Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 186 din 27 noiembrie 2023  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 186 din 27 noiembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1077 din 28 noiembrie 2023
    În temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 28 august 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 3 se abrogă.
    2. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    Ordonatorii de credite răspund de asigurarea drepturilor de echipament şi de celelalte materiale prevăzute în Normele privind drepturile de echipament pentru personalul militar din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţile şi instituţiile subordonate acestuia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.301/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în Normele privind drepturile de echipament pentru efectivele de jandarmi, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.850/2005, cu modificările ulterioare, în Normele privind drepturile de echipament, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 78/2008 privind stabilirea uniformei, a însemnelor distinctive, a insignei şi documentului de legitimare pentru personalul militar din Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, în Normele pentru drepturile de echipament ale personalului militar, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 349/2017 privind stabilirea uniformei, siglei, insignei şi documentelor de legitimare pentru personalul militar al Aviaţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările ulterioare, respectiv în Normele privind drepturile de echipament, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 988/2021 privind stabilirea uniformei, a însemnelor distinctive şi a formei şi conţinutului documentului de legitimare pentru personalul militar din unităţile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi din structurile subordonate acestuia, cu modificările şi completările ulterioare, în limita fondurilor aprobate prin bugetul de stat."

    3. În anexa nr. 1, la partea I capitolul II litera A, după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) Boneta
    Se poartă numai la uniforma de serviciu, iar emblema pentru coifură se aplică lateral stânga."

    4. În anexa nr. 1, după partea a V-a se introduce o nouă parte, partea a VI-a „Descrierea uniformelor personalului militar din unităţile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi din structurile subordonate acestuia“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    5. În anexa nr. 2, la articolul 14 alineatul (1) litera b), după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu următorul cuprins:
    "5. pentru personalul militar din unităţile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi din structurile subordonate acestuia: două şepci de reprezentare, din care una de vară şi una de iarnă, două şepci de serviciu, una de vară şi una de iarnă, două perechi petliţe, 5 perechi suporţi cu însemne de grad şi semne de armă."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Viceprim-ministru,
                    ministrul afacerilor interne,
                    Marian-Cătălin Predoiu

    Bucureşti, 27 noiembrie 2023.
    Nr. 186.
    ANEXA 1

     PARTEA
    Descrierea uniformelor personalului militar din unităţile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi din structurile subordonate acestuia
    CAP. I
    Coifura
    A. Şapca
    Şapca este realizată din stofă, în variantele pentru vară şi pentru iarnă. Se compune din calotă, bandă, cozoroc, şnur şi emblemă.
    Şapca pentru ofiţeri are brodate pe cozoroc frunze de stejar cu fir metalizat de culoare argintie, astfel: trei rânduri pentru generali, două rânduri pentru ofiţerii cu grad superior şi un rând pentru ofiţerii cu grad inferior. Şapca pentru maiştri militari şi subofiţeri are cozorocul simplu.
    Calota este rotundă, iar pe partea inferioară a calotei se montează o bandă textilă. Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează la şapcă puţin înclinat. Şapca are aplicată în faţă - la centru - pe bandă, emblema pentru coifură. Culoarea accesoriilor de la şapcă este alb-argintie.
    a) Şapca pentru uniforma de ceremonie
    Şapca se confecţionează din stofă de culoare neagră/albă. Banda textilă montată pe calotă este de culoare neagră/albă, respectiv de culoare roşu-purpură cu terminaţiile bleumarin
    pentru personalul militar din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
    Deasupra cozorocului se montează un accesoriu realizat prin împletirea a două grupuri formate din trei şnururi fiecare pentru generali şi şnur parmac dublu pentru ofiţeri.

    b) Şapca pentru uniforma de reprezentare
    Şapca se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Banda textilă montată pe calotă este de culoare bleumarin, respectiv de culoare roşu-purpură cu terminaţiile bleumarin pentru personalul militar din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
    Deasupra cozorocului se montează un accesoriu realizat prin împletirea a două grupuri formate din trei şnururi fiecare pentru generali, şnur parmac dublu pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri.

    c) Şapca pentru uniforma de serviciu
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Se compune din calotă, capac şi cozoroc. Calota este compusă din capac - partea superioară şi partea laterală. Cozorocul este din material plastic, dublat pe ambele feţe cu material fond. Şapca pentru iarnă se căptuşeşte pe interior şi pe exteriorul părţii laterale cu tricot poliester periat. Şapca are în faţă, deasupra cozorocului, la centru, montată emblema pentru coifură.



