Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 160 din 26 noiembrie 2015  privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 160 din 26 noiembrie 2015 privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 893 din 27 noiembrie 2015
    Având în vedere prevederile art. 99 lit. l) şi m) şi ale art. 130 alin. (1) lit. o) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin:
    ART. I
    Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 şi 171 bis din 29 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) În cuprinsul Codului reţelei sunt utilizate următoarele abrevieri:
    AC - autoritate competentă;
    CD - client direct;
    FTC - facilitate de transfer de capacitate;
    FTG - facilitate de transfer de gaze naturale;
    GNL - gaze naturale lichefiate;
    NIZ - nominalizare intra-zilnică;
    OD - operator de distribuţie;
    OÎ - operator de înmagazinare;
    OTS - operator de transport şi de sistem;
    PVT - punct virtual de tranzacţionare;
    SD - sistem de distribuţie a gazelor naturale;
    SNT - sistemul naţional de transport al gazelor naturale din România;
    SRM - staţie de reglare-măsurare gaze naturale;
    TDZ - tarif de dezechilibru zilnic;
    UR - utilizator al reţelei"

    2. La articolul 17^4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17^4
    (1) Punctul virtual de tranzacţionare, denumit în continuare PVT, este un punct noţional situat între punctele de intrare în SNT şi punctele de ieşire din SNT, utilizat pentru notificarea următoarelor tranzacţii încheiate între UR:
    a) tranzacţii având ca obiect gaze naturale ce urmează a fi livrate în/din SNT în cursul zilei gaziere următoare şi/sau în cursul zilei de livrare, în limita dezechilibrelor prognozate;
    b) tranzacţii efectuate în scopul reducerii dezechilibrelor înregistrate, prin utilizarea FTG."

    3. La articolul 18, alineatul (4) se abrogă.
    4. La articolul 28, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Rezilierea contractului se realizează de către OTS după notificarea prealabilă a UR; notificarea va fi însoţită de un termen de conformare de minimum o zi lucrătoare. Rezilierea se comunică şi operatorilor sistemelor adiacente punctelor de intrare/ieşire în/din SNT în care UR a rezervat capacitate de transport."

    5. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    (1) UR are dreptul de a solicita capacitate peste portofoliul de clienţi existent, cu condiţia ca solicitarea să fie susţinută documentat cu cel puţin 10 zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită capacitatea.
    (2) UR care solicită capacitate suplimentară trebuie să emită o declaraţie care să conţină motivele pentru care se solicită suplimentarea capacităţii şi să transmită OTS programul de transport aplicabil în cazul aprobării solicitării de capacitate suplimentară.
    (3) Pot constitui motive pentru aprobarea suplimentării capacităţii:
    a) includerea de clienţi noi în portofoliul propriu, neproveniţi din portofoliul altor UR;
    b) racordarea unui consumator izolat din portofoliul UR la un SD conectat la SNT;
    c) cereri din partea clienţilor existenţi, ca urmare a măririi debitului instalat faţă de momentul încheierii contractului de transport.
    (4) Declaraţia precizată la alin. (2) poate fi făcută atât nominal, pe client, cât şi sub forma unei liste centralizatoare.
    (5) Contractele de transport se semnează pentru capacitatea solicitată în baza portofoliului de clienţi estimat al fiecărui UR.
    (6) UR îşi vor actualiza permanent portofoliile de clienţi şi îl vor informa în termen de 5 zile lucrătoare pe OTS în legătură cu modificările intervenite.
    (7) OTS va opera în mod corespunzător schimbările în contractele de transport, cu anunţarea operatorilor sistemelor adiacente punctelor de intrare/ieşire în/din SNT pentru care a fost aprobată suplimentarea capacităţii rezervate."

    6. La articolul 37, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 37
    (1) În sensul aplicării Codului reţelei, comunicarea dintre OTS şi UR, partenerii UR şi operatorii sistemelor adiacente a informaţiilor privind solicitările de capacitate, programul de transport, nominalizările/renominalizările/NIZ, notificările partenerilor UR necesare pentru corelare, notificările în PVT a tranzacţiilor încheiate, cantităţile de gaze naturale măsurate, alocările iniţiale/finale, dezechilibrele iniţiale/finale, cantităţile de gaze naturale transferate între UR în urma utilizării FTG, informaţiile cu caracter general cu privire la starea de echilibru a SNT, precum şi mesajele OTS de informare către UR cu privire la acceptarea nominalizărilor, ajustarea nominalizărilor, aprobarea nominalizărilor, dezechilibrele prognozate se efectuează prin intermediul unei platforme informaţionale online securizate.
    (2) Condiţiile tehnice de utilizare a platformei informaţionale se publică de către OTS pe pagina proprie de internet. În situaţia în care, din motive tehnice legate de indisponibilitatea platformei OTS, OTS/UR nu pot transmite informaţiile direct în platformă, acestea vor fi transmise prin intermediul următoarelor servicii de comunicare alternativă:
    a) prin e-mail, în format XML furnizat de către OTS;
    b) prin fax, utilizând formularele prevăzute în Codul reţelei, în situaţia în care este indisponibil serviciul de comunicare alternativ menţionat la lit. a)."

    7. La capitolul IV "Prestarea serviciului de transport", titlul secţiunii "Nominalizări şi renominalizări" se înlocuieşte cu titlul "Procedura de nominalizare".
    8. Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 49
    (1) Nominalizarea reprezintă o declaraţie asumată de UR, adusă la cunoştinţa OTS, în care se precizează cantitatea de gaze naturale care va fi introdusă/preluată fizic de către UR în/din SNT pe parcursul unei zile gaziere şi care, pentru a fi pusă în aplicare, trebuie aprobată de către OTS.
    (2) Nominalizarea, exprimată în unităţi de energie, este în mod obligatoriu defalcată pe partenerii UR din fiecare punct de intrare şi de ieşire în/din SNT, în scopul aplicării de către OTS a procedurii de corelare, şi este transmisă în formatul prevăzut în anexa nr. 7, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2).
    (3) UR are obligaţia de a transmite către OTS, până la ora 14,00 a fiecărei zile gaziere D-1, nominalizarea aferentă portofoliului individual pentru ziua gazieră D.
    (4) Concomitent cu transmiterea către OTS a unei nominalizări, UR are obligaţia de a transmite fiecăruia dintre partenerii săi din punctele de intrare şi de ieşire în/din SNT în parte, prin mijloacele de comunicare agreate cu aceştia, informaţiile referitoare la cantităţile de gaze naturale nominalizate a fi preluate/livrate de la/către partenerul respectiv, precum şi punctele de intrare/ieşire în/din SNT unde vor fi preluate/livrate cantităţile respective.
    (5) După primirea, din partea UR, a informaţiilor prevăzute la alin. (4), partenerii UR au obligaţia de a transmite, până la ora 14,30, atât către OTS, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2), cât şi către UR, prin mijloacele de comunicare agreate cu acesta, fie confirmarea cantităţilor de gaze naturale şi a punctelor de intrare/ieşire în/din SNT nominalizate de către UR, fie informaţiile pe care partenerul UR le consideră corecte în relaţia contractuală cu UR respectiv.
    (6) În situaţia în care UR nu transmite, în termenul prevăzut la alin. (3), o nominalizare pentru ziua gazieră D, OTS va lua în considerare cu titlul «nominalizare» nivelul cantitativ al mediei zilnice a energiei, determinat în conformitate cu prevederile alin. (7) pentru fiecare punct de intrare/ieşire în/din SNT în care respectivul UR a rezervat capacitate, precum şi partenerii menţionaţi în cadrul ultimului program de transport trimis de UR pentru luna respectivă.
    (7) Media zilnică a energiei pentru fiecare punct de intrare/ieşire în/din SNT se calculează cu o precizie de 6 zecimale, prin împărţirea valorii lunare, prevăzută în ultimul program de transport trimis de UR pentru luna respectivă a fi introdusă/preluată fizic la nivelul fiecărui punct de intrare/ieşire în/din SNT în care respectivul UR a rezervat capacitate, la numărul de zile ale lunii respective, diferenţele rezultate din rotunjirile zilnice fiind regularizate prin valoarea din ultima zi a lunii.
    (8) Nominalizarea efectuată de către OTS în numele UR în conformitate cu prevederile alin. (6) şi (7) este comunicată de către OTS respectivului UR, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2), acesta din urmă având obligaţia de a transmite de îndată către partenerii săi, în condiţiile prevăzute la alin. (4), informaţiile aferente nominalizării efectuate de către OTS.
    (9) În cadrul procedurii de nominalizare, OTS ia în considerare ultima nominalizare transmisă de către UR, care respectă condiţiile precizate la alin. (2) şi care a fost efectuată până la termenul-limită prevăzut la art. 49 alin. (3)."

    9. Articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 50
    Fiecare nominalizare primită din partea unui UR este analizată de către OTS în scopul verificării:
    a) încadrării cantităţilor nominalizate în fiecare punct de intrare şi de ieşire în/din SNT în capacitatea rezervată de către UR în punctele respective;
    b) egalităţii dintre cantităţile nominalizate în punctele de intrare în SNT şi cantităţile nominalizate în punctele de ieşire din SNT."

    10. La capitolul IV, titlul secţiunii "Nominalizări efectuate de UR" se abrogă.
    11. Articolul 51 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 51
    (1) În situaţia în care cantitatea de gaze naturale nominalizată de un UR într-un punct de intrare/ieşire în/din SNT depăşeşte capacitatea rezervată de acel UR în punctul respectiv, OTS verifică dacă suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate de către toţi UR în acel punct de intrare/ieşire în/din SNT se încadrează în capacitatea tehnică a acestuia şi:
    a) suplimentează capacitatea rezervată de respectivul UR în acel punct de intrare/ieşire până la nivelul cantităţii nominalizate, în situaţia în care suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate de către toţi UR în punctul de intrare/ieşire în/din SNT respectiv se încadrează în capacitatea tehnică a acestuia respectiv;
    b) suplimentează capacitatea rezervată de respectivul UR în acel punct de intrare/ieşire până la nivelul cantităţii rezultate în urma aplicării principiului pro rata cu capacităţile rezervate asupra cantităţilor de gaze naturale aferente tuturor UR ale căror nominalizări depăşesc capacităţile rezervate de aceştia în punctul respectiv.
    (2) Nominalizările/Renominalizările transmise de un UR care depăşesc capacitatea rezervată se înregistrează de către OTS numai în situaţia în care acestea se încadrează în capacitatea tehnică disponibilă.
    (3) Suplimentarea, în condiţiile prevăzute la alin. (1), a capacităţii rezervate este obligatorie pentru UR şi OTS pentru ziua D. UR nu poate renunţa la respectiva capacitate zilnică suplimentară, odată ce OTS a aprobat o nominalizare ce depăşeşte capacitatea rezervată de UR într-un punct de intrare/ieşire în/din SNT.
    (4) Pentru capacitatea suplimentară rezultată în condiţiile alin. (1) se percepe tariful de rezervare de capacitate pentru prestarea serviciului de transport ferm pe zi, în vigoare la data aprobării nominalizării."

    12. Articolul 52 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 52
    (1) În situaţia în care suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate de către un UR la toate punctele de intrare în SNT pentru care acesta a rezervat capacitate este egală cu suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate la toate punctele de ieşire din SNT pentru care UR a rezervat capacitate, OTS aprobă nominalizarea UR.
    (2) În situaţia în care condiţia prevăzută la alin. (1) nu este îndeplinită, UR poate recurge la echilibrarea cantităţilor de gaze naturale din cadrul nominalizării sale prin efectuarea de tranzacţii pe care are obligaţia de a le notifica în PVT.
    (3) Tranzacţiile notificate în PVT sunt luate în considerare de către OTS în conformitate cu relaţia:
    NOM(I) + T(C) = NOM(E) + T(V),
    unde:
    - NOM(I) - reprezintă nominalizarea pe puncte de intrare în SNT a unui UR;
    – NOM(E) - reprezintă nominalizarea pe puncte de ieşire din SNT a unui UR;
    – T(C) - reprezintă notificarea în PVT a unei tranzacţii de cumpărare efectuată de un UR;
    – T(V) - reprezintă notificarea în PVT a unei tranzacţii de vânzare efectuată de un UR.
    (4) UR poate notifica în PVT doar tranzacţiile efectuate în limita cantităţilor de gaze naturale reprezentând dezechilibrul prognozat pentru ziua D. În situaţia în care cantităţile tranzacţionate depăşesc dezechilibrul prognozat, acestea nu vor fi luate în considerare de către OTS.
    (5) Odată notificate către OTS, tranzacţiile notificate în PVT sunt considerate angajamente ferme ale UR, urmând a fi luate în considerare de către OTS în cadrul proceselor de nominalizare, renominalizare, alocare şi calcul al dezechilibrelor zilnice finale înregistrate de respectivul UR.
    (6) În situaţia în care UR nu tranzacţionează sau tranzacţiile notificate de către UR în PVT nu conduc la echilibrarea cantităţilor de gaze naturale din cadrul nominalizării acestuia, OTS va proceda la ajustarea valorii celei mai mari din relaţia precizată la alin. (3) la nivelul valorii celei mai mici, diminuând cantităţile de gaze naturale nominalizate în punctele de intrare în SNT sau de ieşire din SNT, după caz, fără a modifica, însă, structura cantităţilor de gaze naturale nominalizate sau cantităţile aferente tranzacţiilor efectuate în PVT şi notificate OTS."

