Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 163 din 17 octombrie 2016  pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Direcţiei generale afaceri europene, Schengen şi relaţii internaţionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 163 din 17 octombrie 2016 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Direcţiei generale afaceri europene, Schengen şi relaţii internaţionale

EMITENT: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 1 noiembrie 2016

    Având în vedere prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Direcţiei generale afaceri europene, Schengen şi relaţii internaţionale, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 92/2014 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Direcţiei afaceri europene şi relaţii internaţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 465 din 25 iunie 2014, se abrogă.
    ART. 3
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                        p. Ministrul afacerilor interne,
                                   Ioan Buda,
                                secretar de stat


    Bucureşti, 17 octombrie 2016.
    Nr. 163.


    ANEXĂ


                                   REGULAMENT
               de organizare şi funcţionare a Direcţiei generale
              afaceri europene, Schengen şi relaţii internaţionale


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Direcţia generală afaceri europene, Schengen şi relaţii internaţionale, denumită în continuare DGAESRI, este organizată şi funcţionează în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prezentului regulament.
    ART. 2
    (1) DGAESRI funcţionează ca structură de specialitate în cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare MAI, fără personalitate juridică, ce asigură coordonarea generală a activităţilor MAI în domeniul afacerilor europene, al problematicii Schengen şi al relaţiilor internaţionale, precum şi punerea în aplicare a legislaţiei care reglementează gestionarea acestor domenii de activitate.
    (2) DGAESRI reprezintă punct naţional de contact în toate aspectele legate de punerea în aplicare a mecanismului de evaluare Schengen la nivel naţional, în relaţia cu autorităţile naţionale cu responsabilităţi în punerea în aplicare a acquis-ului Schengen şi în procesul de eliminare a controalelor la frontierele interne, precum şi la nivel european, în relaţia cu instituţiile şi organismele Uniunii Europene (UE) şi cu alte state membre.
    ART. 3
    (1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, DGAESRI are competenţă teritorială generală. DGAESRI coordonează, îndrumă şi controlează, pe linie de specialitate, activitatea structurilor de profil din unităţile, instituţiile şi structurile aflate în subordinea/cadrul MAI.
    (2) DGAESRI avizează propunerile de înfiinţare, de reorganizare sau de desfiinţare a structurilor de afaceri europene şi de relaţii internaţionale ori de profil Schengen din cadrul unităţilor, instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea/cadrul MAI.
    (3) Pentru coordonarea măsurilor specifice necesare pentru ocuparea posturilor vacante din structurile de afaceri europene şi de relaţii internaţionale ale instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea/cadrul MAI, DGAESRI desfăşoară următoarele activităţi:
    a) poate participa la procedura de recrutare, selecţie şi organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;
    b) avizează bibliografia şi tematica de concurs;
    c) poate desemna reprezentanţi în cadrul comisiilor de concurs, de soluţionare a contestaţiilor şi pentru monitorizarea procedurii de concurs.
    (4) Diagrama de relaţii a DGAESRI este prevăzută în anexa nr. 1.
    ART. 4
    (1) DGAESRI este structura de contact din cadrul MAI pentru instituţiile similare din alte state, pentru instituţiile şi organismele UE, Consiliului Europei, ONU, OSCE, NATO, pentru alte organisme internaţionale şi regionale specializate la care România sau MAI este parte.
    (2) În cazul acţiunilor de colaborare cu organismele europene, internaţionale şi regionale specializate şi al activităţilor care presupun îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din aplicarea tratatelor internaţionale şi regionale, la care participă, conform competenţelor legale, unităţile, instituţiile şi structurile aflate în subordonarea/cadrul MAI, DGAESRI avizează mandatele punctuale ale acestora.
    (3) Pentru îndeplinirea atribuţiilor şi realizarea obiectivelor stabilite în domeniul afacerilor europene, inclusiv al problematicii Schengen şi al relaţiilor internaţionale, DGAESRI colaborează, potrivit prevederilor legale în vigoare, cu instituţii şi organisme interne şi internaţionale. În acest scop, DGAESRI este abilitată să menţină legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE, cu misiunile diplomatice şi cu oficiile consulare din România, cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, cu alte ministere şi instituţii din administraţia publică centrală şi locală, cu comisiile de specialitate ale Parlamentului României şi cu Administraţia Prezidenţială.

    CAP. II
    Organizarea DGAESRI

    ART. 5
    (1) DGAESRI are în structura sa organizatorică următoarele componente:
    a) conducerea DGAESRI;
    b) Serviciul afaceri europene;
    c) Serviciul Schengen;
    d) Serviciul relaţii internaţionale;
    e) Direcţia coordonarea afacerilor europene şi relaţiilor internaţionale pentru instituţiile prefectului:
    - Serviciul pentru relaţia cu teritoriul şi serviciile publice comunitare;
    - Compartimentul coordonarea relaţiilor internaţionale pentru instituţiile prefectului;
    f) Serviciul reprezentare externă şi misiuni internaţionale;
    g) Serviciul protocol extern;
    h) Biroul securitate informaţii clasificate;
    i) Compartimentul secretariat şi informaţii clasificate.
    (2) În cadrul DGAESRI îşi desfăşoară activitatea funcţionari publici cu statut special - poliţişti, funcţionari publici şi personal contractual, cărora li se aplică legislaţia specifică fiecărei categorii de personal.
    (3) Organigrama DGAESRI este prevăzută în anexa nr. 2.
    ART. 6
    Planificarea, precum şi evaluarea activităţilor desfăşurate de DGAESRI şi de structurile acesteia se organizează după cum urmează:
    a) la nivelul DGAESRI, planificarea şi evaluarea activităţilor se realizează anual;
    b) la nivelul serviciilor/biroului/compartimentului din cadrul DGAESRI, planificarea şi evaluarea activităţilor se realizează semestrial.

    CAP. III
    Domeniile de competenţă şi atribuţiile DGAESRI

    ART. 7
    DGAESRI are competenţe în următoarele domenii:
    a) afaceri europene circumscrise domeniilor sectoriale în care structurile MAI au competenţe specifice;
    b) relaţii internaţionale circumscrise domeniilor sectoriale în care structurile MAI au competenţe specifice;
    c) reprezentare externă prin reţeaua ataşaţilor de afaceri interne şi ofiţerilor de legătură aparţinând MAI;
    d) misiuni internaţionale sub egida NATO, UE, OSCE şi ONU;
    e) ceremonial şi protocol la nivelul MAI.
    ART. 8
    DGAESRI are următoarele atribuţii generale:
    a) elaborează politicile şi obiectivele specifice ale MAI în domeniul afacerilor europene şi al relaţiilor internaţionale ale unităţilor, instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea/cadrul acestuia, potrivit Programului de guvernare şi obligaţiilor ce îi revin din strategiile naţionale şi din instrumentele juridice internaţionale la care România este parte;
    b) coordonează relaţiile MAI şi ale structurilor aflate în subordinea acestuia cu instituţiile şi organismele UE, cu instituţii similare din statele membre UE şi din alte state, pentru domeniile sale de competenţă;
    c) coordonează participarea MAI la procesul de elaborare a politicilor şi legislaţiei europene, urmărind atingerea obiectivelor stabilite în acord cu interesele naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin României în calitate de stat membru UE, pentru domeniile sale de competenţă;
    d) coordonează activitatea de reprezentare a României la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, denumit în continuare CJAI, precum şi în comitetele şi grupurile de lucru ale Consiliului UE, ale Comisiei Europene şi ale altor instituţii europene, pentru domeniile de competenţă ale MAI, asigură elaborarea şi pregătirea documentaţiei pentru participare, inclusiv pe baza propunerilor trimise de către structurile de specialitate din cadrul MAI, şi ţine evidenţa acţiunilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute;
    e) coordonează procesul de evaluare a gradului de compatibilitate a legislaţiei naţionale în vigoare cu actele normative europene şi formulează propuneri în vederea accelerării procesului de transpunere şi implementare a acestora pentru domeniile de competenţă ale MAI;
    f) asigură participarea MAI la procesul de notificare către Comisia Europeană a legislaţiei naţionale care transpune legislaţia europeană şi informează Comisia Europeană cu privire la măsurile luate pentru aplicarea actelor legislative europene, în domeniile de competenţă ale MAI;
    g) participă la fundamentarea poziţiilor României în procedurile precontencioase şi contencioase în faţa instanţelor şi a instituţiilor europene, pentru domeniile de competenţă ale MAI;
    h) asigură, pe domeniile de competenţă, documentaţia necesară participării conducerii MAI în cadrul comisiilor de specialitate din Parlamentul României;
    i) asigură documentaţia necesară participării conducerii MAI la reuniunile Comitetului de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, instituit în conformitate cu prevederile art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 379/2013 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituţiilor Uniunii Europene şi pentru completarea art. 2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 8/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe;
    j) coordonează armonizarea cadrului instituţional şi a capacităţii administrative de gestionare şi implementare a cerinţelor şi recomandărilor UE în domeniul Schengen;
    k) monitorizează şi evaluează stadiul îndeplinirii angajamentelor asumate de către autorităţile române şi progresele înregistrate în problematica Schengen;
    l) planifică, organizează, coordonează şi participă la vizitele de evaluare Schengen, în cadrul mecanismului periodic de evaluare Schengen, şi reprezintă punct de contact pentru vizite anunţate şi neanunţate de evaluare Schengen, precum şi în domeniul pregătirii reprezentanţilor români care sunt desemnaţi în echipele de evaluare Schengen;
    m) asigură secretariatul Comisiei naţionale de autoevaluare Schengen, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 882/2006 privind constituirea Comisiei naţionale de autoevaluare Schengen, cu modificările şi completările ulterioare, şi desfăşoară, planifică, organizează şi coordonează, la nivel naţional, misiuni de preevaluare, elaborează rapoarte, analize şi sinteze în urma acestora, pentru informarea Comisiei naţionale şi a conducerii MAI;
    n) asigură coordonarea strategică a intereselor României în relaţia cu agenţiile europene în domeniul afacerilor interne;
    o) coordonează şi, după caz, participă la negocieri, avizează proiectele acordurilor, convenţiilor şi altor înţelegeri internaţionale propuse spre încheiere structurilor aflate în subordinea MAI, cu structuri similare din alte state ori cu entităţi aflate sub jurisdicţia altor state;
    p) coordonează activitatea de avizare de către MAI, potrivit competenţelor, a proiectelor acordurilor, convenţiilor şi altor înţelegeri internaţionale elaborate de alte instituţii;
    q) iniţiază activităţi menite să conducă la dezvoltarea relaţiilor cu instituţii sau autorităţi similare din alte ţări, în conformitate cu principiile politicii externe a României, asigurând susţinerea şi promovarea intereselor MAI în relaţia cu acestea;
    r) avizează, sprijină şi coordonează, după caz, acţiunile întreprinse de alte structuri ale MAI în domeniul afacerilor europene şi al relaţiilor internaţionale, în scopul asigurării unităţii şi coerenţei mesajului transmis de MAI;
    s) propune conducerii MAI iniţierea, semnarea, aprobarea, acceptarea sau renunţarea la înţelegerile internaţionale ale MAI cu structuri similare din alte ţări, asigurând consultarea altor instituţii în vederea obţinerii avizelor necesare;
    t) asigură asistenţa de specialitate în domeniul afacerilor europene şi al relaţiilor internaţionale pentru instituţiile şi autorităţile din subordinea/cadrul MAI şi instituţiile prefectului;
    u) coordonează, din punct de vedere tehnic, activităţile desfăşurate de instituţiile prefectului în domeniul afacerilor europene şi al relaţiilor internaţionale;
    v) ţine evidenţa activităţilor desfăşurate în cadrul relaţiilor de colaborare dintre structurile MAI, a activităţilor desfăşurate de structurile aflate în subordinea MAI cu entităţi similare din alte ţări;
    w) asigură participarea, pe bază de mandat, la reuniunile organismelor naţionale şi internaţionale în cadrul cărora se stabilesc angajamente şi obligaţii în domeniile de competenţă ale MAI, precum şi în calitate de reprezentant al MAI la organismele internaţionale din care România face parte;
    x) îndrumă, coordonează, controlează şi monitorizează activităţile din domeniile sale de competenţă desfăşurate de către structurile de profil ori de personalul desemnat în acest scop la nivelul unităţilor din aparatul central al MAI, al instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea MAI şi al unităţilor din subordinea acestora, în limitele şi în condiţiile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare;
    y) asigură, potrivit competenţelor, organizarea activităţii de reprezentare externă şi cooperare internaţională desfăşurate de către ataşaţii de afaceri interne şi ofiţerii de legătură ai MAI;
    z) împreună cu structurile de specialitate ale MAI participă la planificarea, coordonarea şi monitorizarea misiunilor internaţionale desfăşurate în afara teritoriului României, sub mandatul ONU, NATO, UE, OSCE sau al altor organizaţii regionale sau internaţionale ori al unor coaliţii de state;
    aa) asigură coordonarea activităţilor legate de detaşarea personalului MAI în cadrul instituţiilor şi organismelor UE sau a ofiţerilor de poliţie la Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală - INTERPOL;
    bb) asigură organizarea şi desfăşurarea activităţilor de protocol la nivelul conducerii ministerului;
    cc) îndeplineşte orice alte atribuţii, stabilite prin acte normative, pentru domeniile sale de competenţă.

