Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 186 din 15 aprilie 2002  privind aprobarea Sistemului de indicatori statistici ai pietei muncii si metodologia de calcul al acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 186 din 15 aprilie 2002 privind aprobarea Sistemului de indicatori statistici ai pietei muncii si metodologia de calcul al acestora

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI SOLIDARITATII SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 323 din 16 mai 2002

Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale şi preşedintele Institutului Naţional de Statistica,
în temeiul prevederilor <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 4/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 6 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 488/2001 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistica,
având în vedere art. 6 alin. (2) coroborat cu <>art. 12 lit. c) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de munca,
emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Sistemul de indicatori statistici ai pieţei muncii şi metodologia de calcul al acestora, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul muncii şi
solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Preşedintele Institutului Naţional de Statistica,
Aurel Camara

ANEXA 1

SISTEMUL DE INDICATORI STATISTICI
ai pieţei muncii şi metodologia de calcul al acestora

ART. 1
Pentru caracterizarea fenomenelor de pe piata forţei de munca se folosesc doua categorii de indicatori statistici: absoluti şi relativi.
a) Indicatorii absoluti se referã la:
1. resursele de munca;
2. populaţia activa;
3. populaţia ocupatã;
4. someri;
5. locurile de munca vacante;
6. indemnizaţia de şomaj;
7. populaţia iesita din şomaj prin ocupare, precum şi prin pãrãsirea pieţei muncii.
b) Indicatorii relativi se referã la:
1. rata globalã de activitate;
2. rata de activitate a populaţiei de 15 ani şi peste;
3. rata globalã de ocupare;
4. rata de ocupare a populaţiei de 15 ani şi peste;
5. rata de ocupare a resurselor de munca;
6. rata somajului;
7. ponderea şomerilor înregistraţi în populaţia stabilã în varsta de 18-62 ani.
ART. 2
Indicatorii absoluti se definesc astfel:
1. Resursele de munca [R(m)] reprezintã categoria de populaţie ce dispune de ansamblul capacitãţilor fizice şi intelectuale care îi permit sa desfãşoare o munca utila în una dintre activitãţile economiei naţionale.
Resursele de munca se determina cu ajutorul formulei:
R(m) = P(vm) - [P(im) + P(iv)] + S(p),
în care:
R(m) = resurse de munca;
P(vm) = populaţia în varsta de munca;
P(im) = persoane în varsta de munca, cu incapacitate permanenta de munca;
P(iv) = pensionari în varsta de munca, care nu lucreazã;
S(p) = populaţia aflatã în afarã limitelor vârstei de munca şi care lucreazã.
Populaţia în varsta de munca [P(vm)], conform legislaţiei în vigoare, cuprinde bãrbaţii şi femeile de la 16 ani pana la varstele standard de pensionare.
Datele sunt calculate anual de cãtre Institutul Naţional de Statistica prin balanţa forţei de munca la nivel de ţara, regiune de dezvoltare şi judeţ.
2. Populaţia activa se determina în doua variante: populaţia activa totalã şi populaţia activa civilã.
a) Populaţia activa totalã [P(a)] cuprinde toate persoanele care furnizeazã forta de munca disponibilã pentru producţia de bunuri şi servicii în perioada de referinta (saptamana care preceda interviul), incluzând populaţia ocupatã şi somerii definiţi conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii (someri în sens BIM).
Indicatorii mentionati sunt obţinuţi din Ancheta asupra forţei de munca în gospodãrii, efectuatã de Institutul Naţional de Statistica cu periodicitate trimestriala şi anuala (ca medie aritmetica a trimestrelor), la nivel de ţara şi regiune de dezvoltare.
b) Populaţia activa civilã [P(ac)] cuprinde persoanele care au depãşit o varsta de munca specificatã (16 ani) şi care constituie forta de munca disponibilã pentru producerea de bunuri şi servicii. Populaţia activa civilã caracterizeazã oferta potenţiala de forta de munca şi gradul de ocupare a populaţiei, incluzând populaţia ocupatã civilã şi somerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de munca. Formula de calcul este:
