Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 16 din 27 martie 2023  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 16 din 27 martie 2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 252 din 27 martie 2023
    Având în vedere prevederile art. 99 lit. b) şi c),art. 143 alin. (2) lit. b), art. 144, art. 175 alin. (1) şi alin. (2) lit. a) şi ale art. 179 alin. (2) lit. c) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. q) şi z) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 909 din 7 octombrie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 23, litera f^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f^1) data încetării contractului de furnizare încheiat între FA/FUI şi clientul final pentru locul de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, în situaţia prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. e);"

    2. La articolul 24 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) pe o durată de minimum 12 luni de la data preluării, în cazul locului de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, care ajunge în situaţia prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. e), acesta fiind preluat automat;"

    3. La articolul 25, alineatele (3)-(6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data comunicării deciziei de desemnare, FUI are obligaţia de a solicita fiecărui OSD cu care nu are încheiat un contract de distribuţie a gazelor naturale încheierea unui astfel de contract.
(4) În situaţia prevăzută la alin. (3), prin derogare de la regulamentul privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE, fiecare OSD are obligaţia de a acorda accesul FUI la SD în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării, prin încheierea unui contract de distribuţie a gazelor naturale pe durată nedeterminată, cu respectarea contractului-cadru de distribuţie a gazelor naturale aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE.
(5) Contractul de distribuţie a gazelor naturale prevăzut la alin. (4) produce efecte în perioada în care furnizorul care are şi calitatea de FUI asigură furnizarea gazelor naturale la locurile de consum ale clienţilor finali racordaţi în sistemul de distribuţie respectiv, indiferent dacă acestea beneficiază de furnizarea gazelor naturale în regim de UI sau în regim concurenţial.
(6) OSD are obligaţia menţinerii unor evidenţe distincte referitoare la locurile de consum pentru care FUI asigură furnizarea în regim de UI, respectiv la locurile de consum pentru care se asigură furnizarea în regim concurenţial, în scopul raportării distincte a acestora către FUI."

    4. La articolul 25, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) Contractul de distribuţie încheiat distinct între FUI şi OSD pentru locurile de consum la care se asigură furnizarea în regim de UI încetează de drept la data de 1 mai 2023, dată până la care OSD va realiza trecerea locurilor de consum respective în contractul de distribuţie încheiat cu furnizorul pentru locurile de consum la care se asigură furnizarea în regim concurenţial, cu excepţia situaţiei în care nu există un astfel de contract de distribuţie încheiat cu furnizorul, caz în care contractul de distribuţie încheiat distinct între FUI şi OSD rămâne în vigoare şi devine contract de distribuţie unic pentru locurile de consum la care se asigură furnizarea atât în regim de UI, cât şi în regim concurenţial."

    5. La articolul 28, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Clientul final poate înlătura opţiunea de a constitui o garanţie financiară prin plata în avans a consumului estimat de gaze naturale. În acest sens, clientul final solicită FUI, în scris, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data primirii solicitării prevăzute la alin. (1), opţiunea de plată în avans, cu precizarea cantităţii de gaze naturale estimate a fi consumată în perioada contractuală."

    6. După articolul 30 se introduce un nou articol, articolul 30^1, care va avea următorul cuprins:
    "ART. 30^1
    (1) În perioada desfăşurării activităţii de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, FUI are obligaţia de a notifica OR orice schimbare a elementelor de natură administrativă referitoare la un loc de consum preluat şi/sau client preluat, în termen de maximum 5 zile de la data primirii informaţiilor, iar OR are obligaţia de a opera modificarea respectivă.
    (2) Schimbarea elementelor de natură administrativă referitoare la un loc de consum preluat şi/sau client preluat nu are ca efect modificarea duratei de furnizare a gazelor naturale în regim de UI la locul de consum respectiv, stabilită conform prevederilor art. 24 alin. (2)."

    7. La articolul 37, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul apariţiei situaţiilor prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. e), FUI nominalizat să preia automat locul de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh este FUI care are costul cel mai mic la acea dată, stabilit de ANRE prin Clasamentul FUI prevăzut la art. 35 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, la încetarea contractului de furnizare, clientul declară că nu mai doreşte să consume gaze naturale la locul de consum respectiv, caz în care OR întrerupe alimentarea cu gaze naturale în conformitate cu prevederile legale în vigoare."

