Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 170 din 12 noiembrie 2021  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 321/2007 pentru aplicarea, în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, a unor dispoziţii din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 170 din 12 noiembrie 2021 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 321/2007 pentru aplicarea, în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, a unor dispoziţii din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1089 din 15 noiembrie 2021
    În temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 321/2007 pentru aplicarea, în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, a unor dispoziţii din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 728 din 26 octombrie 2007, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Corpul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti este alcătuit din militari cu grade de soldat, fruntaş, caporal clasa a III-a, caporal clasa a II-a, caporal clasa I."

    2. Articolul 2 se abrogă.
    3. Articolul 4 se abrogă.
    4. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Sunt recrutate şi selecţionate în corpul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele criterii:
    a) au cetăţenie română şi domiciliul în România;
    b) sunt absolvenţi cel puţin ai învăţământului general obligatoriu, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) au solicitat, în scris, angajarea într-o funcţie de soldat sau gradat profesionist;
    d) sunt declaraţi «apt medical»;
    e) sunt declaraţi «apt» la evaluarea psihologică;
    f) sunt apţi din punct de vedere fizic;
    g) nu au antecedente penale şi nu se află în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
    h) nu fac parte din organizaţii interzise de legislaţia română şi nu sunt membri ai unor organizaţii sau culte religioase incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice profesiei militare;
    i) nu sunt asociaţi unici ori participanţi direcţi la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale ori a altor organizaţii cu scop lucrativ sau comercial, iar dacă sunt în una dintre aceste situaţii, se obligă prin semnarea unui angajament ca, din momentul selecţionării pentru profesia de soldat sau gradat profesionist, să renunţe la această calitate;
    j) nu sunt membri ai unor partide, formaţiuni sau organizaţii politice, iar dacă sunt membri, se angajează în scris că, după admiterea în instituţia militară, vor renunţa la această calitate.
    (2) În funcţie de particularităţile misiunilor încredinţate, inspectoratele generale/similare pot stabili şi alte criterii de recrutare decât cele de la alin. (1), prin ordin al inspectorului general/similar, cu avizul Direcţiei generale management resurse umane.
    (3) Candidaţii care au efectuat anterior serviciul militar prin una dintre formele prevăzute de lege pot fi recrutaţi şi selecţionaţi pentru angajarea ca soldat/gradat profesionist, indiferent de arma sau specializarea trecută în livretul militar.
    (4) Aptitudinea/Inaptitudinea prevăzută la alin. (1) lit. d) se constată de structurile de specialitate ale MAI, printr-o examinare medicală, în aceleaşi condiţii şi potrivit aceloraşi bareme medicale stabilite de reglementările specifice în domeniu pentru cadrele militare.
    (5) Aptitudinea/Inaptitudinea prevăzută la alin. (1) lit. e) se constată de structura de specialitate a MAI, în aceleaşi condiţii stabilite de reglementările specifice în domeniu pentru cadrele militare. Evaluarea psihologică se susţine înaintea examinării medicale."

    5. După articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    (1) Posturile vacante de soldaţi şi gradaţi profesionişti se ocupă prin concurs sau examen.
    (2) Concursurile sau examenele prevăzute la alin. (1) se organizează exclusiv pentru posturile finanţate, cu aprobarea ministrului afacerilor interne. Aprobarea este valabilă pe parcursul exerciţiului bugetar anual în care a fost acordată.
    (3) Probele de concurs, procedura de constituire şi atribuţiile comisiilor de concurs, de corectare, de departajare a candidaţilor, precum şi orice alte aspecte privind organizarea şi desfăşurarea concursului se stabilesc prin ordinul inspectorului general/similar prevăzut la art. 5 alin. (2).
    (4) Concursurile sau examenele prevăzute la alin. (1) pot fi organizate în centre de selecţie, stabilite prin ordin al inspectorului general/similar."

    6. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Fiecărui candidat recrutat i se întocmeşte un dosar de recrutare. Modalitatea de constituire, conţinutul dosarului de recrutare, precum şi modul de depunere a acestuia sunt cele stabilite de actele normative care reglementează activităţile de management resurse umane în unităţile militare ale MAI."

