Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 178 din 13 august 2019  privind modificarea, completarea şi abrogarea unor dispoziţii din sectorul energiei electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 178 din 13 august 2019 privind modificarea, completarea şi abrogarea unor dispoziţii din sectorul energiei electrice

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 690 din 21 august 2019
    Având în vedere prevederile art. IV din Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulamentul privind cadrul organizat de tranzacţionare pe piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 49/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 467 din 29 iulie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
    "c) persoanelor fizice sau juridice care, potrivit legii, pot desfăşura activităţi în sectorul energiei electrice fără a deţine o licenţă acordată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, respectiv persoanelor juridice având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene cărora Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei le-a confirmat dreptul de participare la pieţele de energie electrică din România."

    2. La articolul 4, litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) participant la piaţa centralizată cu negociere dublă continuă de energie electrică - titularul de licenţă sau persoana fizică sau juridică prevăzută la art. 3 lit. c) care se înscrie la această piaţă şi respectă convenţia de participare la aceasta; în cazul participării ca o singură entitate agregată a mai multor producători de energie electrică din surse regenerabile, este considerat participant acela dintre ei pe care aceştia îl desemnează să tranzacţioneze energia electrică;"

    3. La articolul 4, după litera m) se introduce o nouă literă, litera n), cu următorul cuprins:
    "n) entitate agregată - rezultatul asocierii dintre doi sau mai mulţi producători de energie electrică din surse regenerabile, în vederea participării împreună la piaţa concurenţială, conform prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    4. După articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 12^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 12^1
    (1) Participantului desemnat de o entitate agregată îi revin integral toate responsabilităţile şi drepturile prevăzute în convenţia de participare prevăzută la art. 12, precum şi cele prevăzute în reglementările naţionale şi/sau comunitare corespunzătoare participării la piaţa de energie electrică.
    (2) În cazul înregistrării participantului desemnat de o entitate agregată, aplicarea componentei de administrare a tarifului practicat de OPC-OTC se face la puterea instalată rezultată pentru entitatea agregată, comunicată OPC-OTC la momentul înregistrării.
    (3) În cazul participantului desemnat de o entitate agregată, acesta comunică OPC-OTC componenţa acesteia, iar OPC-OTC o publică şi o include în convenţia de participare a acestuia."



    ART. II
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţei intrazilnice de energie electrică, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 73/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 640 din 17 octombrie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) titularilor de licenţă din sectorul energiei electrice şi persoanelor fizice sau juridice care, potrivit legii, pot desfăşura activităţi în sectorul energiei electrice fără a deţine o licenţă acordată de ANRE, respectiv persoanelor juridice având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene cărora ANRE le-a confirmat dreptul de participare la pieţele de energie electrică din România;"

    2. La articolul 5, litera t) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "t) participant la PI - persoana fizică sau juridică prevăzută la art. 3 lit. a) care se înscrie la PI şi respectă convenţia de participare la aceasta; în cazul participării ca o singură entitate agregată a mai multor producători de energie electrică din surse regenerabile, este considerat participant acela dintre ei pe care aceştia îl desemnează să tranzacţioneze energia electrică;"

    3. La articolul 5, după litera ff) se introduce o nouă literă, litera gg), cu următorul cuprins:
    "gg) entitate agregată - rezultatul asocierii dintre doi sau mai mulţi producători de energie electrică din surse regenerabile, în vederea participării împreună la piaţa concurenţială, conform prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    4. După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 10^1
    (1) Participantului desemnat de o entitate agregată de producători de energie electrică pe bază de surse regenerabile de energie îi revin integral toate responsabilităţile şi drepturile prevăzute în convenţia de participare prevăzută la art. 10, precum şi cele prevăzute în reglementările naţionale şi/sau comunitare corespunzătoare participării la piaţa de energie electrică.
    (2) În cazul înregistrării participantului desemnat de o entitate agregată, aplicarea componentei de administrare a tarifului practicat de OPI se face la puterea instalată rezultată pentru entitatea agregată, care se comunică OPI la momentul înregistrării.
    (3) În cazul participantului desemnat de o entitate agregată, acesta comunică OPI componenţa acesteia, iar OPI o publică şi o include în convenţia de participare a acestuia."



