Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN  nr. 17 din 20 februarie 2019  pentru modificarea şi completarea Regulamentului de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2018, şi pentru modificarea articolului 25 din Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2019     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 17 din 20 februarie 2019 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2018, şi pentru modificarea articolului 25 din Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2019

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 141 din 21 februarie 2019
    Având în vedere prevederile art. 22 alin. (1^1) şi art. 54 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c), art. 8 lit. g) şi art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulamentul de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 129 din 12 februarie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3 alineatul (3), literele q) şi r) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "q) perioadă normală de desemnare - perioadă de 12 luni calendaristice consecutive în cazul FUI opţionali, care începe la data de 1 martie a fiecărui an, respectiv perioadă de 48 de luni calendaristice consecutive în cazul FUI obligat, care începe la data de 1 iulie a anului de selecţie;
r) preţ de referinţă - preţul pentru SU, aplicat de FUI obligat clienţilor noncasnici în regim de SU, avizat de ANRE pentru fiecare zonă de reţea conform reglementărilor aplicabile, faţă de care se aplică discounturile asumate de FUI opţionali prin ofertele cu preţ;"

    2. La articolul 3 alineatul (3), literele l), m), t) şi u) se abrogă.
    3. La articolul 11, după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1), cu următorul cuprins:
    "b^1) clienţi casnici la tarife reglementate, în cazul în care FUI opţional din aceeaşi zonă de reţea refuză solicitarea acestora de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, în condiţiile reglementărilor aplicabile;"

    4. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Tarifele reglementate/Preţurile aplicate în facturile emise clienţilor finali de către fiecare FUI obligat, pentru fiecare zonă de reţea pentru care este desemnat, se stabilesc conform reglementărilor aplicabile"

    5. La articolul 14, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) FUI opţional poate să refuze, motivat, solicitările clienţilor noncasnici de acordare SU, caz în care transmite răspuns solicitantului şi spre ştiinţă la ANRE, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare de la data solicitării."

    6. La articolul 14, alineatele (3)-(7) se abrogă.
    7. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    Tarifele reglementate/Preţurile aplicate în facturile emise clienţilor finali de către fiecare FUI opţional, pe fiecare zonă de reţea pentru care este desemnat, se stabilesc conform reglementărilor aplicabile."

    8. La articolul 23, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Anual, în perioada 1-10 februarie, orice furnizor care doreşte să fie desemnat în calitate de FUI opţional transmite la ANRE următoarele:
    (i) documentele prevăzute la art. 16 alin. (2) (cu excepţia furnizorilor deja desemnaţi în calitate de FUI obligaţi);
    (ii) documentele prevăzute la art. 17;
    (iii) oferta cu preţ, prevăzută la art. 19 lit. b); se pot transmite oferte cu preţ numai pentru zonele de reţea în care furnizorul respectiv nu este desemnat în calitate de FUI obligat"

    9. La articolul 23, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu următorul cuprins:
    "1^1. Prin excepţie de la prevederile pct. 1, pentru perioada de desemnare 1 martie 2019-29 februarie 2020, termenul de transmitere la ANRE a documentelor de către furnizorii care doresc să fie desemnaţi în calitate de FUI opţional este 25 februarie 2019."

    10. La articolul 23, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 3^1, cu următorul cuprins:
    "3^1. Prin excepţie de la prevederile pct. 3, pentru perioada de desemnare 1 martie 2019-29 februarie 2020, termenul de transmitere a documentelor/precizărilor suplimentare este de cel mult o zi lucrătoare de la primirea solicitării."

    11. Articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    (1) Până la data de 25 februarie, ANRE emite deciziile de desemnare a FUI opţionali şi, dacă este cazul, transmite furnizorilor eliminaţi din procesul de desemnare o informare, cu precizarea motivelor pentru care documentaţia a fost respinsă.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru perioada de desemnare 1 martie 2019-29 februarie 2020, ANRE emite deciziile de desemnare până la data de 28 februarie 2019."

    12. La articolul 25, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    (1) În primele două zile lucrătoare ale lunii februarie a fiecărui an, ANRE verifică situaţia fiecărui FUI opţional din punctul de vedere al criteriului de selecţie prevăzut la art. 19 lit. a) şi transmite FUI opţionali rezultatul acestei verificări, cel târziu la data de 5 aprilie."

    13. La articolul 54, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) În cazul clienţilor casnici, în cuprinsul contractelor prevăzute la alin. (2), sintagma «preţ final pentru serviciul universal» se înlocuieşte cu sintagma «tarif reglementat"



    ART. II
    Articolul 25 din Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 6 februarie 2019, se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    Prin derogare de la prevederile art. 21, pentru prima perioadă de aplicare, ANRE avizează valoarea P_SUop,i pentru fiecare FUI_op, în conformitate cu prevederile metodologiei, exprimate în lei/kWh, publică avizele pe pagina proprie de internet şi le comunică FUI_op până la data de 28 februarie 2019."


    ART. III
    Prin excepţie de la prevederile art. 14 alin. (2) din Regulamentul de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2018, FUI opţional desemnat anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin poate să refuze, motivat, solicitările clienţilor de acordare SU, transmise până la data de 30 iunie 2019, caz în care transmite răspuns solicitantului şi spre ştiinţă la ANRE, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare de la data solicitării.

    ART. IV
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 25 alin. (1) din Regulamentul de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2018, pentru FUI opţional desemnat anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin, ANRE verifică situaţia acestuia, din punctul de vedere al criteriului de selecţie prevăzut la art. 19 lit. a) din acelaşi regulament, în primele două zile lucrătoare ale lunii iunie 2019 şi transmite FUI opţional rezultatul acestei verificări, cel târziu la data de 5 iunie 2019.
    (2) Prin excepţie de la prevederile art. 25 alin. (2) din Regulamentul de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2018, FUI opţional desemnat anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin, dacă îndeplineşte criteriul de selecţie şi doreşte să participe la un nou proces de desemnare, trebuie să transmită la ANRE scrisoarea de intenţie de participare prevăzută la art. 17 lit. a), oferta cu preţ prevăzută la art. 19 lit. b) şi documentele prevăzute la art. 16 alin. (2) din acelaşi regulament, în perioada 2-10 iunie 2019.
    (3) Prin excepţie de la prevederile art. 25 alin. (3) din Regulamentul de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2018, dacă FUI opţional desemnat anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin îndeplineşte criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 16 alin. (1) din acelaşi regulament, desemnarea lui se prelungeşte pentru o nouă perioadă, denumită perioadă de desemnare tranzitorie, prin emiterea, până la data de 25 iunie 2019, a unei noi decizii de desemnare, pentru perioada 1 iulie 2019-29 februarie 2020.

    ART. V
    Prin derogare de la prevederile art. 25 din Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2019, pentru prima perioadă de aplicare, în cazul FUIop desemnat anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin ANRE avizează valoarea P_SUop,i, în conformitate cu prevederile metodologiei, exprimate în lei/kWh, publică avizele pe pagina proprie de internet şi le comunică FUI_op după cum urmează:
    a) până la data de 28 februarie 2019, pentru perioada 1 martie 2019-30 iunie 2019;
    b) până la data de 30 iunie 2019, pentru perioada 1 iulie 2019-31 decembrie 2019.


    ART. VI
    Furnizorii de energie electrică şi operatorii de reţea duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestuia.

    ART. VII
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 20 februarie 2019.
    Nr. 17.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016