Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 162 din 29 iunie 2011  privind instituirea unor masuri exceptionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor si legumelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 162 din 29 iunie 2011 privind instituirea unor masuri exceptionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor si legumelor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 457 din 30 iunie 2011

    Având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP") şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte sectorul fructelor şi legumelor şi sectorul fructelor şi legumelor prelucrate,
    în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 585/2011 al Comisiei din 17 iunie 2011 de stabilire a unor mãsuri excepţionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor şi legumelor,
    în considerarea prevederilor art. 6 alin. (8) lit. h) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producãtori recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producãtori în sectorul legume şi fructe,
    vãzând Referatul de aprobare nr. 71.725/2011 al Direcţiei generale politici în sectorul vegetal,
    în temeiul art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    (1) Prezentul ordin stabileşte cadrul legal necesar punerii în aplicare a prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 585/2011 al Comisiei din 17 iunie 2011 de stabilire a unor mãsuri excepţionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor şi legumelor, denumit în continuare Regulament.
    (2) Ajutorul financiar excepţional prevãzut de Regulament se acordã organizaţiilor de producãtori menţionate la art. 122 lit. (a) pct. (iii) din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP").
    ART. 2
    Prevederile prezentului ordin se aplicã urmãtoarelor produse din sectorul fructelor şi legumelor destinate a fi consumate proaspete, care sunt retrase de pe piaţã, nerecoltate sau recoltate înainte de coacere, în perioada 26 mai 2011 - 30 iunie 2011:
    a) tomate, încadrate la codul NC 0702 00 00;
    b) salatã, încadratã la codurile NC 0705 11 00 şi NC 0705 19 00;
    c) castraveţi, încadraţi la codul NC 0707 00 05;
    d) ardei graşi, încadraţi la codul NC 0709 60 10;
    e) dovlecei, încadraţi la codul NC 0709 90 70.
    ART. 3
    Se acordã ajutor financiar organizaţiilor de producãtori în cazul retragerilor de pe piaţã a produselor prevãzute la art. 2, dupã cum urmeazã:
    a) în alte scopuri decât pentru a fi distribuite gratuit, în cuantumurile maxime ale contribuţiei Uniunii Europene prevãzute în anexa I partea A din Regulament;
    b) în scopul de a fi distribuite gratuit, în cuantum dublu faţã de ajutorul acordat potrivit prevederilor lit. a).
    ART. 4
    (1) Se acordã ajutor financiar suplimentar din partea Uniunii Europene pentru operaţiunile de retragere de pe piaţã, de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere, realizate de organizaţii de producãtori, pentru produsele şi perioada prevãzute la art. 2.
    (2) Cuantumurile maxime ale ajutorului financiar suplimentar acordat de Uniunea Europeanã pentru retragerile de pe piaţã sunt prevãzute în anexa I partea B din Regulament.
    (3) În cazul nerecoltãrii şi al recoltãrii înainte de coacere se acordã ajutor financiar suplimentar pe suprafaţã, de 90% din cuantumurile stabilite la alin. (2) pentru retragerile de pe piaţã.
    (4) Ajutorul financiar pentru recoltarea înainte de coacere acoperã numai produsele care se aflã efectiv pe câmp şi care sunt recoltate în mod real înainte de coacere.
    ART. 5
    (1) Ajutorul financiar prevãzut la art. 4 se acordã şi producãtorilor de fructe şi legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producãtori recunoscute, pentru realizarea operaţiunilor de retragere de pe piaţã, de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere, pentru produsele şi perioada menţionate la art. 2.
    (2) În cazul retragerilor de pe piaţã, producãtorii nemembri semneazã un contract cu o organizaţie de producãtori recunoscutã, iar ajutorul financiar este plãtit acestor producãtori de cãtre organizaţia cu care aceştia au încheiat un asemenea contract.
    (3) Cuantumurile ajutorului care urmeazã sã fie acordat în temeiul alin. (2) se diminueazã cu sumele corespunzãtoare costurilor reale suportate de organizaţia de producãtori pentru retragerea produselor respective de pe piaţã, pe care le va reţine organizaţia de producãtori.
    (4) Dovada acestor costuri se face pe bazã de facturi.
    (5) Organizaţiile de producãtori acceptã toate solicitãrile din partea producãtorilor nemembri.
    (6) Din motive justificate care privesc gradul limitat de organizare a producãtorilor de fructe şi legume în organizaţii de producãtori recunoscute, aceştia pot sã transmitã Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã o notificare, în locul semnãrii contractului prevãzut la alin. (2), caz în care ajutorul financiar se plãteşte direct producãtorului.
    (7) În cazul operaţiunilor de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere, producãtorii nemembri transmit Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã notificarea corespunzãtoare, în conformitate cu procedurile specifice adoptate de aceasta în temeiul art. 85 alin. (1) lit. (a) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte sectorul fructelor şi legumelor şi sectorul fructelor şi legumelor prelucrate.
    (8) Cuantumurile ajutorului care se acordã producãtorilor nemembri în cazul operaţiunilor de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 6
    (1) Operaţiunile de retragere de pe piaţã realizate de organizaţiile de producãtori recunoscute şi de producãtorii nemembri care au semnat un contract cu o organizaţie de producãtori recunoscutã fac obiectul unor controale de nivelul unu în conformitate cu art. 108 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, limitate la 10% din cantitatea de produse retrase de pe piaţã.
    (2) Operaţiunile de retragere de pe piaţã realizate de producãtori nemembri care notificã Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã conform prevederilor art. 5 alin. (6) fac obiectul unor controale de nivel unu şi acoperã 100% din cantitatea de produse retrase de pe piaţã.
    (3) Operaţiunile de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere realizate de organizaţiile de producãtori recunoscute fac obiectul controalelor şi condiţiilor prevãzute la art. 110 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, cu excepţia cerinţei ca nicio recoltare parţialã sã nu fi fost efectuatã pentru 10% din suprafeţele de producţie.
    (4) Operaţiunile de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere realizate de producãtori nemembri fac obiectul controalelor care acoperã 100% din suprafeţele de producţie.
    (5) Controalele prevãzute la alin. (1)-(4) se realizeazã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
    ART. 7
    (1) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã informeazã Comisia Europeanã, în fiecare zi de miercuri (înainte de ora 12,00, ora Bruxelles-ului), cu privire la notificãrile primite în decursul sãptãmânii anterioare din partea organizaţiilor de producãtori şi a producãtorilor nemembri.
    (2) Pânã la data de 18 iulie 2011, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã transmite Comisiei Europene informaţiile referitoare la cantitãţile totale retrase de pe piaţã, la suprafaţa totalã pe care au fost realizate operaţiunile de nerecoltare sau de recoltare înainte de coacere şi la cererile de acordare a ajutorului total din partea Uniunii Europene pentru operaţiunile corespunzãtoare de retragere de pe piaţã.
    (3) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã efectueazã plãţile dupã stabilirea coeficientului de alocare menţionat la art. 7 alin. (3) din Regulament, nu mai târziu de data de 15 octombrie 2011.
    ART. 8
    (1) Organizaţiile de producãtori solicitã Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã plata ajutorului financiar prevãzut la art. 3 şi 4, pânã la data de 11 iulie 2011.
    (2) Producãtorii nemembri solicitã Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã plata ajutorului financiar prevãzut la art. 4, pânã la data de 11 iulie 2011.
    (3) Cererile de acordare a ajutorului din partea Uniunii, menţionate la alin. (1) şi (2), trebuie sã fie însoţite de documente justificative care sã motiveze cuantumul solicitat al ajutorului şi sã conţinã un angajament scris în care solicitantul declarã cã nu a primit dublã finanţare din fonduri europene sau naţionale, nici compensaţii în cadrul unei poliţe de asigurare în ceea ce priveşte operaţiunile eligibile pentru ajutor în temeiul prezentului ordin.
    ART. 9
    Procedurile specifice, documentaţia care însoţeşte cererea pe care o depune solicitantul, precum şi formularistica necesarã solicitãrii şi acordãrii sprijinului financiar reglementat de prezentul ordin se elaboreazã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, care este autoritatea competentã responsabilã cu aplicarea mãsurilor excepţionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor şi legumelor.
    ART. 10
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

