Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 162 din 25 februarie 2008  privind modificarea   Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 559/2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si a instructiunilor de completare si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale acestuia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 162 din 25 februarie 2008 privind modificarea Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 559/2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si a instructiunilor de completare si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale acestuia

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 163 din 3 martie 2008

Având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei juridic şi contencios şi al Serviciului relaţii internaţionale din cadrul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. VII271/143 din 25 februarie 2008,
în temeiul prevederilor art. 281 alin. (2), ale <>art. 320-329 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emite urmãtorul ordin:

ARTICOL UNIC
<>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 559/2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice şi a modalitãţilor de eliberare şi utilizare ale cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate şi pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, precum şi a instrucţiunilor de completare şi a modalitãţilor de eliberare şi utilizare ale acestuia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 992 din 12 decembrie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La anexa nr. 1 capitolul II, punctul 2.3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2.3. Casa de asigurãri de sãnãtate verificã calitatea de asigurat a persoanei solicitante, urmând a elibera cardul acesteia, în situaţia în care cererea sa este aprobatã."
2. La anexa nr. 1 capitolul II, punctul 2.4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2.4. Cardul se elibereazã în termen de 7 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii în sistemul informatic unic naţional care gestioneazã aplicarea regulamentelor Uniunii Europene, denumitã în continuare UE, privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporarã într-un stat membru al UE sau al Spaţiului Economic European, denumit în continuarea SEE."
3. La anexa nr. 1 capitolul II, punctul 2.6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2.6. Cardul deschide dreptul titularului la servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasãrii într-un stat membru al UE sau al SEE."
4. La anexa nr. 1 capitolul II, punctul 2.7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2.7. Serviciile medicale acordate nu trebuie sã depãşeascã ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru al UE sau al SEE."
5. La anexa nr. 1 capitolul II, punctul 2.8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2.8. Serviciile medicale se acordã în conformitate cu legislaţia statului membru al UE sau al SEE în care se deplaseazã titularul cardului."
6. La anexa nr. 1 capitolul II, punctul 2.10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2.10. În situaţia în care persoana care a obţinut un card nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cãrora s-a eliberat cardul pe toatã perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate) şi în aceastã perioadã beneficiazã de servicii medicale în cadrul unei deplasãri într-un stat membru al UE sau al SEE, persoana în cauzã va suporta contravaloarea acestor servicii. În aceastã situaţie, casa de asigurãri de sãnãtate emitentã a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat serviciile şi ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauzã."
7. Anexa la caracteristicile tehnice "Cerere tip pentru eliberarea cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"ANEXĂ
la caracteristicile tehnice

CERERE-TIP
pentru eliberarea cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate

Cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate ...........................
Adresa ........................................................
Data ..........................

Stimate domnule/Stimatã doamnã preşedinte - director general,
Prin prezenta formulez o cerere, conform titlului IX din <>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, prin care solicit sã îmi fie eliberat cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate la adresa mai jos menţionatã.
Prezenta cerere reprezintã în acelaşi timp şi o declaraţie pe propria rãspundere prin care certific faptul cã nu intenţionez sã utilizez cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate pentru deplasãri care au ca scop beneficierea de tratament medical. De asemenea, în situaţia în care beneficiez de servicii medicale în baza cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate în perioada în care nu mai îndeplinesc toate condiţiile în baza cãrora s-a eliberat cardul (inclusiv plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate), mã oblig sã suport în totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi rambursate instituţiei din statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European unde au fost acordate aceste servicii medicale.

........................
(numele şi prenumele)

Numele şi prenumele persoanei ......................
Adresa .............................................................
CNP ................................................................
Telefon . ..........................................................
Fax ................................................................
Interval orar *1) ..................................................

-------
*1) Se va trece intervalul orar în care persoana estimeazã cã va fi prezentã la adresa indicatã pentru a primi cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate."