    CAP. IV
    Conducerea DGAESRI

    ART. 9
    (1) Conducerea DGAESRI este asigurată de directorul general şi doi directori generali adjuncţi.
    (2) Directorul general răspunde de întreaga activitate a DGAESRI şi poate delega, prin dispoziţie, atribuţii din competenţa sa directorilor generali adjuncţi sau personalului din subordine, în condiţiile legii.
    (3) Raporturile de coordonare şi îndrumare a activităţilor structurilor DGAESRI, precum şi modul de preluare, circuitul şi responsabilitatea în procesarea informaţiilor primite sau generate la nivelul direcţiei generale se stabilesc prin dispoziţie a directorului general.
    ART. 10
    În îndeplinirea atribuţiilor, directorul general:
    a) reprezintă DGAESRI în relaţiile cu conducerea MAI, cu celelalte unităţi din aparatul central al MAI, cu instituţiile şi structurile aflate în subordinea MAI şi cu unităţile aflate în subordinea acestora, precum şi cu structurile similare din cadrul instituţiilor şi organismele din afara ministerului;
    b) numeşte personalul pe funcţiile prevăzute în statul de organizare al DGAESRI, conform normelor de competenţă stabilite în condiţiile legii;
    c) participă la lucrările Consiliului de administraţie al Agenţiei europene pentru gestionarea operaţională a sistemelor informatice la scară largă în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, denumită în continuare eu-LISA, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.077/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 de instituire a Agenţiei europene pentru gestionarea operaţională a sistemelor informatice la scară largă în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, în calitate de membru, exercitând dreptul de vot în numele României.
    ART. 11
    Atribuţiile directorului general sunt stipulate în fişa postului.
    ART. 12
    Directorii generali adjuncţi îndeplinesc atribuţiile menţionate în fişele posturilor.
    ART. 13
    Atribuţiile generale şi specifice ale personalului din cadrul direcţiei/serviciilor/biroului/compartimentului aflate/ aflat în structura DGAESRI sunt cele prevăzute în prezentul regulament, precum şi în fişele posturilor respective, care se aprobă conform statutului propriu al fiecărei categorii de personal.
    ART. 14
    Conducerea DGAESRI şi, după caz, directorul, şefii de servicii, respectiv şeful de birou analizează, în cadrul şedinţelor de conducere, stadiul şi modul de îndeplinire a atribuţiilor şi sarcinilor, a obiectivelor şi activităţilor prevăzute în planurile de muncă, stabilind măsurile necesare pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei activităţii DGAESRI.

    CAP. V
    Atribuţiile structurilor din cadrul DGAESRI

    SECŢIUNEA 1
    Atribuţiile Serviciului afaceri europene

    ART. 15
    Serviciul afaceri europene, denumit în continuare SAE, este organizat şi funcţionează în cadrul DGAESRI ca structură de specialitate şi îndeplineşte atribuţiile MAI privind fundamentarea poziţiilor, negocierea, precum şi implementarea politicilor UE în domeniile de competenţă.
    ART. 16
    (1) În exercitarea rolului său, SAE asigură coordonarea unitară a procesului de elaborare şi implementare a politicilor UE şi a îndeplinirii obligaţiilor României în următoarele domenii de competenţă: azil, migraţie legală, abordarea globală a migraţiei şi mobilităţii, managementul crizelor, cooperare poliţienească, trafic de persoane, droguri, arme, combaterea infracţiunilor grave şi a terorismului, politica de extindere a UE pe aspectele din competenţa MAI.
    (2) SAE exercită competenţele necesare pentru îndeplinirea rolului DGAESRI de coordonare a poziţiilor, în scopul promovării intereselor României în relaţia cu agenţiile europene în domeniul afacerilor interne, respectiv Biroul European de Sprijin pentru Azil, Oficiul European de Poliţie şi Agenţia Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii, denumită în continuare CEPOL.
    ART. 17
    (1) În exercitarea rolului său, SAE acţionează pentru respectarea prevederilor Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, ratificat prin Legea nr. 157/2005 pentru ratificarea Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, a angajamentelor asumate de către România în cadrul negocierilor de aderare la UE şi a prevederilor strategiilor şi programelor naţionale care pun în aplicare politicile UE în domeniile de competenţă prevăzute la art. 16 alin. (1), scop în care:
    a) analizează programele şi alte documente strategice ale preşedinţiilor Consiliului UE în domeniul afacerilor interne, monitorizează evoluţiile din cadrul diferitelor dosare aflate pe agenda Uniunii;
    b) realizează sinteze şi analize cu privire la evoluţiile survenite în problematica politicilor Uniunii şi primeşte, gestionează şi distribuie către structurile MAI informaţiile transmise de către instituţiile europene, preşedinţiile rotative ale Consiliului UE, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE sau de către coordonatorul naţional în domeniul afacerilor europene;
    c) coordonează/efectuează activitatea de elaborare a analizelor de impact, la nivelul MAI, pentru proiectele de acte normative, strategiile şi politicile UE în domeniile de competenţă;
    d) elaborează/participă la elaborarea, analizează şi avizează strategiile şi programele elaborate de structurile din cadrul MAI, urmărind asigurarea compatibilităţii şi coerenţei acestora cu obiectivele, politicile şi acţiunile UE;
    e) monitorizează iniţierea şi menţinerea relaţiilor unităţilor din aparatul central, precum şi ale instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea MAI cu instituţiile UE, precum şi cu statele membre UE;
    f) evaluează compatibilitatea actelor normative elaborate la nivelul MAI şi supuse analizei în procesul de consultare intra/interinstituţională cu actele legislative ale UE în domeniile de competenţă, formulează puncte de vedere şi propuneri în vederea transpunerii şi aplicării acestora;
    g) monitorizează activităţile desfăşurate de către structurile MAI şi instituţiile din subordinea acestuia pentru transpunerea şi punerea în aplicare a actelor legislative şi politicilor UE;
    h) participă la elaborarea poziţiilor MAI ce urmează să fie integrate în poziţiile Guvernului României în legătură cu etapele precontencioase şi contencioase ale acţiunilor declanşate conform prevederilor dreptului european, ca urmare a nerespectării de către România a actelor legislative ale UE, potrivit domeniilor de competenţă.
    (2) Pentru domeniile de competenţă prevăzute la art. 16 alin. (1), SAE asigură fundamentarea poziţiilor, negocierea şi implementarea politicilor europene, la nivelul următoarelor grupuri de lucru ale Consiliului UE: Comitetul operaţional pentru securitate internă (COSI); Comitetul articolului 36 (CATS); Comitetul strategic imigraţie, frontiere şi azil (SCIFA) - pe domeniile azil şi migraţie legală; Grupul de lucru la nivel înalt privind azilul şi migraţia (HLWG); Grupul de lucru pentru schimbul de informaţii şi protecţia datelor (DAPIX), pe componenta schimb de informaţii, Grupul de lucru orizontal privind drogurile (HDG); Grupul de lucru privind chestiuni generale, inclusiv evaluare (GENVAL); Grupul de lucru privind integrarea, migraţia şi expulzarea (IME) - partea de migraţie legală (admisie, integrare); Grupul de lucru privind azilul; Grupul de lucru privind aplicarea legii (LEWP); Grupul de lucru privind terorismul (TWP); Grupul de lucru privind cooperarea în materie penală (COPEN); Grupul de lucru privind protecţia civilă (PROCIV); Grupul de lucru privind aranjamentele (la nivel UE) de coordonare a crizelor/clauza de solidaritate.
    (3) Pentru domeniile de competenţă prevăzute la art. 16 alin. (1), SAE coordonează fundamentarea poziţiilor, prezentarea experienţei autorităţilor naţionale cu privire la implementarea politicilor şi legislaţiei europene, asigurarea reprezentării la reuniunile grupurilor de contact/comitetelor înfiinţate la nivelul Comisiei Europene pentru implementarea legislaţiei europene, pentru avizarea actelor de implementare/actelor delegate, schimb de bune practici etc.
    (4) Pentru asigurarea coordonării unitare a problematicii afacerilor europene şi a procesului de fundamentare a poziţiilor MAI în problematica dosarelor europene pentru domeniile de competenţă, SAE îndeplineşte următoarele atribuţii:
    a) coordonează participarea reprezentanţilor MAI/participă la grupurile de lucru/comitete ale Consiliului UE/Comisiei Europene menţionate la alin. (2);
    b) avizează documentaţia de participare a reprezentanţilor structurilor MAI la activităţi de afaceri europene, în domeniul de competenţă, şi monitorizează activităţile desfăşurate de aceştia;
    c) definitivează mandatele reprezentanţilor MAI care participă la grupurile de lucru/comitetele desfăşurate la nivelul Consiliului/Comisiei Europene, prevăzute la alin. (2), sau, după caz, elaborează mandatele reuniunilor la care participă şi transmite mandatele, spre avizare, coordonatorului naţional în domeniul afacerilor europene, precum şi informează cu privire la minutele aferente reuniunilor;
    d) realizează analize asupra evoluţiilor survenite în dosarele europene coordonate pe domeniul de competenţă;
    e) integrează contribuţiile structurilor MAI la diferite chestionare şi solicitări ale preşedinţiilor rotative ale Consiliului, statelor membre, punctelor de contact, Secretariatului General al Consiliului sau Comisiei Europene, aferente subiectelor în discuţie la nivelul grupurilor de lucru, comitetelor sau reuniunilor desfăşurate pe domeniul de competenţă, şi transmite punctul de vedere final;
    f) elaborează/definitivează poziţiile MAI aferente participării reprezentanţilor României la reuniunile Consiliului European, Consiliului UE şi ale COREPER II, precum şi la alte reuniuni internaţionale relevante pentru politicile UE;
    g) asigură întocmirea şi actualizarea periodică a unor fişe documentare, analize, sinteze, mape documentare şi puncte de vedere privind dosarele europene aflate în lucru;
    h) elaborează/contribuie la elaborarea punctajelor, elementelor de mesaj şi a informaţiilor-suport aferente reuniunilor bilaterale/multilaterale organizate la nivelul conducerii MAI, altor instituţii, Cancelariei Prim-Ministrului şi Administraţiei Prezidenţiale, precum şi pentru dezbaterile din comisiile Parlamentului României;
    i) contribuie la pregătirea documentaţiei necesare participării conducerii MAI la Comitetul de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene;
    j) monitorizează şi urmăreşte modul de îndeplinire a sarcinilor propuse de reprezentanţii structurilor MAI prin documentele de participare la grupurile de lucru, reuniunile şi seminarele interne şi internaţionale;
    k) derulează activităţile necesare notificării Comisiei Europene cu privire la informaţiile ce reies din actele UE cu aplicabilitate directă din domeniul de competenţă al MAI, pe baza contribuţiilor structurilor MAI şi instituţiilor naţionale responsabile;
    l) sesizează, reţine şi semnalează conducerii MAI acţiuni şi/sau decizii ale structurilor MAI şi instituţiilor din subordinea acestuia care pot determina sau favoriza încălcări ale legislaţiei UE sau nerespectarea angajamentelor asumate de România în calitate de stat membru al UE.
    (5) Pentru domeniul de competenţă prevăzut la art. 16 alin. (2), SAE:
    a) avizează documentaţia de participare la consiliile de administraţie ale agenţiilor;
    b) monitorizează aspectele cu relevanţă strategică reieşite din reuniunile consiliilor de administraţie asupra dosarelor de negociere în domeniul afacerilor europene gestionate de MAI şi asigură diseminarea/transmiterea informaţiilor relevante specifice altor domenii către instituţiile abilitate din afara MAI;
    c) analizează, fundamentează şi promovează conducerii MAI propunerile de susţinere a candidaţilor la funcţiile de conducere din cadrul agenţiilor, cu informarea ulterioară a MAE cu privire la opţiunea de susţinere a României, în vederea promovării acesteia în diferite formate de lucru la nivelul instituţiilor europene.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Atribuţiile Serviciului Schengen