    13. Articolul 53 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 53
    În ziua D-1, în intervalul orar 14,00-15,00, în vederea aprobării nominalizării aferente zilei D transmisă de UR, OTS parcurge următoarele etape:
    a) verifică încadrarea cantităţilor nominalizate în fiecare punct de intrare şi de ieşire în/din SNT în capacitatea rezervată de către UR în punctele respective şi, dacă e cazul, procedează la suplimentarea capacităţii rezervate de către UR, în conformitate cu prevederile art. 51;
    b) aplică procedura de corelare între nominalizarea UR şi informaţiile primite de la partenerii UR pentru fiecare punct de intrare în SNT şi fiecare punct de ieşire din SNT pentru care UR a transmis nominalizarea. În cazul în care nominalizările UR diferă faţă de nivelurile cantitative primite de către OTS de la partenerii UR pentru un anumit punct de intrare/ieşire în/din SNT, vor fi selectate valorile situate la nivelul cel mai scăzut dintre cele două. În cazul în care partenerii UR nu transmit informaţiile necesare corelării în condiţiile prevăzute la art. 49 alin. (5) sau în cazul în care informaţiile transmise sunt incomplete, OTS va lua în considerare un nivel egal cu zero pentru acele cantităţi de gaze naturale nominalizate în punctele de intrare/ieşire în/din SNT pentru care nu a putut fi efectuată corelarea informaţiilor comunicate de către UR cu cele care ar fi trebuit să fie comunicate de către partenerii UR;
    c) aprobă nominalizarea, dacă este îndeplinită condiţia prevăzută la art. 52 alin. (1) sau, după caz, informează UR asupra faptului că, potrivit nominalizării corelate cu partenerii acestuia, UR înregistrează, pentru ziua D, o stare de dezechilibru prognozat, pentru eliminarea căruia UR poate efectua tranzacţii notificate în PVT în condiţiile prevăzute la art. 52 alin. (4);
    d) transmite UR şi partenerilor acestora nivelul şi structura nominalizărilor aprobate pentru ziua D, aferente portofoliilor individuale, respectiv pune la dispoziţia UR nivelul şi sensul dezechilibrelor prognozate pentru ziua D - excedent sau deficit."

    14. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 54
    (1) În ziua D-1, în intervalul orar 15,00-16,00, UR care înregistrează un dezechilibru prognozat pot efectua tranzacţii cu notificare în PVT în scopul eliminării acestuia.
    (2) UR care au încheiat tranzacţii în condiţiile precizate la art. 52 alin. (2), în limita dezechilibrelor prognozate, notifică OTS cu privire la fiecare tranzacţie încheiată, prin transmiterea, până cel târziu la ora 16,30, a unei notificări de tranzacţionare, semnată de ambii UR implicaţi în tranzacţie, în care se menţionează: UR vânzător, UR cumpărător, cantitatea tranzacţionată şi preţul la care s-a încheiat tranzacţia.
    (3) Notificarea de tranzacţionare, întocmită în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 13, este transmisă de către UR cumpărător atât în format hârtie, cât şi în format electronic. În situaţia în care există discrepanţe între informaţiile transmise în cele două formate, va fi luată în considerare informaţia conţinută în notificarea electronică. În scopul calculului dezechilibrelor, tranzacţiile vor fi luate în considerare în ordinea primirii notificărilor în format electronic."

    15. Articolul 55 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 55
    În intervalul 16,30-17,30, OTS analizează informaţiile transmise de UR şi:
    a) în situaţia în care, în urma tranzacţiilor notificate în PVT, suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate de UR la toate punctele de intrare în SNT la care aceştia au rezervat capacitate plus cantitatea achiziţionată în urma încheierii de tranzacţii în PVT este egală cu suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate la toate punctele de ieşire din SNT la care UR au rezervat capacitate plus cantitatea vândută în urma încheierii de tranzacţii în PVT, OTS comunică UR şi partenerilor acestora nivelul şi structura nominalizărilor aprobate pentru ziua D aferente portofoliilor individuale, această comunicare constituind acceptul OTS cu privire la cantităţile de gaze naturale aferente UR respectiv, pentru care va presta serviciul de transport în ziua D;
    b) în situaţia în care, în urma tranzacţiilor notificate în PVT, suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate de UR la toate punctele de intrare în SNT la care aceştia au rezervat capacitate plus cantitatea achiziţionată în urma încheierii de tranzacţii în PVT este diferită de suma cantităţilor de gaze naturale nominalizate la toate punctele de ieşire din SNT la care UR au rezervat capacitate plus cantitatea vândută în urma încheierii de tranzacţii în PVT, OTS va aproba nominalizarea UR prin ajustarea valorii celei mai mari la nivelul valorii celei mai mici, în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (6), şi va comunica UR şi partenerilor acestora nivelul şi structura nominalizărilor aprobate pentru ziua D aferente portofoliilor individuale;
    c) în cazul în care UR nu transmit notificări de tranzacţionare, OTS va aproba nominalizarea UR prin ajustarea valorii celei mai mari la nivelul valorii celei mai mici, în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (6), şi va comunica UR şi partenerilor acestora nivelul şi structura nominalizărilor aferente portofoliilor individuale astfel aprobate pentru ziua D."

    16. După articolul 55 se introduce titlul secţiunii "Procedura de renominalizare".
    17. Articolul 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 56
    (1) Renominalizarea reprezintă o declaraţie asumată de UR, adusă la cunoştinţa OTS, prin care UR modifică nominalizarea aprobată şi care, pentru a fi pusă în aplicare, trebuie aprobată de către OTS.
    (2) Cerinţele de formă, conţinut şi de informare a părţilor implicate, aplicabile în cazul unei renominalizări, sunt cele prevăzute la art. 49 alin. (2), (4), (5) şi (9) referitoare la nominalizare.
    (3) Principiile prevăzute la art. 50-52, precum şi etapele prevăzute la art. 53-55 sunt avute în vedere şi parcurse de către OTS şi în cadrul procesului de analiză şi aprobare a unei renominalizări."

    18. La capitolul IV, titlul secţiunii "Renominalizări efectuate de UR" se abrogă.
    19. Articolul 57 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 57
    (1) UR pot transmite OTS renominalizări aferente zilei D în intervalul orar 17,30-18,30 din ziua D-1.
    (2) Pentru procedura de renominalizare, intervalul de timp prevăzut la art. 53 este intervalul 18,30-19,30, intervalul de timp prevăzut la art. 54 alin. (1) este intervalul 19,30-20,30, termenul prevăzut la art. 54 alin. (2) este ora 21,00, iar intervalul de timp prevăzut la art. 55 este intervalul 21,00-22,00.
    (3) O renominalizare aprobată devine nominalizare aprobată."

    20. Articolul 58 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 58
    (1) Nominalizările/Renominalizările UR pentru zilele declarate oficial zile libere, precum şi pentru prima zi lucrătoare imediat următoare celei/celor declarate oficial zi/zile liberă(e) se efectuează în baza următoarelor opţiuni:
    a) în ultima zi lucrătoare care precede zilele declarate oficial zile libere pentru fiecare dintre zilele respective, inclusiv pentru prima zi lucrătoare imediat următoare celei/celor declarate oficial zi/zile liberă(e);
    b) în fiecare zi gazieră D-1, pentru ziua gazieră D.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b) transmiterea de către UR a nominalizărilor/renominalizărilor, precum şi aprobarea acestora de către OTS vor fi efectuate în conformitate cu prevederile art. 49-57."

    21. După articolul 58 se introduce titlul secţiunii "Nominalizarea intra-zilnică".
    22. Articolul 59 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 59
    (1) NIZ este o nominalizare pe care UR o poate efectua în ziua gazieră D pentru aceeaşi zi gazieră D în scopul ajustării portofoliilor individuale.
    (2) Cerinţele de formă, conţinut şi de informare a părţilor implicate, aplicabile în cazul unei NIZ, sunt cele prevăzute la art. 49 alin. (2), (4), (5) şi (9) referitoare la nominalizare.
    (3) OTS aprobă numai acele NIZ care sunt echilibrate, cu luarea în considerare atât a tranzacţiilor notificate în PVT în cadrul procesului de nominalizare/renominalizare derulat în ziua D-1, cât şi a tranzacţiilor notificate în PVT în cursul zilei D, în conformitate cu formula prevăzută la art. 52 alin. (3).
    (4) UR pot transmite OTS mai multe NIZ aferente zilei gaziere D, în intervalul 06,00-14,00 al zilei gaziere D.
    (5) UR care au şi calitatea de producători de energie electrică şi care deţin unităţi dispecerizabile în cadrul Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi UR care au în portofoliul propriu clienţi producători de energie electrică, deţinători de unităţi dispecerizabile în cadrul Sistemului Electroenergetic Naţional, pot transmite NIZ până la ora 22,00 a zilei D. În acest caz, NIZ este însoţită de documentul de confirmare a dispoziţiei Dispeceratului Energetic Naţional de încărcare/descărcare înregistrată în platforma informatică a Pieţei de Echilibrare a Energiei Electrice, cu impact asupra fluxurilor de gaze naturale înregistrate în ziua gazieră D, iar procesul de aprobare/ respingere a NIZ se va limita la parcurgerea etapelor prevăzute la art. 53 lit. a) şi b), fără posibilitatea parcurgerii etapei de tranzacţionare în PVT.
    (6) În vederea aprobării NIZ transmise de UR, OTS parcurge etapele prevăzute în cadrul procesului de aprobare a nominalizărilor, cu respectarea termenelor prevăzute la art. 49 alin. (3), art. 53-55 şi a principiilor prevăzute la art. 50-52."

    23. După articolul 59 se introduce titlul secţiunii "Alte prevederi referitoare la procedurile de nominalizare/renominalizare/NIZ".
    24. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 60
    Nivelul şi structura nominalizărilor/renominalizărilor/NIZ aprobate se transmit de OTS către UR şi către partenerii acestora, în conformitate cu prevederile art. 37, sub forma unui document denumit «Confirmare nominalizare/renominalizare/NIZ», întocmit conform modelului prevăzut la anexa nr. 7^1, şi devin obligatorii pentru UR."

    25. Articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 61
    OTS va întocmi şi va actualiza permanent registrul de evidenţă a aprobărilor/respingerilor nominalizărilor/renominalizărilor/NIZ şi îl va pune la dispoziţia AC, ori de câte ori este solicitat."

    26. Articolul 63 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 63
    (1) FTG reprezintă posibilitatea transferării de cantităţi de gaze naturale de la un UR, denumit în continuare UR care transferă, la alt UR, denumit în continuare UR beneficiar de transfer. În aplicarea FTG un UR poate efectua tranzacţii numai în limita cantităţii de gaze naturale aflate în dezechilibru zilnic, comunicate de OTS în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2).
    (2) FTG se realizează lunar, în cursul lunii M + 1 pentru dezechilibrele zilnice aferente lunii M, tranzacţiile efectuate între UR fiind notificate în PVT.
    (3) Gazele naturale pot fi transferate pentru aceeaşi zi gazieră."

    27. Articolul 64 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 64
    (1) FTG lunar are loc în maximum 72 de ore de când UR au fost informaţi de către OTS, în conformitate cu prevederile art. 37, în legătură cu dezechilibrele lor zilnice finale, conform art. 75 alin. (6).
    (2) OTS comunică UR posibilii parteneri pentru efectuarea FTG, în data de zece a lunii M + 1, până la ora 14,30, pe baza alocărilor finale aferente lunii M, conform art. 37 alin. (2).
    (3) După ce au convenit detaliile privind transferul de gaze naturale, UR notifică în PVT cu privire la tranzacţiile încheiate prin transmiterea, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2), a unei notificări de tranzacţionare, semnată de ambii UR implicaţi în tranzacţie, în care se menţionează: UR care transferă, UR beneficiar de transfer, cantitatea de gaze naturale transferată prin FTG în unităţi de energie, precum şi preţul la care s-a încheiat tranzacţia. Notificarea de tranzacţionare, întocmită în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 14, este transmisă de către UR cumpărător atât în format hârtie, cât şi în format electronic. În situaţia în care există discrepanţe între informaţiile transmise în cele două formate, informaţia conţinută în notificarea electronică va prevala. În scopul calculului dezechilibrelor tranzacţiile vor fi luate în considerare în ordinea primirii notificărilor în format electronic.
    (4) OTS va recalcula în mod corespunzător dezechilibrul zilnic final pentru zilele gaziere în care UR au efectuat FTG."

    28. La capitolul IV, titlul secţiunii "Alocări" se înlocuieşte cu titlul "Procedura de alocare".
    29. Articolul 65 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 65
    (1) Alocarea reprezintă atribuirea de către OTS pentru fiecare UR în parte a cantităţilor de gaze naturale, exprimate în unităţi de energie, în punctele de intrare/ieşire în/din SNT, conform prevederilor Codului reţelei.
    (2) Procesul de alocare se desfăşoară zilnic şi lunar."