    8. La articolul 37^1, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 37^1
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 37 alin. (1), pentru perioada de aplicare a prevederilor schemei de sprijin, în cazul apariţiei situaţiilor prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. e), FUI care are obligaţia să preia locurile de consum, la solicitarea clientului final, este:
    a) FUI numit de ANRE conform prevederilor art. 37^2, pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale producătorilor de energie termică, denumiţi în continuare PET;
    b) FUI din luna calendaristică respectivă, stabilit de ANRE prin Clasamentul FUI prevăzut la art. 35^1 alin. (2), pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, altele decât cele prevăzute la lit. a).
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 37 alin. (2), pentru perioada de aplicare a prevederilor schemei de sprijin, în cazul apariţiei situaţiilor prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. e), FUI nominalizat să preia automat locul de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh este FUI din luna calendaristică respectivă, stabilit de ANRE prin Clasamentul FUI prevăzut la art. 35^1 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, la încetarea contractului de furnizare, clientul declară că nu mai doreşte să consume gaze naturale la locul de consum respectiv, caz în care OR întrerupe alimentarea cu gaze naturale în conformitate cu prevederile legale în vigoare."

    9. După articolul 37^1 se introduce un nou articol, articolul 37^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 37^2
    (1) Pe perioada aplicării schemei de sprijin, pentru perioade consecutive de 12 luni începând cu perioada 1 aprilie 2023-31 martie 2024, denumite în continuare «perioade de alocare», ANRE numeşte FUI, dintre cei desemnaţi, pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui PET pentru situaţia în care nu au asigurată furnizarea de gaze naturale pentru acoperirea necesarului de consum, integral sau parţial, în conformitate cu prevederile din anexa nr. 6.
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 24 alin. (2) lit. f), FUI numit de ANRE are obligaţia ca în perioada de alocare să asigure furnizarea gazelor naturale pentru locurile de consum ale PET repartizate acestuia de către ANRE, în intervalele de timp pentru care PET nu are asigurată furnizarea de gaze naturale pentru acoperirea necesarului de consum, integral sau parţial, pentru diferenţa de cantitate rămasă de acoperit.
    (3) FUI numit de ANRE stabileşte împreună cu PET repartizat intervalele de timp pentru care PET nu are asigurată furnizarea de gaze naturale pentru acoperirea necesarului de consum, integral sau parţial, precum şi diferenţa de cantitate rămasă de acoperit de către FUI.
    (4) FUI numit de ANRE are obligaţia de a notifica ANRE cu privire la intervalele de timp şi cantitatea pentru care va asigura PET furnizarea gazelor naturale în regim de UI, stabilite împreună cu acesta potrivit prevederilor alin. (3)."

    10. La articolul 39, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În cel mult o zi lucrătoare de la data primirii listei prevăzute la alin. (2), FUI are obligaţia de a solicita OSD în sistemul căruia sunt racordate locurile de consum ale clienţilor preluaţi includerea în mod corespunzător a acestora în contractul de distribuţie."

    11. La articolul 43, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cel mult o zi lucrătoare de la data primirii listei prevăzute la alin. (1), FUI are obligaţia de a solicita OSD în sistemul căruia sunt racordate locuri de consum ale clienţilor preluaţi includerea în mod corespunzător a acestora în contractul de distribuţie."

    12. La articolul 45, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cel mult o zi lucrătoare de la data primirii listei prevăzute la alin. (1), FUI are obligaţia de a solicita OSD în sistemul căruia sunt racordate locurile de consum ale clienţilor preluaţi includerea în mod corespunzător a acestora în contractul de distribuţie."

    13. La articolul 46, alineatele (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) În situaţia în care, pentru locul de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, clientul final nu îşi găseşte un furnizor până la data încetării contractului de furnizare încheiat cu FUI, acesta are dreptul să solicite oricărui FUI dintre cei desemnaţi de ANRE, inclusiv aceluiaşi FUI, să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim de UI, cu excepţia situaţiei în care nu sunt respectate prevederile art. 51 alin. (3).
(5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), pentru perioada de aplicare a prevederilor schemei de sprijin, în situaţia în care, pentru locul de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, clientul final nu îşi găseşte un furnizor până la data încetării contractului de furnizare încheiat cu FUI, acesta are dreptul să solicite FUI stabilit conform prevederilor art. 37^1 alin. (1) să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim de UI, cu excepţia situaţiei în care nu sunt respectate prevederile art. 51 alin. (3)."

    14. La articolul 47 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) includerii în mod corespunzător a locului de consum în contractul de distribuţie."

