Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 167 din 5 septembrie 2018  privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 167 din 5 septembrie 2018 privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 801 din 19 septembrie 2018
    Având în vedere prevederile art. 99 lit. e),l) şi m), ale art. 100 pct. 61,73,75^1 şi 89^1, ale art. 130 alin. (1) lit. m),n),o),r) şi s), ale art. 130^1,art. 145 alin. (5) şi ale art. 174 alin. (5) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ale premisei (19) din Regulamentul (UE) nr. 715/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.775/2005,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 şi 171 bis din 29 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) În cuprinsul Codului reţelei sunt utilizate următoarele abrevieri:
    AC - autoritate competentă;
    CD - client direct;
    GNL - gaze naturale lichefiate;
    OBA - cont de echilibrare operaţională;
    OD - operator de distribuţie;
    OÎ - operator de înmagazinare;
    OTS - operator de transport şi de sistem;
    PE - piaţa de echilibrare a gazelor naturale;
    PIP - preţul de închidere al pieţei de echilibrare a gazelor naturale;
    PPC - piaţa principală de capacitate;
    PSC - piaţa secundară de capacitate;
    PVT - punct virtual de tranzacţionare;
    SCADA - sistem de monitorizare, control şi achiziţii de date;
    SD - sistem de distribuţie a gazelor naturale;
    Smc - standard metru cub (volum măsurat în condiţii de bază: temperatura de 15°C şi presiunea de 1,01325 bar);
    SNT - sistemul naţional de transport al gazelor naturale din România;
    SRM - staţie de reglare-măsurare gaze naturale;
    TDZ - tarif de dezechilibru zilnic;
    UR - utilizator al reţelei"

    2. La articolul 6 alineatul (2), după definiţia „Condiţii de bază“ se introduce o nouă definiţie, cu următorul cuprins:
    "Cont de echilibrare operaţională - cont între OTS şi OÎ sau între OTS şi producătorii de gaze naturale, utilizat la gestionarea diferenţelor de direcţionare a fluxurilor de gaze naturale în punctele de intrare/ieşire aflate la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană în cazul OÎ sau la gestionarea diferenţelor între cantitatea de gaze naturale introdusă în SNT şi cea nominalizată în cazul producătorilor, în scopul simplificării contabilizării cantităţilor de gaze naturale pentru UR vizaţi;"

    3. La articolul 6 alineatul (2), după definiţia „Dezechilibru zilnic“ se introduce o nouă definiţie, cu următorul cuprins:
    "Echilibrarea operaţională - reprezintă acţiunile pe care OTS este obligat să le întreprindă astfel încât:
    a) cantitatea de gaze naturale prognozată a fi existentă în SNT la finalul zilei gaziere D să se încadreze în limitele optime de funcţionare ale SNT, aşa cum sunt stabilite prin procedurile operaţionale ale OTS şi publicate pe pagina sa de internet;
    b) să compenseze până la sfârşitul zilei gaziere D dezechilibrele dintre intrările şi ieşirile din ziua gazieră respectivă în scopul exploatării viabile din punct de vedere economic şi eficientă a sistemului naţional de transport;"

    4. La articolul 6 alineatul (2), definiţiile „Facilitate de transfer de capacitate (FTC)“, „Facilitate de transfer de gaze naturale (FTG)“ şi „Partener al UR“ se abrogă.
    5. La articolul 6 alineatul (2), după definiţia „Jurnalul de calibrare“ se introduce o nouă definiţie, cu următorul cuprins:
    "Notificare - informare pusă la dispoziţia participanţilor la PE, privind cantităţile de gaze naturale tranzacţionate pe PE pentru fiecare zi gazieră de livrare;"

    6. La articolul 6 alineatul (2), după definiţia „Operator de sistem adiacent“ se introduc trei noi definiţii, cu următorul cuprins:
    "Operator terţ - operator economic desemnat de către producători să asigure operarea unui punct fizic de intrare din perimetrele de producţie în conformitate cu reglementările în vigoare;
    Piaţă principală de capacitate - cadrul, pus la dispoziţie şi operat de OTS, organizat pentru desfăşurarea activităţilor de contractare şi derulare a contractelor aferente serviciilor de transport între diverşi operatori economici şi OTS;
    Piaţă secundară de capacitate - cadrul organizat, pus la dispoziţie şi operat de OTS, pentru desfăşurarea activităţilor de transfer al dreptului de utilizare a capacităţii şi a transferului complet al drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractele de transport, între diverşi UR sau între UR şi operatori economici;"

    7. La articolul 6 alineatul (2), după definiţia „Portofoliu de clienţi ai UR“ se introduc două noi definiţii, cu următorul cuprins:
    "Preţ de echilibru - preţ calculat automat de sistemul de tranzacţionare al PE astfel încât cantitatea tranzacţionabilă să fie maximă şi valoarea absolută a surplusului să fie minimă;
    Preţ de închidere a pieţei - preţul de echilibru din ziua de tranzacţionare determinat la momentul închiderii pieţei de echilibrare a gazelor naturale;"

    8. La articolul 13^1 alineatul (2), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) puncte virtuale de intrare din perimetrele de producţie. Pentru fiecare producător se constituie câte un punct virtual de intrare din perimetrele de producţie, prin gruparea punctelor fizice de intrare din perimetrele de producţie operate de producătorul respectiv. Punctul fizic de intrare din perimetrele de producţie, comun mai multor producători, va fi alocat în mod corespunzător punctului virtual al fiecăruia dintre respectivii producători. În situaţia în care un producător deţine un singur punct fizic la interfaţa cu SNT, acesta va fi asimilat unui punct virtual;
b) puncte virtuale de intrare din depozitele de înmagazinare subterană, pentru extracţia de gaze naturale din depozitele de înmagazinare subterană. Pentru fiecare operator de înmagazinare se constituie câte un punct virtual de intrare din depozitele de înmagazinare subterană, prin gruparea punctelor fizice de intrare din depozitele de înmagazinare subterană operate de operatorul de înmagazinare respectiv. În situaţia în care un operator de înmagazinare subterană deţine un singur punct fizic la interfaţa cu SNT, acesta va fi asimilat unui punct virtual."

    9. La articolul 17^1 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) puncte virtuale de ieşire spre depozitele de înmagazinare subterană, pentru injecţia de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană. Pentru fiecare operator de înmagazinare se constituie câte un punct virtual de ieşire spre depozitele de înmagazinare subterană, prin gruparea punctelor fizice de ieşire spre depozitele de înmagazinare subterană operate de operatorul de înmagazinare respectiv. În situaţia în care un operator de înmagazinare deţine un singur punct fizic la interfaţa cu SNT, acesta va fi asimilat unui punct virtual."

    10. La articolul 17^1 alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) puncte virtuale de ieşire spre CD. Pentru fiecare CD se constituie câte un punct virtual de ieşire prin gruparea punctelor fizice de ieşire spre CD respectiv. În situaţia în care un CD deţine un singur punct fizic de ieşire din SNT, acesta va fi asimilat unui punct virtual."

    11. După articolul 17^3, titlul secţiunii „Punctul virtual de tranzacţionare (PVT)“ se înlocuieşte cu „Reguli de acces şi utilizare a PVT“.
    12. Articolul 17^4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17^4
    (1) În vederea accesului la PVT, UR (client final, furnizor, trader, OD şi OÎ) încheie cu OTS, în mod obligatoriu, un contract de echilibrare şi acces la PVT, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1^3.
    (2) În situaţia neîncheierii cu OTS a contractului de echilibrare şi acces la PVT, precum şi în cazul rezilierii sau suspendării acestuia datorită neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către UR, OTS interzice dreptul UR de a tranzacţiona în PVT şi întrerupe prestarea serviciului de transport ce face obiectul contractelor de transport pe punctele de intrare/ieşire în/din SNT, cu notificarea prealabilă a UR.
    (3) În vederea accesului la PVT, operatorii pieţelor centralizate şi contrapărţile centrale încheie cu OTS o convenţie privind accesul la PVT şi schimbul de date.
    (4) Participanţii la tranzacţionare în PVT menţionaţi la alin. (1) şi (3) notifică zilnic, în platforma informaţională care deserveşte PVT, transferurile dreptului de proprietate exprimate în unităţi de energie.
    (5) Solicitările privind încheierea unui contract de echilibrare şi acces la PVT şi a convenţiei privind accesul la PVT, după caz, se transmit înainte de data de la care participantul la tranzacţionare intenţionează să notifice tranzacţiile în PVT. Solicitarea va conţine cel puţin următoarele informaţii: datele de identificare, tipul de participant (client final, OD, OÎ, furnizor operator al pieţei centralizate, trader, contraparte centrală) şi va fi însoţită de documente justificative.
    (6) OTS răspunde solicitării transmise în conformitate cu prevederile alin. (5) în cel mult 10 zile lucrătoare de la primirea acesteia prin transmiterea spre contrasemnare a contractului, semnat în 2 exemplare originale, sau a refuzului său motivat.
    (7) UR returnează contractul semnat de reprezentanţii săi legali cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data primei notificări în PVT.
    (8) UR prezintă OTS dovada ratingului/constituirii garanţiei aferente contractului de echilibrare şi acces la PVT cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data primei notificări în PVT.
    (9) Accesul la platforma informaţională care deserveşte PVT se acordă conform procedurii de acces la platforma informaţională a OTS. Procedura de acces la platforma informaţională se publică pe pagina de internet a OTS. În urma acordării accesului la platforma informatică, fiecărui participant i se atribuie un cod de identificare.
    (10) UR are dreptul de acces la serviciile de transfer al dreptului de proprietate oferite de OTS în PVT, pe durata valabilităţii contractelor de echilibrare şi acces la PVT încheiate cu OTS."

    13. După articolul 17^4 se introduc patru noi articole, articolele 17^5-17^8, cu următorul cuprins:
    "ART. 17^5
    (1) Notificările sunt transmise de participanţii la tranzacţionare prevăzuţi la art. 17^4 alin. (1) şi alin. (3), după caz, direct în platforma informaţională care deserveşte PVT şi conţin următoarele informaţii:
    a) codul de identificare al UR care cedează dreptul de proprietate;
    b) codul de identificare al UR care primeşte dreptul de proprietate;
    c) ziua gazieră la care se referă notificarea;
    d) cantitatea de gaze naturale care face obiectul transferului dreptului de proprietate, exprimată în unităţi de energie;
    e) tipul notificării (cedare sau primire a dreptului de proprietate).
    (2) Notificările sau modificările acestora se transmit OTS, pentru fiecare zi în parte, până la sfârşitul zilei gaziere la care se referă notificarea. OTS confirmă primirea notificărilor/ modificărilor. Participantul la tranzacţionare este responsabil pentru asigurarea mijloacelor informatice care să îi permită transmiterea şi primirea informaţiilor prin utilizarea platformei informaţionale care deserveşte PVT.
    (3) În situaţia în care, din motive tehnice, platforma informaţională care deserveşte PVT nu este operaţională, schimbul de informaţii este efectuat prin intermediul următoarelor servicii de comunicare alternativă:
    a) e-mail, în formatul specificat în documentaţia tehnică de utilizare a modulului PVT, parte din platforma informaţională care deserveşte PVT;
    b) fax, în cazul în care este indisponibil serviciul de comunicare prevăzut la lit. a).
    ART. 17^6
    (1) Pentru validarea notificărilor, OTS efectuează următoarele verificări:
    a) dacă notificarea conţine toate informaţiile solicitate;
    b) dacă participantul la tranzacţionare îndeplineşte condiţiile de acces la PVT;
    c) în situaţia în care notificările sunt transmise de către contrapartea centrală sau de către operatorul platformei de tranzacţionare, se verifică dacă suma poziţiilor nete de vânzare este egală cu suma poziţiilor nete de cumpărare. Notificările transmise, în numele UR, de către operatorii platformelor de tranzacţionare sau de contrapărţile centrale sunt înregistrate direct în portofoliul UR fără a fi necesară o confirmare din partea acestuia;
    d) în situaţia în care notificările sunt transmise de către UR, OTS corelează cele două notificări, iar în caz de diferenţe aplică regula «cea mai mică dintre».
    (2) OTS respinge notificările care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) şi informează UR cu privire la aceasta precizând motivele.
    (3) După validarea notificării, OTS transmite o confirmare către UR implicaţi în tranzacţie.
    ART. 17^7
    (1) Transferul dreptului de proprietate are loc în momentul transmiterii confirmării de către OTS către UR implicaţi în tranzacţie.
    (2) În cazul transferurilor dreptului de proprietate notificate de către contrapartea centrală sau de operatorul platformei de tranzacţionare, OTS confirmă automat respectivele cantităţi, în maximum 30 de minute de la înregistrarea notificării.
    (3) În cazul transferurilor bilaterale OTS determină cantitatea transferată, pe baza principiului «cea mai mică dintre», la fiecare 30 de minute pe parcursul zilei gaziere şi confirmă părţilor cantităţile transferate, în maximum 1 oră de la înregistrarea notificării. Cantitatea transferată se determină prin diferenţa dintre suma cantităţilor notificate ca vândute şi suma cantităţilor notificate ca achiziţionate de către aceeaşi pereche de UR. Pentru determinarea cantităţii aferente unui transfer al dreptului de proprietate, OTS ia în calcul ultima versiune a notificărilor aferente acelui transfer.
    ART. 17^8
    (1) Cantităţile care fac obiectul transferurilor dreptului de proprietate confirmate sunt luate în calcul la determinarea dezechilibrului zilnic al UR, după cum urmează: notificările de vânzare se înregistrează ca ieşiri din portofoliul UR, iar notificările de cumpărare se înregistrează ca intrări în portofoliul UR.
    (2) Dezechilibrul zilnic iniţial şi cel final ale UR vor fi prezentate într-un raport aferent fiecărui UR după finalizarea procedurilor de calcul al dezechilibrelor."

    14. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    În punctele virtuale de intrare/ieşire în/din SNT se aplică următoarele proceduri/operaţiuni prevăzute de Codul reţelei:
    a) rezervarea de capacitate;
    b) comunicarea programului de transport;
    c) nominalizarea/renominalizarea;
    d) corelarea nominalizărilor;
    e) alocarea;
    f) returnarea de capacitate;
    g) transferul dreptului de utilizare a capacităţii rezervate;
    h) transferul complet al drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractul de transport aferent punctelor de intrare în SNT/contractul de transport aferent punctelor de ieşire din SNT;
    i) determinarea respectării şi asigurării nivelului capacităţii rezervate şi aplicarea tarifelor de depăşire a capacităţii rezervate şi de neasigurare a capacităţii rezervate."

    15. Articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    (1) OTS oferă, pe bază fermă şi/sau întreruptibilă (doar în cazul în care produsele de capacitate pe bază fermă nu sunt disponibile), următoarele produse de capacitate:
    a) anuală - pentru un an gazier sau mai mulţi ani gazieri;
    b) trimestrială - pentru un trimestru sau mai multe trimestre cu încadrare în anul gazier (trimestrele consecutive ale anului gazier încep la 1 octombrie, 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie);
    c) lunară - pentru o lună sau mai multe luni cu încadrare în anul gazier;
    d) zilnică - pentru o zi gazieră sau mai multe zile gaziere cu încadrare în lună;
    e) intrazilnică - pentru orele rămase până la sfârşitul aceleiaşi zile gaziere.
    (2) Produsul prevăzut la alin. (1) lit. e) se oferă de către OTS pentru punctele virtuale de intrare prevăzute la art. 13^1 alin. (2) lit. a) şi b) şi pentru punctele virtuale de ieşire prevăzute la art. 17^1 alin. (2) lit. a), b) şi e) începând cu data de 1.10.2019."

    16. După articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 24^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 24^1
    OTS oferă servicii de rezervare a capacităţii pe punctele de intrare/ieşire în/din SNT, independent unele de celelalte."

