Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 166 din 8 martie 2004  pentru aprobarea Normelor metodologice privind stingerea prin compensare a obligatiilor fiscale potrivit prevederilor   art. VIII alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 29/2004 pentru reglementarea unor masuri financiare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 166 din 8 martie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stingerea prin compensare a obligatiilor fiscale potrivit prevederilor art. VIII alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 29/2004 pentru reglementarea unor masuri financiare

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 234 din 17 martie 2004
În temeiul prevederilor <>art. 10 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.574/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale dispoziţiilor <>art. VIII alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2004 pentru reglementarea unor mãsuri financiare,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice privind stingerea prin compensare a obligaţiilor fiscale potrivit prevederilor <>art. VIII alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2004 pentru reglementarea unor mãsuri financiare, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 8 martie 2004.
Nr. 166.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
privind stingerea prin compensare a obligaţiilor fiscale potrivit
prevederilor <>art. VIII alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2004
pentru reglementarea unor mãsuri financiare

A. Compensarea sumelor reprezentând accizele aferente cantitãţilor de carburanţi care se utilizeazã efectiv pentru funcţionarea navelor de cãtre societãţile comerciale care desfãşoarã activitãţi de transport naval, achitate pânã la data de 31 decembrie 2003 şi nestinse în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 189/2000 privind stingerea unor obligaţii bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 499/2001 , se efectueazã, în primul rând, cu obligaţiile faţã de bugetul de stat, iar apoi cu cele reprezentând contribuţii sociale, datorate pânã la data de 31 decembrie 2003 şi neachitate de aceste societãţi comerciale, pânã la data compensãrii.
1. Obligaţiile datorate bugetului de stat, reprezentând impozite şi taxe, scadente pânã la data de 31 decembrie 2003, dobânzile şi penalitãţile de întârziere aferente acestora, neachitate de societãţile comerciale care desfãşoarã activitate de transport naval, denumite în continuare beneficiari, se sting prin compensare cu sumele reprezentând accizele aferente cantitãţilor de carburanţi care se utilizeazã efectiv pentru funcţionarea navelor de cãtre aceste societãţi beneficiare, achitate pânã la data de 31 decembrie 2003 şi nestinse pânã la data compensãrii.
2. Beneficiarii vor depune o cerere de compensare a sumelor respective, la organul fiscal, conform prevederilor <>art. 105 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, în limita sumelor datorate bugetului de stat, precum şi a creanţelor provenite din contribuţiile sociale.
În baza acestei cereri de compensare, precum şi a cererii de compensare şi a documentaţiei prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 189/2000 , deja depuse la organul fiscal de cãtre beneficiari şi nesoluţionate ca urmare a abrogãrii acestui act normativ, se va proceda la efectuarea compensãrii sumelor respective.
Sumele ce se compenseazã sunt sume reprezentând accizele achitate de beneficiari pânã la data de 31 decembrie 2003 şi necompensate.
3. Dupã depunerea cererii de compensare organul de inspecţie fiscalã va proceda la efectuarea controlului asupra realitãţii datelor conţinute de aceste situaţii, verificând atât documentele care au stat la baza întocmirii situaţiei respective, cât şi cuantumul obligaţiilor fiscale datorate, calculând inclusiv dobânzile şi penalitãţile de întârziere aferente acelor obligaţii.
Data stingerii sumelor solicitate la compensare de beneficiari este data depunerii cererii de compensare.
4. Prin raportul scris emis de organul de inspecţie fiscalã se stabilesc suma reprezentând valoarea accizelor la care este îndreptãţit beneficiarul la compensare, precum şi suma obligaţiilor restante faţã de bugetul de stat şi cele provenind din contribuţiile sociale. Pe baza sumei stabilite prin actul de control şi a situaţiei centralizatoare, organul de colectare va proceda la întocmirea notei de compensare.
Ordinea de efectuare a compensãrii este cea prevãzutã la <>art. 105 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 şi se vor compensa obligaţiile fiscale datorate pânã la data de 31 decembrie 2002.