    ART. 18
    Serviciul Schengen, denumit în continuare SSCH, este organizat şi funcţionează în cadrul DGAESRI ca structură de specialitate şi îndeplineşte atribuţiile MAI privind fundamentarea poziţiilor, negocierea, precum şi implementarea politicilor UE în domeniile de competenţă.
    ART. 19
    (1) În exercitarea rolului său, SSCH asigură coordonarea unitară a procesului de elaborare şi implementare a politicilor UE şi a îndeplinirii obligaţiilor României în următoarele domenii de competenţă: managementul frontierei, vize, gestionarea presiunii migratorii şi combaterea imigraţiei ilegale, readmisie, sisteme informatice Schengen şi protecţia datelor cu caracter personal, pe aspectele din competenţa MAI.
    (2) În exercitarea rolului său, SSCH asigură coordonarea şi monitorizarea activităţilor desfăşurate de instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în domeniu, în vederea aderării României la spaţiul Schengen şi participării la mecanismul de evaluare Schengen.
    (3) SSCH exercită competenţele necesare pentru îndeplinirea rolului DGAESRI de coordonare a poziţiilor în scopul promovării intereselor României în relaţia cu agenţiile europene în domeniul afacerilor interne, respectiv eu-LISA şi cu Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale statelor membre ale UE, denumită în continuare FRONTEX.
    ART. 20
    (1) În exercitarea rolului său, SSCH acţionează pentru respectarea prevederilor Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, a angajamentelor asumate de către România în cadrul negocierilor de aderare la UE şi a prevederilor strategiilor şi programelor naţionale care pun în aplicare politicile UE în domeniile de competenţă prevăzute la art. 19 alin. (1), scop în care:
    a) analizează programele şi alte documente strategice ale preşedinţiilor Consiliului UE în domeniul afacerilor interne, monitorizează evoluţiile din cadrul dosarelor aflate pe agenda UE;
    b) realizează sinteze şi analize cu privire la evoluţiile survenite în politicile UE şi primeşte, gestionează şi distribuie către structurile MAI informaţiile transmise de către instituţiile europene, preşedinţiile rotative ale Consiliului UE, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE sau de către coordonatorul naţional în domeniul afacerilor europene;
    c) coordonează activitatea de elaborare a analizelor de impact, la nivelul MAI, pentru proiectele de acte normative ale UE pe dosarele europene pe care le gestionează;
    d) monitorizează activităţile desfăşurate de către structurile MAI şi instituţiile din subordinea acestuia pentru transpunerea şi punerea în aplicare a actelor legislative şi politicilor UE;
    e) elaborează/participă la elaborarea, analizează şi avizează strategiile şi programele elaborate de structurile din cadrul MAI, urmărind asigurarea compatibilităţii şi coerenţei acestora cu obiectivele, politicile şi acţiunile UE;
    f) evaluează compatibilitatea actelor normative elaborate la nivelul MAI şi supuse analizei în procesul de consultare intra/interinstituţională cu actele legislative ale UE, formulează puncte de vedere şi propuneri în vederea transpunerii şi aplicării acestora;
    g) participă la elaborarea poziţiilor MAI ce urmează să fie integrate în poziţiile Guvernului României în legătură cu etapele precontencioase şi contencioase ale acţiunilor declanşate conform prevederilor dreptului european, ca urmare a nerespectării de către România a actelor legislative ale UE, potrivit domeniilor de competenţă;
    h) monitorizează iniţierea şi menţinerea relaţiilor unităţilor din aparatul central, precum şi ale instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea/cadrul MAI cu instituţiile UE, precum şi cu statele membre UE.
    (2) Pentru domeniile de competenţă prevăzute la art. 19 alin. (1), SSCH asigură fundamentarea poziţiilor, negocierea şi implementarea politicilor europene, după caz, reprezentarea la nivelul următoarelor grupuri de lucru ale Consiliului UE: Grupul de lucru Aspecte Schengen (Evaluare, SIS/SIRENE, Acquis), Grupul de lucru SISVIS, Grupul de lucru Frontiere, inclusiv în format Documente False, Grupul de lucru privind integrarea, migraţia şi expulzarea (pe domeniul migraţie ilegală), Comitetul strategic pentru imigraţie, frontiere şi azil (SCIFA), pe domeniile migraţie ilegală şi frontiere; Grupul de lucru pentru schimbul de informaţii şi protecţia datelor (DAPIX), pe componenta protecţia datelor.
    (3) Pentru domeniile de competenţă prevăzute la art. 19 alin. (1), SSCH coordonează fundamentarea poziţiilor, prezentarea experienţei autorităţilor naţionale cu privire la implementarea politicilor şi legislaţiei europene, asigurarea reprezentării la reuniunile grupurilor de contact/comitetelor/comitetelor de contact înfiinţate la nivelul Comisiei Europene pentru implementarea legislaţiei europene, pentru avizarea actelor de implementare/actelor delegate, schimb de bune practici etc.
    (4) Pentru asigurarea coordonării unitare a problematicii afacerilor europene şi a procesului de fundamentare a poziţiilor MAI în problematica dosarelor europene pentru domeniile de competenţă, SSCH îndeplineşte următoarele atribuţii:
    a) coordonează participarea reprezentanţilor MAI/asigură participarea la grupurile de lucru/comitete ale Consiliului UE/Comisiei Europene menţionate la alin. (2);
    b) avizează documentaţia de participare a reprezentanţilor structurilor MAI la activităţi de afaceri europene, în domeniul de competenţă, şi monitorizează activităţile desfăşurate de aceştia;
    c) definitivează mandatele reprezentanţilor MAI care participă la grupurile de lucru/comitetele desfăşurate la nivelul Consiliului/Comisiei Europene, prevăzute la alin. (2) şi (3), sau, după caz, elaborează mandatele reuniunilor la care participă, transmite mandatele aprobate la nivelul MAI, spre avizare, coordonatorului naţional în domeniul afacerilor europene şi îl informează cu privire la minutele aferente reuniunilor;
    d) elaborează/definitivează poziţiile MAI aferente participării reprezentanţilor României la reuniunile Consiliului European, Consiliului UE şi ale COREPER II, precum şi la alte reuniuni internaţionale relevante pentru politicile UE;
    e) asigură întocmirea şi actualizarea periodică a unor note, fişe documentare, analize, sinteze, mape documentare şi puncte de vedere privind dosarele europene aflate în lucru;
    f) realizează analize asupra evoluţiilor survenite în dosarele europene coordonate pe domeniul de competenţă şi elaborează, cu sprijinul structurilor competente, fişe documentare, analize, sinteze, mape documentare şi puncte de vedere;
    g) integrează contribuţiile structurilor MAI la diferite chestionare şi solicitări ale preşedinţiilor rotative ale Consiliului, statelor membre, punctelor de contact, Secretariatului General al Consiliului sau Comisiei Europene, aferente subiectelor în discuţie la nivelul grupurilor de lucru, comitetelor sau reuniunilor desfăşurate pe domeniul de competenţă, şi transmite punctul de vedere final;
    h) elaborează/contribuie la elaborarea punctajelor, elementelor de mesaj şi a informaţiilor-suport aferente reuniunilor bilaterale/multilaterale organizate la nivelul conducerii MAI sau la solicitarea altor instituţii;
    i) monitorizează şi urmăreşte modul de îndeplinire a sarcinilor propuse de reprezentanţii structurilor MAI prin documentele de participare la grupurile de lucru, reuniunile şi seminarele interne şi internaţionale;
    j) sesizează, reţine şi semnalează conducerii MAI acţiuni şi/sau decizii ale structurilor MAI şi instituţiilor din subordinea acestuia care pot determina sau favoriza încălcări ale legislaţiei UE sau nerespectarea angajamentelor asumate de România în calitate de stat membru al UE;
    k) derulează activităţile necesare notificării Comisiei Europene cu privire la informaţiile ce reies din actele UE cu aplicabilitate directă din domeniul de competenţă al MAI, pe baza contribuţiilor structurilor MAI şi instituţiilor naţionale responsabile;
    l) reprezintă punct de contact pentru Forumul statelor Schengen cu frontiere externe terestre;
    m) formulează, în condiţiile legii, răspunsuri la petiţiile repartizate spre soluţionare pe domeniul de competenţă, în cooperare cu structurile MAI.
    (5) În domeniul prevăzut la art. 19 alin. (2), SSCH:
    a) monitorizează îndeplinirea standardelor UE în domeniile supuse evaluării Schengen şi analizează stadiul îndeplinirii măsurilor asumate de către autorităţile române şi progresele înregistrate în vederea aderării la Spaţiul Schengen;
    b) monitorizează îndeplinirea de către structurile MAI şi instituţiile naţionale responsabile a recomandărilor Comitetelor de evaluare Schengen (EvalCom), reieşite din rapoartele misiunilor de evaluare Schengen ale României, prin intermediul planurilor de acţiune aferente fiecărui domeniu evaluat (Compendium), analizează, centralizează şi prezintă conducerii MAI rezultatele obţinute şi informează Secretariatul General al Consiliului cu privire la progrese;
    c) asigură secretariatul Comisiei naţionale de autoevaluare Schengen şi elaborează documentaţia necesară organizării reuniunilor, analize şi sinteze pentru informarea acesteia cu privire la stadiul îndeplinirii angajamentelor asumate în domeniul de activitate;
    d) în cooperare cu structurile MAI competente în domeniile de evaluare, planifică, organizează, derulează şi coordonează misiuni de preevaluare Schengen şi elaborează rapoarte, analize şi sinteze în urma acestora;
    e) monitorizează implementarea măsurilor şi recomandărilor subsecvente misiunilor de preevaluare Schengen, în vederea asigurării conformităţii depline cu practicile Schengen;
    f) reprezintă MAI în cadrul comisiilor de evaluare a condiţiilor ce trebuie îndeplinite de aeroporturile civile în vederea certificării ca aeroporturi internaţionale sau deschise traficului internaţional, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 791/2009 privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional;
    g) participă la reuniunile Comitetului de implementare a mecanismului de evaluare Schengen, instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1.053/2013 al Consiliului din 7 octombrie 2013 de instituire a unui mecanism de evaluare şi monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen şi de abrogare a Deciziei Comitetului executiv din 16 septembrie 1998 de instituire a Comitetului permanent pentru evaluarea şi punerea în aplicare a Acordului Schengen;
    h) gestionează comunicarea, la nivel naţional şi în relaţia cu instituţiile şi organismele UE, precum şi cu celelalte state membre, cu privire la modul de punere în aplicare a mecanismului de evaluare Schengen la nivel naţional;
    i) formulează puncte de vedere asupra programelor anuale sau multianuale de evaluare Schengen, programelor vizitelor la faţa locului, structurii şi întrebărilor chestionarului de evaluare, proiectelor rapoartelor de evaluare sau recomandărilor adresate statelor evaluate ori asupra observaţiilor formulate de statele evaluate pe marginea rapoartelor şi recomandărilor, după caz, prin consultarea structurilor MAI şi instituţiilor naţionale competente;
    j) reprezintă punct de contact naţional pentru vizitele anunţate şi neanunţate de evaluare Schengen;
    k) la solicitarea Comisiei Europene, evaluează oportunitatea participării cu experţi în echipele de evaluare, participă cu experţi proprii sau nominalizează în echipele de evaluare experţi din cadrul structurilor MAI sau din alte instituţii cu competenţe în domeniile de evaluare;
    l) planifică, organizează, participă şi coordonează organizarea vizitelor de evaluare Schengen în România sau în alte state membre, în cooperare cu Comisia Europeană şi statele membre UE, în cadrul mecanismului de evaluare Schengen, şi în strânsă legătură cu structurile MAI şi instituţiile naţionale responsabile;
    m) diseminează proiectele de rapoarte întocmite de către echipele de evaluare şi de recomandări adresate statelor evaluate, răspunsurile la chestionare ale statelor evaluate, precum şi documentele aprobate la nivelul Comisiei Europene referitoare la reguli aplicabile vizitelor de evaluare Schengen;
    n) coordonează activitatea de elaborare a răspunsurilor României la întrebările chestionarului Schengen de către structurile MAI şi instituţiile cu competenţe în domeniu şi transmite varianta finală a răspunsurilor la chestionar;
    o) primeşte, din partea punctelor de contact desemnate în relaţia cu agenţiile europene relevante, rapoartele de analiză de risc întocmite potrivit Regulamentului (UE) nr. 1.053/2013;
    p) informează periodic statele membre şi Comisia Europeană cu privire la progresele înregistrate în implementarea recomandărilor aferente evaluărilor Schengen, derulate în domeniile de evaluare stabilite prin mecanismul de evaluare Schengen, potrivit programării anuale şi multianuale;
    q) monitorizează şi prezintă informări cu privire la stadiul şi progresele înregistrate în derularea mecanismului de evaluare şi monitorizare Schengen;
    r) constituie punct unic de contact pentru coordonarea activităţilor legate de gestionarea participării reprezentanţilor MAI la programele de formare ca evaluator Schengen, organizate la nivelul agenţiilor europene, şi participă cu experţi la activităţile respective;
    s) participă la Consiliul de experţi Schengen, în scopul identificării soluţiilor adecvate de gestionare a participării la programele prevăzute la lit. r) şi a celor mai bune practici în materia implementării acquis-ului Schengen;
    t) actualizează şi întreţine conţinutul site-urilor de internet specifice domeniului Schengen, sub coordonarea direcţiei centrale de specialitate a MAI.
    (6) În domeniul prevăzut la art. 19 alin. (3), SSCH îndeplineşte următoarele atribuţii:
    a) pregăteşte reprezentarea României în cadrul Consiliului de administraţie al eu-LISA, denumit în continuare CA;
    b) gestionează informaţiile şi documentele transmise de Secretariatul CA, răspunde solicitărilor acestuia şi interacţionează cu membrii CA şi cu forurile de conducere ale eu-LISA;
    c) solicită puncte de vedere din partea structurilor MAI sau a instituţiilor naţionale cu competenţe în domeniul sistemelor gestionate de eu-LISA;
    d) monitorizează rezultatele activităţilor derulate la nivelul grupurilor consultative ale eu-LISA;
    e) asigură reprezentarea, în calitate de punct de contact pe domeniul de activitate al MAI, în cadrul reţelei punctelor de contact în materie de pregătire ce funcţionează la nivelul eu-LISA şi coordonează participarea reprezentanţilor români la activităţile de pregătire organizate de către eu-LISA;
    f) la sesizarea structurilor MAI cu competenţe în domeniile relevante sau din oficiu, identifică aspectele problematice în implementarea sistemelor europene gestionate la nivelul MAI, în scopul identificării unor soluţii adecvate în relaţia cu cele două agenţii şi semnalării acestora conducerii MAI, CA sau FRONTEX;
    g) monitorizează aspectele cu relevanţă strategică reieşite din reuniunile CA asupra dosarelor de negociere în domeniul afacerilor europene gestionate de MAI şi asigură diseminarea/transmiterea informaţiilor relevante specifice altor domenii către instituţiile abilitate din afara MAI;
    h) monitorizează evoluţia situaţiei la frontierele externe, în context european;
    i) avizează documentaţia de participare la Consiliul de administraţie al FRONTEX sau la reuniunile grupurilor consultative organizate la nivelul eu-LISA.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Atribuţiile Serviciului relaţii internaţionale

