Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 178 din 25 noiembrie 2022  privind conferirea unei distincţii onorifice în Direcţia Generală Anticorupţie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 178 din 25 noiembrie 2022 privind conferirea unei distincţii onorifice în Direcţia Generală Anticorupţie

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1199 din 14 decembrie 2022
    Pentru reglementarea conferirii unei distincţii onorifice la nivelul Direcţiei Generale Anticorupţie,
    având în vedere prevederile art. 54 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 33 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, ale cap. VI din Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 62/2018 privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de prevenire a corupţiei şi de educaţie pentru promovarea integrităţii în cadrul Ministerului Afacerilor Interne,
    ţinând seama de faptul că, pentru îndeplinirea misiunilor care îi revin, Direcţia Generală Anticorupţie colaborează cu Ministerul Public, cu autorităţi şi instituţii publice, organizaţii nonguvernamentale, persoane juridice şi persoane fizice, potrivit art. 19 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Direcţiei Generale Anticorupţie, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 158/2017, cu modificările ulterioare,
    în temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul ordin stabileşte distincţia onorifică, alta decât cele reglementate de prevederile legale privind sistemul naţional de decoraţii al României, care se conferă la nivelul Direcţiei Generale Anticorupţie pentru:
    a) personalul Ministerului Afacerilor Interne şi reprezentanţii autorităţilor publice naţionale şi internaţionale pentru sprijinul acordat activităţilor de prevenire şi combatere a corupţiei desfăşurate de Direcţia Generală Anticorupţie;
    b) poliţiştii cărora urmează să le înceteze ori cărora leau încetat raporturile de serviciu, pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie;
    c) reprezentanţii instituţiilor, fundaţiilor, asociaţiilor, organizaţiilor din ţară şi din străinătate, persoane fizice şi juridice, cu care Direcţia Generală Anticorupţie colaborează.


    CAP. II
    Emblema de onoare
    ART. 2
    Distincţia onorifică este reprezentată de emblema de onoare care este însoţită de brevet.

    ART. 3
    Emblema de onoare se conferă de către directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie din propria iniţiativă sau la propunerea şefilor structurilor Direcţiei Generale Anticorupţie, prin emiterea unei dispoziţii în acest sens.

    CAP. III
    Dispoziţii finale
    ART. 4
    (1) Emblema de onoare se conferă, de regulă, cu prilejul Zilei Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi în situaţii deosebite.
    (2) Atunci când conferirea distincţiei onorifice se face la propunerea şefilor structurilor Direcţiei Generale Anticorupţie, aceasta se transmite directorului general, cu 30 de zile înainte de data prevăzută pentru conferire. În situaţii deosebite, propunerile de conferire se transmit, spre analiză şi aprobare, în cel mai scurt timp posibil.
    (3) Propunerile privind conferirea distincţiilor onorifice se înaintează ierarhic prin intermediul structurii desemnate să ţină evidenţa emblemelor de onoare.
    (4) Pentru persoanele fizice, în propunere se menţionează: numele şi prenumele, cu iniţiala tatălui, cetăţenia, precum şi motivaţia propunerii.
    (5) Pentru persoanele juridice, în propunere se menţionează: denumirea, ţara, precum şi motivaţia propunerii.

    ART. 5
    (1) Evidenţa emblemelor de onoare conferite personalului Ministerului Afacerilor Interne, respectiv personalului căruia i-a încetat raporturile de serviciu se ţine de către structura de resurse umane a Direcţiei Generale Anticorupţie, într-un registru constituit în acest sens.
    (2) Evidenţa emblemelor de onoare conferite reprezentanţilor autorităţilor publice naţionale şi internaţionale, instituţiilor, fundaţiilor, asociaţiilor, organizaţiilor din ţară şi din străinătate, persoanelor fizice şi juridice se ţine de către structura de cabinet a Direcţiei Generale Anticorupţie.
    (3) Evidenţele prevăzute la alin. (1) şi (2) se ţin în registre special constituite la nivelul fiecărei structuri responsabile.