    17. După articolul 25 se introduc patru noi secţiuni, secţiunea „Rezervarea de capacitate în punctele de intrare din perimetrele de producţie“, cuprinzând un nou articol, articolul 25^1, secţiunea „Rezervarea de capacitate în punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană“, cuprinzând un nou articol, articolul 25^2, secţiunea „Rezervarea de capacitate în punctele de ieşire spre SD“, cuprinzând un nou articol, articolul 25^3, şi secţiunea „Rezervarea de capacitate în punctele de ieşire spre CD“, cuprinzând un nou articol, articolul 25^4, cu următorul cuprins:
    "Rezervarea de capacitate în punctele de intrare din perimetrele de producţie
    ART. 25^1
    (1) Rezervarea de capacitate se efectuează în punctele virtuale de intrare în SNT din perimetrele de producţie.
    (2) Capacitatea în punctele de intrare în SNT din perimetrele de producţie poate fi rezervată doar de către producătorul titular al punctului virtual sau de către operatorul terţ desemnat de către acesta.
    (3) Capacitatea tehnică a punctelor virtuale se determină ca suma capacităţilor tehnice aferente punctelor fizice şi, după caz, a fracţiunilor care îi revin producătorului din punctele fizice în care mai mulţi producători predau gaze naturale.
    (4) Punctele fizice de intrare în SNT din perimetrele de producţie sunt operate în baza unui acord de interconectare încheiat între OTS şi producător sau, după caz, cu operatorul terţ.
    (5) Acordurile de interconectare prevăzute la alin. (4) conţin cel puţin prevederi referitoare la:
    a) măsurarea cantităţilor de gaze naturale;
    b) controlul fluxului de gaze naturale. Producătorul/ Operatorul terţ are obligaţia să controleze fluxurile de gaze naturale, astfel încât cantităţile contabilizate în OBA să tindă spre 0;
    c) stabilirea limitei OBA. Aceste limite ţin cont de posibilităţile tehnice de control al fluxului, precum şi de eventualele corecţii de măsurare;
    d) calitatea gazelor naturale;
    e) schimbul de informaţii;
    f) proceduri pentru situaţii de urgenţă;
    g) detalii cu privire la parametrii tehnici pentru fiecare punct fizic;
    h) drepturile, obligaţiile şi răspunderea părţilor.
    Rezervarea de capacitate în punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană
    ART. 25^2
    (1) Punctele fizice de la interfaţa cu depozitele de înmagazinare subterană sunt grupate în puncte virtuale de intrare/ieşire în/din SNT, câte unul pentru fiecare operator de înmagazinare.
    (2) Rezervarea de capacitate se efectuează în punctele virtuale de intrare/ieşire în/din SNT.
    (3) În situaţia în care un operator de înmagazinare deţine un singur punct fizic la interfaţa cu SNT, acesta va fi asimilat unui punct virtual.
    (4) Capacitatea disponibilă a punctelor virtuale se determină ca suma capacităţilor disponibile aferente punctelor fizice care compun punctul virtual şi se afişează de către OTS pe pagina proprie de internet.
    (5) Punctele de intrare în/ieşire din SNT la interfaţa cu depozitul de înmagazinare sunt operate în baza unui acord de interconectare încheiat între OÎ şi OTS.
    (6) Acordurile de interconectare conţin cel puţin prevederi referitoare la:
    a) reguli comerciale (stabilirea perechilor clienţi ai OÎ - clienţi ai OTS, fluxul de informaţii privind nominalizările/ renominalizările, corelarea/confirmarea acestora, alocarea cantităţilor pe UR);
    b) controlul fluxului de gaze naturale. OÎ are obligaţia să controleze fluxurile de gaze naturale injectate în/extrase din SNT, astfel încât cantităţile contabilizate în OBA să tindă spre 0;
    c) măsurarea cantităţilor de gaze naturale;
    d) stabilirea limitei OBA. Aceste limite ţin cont de posibilităţile tehnice de control al fluxului şi de eventualele corecţii de măsurare;
    e) calitatea gazelor naturale;
    f) schimbul de informaţii;
    g) proceduri pentru situaţii de urgenţă;
    h) detalii cu privire la parametrii tehnici pentru fiecare punct fizic;
    i) drepturile, obligaţiile şi răspunderea părţilor.
    Rezervarea de capacitate în punctele de ieşire spre SD
    ART. 25^3
    (1) Punctele fizice de ieşire spre SD vor fi grupate în puncte virtuale de ieşire, unul pentru fiecare OD.
    (2) Rezervarea de capacitate se efectuează în punctele virtuale de ieşire către SD de către UR care are calitatea de:
    a) client final racordat la SD care a încheiat cu OD contract de distribuţie;
    b) furnizor pentru portofoliul propriu de clienţi finali racordaţi la SD, care a încheiat cu OD contract de distribuţie;
    c) furnizor pentru portofoliul propriu de clienţi finali racordaţi la SD pentru care deţine şi calitatea de OD pentru SD respectiv;
    d) OD pentru asigurarea consumului tehnologic, după caz.
    (3) În situaţia în care un SD este conectat la alt SD racordat la SNT, capacitatea punctului virtual aferent SD racordat la SNT include şi capacitatea aferentă SD din aval.
    (4) Capacitatea este rezervată de către UR, în conformitate cu prevederile art. 36, în funcţie de necesităţile de consum ale clienţilor finali din portofoliul propriu racordaţi la SD aferent fiecărui punct virtual de ieşire către SD.
    (5) OD informează OTS cu privire la fiecare schimbare de furnizor de către clienţii finali din portofoliul propriu, conectaţi la SD, cu cel puţin 5 zile înainte de prima zi de livrare efectivă a gazelor naturale de către noul furnizor clientului final respectiv.
    (6) În situaţia în care ulterior perioadei de rezervare de capacitate se încheie contract de distribuţie pentru un nou loc de consum, OD informează OTS prin transmiterea datelor de identificare ale furnizorului şi capacitatea calculată pentru alimentarea respectivului loc de consum, cu cel puţin 5 zile înainte de prima zi de livrare efectivă a gazelor naturale clientului final respectiv.
    (7) Capacitatea disponibilă în punctele virtuale este stabilită ca sumă a capacităţilor disponibile în punctele fizice din care sunt compuse respectivele puncte virtuale.
    (8) OTS şi OD racordat la SNT încheie un acord de interconectare a sistemelor care conţine cel puţin prevederi referitoare la:
    a) măsurarea cantităţilor de gaze naturale;
    b) calitatea gazelor naturale;
    c) detalii cu privire la parametrii tehnici pentru fiecare punct fizic de ieşire spre SD;
    d) schimbul de informaţii;
    e) proceduri pentru situaţii de urgenţă;
    f) drepturile, obligaţiile şi răspunderea părţilor.
    (9) În situaţia în care un SD este conectat la alt SD racordat la SNT, aceştia încheie un acord de interconectare SD-SD care va include inclusiv relaţia UR din SD aval-OTS-SD amonte.
    (10) Acordul de interconectare SD-SD cuprinde cel puţin următoarele elemente:
    a) parametrii tehnici ai punctelor fizice;
    b) schimbul de informaţii dintre părţi, inclusiv termenele de transmitere a acestora;
    c) proceduri pentru situaţii de urgenţă.
    Rezervarea de capacitate în punctele de ieşire spre CD
    ART. 25^4
    (1) Rezervarea de capacitate se efectuează în punctele virtuale de ieşire spre fiecare CD racordat la SNT.
    (2) OTS şi CD încheie un acord care conţine cel puţin prevederi referitoare la:
    a) parametrii tehnici ai punctelor fizice;
    b) schimbul de informaţii dintre părţi;
    c) proceduri pentru situaţii de urgenţă."

    18. La articolul 26, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) UR poate deţine mai multe contracte dintre cele prevăzute la alin. (1), după caz."

    19. La articolul 27 litera A, punctele (v), (vi) şi (viii) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(v) în situaţia în care UR care solicită acces la SNT nu poate prezenta ratingul prevăzut la pct. (i), acesta are obligaţia să prezinte o garanţie financiară emisă de o instituţie financiară/bancă. Pentru produsul anual şi trimestrial, nivelul garanţiei financiare de plată constituite de UR va fi egal cu valoarea medie a facturilor lunare estimate pentru serviciile de transport aferente următoarei perioade de utilizare. Pentru produsul lunar, nivelul garanţiei financiare de plată constituite de UR va fi egal cu valoarea facturii lunare estimate pentru serviciile de transport aferente următoarei perioade de utilizare;
(vi) garanţia financiară poate fi constituită în numerar, sub formă de cont garantat (depozit colateral), sub formă de garanţie de plată (scrisoare de garanţie bancară) emisă de o bancă convenită de comun acord şi/sau sub formă de cont escrow;
    ...................................
(viii) garanţia financiară prevăzută în contract se activează imediat după acceptarea şi semnarea contractului de transport."

    20. La articolul 36, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Rezervarea de capacitate anuală şi trimestrială de transport în alte puncte de intrare/ieşire în/din SNT decât cele prevăzute la alin. (1) se efectuează în conformitate cu următorul calendar:
    a) începând cu prima zi de luni a lunii iulie a fiecărui an calendaristic, în termen de 6 zile lucrătoare, solicitanţii de capacitate de transport în punctele de intrare/ieşire în/din SNT transmit cererile de rezervare de capacitate anuală de transport pentru anul gazier 1 octombrie anul calendaristic în curs - 1 octombrie anul calendaristic următor;
    b) începând cu prima zi lucrătoare de la împlinirea termenului prevăzut la lit. a), în termen de 5 zile lucrătoare, OTS analizează cererile de rezervare de capacitate anuală de transport transmise de către solicitanţi şi le comunică acestora aprobarea sau respingerea cererii de rezervare de capacitate anuală de transport, după caz, printr-o notificare întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 4;
    c) în termen de două zile lucrătoare de la primirea comunicării OTS cu privire la respingerea cererii de rezervare de capacitate anuală de transport, solicitanţii de capacitate anuală de transport pot transmite OTS, în scris, eventualele obiecţii;
    d) în termen de două zile lucrătoare de la primirea obiecţiilor formulate de către solicitanţii de capacitate anuală de transport în conformitate cu dispoziţiile lit. c), OTS formulează şi transmite solicitanţilor răspunsul său cu privire la obiecţiile comunicate;
    e) capacitatea zilnică rezervată pentru un an gazier va fi pusă la dispoziţia UR, pe un nivel constant în fiecare zi a anului gazier respectiv;
    f) capacitatea rămasă disponibilă după contractarea produsului anual va fi oferită sub formă de produse trimestriale;
    g) începând cu prima zi de luni a lunilor august, noiembrie, februarie şi mai, în termen de 6 zile lucrătoare, solicitanţii de capacitate de transport în punctele de intrare/ieşire în/din SNT transmit cererile de rezervare de capacitate trimestrială de transport pentru fiecare dintre trimestrele componente ale anului gazier 1 octombrie anul calendaristic în curs - 1 octombrie anul calendaristic următor, respectiv: trimestrul 1 octombrie anul calendaristic în curs - 1 ianuarie anul calendaristic următor, trimestrul 1 ianuarie - 1 aprilie anul calendaristic următor, trimestrul 1 aprilie - 1 iulie anul calendaristic următor şi trimestrul 1 iulie - 1 octombrie anul calendaristic următor;
    h) începând cu prima zi lucrătoare de la împlinirea termenului prevăzut la lit. g), în termen de 4 zile lucrătoare, OTS analizează cererile de rezervare de capacitate trimestrială de transport transmise de către solicitanţi şi le comunică acestora aprobarea sau respingerea cererii de rezervare de capacitate trimestrială de transport, după caz, printr-o notificare întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 4;
    i) în termen de două zile lucrătoare de la primirea comunicării OTS cu privire la respingerea cererilor de rezervare de capacitate trimestrială de transport, solicitanţii de capacitate trimestrială de transport pot transmite OTS, în scris, eventualele obiecţii;
    j) în termen de două zile lucrătoare de la primirea obiecţiilor formulate de către solicitanţii de capacitate trimestrială de transport în conformitate cu dispoziţiile lit. i), OTS formulează şi le transmite solicitanţilor răspunsul său cu privire la obiecţiile comunicate;
    k) capacitatea zilnică rezervată pentru un trimestru va fi pusă la dispoziţia UR, pe un nivel constant în fiecare zi a trimestrului respectiv;
    l) începând cu prima zi lucrătoare de la împlinirea termenului prevăzut la lit. j), în termen de 4 zile lucrătoare, OTS transmite contractele de transport al gazelor naturale, în două exemplare, spre semnare, solicitanţilor ale căror cereri de rezervare de capacitate anuală şi trimestrială de transport au fost aprobate;
    m) în termen de două zile lucrătoare de la primirea contractelor de transport al gazelor naturale, solicitanţii activează garanţia financiară, după caz, potrivit condiţiilor prevăzute la art. 27 lit. A, şi transmit exemplarele semnate ale contractelor de transport către OTS, spre contrasemnare, în situaţia în care sunt de acord cu acestea, respectiv transmit către OTS obiecţiile pe care le au cu privire la conţinutul contractului de transport, în limita prevederilor contractului de transport al gazelor naturale prevăzut în anexa nr. 1, respectiv în anexa nr. 1^2. În situaţia în care sunt formulate obiecţii cu privire la conţinutul contractului de transport, OTS şi solicitanţii de capacitate de transport soluţionează în comun obiecţiile formulate şi se asigură de încheierea contractului de transport înainte de data începerii anului gazier 1 octombrie anul calendaristic în curs - 1 octombrie anul calendaristic următor;
    n) capacitatea rămasă disponibilă după contractarea produsului trimestrial va fi oferită sub formă de produse lunare."

    21. La articolul 36, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Începând cu a 3-a zi de luni din luna M-1, în termen de două zile lucrătoare, solicitanţii de capacitate de transport în punctele de intrare/ieşire în/din SNT transmit cererile de rezervare de capacitate lunară de transport, pentru o lună calendaristică sau multiplu de luni calendaristice rămase până la finalul anului gazier. Capacitatea rezervată lunar va fi pusă la dispoziţia UR pe un nivel constant în fiecare zi a lunii respective."

    22. La articolul 36, după alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alineatele (3^1)-(3^4), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Până la data de 1 aprilie 2019 inclusiv, cererile de rezervare de capacitate zilnică de transport pentru o zi gazieră sau multiplu de zile gaziere rămase până la finalul anului gazier se transmit în cazul solicitanţilor de capacitate care au încheiat un contract de capacitate cu OTS cu cel puţin două zile lucrătoare anterior datei solicitate.
(3^2) După data de 1 aprilie 2019, începând cu ora 17,30 a zilei D-1, în termen de o oră, solicitanţii de capacitate de transport în punctele de intrare/ieşire în/din SNT transmit cererile de rezervare de capacitate zilnică de transport, pentru o zi gazieră sau multiplu de zile gaziere rămase până la finalul anului gazier, pentru UR care are încheiat un contract de transport. OTS transmite UR în termen de 30 de minute de la încheierea perioadei de rezervare o notificare electronică de confirmare privind capacitatea rezervată. Notificarea constituie parte integrantă a contractului de transport aferent punctelor de intrare în SNT, respectiv a contractului de transport aferent punctelor de ieşire din SNT. Capacitatea zilnică rezervată este pusă la dispoziţia UR pe un nivel constant în fiecare oră a zilei respective.
(3^3) În cazul solicitanţilor de capacitate care nu au încheiat un contract de capacitate cu OTS, cererile de rezervare de capacitate zilnică de transport pentru o zi gazieră sau multiplu de zile gaziere rămase până la finalul anului gazier se transmit cu cel puţin 3 zile lucrătoare anterior datei solicitate pentru intrarea în vigoare a contractului de transport.
(3^4) Începând cu 1 octombrie 2019, la fiecare oră, începând cu ora 04,00 din ziua gazieră D-1 şi până la ora 03,00 din ziua gazieră D, UR care are încheiat contract de transport poate solicita capacitate intrazilnică de transport, pentru restul orelor rămase din ziua gazieră respectivă. Perioada de solicitare este de 30 de minute. Perioada maximă în care produsul de capacitate intrazilnic poate fi rezervat este de 23 de ore. Perioada minimă în care produsul de capacitate intrazilnic este disponibil pentru UR este 1 oră, respectiv ultima oră a zilei gaziere D. OTS transmite UR în termen de 15 minute de la încheierea perioadei de rezervare o notificare electronică de confirmare privind capacitatea rezervată. Notificarea constituie parte integrantă a contractului de transport aferent punctelor de intrare în SNT/contractului de transport aferent punctelor de ieşire din SNT."

    23. La articolul 36^2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În vederea obţinerii accesului la platforma online pentru rezervarea capacităţii de transport, solicitanţii de capacitate de transport în punctele de intrare/ieşire în/din SNT care nu deţin calitatea de UR la data începerii procesului de rezervare de capacitate de transport transmit OTS o cerere de acces la platformă. OTS are obligaţia de a acorda accesul solicitantului la această platformă în conformitate cu Procedura de acces publicată pe pagina proprie de internet."

    24. La articolul 37, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 37
    (1) În sensul aplicării Codului reţelei, comunicarea dintre OTS, UR şi operatorii sistemelor adiacente a informaţiilor privind solicitările de capacitate, transferul dreptului de capacitate, transferul complet al drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractul de transport aferent punctelor de intrare în SNT/contractul de transport aferent punctelor de ieşire din SNT, programul de transport, nominalizările/renominalizările, notificările în PVT ale tranzacţiilor încheiate, cantităţile de gaze naturale măsurate, alocările iniţiale/finale, dezechilibrele iniţiale/finale, informaţiile cu caracter general cu privire la starea de echilibru a SNT, precum şi mesajele OTS de informare către UR cu privire la acceptarea nominalizărilor, ajustarea nominalizărilor, confirmarea nominalizărilor şi dezechilibrele prognozate se efectuează prin intermediul platformei informaţionale online securizate."

    25. La articolul 43, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pot constitui motive de refuz:
    a) situaţiile prevăzute la art. 149 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) UR/solicitantul nu îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 27;
    c) UR înregistrează datorii restante provenite din derularea contractelor de servicii de transport anterioare."

    26. La articolul 49, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 49
    (1) Nominalizarea reprezintă o declaraţie asumată de UR, adusă la cunoştinţa OTS, în care se precizează cantitatea de gaze naturale care va fi introdusă/preluată fizic de către UR în/din SNT pe parcursul unei zile gaziere şi care, pentru a fi pusă în aplicare, trebuie confirmată de către OTS.
    (2) Nominalizarea, exprimată în unităţi de energie, este transmisă de către UR în platforma informaţională a OTS, în conformitate cu prevederile art. 37."

    27. La articolul 49, alineatele (3)-(5) se abrogă.
    28. La articolul 49, alineatele (6), (8) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(6) În situaţia în care UR nu transmite, până la ora 15,00 a fiecărei zile gaziere D-1, o nominalizare pentru ziua gazieră D, OTS va lua în considerare cu titlul «nominalizare» nivelul cantitativ al mediei zilnice a energiei, determinat în conformitate cu prevederile alin. (7) pentru fiecare punct de intrare/ieşire în/din SNT în care respectivul UR a rezervat capacitate.
    ................................................................................................
(8) Nominalizarea efectuată de către OTS în numele UR în conformitate cu prevederile alin. (6) şi (7) este comunicată de către OTS respectivului UR, în conformitate cu prevederile art. 37.
(9) În cadrul procedurii de nominalizare, OTS ia în considerare ultima nominalizare transmisă de către UR care respectă condiţiile prevăzute la alin. (2) şi care a fost efectuată până la termenele prevăzute la art. 49^1 alin. (1), art. 49^2 alin. (3), art. 49^3 şi art. 49^4 alin. (1), după caz."