    ART. III
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţei pentru ziua următoare de energie electrică cu respectarea mecanismului de cuplare prin preţ a pieţelor, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 82/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 668 din 11 septembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) titularilor de licenţă din sectorul energiei electrice şi persoanelor fizice sau juridice care, potrivit legii, pot desfăşura activităţi în sectorul energiei electrice fără a deţine o licenţă acordată de ANRE, respectiv persoanelor juridice având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene cărora ANRE le-a confirmat dreptul de participare la pieţele de energie electrică din România;"

    2. La articolul 5, punctul 42 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "42. participant la PZU - titularul de licenţă sau persoana fizică sau juridică prevăzută la art. 3 lit. a) care se înscrie la PZU şi respectă convenţia de participare la aceasta; în cazul participării ca o singură entitate agregată a mai multor producători de energie electrică din surse regenerabile, este considerat participant acela dintre ei pe care aceştia îl desemnează să tranzacţioneze energia electrică;"

    3. La articolul 5, punctul 50 se abrogă.
    4. La articolul 5, după punctul 64 se introduce un nou punct, punctul 65, cu următorul cuprins:
    "65. entitate agregată - rezultatul asocierii dintre doi sau mai mulţi producători de energie electrică din surse regenerabile, în vederea participării împreună la piaţa concurenţială, conform prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    5. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    Participarea la PZU este voluntară, fiind permisă operatorilor prevăzuţi la art. 3 lit. a), care au fost înregistraţi ca participanţi la PZU."

    6. Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 30
    Pentru a deveni participant la PZU, un operator dintre cei prevăzuţi la art. 3 lit. a) trebuie să fie înregistrat de OPEE conform prevederilor unei proceduri publice, elaborate de OPEE în acest scop, în urma unui proces de consultare publică."

    7. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    (1) Un operator dintre cei prevăzuţi la art. 3 lit. a) care doreşte să devină participant la PZU are obligaţia să achite tarifele aplicabile stabilite în conformitate cu reglementările în vigoare.
    (2) În cazul înregistrării participantului desemnat de o entitate agregată, aplicarea componentei de administrare a tarifului practicat de OPEE se face la puterea instalată rezultată pentru entitatea agregată, care se comunică OPEE la momentul înregistrării.
    (3) În cazul participantului desemnat de o entitate agregată, acesta comunică OPEE componenţa acesteia, iar OPEE o publică şi o include în convenţia de participare a acestuia."

    8. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    Înregistrarea la PZU se realizează ulterior înregistrării ca PRE de către un operator dintre cei prevăzuţi la art. 3 lit. a)."

    9. Articolul 35 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 35
    (1) OPEE stabileşte conţinutul convenţiei de participare la PZU, care trebuie să cuprindă drepturile şi responsabilităţile reciproce ale OPEE şi ale participantului la PZU. Înregistrarea ca participant la PZU devine efectivă după semnarea de către părţi a convenţiei de participare, de la data intrării în vigoare a acesteia.
    (2) Participantului la PZU desemnat de o entitate agregată îi revin integral toate responsabilităţile şi drepturile prevăzute în convenţia de participare prevăzută la alin. (1), precum şi cele prevăzute în reglementări naţionale şi/sau comunitare corespunzătoare participării la piaţa de energie electrică."

    10. Articolul 155 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 155
    Fiecare operator dintre cei prevăzuţi la art. 3 lit. a) care doreşte să fie înregistrat în calitate de participant la PZU, inclusiv OTS în calitate de participant implicit, trebuie să deschidă un cont în numerar la o bancă comercială care îndeplineşte criteriile prevăzute într-o procedură publică elaborată de OPEE, denumită în continuare bancă de decontare."

    11. Articolul 158 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 158
    Un operator dintre cei prevăzuţi la art. 3 lit. a) care doreşte să devină participant la PZU depune la OPEE, înainte de a transmite oferte de vânzare cu preţ negativ/oferte de cumpărare energie electrică cu preţ pozitiv, mandatul privind plata prin debitare directă încheiat cu banca sa de decontare care să permită OPEE încasarea sumelor la care este îndreptăţit conform notelor de decontare."

    12. Articolul 159 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 159
    OPEE are dreptul să solicite participantului la PZU constituirea unei garanţii financiare înainte ca respectivul participant la PZU să transmită oferte de cumpărare cu preţuri pozitive sau oferte de vânzare cu preţuri negative; participantul implicit nu este obligat să constituie garanţii financiare, dar ia toate măsurile astfel încât termenele de decontare să nu fie depăşite din cauza lipsei de disponibilităţi în conturile sale de decontare."