    ART. 21
    Serviciul relaţii internaţionale, denumit în continuare SVRI, este organizat şi funcţionează în cadrul DGAESRI ca structură de specialitate şi îndeplineşte atribuţiile MAI privind realizarea obiectivelor în domeniul relaţiilor internaţionale ce decurg din statutul României de stat membru al UE, al organizaţiilor şi organismelor internaţionale cu vocaţie universală, regională sau subregională sau din cooperarea internaţională cu alte state.
    ART. 22
    SVRI îndeplineşte atribuţiile ce revin MAI în domeniul relaţiilor internaţionale, astfel:
    a) îndeplineşte atribuţiile MAI privind iniţierea, dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor şi cooperării internaţionale cu partenerii externi;
    b) centralizează, analizează, elaborează şi propune măsuri în domeniul relaţiilor internaţionale pentru îndeplinirea obiectivelor circumscrise Programului de guvernare, politicii externe a României, precum şi a obiectivelor specifice instituţiei;
    c) participă la realizarea schimburilor de date şi informaţii între MAI şi MAE şi, respectiv, cu structurile celorlalte autorităţi de stat şi guvernamentale din ţară sau din străinătate, precum şi cu organizaţiile internaţionale specializate la care MAI are desemnaţi reprezentanţi sau la care România este afiliată;
    d) coordonează la nivelul MAI fundamentarea şi realizarea documentaţiei necesare pentru elaborarea acordurilor bilaterale sau multilaterale la care MAI, în nume propriu ori ca împuternicit al Guvernului României şi, după caz, al României, urmează să fie parte;
    e) organizează, coordonează şi participă la desfăşurarea activităţilor de negociere, definitivare, semnare şi promovare spre aprobare a documentelor de cooperare încheiate şi ulterior urmăreşte aplicarea acestora;
    f) coordonează activitatea de avizare de către MAI, potrivit competenţelor, a proiectelor acordurilor, convenţiilor şi altor înţelegeri internaţionale elaborate de alte instituţii;
    g) fundamentează, în cooperare cu unităţile, instituţiile sau structurile MAI interesate, oportunitatea de a deveni parte la o organizaţie sau convenţie internaţională;
    h) elaborează documentaţia, pe baza contribuţiilor structurilor implicate, în vederea prezentării către conducerea MAI a oportunităţii participării/continuării participării, la solicitarea partenerilor externi, în misiuni operative de scurtă durată;
    i) ţine evidenţa tuturor documentelor de cooperare internaţională aflate în diferite stadii (elaborare, avizare, negociere) sau încheiate la nivel de stat, guvernamental ori departamental cu structuri similare din alte state, cu instituţii sau organizaţii internaţionale, în domeniul de competenţă al MAI;
    j) coordonează, conduce şi monitorizează realizarea de către structurile de specialitate din MAI a măsurilor, acţiunilor şi activităţilor convenite prin documentele internaţionale de cooperare, asigură centralizarea, promovarea şi aprobarea propunerilor pentru constituirea şi funcţionarea comisiilor mixte prevăzute în aceste documente, precum şi actualizarea periodică a componenţei acestora;
    k) este depozitarul documentelor de cooperare internaţională (în copie certificată, pentru cele încheiate la nivel de stat şi guvernamental, şi în original, pentru cele la nivel departamental) şi păstrează copii ale notelor privind participarea/organizarea la/de activităţi de relaţii internaţionale ale personalului MAI;
    l) elaborează instrumentul de planificare a activităţilor de relaţii internaţionale, prin centralizarea, analizarea şi evaluarea, în cooperare cu Direcţia generală financiară din cadrul MAI, a propunerilor formulate de structurile din aparatul central al MAI şi cele prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, pentru proiectul Planului de relaţii internaţionale şi afaceri europene (PRIAE) al aparatului central, precum şi supunerea spre aprobare a acestui proiect. De asemenea, avizează proiectul PRIAE al unităţilor, instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea MAI;
    m) elaborează PRIAE revizuit pe baza propunerilor structurilor de la nivelul aparatului central, respectiv avizează PRIAE revizuit al unităţilor, instituţiilor şi structurilor subordonate MAI;
    n) analizează periodic, la termenele stabilite sau la ordin, ţinând cont de costuri şi rezultate, stadiul realizării PRIAE, prezentând informări şi propuneri pentru redistribuirea fondurilor disponibile, respectiv pentru solicitarea de resurse suplimentare;
    o) ţine la zi evidenţa activităţilor de relaţii internaţionale ce urmează a fi efectuate la nivelul conducerii MAI, precum şi al conducerii structurilor MAI;
    p) participă la analizarea şi avizarea documentelor elaborate de structuri ale MAI, pentru desfăşurarea acţiunilor de relaţii internaţionale ale MAI;
    q) asigură întocmirea şi actualizarea periodică a unor fişe documentare de spaţiu, analize, sinteze, mape documentare şi puncte de vedere privind aspectele de interes pentru evoluţia situaţiei internaţionale în domeniile de competenţă ale MAI, precum şi a unor documente necesare pentru perfectarea şi desfăşurarea activităţilor de relaţii internaţionale;
    r) centralizează şi analizează concluziile şi propunerile rezultate din activităţile de relaţii internaţionale la nivelul conducerii MAI, elaborează şi păstrează evidenţa măsurilor ordonate şi urmăreşte punerea lor în aplicare;
    s) participă nemijlocit la acţiuni şi manifestări în domeniul relaţiilor internaţionale, precum reuniuni, conferinţe, seminare, vizite, sesiuni ale comisiilor mixte, ale grupurilor de lucru, activităţi organizate în cadrul unor proiecte, cursuri de pregătire etc.;
    t) analizează proiectele de acte normative transmise spre consultare la DGAESRI în considerarea propriilor competenţe, formulând, după caz, propuneri şi observaţii asupra acestora, coordonează şi participă la activităţi de elaborare a proiectelor de convenţii, acorduri şi înţelegeri internaţionale în domeniul de activitate al MAI;
    u) organizează pregătirea profesională de specialitate şi participă, alături de Direcţia generală management resurse umane din cadrul MAI, la procedura de recrutare şi selecţie sau la confirmarea pe posturi a personalului MAI implicat în activităţi de relaţii internaţionale, formulează propuneri pentru completarea şi actualizarea programelor de pregătire profesională a personalului;
    v) menţine legătura, pe domeniul de competenţă, cu misiunile diplomatice, oficiile consulare, institutele culturale ale României din străinătate, respectiv misiunile diplomatice şi oficiile consulare din România;
    w) propune, dacă situaţia o impune, delegarea expresă a unei structuri/instituţii din cadrul MAI pentru a menţine legătura cu partenerul extern de cooperare, structura în cauză acţionând în relaţia cu respectivul partener extern de cooperare conform reglementărilor internaţionale în materie şi uzanţelor diplomatice.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Atribuţiile Direcţiei coordonarea afacerilor europene şi relaţiilor internaţionale pentru instituţiile prefectului (DCAERIIP)