    ART. 6
    (1) Emblema de onoare conferită personalului Ministerului Afacerilor Interne se poartă, potrivit prevederilor actelor normative specifice în vigoare, doar la uniforma de ceremonie, respectiv cea de reprezentare, cu veston.
    (2) Personalul civil va purta emblema de onoare la o ţinută sobră şi decentă.

    ART. 7
    (1) Distincţia onorifică se retrage de către emitent din propria iniţiativă sau la propunerea şefilor structurilor Direcţiei Generale Anticorupţie care au propus acordarea ei, pentru fapte de natură a aduce atingere reputaţiei şi prestigiului profesiei exercitate pentru fapte care lezează interesele şi imaginea Direcţiei Generale Anticorupţie.
    (2) Persoanele cărora li s-a retras distincţia onorifică sunt obligate să restituie emblema de onoare împreună cu brevetul însoţitor.

    ART. 8
    În caz de deces, emblema de onoare împreună cu documentul însoţitor rămân moştenitorilor legali, fără drept de a le purta.

    ART. 9
    Emblema de onoare se confecţionează în limita bugetului anual alocat.

    ART. 10
    Emblemele de onoare se păstrează în cutii de carton de culoare albastră, pe capacul cărora este imprimată denumirea emblemei.

    ART. 11
    Elementele de compoziţie descrise, materialul, forma grafică a figurilor folosite, dimensiunile, cromatica şi panglica care individualizează emblema de onoare a Direcţiei Generale Anticorupţie sunt cele din planşele cuprinse în anexele nr. 1 şi 2.

    ART. 12
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 13
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul afacerilor interne,
                    Bogdan Despescu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 25 noiembrie 2022.
    Nr. 178.
    ANEXA 1

    EMBLEMA DE ONOARE
    a Direcţiei Generale Anticorupţie
    Emblema de onoare a Direcţiei Generale Anticorupţie*), confecţionată din tombac argintiu, are la bază şi poziţionat pe avers însemnul heraldic al acestei unităţi, fără deviză, după cum urmează: în scut, pe albastru, o spadă de argint, aşezată în pal, cu vârful în jos, înconjurată de două ramuri de lauri, de acelaşi metal, încrucişate în săritoare în partea de jos şi ale căror extremităţi superioare ating garda armei.
    Compoziţia heraldică broşează pe o cruce recruciată metalică, smălţuită albastru, de 60 mm şi grosimea de 3 mm.
    Pe revers este scrisă orizontal, cu litere majuscule şi pe patru rânduri, denumirea distincţiei: EMBLEMA DE ONOARE/A/DIRECŢIEI GENERALE/ANTICORUPŢIE, iar dedesubt, pe două rânduri, deviza: „INTEGRITATE PENTRU/CREDIBILITATE“.
    Tot pe revers, de partea superioară a crucii este ataşat un dispozitiv de prindere terminat cu inel, cu diametrul de 15 mm, ambele argintii, de care este legată o panglică de rips moarat, lată de 36 mm, cu trei benzi verticale, de aceeaşi lăţime, argintie-albastră-argintie.
    *) Emblema de onoare este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    BREVETUL
    pentru conferirea emblemei de onoare
    Brevetul*), prin care se atestă conferirea emblemei de onoare, este de culoare alb-gălbui, având pe margini un ainfas dreptunghiular ornat cu motive florale argintii. Pe fundalul interior al chenarului, în partea dreaptă, este reprezentarea grafică, contur alb-negru, a acestei distincţii. În partea de sus, pe centru, este scris textul Direcţia Generală Anticorupţie, iar dedesubt s-a plasat însemnul heraldic color al acestei unităţi, aşa cum apare în Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare. Sub însemnul heraldic de mai sus este scris, pe patru rânduri: Brevet/pentru/„EMBLEMA DE ONOARE A/DIRECŢIEI GENERALE ANTICORUPŢIE“, unde primul cuvânt este imprimat cu litere purpurii. Înscrisul mai cuprinde date privind gradul, numele şi prenumele (cu iniţiala tatălui), denumirea unităţii/subunităţii din care face parte, meritele pentru care se acordă, numărul şi data ordinului de conferire. Brevetul este validat prin semnătura directorului general şi ştampila unităţii emitente.
    *) Brevetul pentru conferirea emblemei de onoare este reprodus în facsimil.

 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016