Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 180 din 14 octombrie 2020  privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de sistem, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2017     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 180 din 14 octombrie 2020 privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de sistem, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2017

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 958 din 19 octombrie 2020
    Având în vedere prevederile art. 75 alin. (1) lit. b), ale art. 76 alin. (3) şi ale art. 79 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de sistem, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 442 din 14 iunie 2017, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Prezenta metodologie stabileşte modul de determinare a venitului reglementat al operatorului de transport şi de sistem (OTS) necesar achiziţionării serviciilor tehnologice de sistem, modul de calcul al tarifului pentru serviciul de sistem, precum şi principiile privind stabilirea preţurilor reglementate de achiziţie a serviciilor tehnologice de sistem (STS)."

    2. La articolul 2, litera a) va avea următorul cuprins:
    "a) OTS, pentru fundamentarea propunerii privind venitul reglementat şi tariful pentru serviciul de sistem;"

    3. La articolul 3, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) În sensul prevederilor prezentei metodologii, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:

┌───────────┬──────────────────────────┐
│Autoritatea│Autoritatea Naţională de │
│competentă │Reglementare în Domeniul │
│(ANRE) │Energiei │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Tariful prin care se │
│ │acoperă costurile OTS cu │
│tarif │achiziţia serviciilor │
│pentru │tehnologice de sistem, │
│serviciul │respectiv a serviciilor de│
│de sistem │sistem asigurate de │
│ │furnizorii acestor │
│ │servicii │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Perioadă de timp în care │
│ │se aplică tarife aprobate │
│ │de ANRE; aceasta este de │
│ │un an şi începe la data de│
│perioadă │1 ianuarie a fiecărui an │
│tarifară │şi corespunde unui an │
│ │calendaristic. Termenul │
│ │«perioadă tarifară» este │
│ │echivalent termenului «an │
│ │tarifar │
└───────────┴──────────────────────────┘

"

    4. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    Pentru realizarea serviciului de sistem, OTS utilizează STS constând în resurse achiziţionate de la participanţii la piaţa energiei electrice."

    5. Articolul 6 se abrogă.
    6. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    STS sunt realizate conform reglementărilor tehnice în vigoare."

    7. La articolul 9, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Venitul reglementat prognozat aferent anului tarifar t se corectează pe baza datelor realizate aferente anului tarifar t-2."

    8. La articolul 10, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) La determinarea venitului reglementat pentru serviciul de sistem, ANRE consideră veniturile solicitate de OTS pentru anul tarifar t, ţinând seama de:
    a) costurile justificate cu achiziţia STS;
    b) corecţiile anuale stabilite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii;
    c) evoluţia cantităţii de energie electrică extrasă din reţele, în condiţiile art. 33;
    d) asigurarea viabilităţii financiare a OTS."

    9. Articolele 11-13, 15, 16 şi 19-26 se abrogă.
    10. La articolul 28, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Venitul VSTS^t se calculează cu relaţia: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    P_STS^i,n reprezintă preţul de achiziţie în regim reglementat pentru cantitatea de STS de tipul i de la producătorul n în anul tarifar t, în [lei/hMW];
    Q_STSR^i,n reprezintă cantitatea reglementată de STS de tipul i achiziţionată de producătorul n în anul tarifar t, în [lei/hMW];
    P_STSL^i,n reprezintă preţul de achiziţie în regim concurenţial pentru cantitatea de STS de tipul i achiziţionată de la producătorul n în perioada tarifară t, în [lei/hMW];
    Q_STSL^i,n reprezintă cantitatea de STS de tipul i achiziţionată prin licitaţie de la producătorul n în anul tarifar t, în [lei/hMW]."