    30. După articolul 65 se introduce titlul secţiunii "Alocarea zilnică".
    31. Articolul 66 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 66
    (1) OTS efectuează alocarea zilnică în ziua D + 1 pentru ziua D, pentru fiecare UR în parte, în scopul calculării dezechilibrului aferent zilei D.
    (2) OTS efectuează alocarea zilnică utilizând datele referitoare la cantităţile de gaze naturale măsurate la toate punctele de intrare/ieşire în/din SNT, datele privind alocările primite de la operatorii sistemelor adiacente şi nominalizările/ renominalizările/NIZ aprobate pentru ziua gazieră D.
    (3) OTS afişează în ziua D + 1 până la ora 14,15, pentru fiecare UR, datele privind alocarea şi nivelul dezechilibrului zilnic ale acestora pentru ziua D, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2).
    (4) Datele privind alocarea pentru fiecare UR sunt defalcate, în mod obligatoriu, pe fiecare punct de intrare/ieşire în/din SNT la care au fost alocate cantităţi de gaze naturale acelui UR, după cum urmează:
    a) cantităţile alocate direct UR;
    b) cantităţile alocate UR prin intermediul partenerilor acestuia din respectivul punct de intrare/ieşire în/din SNT, defalcate pe fiecare partener al UR."

    32. La capitolul IV, titlul secţiunii "Alocarea în punctele de intrare în SNT" se înlocuieşte cu titlul "Alocarea la punctele de intrare în SNT a cantităţilor de gaze naturale livrate din perimetrele de producţie".
    33. Articolul 67 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 67
    (1) În vederea efectuării alocării la punctele virtuale de intrare în SNT din perimetrele de producţie, OTS transmite producătorilor care operează respectivele puncte de intrare în SNT următoarele informaţii din nominalizările/renominalizările/NIZ aprobate pentru acel punct:
    a) denumirea UR a cărui nominalizare/renominalizare/NIZ a fost aprobată pentru acel punct;
    b) pentru fiecare UR menţionat la lit. a), denumirea fiecărui partener al UR din acel punct.
    (2) Fiecare producător transmite către OTS, până la ora 10,00 a zilei gaziere D + 1, următoarele informaţii referitoare la livrările efectuate în ziua gazieră D:
    a) volumele măsurate pe fiecare punct fizic de intrare în SNT din perimetrele de producţie aferente producătorului respectiv;
    b) puterea calorifică superioară aferentă gazelor naturale livrate la fiecare punct fizic de intrare în SNT din perimetrele de producţie aferente producătorului respectiv;
    c) cantităţile de gaze naturale, exprimate în unităţi de energie, livrate efectiv în ziua gazieră D către fiecare UR şi/sau partener al UR cu care producătorul a încheiat un contract de vânzare a gazelor naturale, cu livrare în punctul virtual de intrare în SNT din perimetrele de producţie aferente producătorului respectiv;
    d) cantitatea de gaze naturale, exprimată în unităţi de energie, introdusă în nume propriu în SNT în ziua gazieră D, în situaţia în care producătorul deţine şi calitatea de UR.
    (3) Pe baza informaţiilor prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b), OTS calculează cantitatea totală de gaze naturale, exprimată în unităţi de energie, care a fost introdusă efectiv în SNT, în ziua gazieră D, prin fiecare dintre punctele virtuale de intrare în SNT din perimetrele de producţie.
    (4) În situaţia în care se înregistrează o diferenţă între cantitatea de gaze naturale introdusă în SNT printr-un punct virtual de intrare din perimetrele de producţie, calculată în conformitate cu prevederile alin. (3), şi cantitatea de gaze naturale rezultată din însumarea cantităţilor de gaze naturale prevăzute la alin. (2) lit. c) şi d), OTS procedează la împărţirea diferenţei de cantitate între acei parteneri ai UR, menţionaţi în nominalizările UR aprobate pentru acel punct de intrare în SNT, care nu se află într-o relaţie contractuală directă cu producătorul care operează respectivul punct de intrare în SNT. Împărţirea diferenţei de cantitate se face proporţional cu cantităţile de gaze naturale confirmate de respectivii parteneri ai UR în cadrul procedurii de corelare şi înscrise în nominalizările aprobate pentru ziua gazieră D pentru respectivul punct de intrare în SNT.
    (5) În situaţia în care cantitatea ce revine fiecărui partener al UR, în conformitate cu prevederile alin. (4), se încadrează în cantitatea totală de gaze naturale, confirmată de către respectivul partener în cadrul procedurii de corelare pentru un punct de intrare în SNT, pentru toţi UR al căror partener este, OTS alocă UR această cantitate, proporţional cu cantităţile aferente acelui partener înscrise în nominalizările UR aprobate pentru ziua gazieră D pentru respectivul punct de intrare în SNT.
    (6) În situaţia în care cantitatea ce revine fiecărui partener al UR, în conformitate cu prevederile alin. (4), depăşeşte cantitatea totală de gaze naturale, confirmată de către respectivul partener în cadrul procedurii de corelare pentru un punct de intrare în SNT, pentru toţi UR al căror partener este, OTS alocă fiecăruia dintre UR o cantitate de gaze naturale egală cu cantitatea aferentă acelui partener înscrisă în nominalizarea UR aprobată pentru ziua gazieră D pentru respectivul punct de intrare în SNT, diferenţa rămasă fiind alocată partenerului UR, care va dobândi automat calitatea de UR fără raport contractual direct cu OTS. În acest sens, partenerul UR are obligaţia încheierii unui contract pentru prestarea serviciului de transport gaze naturale ferm cu durata de o zi, capacitatea rezervată prin acest contract fiind egală cu cantitatea alocată partenerului UR în conformitate cu prevederile prezentului alineat.
    (7) Procedurile menţionate la alin. (5) şi (6) se aplică şi în cazul partenerilor UR care se află într-o relaţie contractuală directă cu producătorul care operează punctul de intrare în SNT, pentru cantităţile de gaze naturale aferente acestora, comunicate de către producător, în conformitate cu prevederile alin. (2) lit. c).
    (8) Cantitatea totală de gaze naturale alocată unui UR care a nominalizat într-un punct virtual de intrare în SNT din perimetrele de producţie se calculează prin însumarea cantităţilor de gaze naturale aferente UR, comunicate de către producător în conformitate cu prevederile alin. (2) lit. c), cu cantităţile de gaze naturale rezultate în urma aplicării procedurilor menţionate la alin. (4)-(7), după caz."

    34. După articolul 67 se introduce titlul secţiunii "Alocarea la punctele de intrare în SNT a cantităţilor de gaze naturale livrate din depozitele de înmagazinare subterană".
    35. Articolul 68 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 68
    Nivelul alocării zilnice efectuate de către OTS va corespunde nivelului nominalizării aprobate, conform principiului «alocare = nominalizare aprobată». În acest scop, OTS încheie o convenţie cu operatorii sistemelor de înmagazinare subterană, care cuprinde în mod explicit modalităţile de soluţionare a situaţiilor în care sunt înregistrate diferenţe între cantităţile alocate şi cele măsurate la nivelul unei zile gaziere. Această convenţie va fi publicată pe pagina de internet a OTS."

    36. După articolul 68 se introduce titlul secţiunii "Alocarea la punctele de interconectare transfrontalieră".
    37. Articolul 69 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 69
    În punctele de interconectare Isaccea (UA-RO) şi Medieşu Aurit (UA-RO), OTS efectuează, în ziua D + 1, alocarea cantităţilor măsurate pentru ziua D, pe baza informaţiilor comunicate până la ora 14,00 de către furnizorii externi, în calitate de parteneri ai UR, referitoare la livrările efectuate în ziua gazieră D către fiecare UR partener al acestora."

    38. După articolul 69 se introduc două noi articole, articolele 69^1 şi 69^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 69^1
    (1) În punctul de interconectare Csanadpalota-Ungaria (HU-RO), alocarea zilnică este efectuată de către OTS cu respectarea prevederilor acordurilor încheiate între S.N.T.G.N. Transgaz - S.A. din România şi FGSZ Zrt. din Ungaria.
    ART. 69^2
    În punctul de interconectare Ungheni (RO-MD), alocarea zilnică este efectuată de către OTS cu respectarea prevederilor acordurilor încheiate între S.N.T.G.N. Transgaz - S.A. din România şi VESTMOLDTRANSGAZ din Republica Moldova."

    39. Articolul 70 se abrogă.
    40. La capitolul IV, titlul secţiunii "Alocarea în punctele de ieşire din SNT" se înlocuieşte cu titlul "Alocarea la punctele de ieşire spre sisteme de distribuţie".
    41. Articolul 71 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 71
    În ziua gazieră D+1, OTS comunică OD următoarele informaţii:
    a) până la ora 10,00 - cantităţile de gaze naturale măsurate în punctele de ieşire din SNT spre sistemele de distribuţie, exprimate în unităţi de volum, respectiv mii Smc, rotunjite prin scădere la trei zecimale, denumirea UR ale căror nominalizări/renominalizări/NIZ au fost aprobate pentru acele puncte de ieşire, precum şi lista partenerilor fiecărui UR din punctele de ieşire respective;
    b) până la ora 11,00 - valorile puterilor calorifice superioare aferente acestora pentru ziua gazieră D, exprimate în MWh/mc sau GJ/mc, rotunjite la şase zecimale, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2);
    c) în cazul în care OTS nu introduce în platforma operaţională valorile puterilor calorifice superioare aferente zilei gaziere D până la ora precizată la lit. b), acesta va notifica OD, prin intermediul aceleiaşi platforme, asupra utilizării în procesul de alocare a valorilor puterilor calorifice superioare din ziua gazieră D-1."

    42. După articolul 71 se introduc şase noi articole, articolele 71^1, 71^2, 71^3, 71^4, 71^5 şi 71^6, cu următorul cuprins:
    "ART. 71^1
    (1) În situaţia în care măsurarea nu se poate realiza din cauze tehnice sau în situaţia în care nu sunt respectate cerinţele art. 71, alocarea zilnică se efectuează de către OTS pe baza principiului «alocare = nominalizare aprobată», eventualele diferenţe constatate la momentul remedierii problemelor tehnice urmând a fi regularizate ulterior.
    (2) OTS notifică OD, prin intermediul platformei informaţionale, atât asupra imposibilităţii realizării măsurărilor din cauze tehnice, cât şi asupra valorilor finale introduse în platformă.
    Art. 71^2. - OTS ia măsurile necesare astfel încât pentru zilele declarate oficial zile libere să transmită informaţiile conform art. 71 către OD, iar aceştia iau măsurile necesare pentru prelucrarea şi transmiterea către OTS a datelor, conform prevederilor art. 71^3 şi 71^4.
    Art. 71^3. - (1) OD efectuează alocarea pe fiecare UR şi/sau pe fiecare partener al UR care se află într-o relaţie contractuală cu OD, pentru livrările operate prin reţelele proprii de distribuţie în baza informaţiilor transmise de OTS către OD în conformitate cu prevederile art. 71 referitoare la punctele de ieşire din SNT spre reţelele de distribuţie.
    (2) Alocarea este efectuată de OD pentru fiecare UR şi/sau pentru fiecare partener al UR care se află într-o relaţie contractuală cu OD prin utilizarea:
    a) nivelurilor cantitative măsurate pentru clienţii finali din portofoliul UR şi/sau al partenerului UR care se află într-o relaţie contractuală cu OD la care citirea mijloacelor de măsurare se face zilnic. În situaţia în care măsurarea zilnică nu este disponibilă din cauze tehnice, OD iau în considerare ultimele informaţii referitoare la cantitatea zilnică măsurată, înregistrată în evidenţele OD;
    b) nivelurilor cantitative determinate în baza profilelor de consum elaborate de OD pentru clienţii finali aflaţi în portofoliul UR şi/sau al partenerului UR care se află într-o relaţie contractuală cu OD, la care citirea mijloacelor de măsurare nu se face zilnic.
    (3) Profilele de consum elaborate de OD sunt puse la dispoziţia UR şi a partenerilor acestora, la cerere, şi se utilizează pentru toţi UR care nominalizează cantităţi de gaze naturale la intrarea în sistemele de distribuţie, precum şi pentru toţi partenerii UR care se află într-o relaţie contractuală cu OD.
    Art. 71^4. - În vederea derulării procesului de alocare efectuat de OTS, OD au obligaţia să transmită către OTS, în ziua D+1 până la ora 14,00, informaţiile referitoare la cantităţile alocate în ziua D fiecărui UR şi/sau partenerului UR care se află într-o relaţie contractuală cu OD, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2), cu menţionarea distinctă a cantităţilor alocate în baza citirilor zilnice la clienţii finali şi a cantităţilor alocate în baza profilelor de consum. OD are obligaţia să transmită UR sau partenerilor UR care se află într-o relaţie contractuală cu OD consumul defalcat la nivel de client avut în vedere la alocarea zilnică.
    Art. 71^5. - În situaţia în care nivelul alocărilor transmise de către OD la OTS nu este identic cu nivelul cantităţilor măsurate la un anumit punct de ieşire aflat la interfaţa OTS-OD, OTS efectuează alocarea în punctul de ieşire respectiv după cum urmează:
    a) alocă mai întâi UR cantităţile alocate de către OD, în punctul de ieşire respectiv, în conformitate cu prevederile art. 71^3 alin. (2);
    b) diferenţa dintre cantităţile măsurate la respectivul punct de ieşire şi cantităţile menţionate la lit. a) este adusă la cunoştinţa UR şi, ulterior, se alocă UR pe baza principiului pro rata, prin raportare la cantităţile aferente acelor parteneri ai UR, menţionaţi în nominalizările UR aprobate, care nu se află într-o relaţie contractuală directă cu OD, cantităţi ce au fost confirmate de către partenerul respectiv în cadrul procedurii de corelare, fiind astfel înscrise în nominalizările UR aprobate pentru ziua gazieră D pentru respectivul punct de ieşire din SNT.
    Art. 71^6. - În cazul în care OD se află în imposibilitatea de a transmite către OTS alocările precizate la art. 71^4 până la ora 14,00 în ziua D+1 pentru ziua D, cantităţile măsurate vor fi alocate şi comunicate UR, de către OTS, pe baza înregistrărilor echipamentelor de măsurare, respectând principiul pro rata, prin raportare la nominalizările UR aprobate."