    7. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Recrutarea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti se realizează de către comisiile de recrutare, ale căror componenţă şi atribuţii se stabilesc prin ordin al inspectorului general/similar."

    8. La articolul 9, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Durata modulului instruirii individuale este de 4 săptămâni, a modulului perfecţionării instruirii de specialitate este de cel puţin 8 săptămâni, iar a cursului de bază pentru formarea deprinderilor de comandă este de la 2 până la 9 săptămâni, în funcţie de specificul funcţiei pentru care este organizat. Durata programelor de formare profesională continuă, prevăzute la art. 8 alin. (5), se stabileşte după identificarea nevoilor de instruire, potrivit specificului atribuţiilor pentru care sunt organizate."

    9. La articolul 9, alineatul (5) se abrogă.
    10. La articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) Candidaţii declaraţi «Admis» în urma procesului de selecţie sunt luaţi în evidenţă pe timpul perioadei de formare de către structurile de resurse umane ale unităţii militare angajatoare. Pentru candidaţii declaraţi «Admis» care deţin grade militare în rezervă, structurile de resurse umane informează centrul militar pe raza căruia îşi au domiciliul, în vederea actualizării datelor de evidenţă militară."

    11. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) La finalizarea programului de formare, soldaţii şi gradaţii profesionişti încheie un prim contract cu unităţile militare de recrutare, pe o durată de 4 ani. La expirarea acestuia, în cazul în care optează să rămână în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul aceleiaşi unităţi militare sau la altă unitate militară, vor încheia noi contracte, pe o durată de 4 ani. Modelul contractului pentru angajare este prevăzut în anexa nr. 3."

    12. La articolul 11, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Soldaţii şi gradaţii profesionişti care au o vechime în serviciu în această calitate de cel puţin 15 ani pot încheia cu Ministerul Afacerilor Interne contracte pe perioadă nedeterminată până la limita maximă de vârstă până la care aceştia pot fi menţinuţi în activitate."

    13. La articolul 12, alineatul (4) se abrogă.
    14. La articolul 13, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Soldaţii şi gradaţii profesionişti mutaţi dintr-o unitate în alta, în condiţiile legii, încheie noi contracte cu unitatea la care au fost mutaţi, în condiţiile art. 35 alin. (1) din lege.
(3) Propunerile de mutare dintr-o unitate în alta, în aceeaşi garnizoană ori în alta, sunt înaintate eşalonului superior de unitatea de provenienţă a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti respectivi, prin raport scris, conform prevederilor actelor normative în vigoare, la care se anexează rapoartele personale ale celor care solicită mutarea. Propunerile sunt soluţionate de structura de resurse umane şi aprobate de comandantul/şeful de la eşalonul superior."

    15. La articolul 18, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) reînnoire/încetare a contractului;"

    16. La articolul 26, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    (1) Pentru trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, comandantul/şeful direct al acestora întocmeşte un raport cu propunerile individuale de trecere în rezervă, conform reglementărilor în vigoare, pe care îl înaintează structurii de resurse umane. Aceasta, la rândul ei, întocmeşte proiectele de ordine, conform reglementărilor în vigoare stabilite pentru cadrele militare, la care anexează dosarele personale ale celor în cauză, pe care le înaintează spre aprobare comandantului/şefului unităţii.
    (2) După aprobare, o copie a ordinului emis de către comandantul/şeful unităţii se păstrează în cadrul unităţii, iar fişa matricolă se trimite la centrul militar zonal/judeţean/de sector pe raza căruia domiciliază."

    17. La articolul 27, alineatele (1) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a) din lege, la împlinirea limitei de vârstă în serviciu se face cu data ultimei zile a lunii în care împlinesc vârsta de 55 de ani.
    ..................................................................................................
    (8) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. h) din lege, când nu mai îndeplinesc criteriile specifice se face cu data constatării de către persoanele îndrituite a situaţiei concrete ce determină trecerea în rezervă. Criteriile specifice sunt criteriile stabilite în condiţiile prezentului ordin, precum şi condiţiile de ocupare a posturilor de soldat şi gradat profesionist."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul afacerilor interne,
                    Lucian Nicolae Bode

    Bucureşti, 12 noiembrie 2021.
    Nr. 170.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016