5. Conform prevederilor <>art. 105 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , organul de colectare va înştiinţa în scris beneficiarul despre compensarea efectuatã, în termen de 7 zile de la data efectuãrii compensãrii, iar în cazul în care au rãmas sume reprezentând accize necompensate, i se va preciza beneficiarului cã urmeazã sã iniţieze de îndatã procedura prevãzutã la lit. B.
B. Pentru sumele rãmase necompensate dupã efectuarea procedurii de la lit. A, beneficiarii vor iniţia procedura de compensare în limita sumei înscrise în comunicarea prevãzutã la lit. A pct. 5.
1. Obligaţiile, reprezentând impozite, taxe, dobânzi şi penalitãţi de întârziere, datorate la 31 decembrie 2003 de agenţii economici furnizori ai societãţilor comerciale de transport naval, denumiţi în continuare furnizori, şi neachitate pânã la aceastã datã, se sting prin compensare cu sumele reprezentând accize rãmase necompensate, în limita datoriilor provenite din relaţiile contractuale încheiate între furnizori şi beneficiari şi neachitate de cãtre beneficiarii respectivi.
2. Pentru compensarea obligaţiilor prevãzute la pct. 1, beneficiarul iniţiazã procesul-verbal de compensare a obligaţiilor de plata, în 4 exemplare originale, conform modelului prezentat în anexa la prezentele norme metodologice.
3. La pct. 1.1 din procesul-verbal de compensare, beneficiarul înscrie pe propria rãspundere suma reprezentând contravaloarea facturilor neachitate furnizorului menţionat la pct. 2, iar la pct. 1.2, suma reprezentând accize rãmase necompensate pânã la data încheierii acestuia, în limita cãreia se efectueazã compensarea, toate exemplarele originale ale procesului-verbal de compensare fiind apoi transmise furnizorului respectiv, în vederea confirmãrii obligaţiilor pe care i le datoreazã acestuia.
4. Dupã confirmarea sumelor, furnizorul transmite cele 4 exemplare ale procesului-verbal de compensare organului fiscal teritorial în a cãrui evidenţã este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, care, la rândul sãu, înscrie la pct. 3.1 din procesul-verbal de compensare cuantumul obligaţiilor datorate la bugetul de stat de furnizorul respectiv, pe felurile de impozite şi taxe prevãzute la pct. 1. Dobânzile şi penalitãţile de întârziere se vor înscrie separat.
5. Dupã efectuarea stingerii obligaţiilor nominalizate în procesul-verbal de compensare la pct. 3.2, în limita sumei înscrise la pct. 1.2, exemplarele procesului-verbal de compensare sunt transmise la organul fiscal în a cãrui evidenţã se aflã înregistrat beneficiarul, în vederea efectuãrii stingerii sumei reprezentând accize rãmase necompensate.
6. În cazul în care suma rãmasã de compensat este egalã cu suma reprezentând datoriile rezultate din relaţiile contractuale, organul fiscal în a cãrui evidenţã este înregistrat beneficiarul înscrie la pct. 4.1 din procesul-verbal de compensare suma care s-a compensat, respectiv suma înscrisã la pct. 3.2, care trebuie sã fie egalã cu cea înscrisã la pct. 1.1 şi 1.2, îşi opreşte un exemplar, iar pe celelalte le transmite dupã cum urmeazã:
a) un exemplar beneficiarului;
b) un exemplar furnizorului;
c) un exemplar organului fiscal la care este înregistrat furnizorul.
7. În situaţia în care suma accizelor rãmase necompensate, respectiv suma înscrisã la pct. 1.2 din procesul-verbal de compensare este mai mare decât suma provenitã din relaţiile contractuale înscrisã la pct. 1.1, organul fiscal în a cãrui evidenţã este înregistrat beneficiarul înscrie la pct. 4.1 din respectivul proces-verbal de compensare suma care s-a stins, iar diferenţa rãmasã nestinsã o înscrie la pct. 4.2, îşi reţine un exemplar, iar pe celelalte le transmite conform prevederilor pct. 6.
8. Pentru diferenţa rãmasã necompensatã, beneficiarul poate iniţia un alt proces-verbal de compensare pentru sumele datorate altui furnizor.
9. În cazul în care suma înscrisã la pct. 1.2 din procesul-verbal de compensare, reprezentând accize rãmase necompensate, este mai micã decât suma facturilor neachitate înscrisã la pct. 1.1, organul fiscal în a cãrui evidenţã este înregistrat beneficiarul înscrie la pct. 4.1 suma care s-a compensat reprezentând suma accizelor rãmase necompensate şi care este cea de la pct. 3.2, îşi reţine un exemplar al procesului-verbal de compensare, pe celelalte transmiţându-le în ordinea prevãzutã la pct. 6 din prezentele norme metodologice.
10. Data compensãrii obligaţiilor datorate la bugetul de stat, pentru furnizor şi beneficiar, este data la care directorul executiv adjunct din cadrul unitãţii fiscale a aprobat operaţiunile de compensare conform sumelor menţionate la pct. 3.2, pentru furnizor şi, respectiv, cea menţionatã la pct. 4.1, pentru beneficiar, astfel cum se precizeazã şi prin prevederile <>art. 111 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 .
11. Reflectarea în contabilitatea beneficiarilor şi a furnizorilor a operaţiunilor de compensare, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice, se efectueazã conform reglementãrilor contabile aplicabile.