    ART. 23
    Direcţia coordonarea afacerilor europene şi relaţiilor internaţionale pentru instituţiile prefectului (DCAERIIP) este organizată şi funcţionează în cadrul DGAESRI ca structură de specialitate şi îndeplineşte atribuţiile MAI privind afacerile europene şi relaţiile internaţionale pentru problematica aflată în competenţa instituţiilor prefectului, a Poliţiei Rutiere, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi a următoarelor servicii publice comunitare:
    a) serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple;
    b) serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
    ART. 24
    (1) DCAERIIP este condusă de un director şi are în componenţă următoarele structuri:
    a) Serviciul pentru relaţia cu teritoriul şi serviciile publice comunitare (SRTSPC);
    b) Compartimentul coordonarea relaţiilor internaţionale pentru instituţiile prefectului (CCRIIP).
    (2) Atribuţiile DCAERIIP se exercită prin structurile prevăzute la alin. (1).
    ART. 25
    (1) În domeniul afaceri europene, SRTSPC are rolul de a asigura realizarea sarcinilor care revin MAI în următoarele domenii: cooperare administrativă, siguranţă rutieră, regimul juridic al paşapoartelor, permiselor de conducere şi înmatricularea vehiculelor, documentelor de identitate şi actelor de stare civilă, valorile şi principiile fundamentale ale UE, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, nediscriminarea şi cetăţenia UE, libera circulaţie a persoanelor, serviciilor şi mărfurilor, aplicarea în mod corespunzător a legislaţiei europene în teritoriu, combaterea corupţiei (instrumente europene şi internaţionale).
    (2) Pentru domeniile prevăzute la alin. (1), SRTSPC asigură fundamentarea poziţiilor, negocierea, implementarea politicilor europene şi reprezentarea, după caz, în următoarele grupuri de lucru la nivelul Consiliului UE:
    a) Grupul de lucru pentru chestiuni de drept civil (JUSTCIV);
    b) Grupul de lucru pentru drepturi fundamentale, drepturile cetăţenilor şi libertatea de mişcare;
    c) Grupul de lucru pentru armonizare tehnică (WPTH).
    (3) Pentru domeniile prevăzute la alin. (1), SRTSPC asigură fundamentarea poziţiilor, negocierea, implementarea politicilor europene şi reprezentarea corespunzătoare în următoarele grupuri de lucru la nivelul Comisiei Europene:
    a) Comitetul privind permisele auto;
    b) Grupul de lucru la nivel înalt privind siguranţa rutieră;
    c) Grupul de lucru privind punerea în aplicare a Directivei (UE) 2015/413 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 martie 2015 de facilitare a schimbului transfrontalier de informaţii privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră;
    d) Grupul de experţi pentru baza de date privind accidentele de circulaţie (CARE);
    e) Grupul de experţi Indicatori de performanţă în domeniul siguranţei rutiere (RSFI);
    f) Grupul de lucru centuri de siguranţă;
    g) Grupul tehnic la nivel de experţi în domeniul permiselor de conducere (DLTEG);
    h) Grupul de lucru RESPER;
    i) Grupul de lucru în domeniul certificatelor de înmatriculare;
    j) Grupul de experţi privind documentele de călătorie; Grupul de experţi privind implementarea Regulamentului (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 februarie 2011 privind iniţiativa cetăţenească;
    k) Grupul de experţi în materie electorală;
    l) Comitetul articolului 6.
    ART. 26
    (1) În exercitarea rolului său, SRTSPC acţionează pentru respectarea prevederilor Tratatului de aderare a României la UE, a angajamentelor asumate de către România în cadrul negocierilor de aderare la UE şi a prevederilor strategiilor şi programelor naţionale care pun în aplicare politicile UE în domeniile prevăzute la art. 23, scop în care:
    a) evaluează gradul de compatibilitate a actelor normative elaborate de către MAI cu actele legislative ale UE şi formulează propuneri în vederea accelerării procesului de transpunere şi punere în aplicare a acestora;
    b) formulează puncte de vedere asupra compatibilităţii cu legislaţia UE a proiectelor de acte normative pentru care MAI are calitatea de iniţiator sau avizator;
    c) realizează, conform procedurii naţionale, procesul de notificare electronică a legislaţiei elaborate de către MAI care transpune actele legislative ale UE, pentru domeniile de competenţă ale SRTSPC, şi informează Comisia Europeană cu privire la măsurile luate pentru aplicarea acestora;
    d) monitorizează Programul naţional de transpunere a directivelor pe domeniile de competenţă ale MAI;
    e) avizează strategiile şi politicile publice ale MAI, urmărind asigurarea compatibilităţii şi coerenţei acestora cu obiectivele, politicile şi acţiunile UE;
    f) monitorizează activităţile desfăşurate de către structurile şi instituţiile din subordinea MAI pentru transpunerea şi punerea în aplicare a actelor legislative şi politicilor UE;
    g) monitorizează, împreună cu instituţiile prefectului, transpunerea şi punerea în aplicare a actelor legislative şi politicilor UE de către autorităţile administraţiei publice locale;
    h) sesizează, reţine şi semnalează conducerii MAI acţiuni sau decizii ale structurilor şi instituţiilor din subordinea/cadrul MAI care pot determina sau favoriza încălcări ale legislaţiei UE sau nerespectarea angajamentelor asumate de România în calitate de stat membru al UE;
    i) informează structurile şi instituţiile din subordinea/cadrul MAI cu privire la activitatea legislativă a UE;
    j) acordă consultanţă structurilor şi instituţiilor aflate în subordinea/cadrul MAI cu privire la transpunerea şi punerea în aplicare a actelor legislative ale UE şi a politicilor comunitare şi europene;
    k) participă la elaborarea poziţiilor MAI ce urmează să fie integrate în poziţiile Guvernului României în legătură cu etapele precontencioase şi contencioase ale acţiunilor declanşate conform prevederilor dreptului european, ca urmare a nerespectării de către România a actelor legislative ale UE;
    l) coordonează elaborarea răspunsurilor la solicitările formulate în sistemul SOLVIT;
    m) asigură reprezentarea MAI în ceea ce priveşte gestionarea problematicii specifice sistemului EU PILOT.
    (2) SRTSPC asigură coordonarea unitară a procesului de fundamentare, elaborare şi promovare a poziţiilor MAI privind problematica dosarelor europene pentru domeniile prevăzute la art. 25, scop în care:
    a) realizează analize asupra evoluţiilor survenite în problematica dosarelor europene;
    b) elaborează sinteze despre problematica dosarelor europene;
    c) primeşte, gestionează şi distribuie către structurile MAI şi instituţiile din subordinea acestuia informaţiile transmise de către UE sau de către coordonatorii Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene;
    d) asigură trierea informaţiilor, propune priorităţile şi termenele pentru elaborarea poziţiilor MAI;
    e) integrează materialele transmise de structurile MAI şi instituţiile din subordinea acestuia şi le supune spre aprobare conducerii MAI;
    f) elaborează sau, după caz, avizează, în mod obligatoriu, următoarele categorii de documente: contribuţia MAI pentru materialele necesare participării reprezentanţilor României la Consiliul European, COREPER II şi Consiliul pentru afaceri generale şi relaţii externe; mandatele reprezentanţilor MAI în comitetele şi grupurile de lucru organizate de instituţiile, organele, oficiile şi agenţiile UE; poziţiile MAI în structurile Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene; materialele pentru întâlnirile bilaterale între reprezentanţii MAI şi reprezentanţi ai partenerilor săi din state membre ale UE; materialele pentru reuniunile privind problematica afacerilor europene la care participă conducerea MAI; documentele pe care MAI şi instituţiile din subordinea sa le transmit structurilor UE;
    g) elaborează şi/sau coordonează elaborarea documentelor pe care MAI şi instituţiile din subordinea acestuia le transmit Consiliului pentru afaceri europene şi Comitetului de coordonare a afacerilor europene sau Guvernului României şi monitorizează îndeplinirea deciziilor luate în acest cadru;
    h) avizează, în mod obligatoriu, notele şi rapoartele de participare ale reprezentanţilor MAI la reuniunile grupurilor de lucru organizate de instituţiile, organismele, oficiile şi agenţiile UE;
    i) organizează registrul poziţiilor MAI privind proiectele de acte legislative şi proiectele de politici ale UE care stau la baza formulării mandatelor generale ale reprezentanţilor României în grupurile de lucru ale UE;
    j) monitorizează participarea reprezentanţilor MAI la grupurile de lucru organizate de instituţiile, organismele, oficiile şi agenţiile UE;
    k) evaluează stadiul şi nivelul îndeplinirii mandatelor reprezentanţilor MAI în grupurile de lucru la care au fost desemnaţi să participe, informează conducerea MAI asupra rezultatelor înregistrate şi, după caz, propune variante de reevaluare a poziţiilor MAI.
    ART. 27
    În domeniul relaţiilor internaţionale, SRTSPC exercită, pentru domeniile prevăzute la art. 23, următoarele atribuţii:
    a) iniţiază activităţi menite să conducă la dezvoltarea unor relaţii de cooperare ale MAI cu structuri similare din alte ţări, cu organizaţii internaţionale şi regionale, în conformitate cu principiile politicii externe a României;
    b) realizează analize, sinteze şi asigură planificarea şi coordonarea activităţilor de relaţii internaţionale ale MAI şi ale instituţiilor aflate în subordinea sa;
    c) asigură susţinerea şi promovarea intereselor MAI în relaţia cu organisme sau instituţii similare din alte ţări, cu organizaţii internaţionale sau regionale;
    d) avizează, sprijină şi coordonează, după caz, acţiunile întreprinse de celelalte structuri ale MAI şi instituţiile aflate în subordinea acestuia în domeniul relaţiilor internaţionale, în scopul asigurării unităţii şi coerenţei mesajelor transmise de MAI pe plan internaţional;
    e) negociază, în numele MAI, pe bază de mandat, sau participă la negocierea documentelor şi a altor înţelegeri internaţionale la care MAI este parte;
    f) propune semnarea, aprobarea, acceptarea sau, după caz, renunţarea la înţelegerile internaţionale ale MAI cu structuri similare din alte ţări;
    g) urmăreşte, în colaborare cu celelalte structuri ale MAI şi cu instituţiile din subordinea acestuia, aplicarea prevederilor documentelor şi ale altor înţelegeri internaţionale la care MAI este parte;
    h) asigură consilierea, consultanţa şi asistenţa în domeniul afacerilor europene şi al relaţiilor internaţionale pentru structurile din aparatul central al MAI, unităţile, instituţiile şi structurile aflate în subordinea MAI.
    ART. 28
    În domeniul relaţiilor internaţionale, CCRIIP exercită, pentru domeniile prevăzute la art. 23, următoarele atribuţii:
    a) asigură legătura MAI cu misiunile diplomatice şi cu oficiile consulare ale altor state în România, precum şi cu cele ale României în alte ţări, în conformitate cu legislaţia naţională, cu regulile şi practica internaţională;
    b) avizează activităţile de relaţii internaţionale desfăşurate de instituţiile prefectului;
    c) efectuează formalităţile administrative prevăzute de art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 189/2001 privind unele măsuri referitoare la efectuarea deplasărilor în străinătate, în interes de serviciu, de către demnitarii şi asimilaţii acestora din administraţia publică, pentru participarea în străinătate, a prefecţilor şi subprefecţilor, la activităţi de relaţii internaţionale sau de afaceri europene.
    ART. 29
    (1) Pentru exercitarea atribuţiilor sale, DCAERIIP cooperează cu structuri similare din alte ministere şi din alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale organizate în subordinea Guvernului ori a ministerelor sau ca autorităţi administrative autonome.
    (2) DCAERIIP iniţiază acţiuni menite să contribuie la creşterea capacităţii instituţionale a structurilor MAI şi structurilor din subordine în gestionarea afacerilor europene.
    (3) DCAERIIP elaborează şi asigură managementul unor proiecte finanţate din fonduri europene în vederea creşterii capacităţii instituţionale a MAI de a gestiona dosare europene.
    (4) DCAERIIP îndeplineşte rolul de punct de contact naţional al Sistemului de soluţionare a problemelor cauzate de încălcarea legislaţiei UE de către autorităţile administraţiei publice locale (SISOP).
    ART. 30
    În vederea realizării atribuţiilor sale, DCAERIIP solicită structurilor MAI, instituţiilor din subordinea acestuia şi instituţiilor prefectului informaţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Atribuţiile Serviciului reprezentare externă şi misiuni internaţionale