    43. După articolul 71^6 se introduce titlul secţiunii "Alocarea la punctele de ieşire spre CD".
    44. Articolul 72 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 72
    În ziua gazieră D+1, OTS comunică CD, până la ora 10,00, cantităţile de gaze naturale măsurate în punctele de ieşire din SNT spre CD, exprimate în unităţi de volum, respectiv mii Smc, rotunjite prin scădere la trei zecimale, şi până la ora 12,00 valorile puterilor calorifice superioare aferente acestora pentru ziua gazieră D, exprimate în MWh/mc sau GJ/mc, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2)."

    45. După articolul 72 se introduc cinci noi articole, articolele 72^1, 72^2, 72^3, 72^4 şi 72^5, cu următorul cuprins:
    "ART. 72^1
    În situaţia în care măsurarea nu se poate realiza din cauze tehnice sau în situaţia în care nu sunt respectate cerinţele art. 72, alocarea zilnică se efectuează de către OTS pe baza principiului «alocare = nominalizare aprobată», eventualele diferenţe constatate la momentul remedierii problemelor tehnice urmând a fi regularizate ulterior.
    Art. 72^2. - OTS ia măsurile necesare astfel încât pentru zilele declarate oficial zile libere să transmită informaţiile conform art. 72 către CD, iar aceştia iau măsurile necesare pentru prelucrarea şi transmiterea către OTS a datelor, conform prevederilor art. 72^4 şi 72^5.
    Art. 72^3. - În vederea derulării procesului de alocare efectuat de OTS, CD au obligaţia să transmită către OTS, în ziua D+1 până la ora 14,00, informaţiile referitoare la cantităţile alocate fiecărui UR în ziua D, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2).
    Art. 72^4. - (1) Alocarea se efectuează de către OTS pe baza măsurătorilor zilnice la punctele de ieşire aflate la interfaţa OTS-CD.
    (2) În cazul în care un singur UR livrează gaze naturale către CD, întreaga cantitate măsurată se alocă de către OTS acestuia.
    Art. 72^5. - În situaţia în care mai mulţi UR livrează gaze naturale prin acelaşi punct de ieşire către un CD, întreaga cantitate măsurată va fi alocată de către CD, conform acordurilor încheiate cu UR. În caz contrar OTS efectuează alocarea în mod proporţional cu nominalizările aprobate pentru UR (pro rata)."

    46. După articolul 72^5 se introduce titlul secţiunii "Alocarea la punctele de ieşire din SNT a cantităţilor de gaze naturale livrate în depozitele de înmagazinare subterană".
    47. Articolul 73 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 73
    Nivelul alocării zilnice efectuate de către OTS va corespunde nivelului nominalizării aprobate, conform principiului «alocare = nominalizare aprobată». În acest scop, OTS încheie o convenţie cu operatorii sistemelor de înmagazinare subterană, care cuprinde în mod explicit modalităţile de soluţionare a situaţiilor în care sunt înregistrate diferenţe între cantităţile alocate şi cele măsurate la nivelul unei zile gaziere. Această convenţie va fi publicată pe pagina de internet a OTS."

    48. După articolul 73 se introduce titlul secţiunii "Alocarea lunară".
    49. Articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 74
    (1) OTS efectuează alocarea lunară finală până cel târziu în data de 13 a lunii următoare (M+1) lunii în care a prestat serviciul de transport (M), pentru fiecare UR în parte şi pentru fiecare zi a lunii M, în scopul cuantificării serviciului de transport gaze naturale prestat de OTS, precum şi pentru determinarea dezechilibrelor zilnice finale din luna M.
    (2) OTS efectuează alocarea lunară utilizând informaţiile asumate şi transmise de către operatorii sistemelor adiacente referitoare la nivelurile volumelor lunare măsurate, exprimate în mii Smc, rotunjite la trei zecimale, şi, respectiv, valorile energiei lunare a gazelor naturale, exprimate în MWh sau GJ, rotunjite la trei zecimale, inclusiv corecţiile convenite cu operatorii sistemelor adiacente, la toate punctele de intrare/ieşire în/din SNT.
    (3) Toate corecţiile vor fi comunicate către toţi operatorii sistemelor adiacente până în data de 8 a lunii M+1 pentru luna M, urmând ca distribuitorul să finalizeze alocarea lunară până în data de 10 a lunii M+1 pentru luna M.
    (4) OTS va informa UR asupra tuturor corecţiilor convenite cu operatorii sistemelor adiacente, survenite pe parcursul întregii luni, prin intermediul notificărilor introduse în platforma informaţională."

    50. Articolul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 75
    (1) Cantităţile de gaze naturale care au făcut obiectul livrărilor în luna M sunt asumate de către OTS şi producători/OD/CD/OÎ prin semnarea proceselor-verbale prevăzute în anexa nr. 9 la prezentul cod.
    (2) OTS, în vederea parcurgerii procesului de alocare lunară, transmite către OD/CD, respectiv primeşte de la producători/OÎ, în primele două zile lucrătoare ale lunii M+1, cantităţile de gaze naturale precizate în procesele-verbale prevăzute în anexa nr. 9 la prezentul cod, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2).
    (3) OTS recurge la efectuarea descărcărilor lunare a tuturor sistemelor de măsurare, constată eventualele diferenţe sau disfuncţionalităţi de măsurare, elaborează algoritmii de calcul pentru corecţia diferenţelor/disfuncţionalităţilor constatate, convine asupra acestora cu operatorii sistemelor adiacente, cărora le pune la dispoziţie aceste descărcări, şi retransmite procesele-verbale întocmite conform alin. (2) modificate corespunzător până în data de 8 a lunii M+1. Convenirea corecţiilor constatate, retransmiterea proceselor-verbale şi efectuarea de către producători/OD/CD/OÎ a alocărilor cantităţilor de gaze naturale aferente zilelor pentru care au existat corecţii se va finaliza până în data de 10 a lunii M+1, ora 12,00.
    (4) Începând cu data de 8 a lunii M+1, platforma informaţională a OTS este deschisă, facilitând procesul de alocare finală de către producători/OD/CD/OÎ.
    (5) În cazul în care există divergenţe între OTS şi operatorii sistemelor adiacente în ceea ce priveşte cantităţile de gaze naturale măsurate şi/sau corecţiile constatate cu ocazia descărcărilor lunare, iar aceste divergenţe nu sunt soluţionate până la termenul stabilit la alin. (3), alocarea finală afişată în conformitate cu prevederile alin. (5) este egală cu alocarea iniţială, iar cantităţile de gaze naturale aflate în divergenţă vor fi regularizate la momentul soluţionării divergenţei, respectiv la momentul convenirii asupra valorilor corectate.
    (6) În data de 10 a lunii M+1, ora 14,30, OTS va afişa alocarea finală necesară pentru FTG.
    (7) După încheierea FTG, în data de 13 a lunii M+1, ora 14,30, OTS efectuează alocarea lunară finală, alocare în baza căreia încheie şi semnează împreună cu UR procesele-verbale comerciale privind cantităţile de gaze naturale transportate şi emite facturile lunare conform art. 105 alin. (1) lit. b)."

    51. Articolul 76 se abrogă.
    52. Articolul 79 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 79
    (1) Capacitatea de transport rezervată de către un UR poate face obiectul transferului integral/parţial către un alt UR sau către un solicitant, persoană fizică sau juridică, română sau străină, care nu deţine, la momentul iniţierii transferului de capacitate, calitatea de UR.
    (2) UR care doreşte să transfere capacitate, denumit în continuare UR care transferă, va înainta către UR sau solicitantul care doreşte să preia respectiva capacitate, denumit în continuare beneficiar al transferului de capacitate, o cerere de transfer de capacitate, întocmită conform modelelor prevăzute în anexele nr. 8 şi/sau 8^1, după caz, datată şi semnată de către reprezentantul autorizat al UR.
    (3) UR/solicitantul beneficiar de transfer completează secţiunea B a cererii de transfer de capacitate şi transmite atât UR care transferă, cât şi OTS, cererea astfel completată, datată şi semnată de către reprezentantul autorizat al UR/solicitantului beneficiar de transfer.
    (4) Cererea de transfer de capacitate completată de UR care transferă şi de UR/solicitantul beneficiar de transfer va fi transmisă de către UR/solicitantul beneficiar de transfer către OTS cu maximum 21 de zile lucrătoare, dar nu mai puţin de 3 zile lucrătoare înainte de data prevăzută în această cerere pentru realizarea efectivă a transferului de capacitate.
    (5) OTS analizează fiecare cerere de transfer de capacitate în parte, în vederea verificării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
    a) dacă cererea de transfer este semnată atât de UR care transferă, cât şi de către beneficiarul de transfer;
    b) dacă datele prezentate în cererea de transfer de capacitate sunt corecte şi complete;
    c) dacă UR care transferă dispune de capacitatea care face obiectul transferului pentru întreaga perioadă pentru care ar urma să se efectueze transferul de capacitate, specificată în cererea de transfer.
    (6) În cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (5) lit. a), b) şi c) şi ambele părţi implicate în transferul de capacitate au calitatea de UR la momentul analizării cererii, OTS aprobă transferul acelor capacităţi care au fost în mod explicit acceptate de către UR beneficiar de transfer în cadrul cererii de transfer transmise, capacităţile de transport refuzate a fi preluate de către UR beneficiar de transfer urmând a rămâne în portofoliul UR care transferă.
    (7) În cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (5) lit. a), b) şi c), dar beneficiarul transferului de capacitate nu are un contract de transport încheiat cu OTS la data primirii cererii de transfer de capacitate, OTS transmite acestuia, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la primirea cererii de transfer, eventualele observaţii la programul de transport propus de către beneficiarul transferului de capacitate, contractul de transport aferent, în două exemplare originale, întocmit în conformitate cu contractul-cadru de transport prevăzut în anexa nr. 1, precum şi cuantumul garanţiei ce urmează a fi constituită de către solicitant în favoarea OTS, în formatul convenit în prealabil, cererea de transfer de capacitate urmând a fi aprobată, în condiţiile precizate la alin. (6), la data primirii de către OTS a unui exemplar original semnat al contractului de transport şi a dovezii constituirii garanţiei.
    (8) În situaţia în care beneficiarul transferului de capacitate nu transmite OTS exemplarele semnate ale contractului de transport, însoţite de dovada constituirii garanţiei în formatul şi cuantumul solicitate de către OTS, până în ziua lucrătoare anterioară celei prevăzute în cererea de transfer pentru realizarea efectivă a transferului de capacitate, cererea de transfer este respinsă de către OTS, acest lucru fiind notificat, în cursul aceleiaşi zile, către UR care transferă.
    (9) În cazul în care cererea de transfer de capacitate nu este aprobată ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (5) lit. a), b) şi c), OTS va preciza clar motivul refuzului, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la primirea cererii de transfer.
    (10) În cazul în care cererea de transfer de capacitate este aprobată în condiţiile alin. (6), OTS va modifica în mod corespunzător contractele de transport încheiate cu UR care transferă şi UR beneficiar de transfer şi va proceda la recalcularea cuantumului garanţiilor constituite de către cei doi UR.
    (11) În cazul în care cererea de transfer de capacitate este aprobată în condiţiile alin. (7), OTS va modifica în mod corespunzător contractul de transport încheiat cu UR care transferă şi va proceda la recalcularea cuantumului garanţiei constituite de către UR respectiv.
    (12) Modificările operate în contractele de transport în conformitate cu prevederile alin. (10) şi (11) sunt comunicate şi operatorilor sistemelor adiacente punctelor de intrare/ieşire în/din SNT care au făcut obiectul transferului de capacitate."