    B. Bascul
    Se confecţionează din ţesătură lână/tip lână de culoare bleumarin, respectiv roşu-purpură pentru personalul militar din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În interior este dublat cu căptuşeală. Emblema se fixează, pe partea laterală stânga, printr-un suport textil, cusut pe partea interioară a căptuşelii.

    C. Pălăria
    Se confecţionează din ţesătură fetru de culoare neagră/albă pentru uniforma de ceremonie şi de culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare. Deasupra borului pălăriei se montează o bandă textilă. Pentru uniforma de ceremonie banda textilă este de culoarea neagră/albă, iar pentru uniforma de reprezentare aceasta este de culoare bleumarin. Banda textilă pentru uniforma de ceremonie şi pentru uniforma de reprezentare este de culoare roşu-purpură cu terminaţiile bleumarin, în cazul personalului militar din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În faţă, pe bandă, se aplică emblema pentru coifură.

    D. Căciula
    Pentru bărbaţi, căciula se compune din calotă, bordură, clape şi partea frontală, confecţionate din stofă de culoare bleumarin.
    Bordura, clapele şi partea frontală sunt dublate cu blană caracul de culoare neagră pentru generali şi colonei şi din blană naturală de culoare neagră pentru celelalte efective.
    Calota are o formă ovală şi este căptuşită în interior cu material textil neţesut, termoizolant. Pe partea frontală, la mijloc, se aplică emblema pentru coifură.
    Pentru femei, căciula se realizează sub formă de tocă şi se compune din calotă şi bordură dublate cu blană.
    Căciula se confecţionează din stofă de culoare bleumarin, are formă semiovală, bordura este dreaptă de jur-împrejurul calotei şi este prevăzută la partea din faţă cu emblemă brodată. Blana este croită dintr-o singură bucată unită la spate şi fixată de calotă de jur-împrejur.
    Căciula este dublată pe interior cu căptuşeală matlasată pe material neţesut termoizolant.

    E. Fesul
    Se realizează din tricot sau material textil de culoare bleumarin.

    F. Boneta
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Pentru personalul militar din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, materialul textil este de culoare roşu-purpură, iar pe marginile superioare ale bordurii este aplicată o vipuşcă de culoare bleumarin. În interior este dublată cu căptuşeală. Emblema se fixează, pe partea laterală stânga, printr-un suport textil, cusut pe partea interioară a căptuşelii.

    CAP. II
    Îmbrăcămintea şi lenjeria
    A. Vestonul
    Vestonul se încheie la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintie, imprimaţi cu însemnul heraldic specific structurii. Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bărbaţi. Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei. Mâneca este formată dintr-o bucată, fără manşetă, iar la terminaţia fiecărei mâneci sunt montaţi pe un şliţ fals 3 nasturi metalici.
    a) Vestonul pentru uniforma de ceremonie se confecţionează din stofă de culoare neagră/albă. Pe umăr sunt aplicate două găici, confecţionate din material fond, pe care se montează epoletul cu însemne de grad şi semne de armă.
    b) Vestonul pentru uniforma de reprezentare se confecţionează din stofă de culoare bleumarin şi este prevăzut cu epoleţi din material fond fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu buton, pe care se montează suporţi cu însemne de grad şi semne de armă.


    B. Pantalonul
    Pantalonul se confecţionează din stofă de culoare neagră/albă pentru uniforma de ceremonie, respectiv din stofă de culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare. Pantalonul este drept, fără manşetă. Pantalonul este prevăzut cu 3 buzunare, două pe părţile laterale şi unul cu clapă pe partea dreaptă a spatelui. Pantalonii pentru femei nu au buzunar la spate. Betelia are găici pentru cureaua de pantaloni şi pentru centură.
    Pentru generali, în părţile laterale, se aplică de fiecare parte a cusăturii cantului două benzi de lampas cu lăţimea de 2 cm, de culoare alb-argintie, respectiv roşu-purpură pentru generalii din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
    Pentru ofiţerii din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în părţile laterale, se aplică vipuşcă de culoare roşu-purpură.

    C. Fusta
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră/albă la uniforma de ceremonie şi de culoare bleumarin la uniforma de reprezentare.
    Fusta se compune din: faţă, spate, betelie şi căptuşeală.
    Faţa fustei se croieşte dintr-o singură bucată şi este prevăzută la partea superioară cu două pense.
    Spatele fustei este din două bucăţi, având cusătura de încheiere pe mijloc; la partea inferioară se termină cu o cută dublă, iar la partea superioară are un şliţ care se încheie cu fermoar şi două pense pentru ajustare. Fusta este dublată cu căptuşeală.