             Ministrul agriculturii
             şi dezvoltãrii rurale,
                Valeriu Tabãrã

    Bucureşti, 29 iunie 2011.
    Nr. 162.

    ANEXÃ

                           CUANTUMURILE AJUTORULUI
    care se acordã producãtorilor nemembri în cazul operaţiunilor de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere


┌─────┬───────────┬─────────────┬─────────────┬────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Produsul │ Producţia │ Cuantumul │ Valoarea │Cuantumul pen- │
│crt. │ │ medie │ maxim pentru│ ajutorului │tru nerecoltare│
│ │ │ 2008-2010 │ retragerile │pentru retrage- │şi recoltare │
│ │ │ (100 kg/ha) │ de pe piaţã │rile de pe piaţã│înainte de │
│ │ │ │(euro/100 kg)│ (euro/ha) │coacere │
│ │ │ │ │ │ (euro/ha) │
├─────┼───────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6 = 90% x 5) │
├─────┼───────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 1. │Tomate │ 370,63 │ 33,20 │ 12.304,91 │ 11.074,42 │
├─────┼───────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Salatã │ 171,65 │ 38,90 │ 6.677,18 │ 6.009,46 │
├─────┼───────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Castraveţi │ 393,49 │ 24,00 │ 9.443,76 │ 8.499,38 │
├─────┼───────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Ardei graşi│ 195,25 │ 44,40 │ 8.669,10 │ 7.802,19 │
├─────┼───────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Dovlecei │ 205,51 │ 29,60 │ 6.083,09 │ 5.474,78 │
└─────┴───────────┴─────────────┴─────────────┴────────────────┴───────────────┘


                                    ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016