    ART. 31
    Serviciul reprezentare externă şi misiuni internaţionale, denumit în continuare SREMI, îndeplineşte atribuţiile MAI în ceea ce priveşte reprezentarea externă a MAI prin ataşaţi de afaceri interne şi ofiţeri de legătură, participarea personalului MAI la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, detaşarea experţilor naţionali la instituţiile şi organismele UE, precum şi detaşarea ofiţerilor de poliţie la Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (INTERPOL).
    ART. 32
    Pentru exercitarea rolului său pe linie de reprezentare externă, prin ataşaţi de afaceri interne şi ofiţeri de legătură, SREMI are următoarele atribuţii:
    a) coordonează activitatea ataşaţilor de afaceri interne şi a ofiţerilor de legătură ai MAI, cu excepţia măsurilor operative derulate prin intermediul structurilor abilitate, potrivit reglementărilor în vigoare;
    b) execută, potrivit reglementărilor legale în vigoare, activităţi pe linia asigurării suportului tehnic, logistic şi financiar necesar reprezentării externe;
    c) elaborează tematica de examinare şi bibliografia pentru examenele/concursurile organizate pentru ocuparea posturilor de ataşat de afaceri interne/ofiţer de legătură, conlucrând nemijlocit cu alte structuri/unităţi din MAI;
    d) execută măsurile aferente constituirii comisiilor de examinare şi de soluţionare a contestaţiilor în cadrul procedurilor de selecţie pentru posturile de ataşat de afaceri interne/ofiţer de legătură;
    e) elaborează şi implementează politicile de reprezentare externă a MAI, avansând propuneri de eficientizare a reţelei ataşaţilor români de afaceri interne şi a ofiţerilor de legătură;
    f) desfăşoară toate activităţile necesare, împreună cu alte structuri abilitate ale MAI, în vederea selecţiei, trimiterii, menţinerii şi retragerii de la post a ataşaţilor de afaceri interne şi a ofiţerilor de legătură aflaţi în misiune în străinătate;
    g) ţine evidenţa activităţii ataşaţilor de afaceri interne şi a ofiţerilor de legătură, evaluează periodic activitatea desfăşurată de către aceştia, urmăreşte îndeplinirea măsurilor ce au fost dispuse pentru punerea în aplicare a propunerilor de eficientizare a activităţii acestora;
    h) face propuneri pentru iniţierea, organizarea şi desfăşurarea unor cursuri de specialitate, în cadrul instituţiilor de învăţământ ale MAI, pentru ataşaţii de afaceri interne şi ofiţerii de legătură, în condiţiile prevederilor legale în vigoare;
    i) întocmeşte sau preia de la celelalte structuri de specialitate din cadrul DGAESRI şi de la structurile de la nivelul sau subordonate MAI materiale constând în analize, sinteze, punctaje de probleme pentru ataşaţii de afaceri interne şi ofiţerii de legătură, în vederea prezentării şi susţinerii acestora în cadrul seminarelor, conferinţelor, reuniunilor şi întâlnirilor de lucru internaţionale, cu scopul de a promova şi de a apăra interesele României pe plan extern, potrivit unor poziţii şi puncte de vedere unitare în domeniile de competenţă;
    j) certifică realitatea şi legalitatea proiectelor de operaţiuni care presupun cheltuieli, pentru activitatea de reprezentare externă prin reţeaua de ataşaţi de afaceri interne şi ofiţeri de legătură;
    k) întocmeşte documentele privind angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor, pentru activitatea de reprezentare externă prin reţeaua de ataşaţi de afaceri interne şi ofiţeri de legătură.
    ART. 33
    Pentru exercitarea rolului său în domeniul misiunilor şi operaţiilor în afara teritoriului statului român, SREMI are următoarele atribuţii:
    a) participă la realizarea schimburilor de date între MAI, MAE, Ministerul Apărării Naţionale şi organizaţiile internaţionale partenere, respectiv: ONU, OSCE, UE, NATO şi altele, după caz, referitoare la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român la care MAI este invitat să participe;
    b) primeşte, analizează, diseminează informaţiile obţinute, centralizează şi promovează propunerile structurilor MAI pentru elaborarea proiectelor de mandat sau poziţie ale României privind activităţile internaţionale referitoare la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român;
    c) colaborează cu alte structuri MAI pentru planificarea şi organizarea participării MAI la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român;
    d) contribuie la elaborarea tematicii în vederea elaborării planurilor de învăţământ pentru cursul de pregătire de bază a personalului MAI care participă la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în domeniul de competenţă;
    e) realizează documentaţia necesară elaborării de acorduri referitoare la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român la care MAI, în nume propriu sau ca împuternicit al Guvernului României, urmează să fie parte, organizează, coordonează şi participă la desfăşurarea activităţilor de negociere, definitivare, semnare şi promovare spre aprobare a documentelor de cooperare încheiate şi, ulterior, urmăreşte aplicarea acestora;
    f) coordonează activităţile tehnice legate de asigurarea prezenţei personalului MAI la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, pentru asigurarea comunicării, organizării transportului, recuperării costurilor etc., în colaborare cu celelalte unităţi/structuri ale MAI.
    ART. 34
    Pentru exercitarea rolului său în domeniul detaşării experţilor naţionali la instituţiile şi organismele UE şi la INTERPOL, SREMI are următoarele atribuţii:
    a) asigură funcţia DGAESRI de structură de contact şi de coordonare privind detaşarea personalului MAI în cadrul instituţiilor şi organismelor UE;
    b) îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 3 alin. (2) din Normele metodologice pentru stabilirea atribuţiilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 105/2012 privind detaşarea experţilor naţionali la instituţiile şi organismele Uniunii Europene, aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 8/2016;
    c) fundamentează răspunsul la solicitările formulate de personalul MAI în temeiul art. 4 alin. (1) sau (3) din Legea nr. 105/2012 privind detaşarea experţilor naţionali la instituţiile şi organismele Uniunii Europene şi eliberează avizul pozitiv/negativ în termen de două zile lucrătoare;
    d) îndeplineşte funcţia de punct focal pentru experţii naţionali detaşaţi (END) în raport cu structurile din aparatul central al MAI şi cu structurile fără personalitate juridică din subordinea MAI;
    e) coordonează activitatea punctelor focale pentru END desemnate la nivelul autorităţilor ori instituţiilor publice aflate în subordinea MAI;
    f) menţine legătura cu personalul care ocupă posturi de END, pentru gestionarea aspectelor de ordin administrativ specifice detaşării;
    g) ţine evidenţa personalului MAI care ocupă posturi de END;
    h) analizează solicitările formulate în temeiul art. 4 alin. (1) sau (3) din Legea nr. 105/2012 de personalul MAI din structurile pentru care DGAESRI îndeplineşte rolul de punct focal şi întocmeşte notele către conducerea MAI prin care se fundamentează răspunsul la solicitările acestora;
    i) consultă structurile abilitate să formuleze puncte de vedere de specialitate cu privire la solicitările formulate în temeiul art. 4 alin. (1) sau (3) din Legea nr. 105/2012 de personalul MAI din structurile pentru care DGAESRI îndeplineşte rolul de punct focal;
    j) coordonează, împreună cu direcţia de specialitate, cursurile organizate de instituţiile de formare continuă din MAI în domeniul afaceri europene şi pregătire pentru examene certificate de limbi străine, organizate pentru dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru participarea la procesul de selecţie pentru posturi de END;
    k) primeşte, prin intermediul MAE/Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (RPRO-UE), anunţurile pentru posturi de END şi diseminează informaţiile prin publicare pe site-ul de intranet al MAI şi transmitere în format electronic către celelalte puncte focale pentru END;
    l) centralizează rapoartele de rezultate ale candidaţilor MAI pentru posturi de END, întocmite după desfăşurarea interviurilor, şi întocmeşte un set de bune practici, pe care îl actualizează periodic;
    m) transmite candidaturile personalului MAI pentru ocuparea posturilor de END către RPRO-UE;
    n) transmite către RPRO-UE acordul de detaşare/prelungire a detaşării personalului MAI care ocupă posturi de END, împreună cu setul de documente solicitate de instituţia/organismul UE;
    o) în cazuri specifice, face parte, împreună cu direcţia de specialitate, din comisia ce se constituie pentru preselecţia internă a unui număr determinat de candidaţi pentru posturile vacante de END.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Atribuţiile Serviciului protocol extern

    ART. 35
    (1) Serviciul protocol extern, denumit în continuare SPE, este organizat şi funcţionează în cadrul DGAESRI ca structură de specialitate şi are rolul de a asigura activităţile de ceremonial, protocol şi relaţii consulare în scopul menţinerii şi dezvoltării relaţiilor stabilite între MAI şi alte instituţii interne şi internaţionale, precum şi cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare din România.
    (2) SPE îndeplineşte atribuţii referitoare la desfăşurarea activităţilor de protocol, ceremonial şi reprezentare la nivelul ministrului afacerilor interne şi demnitarilor din conducerea Aparatului central al MAI, coordonând pe linie specifică structurile de protocol din structurile subordonate MAI, şi efectuează misiuni operative de însoţire şi de coordonare a activităţilor de ceremonial şi protocol.
    ART. 36
    (1) SPE îndeplineşte următoarele atribuţii pe linie de protocol:
    a) organizează, coordonează executarea şi îndrumă activităţile privind pregătirea şi realizarea vizitelor oficiale în România a delegaţiilor străine la nivel de miniştri şi secretari de stat/subsecretari de stat;
    b) organizează, coordonează executarea şi îndrumă buna desfăşurare a activităţilor privind deplasarea conducerii MAI în ţară în vederea participării la activităţi de reprezentare care implică misiuni diplomatice şi oficii consulare din România sau reuniuni internaţionale organizate pe teritoriul României;
    c) organizează, coordonează executarea şi îndrumă activităţile privind pregătirea şi realizarea vizitelor oficiale şi de lucru în străinătate ale ministrului afacerilor interne şi secretarilor de stat/subsecretarilor de stat din cadrul aparatului central al MAI;
    d) participă la organizarea, coordonarea executării, conducerea şi îndrumarea activităţilor cu prilejul reuniunilor şi conferinţelor internaţionale desfăşurate în România, la nivel de miniştri şi secretari de stat/subsecretari de stat, în colaborare cu serviciile de specialitate din cadrul celorlalte structuri din aparatul central;
    e) redactează documentele necesare pentru obţinerea aprobării deplasărilor în străinătate ale ministrului afacerilor interne şi secretarilor de stat/subsecretarilor de stat din cadrul aparatului central al MAI, face demersuri pentru obţinerea avizelor şi aprobărilor necesare de la MAE şi Guvernul României;
    f) asigură contactele şi corespondenţa MAI cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare din România, cu structurile similare din ministerele de interne partenere sau cu alte instituţii implicate în organizarea vizitelor conducerii MAI în străinătate ori ale unor oaspeţi străini în România;
    g) participă, prin cadrele nominalizate ale serviciului, la însoţirea pe teritoriul României a delegaţiilor străine la nivel de miniştri şi secretari de stat/subsecretari de stat, urmărind buna desfăşurare a programului vizitei acestora;
    h) participă, la ordin, prin cadrele nominalizate ale serviciului, la însoţirea delegaţiilor MAI la nivel de ministru şi secretari de stat/subsecretari de stat, cu prilejul vizitelor acestora în străinătate, urmărind buna desfăşurare a programului;
    i) ulterior aprobării, asigură multiplicarea şi transmiterea către structurile subordonate MAI a notelor-raport de vizită în România a unor delegaţii străine la nivelul conducerii MAI sau de deplasare în străinătate a membrilor conducerii MAI, precum şi redactarea şi transmiterea corespondenţei cu celelalte instituţii implicate în desfăşurarea programului delegaţiilor menţionate;
    j) organizează, conform dispoziţiilor, primirea la conducerea MAI a diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti, a reprezentanţilor diferitelor organizaţii (internaţionale, guvernamentale şi neguvernamentale), a reprezentanţilor unor companii sau a altor cetăţeni străini;
    k) asigură primirea, traducerea, redactarea şi prezentarea, după caz, a corespondenţei primite de la serviciile de protocol ale instituţiilor similare;
    l) realizează notele de primire a demnitarilor străini care şi-au anunţat intenţia de a avea o întrevedere la conducerea MAI;
    m) întocmeşte rapoartele de cadouri ulterior primirii la sediul MAI a diplomaţilor străini acreditaţi la Bucureşti sau a reprezentanţilor unor organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din ţară şi străinătate;
    n) asigură demersurile necesare pentru tipărirea tuturor materialelor realizate cu prilejul vizitelor oficiale în România ale delegaţiilor la nivel de miniştri şi secretari de stat/subsecretari de stat;
    o) realizează fişele documentare pentru obiectivele ce sunt vizitate de către conducerea MAI sau delegaţiile străine;
    p) realizează activităţi de interpretariat cu ocazia vizitelor delegaţiilor oficiale în România, conform dispoziţiei conducerii DGAESRI;
    q) organizează şi asigură activităţile de protocol intern la nivelul conducerii MAI;
    r) întocmeşte listele de protocol lunare şi transmite felicitări din partea conducerii MAI, precum şi răspunsurile conducerii MAI la felicitările primite de aceasta;
    s) întocmeşte adresele oficiale către structurile implicate în activităţile de ceremonial la nivelul ministrului afacerilor interne şi coordonează activităţile specifice care se impun;
    t) asigură demersurile necesare pentru stabilirea graficelor de zbor cu prilejul deplasărilor conducerii MAI în ţară, conducerea şi întâmpinarea delegaţiilor la aeroport cu acest prilej;
    u) întocmeşte notele necesare în vederea confecţionării şi depunerii coroanelor şi jerbelor cu ocazia unor evenimente oficiale;
    v) desfăşoară activităţi de sprijin, îndrumare şi control, pe linia specifică de muncă, la compartimentele de profil din structurile MAI.
    (2) SPE îndeplineşte următoarele atribuţii pe linie de relaţii consulare:
    a) organizează, operează şi actualizează baza de date privind misiunile diplomatice şi oficiile consulare din România;
    b) asigură legătura cu structurile responsabile în vederea confecţionării şi eliberării paşapoartelor diplomatice şi de serviciu pentru personalul MAI;
    c) gestionează, actualizează, accesează şi utilizează baza de date şi evidenţa paşapoartelor diplomatice şi de serviciu pentru personalul MAI;
    d) asigură păstrarea în condiţii de siguranţă a paşapoartelor diplomatice şi de serviciu;
    e) desfăşoară activităţi specifice în vederea obţinerii vizelor necesare pentru personalul MAI care efectuează deplasări în străinătate în interes de serviciu;
    f) transmite către misiunile diplomatice şi oficiile consulare din România fotografii de protocol realizate cu prilejul participării conducerii MAI la manifestări oficiale externe.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Atribuţiile Biroului securitate informaţii clasificate