    53. Articolul 80 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 80
    (1) UR poate solicita OTS efectuarea unui transfer de capacitate de transport din punctele de intrare/ieşire în/din SNT în care a rezervat capacitate în alte puncte de intrare/ieşire în/din SNT de acelaşi tip şi nivel tarifar în care a rezervat sau nu capacitate de transport, prin transmiterea, către OTS, a unei cereri de transfer de capacitate întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 8^2.
    (2) Cererea de transfer de capacitate va fi transmisă OTS cu minimum două zile lucrătoare înainte de data prevăzută în aceasta pentru realizarea efectivă a transferului de capacitate.
    (3) OTS aprobă cererea de transfer de capacitate numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) în punctele de intrare/ieşire în/din SNT în care UR doreşte să îi fie transferată capacitatea rezervată există capacitate disponibilă de acelaşi tip (fermă/întreruptibilă, respectiv anuală/trimestrială/lunară/zilnică) cu cea rezervată;
    b) punctele de intrare/ieşire în/din SNT în care UR doreşte să îi fie transferată capacitatea rezervată sunt de acelaşi tip (intrare-intrare; ieşire-ieşire) şi nivel tarifar (producţie-producţie; depozit-depozit; distribuţie-distribuţie etc.) cu punctele de intrare/ieşire în/din SNT în care are rezervată capacitate, menţionate în cererea de transfer de capacitate.
    (4) În cazul în care cererea de transfer de capacitate nu este aprobată, OTS va preciza clar motivul refuzului, cu minimum o zi lucrătoare înainte de data prevăzută pentru realizarea efectivă a transferului de capacitate.
    (5) În cazul în care cererea de transfer de capacitate este aprobată, OTS va modifica în mod corespunzător contractul de transport încheiat cu UR respectiv şi va comunica această modificare şi operatorilor sistemelor adiacente punctelor de intrare/ieşire în/din SNT care au făcut obiectul transferului de capacitate."

    54. Articolul 83 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 83
    Echilibrarea fizică reprezintă gestionarea şi echilibrarea cantităţilor de gaze naturale transportate prin SNT prin monitorizarea şi controlarea parametrilor de debit, presiune şi putere calorifică superioară a gazelor naturale în punctele de intrare, respectiv ieşire, precum şi în nodurile tehnologice ale SNT."

    55. După articolul 83 se introduc două noi articole, articolele 83^1 şi 83^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 83^1
    SNT se află în stare de echilibru atunci când pe toate direcţiile de transport sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii:
    a) sunt înregistrate valori de presiune adecvate funcţionării în condiţii de siguranţă a SNT;
    b) cantităţile de gaze naturale aferente portofoliilor UR ieşite din SNT se situează pe acelaşi nivel cu cantităţile de gaze naturale intrate în SNT în cursul unei zile gaziere.
    Art. 83^2. - (1) În conformitate cu prevederile Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, OTS nu poate deţine gaze naturale decât pentru echilibrarea şi exploatarea în condiţii de siguranţă a SNT.
    (2) Pentru a asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă a SNT, OTS trebuie să dispună de o cantitate suficientă de gaze naturale pentru echilibrarea sistemului, sub formă de gaze naturale stocate în conducte şi/sau sub formă de gaze naturale de echilibrare înmagazinate în depozitele subterane, şi să întreprindă acţiuni de echilibrare a SNT inclusiv prin efectuarea de tranzacţii de vânzare şi/sau cumpărare a cantităţilor de gaze naturale necesare pentru echilibrarea fizică a sistemului, în mod transparent, nediscriminatoriu, prin utilizarea mecanismelor de piaţă.
    (3) Acţiunile de echilibrare ale OTS pot include, ulterior realizării celorlalte acţiuni de echilibrare, şi operaţiunile efectuate de către OTS în scopul:
    a) încadrării cantităţilor de gaze naturale aferente portofoliului unui UR nominalizate la punctele de ieşire din SNT în limitele impuse de nivelul zilnic efectiv al cantităţilor de gaze naturale injectate de către respectivul UR la punctele de intrare în SNT în cursul unei zile gaziere;
    b) încadrării cantităţilor de gaze naturale aferente portofoliului unui UR nominalizate la punctele de intrare în SNT în limitele impuse de nivelul zilnic efectiv al cantităţilor de gaze naturale preluate de către respectivul UR la punctele de ieşire din SNT în cursul unei zile gaziere.
    (4) Acţiunile de echilibrare ale OTS vor fi determinate numai de necesitatea obiectivă a menţinerii parametrilor operativi de funcţionare a SNT între limitele minime şi maxime stabilite şi publicate de OTS pe pagina proprie de internet în secţiunea dedicată UR, fiind independente de eventualele dezechilibre comerciale ale fiecărui UR.
    (5) Acţiunile de echilibrare pot fi şi preventive, în sensul că sunt întreprinse pentru a evita riscul de afectare a limitelor parametrilor operativi de funcţionare a SNT, risc rezultat în urma calculelor zilnice efectuate de OTS, pe baza datelor din programele de transport preliminare şi/sau din nominalizările zilnice ale UR, în vederea optimizării fluxurilor de gaze naturale în sistem.
    (6) Achiziţia de gaze naturale efectuată de către OTS în scopul utilizării acestora cu titlul de consum tehnologic propriu nu este considerată acţiune de echilibrare a SNT.
    (7) Operaţiunile întreprinse de către OTS pentru echilibrarea fizică a SNT vizează echilibrarea diferenţelor apărute între cantităţile de gaze naturale livrate în SNT de către UR şi cele preluate de aceştia din SNT pe parcursul unei zile gaziere sau apărute ca urmare a producerii unor evenimente neaşteptate.
    (8) Cumpărarea gazelor naturale necesare pentru echilibrare se va realiza astfel:
    a) în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale, fie pe baza contractelor standard specifice pieţelor centralizate, fie pe baza unui contract-tip de cumpărare a gazelor naturale, elaborat de OTS şi avizat de ANRE; şi/sau
    b) prin mecanisme de piaţă, transparent şi nediscriminatoriu, cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, pe baza unui contract-tip de cumpărare a gazelor naturale, elaborat de OTS şi avizat de ANRE.
    (9) Vânzarea gazelor naturale de echilibrare se va realiza în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale, fie pe baza contractelor standard specifice pieţelor centralizate, fie pe baza unui contract-tip de vânzare a gazelor naturale elaborat de OTS şi avizat de ANRE. În situaţia în care acţiunea de echilibrare a SNT prin vânzarea de către OTS a cantităţilor de gaze naturale livrate în excedent în sistem nu se produce în termen de 24 de ore, OTS va înmagazina cantităţile de gaze naturale respective în SNT şi/sau în depozitele de înmagazinare subterană, în scopul efectuării unor acţiuni de echilibrare viitoare.
    (10) Până la sfârşitul fiecărei zile gaziere, OTS publică pe pagina proprie de internet, în secţiunea dedicată UR, pentru fiecare acţiune de echilibrare fizică a SNT concretizată în vânzarea sau cumpărarea unor cantităţi de gaze naturale de echilibrare şi pentru fiecare zi gazieră pentru care este efectuată acţiunea de echilibrare, informaţii referitoare la tipul acţiunii de echilibrare (preventivă sau nu), tipul tranzacţiei (vânzare sau cumpărare), cantitatea de gaze naturale tranzacţionată, preţul aferent fiecărei tranzacţii, preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de cumpărare efectuate de către OTS pentru ziua gazieră respectivă şi preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de vânzare efectuate de către OTS în ziua gazieră respectivă."

    56. Articolul 85 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 85
    (1) Echilibrarea comercială reprezintă un set de acţiuni prin care UR îşi echilibrează cantităţile de gaze pe care le introduc şi le preiau din SNT, precum şi toate activităţile necesare pentru contabilizarea şi alocarea corectă a gazelor naturale transportate.
    (2) În vederea echilibrării comerciale, de către UR, a cantităţilor de gaze naturale introduse şi preluate din SNT aferente portofoliilor proprii, OTS pune la dispoziţia acestora, până la ora 10,00 a fiecărei zile gaziere D, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2), următoarele date/informaţii:
    a) cantitatea de gaze naturale existentă în SNT la începutul şi la sfârşitul zilei gaziere D-1;
    b) starea generală a SNT în ziua D la ora 06,00, respectiv informaţii privind situarea sau nu a parametrilor funcţionali în limitele impuse de operarea SNT în condiţii de siguranţă şi eficienţă sau în afara acestora;
    c) necesitatea iniţierii de către OTS a unor acţiuni de echilibrare cu potenţial impact asupra preţului gazelor de echilibrare aferent zilei gaziere D;
    d) prognoza privind poziţia agregată de echilibru/dezechilibru pentru UR, aferentă zilei gaziere D."

    57. La capitolul IV "Prestarea serviciului de transport", titlul secţiunii "Proceduri de echilibrare", titlul punctului "A. Zilnic"şi titlul punctului "C. Lunar" se abrogă.
    58. Articolul 86 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 86
    (1) Diferenţa dintre cantităţile de gaze naturale efectiv livrate în punctele de intrare şi cele efectiv preluate în punctele de ieşire din SNT de către fiecare UR în parte, într-o anumită zi gazieră, cu luarea în considerare inclusiv a tranzacţiilor notificate în PVT, reprezintă dezechilibrul zilnic.
    (2) Dezechilibrul zilnic, exprimat în unităţi de energie, se calculează pentru fiecare UR, utilizând ecuaţiile de echilibrare specificate în prezenta secţiune, precum şi următoarea formulă:
    DZ = A(i) + T(C) - T(V) - A(e), în care:
    DZ - dezechilibrul zilnic;
    A(i) - alocarea în punctele de intrare la care UR a rezervat capacitate;
    A(e) - alocarea în punctele de ieşire la care UR a rezervat capacitate;
    T(C), T(V) - au semnificaţia precizată la art. 52 alin. (3)."

    59. După articolul 86 se introduce un nou articol, articolul 86^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 86^1
    (1) Până cel târziu la ora 14,15 a fiecărei zile gaziere D, OTS calculează dezechilibrul zilnic iniţial pentru ziua gazieră D-1 pentru fiecare UR, utilizând alocările iniţiale pentru ziua gazieră D-1, şi informează UR în legătură cu dezechilibrul zilnic iniţial înregistrat în ziua gazieră D-1.
    (2) Dezechilibrul zilnic iniţial are caracter de informare."

    60. Articolul 88 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 88
    (1) Până cel târziu la ora 14,30 din data de 10 a fiecărei luni, OTS îl informează pe UR în legătură cu dezechilibrul său final din fiecare zi gazieră a lunii calendaristice anterioare.
    (2) Dezechilibrul zilnic final se calculează de către OTS pentru fiecare zi gazieră, pe baza alocărilor finale pentru ziua gazieră respectivă.
    (3) În termen de 72 de ore de la primirea de către UR a informaţiilor transmise de OTS cu privire la dezechilibrul lor zilnic final, respectiv între ora 14,30 din a 10-a zi calendaristică şi ora 14,30 din a 13-a zi calendaristică a fiecărei luni, UR informează OTS, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2), în legătură cu utilizarea FTG, potrivit prevederilor art. 64.
    (4) În a 13-a zi calendaristică a fiecărei luni, în intervalul orar 14,30-18,00, OTS recalculează dezechilibrul final pentru fiecare UR şi pentru fiecare zi gazieră a lunii anterioare, pe baza informaţiilor transmise de UR cu privire la cantităţile transferate prin FTG, şi comunică UR dezechilibrele zilnice astfel recalculate."

    61. Tabelul 1 "Proceduri de echilibrare" se abrogă.
    62. La capitolul IV "Prestarea serviciului de transport", titlul secţiunii "Dezechilibru zilnic" se abrogă.
    63. Articolul 89 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 89
    (1) După determinarea, în conformitate cu prevederile art. 88, a cantităţilor finale de dezechilibru zilnic, aferente fiecărui UR şi fiecărei zile gaziere din luna anterioară, UR se pot găsi în una dintre următoarele două situaţii:
    a) excedent: în cazurile în care diferenţa dintre cantităţile de gaze naturale intrate în SNT şi cele ieşite din SNT este mai mare decât zero;
    b) deficit: în cazurile în care diferenţa dintre cantităţile de gaze naturale intrate în SNT şi cele ieşite din SNT este mai mică decât zero.
    (2) În situaţia în care OTS constată o stare de dezechilibru cu titlul «Excedent» aferentă portofoliului individual al unui UR, acesta va accepta vânzarea către OTS a cantităţii de gaze naturale care reprezintă dezechilibrul înregistrat.
    (3) În situaţia în care OTS constată o stare de dezechilibru cu titlul «Deficit» aferentă portofoliului individual al unui UR, acesta va accepta cumpărarea de la OTS a cantităţii de gaze naturale care reprezintă dezechilibrul înregistrat."

    64. După articolul 89 se introduce un nou articol, articolul 89^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 89^1
    (1) În vederea reducerii expunerii financiare a UR în ceea ce priveşte contravaloarea dezechilibrelor finale înregistrate, OTS ia în considerare un nivel de toleranţă de 5%, în condiţiile alin. (3).
    (2) Nivelul de toleranţă (T) se calculează aplicând formula:
    T = [A(i) - A(e)]/A(i) * 100, unde:
    A(i) - alocarea în punctele de intrare la care UR a rezervat capacitate;
    A(e) - alocarea în punctele de ieşire la care UR a rezervat capacitate.
    (3) Nivelul de toleranţă determinat se aplică alocării în punctele de intrare în SNT. În cazul în care nu există capacitate rezervată în punctele de intrare în SNT, nivelul de toleranţă determinat se aplică alocării în punctele de ieşire din SNT."

    65. Tabelul 2 "Dezechilibrul zilnic" se abrogă.
    66. Articolul 99 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 99
    Pentru fiecare zi gazieră şi fiecare tip de puncte de intrare/ieşire în/din SNT la care UR a depăşit capacitatea rezervată, UR va plăti OTS un tarif de depăşire a capacităţii rezervate (TDCR) calculat astfel:
    TDCR = RC(f) x [C(UTL) - C(REZ)], unde:
    RC(f) - componenta fixă de rezervare de capacitate a tarifului pentru prestarea serviciului de transport ferm pe zi (lei/MWh/h);
    C(UTL) - suma capacităţilor utilizate efectiv pentru acelaşi tip de puncte de intrare/ieşire în/din SNT (MWh/zi);
    C(REZ) - suma capacităţilor rezervate de către UR pentru acelaşi tip de puncte de intrare/ieşire în/din SNT (MWh/zi)."