    D. Scurta
    a) Scurtă din stofă/Pardesiu pentru uniforma de ceremonie
    Scurta din stofă
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră. Piepţii se încheie la un rând de nasturi. Pe umeri este prevăzută cu bride pentru fixarea epoleţilor cu însemne de grad şi semne de armă. Mâneca este dreaptă, fără manşetă, iar la terminaţiile fiecărei mâneci sunt montaţi 3 nasturi. La partea inferioară a piepţilor, lateral sub talie, sunt poziţionate două buzunare aşezate oblic. Pentru femei, piepţii sunt prevăzuţi cu două pense. Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bărbaţi. Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
    Pardesiu
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră. Piepţii se încheie la un rând de nasturi ascunşi în sublaist. Este prevăzut cu două buzunare oblice, fixate lateral, mai jos de talie. Mâneca este dreaptă. Pe umeri este prevăzută cu bride pentru fixarea epoleţilor cu însemne de grad şi semne de armă. Pentru bărbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept. Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.

    b) Scurta cu mesadă şi guler din blană naturală/caracul pentru uniforma de reprezentare
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă, de culoare bleumarin, dublată cu mesadă detaşabilă din material neţesut termoizolant şi guler din blană caracul de culoare neagră pentru generali şi ofiţeri cu gradul de colonel şi blană naturală de culoare neagră pentru ceilalţi ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri.
    Scurta este prevăzută cu 4 buzunare. Buzunarele din partea superioară sunt aplicate şi se închid cu clape şi butoni. Buzunarele din partea inferioară sunt oblice, cu laist.
    Mâneca este dreaptă, fără manşetă. Pe umeri, scurta este prevăzută cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu un buton.
    În talie scurta este prevăzută cu cordon din material fond. Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bărbaţi. Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.

    c) Scurta cu mesadă detaşabilă pentru uniforma de serviciu
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă, de culoare bleumarin. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant. Are croiala dreaptă, fiind ajustată în talie cu ajutorul unui şnur.
    Se încheie în faţă cu fermoar ascuns şi butoni. În partea inferioară scurta este prevăzută cu două buzunare oblice. Mâneca este dreaptă, cu manşetă şi butoni pentru ajustare. Pe umeri, scurta este prevăzută cu epoleţi din material fond fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu buton. Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bărbaţi. Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.


    E. Bluzonul
    Bluzonul din compunerea uniformei de reprezentare se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin.
    Partea superioară a piepţilor şi a spatelui se dublează cu platcă din material fond, fixată prin tighele duble la capete. Piepţii se încheie cu fermoar, iar foranul cu butoni metalici.
    Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bărbaţi. Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
    Pe partea superioară a piepţilor sunt două buzunare aplicate. Buzunarele de la partea inferioară a piepţilor sunt tăiate oblic. Mâneca este formată din două bucăţi şi este prevăzută cu manşetă.
    Bluzonul este prevăzut cu epoleţi din material fond fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu buton. La terminaţia inferioară, bluzonul este prevăzut cu o bandă elastică, realizată din materialul fond şi elastic.

    F. Mantaua pentru ploaie
    Mantaua pentru ploaie din compunerea uniformei de reprezentare se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pe piept se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevăzută în talie cu cordon şi cataramă pentru ajustare. Mantaua pentru ploaie este prevăzută cu două buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie, având glugă detaşabilă. Mantaua pentru ploaie este prevăzută cu epoleţi din material fond fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu buton.
    Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bărbaţi.
    Pentru femei se încheie partea dreaptă peste partea stângă.

    G. Cămaşa
    a) Cămaşa albă pentru uniforma de ceremonie
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă.
    Piepţii se încheie cu nasturi, iar mâneca este prevăzută cu manşetă.

    b) Cămaşa pentru uniforma de reprezentare
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester culoare bleu/alb.
    Piepţii se încheie cu nasturi, iar gulerul este răsfrânt, cu colţ.
    Este prevăzută cu epoleţi, iar la partea superioară a piepţilor cu buzunare.


    H. Cămaşa-bluză
    Se confecţionează din material textil de culoare bleu/albă pentru uniforma de reprezentare, respectiv de culoare bleu pentru uniforma de serviciu. Se poate confecţiona cu mânecă lungă sau mânecă scurtă. Piepţii se încheie cu nasturi.
    Pe partea superioară a piepţilor sunt prevăzute buzunare. Spatele este dublat la partea superioară cu platcă. Mânecile sunt prevăzute cu manşete simple. Epoleţii sunt realizaţi din material fond, au formă dreptunghiulară şi se fixează cu un capăt în cusătura mânecii, iar la celălalt capăt prin nasturi. La cămaşa pentru bărbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept. La cămaşa pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.

