Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 17 din 13 februarie 2018  pentru modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 17 din 13 februarie 2018 pentru modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 193 din 2 martie 2018
    Văzând Referatul de aprobare nr. 6.743 din 22 noiembrie 2017, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi Direcţia generală control oficial din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
    ţinând cont de prevederile art. 6^3 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013 privind aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, cu completările ulterioare,
    în temeiul art. 3 alin. (1) şi (3), precum şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 şi 303 bis din 20 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În notă, la punctul 1, după litera v) se introduce o nouă literă, litera w), cu următorul cuprins:
    "w) testarea probelor în cadrul programelor cofinanţate de monitorizare, control şi eradicare a bolilor reprezintă examinarea probelor recoltate pentru supravegherea, monitorizarea şi eradicarea bolilor, utilizând toate componentele din fişele de calcul, stabilite ca fiind eligibile de LNR şi comunicate anual de ANSVSA prin note de serviciu, pentru determinarea costului unitar al unei probe."

    2. În notă, punctul 51 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "51. În perioada martie-iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor analizează în detaliu modalitatea de realizare a inspecţiilor oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul specific al exploataţiilor şi rezultatele obţinute în anii precedenţi. Inspecţiile în exploataţiile nonprofesionale se desfăşoară în perioada septembrie-octombrie. Plata pentru realizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale se efectuează numai în cazul în care au fost operate în baza naţională de date toate modificările identificate în teritoriu în momentul efectuării acestor inspecţii."

    3. În notă, după punctul 53 se introduc trei noi puncte, punctele 54-56, cu următorul cuprins:
    "54. Costul testelor cofinanţate de Comisia Europeană efectuate pentru supravegherea bolilor trebuie să se încadreze în costul eligibil al fiecărui test stabilit la plafonul menţionat în decizia grant a Comisiei Europene prin care sunt aprobate anual programele de supraveghere, control şi eradicare a bolilor care beneficiază de cofinanţare.
55. Fiecare DSVSA are obligaţia, încă din perioadele de linişte epidemiologică, să asigure obţinerea certificatelor de competenţe privind uciderea, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.099/2009 al Consiliului din 24 septembrie 2009 privind protecţia animalelor în momentul uciderii, de către cel puţin 5 medici veterinari oficiali, pe care să îi folosească în componenţa echipelor de ucidere.
56. Prelevarea, transportul şi examinarea probelor provenite din exploataţiile comerciale situate în zona de protecţie sau supraveghere a unui focar, în scopul acordării de derogări ori al ridicării restricţiilor, indiferent de boală, sunt suportate de la bugetul de stat."