    67. Tabelul 4 "Limite de toleranţă pentru depăşirea capacităţii rezervate" se abrogă.
    68. La capitolul V "Administrarea contractelor de transport", titlul secţiunii "Tarif pentru livrare sub nominalizarea aprobată" se abrogă.
    69. Articolul 100 se abrogă.
    70. Articolul 101 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 101

(1) OTS va plăti UR un tarif pentru neasigurarea capacităţii rezervate.
(2) Se consideră că OTS nu asigură capacitatea rezervată atunci când acesta recurge la limitarea/întreruperea capacităţii fără a respecta, din culpa sa exclusivă, obligaţiile prevăzute în contractul de transport sau în Codul reţelei.
(3) Tariful pentru neasigurarea capacităţii rezervate se calculează pentru fiecare zi gazieră şi fiecare tip de puncte de intrare/ieşire în/din SNT la care OTS nu a asigurat capacitatea rezervată de UR în conformitate cu următoarea formulă:
    TNCR = RCf x [C(REZ) - C(ASG)], unde:
    RCf - componenta fixă de rezervare de capacitate a tarifului pentru prestarea serviciului de transport ferm pe zi (lei/MWh/h);
    C(REZ) - suma capacităţilor rezervate de către UR pentru acelaşi tip de puncte de intrare/ieşire în/din SNT (MWh/zi);
    C(ASG) - suma capacităţilor asigurate efectiv de către OTS pentru acelaşi tip de puncte de intrare/ieşire în/din SNT (MWh/zi)."

    71. Tabelul 6 "Limite de toleranţă pentru stabilirea tarifului pentru livrare sub nominalizarea aprobată" se abrogă.
    72. Articolul 102 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 102
    (1) Tariful de dezechilibru zilnic se calculează prin înmulţirea cantităţii finale de dezechilibru zilnic (Q), determinată în conformitate cu prevederile art. 88, cu preţul aplicabil (P), determinat conform prevederilor art. 102^1-102^5, după caz, luând în considerare modul de calcul al nivelului de toleranţă prevăzut la art. 89^1.
    (2) Pentru un UR al cărui dezechilibru zilnic final este mai mic sau egal cu nivelul de toleranţă de 5%, TDZ se calculează conform prevederilor art. 102^1-102^5, după caz, pentru toată cantitatea de dezechilibru.
    (3) Pentru un UR al cărui dezechilibru zilnic final este mai mare decât nivelul de toleranţă de 5%, TDZ se calculează conform prevederilor art. 102^1-102^5, după caz, şi reprezintă suma dintre TDZ aferent cantităţii din dezechilibrul zilnic care se încadrează în toleranţa de 5% şi TDZ aferent cantităţii din dezechilibrul zilnic care se situează peste toleranţa de 5%."

    73. Tabelul 7 "Valoarea dezechilibrului zilnic" se abrogă.
    74. După articolul 102 se introduc şase noi articole, articolele 102^1, 102^2, 102^3, 102^4, 102^5 şi 102^6, cu următorul cuprins:
    "ART. 102^1
    (1) În situaţia în care, la nivelul unei zile gaziere, suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit» este egală cu suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care se încadrează în limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil atât la vânzarea de către UR către OTS a respectivei cantităţi de gaze naturale reprezentând dezechilibre pozitive, cât şi la cumpărarea de către UR de la OTS a respectivei cantităţi de gaze naturale reprezentând dezechilibre negative este preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale, inclusiv cele aferente FTG, notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă.
    (2) Pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care depăşeşte limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la vânzarea de către UR către OTS a respectivei cantităţi de gaze naturale este preţul marginal de vânzare, determinat în conformitate cu următoarea formulă:
    PMV = PMP x (1 - Caj), unde:
    PMV - preţul marginal de vânzare.
    PMP - preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale, inclusiv cele aferente FTG, notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă;
    Caj - componenta de ajustare, reprezentând un procent de 10%.
    (3) Pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care depăşeşte limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la vânzarea de către UR către OTS a respectivei cantităţi de gaze naturale este preţul marginal de cumpărare, determinat în conformitate cu următoarea formulă:
    PMC = PMP x (1 + Caj), unde:
    PMC - preţul marginal de cumpărare.
    PMP - preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale, inclusiv cele aferente FTG, notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă;
    Caj - componenta de ajustare, reprezentând un procent de 10%.
    (4) În situaţia în care nu au avut loc tranzacţii notificate în PVT, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale efectuate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România pentru ziua gazieră respectivă. Dată fiind lichiditatea redusă a pieţei angro pe termen scurt, în situaţia în care pentru ziua gazieră respectivă nu au fost efectuate tranzacţii, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al ultimei zile pentru care au existat tranzacţii notificate în PVT.
    (5) La momentul iniţial al aplicării prevederilor referitoare la TDZ, în situaţia în care nu există tranzacţii notificate în PVT sau tranzacţii efectuate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România pentru ziua respectivă, în vederea stabilirii preţului aplicabil se vor lua în considerare ultimele tranzacţii efectuate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România.
    (6) Până la sfârşitul fiecărei zile gaziere, OTS publică pe pagina proprie de internet, în secţiunea dedicată UR, pentru fiecare tranzacţie notificată de UR în PVT pentru ziua gazieră respectivă, inclusiv ca urmare a utilizării NIZ, informaţii referitoare la cantitatea de gaze naturale astfel tranzacţionată, preţul aferent tranzacţiei, precum şi preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă.
    (7) În ziua gazieră imediat următoare ultimei zile în care este posibilă efectuarea FTG, OTS publică pe pagina proprie de internet, în secţiunea dedicată UR, pentru fiecare zi gazieră a lunii anterioare, informaţii actualizate privind nivelul preţului mediu ponderat al tranzacţiilor notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă, rezultat după efectuarea FTG.
    Art. 102^2. - (1) În situaţia în care, la nivelul unei zile gaziere, suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit» este mai mare decât suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», iar OTS a cumpărat, pentru ziua gazieră respectivă, cantităţi de gaze naturale în scopul echilibrării fizice a SNT, preţurile aplicabile pentru vânzarea/cumpărarea cantităţilor de gaze naturale aflate în dezechilibru zilnic la nivel de UR sunt:
    a) pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care se încadrează în limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la cumpărarea de către UR de la OTS a cantităţii de gaze naturale respective este preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de cumpărare efectuate de către OTS pentru ziua gazieră respectivă;
    b) pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care depăşeşte limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la cumpărarea de către UR de la OTS a cantităţii de gaze naturale respective este preţul marginal de cumpărare;
    c) pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care se încadrează în limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la vânzarea de către UR către OTS a respectivei cantităţi de gaze naturale este preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale, inclusiv cele aferente FTG, notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă; în situaţia în care nu au avut loc tranzacţii notificate în PVT, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale efectuate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România pentru ziua gazieră respectivă; dată fiind lichiditatea redusă a pieţei angro pe termen scurt, în situaţia în care pentru ziua gazieră respectivă nu au fost efectuate tranzacţii, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al ultimei zile pentru care au existat tranzacţii notificate în PVT;
    d) pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care depăşeşte limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la vânzarea de către UR către OTS a respectivei cantităţi de gaze naturale este preţul marginal de vânzare.
    (2) Preţul marginal de cumpărare este dat de cea mai mare valoare dintre următoarele două:
    a) cel mai mare preţ la care OTS a efectuat tranzacţii de cumpărare pentru ziua gazieră respectivă (CMMPC);
    b) preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de cumpărare efectuate de către OTS pentru ziua gazieră respectivă (PMPC) plus o ajustare de 10% a acestuia, pe baza următoarei formule:
    PMC = max (CMMPC, PMPC x 110%)
    (3) Preţul marginal de vânzare este determinat în conformitate cu următoarea formulă:
    PMV = PMP x (1 - Caj), unde:
    PMV - preţul marginal de vânzare;
    PMP - preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale, inclusiv cele aferente FTG, notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă; în situaţia în care nu au avut loc tranzacţii notificate în PVT, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale efectuate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România pentru ziua gazieră respectivă; dată fiind lichiditatea redusă a pieţei angro pe termen scurt, în situaţia în care pentru ziua gazieră respectivă nu au fost efectuate tranzacţii, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al ultimei zile pentru care au existat tranzacţii notificate în PVT.;
    Caj - componenta de ajustare, reprezentând un procent de 10%.
    Art. 102^3. - În situaţia în care, la nivelul unei zile gaziere, suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit» este mai mare decât suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», iar OTS nu a efectuat tranzacţii de cumpărare, pentru ziua gazieră respectivă, în scopul echilibrării fizice a SNT, preţurile aplicabile pentru vânzarea/cumpărarea cantităţilor de gaze naturale aflate în dezechilibru zilnic la nivel de UR sunt cele determinate în conformitate cu prevederile art. 102^1, pentru ziua gazieră respectivă.
    Art. 102^4. - (1) În situaţia în care, la nivelul unei zile gaziere, suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit» este mai mică decât suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», iar OTS a vândut, în ziua gazieră respectivă, cantităţi de gaze naturale în scopul echilibrării fizice a SNT, preţurile aplicabile pentru vânzarea/cumpărarea cantităţilor de gaze naturale aflate în dezechilibru zilnic la nivel de UR sunt:
    a) pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care se încadrează în limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la vânzarea de către UR către OTS a cantităţii de gaze naturale respective este preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de vânzare efectuate de către OTS pentru ziua gazieră respectivă;
    b) pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care depăşeşte limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la vânzarea de către UR către OTS a cantităţii de gaze naturale respective este preţul marginal de vânzare;
    c) pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care se încadrează în limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la cumpărarea de către UR de la OTS a respectivei cantităţi de gaze naturale este preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale, inclusiv cele aferente FTG, notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă; în situaţia în care nu au avut loc tranzacţii notificate în PVT, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale efectuate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România pentru ziua gazieră respectivă; dată fiind lichiditatea redusă a pieţei angro pe termen scurt, în situaţia în care pentru ziua gazieră respectivă nu au fost efectuate tranzacţii, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al ultimei zile pentru care au existat tranzacţii notificate în PVT;
    d) pentru UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit», pentru acea cantitate de dezechilibru zilnic care depăşeşte limita de toleranţă acceptată de 5%, preţul aplicabil la cumpărarea de către UR de la OTS a respectivei cantităţi de gaze naturale este preţul marginal de cumpărare.
    (2) Preţul marginal de vânzare este dat de cea mai mică valoare dintre următoarele două:
    a) cel mai mic preţ la care OTS a efectuat tranzacţii de vânzare în ziua gazieră respectivă (CMMPV);
    b) preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de vânzare efectuate de către OTS în ziua gazieră respectivă (PMPV) minus o ajustare de 10% a acestuia, pe baza următoarei formule:
    PMV = min (CMMPV, PMPV x 90%)
    (3) Preţul marginal de cumpărare este determinat în conformitate cu următoarea formulă:
    PMC = PMP x (1 + Caj), unde:
    PMC - preţul marginal de cumpărare;
    PMP - reprezintă preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale, inclusiv cele aferente FTG, notificate în PVT pentru ziua gazieră respectivă; în situaţia în care nu au avut loc tranzacţii notificate în PVT, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor cu gaze naturale efectuate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România pentru ziua gazieră respectivă; dată fiind lichiditatea redusă a pieţei angro pe termen scurt, în situaţia în care pentru ziua gazieră respectivă nu au fost efectuate tranzacţii, se va lua în considerare preţul mediu ponderat al ultimei zile pentru care au existat tranzacţii notificate în PVT;
    Caj - componenta de ajustare, reprezentând un procent de 10%.
    Art. 102^5. - În situaţia în care, la nivelul unei zile gaziere, suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Deficit» este mai mică decât suma dezechilibrelor înregistrate de UR aflaţi în stare de dezechilibru cu titlul «Excedent», iar OTS nu a efectuat tranzacţii de vânzare, pentru ziua gazieră respectivă, în scopul echilibrării fizice a SNT, preţurile aplicabile pentru vânzarea/cumpărarea cantităţilor de gaze naturale aflate în dezechilibru zilnic la nivel de UR sunt cele determinate în conformitate cu prevederile art. 102^1, pentru ziua gazieră respectivă.
    Art. 102^6. - (1) Toate cheltuielile şi veniturile aferente acţiunilor de echilibrare se înregistrează distinct în evidenţele contabile ale OTS.
    (2) OTS transferă către UR toate cheltuielile şi veniturile rezultate din acţiunile de echilibrare, diferenţa între cheltuielile şi veniturile rezultate fiind alocate trimestrial către UR.
    (3) Alocarea diferenţei între cheltuielile şi veniturile rezultate din acţiunile de echilibrare către UR se realizează conform metodologiei elaborate de OTS şi aprobate de ANRE.
    (4) Prima alocare către UR a diferenţelor între cheltuielile şi veniturile rezultate din acţiunile de echilibrare se va realiza după aprobarea metodologiei menţionate la alin. (3).
    (5) Valoarea cheltuielilor şi veniturilor din acţiunile de echilibrare se va publica de către OTS pe pagina proprie de internet, conform reglementărilor ANRE."