ANEXĂ
la normele metodologice



Societatea Comercialã*1) ....................
Domiciliul fiscal ...........................

PROCES - VERBAL Nr. ......./.............
de compensare a obligaţiilor de platã, potrivit prevederilor art. VIII
alin. (2) din <>Ordonanţa Guvernului nr. 29/2004 pentru reglementarea
unor mãsuri financiare, în relaţia cu*2) .....................

COD FISCAL
1. ................
2. ................

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Explicaţii Nr. Suma
rând - lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.1. Suma reprezentând contravaloarea facturilor ne-
achitate datorate de beneficiar*3) .................
pânã la data încheierii procesului-verbal .......... 1 .........
1.2. Suma reprezentând accize rãmase necompensate,
în limita cãreia se compenseazã suma facturilor ne-
achitate ............... 2 .........
Rãspundem pentru datele de mai sus,

Director, Conducãtorul compartimentului
......... financiar-contabil,
L.S. .......................
Data ..........

2. Societatea comercialã furnizoare *2) ...........

Confirmãm exactitatea datelor de la pct. 1.1

Director, Conducãtorul compartimentului
......... financiar-contabil,
L.S. ........................
Data.......
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
_________
*1) Denumirea completã a societãţii de transport naval.
*2) Denumirea completã a furnizorului.
*3) Se înscrie denumirea beneficiarului.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Explicaţii Nr. Suma
rând - lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Organul fiscal teritorial în a cãrui evidenţã se
aflã înregistrat furnizorul *1)....................
3.1. Obligaţii datorate bugetului de stat
de *1) ............, în sumã totalã de ...........,
din care: ................... 3 ..........
a) 01.01.01 Impozit pe profit de la agenţii econo-
mici*) ............. 4 ..........
b) 01.01.01 Accesorii aferente impozitului pe profit
de la agenţii economici .......................... 5 ..........
c) 08.01.03 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale 6 ..........
d) 08.01.03 Accesorii aferente impozitului pe divi-
dende de la societãţile comerciale ................ 7 ..........
e) 13.01 Taxa pe valoarea adãugatã ................ 8 ..........
f) 13.01 Accesorii aferente taxei pe valoarea adãu-
gatã ........... 9 ..........
g) 14.01 Accize.................................... 10 ..........
h) 14.01 Accesorii aferente accizelor ............. 11 ..........
i) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni,
explorare şi exploatare a resurselor minerale
.................................................. 12 ..........
j) 17.01.04 Accesorii aferente taxei pe activitatea
de prospecţiuni, explorare şi exploatare a resur-
selor minerale ............................. 13 ..........
k) 17.01.24 Impozit pe ţiţeiul din producţia inter-
nã şi gazele naturale ............................ 14 ..........
l) 17.01.24 Accesorii aferente impozitului pe ţiţe-
iul din producţia internã şi gazele naturale
.................................................. 15 ..........
m) 22.01.07 Venituri din concesiuni şi închirieri
......................... 16 ..........
n) 22.01.07 Accesorii aferente veniturilor din con-
cesiuni şi închirieri 17 ..........
o) 22.01.11 Vãrsãminte de la persoane juridice pen-
tru persoane cu handicap neîncadrate ............. 18 ..........
p) 22.01.11 Accesorii aferente vãrsãmintelor de la
persoane juridice pentru persoane cu handicap neîn-
cadrate .................................. 19 ..........
q) 09.01.09 Contribuţia agenţilor economici pentru
persoanele cu handicap ........................... 20 ..........
r) 09.01.09 Accesorii aferente contribuţiei agenţi-
lor economici pentru persoanele cu handicap
.................................................. 21 ..........