    ART. IV
    Regulamentul de funcţionare şi de decontare a pieţei de echilibrare, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 31/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 şi 166 bis din 22 februarie 2018, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4 alineatul (1), după litera nn) se introduce o nouă literă, litera oo), cu următorul cuprins:
    "oo) entitate agregată - rezultatul asocierii dintre doi sau mai mulţi producători de energie electrică din surse regenerabile, în vederea participării împreună la piaţa concurenţială, conform prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    (1) Un PPE înregistrat poate să delege drepturile şi responsabilităţile care îi revin în această calitate altui/altor PPE, prin includerea uneia sau a mai multora dintre UD/grupurile generatoare pe care le exploatează în una sau mai multe UD exploatate de acel/acei PPE, respectiv prin includerea CD pe care îl exploatează în CD exploatat de acel/acei PPE, în conformitate cu prevederile RPUPCD.
    (2) În cazul în care delegarea drepturilor şi responsabilităţilor conform prevederilor alin. (1) are ca efect constituirea unei UD formate doar din grupuri generatoare de energie electrică din surse regenerabile aparţinând membrilor unei entităţi agregate, această UD este încadrată, în conformitate cu prevederile art. 7, de către PPE desemnat de entitatea agregată, în categoria corespunzătoare tehnologiei care are puterea instalată cea mai mare în cadrul entităţii agregate.
    (3) Participantul desemnat al unei entităţi agregate trebuie să deţină calitatea de producător ce exploatează UD şi acestuia îi revin integral toate responsabilităţile şi drepturile corespunzătoare participării la PE."



    ART. V
    Regulile de transparentizare a decontării în cadrul părţilor responsabile cu echilibrarea, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 76/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 674 din 17 august 2017, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (2), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) entitate agregată - rezultatul asocierii dintre doi sau mai mulţi producători de energie electrică din surse regenerabile, în vederea participării împreună la piaţa concurenţială, conform prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 4, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
    "(4) Dacă mai mulţi membri ai PRE sunt asociaţi într-o entitate agregată, participantul desemnat al acesteia transmite o singură notificare aferentă întregii entităţi agregate, conform prevederilor alin. (1).
(5) În situaţia prevăzută la alin. (4), prevederile art. 5 se aplică pentru conturul entităţii agregate respective."



    ART. VI
    Regulamentul de programare a unităţilor de producţie şi a consumatorilor dispecerizabili, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 32/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 3 iunie 2013, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4, punctul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "28. participant la piaţa de echilibrare - titular de licenţă care exploatează unităţi dispecerizabile sau client final deţinător de consumatori dispecerizabili, care ofertează puterea disponibilă pe PE, în vederea utilizării acesteia de către OPE în scopul echilibrării SEN; în cazul participării ca o singură entitate agregată, este considerat participant titularul de licenţă pe care aceştia îl desemnează să tranzacţioneze energia electrică şi căruia îi revin integral toate responsabilităţile şi drepturile prevăzute în convenţia de participare la PE, aferente unităţilor dispecerizabile rezultate la nivelul entităţii agregate;"

    2. La articolul 4, după punctul 41 se introduce un nou punct, punctul 42, cu următorul cuprins:
    "42. entitate agregată - rezultatul asocierii dintre doi sau mai mulţi producători de energie electrică din surse regenerabile, în vederea participării împreună la piaţa concurenţială, conform prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    3. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    Fiecare titular de licenţă, inclusiv responsabilul desemnat în cazul unei entităţi agregate, depune toate eforturile în vederea adaptării producţiei şi/sau a încheierii de tranzacţii de vânzare şi/sau cumpărare de energie electrică astfel încât suma dintre producţie, import şi achiziţie să fie egală cu suma dintre consum, export şi vânzare la nivelul fiecărui interval de dispecerizare. Titularii de licenţă, inclusiv responsabilii desemnaţi de entităţile agregate, trimit înainte de ora 16,30 a zilei anterioare celei de livrare valorile acestor mărimi la PRE căreia şi-au delegat responsabilitatea echilibrării, precum şi la OTS. O NF este considerată ca fiind în dezechilibru dacă suma producţiei, importurilor şi SB primite nu este egală cu suma consumului, exporturilor şi SB livrate, separat pentru fiecare zonă de tranzacţionare şi interval de dispecerizare."



    ART. VII
    Societatea Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale „OPCOM“ - S.A. şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A. actualizează în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin procedurile şi/sau convenţiile în concordanţă cu prevederile ordinului şi le publică pe pagina proprie de internet.

    ART. VIII
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. IX
    Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. X
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 13 august 2019.
    Nr. 178.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016