    75. Articolul 104 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 104
    (1) Tariful pentru depăşirea capacităţii rezervate, prevăzut la art. 99, tariful pentru neasigurarea capacităţii rezervate, prevăzut la art. 101, precum şi tarifele de dezechilibru determinate în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 102^2 şi 102^4 vor intra în vigoare la data de 1 decembrie 2015.
    (2) Începând cu data de 1 decembrie 2015, tarifele de dezechilibru determinate în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 102^1, 102^3 şi 102^5, precum şi contravaloarea dezechilibrelor calculate în baza acestor tarife, vor fi comunicate fiecărui UR, în scris de către OTS, atât zilnic, cât şi în luna următoare lunii de livrare, după încheierea perioadei de utilizare a FTG."

    76. La capitolul V "Administrarea contractelor de transport", titlul secţiunii "Facturare şi plată" se înlocuieşte cu titlul "Facturare".
    77. Articolul 105 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 105
    (1) Pe durata administrării contractelor de transport, OTS emite şi transmite UR, până la data de 15 a lunii următoare celei pentru care a prestat serviciul de transport:
    a) o factură aferentă serviciilor de transport prestate pentru luna precedentă, întocmită în baza alocărilor finale;
    b) o factură aferentă dezechilibrelor zilnice finale înregistrate în luna precedentă, a căror contravaloare a fost calculată în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 102^2 şi 102^4;
    c) o factură aferentă contravalorii tarifului de depăşire a capacităţii rezervate, calculată în conformitate cu prevederile art. 99, şi/sau a contravalorii tarifului pentru neasigurarea capacităţii rezervate, calculată în conformitate cu prevederile art. 101, după caz.
    (2) Începând cu data de 1 aprilie 2016, factura menţionată la alin. (1) lit. b) va include şi contravaloarea dezechilibrelor zilnice finale înregistrate în luna precedentă, calculată în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 102^1, 102^3 şi 102^5.
    (3) OTS are dreptul să emită o factură pro forma reprezentând contravaloarea estimată a serviciilor prestate în luna respectivă UR, până cel târziu în data de 15 a lunii gaziere."

    78. Anexa nr. 7 la Codul reţelei pentru SNT se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    79. După anexa nr. 7 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 7^1 "Confirmare nominalizare/renominalizare/NIZ", cuprinsă în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    80. Anexa nr. 8 la Codul reţelei pentru SNT se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.
    81. După anexa nr. 8 se introduc două noi anexe, anexa nr. 8^1 "Cerere de transfer de capacitate în punctele de ieşire din SNT" şi anexa nr. 8^2 "Cerere de transfer de capacitate la nivel de UR", cuprinse în anexele nr. 4 şi 5 la prezentul ordin.
    82. Anexa nr. 10 la Codul reţelei pentru SNT se abrogă.
    83. După anexa nr. 12 la Codul reţelei pentru SNT se introduc două noi anexe, anexa nr. 13 "Notificare în PVT a tranzacţiei aferente dezechilibrului prognozat" şi anexa nr. 14 "Notificare în PVT a tranzacţiei aferente FTG", cuprinse în anexele nr. 6 şi 7 la prezentul ordin.

    ART. II
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    În termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a elabora şi transmite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vederea aprobării, Metodologia de alocare, către utilizatorii reţelei, a diferenţei între cheltuielile şi veniturile rezultate din acţiunile de echilibrare.

    ART. IV
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a transmite lunar Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei situaţia dezechilibrelor zilnice înregistrate de către fiecare dintre utilizatorii reţelei, precum şi a acţiunilor întreprinse de către fiecare utilizator al reţelei pentru echilibrarea portofoliului propriu.

    ART. V
    În termen de cel mult 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a publica, pe pagina proprie de internet, condiţiile tehnice de utilizare a platformei informaţionale online şi de a comunica operatorilor sistemelor adiacente cerinţele tehnice ale platformei informaţionale, astfel încât aceştia să adapteze configurările propriilor platforme informaţionale în vederea asigurării interoperabilităţii acestora.

    ART. VI
    În termen de maximum 6 luni de la data comunicării de către Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş a cerinţelor tehnice ale platformei informaţionale online, operatorii sistemelor adiacente au obligaţia de a efectua configurările necesare, astfel încât să asigure interoperabilitatea propriilor platforme informaţionale cu platforma informaţională a Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş.

    ART. VII
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a notifica utilizatorii de reţea (UR) şi partenerii acestora cu privire la orice modificări legate de condiţiile tehnice de utilizare a platformei informaţionale online şi a serviciilor de comunicare alternativă, prin publicarea acestora pe pagina proprie de internet, cu cel puţin 60 de zile înainte de realizarea acestora.

    ART. VIII
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a pune la dispoziţie UR, partenerilor acestora şi operatorilor sistemelor adiacente Sistemului naţional de transport al gazelor naturale (SNT), cu titlu gratuit, toate informaţiile necesare acestora în vederea configurării propriilor platforme informaţionale, astfel încât să fie posibil schimbul de date cu platforma informaţională a operatorului de transport şi de sistem (OTS), şi de a face instruiri gratuite cu utilizatorii reţelei şi partenerii lor, la cererea acestora, în legătură cu condiţiile tehnice de utilizare a platformei informaţionale online şi a serviciilor de comunicare alternativă.

    ART. IX
    Pentru punctele fizice de intrare/ieşire în/din SNT monitorizate prin sistemul de comandă şi achiziţie date de la distanţă - SCADA, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a pune la dispoziţia operatorilor sistemelor adiacente punctelor respective datele cu privire la debite, presiuni, temperaturi, conform prevederilor convenţiilor tehnice bilaterale încheiate cu aceştia.

    ART. X
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a publica, pe pagina sa de internet, datele relevante, cuprinse în acordurile încheiate cu operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din statele învecinate României, referitoare la rezervarea de capacitate, nominalizare/renominalizare, corelare, alocare, calitatea gazelor naturale, elemente de interoperabilitate.

    ART. XI
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a comunica Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, proceduri privind modalitatea de determinare a următorilor parametri:
    a) energia gazelor naturale aferente consumurilor tehnologice localizate - determinate;
    b) energia gazelor naturale aferente pierderilor tehnologice nelocalizate - estimate;
    c) energia gazelor naturale aferente pierderilor localizate în SNT;
    d) variaţia energiei gazelor naturale stocate în conducte.


    ART. XII
    În cazul sistemelor de distribuţie alimentate direct atât din SNT, cât şi din alte sisteme adiacente acestora, cum ar fi sistemele de conducte din amonte, operatorii sistemelor adiacente au obligaţia de a încheia cu operatorul sistemului de distribuţie respectiv convenţii tehnice bilaterale privind stabilirea parametrilor tehnologici aferenţi punctelor fizice de la interfaţa cu sistemul de distribuţie în cauză.

    ART. XIII
    Până la încheierea convenţiilor tehnice bilaterale menţionate la art. XII, operatorii sistemelor adiacente au obligaţia de a transmite operatorului sistemului de distribuţie, până la ora 10,00 a fiecărei zile gaziere, următoarele informaţii referitoare la livrările efectuate în sistemul de distribuţie respectiv în ziua gazieră anterioară:
    a) volumele măsurate pe fiecare punct fizic de intrare în sistemul de distribuţie din sistemul adiacent;
    b) puterea calorifică superioară aferentă gazelor naturale livrate la fiecare punct fizic de intrare în sistemul de distribuţie din sistemul adiacent;
    c) cantităţile de gaze naturale, exprimate în unităţi de energie, livrate efectiv în ziua gazieră anterioară în sistemul de distribuţie către fiecare partener al operatorului sistemului adiacent;
    d) cantitatea de gaze naturale, exprimată în unităţi de energie, introdusă în sistemul de distribuţie, în ziua gazieră anterioară, în nume propriu de către operatorul sistemului adiacent.


    ART. XIV
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:
    a) art. 10 alin. (1) şi (3) din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 47/2007 pentru aprobarea Metodologiei privind schimbarea furnizorului de către consumatorii casnici de gaze naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 796 din 22 noiembrie 2007;
    b) art. 13 alin. (1) şi (3) din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 47/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind schimbarea furnizorului de către consumatorii noncasnici de gaze naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 21 mai 2008.


    ART. XV
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş, utilizatorii Sistemului naţional de transport al gazelor naturale şi partenerii contractuali ai acestora, operatorii sistemelor adiacente Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, precum şi clienţii racordaţi direct la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar compartimentele de resort din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare din Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.

    ART. XVI
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 decembrie 2015, cu excepţia prevederilor art. 104 alin. (2) din Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 şi 171 bis din 29 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 75, care intră în vigoare la data de 1 aprilie 2016.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 26 noiembrie 2015.
    Nr. 160.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 7 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    Nominalizare/Renominalizare/NIZ
    Puncte de intrare

┌────┬─────┬────────┬────────┬────────────┐
│ │ │ │ │Cantitate │
│ │ │ │ │nominalizată│
│ │ │ │Denumire│pentru zz/ll│
│ │Cod │ │UR şi/ │/aa │
│Nr. │PM/ │Denumire│sau │MWh │
│crt.│VPM*)│PM/VPM*)│partener├────────────┤
│ │ │ │UR │Total, din │
│ │ │ │ │care: │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┤
│2. │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┤
│... │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │
│n. │ │ │ │ │
└────┴─────┴────────┴────────┴────────────┘

──────────
    *) Punct de intrare fizic/virtual.
──────────
    Puncte de ieşire

┌────┬─────┬────────┬────────┬────────────┐
│ │ │ │ │Cantitate │
│ │ │ │ │nominalizată│
│ │ │ │Denumire│pentru zz/ll│
│ │Cod │ │UR şi/ │/aa │
│Nr. │SRM*)│Denumire│sau │MWh │
│crt.│ │SRM*) │partener├────────────┤
│ │ │ │UR │Total, din │
│ │ │ │ │care: │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┤
│2. │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┤
│... │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │
│n. │ │ │ │ │
└────┴─────┴────────┴────────┴────────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
──────────
    Puterile calorifice superioare luate în calcul la elaborarea nominalizării/renominalizării sunt cele disponibile pe pagina de internet a OTS la momentul elaborării solicitării respective, puteri calorifice superioare calculate şi publicate în conformitate cu prevederile Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2008, cu modificările ulterioare.
    Confirmăm prin prezenta că aceasta reprezintă singura nominalizare/renominalizare pentru ziua gazieră [zz/ll/aa] şi ne rezervăm totodată dreptul de a face renominalizare în conformitate cu prevederile Codului reţelei.
    Confirmăm prin prezenta că aceasta reprezintă singura renominalizare pentru ziua gazieră [zz/ll/aa].
    Declarăm că nominalizarea/renominalizarea este în conformitate cu obligaţiile contractuale, potrivit portofoliului propriu de clienţi.
    Aşteptăm aprobarea dumneavoastră pentru valorile sus-menţionate.

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 7^1 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    Confirmare nominalizare/renominalizare/NIZ
    Puncte de intrare

┌────┬─────┬────────┬────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │ │ │Cantitate │ │
│ │ │ │ │nominalizată│ │
│ │ │ │Denumire│pentru zz/ll│ │
│ │Cod │ │UR şi/ │/aa │Motivul │
│Nr. │PM/ │Denumire│sau │MWh │ajustării**)│
│crt.│VPM*)│PM/VPM*)│partener├────────────┤ │
│ │ │ │UR │Total, din │ │
│ │ │ │ │care: │ │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │ │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│2. │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │ │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│...n│[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │ │
├────┴─────┴────────┴────────┼────────────┴────────────┤
│ │Cantitate tranzacţionată │
│ │cu notificare în PVT │
│ │(cumpărare) │
│ │pentru zz/ll/aa │
│ │MWh │
├────┬─────┬────────┬────────┼─────────────────────────┤
│1. │PVT │[nume] │[nume] │[valoare] │
├────┼─────┼────────┼────────┼─────────────────────────┤
│2. │PVT │[nume] │[nume] │[valoare] │
├────┼─────┼────────┼────────┼─────────────────────────┤
│...n│PVT │[nume] │[nume] │[valoare] │
└────┴─────┴────────┴────────┴─────────────────────────┘

──────────
    *) Punct de intrare fizic/virtual.
    **) Se va preciza motivul ajustării, şi anume:
    E - nominalizări neechilibrate intrare/ieşire (doar în situaţia transmiterii nominalizării prin canale alternative);
    M - aplicarea procedurii de corelare.
──────────
    Puncte de ieşire

┌────┬─────┬────────┬────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │ │ │Cantitate │ │
│ │ │ │ │nominalizată│ │
│ │ │ │Denumire│pentru zz/ll│ │
│ │Cod │ │UR şi/ │/aa │Motivul │
│Nr. │SRM*)│Denumire│sau │MWh │ajustării**)│
│crt.│ │SRM*) │partener├────────────┤ │
│ │ │ │UR │Total, din │ │
│ │ │ │ │care: │ │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │ │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│2. │[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │ │
├────┼─────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│...n│[cod]│[nume] │[nume] │[valoare] │ │
├────┴─────┴────────┴────────┼────────────┴────────────┤
│ │Cantitate tranzacţionată │
│ │cu notificare în PVT │
│ │(vânzare) │
│ │pentru zz/ll/aa │
│ │MWh │
├────┬─────┬────────┬────────┼─────────────────────────┤
│1. │PVT │[nume] │[nume] │[valoare] │
├────┼─────┼────────┼────────┼─────────────────────────┤
│2. │PVT │[nume] │[nume] │[valoare] │
├────┼─────┼────────┼────────┼─────────────────────────┤
│...n│PVT │[nume] │[nume] │[valoare] │
└────┴─────┴────────┴────────┴─────────────────────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
    **) Se va preciza motivul ajustării, şi anume:
    E - nominalizări neechilibrate intrare/ieşire (doar în situaţia transmiterii nominalizării prin canale alternative);
    M - aplicarea procedurii de corelare.
──────────
    Confirmăm prin prezenta că aceasta reprezintă nominalizarea/renominalizarea pentru ziua gazieră [zz/ll/aa].

