │ │art. 4^2 alin. (1) │
│ │ │şi (7) din Legea nr.│
│ │ │17/2014 privind │
│ │ │unele măsuri de │
│ │ │reglementare a │
│ │ │vânzării terenurilor│
│ │ │agricole situate în │
│ │Impozit pe │extravilan şi de │
│ │veniturile │modificare a Legii │
│ │din │nr. 268/2001 privind│
│ │înstrăinarea│privatizarea │
│„89 │prin vânzare│societăţilor ce │
│ │a │deţin în │
│ │terenurilor │administrare │
│ │agricole │terenuri proprietate│
│ │situate în │publică şi privată a│
│ │extravilan │statului cu │
│ │ │destinaţie agricolă │
│ │ │şi înfiinţarea │
│ │ │Agenţiei Domeniilor │
│ │ │Statului, cu │
│ │ │modificările şi │
│ │ │completările │
│ │ │ulterioare │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │Impozit pe │ │
│ │veniturile │ │
│ │din │art. 97 alin. (8^4) │
│ │transferul │şi art. 132 alin. │
│ │titlurilor │(1) din Legea nr. │
│90 │de valoare │227/2015 privind │
│ │şi din │Codul fiscal, cu │
│ │operaţiuni │modificările şi │
│ │cu │completările │
│ │instrumente │ulterioare“ │
│ │financiare │ │
│ │derivate │ │
└────┴────────────┴────────────────────┘

"


    2. Anexa nr. 4 „Instrucţiuni de completare a formularului 100 «Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat»“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) La capitolul I „Depunerea declaraţiei“, punctul 1 „Termenul de depunere a declaraţiei“, subpunctul 1.3. „Alte termene:“, după litera m) se introduc două noi litere, literele n) şi o), cu următorul cuprins:
    "n) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat de notarul public, în cazul impozitului pe veniturile din înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, stabilit potrivit Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare;
o) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut, în cazul impozitului pe veniturile din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate."

    b) La capitolul II „Completarea declaraţiei“, punctul 3 „Secţiunea B «Date privind creanţa fiscal㻓 se modifică şi se completează după cum urmează:
    - La subpunctul 3.1, primul paragraf se modifică şi va avea următorul conţinut:
    "3.1. Tabelul de la pct. I «Impozite şi taxe care se plătesc în contul unic» din anexa nr. 1 la ordin se completează pentru declararea obligaţiilor de plată prevăzute la poziţiile 1-10, 12-20, 22-24, 28, 72, 79 şi 90 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin."

    – După subpunctul 3.1.11 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.1.12, cu următorul cuprins:
    "3.1.12. Obligaţia prevăzută la poziţia 12 «Impozit pe veniturile din alte surse» din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat se declară de către plătitorii de venituri din alte surse pentru care impozitul se reţine la sursă, potrivit art. 115 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia plăţilor anticipate cu titlu de impozit reţinute la sursă pentru veniturile prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. La poziţia 12 se declară şi impozitul reţinut la sursă pentru sumele provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    – La subpunctul 3.2, primul paragraf se modifică şi va avea următorul conţinut:
    "3.2. Tabelul de la pct. II «Impozite, taxe şi alte obligaţii care nu se plătesc în contul unic» din anexa nr. 1 la ordin se completează pentru declararea obligaţiilor de plată prevăzute la poziţiile 11, 25-27, 29-51, 57-63, 65-71, 74-77, 81-89 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin."

    – După subpunctul 3.2.12 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.2.13, cu următorul cuprins:
    "3.2.13. Obligaţia prevăzută la poziţia 89 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat se declară de notarul public care autentifică actul notarial prin care se înstrăinează prin vânzare terenurile agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora, în conformitate cu dispoziţiile art. 4^2 alin. (7) din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare.
    Se va avea în vedere şi procedura privind declararea şi plata impozitului suplimentar pentru înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor nr. 396/2022/883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, încasarea şi plata impozitului, precum şi obligaţiile declarative stabilite în condiţiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului"





    ART. II
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Lucian-Ovidiu Heiuş

    Bucureşti, 10 februarie 2023.
    Nr. 188.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016