Director executiv adjunct, Şef serviciu,
................... ..........
L.S.

3.2. Se sting obligaţiile cãtre bugetul de
stat ale *1) ............., în sumã totalã
de ......................................, 22 ..........
din care:
a) 01.01.01 Impozit pe profit de la agenţii
economici*) ............. 23 ..........
b) 01.01.01 Accesorii aferente impozitului
pe profit de la agenţii economici*)
.......................................... 24 ..........
c) 08.01.03 Impozit pe dividende de la so-
cietãţile comerciale 25 ..........
d) 08.01.03 Accesorii aferente impozitului
pe dividende de la societãţile comerciale
.................................. 26 ..........
e) 13.01 Taxa pe valoarea adãugatã ....... 27 ..........
f) 13.01 Accesorii aferente taxei pe valoa-
rea adãugatã ........... 28 ..........
g) 14.01 Accize .......................... 29 ..........
h) 14.01 Accesorii aferente accizelor
.......................................... 30 ..........
i) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospec-
ţiuni, explorare şi exploatare a resurselor
minerale ................................. 31 ..........
j) 17.01.04 Accesorii aferente taxei pe ac-
tivitatea de prospecţiuni, explorare şi ex-
ploatare a resurselor minerale ............ 32 ..........
k) 17.01.24 Impozit pe ţiţeiul din produc-
ţia internã şi gazele naturale ............ 33 ..........
l) 17.01.24 Accesorii aferente impozitului
pe ţiţeiul din producţia internã şi gazele
naturale .................................. 34 ..........
m) 22.01.07 Venituri din concesiuni şi în-
chirieri ......................... 35 ..........
n) 22.01.07 Accesorii aferente veniturilor
din concesiuni şi închirieri............... 36 ..........
o) 22.01.11 Vãrsãminte de la persoane juri-
dice pentru persoane cu handicap neîncadra-
te ........................................ 37 ..........
p) 22.01.11 Accesorii aferente vãrsãminte-
lor de la persoane juridice pentru persoane
cu handicap neîncadrate ................... 38 ..........
q) 09.01.09 Contribuţia agenţilor economici
pentru persoanele cu handicap ............. 39 ..........
r) 09.01.09 Accesorii aferente contribuţiei
agenţilor economici pentru persoanele cu
handicap .................................. 40 ..........

___________
*1) Denumirea completã a furnizorului.
*) În cazul IMM-urilor se va completa cu impozitul pe venitul
microîntreprinderilor.

APROBAT COMPENSAREA Şef serviciu,
Director executiv adjunct, .............
.......................
L.S.
Data ..................
4. Organul fiscal teritorial în a cãrui evi-
denţã se aflã înregistrat beneficiarul efec-
tueazã stingerea
4.1. Organul fiscal teritorial în a cãrui e-
videnţã se aflã înregistrat beneficiarul îns-
crie suma care s-a stins prin compensare
............................................. 41 ..........
4.2. Organul fiscal teritorial în a cãrui e-
videnţã se aflã înregistrat beneficiarul îns-
crie suma rãmasã nestinsã (pct. 1.2-3.2) .... 42 ..........

Director executiv adjunct, Şef serviciu,
....................... .............
L.S.


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016