    29. După articolul 49 se introduc patru noi secţiuni, secţiunea „Nominalizarea în punctele de intrare din perimetrele de producţie“, cuprinzând un nou articol, articolul 49^1, secţiunea „Nominalizarea în punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană“, cuprinzând un nou articol, articolul 49^2, secţiunea „Nominalizarea în punctele de ieşire spre SD“, cuprinzând un nou articol, articolul 49^3, şi secţiunea „Nominalizarea în punctele de ieşire spre CD“, cuprinzând un nou articol, articolul ^ 49^4,^ cu următorul cuprins:
    "Nominalizarea în punctele de intrare din perimetrele de producţie
    ART. 49^1
    (1) UR transmite nominalizări privind cantitatea de gaze programată să fie introdusă în SNT, până în ziua D-1 la ora 15,00.
    (2) UR are obligaţia să transmită, pentru ziua D, o nominalizare pe punctul său virtual, defalcată pe puncte fizice de intrare din perimetrele de producţie.
    (3) În urma primirii nominalizării, OTS transmite un mesaj de confirmare a înregistrării acesteia în platforma informaţională a OTS.
    (4) În ziua D-1, în intervalul orar 15,00-15,30, în vederea confirmării nominalizării aferente zilei D transmise de UR, OTS verifică încadrarea cantităţilor nominalizate în fiecare punct virtual de intrare în SNT în capacitatea rezervată de către UR în punctele respective şi, dacă este cazul, procedează la suplimentarea capacităţii rezervate de către UR, în conformitate cu prevederile art. 51.
    Nominalizarea în punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană
    ART. 49^2
    (1) Fiecare OÎ transmite OTS lista actualizată a UR cu care are în derulare contracte de înmagazinare, iar OTS transmite OÎ lista actualizată a UR care au rezervat capacitate de transport în punctul virtual de la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană operate de OÎ respectiv.
    (2) OÎ şi OTS pun la dispoziţia propriilor clienţi, la cerere, lista prevăzută la alin. (1).
    (3) Până în ziua D-1 ora 15,00:
    a) UR transmit nominalizările pe punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D, indicând partenerii pereche clienţi ai OÎ;
    b) fiecare OÎ transmite OTS nominalizările clienţilor săi pentru ziua D, defalcate pe fiecare pereche de client al OÎ-UR.
    (4) În ziua D-1, în intervalul 15,00-15,30, OTS desfăşoară succesiv următoarele activităţi:
    a) pentru fiecare punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D şi pentru fiecare pereche UR - client al OÎ, OTS compară valoarea comunicată de către UR în nominalizarea sa pentru respectivul client al OÎ cu valoarea comunicată de OÎ ca fiind nominalizată de către clientul său care a indicat UR respectiv drept pereche a sa;
    b) ajustează valoarea comunicată de UR în nominalizarea sa pentru respectivul UR client al OÎ pereche în situaţia în care valorile comparate în conformitate cu prevederile lit. a) nu sunt egale, aplicând principiul «valoarea cea mai mică dintre»;
    c) agregă la nivel de UR valorile rezultate în urma aplicării prevederilor lit. a) şi b) pentru fiecare punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D şi pentru fiecare pereche UR - client al OÎ comunicată de UR, respectiv în nominalizarea sa;
    d) acceptă ca nominalizare pentru ziua D valoarea determinată în conformitate cu prevederile de la lit. c) în situaţia în care aceasta se încadrează în capacitatea de transport rezervată de către UR la respectivul punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D;
    e) în situaţia în care valoarea determinată în conformitate cu prevederile de la lit. c) este mai mare decât capacitatea de transport rezervată de către un UR într-un punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D, OTS calculează, pentru fiecare UR aflat în această situaţie, diferenţa dintre capacitatea de transport necesară pentru vehicularea cantităţii de gaze naturale corespunzătoare valorii determinate în conformitate cu prevederile de la lit. c) şi capacitatea de transport rezervată de către UR respectiv;
    f) compară nivelul capacităţii de transport disponibile în fiecare punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D cu suma valorilor calculate în conformitate cu prevederile de la lit. e) pentru toţi UR ale căror nominalizări corelate şi agregate în conformitate cu prevederile de la lit. a)-c) nu s-au încadrat în capacităţile de transport rezervate de către aceştia;
    g) acceptă ca nominalizare pentru ziua D valoarea determinată în conformitate cu prevederile de la lit. c) pentru fiecare UR a cărui nominalizare corelată şi agregată în conformitate cu prevederile de la lit. a)-c) nu s-a încadrat în capacităţile de transport rezervate de către acesta, în situaţia în care capacitatea disponibilă în fiecare punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D este mai mare decât suma valorilor calculate în conformitate cu prevederile de la lit. e);
    h) acceptă ca nominalizare pentru ziua D valoarea aferentă cantităţii de gaze naturale care poate fi vehiculată prin respectivul punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D prin utilizarea integrală a capacităţii rezervate de către respectivul UR în acel punct plus o valoare determinată, prin aplicarea principiului «pro-rata» la capacitatea disponibilă pentru ziua D în punctul respectiv, în funcţie de ponderea valorii calculate în conformitate cu prevederile de la lit. e) pentru fiecare UR a cărui nominalizare corelată şi agregată în conformitate cu prevederile de la lit. a)-c) nu s-a încadrat în capacitatea de transport rezervată de către aceştia în suma valorilor calculate în conformitate cu prevederile de la lit. e) pentru toţi UR aflaţi în aceeaşi situaţie, în cazul în care capacitatea disponibilă în fiecare punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană pentru ziua D este mai mică decât suma valorilor calculate în conformitate cu prevederile de la lit. e);
    i) comunică UR nominalizarea acceptată;
    j) comunicarea prevăzută la lit. i) include informaţii privind defalcarea cantităţii aferente nominalizării acceptate pe fiecare pereche UR - client OÎ, în cazul în care nominalizarea a fost acceptată de către OTS în conformitate cu prevederile de la lit. d) şi g);
    k) comunicarea prevăzută la lit. i) include solicitarea OTS adresată UR de defalcare a cantităţii aferente nominalizării acceptate pe fiecare pereche UR - client al OÎ, în cazul în care nominalizarea a fost acceptată de către OTS în conformitate cu prevederile de la lit. h), UR având obligaţia de a transmite OTS informaţiile solicitate în termen de maximum o oră de la primirea comunicării privind nominalizarea acceptată. În situaţia în care UR nu îşi îndeplineşte această obligaţie, nominalizarea acceptată de către OTS în acel punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană, pentru ziua D, pentru respectivul UR va fi egală cu zero. OTS informează UR cu privire la reducerea la zero a valorii nominalizării acceptate în intervalul orar 16,40-16,45;
    l) până la ora 17,00 a zilei D-1, OTS comunică OÎ nominalizarea acceptată pentru fiecare pereche UR - client al OÎ pentru ziua gazieră D.
    (5) Nominalizarea corelată şi confirmată devine obligaţie de livrare/preluare în punctele de interfaţă dintre SNT şi depozitul de înmagazinare.
    (6) În cazul transmiterii unei nominalizări intrazilnice, OTS va procesa valorile orare aferente restului de ore rămase din ziua gazieră respectivă.
    Nominalizarea în punctele de ieşire spre SD
    ART. 49^3
    (1) UR transmit în intervalul D-90 până în D-1, la ora 15,00, în platforma informaţională a OTS, nominalizări pentru ziua D, în punctele virtuale de ieşire către SD.
    (2) În ziua D-1, în intervalul orar 15,00-15,30, în vederea confirmării nominalizării aferente zilei D transmise de UR, OTS verifică încadrarea cantităţilor nominalizate în fiecare punct de intrare şi de ieşire în/din SNT în capacitatea rezervată de către UR în punctele respective şi, dacă este cazul, procedează la suplimentarea capacităţii rezervate de către UR, în conformitate cu prevederile art. 51.
    Nominalizarea în punctele de ieşire spre CD
    ART. 49^4
    (1) UR transmit în intervalul D-90 până în D-1 ora 15,00, în platforma informaţională a OTS, nominalizări pentru ziua D, în punctele de ieşire către CD.
    (2) În ziua D-1, în intervalul orar 15,00-15,30, în vederea confirmării nominalizării aferente zilei D transmise de UR, OTS verifică încadrarea cantităţilor nominalizate în fiecare punct de intrare şi de ieşire în/din SNT în capacitatea rezervată de către UR în punctele respective şi, dacă este cazul, procedează la suplimentarea capacităţii rezervate de către UR, în conformitate cu prevederile art. 51.
    (3) OTS comunică UR nivelul nominalizărilor confirmate."

    30. Articolul 50 se abrogă.
    31. La articolul 51, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Suplimentarea, în condiţiile prevăzute la alin. (1), a capacităţii rezervate este obligatorie pentru UR şi OTS şi se acordă la sfârşitul fiecărui ciclu de nominalizare/renominalizare pentru ziua D. UR nu poate renunţa la respectiva capacitate zilnică suplimentară ce depăşeşte capacitatea rezervată de UR într-un punct virtual de intrare/ieşire în/din SNT."

    32. La articolul 51, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică punctelor de interconectare transfrontalieră cu statele membre UE."

    33. La articolul 52, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 52
    (1) UR notifică în PVT tranzacţiile efectuate atât pentru echilibrarea individuală a portofoliului propriu, cât şi în scop comercial.
    (2) Odată confirmate de către OTS, tranzacţiile notificate de către UR şi/sau de către operatorii pieţelor centralizate de gaze naturale în PVT sunt considerate angajamente ferme ale acestora, urmând a fi luate în considerare de către OTS în cadrul proceselor de alocare şi calcul al dezechilibrelor zilnice finale înregistrate de respectivii UR."

    34. Articolele 53 şi 54 se abrogă.
    35. Articolul 55 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 55
    În intervalul 16,30-17,30, OTS analizează informaţiile transmise de UR şi:
    a) în situaţia în care, în urma tranzacţiilor notificate în PVT, suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate de UR la toate punctele de intrare în SNT la care aceştia au rezervat capacitate plus cantitatea achiziţionată în urma încheierii de tranzacţii în PVT este egală cu suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate în toate punctele de ieşire din SNT la care UR au rezervat capacitate plus cantitatea vândută în urma încheierii de tranzacţii în PVT, OTS comunică UR nivelul şi structura nominalizărilor aprobate pentru ziua D aferente portofoliilor individuale, această comunicare constituind acceptul OTS cu privire la cantităţile de gaze naturale aferente UR respectiv, pentru care va presta serviciul de transport în ziua D;
    b) în situaţia în care, în urma tranzacţiilor notificate în PVT, suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate de UR în toate punctele de intrare în SNT la care aceştia au rezervat capacitate plus cantitatea achiziţionată în urma încheierii de tranzacţii în PVT este diferită de suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate la toate punctele de ieşire din SNT la care UR au rezervat capacitate plus cantitatea vândută în urma încheierii de tranzacţii în PVT, OTS va aproba nominalizarea UR prin ajustarea valorii celei mai mari la nivelul valorii celei mai mici, în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (6), şi va comunica UR nivelul şi structura nominalizărilor aprobate pentru ziua D aferente portofoliilor individuale;
    c) în cazul în care UR nu transmit notificări de tranzacţionare, OTS va aproba nominalizarea UR prin ajustarea valorii celei mai mari la nivelul valorii celei mai mici, în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (6), şi va comunica UR nivelul şi structura nominalizărilor aferente portofoliilor individuale astfel aprobate pentru ziua D."

    36. Articolul 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 56
    (1) Renominalizarea reprezintă o declaraţie asumată de UR, adusă la cunoştinţa OTS, prin care UR modifică nominalizarea confirmată şi care, pentru a fi pusă în aplicare, trebuie confirmată de către OTS.
    (2) În cadrul procedurii de renominalizare, OTS ia în considerare ultima nominalizare/renominalizare transmisă de către UR pentru ziua gazieră D şi care a fost efectuată în termenele prevăzute la alin. (3).
    (3) Un ciclu de renominalizare începe la fiecare oră fixă din intervalul orar 18,00 din ziua D-1 până la 04,00 ziua D. Renominalizările sunt efectuate pentru tot intervalul orar rămas până la sfârşitul zilei gaziere şi sunt luate în considerare la două ore de la finalul ciclului orar de renominalizare.
    (4) Pentru toate ciclurile de renominalizare, OTS acceptă doar valori pentru orele rămase, inclusiv pentru renominalizările efectuate în cursul zilei gaziere.
    (5) O renominalizare confirmată devine nominalizare confirmată."

    37. Articolul 57 se abrogă.
    38. După articolul 57 se introduc patru noi secţiuni, secţiunea „Renominalizarea în punctele de intrare din perimetrele de producţie“, cuprinzând un nou articol, articolul 57^1, secţiunea „Renominalizarea în punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană“, cuprinzând un nou articol, articolul 57^2, secţiunea „Renominalizarea în punctele de ieşire spre SD“, cuprinzând un nou articol, articolul 57^3,^ şi secţiunea „Renominalizarea în punctele de ieşire spre CD“, cuprinzând un nou articol, articolul 57^4, cu următorul cuprins:
    "Renominalizarea în punctele de intrare din perimetrele de producţie
    ART. 57^1
    (1) Un ciclu de renominalizare începe la fiecare oră din intervalul orar 18,00 din ziua D-1 până la 04,00 ziua D. Renominalizările sunt efectuate pentru tot intervalul orar rămas până la sfârşitul zilei gaziere şi sunt luate în considerare la două ore de la finalul respectivului ciclu de renominalizare.
    (2) UR poate să îşi modifice nominalizarea prin transmiterea către OTS a unei renominalizări.
    (3) Pentru toate ciclurile de renominalizare, OTS acceptă doar valori pentru orele rămase, inclusiv pentru cele efectuate în cursul zilei gaziere.
    (4) În urma primirii renominalizării, OTS va transmite un mesaj de confirmare a înregistrării acesteia în platforma informaţională a OTS.
    (5) În scopul dispecerizării SNT, producătorii au obligaţia de a transmite în ziua D-1 către dispeceratul OTS nivelul prognozat al producţiei pentru ziua D defalcat pe puncte fizice de intrare din perimetre de producţie. Aceste informaţii sunt corelate cu valoarea nominalizării efectuate pentru ziua D în punctul virtual aferent producătorului respectiv.
    (6) Pe parcursul zilei D producătorii pun la dispoziţia dispeceratului OTS valorile orare măsurate în timp real pentru staţiile care au SCADA, iar pentru celelalte o estimare a valorilor orare actualizate.
    Renominalizarea în punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană
    ART. 57^2
    (1) Un ciclu de renominalizare începe la fiecare oră din intervalul orar 18,00 din ziua D-1 până la ora 04,00 ziua D.
    (2) Renominalizările sunt efectuate pentru tot intervalul orar rămas până la sfârşitul zilei gaziere, sunt comunicate OTS cu respectarea cerinţelor de conţinut prevăzute la art. 49^2 alin. (3) şi sunt luate în considerare la două ore de la finalul ciclului orar de renominalizare.
    (3) Într-un interval de 30 de minute de la încheierea fiecărui ciclu de renominalizare, OTS desfăşoară succesiv activităţile prevăzute la art. 49^2 alin. (4) în vederea procesării renominalizărilor primite.
    (4) Pentru toate ciclurile de renominalizare, OTS acceptă doar valori pentru orele rămase, inclusiv pentru cele efectuate în cursul zilei gaziere.
    Renominalizarea în punctele de ieşire spre SD
    ART. 57^3
    (1) Un ciclu de renominalizare începe la fiecare oră din intervalul orar 18,00 şi până în ziua D, ora 04,00.
    (2) Renominalizările sunt efectuate pentru tot intervalul orar rămas până la sfârşitul zilei gaziere şi sunt luate în considerare la două ore de la finalul ciclului orar de renominalizare. Pentru toate ciclurile de renominalizare, OTS acceptă doar valori pentru orele rămase, inclusiv pentru cele efectuate în cursul zilei gaziere. Pentru acestea doar valorile pentru orele rămase sunt procesate.
    (3) În urma primirii renominalizării, OTS transmite un mesaj de confirmare a înregistrării acesteia în platforma informaţională a OTS.
    (4) În scopul furnizării informaţiilor privind intrările şi ieşirile UR din timpul zilei, OTS transmite OD racordat la SNT, în ziua D, la ora 11,30 şi 19,30, cantităţile măsurate la ora 11,00 şi 19,00 în punctele fizice de la interfaţa SNT/SD. Informaţia este transmisă în unităţi de energie, la calculul căreia se foloseşte cea mai recentă putere calorifică superioară din platforma informaţională a OTS (D sau D-1).
    (5) În termen de o oră de la primirea informaţiilor prevăzute la alin. (4), operatorul SD racordat la SNT transmite OTS defalcarea pe UR a acestor cantităţi utilizând următoarele informaţii:
    a) cantităţile măsurate la clienţii finali la care măsurarea se face în cursul zilei, agregate pentru fiecare UR;
    b) cantităţile estimate de către OD a fi fost consumate de către clienţii finali din portofoliul fiecărui UR, client al OD, la care măsurarea nu se face în cursul zilei. Estimarea se realizează pentru fiecare UR în parte pe baza următoarelor elemente:
    (i) profilelor de consum specifice fiecărei categorii de clienţi finali;
    (ii) structurii portofoliului de clienţi finali ai fiecărui UR.
    (6) În situaţia în care un SD este conectat la alt SD racordat la SNT, operatorul SD din aval transmite operatorului SD racordat la SNT acelaşi tip de informaţii, conform celor prevăzute la alin. (5).
    (7) De două ori pe zi, la ora 13,00 şi 21,00, OTS pune informaţiile prevăzute la alin. (5) la dispoziţia UR prin intermediul platformei informaţionale.
    Renominalizarea în punctele de ieşire spre CD
    ART. 57^4
    (1) Un ciclu de renominalizare începe la fiecare oră din intervalul orar 18,00 din ziua D-1 până la ora 04,00 ziua D.
    (2) Renominalizările sunt efectuate pentru tot intervalul orar rămas până la sfârşitul zilei gaziere şi sunt luate în considerare la două ore de la finalul ciclului orar de renominalizare.
    (3) Pentru toate ciclurile de renominalizare, OTS acceptă doar valori pentru orele rămase, inclusiv pentru cele efectuate în cursul zilei gaziere.
    (4) În situaţia în care mai mulţi UR livrează gaze naturale prin acelaşi punct de ieşire către un CD, în scopul furnizării informaţiilor privind intrările şi ieşirile UR din timpul zilei, OTS repartizează cantităţile măsurate la ora 11,00 şi 19,00 în punctele fizice de la interfaţa SNT/CD, pe UR, pe baza informaţiilor primite de la CD. OTS transmite CD, în ziua D, la ora 11,30 şi 19,30, cantităţile măsurate la ora 11,00 şi 19,00 în punctele fizice de la interfaţa SNT/CD, în unităţi de energie, la calculul căreia se foloseşte cea mai recentă putere calorifică superioară din platforma informaţională (D sau D-1). În termen de o oră de la primirea informaţiilor, CD transmite OTS defalcarea pe UR a acestor cantităţi. În lipsa acestor informaţii OTS repartizează cantitatea măsurată în mod proporţional cu nominalizările confirmate. În termen de 30 de minute de la primirea informaţiei, OTS o pune la dispoziţia UR prin intermediul platformei informaţionale."

    39. Articolele 58 şi 59 se abrogă.
    40. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 60
    Nivelul şi structura nominalizărilor/renominalizărilor aprobate se transmit de OTS către UR, în conformitate cu prevederile art. 37, sub forma unui document denumit «Confirmare nominalizare/renominalizare», întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 7^1, şi devin obligatorii pentru UR."

    41. Articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 61
    OTS va întocmi şi va actualiza permanent registrul de evidenţă a aprobărilor/respingerilor nominalizărilor/renominalizărilor şi îl va pune la dispoziţia AC, ori de câte ori este solicitat"

    42. Articolul 62 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 62
    (1) UR trebuie să accepte o reducere temporară a nominalizării/renominalizării confirmate în următoarele cazuri:
    a) în cazul în care OTS nu acceptă gazele naturale care urmau să fie livrate de UR în SNT din cauza faptului că acestea nu îndeplinesc cerinţele minime de calitate prevăzute de legislaţia în vigoare;
    b) în cazul în care OÎ, OD sau CD nu acceptă gazele naturale care urmau să fie livrate UR din cauza faptului că acestea nu îndeplinesc cerinţele minime de calitate prevăzute de legislaţia în vigoare.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a), OTS nu este obligat la plata tarifelor pentru neasigurarea capacităţii rezervate prevăzute la art. 101.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), UR are dreptul să solicite şi să primească sumele aferente prejudiciului creat, în conformitate cu prevederile contractuale."