    I. Puloverul
    Puloverul din compunerea uniformei de reprezentare se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin. Puloverul este prevăzut pe umeri cu epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu însemne de grad şi semn de armă.

    J. Tricoul
    Tricoul pentru uniforma de serviciu se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleu. Tricoul este prevăzut cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu un nasture.

    K. Costumul unic cu doi pantaloni
    Costumul unic din compunerea uniformei de serviciu se confecţionează din material textil de culoare bleumarin şi se compune din jachetă şi doi pantaloni. Jacheta se încheie cu fermoar ascuns şi butoni. Este prevăzută cu buzunare funcţionale. Mâneca este prevăzută cu manşetă, iar în dreptul coatelor are aplicate bazoane. Jacheta este prevăzută cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu un buton. Pentru bărbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept. Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
    Pantalonul are croială dreaptă, iar la partea inferioară este prevăzut cu sistem de ajustare pentru a fi purtat în bocanci. În regiunea genunchilor şi a turului este prevăzut cu bazoane. Pantalonii sunt prevăzuţi cu buzunare funcţionale. Pe betelie sunt aplicate găici pentru centură.

    L. Costumul izoterm
    Costumul izoterm din compunerea uniformei de serviciu se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin şi este compus din jachetă, pantalon şi mănuşi, dublate cu căptuşeală matlasată pe material termoizolant, introduse într-o husă.
    Jacheta este prevăzută cu glugă, iar închiderea piepţilor se realizează prin fermoar ascuns şi butoni. Jacheta este prevăzută cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu un buton. Pentru bărbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept. Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
    Pantalonul este prevăzut cu buzunare verticale pe ambele părţi şi se confecţionează drept la terminaţie. De la terminaţia inferioară până în zona genunchiului cusăturile sunt prevăzute cu sistem de desprindere, astfel încât să permită îmbrăcarea rapidă a acestuia.

    M. Costumul de protecţie contra intemperiilor
    Costumul de protecţie contra intemperiilor din compunerea uniformei de serviciu se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin şi se compune din jachetă şi pantalon.
    Jacheta se încheie cu fermoar ascuns şi butoni.
    Este prevăzută cu epoleţi din material fond fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu un buton.
    Gluga este croită din două bucăţi îmbinate pe linia creştetului, iar partea din faţă a glugii este prevăzută cu un canal pentru şiretul de ajustare. Pentru bărbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept. Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
    Pantalonul este prevăzut cu buzunare verticale pe ambele părţi şi se confecţionează larg la terminaţie. De la terminaţia inferioară până în zona genunchiului cusăturile sunt prevăzute cu sistem de desprindere, astfel încât să permită îmbrăcarea rapidă a acestuia.

    N. Lenjeria de corp termică (bluză şi pantalon)
    Lenjeria de corp termică din compunerea uniformei de serviciu se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin, care să asigure transferul termic, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei de serviciu.

    CAP. III
    Încălţămintea
    A. Pantofii
    Se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră/albă pentru uniforma de ceremonie, respectiv neagră pentru uniforma de reprezentare. Pantofii de vară au perforaţii, iar pentru cadrele femei pot avea decupaje. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.

    B. Ghetele
    Ghetele din compunerea uniformei de reprezentare se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri, sistemul de încheiere este cu şiret şi sunt căptuşite cu meşină.

    C. Cizmele
    Cizmele din compunerea uniformei de reprezentare se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri, cizmele au carâmbi înalţi, iar sistemul de încheiere este cu fermoar. Cizmele sunt căptuşite cu blană sau cu meşină.

    D. Bocancii unici
    Bocancii unici din compunerea uniformei de serviciu se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră, iar talpa este din cauciuc sintetic sau polimeri. Carâmbul este înalt, sunt căptuşiţi cu meşină, iar sistemul de încheiere este cu şiret.

    CAP. IV
    Echipament divers
    A. Cravata
    Se confecţionează din ţesătură sintetică de culoare neagră pentru uniforma de ceremonie şi culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare.

    B. Fularul
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin.

    C. Mănuşile
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot sau blană.

    D. Ciorapii
    Se confecţionează prin tricotare din fire naturale sau sintetice de culoare neagră/bleumarin, tratate antimicotic şi antibacterian, cu carâmbi înalţi, având la terminaţie manşetă cu fire elastomer. Pentru femei ciorapii sunt tricotaţi din fire sintetice sub formă de dres.