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 8 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    Cerere de transfer de capacitate în punctele de intrare în SNT
    A. [această secţiune a cererii de transfer se va completa de către UR care doreşte să transfere capacitate de transport către alt UR]

    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între ........... [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .......... [se va completa data], în calitate de UR care transferă, solicit prin prezenta transferarea, începând cu data de ........... [se va completa data]/pentru perioada ............. [se va completa perioada pentru care se solicită transferul], către ............................... [numele/denumirea UR/solicitantului beneficiar de transfer] a următoarelor capacităţi de transport:

┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Cod │ │Capacitate oferită spre transfer (MWh/zi) │
│Nr. │PM/ │Denumire│ │
│crt.│VPM*)│PM/VPM*)├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de intrare fizic/virtual.
──────────
    Anexez prezentei propunerea privind programul de transport aplicabil în cazul aprobării transferului.
    Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm ca, în situaţia aprobării cererii de transfer, să modificaţi în mod corespunzător nivelurile de capacitate rezervată prevăzute în contractul de transport nr. [se va completa cu numărul contractului de transport încheiat între UR care transferă şi OTS].
    Justificarea acestei cereri de transfer de capacitate constă în .............. [se vor enumera motivele].

┌───────────────────┬──────────────────┐
│UR care transferă │Data: ............│
│Reprezentant │Semnătura: │
│autorizat │.......... │
└───────────────────┴──────────────────┘

    B. [această secţiune a cererii de transfer se va completa de către UR/solicitantul beneficiar de transfer]
    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR/solicitantului], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între .............. [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .............[se va completa data] [textul cu caractere italice nu se va insera în cererea de transfer în cazul solicitantului beneficiar de transfer care nu are un contract de transport încheiat cu OTS la data cererii de transfer], în calitate de UR/solicitant care beneficiază de transfer,
    a) sunt de acord cu preluarea de la ............. [numele/denumirea UR care transferă] a următoarelor capacităţi de transport:


┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Cod │ │Capacitate acceptată a fi transferată (MWh│
│Nr. │PM/ │Denumire│/zi) │
│crt.│VPM*)│PM/VPM*)│ │
│ │ │ ├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de intrare fizic/virtual.
──────────
    b) nu sunt de acord cu preluarea de la .......... [numele/denumirea UR care transferă] a următoarelor capacităţi de transport:

┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Cod │ │Capacitate refuzată la transfer (MWh/zi) │
│Nr. │PM/ │Denumire│ │
│crt.│VPM*)│PM/VPM*)├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de intrare fizic/virtual.
──────────
    Anexez prezentei propunerea privind programul de transport aplicabil în cazul aprobării transferului.
    Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm ca, în situaţia aprobării cererii de transfer, să modificaţi în mod corespunzător nivelurile de capacitate rezervată prevăzute în contractul de transport nr. [se va completa cu numărul contractului de transport încheiat între UR care transferă şi OTS]/ să ne transmiteţi spre semnare contractul de transport aferent capacităţii de transport transferate [textul cu caractere italice se va insera în cererea de transfer în cazul solicitantului beneficiar de transfer care nu are un contract de transport încheiat cu OTS la data cererii de transfer].
    Justificarea acestui refuz de preluare a capacităţii oferite spre transfer constă în .............. [se vor enumera motivele].

┌──────────────────────┬───────────────┐
│UR care beneficiază de│Data: │
│transfer │............ │
│Reprezentant autorizat│Semnătura: │
│ │.......... │
└──────────────────────┴───────────────┘


    ANEXA 4

    (Anexa nr. 8^1 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    Cerere de transfer de capacitate în punctele de ieşire din SNT
    A. [această secţiune a cererii de transfer se va completa de către UR care doreşte să transfere capacitate de transport către alt UR]

    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între ........... [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .......... [se va completa data], în calitate de UR care transferă, solicit prin prezenta transferarea, începând cu data de ........... [se va completa data]/pentru perioada ............. [se va completa perioada pentru care se solicită transferul], către ............................... [numele/denumirea UR/solicitantului beneficiar de transfer] a următoarelor capacităţi de transport:

┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Cod │ │Capacitate oferită spre transfer (MWh/zi) │
│Nr. │SRM*)│Denumire│ │
│crt.│ │SRM*) ├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
──────────
    Din care următoarea capacitate cu alimentare de urgenţă întreruptibilă:

┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Cod │ │Capacitate oferită spre transfer (MWh/zi) │
│Nr. │SRM*)│Denumire│ │
│crt.│ │SRM*) ├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
──────────
    Anexez prezentei propunerea privind programul de transport aplicabil în cazul aprobării transferului.
    Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm ca, în situaţia aprobării cererii de transfer, să modificaţi în mod corespunzător nivelurile de capacitate rezervată prevăzute în contractul de transport nr. [se va completa cu numărul contractului de transport încheiat între UR care transferă şi OTS].
    Justificarea acestei cereri de transfer de capacitate constă în .............. [se vor enumera motivele].

┌───────────────────┬──────────────────┐
│UR care transferă │Data: ............│
│Reprezentant │Semnătura: │
│autorizat │.......... │
└───────────────────┴──────────────────┘

    B. [această secţiune a cererii de transfer se va completa de către UR/solicitantul beneficiar de transfer]
    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR/solicitantului], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între .............. [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .............[se va completa data] [textul cu caractere italice nu se va insera în cererea de transfer în cazul solicitantului beneficiar de transfer care nu are un contract de transport încheiat cu OTS la data cererii de transfer], în calitate de UR/solicitant care beneficiază de transfer,
    a) sunt de acord cu preluarea de la ............. [numele/denumirea UR care transferă] a următoarelor capacităţi de transport:


┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Cod │Denumire│Capacitate acceptată a fi transferată (MWh│
│crt.│SRM*)│SRM*) │/zi) │
│ │ │ ├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
──────────
    Din care următoarea capacitate cu alimentare de urgenţă întreruptibilă:

┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Cod │Denumire│Capacitate acceptată a fi transferată (MWh│
│crt.│SRM*)│SRM*) │/zi) │
│ │ │ ├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
──────────
    b) nu sunt de acord cu preluarea de la .......... [numele/denumirea UR care transferă] a următoarelor capacităţi de transport:

┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Cod │ │Capacitate refuzată la transfer (MWh/zi) │
│Nr. │SRM*)│Denumire│ │
│crt.│ │SRM*) ├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
──────────
    Din care următoarea capacitate cu alimentare de urgenţă întreruptibilă:

┌────┬─────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Cod │ │Capacitate refuzată la transfer (MWh/zi) │
│Nr. │SRM*)│Denumire│ │
│crt.│ │SRM*) ├─────────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Anuală │Trimestrială│Lunară │Zilnică │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼────────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[valoare]│[valoare] │[valoare]│[valoare]│
└────┴─────┴────────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
──────────
    Anexez prezentei propunerea privind programul de transport aplicabil în cazul aprobării transferului.
    Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm ca, în situaţia aprobării cererii de transfer, să modificaţi în mod corespunzător nivelurile de capacitate rezervată prevăzute în contractul de transport nr. [se va completa cu numărul contractului de transport încheiat între UR care transferă şi OTS]/să ne transmiteţi spre semnare contractul de transport aferent capacităţii de transport transferate [textul cu caractere italice se va insera în cererea de transfer în cazul solicitantului beneficiar de transfer care nu are un contract de transport încheiat cu OTS la data cererii de transfer].
    Justificarea acestui refuz de preluare a capacităţii oferite spre transfer constă în .............. [se vor enumera motivele].

┌──────────────────────┬───────────────┐
│UR care beneficiază de│Data: │
│transfer │............ │
│Reprezentant autorizat│Semnătura: │
│ │.......... │
└──────────────────────┴───────────────┘


    ANEXA 5

    (Anexa nr. 8^2 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    Cerere de transfer de capacitate la nivel de UR
    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între ........... [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .......... [se va completa data], solicit prin prezenta efectuarea transferului de capacitate între următoarele puncte de intrare/ieşire în/din SNT, începând cu data de ...........[se va completa data]/pentru perioada ............. [se va completa perioada pentru care se solicită transferul].
    Puncte de intrare

┌────┬──────────────┬──────────────┬───────────┬─────────────┐
│ │Punct de │Punct de │ │Tipul │
│ │intrare din │intrare în │ │capacităţii │
│ │care │care │ │transferate │
│Nr. │se transferă │se transferă │Capacitatea│(anuală, │
│crt.├─────┬────────┼─────┬────────┤transferată│trimestrială,│
│ │Cod │Denumire│Cod │Denumire│(MWh/zi) │lunară, │
│ │PM/ │PM/VPM*)│PM/ │PM/VPM*)│ │zilnică) │
│ │VPM*)│ │VPM*)│ │ │ │
├────┼─────┼────────┼─────┼────────┼───────────┼─────────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[cod]│[nume] │[valoare] │[tip │
│ │ │ │ │ │ │capacitate] │
└────┴─────┴────────┴─────┴────────┴───────────┴─────────────┘

──────────
    *) Punct de intrare fizic/virtual.
──────────
    Puncte de ieşire

┌────┬──────────────┬──────────────┬───────────┬─────────────┐
│ │Punct de │Punct de │ │Tipul │
│ │ieşire din │ieşire în care│ │capacităţii │
│Nr. │care │se transferă │Capacitatea│transferate │
│crt.│se transferă │ │transferată│(anuală, │
│ ├─────┬────────┼─────┬────────┤(MWh/zi) │trimestrială,│
│ │Cod │Denumire│Cod │Denumire│ │lunară, │
│ │SRM*)│SRM*) │SRM*)│SRM*) │ │zilnică) │
├────┼─────┼────────┼─────┼────────┼───────────┼─────────────┤
│1. │[cod]│[nume] │[cod]│[nume] │[valoare] │[tip │
│ │ │ │ │ │ │capacitate] │
└────┴─────┴────────┴─────┴────────┴───────────┴─────────────┘

──────────
    *) Punct de ieşire fizic.
──────────
    Anexez prezentei propunerea de modificare a programului de transport, aplicabilă în cazul aprobării transferului.
    Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm ca, în situaţia aprobării cererii de transfer, să modificaţi în mod corespunzător nivelurile de capacitate rezervată.
    Justificarea acestei cereri de transfer de capacitate constă în .............. [se vor enumera motivele].

┌───────────────────┬──────────────────┐
│UR solicitant │Data: ............│
│Reprezentant │Semnătura: │
│autorizat │.......... │
└───────────────────┴──────────────────┘


    ANEXA 6

    (Anexa nr. 13 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    Notificare în PVT a tranzacţiei aferente dezechilibrului prognozat
    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între ........... [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .......... [se va completa data], în calitate de UR care vinde gaze naturale, şi
    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între .............. [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .............[se va completa data], în calitate de UR care cumpără gaze naturale,
    notificăm prin prezenta realizarea tranzacţiei de vânzare-cumpărare a cantităţii de gaze naturale de ........... MWh pentru data de ........... [se va completa data] la preţul de ................ lei [se va completa preţul].

┌──────────────────┬───────────────────┐
│UR vânzător │UR cumpărător │
│Data: ............│Data: ............ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Reprezentant │Reprezentant │
│autorizat │autorizat │
│Semnătură: │Semnătură: │
│.......... │............ │
└──────────────────┴───────────────────┘


    ANEXA 7

    (Anexa nr. 14 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
    Notificare în PVT a tranzacţiei aferente FTG
    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între ........... [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .......... [se va completa data], în calitate de UR care transferă, şi
    Subsemnatul ............. [numele/denumirea şi datele de identificare ale UR], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între .............. [numele/denumirea UR] şi ............ [denumirea OTS] în data de .............[se va completa data], în calitate de UR beneficiar de transfer,
    notificăm prin prezenta realizarea tranzacţiei de vânzare-cumpărare a cantităţii de gaze naturale de ........... MWh pentru data de ........... [se va completa data] la preţul de ................ lei [se va completa preţul].

┌─────────────────┬────────────────────┐
│UR care transferă│UR beneficiar de │
│Data: │transfer │
│............ │Data: ............ │
├─────────────────┼────────────────────┤
│Reprezentant │Reprezentant │
│autorizat │autorizat │
│Semnătură: │Semnătură: │
│.......... │............ │
└─────────────────┴────────────────────┘


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016