    43. Articolele 63 şi 64 se abrogă.
    44. La articolul 66, alineatele (2)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) OTS efectuează alocarea zilnică utilizând datele referitoare la cantităţile de gaze naturale măsurate la toate punctele de intrare/ieşire în/din SNT, informaţiile de la operatorii sistemelor de distribuţie şi nominalizările/renominalizările confirmate pentru ziua gazieră D.
(3) OTS afişează în ziua D+1, până la ora 14,30, pentru fiecare UR, datele privind alocarea şi nivelul dezechilibrului zilnic al acestuia pentru ziua D, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (1) şi (2).
(4) Datele privind alocarea pentru fiecare UR sunt defalcate, în mod obligatoriu, pe fiecare punct virtual de intrare/ieşire în/din SNT la care au fost alocate cantităţi de gaze naturale acelui UR, după cum urmează:
    a) cantităţile alocate direct UR;
    b) cantităţile alocate UR prin intermediul partenerilor acestuia din respectivul punct de intrare/ieşire în/din SNT, defalcate pe fiecare partener al UR, pentru punctele de intrare/ieşire din statele terţe, respectiv pe fiecare UR client al OÎ."

    45. La articolul 67, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 67
    (1) În vederea efectuării alocării în punctele virtuale de intrare în SNT din perimetrele de producţie, fiecare producător/operator terţ transmite către OTS, până la ora 10,00 a zilei gaziere D+1, următoarele informaţii referitoare la livrările efectuate în ziua gazieră D:
    a) volumele măsurate pe fiecare punct fizic de intrare în SNT din perimetrele de producţie aferente producătorului respectiv;
    b) puterea calorifică superioară aferentă gazelor naturale livrate în fiecare punct fizic de intrare în SNT din perimetrele de producţie aferente producătorului respectiv.
    (2) În intervalul orar 10,00-10,30 al zilei gaziere D+1, OTS derulează următoarele procese:
    a) calculează cantitatea de energie pentru ziua gazieră D, aferentă fiecărui punct virtual de intrare în SNT, pe baza informaţiilor prevăzute la alin. (1);
    b) alocă producătorilor cantităţile calculate la lit. a) după cum urmează:
    (i) în cazul punctelor în care un singur producător UR predă gaze, cantitatea măsurată este alocată acestuia;
    (ii) în cazul punctelor de intrare în SNT în care mai mulţi producători predau gaze, cantitatea măsurată este alocată fiecărui producător pe baza informaţiilor primite de la producătorul/operatorul terţ. În situaţia în care producătorul/operatorul terţ nu transmite aceste informaţii, OTS alocă cantitatea măsurată pe baza principiului pro rata cu nominalizarea;
    c) OTS verifică dacă diferenţa dintre suma cantităţilor măsurate şi nominalizarea aferentă punctului virtual respectiv adăugată la valoarea curentă a contului OBA nu depăşeşte limita OBA convenită prin acordul de interconectare;
    d) dacă limita OBA nu este depăşită, OTS va face alocarea la nivelul cantităţii nominalizate. Diferenţa dintre nominalizare şi măsurare este contabilizată în OBA;
    e) dacă limita OBA este depăşită - procedura pe bază de OBA se suspendă, iar OTS alocă la nivelul cantităţii măsurate. Procedura de alocare pe bază de OBA va fi reluată începând cu ziua gazieră în care se asigură încadrarea în limita OBA;
    f) OTS afişează pe site-ul propriu limita OBA şi cantitatea contabilizată în OBA pe care o actualizează permanent."

    46. La articolul 67, alineatul (3) se abrogă.
    47. La articolul 67, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Până la ora 10,30, în ziua D+1, OTS informează producătorii cu privire la cantitatea de gaze naturale alocată, aferentă zilei D"

    48. La articolul 67, alineatul (5) se abrogă.
    49. După articolul 67, titlul secţiunii „Alocarea la punctele de intrare în SNT a cantităţilor de gaze naturale livrate din depozitele de înmagazinare subterană“ se modifică şi se înlocuieşte cu „Alocarea la punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană“.
    50. La articolul 68, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 68
    (1) În vederea efectuării alocării în punctele de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană, fiecare OÎ transmite către OTS, până la ora 10,00 a zilei gaziere D+1, următoarele informaţii referitoare la livrările efectuate în ziua gazieră D:
    a) volumele măsurate în fiecare punct fizic de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare operate de către respectivul OÎ;
    b) puterea calorifică superioară aferentă gazelor naturale livrate în fiecare punct fizic de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană operate de către respectivul OÎ.
    (2) În intervalul orar 10,00-10,30 al zilei gaziere D+1, OTS calculează cantitatea de energie aferentă fiecărui punct virtual de intrare/ieşire la interfaţa dintre SNT şi depozitele de înmagazinare subterană, pe baza informaţiilor prevăzute la alin. (1)."

    51. La articolul 68, alineatul (3) se abrogă.
    52. La articolul 68, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) OTS verifică dacă diferenţa dintre suma cantităţilor măsurate şi nominalizarea aferentă punctului virtual respectiv adăugată la valoarea curentă a contului OBA nu depăşeşte limita OBA convenită prin acordul de interconectare, iar cantităţile sunt alocate după cum urmează:
    a) dacă limita OBA nu este depăşită, OTS va face alocarea la nivelul cantităţii nominalizate. Diferenţa dintre nominalizare şi măsurare este contabilizată în OBA;
    b) dacă limita OBA este depăşită - procedura pe bază de OBA se suspendă, iar OTS alocă la nivelul cantităţii măsurate. Procedura de alocare pe bază OBA va fi reluată începând cu ziua gazieră în care se asigură încadrarea în limita OBA."

    53. La articolul 68, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) OTS afişează pe site-ul propriu limita OBA şi cantitatea contabilizată în OBA pe care o actualizează permanent."

    54. La articolul 69, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) UR care introduc gaze naturale din import în punctul virtual de interconectare au obligaţia de a confirma/respinge în platforma informaţională online a OTS, în intervalul orar 10,30-12,30 al fiecărei zile gaziere D+1, cantităţile cumpărate/preluate în punctul virtual din interconectare în ziua gazieră D. Cantităţile confirmate sunt ferme şi nu pot fi modificate.
(4) În intervalul orar 12,30-13,00 al fiecărei zile gaziere D+1, pentru fiecare UR, OTS calculează cantitatea alocată acestuia în punctul virtual de interconectare pentru ziua gazieră D."

    55. La articolul 69, alineatul (5) se abrogă.
    56. Articolul 69^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 69^1
    În punctul de interconectare Csanadpalota -Ungaria alocarea zilnică este efectuată de către OTS cu respectarea prevederilor acordului de interconectare încheiat între S.N.T.G.N. Transgaz - S.A. din România şi FGSZ Zrt. din Ungaria."

    57. Articolul 69^2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 69^2
    În punctul de interconectare Ungheni alocarea zilnică este efectuată de către OTS cu respectarea prevederilor acordului de interconectare încheiat între S.N.T.G.N. Transgaz - S.A. din România şi VESTMOLDTRANSGAZ din Republica Moldova."

    58. După articolul 69^2 se introduce un nou articol, articolul 69^3, cu următorul cuprins:
    "ART. 69^3
    În punctul de interconectare Ruse-Giurgiu, alocarea zilnică este efectuată de către OTS cu respectarea prevederilor acordului de interconectare încheiat între S.N.T.G.N. Transgaz - S.A. din România şi BULGARTRANSGAZ din Bulgaria."

    59. Articolul 71 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 71
    În ziua gazieră D+1, până la ora 11,30, OTS comunică OD următoarele informaţii:
    a) cantităţile de gaze naturale măsurate în punctele de ieşire din SNT spre sistemele de distribuţie, exprimate în unităţi de volum, respectiv mii Smc, rotunjite prin scădere la trei zecimale, denumirea UR ale căror nominalizări/renominalizări au fost confirmate pentru acele puncte de ieşire;
    b) valorile puterilor calorifice superioare aferente acestora pentru ziua gazieră D, exprimate în MWh/mc, rotunjite la şase zecimale, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2);
    c) în cazul în care OTS nu introduce în platforma operaţională valorile puterilor calorifice superioare aferente zilei gaziere D până la ora 11,30 a zilei gaziere D+1, acesta va notifica OD, prin intermediul aceleiaşi platforme, asupra utilizării în procesul de alocare a valorilor puterilor calorifice superioare din ziua gazieră D-1."

    60. La articolul 71^1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 71^1
    (1) În situaţia în care măsurarea nu se poate realiza din cauze tehnice sau în situaţia în care nu sunt respectate cerinţele art. 71, alocarea zilnică se efectuează de către OTS pe baza principiului «alocare = nominalizare confirmată», eventualele diferenţe constatate la momentul remedierii problemelor tehnice urmând a fi regularizate ulterior."

    61. Articolul 71^3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 71^3
    (1) OD efectuează alocarea pe fiecare UR pentru livrările operate prin reţelele proprii de distribuţie în baza informaţiilor transmise de OTS către OD în conformitate cu prevederile art. 71 referitoare la punctele de ieşire din SNT spre SD.
    (2) În termen de două ore de la primirea informaţiilor prevăzute la art. 71, OD efectuează alocarea pentru fiecare UR prin utilizarea:
    a) nivelurilor cantitative măsurate pentru clienţii finali din portofoliul UR la care citirea mijloacelor de măsurare se face zilnic. În situaţia în care măsurarea zilnică nu este disponibilă din cauze tehnice, OD iau în considerare ultimele informaţii referitoare la cantitatea zilnică măsurată, înregistrată în evidenţele OD;
    b) nivelurilor cantitative estimate a fi consumate de către clienţii finali din portofoliul fiecărui UR la care măsurarea nu se face zilnic, determinate pentru fiecare UR în parte pe baza următoarelor elemente:
    (i) profilelor de consum elaborate de OD pentru clienţii finali aflaţi în portofoliul UR;
    (ii) structurii portofoliului de clienţi finali ai fiecărui UR.
    (3) Profilele de consum elaborate de OD sunt puse la dispoziţia UR, la cerere, şi se utilizează pentru toţi UR care nominalizează cantităţi de gaze naturale la intrarea în sistemele de distribuţie."

    62. Articolul 71^4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 71^4
    În vederea derulării procesului de alocare efectuat de OTS, OD au obligaţia să transmită către OTS, în ziua D+1, până la ora 14,00, informaţiile referitoare la cantităţile alocate în ziua D fiecărui UR, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (1) şi (2), cu menţionarea distinctă a cantităţilor alocate în baza citirilor zilnice la clienţii finali şi a cantităţilor alocate în baza profilelor de consum. OD are obligaţia să transmită UR consumul defalcat la nivel de client avut în vedere la alocarea zilnică."

    63. Articolul 71^5 se abrogă.
    64. După articolul 71^6 se introduce un nou articol, articolul 71^7, cu următorul cuprins:
    "ART. 71^7
    În situaţia în care un SD este conectat la alt SD racordat la SNT, operatorul SD din aval transmite operatorului SD racordat la SNT informaţiile prevăzute la art. 71^3 alin. (2) lit. a) şi b), la termenele prevăzute în acordurile de interconectare SD-SD, astfel încât operatorul SD racordat la SNT să respecte termenul prevăzut la art. 71^4."

    65. Articolul 72 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 72
    În ziua gazieră D+1, OTS comunică CD, conform acordului prevăzut la art. 25^4 alin. (2), până la ora 10,00, cantităţile de gaze naturale măsurate în punctele de ieşire din SNT spre CD, exprimate în unităţi de volum, respectiv mii Smc, rotunjite prin scădere la trei zecimale, şi până la ora 11,30 valorile puterilor calorifice superioare aferente acestora pentru ziua gazieră D, exprimate în MWh/mc sau GJ/mc, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (1) şi (2)."

    66. Articolul 72^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 72^1
    În situaţia în care măsurarea nu se poate realiza din cauze tehnice sau în situaţia în care nu sunt respectate cerinţele art. 72, alocarea zilnică se efectuează de către OTS pe baza principiului «alocare = nominalizare confirmată», eventualele diferenţe constatate la momentul remedierii problemelor tehnice urmând a fi regularizate ulterior."

    67. Articolul 72^3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 72^3
    În vederea derulării procesului de alocare efectuat de OTS, CD au obligaţia să transmită către OTS, în ziua D+1 până la ora 14,00, informaţiile referitoare la cantităţile alocate fiecărui UR în ziua D, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (1) şi (2)."

    68. Articolul 72^5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 72^5
    În situaţia în care mai mulţi UR livrează gaze naturale prin acelaşi punct de ieşire către un CD, întreaga cantitate măsurată va fi alocată de către CD, conform acordurilor încheiate cu UR. În caz contrar, OTS efectuează alocarea în mod proporţional cu nominalizările confirmate pentru UR (pro rata)."

    69. După articolul 72^5, secţiunea „Alocarea la punctele de ieşire din SNT a cantităţilor de gaze naturale livrate în depozitele de înmagazinare subterană“, cuprinzând articolul 73, se abrogă.
    70. Articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 74
    (1) OTS efectuează alocarea lunară finală până cel târziu în data de 13 a lunii următoare (M+1) lunii (M) în care a prestat serviciul de transport, pentru fiecare UR în parte, în scopul cuantificării serviciului de transport gaze naturale prestat de OTS, precum şi pentru determinarea dezechilibrelor zilnice finale din luna M.
    (2) Alocarea lunară finală este egală cu suma alocărilor zilnice determinate în conformitate cu prevederile art. 66, care se ajustează cu eventualele corecţii provenite din erori ale sistemelor de măsurare, convenite cu operatorii sistemelor adiacente pe baza analizării descărcărilor datelor din sisteme de măsurare - valori măsurate, jurnale de configurare, jurnale de alarme şi evenimente, comunicate conform prevederilor alin. (3).
    (3) Toate corecţiile vor fi comunicate către toţi operatorii sistemelor adiacente până la data de 8 a lunii M+1 pentru luna M, urmând ca distribuitorul să finalizeze alocarea lunară până în data de 11 a lunii M+1 pentru luna M.
    (4) Diferenţele dintre nivelurile volumelor lunare măsurate, respectiv valorile energiei lunare a gazelor naturale şi alocarea lunară finală se determină în conformitate cu Metodologia de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale efectiv măsurate elaborată de ANRE.
    (5) OTS informează UR asupra tuturor corecţiilor convenite cu operatorii sistemelor adiacente, survenite pe parcursul întregii luni, şi asupra alocărilor lunare finale, prin intermediul notificărilor introduse în platforma informaţională."

    71. La articolul 75, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) În vederea parcurgerii procesului de alocare lunară finală, OTS transmite către OD/CD, respectiv primeşte de la producători/OÎ, în primele două zile lucrătoare ale lunii M+1, cantităţile de gaze naturale precizate în procesele-verbale prevăzute în anexa nr. 9, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (1) şi (2).
(3) OTS recurge la efectuarea descărcărilor lunare a tuturor sistemelor de măsurare, constată eventualele diferenţe sau disfuncţionalităţi de măsurare, elaborează algoritmii de calcul pentru corecţia diferenţelor/disfuncţionalităţilor constatate, convine asupra acestora cu operatorii sistemelor adiacente, cărora le pune la dispoziţie aceste descărcări, şi retransmite procesele-verbale întocmite conform alin. (2) modificate corespunzător până în data de 8 a lunii M+1. Convenirea corecţiilor constatate, retransmiterea proceselor-verbale şi efectuarea de către producători/OD/CD/OÎ a alocărilor cantităţilor de gaze naturale aferente zilelor pentru care au existat corecţii se vor finaliza până în data de 11 a lunii M+1, ora 12,00."

    72. La articolul 75, alineatul (6) se abrogă.
    73. La articolul 75, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) În data de 14 a lunii M+1, ora 12,00, OTS, în baza alocării lunare finale, determinată conform prevederilor art. 74, semnează împreună cu UR procesele-verbale prevăzute în anexa nr. 9 şi emite facturile lunare conform art. 105 alin. (1) lit. b)."

    74. Articolul 77 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 77
    (1) Capacitatea aprobată, dar neutilizată de către UR poate face obiectul:
    a) returnării la OTS potrivit prevederilor art. 78;
    b) transferului dreptului de utilizare a capacităţii rezervate, potrivit prevederilor art. 79 alin. (1);
    c) transferului complet al drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractul de transport aferent punctelor de intrare în SNT/contractul de transport aferent punctelor de ieşire din SNT, potrivit prevederilor art. 79 alin. (2);
    d) retragerii de către OTS prin mecanismul de retragere «utilizează sau pierde», potrivit prevederilor art. 81.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică pentru capacitatea rezervată în condiţiile prevăzute la art. 25^1."

    75. După articolul 77 se introduce o nouă secţiune, secţiunea „Piaţa secundară de capacitate“, conţinând articolul 77^1, cu următorul cuprins:
    "Piaţa secundară de capacitate
    ART. 77^1
    (1) UR are dreptul să transfere către alţi UR fie dreptul de utilizare a capacităţii rezervate, fie să transfere complet drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractul de transport aferent punctelor de intrare în SNT/contractul de transport aferent punctelor de ieşire din SNT.
    (2) Pentru punctele de interconectare transfrontalieră transferurile prevăzute la art. 69^1 şi 69^3 se vor realiza prin intermediul platformei regionale de rezervare de capacitate operate de FGSZ, iar pentru celelalte puncte de intrare/ieşire din SNT prin utilizarea unei PSC.
    (3) Tranzacţiile pe PSC pot fi încheiate între UR care au în derulare contracte de transport aferente punctelor de intrare în SNT/contracte de transport aferente punctelor de ieşire din SNT încheiate cu OTS.
    (4) Tranzacţiile pe PSC se încheie în mod independent pe punctele de intrare sau de ieşire pentru care a fost rezervată capacitate. UR care primeşte dreptul de utilizare a capacităţii poate utiliza această capacitate numai pe punctul care a făcut obiectul tranzacţiei.
    (5) Natura produselor de capacitate - fermă, întreruptibilă -tranzacţionate în PPC nu se schimbă prin comercializarea acestora în cadrul PSC.
    (6) OTS oferă UR posibilitatea de a publica prin intermediul PSC ofertele cu privire la transferurile de capacitate.
    (7) În situaţia în care 2 UR convin asupra efectuării unui transfer de capacitate apelează la una dintre următoarele modalităţi de tranzacţionare pe PSC:
    a) transferul dreptului de utilizare a capacităţii;
    b) transferul complet al drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractul de transport aferent punctelor de intrare în SNT/contractul de transport aferent punctelor de ieşire din SNT.
    (8) OTS aprobă transferul pe baza aceloraşi criterii utilizate la tranzacţionarea capacităţii pe PPC."