    E. Centura
    a) Centura pentru uniforma de ceremonie
    Se confecţionează din galon textil ţesut de culoare alb-argintie, care pe mijloc are tricolorul dispus astfel: o dungă de culoare albastră, o dungă de culoare galbenă şi o dungă de culoare roşie, fiecare cu lăţimea de 5-6 mm.
    Paftaua este din metal alb inoxidabil, cu o pajură la mijloc, se montează în aşa fel încât dunga albastră a tricolorului să fie în partea superioară.

    b) Centura pentru uniforma de reprezentare
    Se confecţionează din piele de culoare neagră. Sistemul de închidere este prin cataramă din metal inoxidabil de culoare alb-argintie.


    F. Cureaua de pantaloni
    Cureaua de pantaloni din compunerea uniformei de reprezentare se confecţionează din piele de culoare neagră. Sistemul de închidere este prin cataramă din metal inoxidabil de culoare alb-argintie.

    G. Eghileţii
    a) Eghilet dublu cu accesorii
    Se confecţionează din şnur textil de culoare alb-argintie.
    Este format din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de şnur simplu. Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu nod dublu. La terminaţie, cele două şnururi au câte un cui din material plastic metalizat în culoare alb-argintie.
    Fixarea se face cu ajutorul a 3 nasturi: un nasture se prinde sub epoletul drept pe cusătura umărului, la 1,5 cm de cusătura mânecii, iar alţi 2 nasturi se prind sub reverul drept, primul la un centimetru de limita de răsfrângere a acestuia şi la o distanţă de 7 cm măsurată de la cusătura de îmbinare a gulerului cu reverul în jos, iar al doilea la o distanţă corespunzătoare astfel ca vârful cuiului să fie la limita ultimului nasture cu care se încheie vestonul.
    Eghiletul se prinde cu partea din mijloc (care uneşte cele două ramuri împletite) de nasturele de sub epolet, ramura lungă cade prin spate, înconjoară umărul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţă de nasturele cel mai de sus de sub rever. Ramura scurtă cade în faţă formând un arc de cerc peste ramura lungă şi se prinde de nasturele de jos de sub rever.

    b) Eghilet cu accesorii
    Se confecţionează din şnur textil de culoare alb-argintie. Este format dintr-o ramură împletită ce se continuă cu un şnur prevăzut cu un nod dublu, la terminaţia căruia este un cui din material plastic metalizat în alb-argintiu. Fixarea se face cu ajutorul a 2 nasturi: primul nasture se prinde sub epoletul drept la cusătura umărului, la 1,5 cm de cusătura mânecii, iar al doilea se prinde sub reverul drept la un centimetru de limita de răsfrângere a acestuia şi la o distanţă de 7 cm măsurată de la cusătura de îmbinare a gulerului cu reverul în jos.
    Eghiletul se prinde cu capătul prevăzut cu treflă de nasturele montat sub epolet. Ramura împletită înconjoară umărul, trece pe sub braţ şi se prinde de nasturele de sub rever.


    CAP. V
    Semnele distinctive ale gradelor
    A. Petliţele
    Petliţele se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, respectiv roşu-purpură pentru personalul militar din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, având laturile bordurate cu fir metalizat de culoare alb-argintie şi reprezintă ramuri cu frunze stilizate, brodate cu fir metalizat de culoare alb-argintie, dispuse în arc de cerc. Numărul ramurilor cu frunze stilizate este diferit, respectiv: 5 ramuri pentru generali, 3 ramuri pentru ofiţeri şi o ramură pentru maiştri militari şi subofiţeri.

    B. Ecusoanele
    a) Ecuson mânecă
    Ecusonul care se aplică pe mâneca stângă se confecţionează pe suport textil sub formă de scut, pe care este brodat, în centru, însemnul heraldic al Aparatului Central al Ministerul Afacerilor Interne. Deasupra se aplică un segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.
    Pentru personalul militar din structurile funcţionale aflate în componenţa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe mâneca dreaptă se aplică suport textil sub formă de cerc, pe care este brodat însemnul heraldic specific departamentului.

    b) Ecuson nominal
    Este realizat din aliaj emailat. Are formă dreptunghiulară, cu tricolorul gravat vertical. Longitudinal, pe mijloc, este gravată o linie, sub care se inscripţionează numele cadrului militar. Prinderea se realizează cu ajutorul unui ac.



    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016