    4. La capitolul 1 secţiunea 1, după punctul 72 se introduce un nou punct, punctul 73, cu următorul cuprins:
    "73. DERMATOZA NODULARĂ CONTAGIOASĂ A BOVINELOR
    Scop: menţinerea statutului de ţară liberă de dermatoză nodulară contagioasă
    I. Supravegherea în exploataţiile de bovine
    1. PRECIZĂRI TEHNICE
    Supravegherea pasivă
    Se realizează în contextul în care România este liberă de boală, fără aplicarea unui program de vaccinare. Are ca scop identificarea, notificarea şi raportarea precoce a oricărui simptom ce poate fi atribuit unei suspiciuni de boală, precum şi menţinerea sau schimbarea statusului de sănătate a animalului. Cazurile suspecte de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor la animale receptive din speciile bovine şi bubaline, indigene sau provenite din import sau comerţ intracomunitar, se investighează imediat, prin prelevarea de probe şi transmiterea acestora la LNR-IDSA sau unul dintre LSVSA desemnate. În acest caz se dispun măsuri imediate de restricţionare a mişcării animalelor susceptibile de boală, a celor posibil infectate, precum şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea.
    Simptomatologia bolii este descrisă în manualul de diagnostic elaborat de LNR.
    Suspiciunea de dermatoză nodulară contagioasă şi măsurile de restricţionare a mişcării animalelor se vor notifica imediat la ANSVSA.
    În caz de suspiciune se efectuează examene de laborator:
    a) examene virusologice - la LSVSA desemnate şi LNR-IDSA, pentru identificarea genomului virusului capripox prin Real Time-PCR sau PCR clasic, sau/şi la LNR-IDSA, pentru identificarea virionilor prin microscopie electronică, coloraţie negativă;
    b) în anumite cazuri stabilite de LNR-IDSA se pot efectua şi examene histologice pentru evidenţierea incluziilor intracelulare prin tehnica de colorare cu hematoxilin-eozină, în cadrul IDSA.
    Probele ce trebuie prelevate în vederea testării sunt reprezentate de: cruste, biopsii de ţesut cutanat cu leziuni, tampoane conjunctivale, nazale, orofaringiene, sânge prelevat pe EDTA, provenite de la animale vii, şi porţiuni de organe - limfonoduri, pulmon, ficat şi ţesut cutanat cu leziuni, provenite de la animale moarte.
    Prelevarea şi transmiterea probelor se efectuează în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 25/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, prelucrare primară, ambalare şi transport al probelor destinate examenelor de laborator în domeniul sănătăţii animalelor.
    Supravegherea activă
    Se realizează, la dispoziţia ANSVSA, în situaţii de risc epidemiologic, în condiţiile stabilite de aceasta.
    În situaţia introducerii şi răspândirii bolii pe teritoriul României, ANSVSA stabileşte şi dispune măsurile de supraveghere, control şi eradicare necesare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    În situaţii de risc epidemiologic, în care ANSVSA dispune realizarea unei supravegheri active pentru dovedirea statusului de ţară liberă de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor, aceasta se realizează prin examene serologice la LNR-IDSA.
    2. PRECIZĂRI EXECUŢIE
    Supravegherea pasivă
    Orice suspiciune de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor trebuie anunţată de către proprietari, îngrijitorii care desfăşoară zilnic activităţi de îngrijire a animalelor, medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi şi medicii veterinari oficiali.
    Importul/Comerţul intracomunitar de/cu animale din speciile receptive la dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor, produse sau subproduse provenite de la acestea se realizează conform prevederilor Deciziei de punere în aplicare (UE) 2016/2008 a Comisiei din 15 noiembrie 2016 privind măsurile zoosanitare de combatere a dermatozei nodulare contagioase în anumite state membre.
    Medicul veterinar oficial din PIF are responsabilitatea identificării şi notificării oricărei suspiciuni de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor.
    În caz de suspiciune sau apariţie a unui focar se aplică măsurile generale de control prevăzute în Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 133/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care introduce măsuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor şi măsuri specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, cu modificările şi completările ulterioare.
    Prelevarea probelor se realizează de către medicul veterinar oficial sau de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
    Supravegherea activă
    Prelevarea probelor se realizează conform reglementărilor în vigoare şi măsurilor de supraveghere, control şi eradicare dispuse de ANSVSA în situaţii de risc epidemiologic.
    Diagnosticul de confirmare a focarelor primare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor se realizează la LNR-IDSA, prin identificarea genomului virusului capripox prin Real Time-PCR sau PCR clasic sau/şi prin identificarea virionilor prin microscopie electronică, coloraţie negativă. În cazul focarelor secundare, diagnosticul de confirmare se realizează şi la DSVSA desemnate, conform instrucţiunilor LNR-IDSA.
    3. VACCINAREA
    Este aplicabilă în cazul în care în România este confirmată boala şi trebuie derulat un program de monitorizare, control şi eradicare.
    La confirmarea primului focar de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor, în funcţie de riscul epidemiologic, în România se va aplica un program de vaccinare de urgenţă pentru teritoriul dispus de ANSVSA.
    4. PRECIZĂRI DE EXECUŢIE
    Vaccinarea de urgenţă se implementează în România la confirmarea primului focar al bolii pe teritoriul ţării, ca urmare a deciziei Centrului Naţional de Combatere a Bolilor. Aceasta se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, sub supravegherea DSVSA. Vaccinarea se realizează utilizându-se ace de unică folosinţă, care sunt ulterior depozitate în siguranţă şi distruse. Vaccinul este păstrat în condiţiile indicate de producător şi administrat în aceeaşi zi în care este deschis flaconul. Echipele de vaccinare respectă măsuri stricte de biosecuritate atunci când efectuează vaccinarea. Flacoanele goale trebuie păstrate şi restituite la DSVSA la sfârşitul zilei de lucru. În caz de discrepanţe, se iau măsuri corective.
    Planul de vaccinare include şi examinările clinice în vederea depistării reacţiilor postvaccinale, prin controale aleatorii la faţa locului cu examinarea clinică a animalelor vaccinate. Această activitate este efectuată de medicii veterinari oficiali; toate neconformităţile se raportează şi se pun în aplicare măsurile recomandate de Comisia Europeană în acest sens.
    Notificarea bolii se face în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 79/2008, cu modificările şi completările ulterioare."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                    Geronimo Răducu Brănescu

    Bucureşti, 13 februarie 2018.
    Nr. 17.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016