    76. Articolul 78 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 78
    (1) UR care are încheiate contracte pentru produse de capacitate care au o durată mai mare sau egală cu o lună gazieră poate returna integral sau parţial capacitatea fermă contractată.
    (2) UR nu are dreptul de a tranzacţiona pe PSC capacitatea care face obiectul cererii de returnare. O cerere de returnare poate fi retrasă de către UR în măsura în care capacitatea returnată nu a fost alocată altui UR, în cadrul PPC.
    (3) Capacitatea agregată fermă poate fi returnată doar sub formă de capacitate agregată fermă.
    (4) UR iniţiază procesul de returnare utilizând PPC pusă la dispoziţie de către OTS.
    (5) Confirmarea de primire a solicitării de returnare a capacităţii este transmisă de OTS prin intermediul PPC. Această confirmare din partea OTS nu exonerează UR de obligaţia de plată a capacităţii care face obiectul returnării.
    (6) OTS publică în PPC produsele de capacitate care fac obiectul returnării din partea UR. Aceste produse sunt evidenţiate în PPC cu titlul «returnare».
    (7) Returnarea de capacitate este posibilă pentru orice zi sau zile ulterioare transmiterii confirmării de primire de către OTS a solicitării UR şi poate fi efectuată pentru orice proporţie din capacitatea contractată iniţial.
    (8) Capacitatea returnată este oferită de OTS în numele UR prin PPC până în ziua D-1, ora 12,00. Capacitatea returnată care nu a putut fi vândută până în ziua D-1, ora 12,00, poate fi oferită de către UR, pe PSC.
    (9) Capacitatea contractată care face obiectul cererii de returnare de la un UR este alocată altor UR de către OTS astfel:
    a) după alocarea capacităţii ferme din portofoliul OTS, înregistrată ca disponibilă la punctul de intrare şi/sau de ieşire unde UR a solicitat returnarea de capacitate;
    b) înainte de alocarea capacităţii retrase prin aplicarea mecanismului descris la art. 81.
    (10) Tariful aplicabil UR beneficiar al capacităţii care a făcut obiectul returnării de către UR iniţiator este cel prevăzut în contractul încheiat între OTS şi UR iniţiator al returnării de capacitate.
    (11) UR iniţiator îşi păstrează drepturile şi obligaţiile contractuale până la realocarea capacităţii returnate sau a unei părţi din aceasta către UR beneficiar.
    (12) După realocarea către UR beneficiar, OTS şi UR iniţiator modifică în mod corespunzător contractul iniţial astfel încât să reflecte diminuarea capacităţii deţinute de acesta la momentul realocării cu nivelul capacităţii realocate către UR beneficiar. UR beneficiar este obligat să prezinte OTS garanţiile financiare de plată, conform prevederilor din contractele de transport aferente punctelor de intrare în SNT/contractele de transport aferente punctelor de ieşire din SNT.
    (13) În situaţia în care mai mulţi UR optează pentru returnarea capacităţilor în acelaşi punct de intrare şi/sau de ieşire, solicitările sunt tratate pe baza principiului «primul venit-primul servit"

    77. După articolul 78, titlul secţiunii „Facilitatea de transfer de capacitate“ se modifică şi se înlocuieşte cu „Transferul dreptului de utilizare a capacităţii rezervate“.
    78. Articolul 79 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 79
    (1) Un UR denumit UR iniţial poate transfera, fără acordul OTS, către alt UR denumit UR beneficiar dreptul de utilizare a capacităţii rezervate, în integralitatea acesteia sau a unei părţi din aceasta. Modalitatea de tranzacţionare este aplicabilă pentru produsele de capacitate anuale, trimestriale şi lunare.
    (2) UR beneficiar îşi asumă toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din transferul dreptului de utilizare a capacităţii, cu excepţia obligaţiei de plată a capacităţii pentru care a obţinut dreptul de utilizare.
    (3) UR iniţial îşi asumă obligaţia de plată a capacităţii care a făcut obiectul transferului dreptului de utilizare către UR beneficiar.
    (4) În vederea transferului dreptului de utilizare, UR iniţial transmite către OTS, prin intermediul PSC, informaţiile privind transferul, precizând:
    a) datele de identificare ale contractului încheiat între UR iniţial şi OTS;
    b) punctul de intrare şi/sau ieşire;
    c) datele de identificare ale UR beneficiar;
    d) cantitatea de capacitate de intrare şi/sau de ieşire care face obiectul transferului;
    e) data de începere şi, respectiv, de încheiere a perioadei de transfer;
    f) tipul de produs de capacitate (lunar, trimestrial, anual);
    g) natura capacităţii (fermă sau întreruptibilă).
    (5) OTS primeşte de la UR informaţiile prevăzute la alin. (4) cu cel puţin două ore înainte de termenul-limită de transmitere a nominalizărilor şi confirmă tranzacţia, după primirea informaţiilor de la ambii UR parteneri, nu mai târziu de 90 de minute după primirea informaţiilor cu privire la tranzacţiile încheiate de ambele părţi în tranzacţie.
    (6) OTS are dreptul să refuze confirmarea tranzacţiilor privind transferul dreptului de utilizare a capacităţii, în următoarele situaţii:
    a) informaţiile sunt primite de la un singur UR;
    b) informaţiile transmise de către UR nu coincid sau informaţiile transmise sunt incomplete;
    c) informaţiile sunt transmise mai târziu de două ore înainte de termenul-limită de transmitere a nominalizărilor;
    d) capacitatea tranzacţionată face obiectul returnării de capacitate solicitate de UR iniţial.
    (7) OTS comunică prin PSC ambilor UR implicaţi în transferul dreptului de utilizare a capacităţii decizia sa privind refuzul confirmării tranzacţiilor. În această situaţie, transferul este considerat nul.
    (8) UR iniţial şi UR beneficiar au dreptul să renunţe la tranzacţia confirmată, prin informarea OTS prin PSC cu privire la renunţarea tranzacţiei, nu mai târziu de termenul-limită de transmitere a nominalizărilor. OTS confirmă renunţarea de către părţi la tranzacţie doar dacă ambii UR au informat OTS cu privire la decizia acestora de renunţare.
    (9) În condiţiile în care informarea privind decizia de renunţare este transmisă de un singur UR participant la tranzacţie, OTS consideră că respectiva tranzacţie îşi păstrează valabilitatea. În acest caz, OTS anunţă decizia sa atât UR iniţial, cât şi UR beneficiar.
    (10) OTS publică pe pagina proprie de internet informaţii actualizate cu privire la volumul total al capacităţii oferite/solicitate şi transferate pe piaţa secundară, precum şi alte informaţii cu privire la aceste tranzacţii (punctul de intrare/ieşire, tipul de capacitate etc.). Procedurile şi manualul de utilizare a platformei aferente PSC vor fi publicate pe pagina proprie de internet a OTS, cu suficient timp înainte de intrarea lor în vigoare, astfel încât să permită testarea acesteia de către UR.
    (11) În cazul în care UR iniţial nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată, OTS este îndreptăţit să notifice atât pe UR iniţial, cât şi pe UR beneficiar cu privire la data încetării transferului.
    (12) Prevederile alin. (1) nu se aplică punctelor virtuale de intrare în SNT din perimetrele de producţie şi punctelor de interconectare transfrontalieră."

    79. După articolul 79 se introduce o nouă secţiune, secţiunea „Transferul complet al drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractul de transport aferent punctelor de intrare în SNT/contractul de transport aferent punctelor de ieşire din SNT“, care va conţine articolul 80.
    80. Articolul 80 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 80
    (1) Un UR denumit UR iniţial poate transfera, cu acordul OTS, către alt UR denumit UR beneficiar drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractul de capacitate (fermă sau întreruptibilă) pentru întreaga capacitate rezervată sau pentru o parte din aceasta.
    (2) UR beneficiar îşi asumă toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din transfer, inclusiv obligaţia de plată a capacităţii care face obiectul acestui transfer. OTS modifică corespunzător contractele încheiate atât cu UR iniţial, cât şi cu UR beneficiar.
    (3) Contractele de capacitate modificate se încheie în mod obligatoriu cu minimum două zile lucrătoare înainte de data de începere a perioadei de transfer.
    (4) În vederea efectuării transferului, UR iniţial şi UR beneficiar transmit către OTS câte o solicitare de transfer, care cuprinde cel puţin următoarele:
    a) datele de identificare ale UR beneficiar/UR iniţial, după caz;
    b) datele de identificare ale contractului încheiat între UR iniţial şi OTS;
    c) datele de identificare ale contractului încheiat între UR beneficiar şi OTS;
    d) punctul/punctele de intrare şi/sau ieşire;
    e) capacitatea de intrare şi/sau de ieşire care face obiectul transferului;
    f) data de începere şi, respectiv, de încheiere a perioadei de transfer;
    g) tipul de produs de capacitate (lunar, trimestrial, anual);
    h) natura capacităţii (fermă, întreruptibilă).
    (5) UR iniţial şi UR beneficiar transmit OTS solicitarea acestora privind transferul, cu 3 zile lucrătoare înainte de data efectivă a transferului.
    (6) OTS comunică UR iniţial şi UR beneficiar, în cel mult două zile lucrătoare, decizia sa privind aprobarea/respingerea transferului.
    (7) OTS refuză validarea transferului de la UR iniţial la UR beneficiar în condiţiile în care respectiva capacitate face obiectul returnării de capacitate solicitate de UR iniţial.
    (8) Prevederile alin. (1) nu se aplică punctelor virtuale de intrare în SNT din perimetrele de producţie şi punctelor de interconectare transfrontalieră.
    (9) Transferul complet al drepturilor şi obligaţiilor se aplică produselor de capacitate anuală, trimestrială şi lunară contractate de UR iniţial."

    81. Articolul 80^1 se abrogă.
    82. După articolul 80, titlul secţiunii „Transferul obligatoriu de capacitate“ se modifică şi se înlocuieşte cu „Retragerea capacităţii rezervate prin mecanismul de retragere «utilizează sau pierde»“.
    83. Articolul 81 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 81
    (1) În cazul înregistrării unor congestii contractuale, AC poate solicita OTS retragerea capacităţilor de intrare şi/sau de ieşire rezervate de UR pe perioade de un an gazier sau mai mulţi ani gazieri, în condiţiile unei slabe utilizări a capacităţii respective.
    (2) Capacitatea contractată este considerată a fi slab utilizată dacă:
    a) UR foloseşte în medie mai puţin de 80% din capacitatea sa contractată, atât între 1 aprilie şi 30 septembrie, cât şi între 1 octombrie şi 31 martie, pentru care nu s-a putut prezenta nicio justificare pertinentă; sau
    b) UR nominalizează în mod sistematic aproape 100% din capacitatea sa contractată şi renominalizează descendent.
    (3) OTS monitorizează măsura în care sunt utilizate capacităţile contractate cu durată contractuală efectivă de peste un an sau pe trimestre recurente care acoperă cel puţin 2 ani şi transmite către AC, până la data de 1 octombrie a fiecărui an gazier, raportul de monitorizare.
    (4) Nivelul maxim al capacităţii care poate fi retrasă este egal cu diferenţa dintre capacitatea rezervată de UR şi nivelul maxim al capacităţii utilizate de acesta în perioada considerată. La dimensionarea nivelului maxim al capacităţii care poate fi retrasă, OTS va ţine cont de:
    a) orice transfer, returnare sau altă reducere a capacităţii rezervate efectuate de UR în perioada de referinţă;
    b) existenţa mai multor UR cu capacităţi neutilizate în acelaşi punct de intrare sau de ieşire în/din SNT unde OTS înregistrează congestie contractuală.
    (5) OST are obligaţia de a dezvolta capacitatea pentru punctele la care se constată existenţa unor congestii fizice."

    84. Articolul 82 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 82
    Echilibrarea comercială, operaţională şi fizică a SNT defineşte o serie de activităţi şi proceduri necesare pentru alocarea cantităţilor de gaze naturale la nivel de UR şi pentru asigurarea transportului gazelor naturale în condiţii de siguranţă prin SNT."

    85. După articolul 82, titlul secţiunii „Echilibrarea fizică“ se modifică şi se înlocuieşte cu denumirea „Echilibrarea operaţională şi fizică“.
    86. La articolul 83^2, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru echilibrarea SNT, OTS desfăşoară acţiunile de echilibrare operaţională prevăzute la cap. III art. 6 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz.
(3) Complementar acţiunilor prevăzute la alin. (2), pentru a asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă a SNT, OTS trebuie să dispună de o cantitate suficientă de gaze naturale pentru echilibrarea sistemului sub formă de gaze naturale stocate în conducte şi/sau sub formă de gaze naturale de echilibrare înmagazinate în depozitele subterane."

    87. La articolul 83^2, alineatele (8) şi (9) se abrogă.
    88. La articolul 83^2, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(10) Până la sfârşitul fiecărei zile gaziere, OTS publică pe pagina proprie de internet, în secţiunea dedicată UR, precum şi în platforma informaţională, pentru fiecare acţiune de echilibrare operaţională a SNT concretizată în vânzarea sau cumpărarea unor cantităţi de gaze naturale de echilibrare şi pentru fiecare zi gazieră pentru care este efectuată acţiunea de echilibrare, informaţiile referitoare la tipul acţiunilor de echilibrare (preventivă sau nu), tipul tranzacţiei (vânzare sau cumpărare), cantitatea de gaze naturale tranzacţionată, preţul aferent fiecărei tranzacţii, preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de vânzare efectuate de către OTS şi preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de cumpărare efectuate de către OTS pentru ziua gazieră respectivă."

    89. La articolul 85, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În vederea echilibrării comerciale, de către UR, a cantităţilor de gaze naturale introduse şi preluate din SNT aferente portofoliilor proprii, OTS pune la dispoziţia acestora, în conformitate cu prevederile art. 37, cel puţin informaţiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 312/2014 referitoare la «scenariul de referinţă», în conformitate cu reglementările aprobate de ANRE."

    90. La articolul 85, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) În scopul echilibrării propriului portofoliu, UR recurge la:
    a) renominalizarea cantităţilor de gaze care urmează să fie introduse/preluate în/din SNT până la finalul zilei gaziere D;
    b) tranzacţionarea produselor standardizate pe termen scurt puse la dispoziţie de platformele de tranzacţionare;
    c) tranzacţionarea bilaterală."

    91. După articolul 85, litera B „Ecuaţia de echilibrare a utilizatorului de reţea“ se modifică după cum urmează:
    "a) termenul «E(FTG)^(g.primite-UR(i))» se înlocuieşte cu termenul «E(g.cumpărate în PVT-UR(i))».
    E(g.cumpărate în PVT-UR(i)) - energia gazelor naturale cumpărate în PVT de UR «i».
    Termenul E(g.cumpărate în PVT-UR(i)) se calculează ca suma algebrică a tuturor cantităţilor de gaze naturale cumpărate în PVT, exprimate în unităţi de energie.
b) termenul «E(FTG)^(g.cedate-UR(i))» se înlocuieşte cu termenul «E(g.vândute în PVT-UR(i))».
    E(g.vândute în PVT-UR(i)) - energia gazelor naturale vândute în PVT de UR «i».
    Termenul E(g.vândute în PVT-UR(i)) se calculează ca suma algebrică a tuturor cantităţilor de gaze naturale vândute în PVT, exprimate în unităţi de energie."

    92. Articolul 86^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 86^1
    (1) Până cel târziu la ora 14,15 a fiecărei zile gaziere D, OTS calculează:
    a) dezechilibrul zilnic iniţial pentru ziua gazieră D-1, pentru fiecare UR, utilizând alocările iniţiale pentru ziua gazieră D-1;
    b) dezechilibrul total al SNT şi sensul acestuia, respectiv «excedent» sau «deficit».
    (2) Până cel târziu la ora 14,30 a fiecărei zile gaziere D, OTS informează UR în legătură cu dezechilibrul zilnic iniţial înregistrat în ziua gazieră D-1 şi puterea calorifică superioară şi publică pe site-ul propriu informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), preţul mediu ponderat determinat în conformitate cu prevederile art. 102^1 aferent zilei D-1 şi preţurile prevăzute la art. 102^2 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (2) lit. a) şi b).
    (3) Dezechilibrul zilnic iniţial reprezintă dezechilibrul zilnic înregistrat înainte de deschiderea pieţei de echilibrare."

    93. După articolul 86^1 se introduce un nou articol, articolul 86^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 86^2
    (1) OTS organizează şi administrează piaţa de echilibrare a gazelor naturale.
    (2) Piaţa de echilibrare reprezintă cadrul organizat de tranzacţionare a cantităţilor de dezechilibru zilnic iniţial între UR, în scopul eliminării sau reducerii dezechilibrelor zilnice, intermediate de OTS pe baza Procedurii de tranzacţionare pe piaţa de echilibrare a gazelor naturale, prevăzută în anexa nr. 1^4.
    (3) OTS pune la dispoziţia UR platforma de tranzacţionare aferentă pieţei de echilibrare a gazelor naturale până la data de 1 ianuarie 2019."

    94. Articolul 88 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 88
    (1) În termen de maximum 45 de minute de la închiderea pieţei de echilibrare din ziua D, OTS îl informează pe UR în legătură cu dezechilibrul său final din ziua gazieră D-1.
    (2) Dezechilibrul zilnic final se calculează de către OTS cu luarea în considerare a cantităţilor tranzacţionate pe PE."

    95. La articolul 89, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 89
    (1) După determinarea, în conformitate cu prevederile art. 88, a cantităţilor finale de dezechilibru zilnic, aferente fiecărui UR, aceştia se pot găsi în una dintre următoarele două situaţii:
    a) excedent: în cazurile în care diferenţa dintre cantităţile de gaze naturale intrate în SNT şi cele ieşite din SNT este mai mare decât zero;
    b) deficit: în cazurile în care diferenţa dintre cantităţile de gaze naturale intrate în SNT şi cele ieşite din SNT este mai mică decât zero."

    96. Articolul 89^1 se abrogă.
    97. Articolul 102 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 102
    Tariful de dezechilibru zilnic (TDZ) se calculează prin înmulţirea cantităţii finale de dezechilibru zilnic (Q), determinată în conformitate cu prevederile art. 88, cu preţul marginal de vânzare sau preţul marginal de cumpărare, după caz, determinate conform prevederilor art. 102^2."