8. La anexa nr. 2 capitolul III, punctul 3.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3.1. Certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, denumit în continuare certificat, se elibereazã de casa de asigurãri de sãnãtate în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care persoana asiguratã se aflã în şedere temporarã într-un stat membru al UE sau al SEE şi nu poate prezenta cardul deoarece nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altã situaţie similarã. În aceastã situaţie certificatul poate fi solicitat de:
1. instituţia locului de şedere temporarã (prin formularul E107) din statul membru al UE sau al SEE pe teritoriul cãruia persoana asiguratã are nevoie de asistenţã medicalã ce a devenit necesarã în timpul deplasãrii sale;
2. persoana care se aflã pe teritoriul unui stat membru al UE sau al SEE şi are nevoie de asistenţa medicalã ce a devenit necesarã pe timpul deplasãrii sale. În acest caz certificatul se solicitã prin intermediul unei cereri scrise adresate casei de asigurãri de sãnãtate unde este luatã în evidenţã persoana asiguratã. Cererea se poate transmite prin poştã, fax sau e-mail;
b) în situaţia în care circumstanţe excepţionale împiedicã casa de asigurãri de sãnãtate sã punã cardul la dispoziţia persoanei asigurate;
c) dacã existã situaţii de urgenţã care ar face necesarã eliberarea cardului în mai puţin de 7 zile lucrãtoare."
9. La anexa nr. 2 capitolul III, punctul 3.2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3.2.1. Pentru situaţiile prevãzute la pct. 3.1 lit. a) şi c), certificatul se elibereazã în termen de 24 de ore de la data înregistrãrii cererii la casa de asigurãri de sãnãtate la care este luatã în evidenţã persoana asiguratã. Certificatul se transmite în regim de urgenţã de casa de asigurãri de sãnãtate emitentã, în România sau în statul membru al UE sau al SEE, la adresa indicatã de persoana asiguratã, prin poştã, fax sau e-mail.
3.2.2. Pentru situaţiile prevãzute la pct. 3.1 lit. b), certificatul se elibereazã în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii la casa de asigurãri de sãnãtate la care este luatã în evidenţã persoana asiguratã. Certificatul se poate elibera persoanei solicitante sau poate fi transmis acesteia prin poştã.
3.2.3. În situaţiile prevãzute la pct. 3.1 lit. a), data de la care începe perioada de valabilitate a certificatului poate fi stabilitã şi anterior datei de emitere a certificatului, dar nu cu mai mult de 3 luni.
3.2.4. În toate situaţiile, certificatul se elibereazã numai prin sistemul informatic unic naţional care gestioneazã aplicarea regulamentelor UE privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporarã într-un stat membru al UE sau al SEE."
10. La anexa nr. 2 capitolul III, punctul 3.3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3.3. Pentru eliberarea certificatului se realizeazã aceleaşi verificãri ca la eliberarea cardului."
11. La anexa nr. 2 capitolul III, punctul 3.5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3.5. Certificatul deschide dreptul titularului la servicii medicale care devin necesare în perioada deplasãrii într-un stat membru al UE sau al SEE în aceleaşi condiţii ca şi cardul."
12. La anexa nr. 2 capitolul III, punctul 3.6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3.6. Serviciile medicale acordate nu trebuie sã depãşeascã ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru al UE sau al SEE."
13. La anexa nr. 2 capitolul III, punctul 3.7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3.7. Serviciile medicale se acordã în conformitate cu legislaţia statului membru al UE sau al SEE în care se deplaseazã titularul certificatului."
14. La anexa nr. 2 capitolul III, punctul 3.9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3.9. În situaţia în care persoana care a obţinut un certificat nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cãrora s-a eliberat certificatul pe toatã perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate) şi beneficiazã de servicii medicale în aceastã perioadã în cadrul unei deplasãri într-un stat membru al UE sau al SEE, contravaloarea acestor servicii va fi suportatã de persoana în cauzã. În aceastã situaţie, casa de asigurãri de sãnãtate emitentã a certificatului va rambursa contravaloarea acestor servicii medicale instituţiei din statul membru care a acordat serviciile medicale şi ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauzã."

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Vasile Ciurchea

Bucureşti, 25 februarie 2008.
Nr. 162.

-----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016