    ART. 37
    (1) Biroul securitate informaţii clasificate, denumit în continuare BSIC, este structura specializată, organizată la nivel de birou, care deserveşte DGAESRI în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate.
    (2) BSIC este organizat şi funcţionează în directa subordine a directorului general şi în coordonarea şefului structurii de securitate.
    (3) Personalul BSIC îndeplineşte atribuţiile structurii de securitate la nivelul DGAESRI, pe cele ale componentei de securitate pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii, precum şi pe cele ale Subregistrului NATO/UE.
    (4) BSIC asigură din punct de vedere tehnic şi operaţional exploatarea punctului de acces al MAI în Sistemul informatic şi de comunicaţii (SIC) EXTRANET.RO, a punctului de acces al DGAESRI în SIC_eMRU şi în Sistemul de mesagerie electronică criptată (SMEC).
    ART. 38
    BSIC are următoarea structură organizatorică:
    a) Structura de securitate, organizată la nivel de compartiment;
    b) Subregistrul NATO/UE, organizat la nivel de compartiment.
    ART. 39
    Structura de securitate asigură coordonarea activităţii de protecţie a informaţiilor clasificate, în toate componentele acesteia, asigură îndrumarea şi controlul de specialitate al aplicării şi respectării prevederilor legale privind procesarea, manipularea, păstrarea şi stocarea datelor, informaţiilor şi documentelor clasificate, indiferent de suport, de către personalul DGAESRI.
    ART. 40
    (1) Structura de securitate îndeplineşte următoarele atribuţii pe linia protecţiei informaţiilor clasificate naţionale:
    a) elaborează şi supune aprobării conducerii DGAESRI normele interne privind protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii;
    b) întocmeşte programul de prevenire a scurgerii de informaţii clasificate şi îl supune avizării Departamentului de informaţii şi protecţie internă, denumit în continuare DIPI, iar după aprobare acţionează pentru aplicarea acestuia;
    c) coordonează activitatea de protecţie a informaţiilor clasificate, în toate componentele acesteia;
    d) asigură relaţionarea cu DIPI;
    e) monitorizează activitatea de aplicare a normelor de protecţie a informaţiilor clasificate şi modul de respectare a acestora;
    f) consiliază conducerea DGAESRI în legătură cu toate aspectele privind securitatea informaţiilor clasificate;
    g) informează conducerea DGAESRI despre vulnerabilităţile şi riscurile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate şi propune măsuri pentru înlăturarea acestora;
    h) acordă sprijin reprezentanţilor DIPI pe linia verificării persoanelor pentru care se solicită accesul la informaţii clasificate;
    i) organizează activităţi de pregătire specifică a persoanelor care au acces la informaţii clasificate;
    j) asigură păstrarea şi organizează evidenţa certificatelor de securitate şi a autorizaţiilor de acces la informaţii clasificate, iniţiază procesul de solicitare a eliberării certificatelor de securitate, din dispoziţia directorului general;
    k) întocmeşte şi actualizează listele informaţiilor clasificate elaborate sau păstrate de unitate, pe clase şi niveluri de secretizare;
    l) prezintă conducerii DGAESRI propuneri privind stabilirea obiectivelor, sectoarelor şi locurilor de importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor clasificate din sfera de responsabilitate şi, după caz, solicită sprijinul DIPI;
    m) efectuează, cu aprobarea conducerii DGAESRI, controale privind modul de aplicare a măsurilor legale de protecţie a informaţiilor clasificate.
    (2) Structura de securitate îndeplineşte următoarele atribuţii pe linia protecţiei informaţiilor clasificate NATO/UE:
    a) coordonează direct activitatea Subregistrului NATO/UE al DGAESRI;
    b) elaborează normele interne de aplicare a reglementărilor privind protecţia informaţiilor clasificate NATO/UE subsecvente reglementărilor naţionale în domeniu, adaptate la specificul DGAESRI;
    c) monitorizează implementarea normelor interne de securitate a informaţiilor clasificate NATO/UE, precum şi modul de respectare a acestora în cadrul DGAESRI;
    d) elaborează planul de securitate pentru protecţia informaţiilor clasificate NATO/UE la nivelul DGAESRI;
    e) consiliază conducerea DGAESRI pentru toate aspectele privind protecţia informaţiilor clasificate NATO/UE;
    f) informează conducerea DGAESRI cu privire la vulnerabilităţile, riscurile şi eventualele încălcări ale reglementărilor de securitate şi propune măsurile ce se impun pentru soluţionarea acestora;
    g) asigură implementarea normelor interne privind securitatea personalului;
    h) ţine evidenţa actualizată a tuturor persoanelor din cadrul DGAESRI, precum şi a ataşaţilor de afaceri interne care au acces la informaţii clasificate NATO/UE şi ia măsurile necesare pentru revalidarea sau retragerea certificatelor de securitate;
    i) sprijină DIPI în efectuarea verificărilor asupra personalului ce urmează să aibă acces la informaţii clasificate NATO/UE;
    j) analizează periodic şi actualizează normele interne de implementare a reglementărilor privind protecţia informaţiilor clasificate NATO/UE;
    k) inspectează activitatea Subregistrului NATO/UE din DGAESRI privind modalităţile de gestionare a informaţiilor clasificate NATO/UE;
    l) coordonează şi urmăreşte punerea în aplicare a normelor interne privind securitatea documentelor clasificate NATO/UE;
    m) pregăteşte şi execută programele de inspecţie a măsurilor de securitate fizică în cadrul Subregistrului NATO/UE din DGAESRI şi îl informează pe directorul general cu privire la vulnerabilităţile constatate;
    n) realizează verificări inopinate ale sistemelor de protecţie fizică din DGAESRI;
    o) stabileşte măsurile de securitate fizică pentru controlul accesului în zonele de securitate specifice DGAESRI, pentru a preveni accesul persoanelor neautorizate la informaţiile clasificate NATO/UE;
    p) verifică condiţiile de securitate ale spaţiilor, birourilor, încăperilor, containerelor în care sunt manipulate sau păstrate informaţii clasificate NATO/UE din DGAESRI;
    q) adoptă măsurile necesare pentru a asigura un nivel de protecţie fizică corespunzător în toate încăperile din DGAESRI în care se manipulează documente clasificate NATO/UE;
    r) coordonează planificarea, implementarea şi controlul modului de aplicare a propriilor programe de pregătire a personalului DGAESRI;
    s) ţine evidenţa tuturor persoanelor din DGAESRI care au participat la forme de pregătire organizate de NATO sau UE ori la forme de pregătire organizate la nivel naţional de instituţii şi autorităţi publice, cum ar fi: MAI, Serviciul Român de Informaţii, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.
    (3) Structura de securitate îndeplineşte următoarele atribuţii pe linia componentei de securitate pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii:
    a) implementează metodele, mijloacele şi măsurile necesare protecţiei informaţiilor în format electronic;
    b) asigură exploatarea operaţională a Sistemului de prelucrare automată a datelor (SPAD) şi a Reţelei de transmisie de date (RTD) - Sistem informatic şi de comunicaţii (SIC) în condiţii de securitate;
    c) coordonează cooperarea dintre DGAESRI şi DIPI:
      (i) planifică dezvoltarea sau achiziţia de SPAD sau RTD;
      (ii) propune schimbări ale unei configuraţii de sistem existente;
      (iii) propune conectarea unui SPAD sau a unei RTD-SIC cu un alt SPAD sau RTD-SIC;
      (iv) propune schimbări ale modului de operare de securitate al SPAD sau RTD-SIC;
      (v) propune schimbări în programele existente sau utilizarea de noi programe pentru optimizarea securităţi SPAD sau RTD-SIC;
      (vi) iniţiază proceduri de modificare a nivelului de clasificare a SPAD sau RTD-SIC care au fost deja acreditate;
      (vii) planifică sau propune întreprinderea oricărei altei activităţi referitoare la îmbunătăţirea securităţii SPAD sau RTD-SIC de acreditat;
    d) asigură implementarea măsurilor de securitate şi protecţia criptografică ale SPAD sau RTD-SIC;
    e) stabileşte, cu aprobarea DIPI, standardele şi procedurile de securitate care trebuie respectate de către furnizorii de echipamente pe parcursul dezvoltării, instalării şi testării SPAD şi RTD-SIC şi răspunde pentru justificarea, selecţia, implementarea şi controlul componentelor de securitate, care constituie parte a SPAD şi RTD-SIC;
    f) stabileşte, pentru structurile de securitate şi management ale SPAD şi RTD-SIC, încă de la înfiinţare, responsabilităţile pe care le vor exercita pe tot ciclul de viaţă al SPAD şi RTD-SIC respective.
    ART. 41
    Subregistrul NATO/UE asigură gestionarea şi controlul măsurilor de protecţie a informaţiilor NATO/UE clasificate şi a celor neclasificate nedestinate publicităţii în cadrul DGAESRI.
    ART. 42
    În exercitarea rolului său, Subregistrul NATO/UE îndeplineşte următoarele atribuţii:
    a) primeşte, înregistrează şi prezintă directorului general corespondenţa NATO, UE, OSCE clasificată şi neclasificată nedestinată publicităţii, adresată unităţii, pe care o repartizează spre rezolvare potrivit ordinelor rezolutive înscrise pe fiecare lucrare, conform normelor legale în vigoare;
    b) asigură consultarea informaţiilor clasificate NATO, UE, OSCE de către personalul autorizat în baza rezoluţiei directorului general, cu respectarea normelor legale în vigoare;
    c) asigură executarea operaţiunilor de păstrare, clasare, arhivare şi inventariere a informaţiilor clasificate NATO, UE, OSCE;
    d) controlează fluxul informaţiilor NATO CONFIDENŢIAL sau superior/UE sensibile la nivelul DGAESRI;
    e) transmite lunar Registrului intern al MAI numărul total de documente NATO RESTRICTED/RESTREINT UE primite, care nu provin de la acesta;
    f) notifică imediat Registrul intern al MAI cu privire la datele de identificare ale informaţiilor NATO CONFIDENŢIAL sau superior şi UE clasificate sensibile primite de la Componenta sistemului naţional de registre (CSNR), altele decât Registrul intern al MAI;
    g) transmite informaţii NATO/UE/OSCE clasificate către alte CSNR din MAI, cu respectarea principiului "necesităţii de a cunoaşte" şi cu avizul Registrului intern al MAI;
    h) transmite Registrului intern al MAI documentele clasificate NATO/UE, în vederea expedierii lor;
    i) asigură respectarea în cadrul DGAESRI a procedurilor specifice de protecţie a informaţiilor NATO/UE/OSCE clasificate;
    j) centralizează şi transmite Registrului intern al MAI rezultatele inventarierii anuale a documentelor NATO/UE/OSCE din gestiunea proprie;
    k) întocmeşte şi actualizează lista cu persoanele autorizate să aibă acces la informaţii NATO/UE clasificate la nivelul DGAESRI şi o transmite la Registrul intern al MAI;
    l) centralizează rezultatele inspecţiilor de securitate şi le transmite Registrului intern al MAI;
    m) acordă asistenţă de specialitate în derularea activităţilor de pregătire şi instruire a personalului care are acces la informaţii NATO/UE clasificate şi UE neclasificate care nu se dau publicităţii;
    n) asigură exploatarea tehnică şi operaţională, în condiţii de securitate, a terminalului DGAESRI în SIC EXTRANET.RO;
    o) sprijină conducerea DGAESRI şi Structura de securitate în toate activităţile ce ţin de protecţia informaţiilor clasificate şi neclasificate NATO/UE/OSCE primite la nivelul DGAESRI;
    p) informează conducerea DGAESRI şi Structura de securitate despre vulnerabilităţile şi riscurile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate şi neclasificate NATO/UE/OSCE constatate în procesul de gestionare a acestora;
    q) gestionează informaţiile naţionale şi UE neclasificate nedestinate publicităţii, primite prin SIC EXTRANET.RO, şi asigură fluxul informaţional către structurile DGAESRI, cu respectarea normelor legale în vigoare;
    r) asigură transmiterea informaţiilor NATO/UE/OSCE neclasificate nedestinate publicităţii către alte structuri ale MAI;
    s) urmăreşte aplicarea procedurilor specifice de protecţie a informaţiilor NATO/UE/OSCE neclasificate nedestinate publicităţii la nivelul DGAESRI.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Atribuţiile Compartimentului secretariat şi informaţii clasificate