    98. Articolul 102^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 102^1
    În ordinea de prioritate prevăzută mai jos, preţul mediu ponderat este egal cu:
    a) preţul mediu, ponderat cu cantităţile tranzacţionate, al zilei de tranzacţionare aferent produselor intrazilnice tranzacţionate în cadrul pieţelor produselor standardizate pe termen scurt administrate de către operatorii pieţelor centralizate din România, având ca obiect livrarea de gaze naturale în PVT de-a lungul unui segment al zilei gaziere pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau, în lipsa acestui preţ, cu:
    b) preţul mediu, ponderat cu cantităţile tranzacţionate, al zilei de tranzacţionare aferent produselor pentru ziua următoare tranzacţionate în cadrul pieţelor produselor standardizate pe termen scurt administrate de către operatorii pieţelor centralizate din România, având ca obiect livrarea de gaze naturale în PVT de-a lungul întregii zile gaziere pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau, în lipsa acestui preţ, cu:
    c) preţul de închidere al pieţei de echilibrare PIP din ziua gazieră pentru care s-a calculat dezechilibrul zilnic final sau, în lipsa acestui preţ, cu:
    d) cel mai recent preţ mediu, ponderat cu cantităţile tranzacţionate, al zilei de tranzacţionare aferent produselor intrazilnice tranzacţionate în cadrul pieţelor produselor standardizate pe termen scurt administrate de către operatorii pieţelor centralizate din România, publicat de către aceştia din urmă, înregistrat în cele 6 (şase) zile de tranzacţionare anterioare zilei gaziere pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau, în lipsa acestui preţ, cu:
    e) cel mai recent preţ mediu, ponderat cu cantităţile tranzacţionate, al zilei de tranzacţionare aferent produselor pentru ziua următoare tranzacţionate în cadrul pieţelor produselor standardizate pe termen scurt administrate de către operatorii pieţelor centralizate din România, publicat de către aceştia din urmă, înregistrat în cele 6 (şase) zile de tranzacţionare anterioare zilei gaziere pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau, în lipsa acestui preţ, cu:
    f) cel mai recent preţ mediu actualizat, calculat de către operatorii pieţelor centralizate de gaze naturale din România pentru produsele săptămânale tranzacţionate în cadrul pieţei produselor standardizate pe termen mediu şi lung, având ca obiect livrarea de gaze naturale în PVT de-a lungul săptămânii ce include ziua gazieră pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau, în lipsa acestui preţ, respectiv cu:
    g) preţul de 1 leu/MWh, aplicabil UR care au înregistrat, în ziua gazieră pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale, dezechilibre cu titlul «Excedent», respectiv cu preţul de 500 lei/MWh, aplicabil UR care au înregistrat, în ziua gazieră pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale, dezechilibre cu titlul «Deficit"

    99. Articolul 102^2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 102^2
    (1) Preţul marginal de vânzare este egal cu cea mai mică valoare dintre:
    a) cel mai mic preţ aferent tranzacţiilor de vânzare efectuate de către OTS în cadrul pieţelor produselor standardizate pe termen scurt administrate de către operatorii pieţelor centralizate din România pentru ziua gazieră pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau
    b) preţul serviciilor de echilibrare achiziţionate de către OTS în vederea echilibrării fizice a SNT în situaţii de tip «Excedent» şi utilizate de către OTS în ziua gazieră pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau
    c) preţul mediu ponderat aferent zilei gaziere pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale, determinat în conformitate cu prevederile art. 102^1, minus componenta de ajustare, reprezentând un procent de 10%.
    (2) Preţul marginal de cumpărare este egal cu cea mai mare valoare dintre:
    a) cel mai mare preţ aferent tranzacţiilor de cumpărare efectuate de către OTS în cadrul pieţelor produselor standardizate pe termen scurt administrate de către operatorii pieţelor centralizate din România pentru ziua gazieră pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau
    b) preţul serviciilor de echilibrare achiziţionate de către OTS în vederea echilibrării fizice a SNT în situaţii de tip «Deficit» şi utilizate de către OTS în ziua gazieră pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale sau
    c) preţul mediu ponderat aferent zilei gaziere pentru care au fost determinate dezechilibrele zilnice finale, determinat în conformitate cu prevederile art. 102^1, plus componenta de ajustare, reprezentând un procent de 10%."

    100. Articolele 102^3-102^5 se abrogă.
    101. Articolul 104 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 104
    Tarifele de dezechilibru determinate în conformitate cu prevederile art. 102, 102^1 şi 102^2, precum şi contravaloarea dezechilibrelor calculate în baza acestor tarife vor fi comunicate fiecărui UR, în platforma operaţională de către OTS, atât zilnic, cât şi în luna următoare lunii de livrare."

    102. După anexa nr. 1^2 se introduc două noi anexe, anexele nr. 1^3 şi 1^4, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
    103. În cuprinsul anexelor nr. 3, 5, 6, 7,7^1 şi 9, toate referinţele cu privire la „Partener UR“ se abrogă.
    104. Anexa nr. 14 se abrogă.


    ART. II
    (1) În vederea creşterii lichidităţii pieţei angro pe termen scurt, operatorul de transport şi de sistem (OTS) este stimulat să întreprindă acţiuni de echilibrare în mod eficient prin tranzacţionarea produselor standardizate pe termen scurt.
    (2) În conformitate cu art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz se introduce mecanismul de stimulare al OTS cu scopul creşterii lichidităţii pieţei angro pe termen scurt.
    (3) În termen de 15 zile de la data publicării prezentului ordin, OTS prezintă spre aprobare Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) mecanismul de stimulare coerent cu principiile generale stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 312/2014 şi prin Codul reţelei.
    (4) Dacă OTS nu prezintă mecanismul în termenul prevăzut la alin. (3), ANRE elaborează şi aprobă mecanismul de stimulare.

    ART. III
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ - S.A. Mediaş şi utilizatorii reţelei vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.

    ART. IV
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Punctele 20 şi 78 ale art. I intră în vigoare la data de 1 iulie 2019.

    ART. V
    La data de 1 ianuarie 2019 se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 107/2018 privind modificarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 526 din 26 iunie 2018.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 5 septembrie 2018.
    Nr. 167.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1^3 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    CONTRACT
    de echilibrare şi acces la PVT nr. … din anul …… luna …… ziua …….
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ - S.A. Mediaş, cu sediul în Mediaş, Piaţa Constantin I. Motaş nr. 1, judeţul Sibiu, cod poştal 551130, telefon 0269/803333, fax 0269/839029, cod de înregistrare fiscală RO13068733, nr. de ordine la oficiul registrului comerţului J 32/301/2000, având contul nr. RO79RNCB0231019525310002, deschis la B.C.R. - Sucursala Mediaş, reprezentată legal prin director general ..............., în calitate de operator al sistemului de transport, denumită în continuare „operatorul de transport şi de sistem“ sau „OTS“, pe de o parte,
    şi
    ……, în calitate de client al OTS şi beneficiarul serviciilor de transfer ale dreptului de proprietate, denumită în cele ce urmează „utilizator al reţelei“ sau „UR“, pe de altă parte,
    denumite în cele ce urmează, în mod colectiv, „părţile“ şi, fiecare în parte, „partea“, au convenit încheierea prezentului contract de echilibrare şi acces la PVT, denumit în continuare „contract“.
    I. Terminologie şi legislaţia aplicabilă
    ART. 1
    (1) Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz, în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare (Codul reţelei).
    (2) Prevederile prezentului contract sunt completate cu prevederile din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare (Codul civil), Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi reglementările Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), inclusiv prevederile Codului reţelei, precum şi orice alte reglementări legale în vigoare. Pentru toate situaţiile care nu sunt prevăzute în mod explicit în prezentul contract sunt aplicabile prevederile Codului reţelei.


    II. Obiectul contractului
    ART. 2
    Obiectul contractului îl reprezintă stabilirea drepturilor şi obligaţiilor părţilor, care decurg din echilibrarea diferenţelor dintre intrările şi ieşirile de gaze naturale în/din SNT, precum şi cele referitoare la accesul în PVT şi serviciile de transfer ale dreptului de proprietate.


    III. Durata contractului
    ART. 3
    Prezentul contract se încheie pentru ........ (un an gazier, trimestru, multiplu de trimestre, luna, multiplu de luni, zilnic, multiplu de zile) în intervalul .................. .


    IV. Drepturile şi obligaţiile părţilor
    Drepturile şi obligaţiile UR
    ART. 4
    (1) UR are dreptul la serviciile de transfer ale dreptului de proprietate, în scopul înregistrării tranzacţiilor care au ca obiect cantităţi de gaze naturale din SNT.
    (2) UR are drept de acces la platforma informaţională care deserveşte operarea PVT în condiţiile prevăzute de Procedura de acces la platforma informaţională care deserveşte PVT. Procedura de acces la platforma informaţională este elaborată de OTS şi se afişează pe pagina proprie de internet a acestuia.
    (3) UR are dreptul să încaseze integral şi la termen contravaloarea dezechilibrelor cu titlul „Excedent“ înregistrate de UR, inclusiv eventualele majorări de întârziere.
    (4) UR are dreptul să primească informaţiile cu privire la dezechilibrul zilnic, conform procedurilor prevăzute de reglementările în vigoare.
    (5) UR are dreptul, pe perioada de derulare a contractului, să mandateze, în condiţiile legii, un reprezentant care să transmită către OTS notificări comerciale în numele UR. UR va notifica OTS cu privire la decizia sa de mandatare a unui reprezentant.
    (6) UR are obligaţia de a efectua echilibrarea zilnică a portofoliilor proprii astfel încât la finalul fiecărei zile gaziere dezechilibrul înregistrat să fie 0.
    (7) UR are obligaţia să prezinte garanţia financiară de plată conform termenilor şi condiţiilor prevăzute în prezentul contract.
    (8) UR are obligaţia să plătească integral şi la termen facturile emise de OTS, reprezentând contravaloarea dezechilibrelor cu titlul „Deficit“ înregistrate de UR.
    (9) UR are obligaţia să plătească OTS factura emisă în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare a tarifelor de neutralitate pentru echilibrare, inclusiv repartizarea lor în rândul utilizatorilor reţelei de transport al gazelor naturale, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE, în cazul în care rezultatul activităţii de echilibrare este negativ.
    (10) UR are obligaţia să respecte prevederile Convenţiei de participare la piaţa de echilibrare a gazelor naturale, prevăzută în anexa la prezentul contract.
    (11) UR are toate celelalte drepturi şi obligaţii prevăzute în reglementările aplicabile.


    Drepturile şi obligaţiile OTS
    ART. 5
    (1) OTS are dreptul să încaseze integral şi la termen facturile emise, reprezentând contravaloarea dezechilibrelor cu titlul „Deficit“ înregistrate de UR.
    (2) OTS asigură accesul UR la platforma informaţională care deserveşte operarea PVT în condiţiile prevăzute de Procedura de acces la platforma informaţională care deserveşte PVT .
    (3) OTS înregistrează notificările, validează şi confirmă transferurile drepturilor de proprietate, cu respectarea regulilor prevăzute în reglementările în vigoare.
    (4) OTS determină şi pune la dispoziţia UR dezechilibrul zilnic al acestuia, conform reglementărilor aplicabile.
    (5) OTS are dreptul să factureze, cu respectarea dispoziţiilor şi tarifelor prevăzute în Codul reţelei, contravaloarea dezechilibrelor cu titlul „Deficit“ înregistrate, inclusiv eventualele majorări de întârziere.
    (6) OTS are dreptul să execute garanţia financiară de plată depusă de UR în caz de neplată la scadenţă a facturilor emise.
    (7) OTS permite UR, la cererea acestuia, accesul la datele/documentele care au stat la baza întocmirii facturilor emise în baza prezentului contract.
    (8) OTS are obligaţia să factureze şi să plătească integral şi la termen contravaloarea dezechilibrelor cu titlul „Excedent“ înregistrate de UR.
    (9) OTS are obligaţia să plătească UR contravaloarea facturilor emise în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare a tarifelor de neutralitate pentru echilibrare, inclusiv repartizarea lor în rândul utilizatorilor reţelei de transport al gazelor naturale, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE, în cazul în care rezultatul activităţii de echilibrare este pozitiv.
    (10) OTS are obligaţia să respecte prevederile Convenţiei de participare la piaţa de echilibrare a gazelor naturale, prevăzută în anexa la prezentul contract.
    (11) OTS are toate celelalte drepturi şi obligaţii prevăzute în reglementările aplicabile.



    V. Dezechilibru zilnic. Tarif de dezechilibru
    ART. 6
    Determinarea dezechilibrelor zilnice ale UR, precum şi a tarifelor de dezechilibru zilnic se realizează conform reglementărilor prevăzute în Codul reţelei.


    VI. Facturarea şi condiţiile de plată
    ART. 7
    OTS va transmite UR:
    a) până la data de 15 a lunii o factură aferentă dezechilibrelor zilnice finale cu titlu „Deficit“ sau „Excedent“, după caz, înregistrate în luna precedentă, a căror contravaloare a fost calculată în conformitate cu reglementările prevăzute în Codul reţelei;
    b) până la data de 10 a lunii următoare celei în care se calculează tariful de neutralitate, o factură aferentă diferenţei dintre costurile şi veniturile rezultate din activitatea de echilibrare, calculată conform metodologiei de calculare a tarifelor de neutralitate, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE.


    ART. 8
    (1) Plata contravalorii facturilor prevăzute la art. 7 se face în termen de 15 zile calendaristice de la data emiterii facturilor. În cazul în care data scadenţei este zi nelucrătoare, termenul se socoteşte împlinit în următoarea zi lucrătoare.
    (2) Toate plăţile efectuate de către UR vor fi făcute prin transfer bancar în contul specificat de OTS.
    (3) Toate plăţile efectuate de către OTS vor fi făcute prin transfer bancar în contul specificat de UR.
    (4) În timpul derulării contractului, fiecare dintre părţi îşi poate alege o altă bancă, cu condiţia transmiterii către cealaltă parte, cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de scadenţă a plăţii, a unei notificări prealabile.

    ART. 9
    Obligaţia de plată este considerată îndeplinită la data intrării sumelor respective totale în contul OTS sau în contul UR, după caz, în funcţie de cine este emitentul facturii.

    ART. 10
    (1) În cazul în care o sumă facturată este contestată integral sau în parte, contestatarul va înainta o notă explicativă, cuprinzând obiecţiile sale, în termen de 3 (trei) zile lucrătoare de la data comunicării facturii, prin fax sau poştă electronică, cu semnătură electronică extinsă, şi va plăti suma rămasă necontestată până la termenul-limită de plată, conform art. 8.
    (2) Obiecţiile privind valorile facturate prezentate în nota explicativă se vor concilia între părţi în termen de 3 (trei) zile lucrătoare de la data primirii pretenţiilor formulate.
    (3) Pentru sumele contestate, dar stabilite ulterior pe cale amiabilă sau prin hotărâre judecătorească definitivă, debitorul va plăti, pe lângă suma datorată, o dobândă penalizatoare calculată conform prevederilor art. 11.
    (4) În cazul în care în urma contestaţiei s-a stabilit reducerea valorilor facturate, debitorului i se vor restitui eventualele sume şi dobânzi penalizatoare aferente calculate potrivit alin. (3), deja plătite, corespunzătoare reducerii respective, în termen de 3 zile lucrătoare.

    ART. 11
    (1) Neîndeplinirea obligaţiei de plată a facturilor, în termenul prevăzut la art. 8 alin. (1), atrage după sine următoarele:
    a) perceperea unei cote a majorărilor de întârziere, calculată asupra valorii neachitate, egală cu nivelul dobânzii de întârziere datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 16-a zi calendaristică de la data emiterii facturii până la achitarea integrală a acesteia, inclusiv ziua plăţii, sau până la executarea garanţiei prevăzute în contract, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de plată în termen de 15 zile calendaristice de la data scadenţei;
    b) executarea garanţiilor prezentate de către UR în conformitate cu prevederile art. 12, numai pentru sumele datorate şi neplătite şi a dobânzilor penalizatoare aferente.

    (2) În cazul în care data scadenţei sau ziua imediat următoare expirării termenului de graţie este zi nelucrătoare, termenele prevăzute la alin. (1) se decalează în mod corespunzător.


    VII. Garanţii
    ART. 12
    (1) UR are obligaţia de a constitui în favoarea OTS o garanţie financiară de plată care are ca obiect acoperirea riscului de neachitare a facturilor emise de OTS, reprezentând contravaloarea dezechilibrelor cu titlul „Deficit“.
    (2) Garanţia prevăzută la alin. (1) nu se constituie în cazul operatorilor platformelor de tranzacţionare şi a contrapărţii centrale.
    (3) UR poate fi exceptat de la obligaţia de a constitui garanţia financiară de plată prevăzută la alin. (1) dacă face dovada că are un rating de creditare, emis de una dintre agenţiile de rating agreate de OTS, cel puţin la acelaşi nivel cu cel acordat OTS, valabil pe perioada derulării prezentului contract.
    (4) În situaţia în care, pe durata prezentului contract, nivelul de rating acordat UR se modifică în sensul scăderii sub nivelul de rating al OTS, precum şi în situaţia în care se schimbă agenţia emitentă a ratingului în raport cu prevederile alin. (3), UR este obligat să notifice acest lucru OTS, în termen de 3 zile calendaristice de la producerea modificării/schimbării.
    (5) Garanţia financiară este prezentată de către UR sub formă de:
    a) scrisoare de garanţie bancară în lei sau echivalentul în euro la cursul Băncii Centrale Europene din ziua emiterii garanţiei; şi/sau
    b) cont garantat (depozit colateral) în lei sau echivalentul în euro la cursul Băncii Centrale Europene din ziua emiterii garanţiei; şi/sau
    c) cont escrow în lei sau echivalentul în euro la cursul Băncii Centrale Europene din ziua emiterii garanţiei.

    (6) OTS acceptă scrisoarea de garanţie bancară eliberată de către o bancă care are rating emis de una dintre agenţiile de rating agreate de OTS, cel puţin la nivel de „investment grade“. Echivalenţa dintre nivelurile de rating acordate de agenţii este publicată pe pagina de internet a OTS.
    (7) Nivelul garanţiei financiare (NG) prevăzute la alin. (1) va fi determinat după cum urmează:
    a) pentru UR care au avut o relaţie contractuală cu OTS în anul gazier precedent:
    NG = contravaloarea maximă a dezechilibrelor cu titlu de deficit înregistrate de către UR în două luni consecutive din anul gazier precedent;

    b) pentru UR care nu au avut o relaţie contractuală cu OTS în anul gazier precedent:
    NG = 1000 RON, pentru prima lună de derulare a contractului, respectiv 2 x valoarea dezechilibrelor cu titlul „Deficit“ înregistrate de respectivul UR în luna anterioară, aplicabilă începând cu a doua lună de derulare a contractului şi actualizată lunar pe toată durata contractului.