    11. Articolul 29 va avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    (1) Venitul reglementat şi tarifele pentru serviciul de sistem pentru anul tarifar t se propun de către OTS până la data de 1 iulie a perioadei tarifare t-1 şi se aprobă de ANRE.
    (2) În vederea determinării venitului reglementat pentru asigurarea STS pentru anul tarifar t, OTS transmite următoarele date:
    a) prognoza venitului reglementat pentru anul tarifar t;
    b) corecţiile venitului reglementat pe baza realizărilor pentru anul tarifar t-2.
    (3) Toate datele necesare determinării venitului pentru serviciul de sistem sunt exprimate în termeni nominali.
    (4) Corecţiile anuale care se aplică venitului reglementat prognozat pentru anul tarifar t se actualizează în termeni nominali ai anului t."

    12. Articolele 30 şi 31 se abrogă.
    13. Articolul 32 va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    (1) Factorul de corecţie a VSTS^t din anul tarifar t se determină având în vedere erorile de prognoză pentru anul tarifar t-2 faţă de valorile realizate în acelaşi an tarifar.
    (2) La calculul VSTS^t în anul tarifar t, ANRE determină suma aferentă câştigurilor obţinute de OTS printr-o gestionare eficientă a STS în cadrul anului tarifar t-2 şi alocă 80% din aceasta utilizatorilor (mecanism de împărţire a câştigurilor).
    (3) Prognozarea venitului VSTS^t din anul tarifar t ia în considerare costurile realizate de OTS în anul tarifar t-2 şi fundamentarea OTS, însoţită de explicaţii detaliate şi justificări cu privire la diferenţa între costurile realizate în anul t-2 şi cele solicitate de OTS pentru anul t."

    14. Articolul 33 va avea următorul cuprins:
    "ART. 33
    Venitul aferent serviciului de sistem se obţine de OTS prin aplicarea tarifului pentru serviciul de sistem pentru energia electrică extrasă din reţelele electrice, cu excepţia energiei electrice exportate."

    15. Articolul 34 va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    Tariful pentru serviciul de sistem se stabileşte pentru anul tarifar t şi se calculează ca raport între venitul reglementat pentru achiziţia STS şi energia electrică extrasă din reţelele electrice, stabilită în conformitate cu prevederile art. 33."

    16. Articolul 35 va avea următorul cuprins:
    "ART. 35
    Tariful pentru serviciul de sistem t(SS) pentru anul tarifar t se calculează cu relaţia:
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    Q_e^t - prognoza energiei electrice extrase din reţele, stabilită în conformitate cu prevederile art. 33, pentru anul tarifar t."

    17. Articolul 36 va avea următorul cuprins:
    "ART. 36
    Cantităţile de STS necesare pentru anul tarifar t se determină şi se contractează de către OTS în conformitate cu prevederile legale şi ale cadrului de reglementare, precum şi cu reglementările europene, astfel încât să fie asigurată siguranţa în funcţionare a sistemului electroenergetic naţional."

    18. La articolul 42, litera a) va avea următorul cuprins:
    "a) costuri rezultate din funcţionarea neeconomică a grupurilor generatoare furnizoare de STS: pierderi tehnologice, inclusiv consumuri proprii de energie electrică necesare furnizării serviciului, reduceri de randament, mentenanţă suplimentară, energie electrică neprodusă;"

    19. Articolul 45 va avea următorul cuprins:
    "ART. 45
    Tariful pentru serviciul de sistem se poate revizui la un interval de cel puţin 3 luni dacă se constată diferenţe mai mari de 5% între veniturile şi costurile justificate ale OTS aferente serviciului în perioada analizată."

    20. Articolul 46 se abrogă.
    21. Articolul 47 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 47
    ANRE monitorizează cheltuielile/veniturile aferente serviciului de sistem, pe baza datelor transmise periodic de OTS, în conformitate cu prevederile Ghidului de completare a machetelor de monitorizare a activităţii OTS, aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE, şi ale prezentei metodologii."

    22. Anexa la metodologie se abrogă.


    ART. II
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 1 ianuarie 2021.                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 14 octombrie 2020.
    Nr. 180.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016