Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 171 din 23 septembrie 2020  pentru aprobarea Condiţiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 171 din 23 septembrie 2020 pentru aprobarea Condiţiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanţă

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 876 din 25 septembrie 2020
    Având în vedere prevederile art. 22 alin. (1^1),art. 53, art. 55 alin. (1), art. 56 alin. (3), art. 57 alin. (6), art. 75 alin. (1) lit. d) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Se aprobă Condiţiile de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanţă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    (1) Furnizarea energiei electrice la clienţii casnici se realizează de către furnizorii de ultimă instanţă în baza contractelor încheiate în conformitate cu prevederile contractului-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
    (2) Furnizarea energiei electrice la clienţii noncasnici beneficiari de serviciu universal şi la cei preluaţi pentru că nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă se realizează de către furnizorii de ultimă instanţă în baza contractelor încheiate în conformitate cu prevederile contractului-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
    (3) În contractele de furnizare a energiei electrice încheiate între furnizorii de ultimă instanţă şi clienţii noncasnici din portofoliul propriu care nu au uzat de eligibilitate şi nu îndeplinesc condiţiile sau nu au solicitat să beneficieze de serviciul universal clauzele se stabilesc de către părţi. Preţul pentru aceşti clienţi se stabileşte de către fiecare furnizor de ultimă instanţă, pentru fiecare zonă de reţea, pe criterii concurenţiale.
    (4) Contractele încheiate, în baza contractului-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, între furnizorii de ultimă instanţă şi clienţii noncasnici din portofoliul propriu, care nu au uzat de eligibilitate şi nu îndeplinesc condiţiile sau nu au solicitat să beneficieze de serviciul universal, rămân în vigoare până la data de 31 decembrie 2021, dacă perioada de valabilitate a acestora excedează acestei date.

    ART. 3
    Începând cu data de 1 ianuarie 2021, clienţii casnici aflaţi în portofoliul furnizorilor de ultimă instanţă pot să beneficieze în continuare de serviciul universal, prin menţinerea relaţiei contractuale cu furnizorul de ultimă instanţă în al cărui portofoliu se află sau prin încheierea unui contract cu un alt furnizor de ultimă instanţă, la preţul din oferta pentru serviciul universal a acestuia, sau pot să îşi aleagă un furnizor de energie electrică cu care să încheie un contract pentru furnizarea energiei electrice în regim concurenţial.

    ART. 4
    Începând cu data de 1 ianuarie 2021, ca urmare a eliminării tarifelor reglementate, consumul de energie electrică al clienţilor casnici care nu au ales o ofertă concurenţială şi nu au încheiat un contract pe piaţa concurenţială se facturează de către furnizorii de ultimă instanţă cu care aveau încheiat un contract de furnizare în vigoare la data de 31 decembrie 2020, la preţul din oferta pentru serviciul universal, stabilit în conformitate cu prevederile din anexa la prezentul ordin.

    ART. 5
    În factura emisă clienţilor casnici şi noncasnici beneficiari de serviciu universal, furnizorul de ultimă instanţă are obligaţia de a detalia, în câmpul „Alte informaţii/Detalieri“, structura preţului aplicat.

    ART. 6
    (1) Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a informa clienţii din portofoliul propriu cu privire la modificarea preţului energiei electrice furnizate în termenele prevăzute în Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), până la data de 31 decembrie 2020 informarea clienţilor casnici din portofoliu cu privire la modificarea preţului energiei electrice furnizate se va face în termenele prevăzute în anexa la prezentul ordin.

    ART. 7
    Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a publica pe pagina proprie de internet preţul aplicabil clienţilor beneficiari de serviciu universal şi, după caz, preţul aplicabil clienţilor noncasnici care nu au uzat de eligibilitate şi nu îndeplinesc condiţiile sau nu au solicitat să beneficieze de serviciul universal, defalcat pe componente (preţ de furnizare, tarife reglementate pentru servicii), precum şi perioada de aplicare a acestora.

    ART. 8
    Furnizorii de ultimă instanţă desemnaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestuia.

    ART. 9
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2020.

    ART. 10
    (1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2020 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 şi pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiat între producătorii de energie electrică şi furnizorii de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 501 din 12 iunie 2020.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), art. 3 din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2020 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 şi pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiat între producătorii de energie electrică şi furnizorii de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 501 din 12 iunie 2020, se abrogă la data de 1 decembrie 2020.
    (3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), art. 4 şi 8 din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2020 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 şi pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiat între producătorii de energie electrică şi furnizorii de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 501 din 12 iunie 2020, se abrogă la data de 1 ianuarie 2021.

    ART. 11
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, pct. 4.4, alin. (3^1) din Condiţiile generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici şi noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, a condiţiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, a modelului facturii de energie electrică şi a modelului convenţiei de consum energie electrică, utilizate de furnizorii de ultimă instanţă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 451 din 24 iunie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.



                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Zoltan Nagy-Bege

    Bucureşti, 23 septembrie 2020.
    Nr. 171.
    ANEXA 1

    CONDITII

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016