    (8) În cazul în care nivelul garanţiei financiare scade sub nivelul prevăzut la alin. (7), UR este obligat să suplimenteze nivelul garanţiei financiare în mod corespunzător în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data la care s-a înregistrat diminuarea.
    (9) În cazul în care UR nu suplimentează nivelul garanţiei conform alin. (8), OTS întrerupe accesul la PVT cu preaviz de 3 zile calendaristice.
    (10) a) Nivelul garanţiei financiare al fiecărui UR stabilit la alin. (7) este comparat la sfârşitul fiecărei luni calendaristice cu contravaloarea dezechilibrului de tip „Deficit“ cumulat pentru ultimele 2 luni, anterioare celei în care se realizează comparaţia.
    b) Dacă valoarea determinată conform lit. a) este mai mare decât nivelul garanţiei financiare constituite de UR, acesta este obligat să majoreze corespunzător nivelul garanţiei în 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării în acest sens de la OTS.
    c) Dacă valoarea determinată conform lit. a) este mai mică decât nivelul garanţiei financiare constituite de UR, acesta poate solicita reducerea nivelul garanţiei financiare.
    d) Nivelul garanţiei financiare nu poate fi în nicio situaţie mai mic decât cel stabilit conform alin. (7).

    (11) Garanţia financiară constituită conform alin. (7) este valabilă începând cu ziua bancară precedentă datei de început a perioadei pentru care se încheie contractul de echilibrare şi acces la PVT şi îşi încetează valabilitatea în a 60-a zi calendaristică de la încetarea contractului.
    (12) În situaţia în care UR face dovada bonităţii conform alin. (3), OTS poate cere, în cazurile justificate prevăzute la alin. (13), constituirea unei garanţii financiare în conformitate cu prevederile alin. (7) şi (10).
    (13) Este considerat caz justificat situaţia în care UR este în întârziere la plată pentru o sumă de cel puţin 10% din valoarea ultimei facturi de „Deficit“ sau din valoarea obligaţiilor de plată parţiale, după ce a fost primită de la OTS o notificare în acest sens.
    (14) OTS poate executa garanţia prevăzută în prezentul capitol dacă UR nu îşi îndeplineşte integral sau parţial obligaţiile contractuale sau le îndeplineşte cu întârziere.
    (15) Cu cel puţin 5 zile calendaristice anterior executării garanţiei, OTS are obligaţia de a notifica în scris UR, precizând obligaţiile care nu au fost respectate.
    (16) În situaţia executării parţiale sau totale a garanţiei financiare UR are obligaţia de a reconstitui această garanţie în conformitate cu prevederile alin. (9) şi (10).


    VIII. Forţa majoră/Caz fortuit
    ART. 13
    (1) Forţa majoră este acel eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil, care exonerează părţile de răspundere, în condiţiile art. 1.351 din Codul civil.
    (2) În cazul în care forţa majoră nu încetează în termen de 30 de zile calendaristice, părţile au dreptul să solicite încetarea de plin drept a contractului, fără ca vreuna din ele să aibă dreptul de a pretinde dezdăunări.
    (3) Partea care invocă forţa majoră are obligaţia să o aducă la cunoştinţa celeilalte părţi, în scris, prin notificare în maximum 5 zile de la apariţie, iar dovada forţei majore se va comunica în maximum 30 de zile de la apariţie.

    ART. 14
    (1) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către partea care ar fi fost chemată să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
    (2) Părţile sunt exonerate de răspundere atunci când executarea unei obligaţii a devenit imposibilă datorită unor circumstanţe care nu îi sunt imputabile părţii care trebuia să o îndeplinească.


    IX. Clauza de confidenţialitate
    ART. 15
    (1) Părţile sunt obligate să păstreze confidenţialitatea datelor, documentelor şi a informaţiilor obţinute din derularea contractului.
    (2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) următoarele date, documente şi informaţii:
    (i) cele care pot fi dezvăluite, în conformitate cu prevederile Codului reţelei;
    (ii) cele pentru a căror dezvăluire s-a primit acordul scris al celeilalte părţi contractante;
    (iii) cele solicitate de organele abilitate ale statului, în baza unei obligaţii legale de informare.

    (3) Prevederile prezentului articol vor rămâne în vigoare o perioadă de 5 ani de la încetarea raporturilor contractuale.


    X. Cesiunea contractului
    ART. 16
    Prezentul contract nu se cesionează.


    XI. Legislaţie aplicabilă şi soluţionarea litigiilor
    ART. 17
    (1) Prevederile prezentului contract se supun legislaţiei române în vigoare şi se interpretează în conformitate cu aceasta.
    (2) Părţile convin ca toate neînţelegerile privind valabilitatea, interpretarea, executarea şi încetarea contractului să fie soluţionate pe cale amiabilă. În cazul în care nu se reuşeşte soluţionarea pe cale amiabilă, litigiile vor fi soluţionate de instanţele judecătoreşti competente din România.


    XII. Notificări
    ART. 18
    (1) Părţile sunt obligate ca pe parcursul derulării prezentului contract să îşi notifice reciproc, la sediul prevăzut în partea introductivă a prezentului contract, orice modificare a circumstanţelor avute în vedere la data semnării acestuia.
    (2) Termenul de notificare este de maxim 5 zile calendaristice de la data producerii modificării de circumstanţe, dacă prin prezentul contract nu se prevede alt termen.
    (3) Modalităţile de notificare sunt stabilite de către părţi de comun acord, cu respectarea prevederilor Codului reţelei.


    XIII. Răspunderea contractuală
    ART. 19
    Pentru încălcarea obligaţiilor contractuale partea în culpă va plăti celeilalte părţi daune-interese, în conformitate cu prevederile art. 1.531 şi următoarele din Codul civil.


    XIV. Rezilierea contractului
    ART. 20
    Oricare dintre părţi este îndreptăţită să procedeze la rezilierea contractului în situaţia neexecutării culpabile, în totalitate sau în parte, de către cealaltă parte a obligaţiilor contractuale asumate.

    ART. 21
    (1) Intenţia de reziliere a contractului trebuie notificată celeilalte părţi în termen de 10 (zece) zile calendaristice de la data exigibilităţii obligaţiei neîndeplinite.
    (2) Rezilierea de către oricare parte, ca urmare a simplei neexecutări de către cealaltă parte a obligaţiilor contractuale privind plata tarifelor de dezechilibru sau a garanţiilor pentru echilibrare prevăzute la art. 7, respectiv art. 13, se face fără intervenţia instanţei, fără punere în întârziere şi fără altă formalitate prealabilă, cu excepţia transmiterii unei notificări scrise de reziliere celeilalte părţi aflate în culpă, cu cel puţin 3 (trei) zile calendaristice înainte de data menţionată în notificare pentru încetarea prin reziliere a contractului.


    XV. Suspendarea executării contractului
    ART. 22
    (1) În situaţia în care, pe perioada derulării contractului, condiţiile care au stat la baza încheierii lui nu mai sunt îndeplinite, UR are obligaţia să notifice OTS în termen de 24 de ore de la apariţia modificării.
    (2) În cazul în care UR nu respectă obligaţia de la alin. (1), OTS are dreptul de a suspenda parţial sau total prezentul contract, cu transmiterea în prealabil a unei notificări.
    (3) UR nu are dreptul de a cere daune-interese pentru suspendarea contractului sau a unei părţi din acesta ca urmare a neîndeplinirii de către UR a condiţiilor de acces la PVT.


    XVI. Încetarea contractului
    ART. 23
    (1) Prezentul contract încetează să îşi producă efectele în următoarele cazuri:
    a) expirarea perioadei de valabilitate stabilită conform prevederilor art. 3;
    b) prin acordul comun al părţilor, pe bază de act adiţional;
    c) prin reziliere, în condiţiile pct. XIV;
    d) în urma unui caz de forţă majoră/caz fortuit, conform contractului.

    (2) Încetarea prezentului contract nu aduce atingere asupra executării obligaţiilor contractuale născute valabil în interiorul duratei de valabilitate a prezentului contract, indiferent de momentul exigibilităţii acestora.


    XVII. Modificarea circumstanţelor legale
    ART. 24
    În sensul prezentului contract, „modificare de circumstanţe legale“ reprezintă cazul în care, pe parcursul derulării prezentului contract, intră în vigoare unul sau mai multe acte normative care, în raport cu obiectul de reglementare, justifică modificarea şi/sau completarea de drept a contractului, în vederea asigurării conformării acestuia la dispoziţiile normative intervenite.


    XVIII. Alte clauze
    ART. 25
    (1) Prezentul contract poate fi modificat sau completat prin act adiţional în formă scrisă.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), prezentul contract se modifică sau se completează automat cu orice modificare sau completare aplicabilă contractului de echilibrare şi acces la PVT sau relaţiei contractuale OTS-UR, dispusă printr-un act normativ naţional sau european, fiecare parte având obligaţia preluării modificărilor/completărilor respective.

    ART. 26
    Anexa „Convenţie de participare la piaţa de echilibrare a gazelor naturale“ face parte integrantă din prezentul contract.


    Prezentul contract a fost încheiat astăzi, .................., în două exemplare originale, şi fiecare parte declară că a primit un astfel de exemplar original.
    Operator de transport şi de sistem
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ - S.A.
    Utilizator al reţelei
    ...................................
    ANEXA 1

    la Contractul de echilibrare şi acces la PVT
    CONVENŢIE DE PARTICIPARE
    la piaţa de echilibrare a gazelor naturale
    I. Terminologie şi legislaţie aplicabilă
    ART. 1
    (1) Termenii utilizaţi în prezenta convenţie sunt definiţi în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare (Codul reţelei).
    (2) În înţelesul prezentei convenţii, termenii, expresiile şi abrevierile folosite au următoarea semnificaţie:
    anularea unei oferte - ştergerea ofertei din registrul ofertelor active ale unui participant la PE luate în considerare în vederea încheierii tranzacţiilor, oferta rămânând înregistrată în baza de date a platformei pentru prelucrări statistice;
    Convenţia - Convenţia de participare la piaţa de echilibrare a gazelor naturale;
    suspendarea unei oferte - ştergerea unei oferte de către participant din lista ofertelor sale active în piaţă. O ofertă suspendată poate fi reactivată de participantul la PE oricând în timpul sesiunii de tranzacţionare pentru instrumentul pentru care a fost introdusă;
    nota de decontare zilnică - raport emis în cadrul platformei de decontare pentru fiecare participant la PE, în care sunt specificate, cumulat la nivel de zi gazieră de livrare, cantităţile de gaze naturale tranzacţionate la vânzare sau cumpărare, preţul de închidere a pieţei şi valorile aferente drepturilor de încasare/obligaţiilor de plată, inclusiv contravaloarea TVA;
    ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    PE - Piaţa de echilibrare a gazelor naturale;
    Procedură PE - Procedura de tranzacţionare pe piaţa de echilibrare a gazelor naturale, prevăzută în anexa nr. 1^4 la Codul reţelei.



    II. Obiectul Convenţiei
    ART. 2
    (1) Obiectul Convenţiei îl reprezintă prestarea de către OTS a serviciilor de organizare şi administrare a pieţei de echilibrare a gazelor naturale şi acordarea participantului la PE a dreptului de a efectua tranzacţii de vânzare-cumpărare de gaze naturale pe această piaţă cu OTS în calitate de contraparte, în conformitate cu legislaţia primară şi secundară aplicabilă acestei pieţe.
    (2) Prin încheierea prezentei Convenţii, părţile iau cunoştinţă de drepturile şi obligaţiile reciproce privind cadrul organizat de desfăşurare a tranzacţiilor pe PE, respectiv încasările şi plăţile aferente acestor tranzacţii, pe baza unor reguli specifice.
    (3) Convenţia este aplicabilă PE, iar procedura de tranzacţionare aferentă acesteia este Procedura PE. Tranzacţionarea are ca scop vânzarea/cumpărarea gazelor naturale în limita cantităţilor înregistrate ca dezechilibru zilnic iniţial, la un preţ stabilit în mod transparent şi nediscriminatoriu, în urma sesiunii de tranzacţionare.
    (4) Tranzacţiile sunt încheiate pe baza ordinelor introduse în platforma de tranzacţionare, care conţin angajamentele ferme de contractare ale participantului la piaţă. Pentru fiecare ordin tranzacţionat, OTS notifică prin platforma de tranzacţionare cantitatea tranzacţionată şi preţul de închidere al pieţei de echilibrare pentru ziua de livrare pentru care ordinul a fost introdus.
    (5) Condiţiile de participare la sesiunile de tranzacţionare, ofertarea, tranzacţionarea, publicarea şi punerea la dispoziţie a rezultatelor sesiunilor de tranzacţionare, încasările şi plăţile aferente tranzacţiilor pe PE se realizează în conformitate cu prevederile procedurilor specifice elaborate de către OTS şi publicate pe pagina de internet a acestuia, precum şi ale Procedurii PE.
    (6) În cazul în care datele de identificare ale participantului cuprinse în Convenţie se modifică, părţile vor semna un act adiţional la aceasta care va consemna modificările survenite.


    III. Drepturi şi obligaţii ale părţilor
    ART. 3
    Drepturile participantului la PE sunt următoarele:
    a) să primească din partea OTS, la solicitarea sa, asistenţă şi sesiuni de instruire practică cu privire la utilizarea platformei de tranzacţionare a PE;
    b) să introducă oferte de vânzare şi/sau oferte de cumpărare de gaze naturale pentru PE conform programului de tranzacţionare zilnic;
    c) să utilizeze un instrument de garantare financiară, care va avea specificat că se utilizează pentru piaţa de echilibrare a gazelor naturale;
    d) să verifice înregistrările propriilor tranzacţii şi să vizualizeze ofertele introduse de ceilalţi participanţi la piaţă în platforma de tranzacţionare a PE;
    e) să îşi modifice, suspende sau anuleze oferta/ofertele pentru gaze naturale în timpul sesiunii de tranzacţionare pe platforma de tranzacţionare a PE;
    f) să primească de la OTS, prin intermediul platformei de tranzacţionare a PE, confirmarea validării ofertelor/informaţii privind invalidarea ofertelor;
    g) să acceseze confirmările de tranzacţii, notele de decontare zilnice şi notificările sau să solicite OTS transmiterea acestora în situaţia în care nu poate accesa platforma de tranzacţionare a PE;
    h) să încaseze integral contravaloarea drepturilor de încasare aferente vânzărilor de gaze naturale pe PE prin încasări zilnice ale contravalorii poziţiei de vânzător şi să documenteze plata obligaţiilor de plată, să emită şi să transmită către OTS factura zilnică aferentă cantităţilor de gaze naturale vândute pe PE;
    i) să fie anunţat prin canale de comunicaţie alternative (telefon, fax, e-mail, website) în cazul întreruperii şi al reluării funcţionării platformei de tranzacţionare a PE;
    j) să decidă retragerea din proprie iniţiativă de la PE în baza unei înştiinţări transmise în scris la OTS.


    ART. 4
    Obligaţiile participantului la PE sunt următoarele:
    a) să respecte prevederile procedurii prevăzute în anexa nr. 1^4 la Codul reţelei, precum şi ale celorlalte proceduri aferente funcţionării PE;
    b) să depună la OTS contractul de mandat privind plata prin debitare directă - direct debit, nu mai târziu de ora 12,00, cu o (1) zi bancară lucrătoare înainte de ziua de tranzacţionare în care doreşte să introducă oferte de cumpărare;
    c) să realizeze toate demersurile necesare la Banca de garantare proprie pentru primirea de către OTS, de la Banca cont central, nu mai târziu de ora 12,00, cu o (1) zi bancară lucrătoare înainte de prima zi în care participantul la PE doreşte să introducă oferte de cumpărare, a instrumentului de garantare financiară emis în favoarea OTS, la termenele şi în condiţiile specificate în procedurile specifice elaborate de către OTS şi publicate pe pagina de internet a acestuia;
    d) să solicite OTS acordul pentru diminuarea valorii instrumentului de garantare financiară utilizat, precum şi pentru scoaterea de sub obligaţii a Băncii garante înainte de expirarea termenului de valabilitate a instrumentului de garantare financiară utilizat;
    e) să asigure disponibilităţile financiare necesare debitării contului său deschis la Banca de decontare, la valoarea solicitată prin instrucţiunile de debitare directă, la termenele prevăzute în contractul de mandat privind plata prin debitare directă, şi să comunice OTS contul bancar în care doreşte să încaseze contravaloarea tranzacţiilor de vânzare pe PE;
    f) să se asigure că dispune de garanţii disponibile suficiente pentru acoperirea intenţiilor de cumpărare/a obligaţiilor de plată deja asumate;
    g) să se asigure că valorile din ofertă reflectă interesul propriu anterior introducerii ofertei în sistemul de tranzacţionare;
    h) să se asigure că ofertele introduse pentru PE au fost încărcate în sistemul de tranzacţionare;
    i) să accepte ca angajamente ferme confirmările de tranzacţie şi notificările aferente tranzacţiilor pe piaţa de echilibrare a gazelor naturale;
    j) să achite integral contravaloarea obligaţiilor de plată aferente cumpărărilor de gaze naturale zilnice din PE (inclusiv contravaloarea aferentă TVA), prin plăţi zilnice ale contravalorii poziţiei de cumpărător, şi să documenteze încasarea drepturilor de încasare;
    k) participantul la PE este direct responsabil pentru confidenţialitatea datelor de identificare primite de la OTS pentru accesarea platformei de tranzacţionare;
    l) în cazul în care datele de identificare proprii cuprinse în Convenţie se modifică, să încheie cu OTS un act adiţional la prezenta Convenţie care va consemna modificările survenite.