    ART. 43
    (1) Compartimentul secretariat şi informaţii clasificate, denumit în continuare CSIC, este organizat şi funcţionează ca structură specializată în directa subordine a directorului general.
    (2) Obiectivele specifice CSIC sunt asigurarea circuitul optim al documentelor în cadrul DGAESRI, întocmirea dispoziţiei zilnice a directorului general şi a situaţiilor de resurse umane.
    ART. 44
    CSIC îndeplineşte următoarele atribuţii:
    a) primeşte, înregistrează şi prezintă conducerii DGAESRI corespondenţa clasificată/neclasificată naţională adresată unităţii, pe care o repartizează spre rezolvare potrivit ordinelor rezolutive înscrise pe fiecare lucrare, conform normelor legale în vigoare;
    b) verifică, pregăteşte pentru expediere şi expediază la destinaţie corespondenţa clasificată/neclasificată naţională elaborată de personalul DGAESRI, după semnarea sau avizarea acesteia de către persoanele abilitate în acest sens, cu respectarea normelor legale de curierat pentru fiecare categorie de informaţii în parte;
    c) asigură gestiunea şi evidenţa sigiliilor şi ştampilelor la nivelul DGAESRI, execută inventarierea acestora, anual sau ori de câte ori este nevoie, raportând conducerii problemele constatate;
    d) primeşte şi ţine evidenţa ordinelor, instrucţiunilor şi regulamentelor de specialitate clasificate/neclasificate;
    e) asigură executarea operaţiunilor de păstrare, clasare şi inventariere a informaţiilor clasificate naţionale;
    f) asigură multiplicarea informaţiilor clasificate naţionale pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţionale ale DGAESRI, potrivit normelor legale în vigoare;
    g) verifică modul de constituire/inventariere a dosarelor de arhivă de către structurile DGAESRI;
    h) asigură realizarea măsurilor organizatorice necesare desfăşurării în condiţii corespunzătoare a şedinţelor de lucru, asigură difuzarea ordinelor, sarcinilor şi hotărârilor adoptate cu aceste ocazii sau primite de la conducerea MAI către personalul DGAESRI şi urmăreşte soluţionarea acestora în termenele legale;
    i) asigură evidenţa petiţiilor, sesizărilor şi reclamaţiilor primite şi le repartizează conform dispoziţiilor rezolutive, monitorizează şi urmăreşte modul de soluţionare a acestora la nivelul DGAESRI;
    j) asigură activitatea de informare-documentare la nivelul DGAESRI, conform ordinelor şi dispoziţiilor în vigoare;
    k) asigură executarea operaţiunilor aferente preluării şi distribuirii drepturilor băneşti şi materiale cuvenite personalului DGAESRI, atât în mod individual, cât şi colectiv;
    l) asigură primirea şi distribuirea către structurile DGAESRI a bunurilor materiale de resortul patrimoniu imobiliar, geniu, echipament audiovizual, comunicaţii şi informatică şi participă la executarea inventarierii, conform prevederilor legale;
    m) asigură redactarea dispoziţiei zilnice a directorului general, pe baza propunerilor primite de la structurile din componenţa DGAESRI, pe care o prezintă spre aprobare conducătorului acesteia şi o aduce la cunoştinţa celor în drept, conform prevederilor legale în vigoare;
    n) ţine evidenţa prezenţei zilnice şi a răspândirilor personalului DGAESRI, a învoirilor, permisiilor, concediilor medicale şi de odihnă acordate acestuia, precum şi a orelor suplimentare prestate de acesta;
    o) întocmeşte planificarea serviciilor de zi în cadrul DGAESRI, documentaţia aferentă şi asigură instruirea personalului care execută aceste servicii;
    p) în baza notelor de fundamentare/rapoartelor de concediu aprobate, întocmeşte ordinele de serviciu pentru personalul DGAESRI;
    q) asigură activităţile pe linie de personal/resurse umane, în urma solicitărilor Direcţiei generale management resurse umane, Direcţiei generale financiare şi Direcţiei medicale din cadrul MAI.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 45
    Întregul personal al DGAESRI are obligaţia de a cunoaşte şi de a aplica, în părţile ce îl privesc, prevederile prezentului regulament.
    ART. 46
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul regulament.


    ANEXA 1
    la regulament


                              DIAGRAMA DE RELAŢII
                     a Direcţiei generale afaceri europene,
                       Schengen şi relaţii internaţionale



                                    ┌──────────────┐ ┌─────────────┐
                                    │ GUVERN ├---------┤ PARLAMENT │
                                    └──────┬───────┘ └─────────────┘
                                           │
                                           │
                                    ┌──────┴───────┐
┌──────────────────────┐ │Conducerea MAI│ ┌──────────────────────┐
│Structuri specializate│ └──────┬───────┘ │Structuri specializate│
└──────────────────────┘ │ └──────────────────────┘
┌──────────────────────┐ ┌────────┴──────────┐ ┌─────────────────────┐
│ MAE, MFE, MApN, │._._._._._│ DIRECŢIA GENERALĂ │._._._│ SRI, SIE, STS, SGG, │
│ MJ, MT, MCSI, MFP, │ │ AFACERI EUROPENE │ │ ANAF, ANPC, ANSVSA, │
│ MP, MMFPSPV, MS, ├-----┬-┬--┤SCHENGEN ŞI RELAŢII│ ┌--┤ GNM, CC, ANSPDCP │
│ MDRAP │ | | │ INTERNAŢIONALE ├---| │ │
└──────────────────────┘ | | └─────────┬─────────┘ | └─────────────────────┘
                             | | │ |
                             | | │ |
┌─────────────────────────┐ | | │ | ┌─────────────────────────────┐
│Instituţii şi organizaţii├--┘ | │ └--┤Misiuni diplomatice şi oficii│
│ internaţionale │ | │ │ consulare din România │
└─────────────────────────┘ | │ └─────────────────────────────┘
┌─────────────────────────┐ | │
│ Instituţii similare din ├----┘ │
│ alte state │ │
└─────────────────────────┘ │
                                            │
               ┌────────────────────────────┴────────────────────────────┐
               │ Unităţi din aparatul central/instituţii/structuri MAI, │
               │pe linie de specialitate, în domeniile afaceri europene, │
               │ Schengen şi relaţii internaţionale, şi corelativ │
               └─────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────┐
│Legendă │
│ -------- Relaţii de cooperare │
│ │
│ ._._._._ Relaţii de coordonare │
│ │
│ ──────── Relaţii de subordonare│
└─────────────────────────────────┘



    ANEXA 2
    la regulament



                                  ORGANIGRAMA
                      Direcţiei generale afaceri europene,
                       Schengen şi relaţii internaţionale


                              ┌──────────────────┐
                              │ DIRECTOR GENERAL │
                              └────────┬─────────┘
                                       │
          ┌──────────────────┐ │ ┌──────────────────┐
          │ DIRECTOR GENERAL ├─────────┼──────────┤ DIRECTOR GENERAL │
          │ ADJUNCT │ │ │ ADJUNCT │
          └──────────────────┘ │ └──────────────────┘
                                       │
     ┌─────────────────────┬───────────┼───────────┬──────────────────────────┐
┌────┴────┐ ┌────┴────┐ │ ┌────────┴────────┐ ┌─────────────┴──────────┐
│SERVICIUL│ │SERVICIUL│ │ │SERVICIUL RELAŢII│ │ DIRECŢIA │
│ AFACERI │ │SCHENGEN │ │ │ INTERNAŢIONALE │ │COORDONAREA AFACERILOR │
│EUROPENE │ └─────────┘ │ └─────────────────┘ │EUROPENE ŞI RELAŢIILOR │
└─────────┘ │ │INTERNAŢIONALE PENTRU │
                                       │ │INSTITUŢIILE PREFECTULUI│
                                       │ └─┬──────────────────────┘
                                       │ │ ┌───────────────────────────┐
                                       │ │ │SERVICIUL PENTRU RELAŢIA CU│
                                       │ ├──┤ TERITORIUL ŞI SERVICIILE │
                                       │ │ │ PUBLICE COMUNITARE │
                                       │ │ └───────────────────────────┘
                                       │ │ ┌───────────────────────────┐
                                       │ │ │ COORDONAREA RELAŢIILOR │
                                       │ └──┤ INTERNAŢIONALE PENTRU │
                                       │ │INSTITUŢIILE PREFECTULUI*) │
                                       │ └───────────────────────────┘
        ┌──────────────────┬───────────┴─────────────┬──────────────────────────────────┐
┌───────┴──────┐ ┌────┴────┐ ┌──────────┴──────────┐ ┌─────────────┴───────────┐
│ SERVICIUL │ │SERVICIUL│ │ BIROUL │ │SECRETARIAT ŞI INFORMAŢII│
│ REPREZENTARE │ │PROTOCOL │ │SECURITATE INFORMAŢII│ │ CLASIFICATE*) │
│ EXTERNĂ ŞI │ │ EXTERN │ │ CLASIFICATE │ └─────────────────────────┘
│ MISIUNI │ └─────────┘ └─┬───────────────────┘
│INTERNAŢIONALE│ │ ┌─────────────────────────┐
└──────────────┘ ├──┤STRUCTURA DE SECURITATE*)│
                                            │ └─────────────────────────┘
                                            │ ┌─────────────────────────┐
                                            └──┤ SUBREGISTRU NATO/UE*) │
                                               └─────────────────────────┘


──────────
    *) La nivel de compartiment.
──────────


                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016