P(ac) = P(oc) + S(ANOFM),
în care:
P(oc) = populaţia ocupatã civilã;
S(ANOFM) = someri înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de munca.
Indicatorul se determina anual de cãtre Institutul Naţional de Statistica prin balanţa forţei de munca la nivel de ţara, regiune de dezvoltare şi judeţ.
3. Populaţia ocupatã se determina în doua variante: populaţia ocupatã totalã şi populaţia ocupatã civilã.
a) Populaţia ocupatã totalã include toate persoanele de 15 ani şi peste care au avut un loc de munca şi care au lucrat în perioada de referinta (saptamana care precede interviul) cel puţin o ora în activitãţi neagricole sau minimum 15 ore, în cazul lucrãtorilor pe cont propriu şi al lucrãtorilor familiali neremunerati din agricultura. Populaţia ocupatã totalã include toate categoriile de persoane (salariaţi, patroni, lucrãtori pe cont propriu, lucrãtori familiali neremunerati, membri ai unor societãţi agricole sau ai unor cooperative) care au lucrat în activitãţi din sectorul formal (inclusiv din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii, organizaţii politice şi obşteşti) şi din sectorul informal, cu sau fãrã forme legale.
Indicatorul se obţine din Ancheta asupra forţei de munca în gospodãrii, efectuatã de Institutul Naţional de Statistica cu periodicitate trimestriala şi anuala (ca medie aritmetica a trimestrelor), la nivel de ţara şi regiune de dezvoltare.
b) Populaţia ocupatã civilã include toate persoanele care, la sfârşitul anului, aveau un loc de munca legal în activitãţile neagricole din sectorul formal sau în activitãţi din agricultura, cu statut de: salariaţi, patroni, lucrãtori pe cont propriu, lucrãtori familiali neremunerati, membri ai unor societãţi agricole sau ai unor cooperative. Nu se includ personalul din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii (cadre militare sau persoane asimilate acestora, militari în termen), detinutii şi salariaţii organizaţiilor politice sau obşteşti.
Indicatorul este obţinut anual de cãtre Institutul Naţional de Statistica prin balanţa forţei de munca, la nivel de ţara, regiune de dezvoltare şi judeţ.
4. Somerii se determina în doua variante: somerii în sens BIM şi somerii înregistraţi.
a) Somerii în sens BIM [S(BIM)] sunt cei definiţi conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii.
Numãrul şomerilor în sens BIM se determina trimestrial şi anual de cãtre Institutul Naţional de Statistica prin Ancheta asupra forţei de munca în gospodãrii, la nivel de ţara şi regiune de dezvoltare.
b) Somerii înregistraţi [S(ANOFM)] sunt persoanele care îndeplinesc condiţiile prezentate la <>art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002 .
Numãrul total al şomerilor înregistraţi este calculat, pentru fiecare luna calendaristicã, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, la nivel de ţara, judeţ şi localitate.
5. Locurile de munca vacante sunt cele disponibile la sfârşitul fiecãrei luni calendaristice, reprezentând stocul final al lunii. Acestea sunt raportate la agenţiile pentru ocuparea forţei de munca de cãtre agenţii economici, conform prevederilor <>art. 10 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 şi ale <>art. 3 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 , şi centralizate lunar la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca.
Indicatorul se calculeazã dupã formula:
LM(1) = LM(0) + I(1) - E(1),
în care:
LM(1) = numãrul locurilor de munca vacante la sfârşitul lunii de raportare;
LM(0) = numãrul locurilor de munca vacante la sfârşitul lunii precedente;
I(1) = numãrul locurilor de munca raportate ca disponibile în cursul lunii de raportare (intrari);
E(1) = numãrul locurilor de munca ieşite din evidenta în cursul lunii de raportare (iesiri).
6. Indemnizaţia de şomaj este, potrivit prevederilor <>Legii nr. 76/2002 , o suma fixa reprezentând 75% din salariul de baza minim brut pe ţara.
În perioada în care <>Legea nr. 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, îşi mai produce efecte se calculeazã şi un nivel mediu al acestui indicator, denumit ajutorul mediu lunar, dupã urmãtoarea formula:


S(tp)
A(m) = ───── x N(zl),
N(zb)
în care:


A(m) = ajutorul mediu lunar;
S(tp) = suma totalã plãtitã în luna de raportare;
N(zb) = numãrul de zile-beneficiar plãtite în luna de raportare;
N(zl) = numãrul de zile din luna calendaristicã de raportare.
Ajutorul mediu lunar este urmãrit distinct, pe categorii de indemnizare, ca:
a) ajutor mediu de şomaj;
b) ajutor mediu de integrare;
c) alocatie medie de sprijin.
Indicatorul se calculeazã în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca.
7. Populaţia iesita din şomaj prin ocupare, precum şi prin pãrãsirea pieţei muncii reprezintã numãrul total al persoanelor ieşite din evidente în decursul fiecãrei luni calendaristice prin: ocupare, pensionare, deces, plecare în strãinãtate, detenţie, alte motive.
Indicatorul se calculeazã în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca pe baza datelor primite de la agenţiile pentru ocuparea forţei de munca judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 3
Indicatorii relativi se definesc şi se calculeazã astfel:
1. Rata globalã de activitate reprezintã proporţia populaţiei active totale [P(a)] în populaţia totalã a tarii [P(t)]:


P(a)
R(ga) = ──── x 100
P(t)


2. Rata de activitate a populaţiei de 15 ani şi peste reprezintã proporţia populaţiei active de 15 ani şi peste [P(a15+)] în populaţia totalã în varsta de 15 ani şi peste [P(t15+)]:


P(a15+)
R(a15+) = ────── x 100
P(t15+)


3. Rata globalã de ocupare reprezintã proporţia populaţiei ocupate [P(o)] în populaţia totalã a tarii [P(t)]:



P(o)
R(go) = ──── x 100
P(t)


4. Rata de ocupare a populaţiei de 15 ani şi peste reprezintã proporţia populaţiei ocupate de 15 ani şi peste [P(o15+)] în populaţia totalã în varsta de 15 ani şi peste [P(t15+)]:


P(o15+)
R(o15+) = ─────── x 100
P(t15+)


5. Rata de ocupare a resurselor de munca reprezintã proporţia populaţiei ocupate civile [P(oc)] în resursele de munca [R(m)]:


P(oc)
R(rm) = ────── x 100
R(m)



Indicatorii statistici relativi de la pct. 1-5 se calculeazã de cãtre Institutul Naţional de Statistica.
6. Rata somajului este calculatã în doua variante: rata somajului în sens BIM şi rata somajului înregistrat.
a) Rata somajului în sens BIM se calculeazã ca raport între numãrul şomerilor definiţi conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii [S(BIM)] şi populaţia activa totalã [P(a)], astfel:


S(BIM)
R(BIM) = ────── x 100
P(a)



Acest indicator se calculeazã de cãtre Institutul Naţional de Statistica.
b) Rata somajului înregistrat se determina ca raport între numãrul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de munca judeţene şi a municipiului Bucureşti (indemnizati şi neindemnizati) şi populaţia activa civilã. Datele referitoare la populaţia activa civilã la nivel de ţara şi judeţ sunt pãstrate ca atare în calculul ratei somajului un an întreg, pana la definitivarea şi transmiterea balanţei forţei de munca din anul urmãtor. Se calculeazã astfel:


S(ANOFM)
R(ANOFM) = ──────── x 100
P(ac)


Rata somajului înregistrat se calculeazã de cãtre Agenţia Nationala pentru Ocuparea Forţei de Munca.
7. Ponderea şomerilor înregistraţi în populaţia stabilã în varsta de 18-62 ani se determina prin raportarea numãrului şomerilor înregistraţi la totalul populaţiei stabile cu varsta cuprinsã între 18-62 ani.
Se calculeazã la nivel de ţara şi localitate de cãtre Institutul Naţional de Statistica, pe baza numãrului de someri înregistraţi, comunicat lunar de Agenţia Nationala pentru Ocuparea Forţei de Munca, dupã formula:


S(ANOFM)
P[S(ANOFM)] = ───────── x 100
P(t18-62)


ART. 4
Agenţia Nationala pentru Ocuparea Forţei de Munca realizeazã, în funcţie de necesitaţi, analize, studii şi cercetãri statistice speciale privind situaţia şi evoluţia somajului şi a ocupãrii la nivel naţional şi teritorial, pe domenii de activitate. Sistemul de indicatori utilizaţi şi metodologia de calcul se vor aproba o data cu tematica acestor cercetãri, prin ordin al ministrului muncii şi solidaritarii sociale, cu avizul Institutului Naţional de Statistica.



────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016