    ART. 5
    Drepturile OTS sunt următoarele:
    a) să primească contractul de mandat privind plata prin debitare directă nu mai târziu de ora 12,00, cu o (1) zi bancară lucrătoare înainte de ziua de tranzacţionare în care participantul doreşte să introducă oferte de cumpărare;
    b) să primească de la Banca cont central instrumentul de garantare financiară, în original, dacă este emis de Banca cont central, sau mesajul swift al Băncii garante însoţit de avizul Băncii cont central, dacă instrumentul de garantare financiară este emis de altă bancă de garantare decât Banca cont central, nu mai târziu de ora 12,00, cu o (1) zi bancară lucrătoare înainte de ziua de tranzacţionare în care participantul la PE doreşte să introducă oferte de cumpărare;
    c) să monitorizeze valoarea şi perioada de valabilitate a instrumentului de garantare financiară depus de participantul la PE şi să scoată instrumentul de garantare financiară din sistemul de tranzacţionare înainte de expirarea acestuia, cu perioadele de timp stabilite în procedurile specifice elaborate de către OTS şi publicate pe pagina de internet a acestuia;
    d) să calculeze nivelul valorii garanţiei de validare şi a celei disponibile, să valideze oferta/ofertele de cumpărare introdusă/introduse de participantul la PE şi să invalideze oferta/ofertele de cumpărare a cărei/căror valoare depăşeşte valoarea garanţiei disponibile conform procedurilor specifice elaborate de către OTS şi publicate pe pagina de internet a acestuia;
    e) să transmită în fiecare zi bancară lucrătoare la Banca cont central instrucţiunea de debitare directă, corespunzătoare valorii obligaţiilor de plată zilnice (inclusiv contravaloarea aferentă TVA) ale participantului la PE, înscrisă în nota de decontare zilnică;
    f) să transmită cererea de executare a instrumentului de garantare financiară la Banca cont central, în situaţia în care primeşte de la Banca cont central rapoarte de refuzuri datorate lipsei de disponibilităţi din contul participantului la PE, şi să refuze diminuarea valorii acesteia, solicitată de participantul la PE, dacă valoarea rezultată după reducere nu acoperă obligaţiile de plată ale acestuia;
    g) să emită şi să transmită factura zilnică participantului la PE care a efectuat tranzacţii de cumpărare de gaze naturale (inclusiv contravaloarea aferentă TVA);
    h) să încaseze contravaloarea cantităţilor de gaze naturale vândute pe PE;
    i) să decidă, după caz, în conformitate cu reglementările în vigoare, suspendarea de la tranzacţionare sau revocarea înregistrării participantului la PE;
    j) să primească informaţii de la participantul la PE cu privire la orice schimbare a datelor sale de identificare din Registrul de tranzacţionare, susţinute de documente justificatoare în acest sens, şi să semneze cu participantul respectiv un act adiţional la prezenta Convenţie care va consemna modificările survenite;
    k) să transmită informaţiile solicitate de autorităţile publice autorizate sau instanţele de judecată cu privire la participantul la PE, fără a fi necesar acordul celui din urmă, dacă acest lucru este prevăzut în Convenţie, în legi şi/sau reglementări aplicabile.


    ART. 6
    Obligaţiile OTS sunt următoarele:
    a) să asigure un mediu de tranzacţionare în condiţii de corectitudine, obiectivitate, independenţă, echidistanţă, transparenţă şi nediscriminare, în conformitate cu prevederile legislaţiei primare şi secundare aplicabile;
    b) să asigure pentru participantul la PE asistenţă şi sesiuni de instruire practică cu privire la utilizarea platformei de tranzacţionare a PE;
    c) să pună la dispoziţia participantului la PE „Ghidul participantului la PE“ şi să îl informeze în timp util asupra modificării acestuia prin mesaje de informare publicate pe pagina principală a website-ul OTS;
    d) să transmită la Banca cont central contractul de mandat privind plata prin debitare directă, în vederea setării datelor necesare în sistemul informatic al băncii;
    e) să valideze ofertele de vânzare/cumpărare introduse de către participantul la PE în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare;
    f) să notifice automat, prin intermediul platformei de tranzacţionare a PE, participantul la PE despre invalidarea unei oferte pentru gaze naturale;
    g) să pună la dispoziţia participantului la PE care a introdus oferte pentru gaze naturale pe PE confirmările de tranzacţii şi notele de decontare zilnice pentru tranzacţiile cu gaze naturale realizate, inclusiv prin canale alternative de comunicaţie (e-mail) în situaţia notificării de către participantul la PE a imposibilităţii acestuia de a accesa platforma de tranzacţionare;
    h) să pună la dispoziţia participantului la PE notificările fizice corespunzătoare tranzacţiilor încheiate pe PE;
    i) să anunţe participantul la PE prin canale de comunicaţie alternative cu privire la imposibilitatea utilizării căilor de comunicaţie uzuale sau la nefuncţionarea sistemului de tranzacţionare, precum şi privind reluarea tranzacţionării şi să publice motivele întreruperii accidentale a sesiunii de tranzacţionare;
    j) să achite integral contravaloarea obligaţiilor de plată aferente vânzărilor de gaze naturale zilnice realizate de participantul la PE şi să documenteze încasarea drepturilor de încasare/plată;
    k) să emită ordinele de plată în favoarea participantului la PE pentru sumele de bani corespunzătoare valorii drepturilor de încasare zilnice, înscrise în nota de decontare zilnică;
    l) să actualizeze registrul de tranzacţionare al PE cu datele aferente participantului înregistrat la PE;
    m) să publice pe website-ul propriu legislaţia secundară privind organizarea şi funcţionarea PE, precum şi procedurile specifice, în vigoare.



    IV. Suspendarea de la piaţa de echilibrare a gazelor naturale
    ART. 7
    (1) Constituie situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor şi conduc la suspendarea de la piaţa de echilibrare a gazelor naturale, pentru o perioadă de 30 de zile, inclusiv, dar fără a se limita la următoarele situaţii:
    a) dacă, într-un interval de timp de 1 (o) lună, activitatea desfăşurată de participantul la PE pe această piaţă determină de mai mult de 3 (trei) ori refuzuri la plată (datorate lipsei de disponibilitate în cont) pentru instrucţiunile de debitare directă transmise şi executarea instrumentului de garantare financiară constituit pentru participarea la sesiunile de tranzacţionare organizate pe această piaţă;
    b) nerespectarea termenelor de transmitere a facturilor pentru gazele naturale vândute;
    c) dacă participantul la PE încalcă prevederile prezentei Convenţii la această piaţă şi/sau prevederile procedurilor specifice privind funcţionarea PE, incluzând, dar fără a se limita la cele referitoare la obligaţia participantului de a-şi asuma obligaţiile aferente rezultatului sesiunii de tranzacţionare în ceea ce priveşte cantitatea şi preţul de închidere a pieţei.

    (2) În cazul în care participantul la PE nu poate dovedi că a corectat cauzele care au condus la suspendarea sa de la tranzacţionare pe piaţa de echilibrare a gazelor naturale administrată de OTS, acesta este suspendat de la piaţa de echilibrare a gazelor naturale până la încetarea situaţiei care a cauzat suspendarea.


    V. Forţa majoră
    ART. 8
    (1) Forţa majoră reprezintă orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.
    (2) Răspunderea părţilor este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţa majoră, în condiţiile art. 1.351 din Codul civil.
    (3) Partea care invocă un caz de forţă majoră are obligaţia notificării celeilalte părţi, în termen de maximum 48 de ore de la data apariţiei acestuia, notificare urmată de remiterea înscrisului justificativ, emis în conformitate cu legislaţia în vigoare, în termen de 20 de zile calendaristice de la aceeaşi dată.
    (4) În cazul în care forţa majoră nu încetează în termen de 30 de zile calendaristice, părţile au dreptul să solicite încetarea de plin drept a contractului, fără ca vreuna din ele să aibă dreptul de a pretinde dezdăunări.


    VI. Confidenţialitatea
    ART. 9
    (1) Fiecare parte se obligă să păstreze confidenţialitatea tuturor datelor, documentelor şi informaţiilor obţinute din derularea prezentei Convenţii şi să nu le dezvăluie unei terţe părţi, în totalitate sau parţial, fără consimţământul scris al celeilalte părţi.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) următoarele date, documente şi informaţii:
    a) cele care pot fi dezvăluite, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
    b) cele solicitate de organele abilitate ale statului, în baza unei obligaţii legale de informare;
    c) cele considerate a nu avea caracter confidenţial, conform legislaţiei în vigoare.

    (3) Prevederile prezentului articol rămân în vigoare o perioadă de 5 (cinci) ani de la încetarea valabilităţii prezentei Convenţii.


    VII. Dispoziţii finale
    ART. 10
    În situaţia în care ulterior încheierii prezentei Convenţii conţinutul Convenţiei este modificat/completat cu aprobarea ANRE, părţile se obligă să respecte Convenţia, aşa cum a fost modificată/completată cu aprobarea ANRE.



    ANEXA 2

    (Anexa nr. 1^4 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    Procedura de tranzacţionare pe piaţa de echilibrare a gazelor naturale
    ART. 1
    Principiile pieţei de echilibrare a gazelor naturale
    (1) Înscrierea la piaţa de echilibrare se face prin semnarea Contractului de echilibrare şi acces la PVT.
    (2) Pe piaţa de echilibrare, OTS este contraparte în cadrul tuturor tranzacţiilor încheiate. Participarea efectivă la tranzacţionare este anonimă şi este permisă în limita garanţiilor existente/constituite la începutul sesiunii de tranzacţionare în favoarea OTS, în calitatea sa de contraparte.
    (3) UR pot introduce ordine de vânzare şi cumpărare doar în sensul şi în limita dezechilibrului zilnic comunicat de OTS pentru ziua gazieră D-1, denumite oferte.
    (4) Oferta constă într-o pereche preţ-cantitate ofertată pentru cumpărare sau pentru vânzare care reprezintă angajament ferm al participantului la piaţa de echilibrare.
    (5) Pentru ofertele de vânzare, cantitatea din ofertă reprezintă cea mai mare cantitate oferită spre vânzare, iar preţul din ofertă reprezintă cel mai mic preţ cu care se poate vinde cantitatea respectivă.
    (6) Pentru ofertele de cumpărare, cantitatea din ofertă reprezintă cea mai mare cantitate solicitată spre cumpărare, iar preţul din ofertă reprezintă cel mai mare preţ cu care se poate cumpăra cantitatea respectivă.
    (7) În procesul automat de corelare a ofertelor şi stabilire a tranzacţiilor realizat de sistemul de tranzacţionare al pieţei de echilibrare, oferta poate fi corelată total sau parţial.
    (8) Participanţii pot introduce mai multe oferte distincte, dar suma totală a cantităţilor ofertate nu poate să depăşească dezechilibrul zilnic comunicat de OTS şi ofertele pot fi doar pe sensul acestuia, respectiv vânzare în caz de “excedent“ şi cumpărare în caz de „deficit“.

    ART. 2
    Organizarea sesiunilor de tranzacţionare
    (1) OTS organizează o sesiune de tranzacţionare pentru fiecare zi gazieră de livrare.
    (2) Instrumentul aferent zilei gaziere de livrare D-1 este disponibil în sistemul de tranzacţionare al pieţei de echilibrare, pentru introducerea ofertelor, în ziua D.
    (3) Sesiunile de tranzacţionare organizate de OTS se desfăşoară după cum urmează:
    I. Etapa de deschidere a pieţei de echilibrare şi de transmitere a ofertelor, între orele 14,30-17,00;
    II. Etapa de încheiere a tranzacţiilor, între orele 17,00-17,15.


    ART. 3
    Etapa de deschidere a pieţei de echilibrare şi transmitere a ofertelor
    (1) Începând cu ora 14,30, participanţii interesaţi de participarea la sesiunea de tranzacţionare introduc în sistemul de tranzacţionare al PE ofertele proprii, precizând cantitatea de gaze naturale şi preţul ofertat.
    (2) Ofertele introduse de participantul la PE reprezintă angajamente ferme ale respectivului participant la PE, care este direct răspunzător pentru corectitudinea datelor introduse.
    (3) Pentru a i se permite introducerea de oferte de cumpărare, participantul la PE trebuie să depună la OTS un contract de mandat privind plata prin debit direct şi instrumentul de garantare în favoarea OTS la termenele şi în condiţiile prevăzute în procedurile specifice elaborate de OTS şi publicate pe site-ul propriu.
    (4) Sistemul de tranzacţionare compară în mod automat cantitatea fiecărei oferte de cumpărare/vânzare cu cantitatea şi sensul dezechilibrului zilnic iniţial al UR şi invalidează automat oferta în cazul în care cantitatea sau suma cantităţilor din ofertele introduse până la acel moment, în cazul în care UR a introdus mai multe oferte, depăşeşte cantitatea aferentă dezechilibrului zilnic iniţial al UR sau nu este introdusă pe sensul dezechilibrului, respectiv ofertă de cumpărare în caz de „deficit“ sau ofertă de vânzare în caz de „excedent“.
    (5) Sistemul de tranzacţionare compară în mod automat valoarea fiecărei oferte de cumpărare introduse cu garanţia de validare disponibilă, calculată ca produs între preţul oferit şi cantitatea ofertată, aferentă participantului la PE, şi invalidează automat oferta în cazul în care valoarea acesteia depăşeşte valoarea garanţiei de validare disponibilă.
    (6) Participanţii la PE ale căror oferte au fost invalidate sunt notificaţi prin mesaje automate ale sistemului de tranzacţionare, aceştia putând lua oricare dintre următoarele măsuri:
    a) să introducă o ofertă modificată, astfel încât cantitatea totală ofertată să nu depăşească cantitatea aferentă dezechilibrului zilnic şi/sau valoarea ofertei să nu depăşească garanţia de validare disponibilă, după caz;
    b) să suplimenteze garanţiile constituite în favoarea OTS, astfel încât valoarea ofertei/ofertelor să fie acoperită de garanţia de validare disponibilă;
    c) să modifice şi/sau să anuleze ofertele introduse anterior, utilizând funcţionalităţile disponibile prin interfaţa proprie pusă la dispoziţie prin sistemul de tranzacţionare al PE, astfel încât să îşi creeze posibilitatea introducerii în piaţă a unei noi oferte care să îndeplinească condiţiile de acceptare.

    (7) Pe tot parcursul acestei etape, participanţii la PE pot introduce, respectiv modifica, suspenda, în vederea reactivării ulterioare, sau anula ofertele proprii existente în sistemul de tranzacţionare.
    (8) Sistemul de tranzacţionare al PE alocă automat fiecărei oferte introduse un număr unic de identificare şi o marcă de timp de forma „hh:mm:ss“ prin care sunt precizate ora (h), minutul (m) şi secunda (s) introducerii ofertei, vizibile în secţiunea de Rapoarte/Istoric ordine din interfaţa participantului la PE.
    (9) În cazul modificării unei oferte, sistemul de tranzacţionare actualizează automat datele aferente noii intenţii de ofertare cu marca de timp corespunzătoare momentului modificării ofertei iniţiale. Această modificare poate avea consecinţe asupra plasării ofertei în ansamblul pieţei deoarece, în cazul ofertelor de acelaşi sens care propun acelaşi preţ, ordonarea se realizează în funcţie de marca de timp.
    (10) Ofertele introduse şi validate sunt actualizate şi ordonate automat de sistemul de tranzacţionare, în timp real, în funcţie de cel mai bun preţ, crescător pentru ofertele de vânzare şi descrescător pentru ofertele de cumpărare şi în funcţie de marca de timp în cadrul ofertelor de acelaşi tip care au acelaşi preţ.
    (11) Toţi participanţii la PE pot vizualiza în sistemul de tranzacţionare, în orice moment al sesiunii de tranzacţionare, ofertele de cumpărare şi ofertele de vânzare ordonate după preţ, cu păstrarea anonimatului participanţilor care au introdus aceste oferte. Ofertele proprii sunt marcate distinct în ecranul participantului.
    (12) Sistemul de tranzacţionare al PE înregistrează şi păstrează evidenţa tuturor ofertelor introduse şi a acţiunilor asupra acestora (introducere, modificare, suspendare, anulare, corelare). Sunt păstrate în format electronic datele şi rapoartele aferente ultimului an de tranzacţionare, acestea fiind accesibile participantului la PE.
    (13) În această etapă de transmitere a ofertelor nu se încheie tranzacţii. Sistemul de tranzacţionare calculează şi afişează automat, pe baza ofertelor active, preţul de echilibru şi surplusul de ofertă. Aceste informaţii sunt actualizate în mod automat de fiecare dată când un ordin este introdus/modificat/retras/anulat.
    (14) La sfârşitul acestei etape, respectiv la ora 17,00, participanţii la PE sunt restricţionaţi, astfel nu mai pot fi introduse ordine noi, respectiv nu mai pot fi modificate, suspendate şi/sau anulate ordinele active din sistemul de tranzacţionare.

    ART. 4
    Etapa de închidere a tranzacţiilor
    (1) După încheierea etapei de transmitere a ofertelor, sistemul de tranzacţionare al PE stabileşte prin algoritm de corelare aplicat în mod automat preţul de echilibru, denumit preţul de închidere al pieţei;
    (2) Toate ofertele active pentru ziua gazieră de livrare D-1 sunt comparate pentru stabilirea ofertelor compatibile şi încheierea tranzacţiilor pentru ofertele compatibile.
    (3) Ofertele compatibile pentru încheierea de tranzacţii sunt stabilite în mod automat de sistemul de tranzacţionare al PE, respectiv ofertele care propun preţuri de cumpărare mai mari sau cel puţin egale cu PIP şi ofertele de vânzare care propun preţuri mai mici sau cel mult egale cu PIP.
    (4) Ofertele compatibile se tranzacţionează la PIP.
    (5) În cazul unui surplus de ofertă egal cu zero se tranzacţionează integral ordinele de vânzare la preţ mai mic sau egal cu PIP şi ordinele de cumpărare la preţ mai mare sau egal cu PIP.
    (6) În cazul unui surplus de ofertă diferit de zero, ordinele active în piaţă se tranzacţionează astfel:
    a) toate ofertele de cumpărare care au preţul mai mare decât PIP;
    b) toate ofertele de vânzare care au preţul mai mic decât PIP;
    c) în cazul în care se înregistrează un surplus de ofertă pozitiv, ordinele care au preţul egal cu PIP se execută astfel:
    (i) toate ordinele de vânzare;
    (ii) ordinele de cumpărare în ordinea mărcii de timp până când cantitatea totală cumpărată este egală cu cantitatea totală vândută;

    d) în cazul în care se înregistrează un surplus de ofertă negativ, ordinele care au preţul egal cu PIP se execută astfel:
    (i) toate ordinele de cumpărare;
    (ii) ordinele de vânzare în ordinea mărcii de timp până când cantitatea totală vândută este egală cu cantitatea totală cumpărată.


    (7) OTS pune la dispoziţia participanţilor la PE, prin intermediul sistemului de tranzacţionare, confirmarea de tranzacţie imediat după încheierea unei tranzacţii şi notele de decontare zilnice.
    (8) OTS întocmeşte zilnic, pentru fiecare participant la PE care a înregistrat tranzacţii de vânzare sau de cumpărare gaze naturale, nota de decontare zilnică, corespunzătoare zilei gaziere de livrare tranzacţionată, care conţine următoarele informaţii:
    a) cantităţile de gaze naturale corespunzătoare vânzărilor/cumpărărilor pentru ziua gazieră de livrare;
    b) preţul de închidere al pieţei;
    c) valorile corespunzătoare vânzărilor/cumpărărilor de gaze naturale pentru o zi gazieră de livrare;
    d) contravaloarea TVA, dacă este aplicabil;
    e) valoarea drepturilor de încasare/obligaţiilor de plată zilnice.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016