    15. La articolul 47, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) După primirea informaţiilor de la OR aferente locului de consum, FUI transmite clientului final contractul de furnizare în regim de UI în cel mult o zi lucrătoare, prin modalitatea aleasă de către client, cu precizarea termenului de maximum 5 zile lucrătoare pentru semnarea acestuia, şi, după caz, solicitarea de constituire a garanţiei financiare prevăzute la art. 28 alin. (1), cu precizarea termenului maxim de constituire prevăzut la art. 28 alin. (1^1) şi a posibilităţii clientului final de a opta pentru plata în avans.
(4) În situaţia neprimirii contractului de furnizare semnat şi, după caz, a neconstituirii garanţiei financiare, respectiv a neplăţii facturii de avans sau a facturii zilnice prevăzute la art. 28 de către clientul preluat, în cel mult o zi lucrătoare FUI informează OR în vederea întreruperii alimentării cu gaze naturale la locul de consum, corelativ cu eliminarea acestuia din contractul de distribuţie."

    16. La articolul 48^1, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 48^1
    (1) În situaţia prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. e), în cel mult două zile lucrătoare de la data încetării contractului de furnizare încheiat de clientul final pentru locul de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh cu FA/FUI, OR transmite FUI nominalizat conform prevederilor art. 37 alin. (2) lista locurilor de consum care nu mai au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3. OR nu include în listă locurile de consum pentru care nu sunt respectate prevederile art. 51 alin. (3) şi locurile de consum pentru care clientul declară că nu mai doreşte să consume gaze naturale, caz în care OR întrerupe alimentarea cu gaze naturale în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru perioada de aplicare a prevederilor schemei de sprijin, OR transmite FUI nominalizat conform prevederilor art. 37^1 alin. (2) lista locurilor de consum care nu mai au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3. OR nu include în listă locurile de consum pentru care nu sunt respectate prevederile art. 51 alin. (3) şi locurile de consum pentru care clientul declară că nu mai doreşte să consume gaze naturale, caz în care OR întrerupe alimentarea cu gaze naturale în conformitate cu prevederile legale în vigoare."

    17. La articolul 48^1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) În cel mult o zi lucrătoare de la data primirii listei locurilor de consum care nu mai au asigurată furnizarea gazelor naturale, FUI are obligaţia de a solicita OSD în sistemul căruia este racordat locul de consum al clientului final cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh includerea în mod corespunzător a acestuia în contractul de distribuţie."

    18. Articolul 48^3 se abrogă.
    19. La articolul 48^4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În cel mult o zi lucrătoare de la data primirii listei locurilor de consum care nu mai au asigurată furnizarea gazelor naturale, FUI are obligaţia de a solicita OSD în sistemul căruia este racordat locul de consum al clientului final includerea în mod corespunzător a acestuia în contractul de distribuţie."

    20. La articolul 49, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) FUI are obligaţia de a transmite clientului preluat informarea de preluare şi către OSD solicitarea de includere în mod corespunzător a acestuia în contractul de distribuţie, cu respectarea precizărilor din notificarea ANRE prevăzută la alin. (1)."

    21. La articolul 51, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Clientul preluat de către un FUI poate trece la un alt FUI doar după parcurgerea perioadei de furnizare prevăzute la art. 24 alin. (2) sau în situaţia în care FUI care l-a preluat pierde această calitate în perioada de furnizare."

    22. La articolul 58, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) La încetarea obligaţiei de asigurare a furnizării gazelor naturale în regim de UI, FUI solicită OR eliminarea locului de consum din contractul de distribuţie."

    23. Articolul 62 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 62
    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul regulament."

    24. În anexa nr. 2, la articolul 1, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Obiectul contractului îl reprezintă furnizarea gazelor naturale de către FUI pentru următorul/următoarele loc/locuri de consum al/ale clientului:"

    25. În anexa nr. 2, la articolul 9, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) transmite clientului un preaviz conţinând informaţii privind cauza care poate conduce la întreruperea furnizării gazelor naturale la locul de consum, data de la care FUI are dreptul să solicite OR întreruperea alimentării cu gaze naturale a locului de consum în cazul inacţiunii clientului, tariful aferent reluării alimentării cu gaze naturale la locul de consum pe care clientul va trebui să îl achite pentru reluarea furnizării. Preavizul de întrerupere a furnizării gazelor naturale pentru neachitarea facturii se transmite prin poştă/curier sau prin poştă electronică în cazul în care clientul a acceptat această modalitate de comunicare, cu cel puţin 15 zile înainte de data estimată pentru întrerupere în cazul locului de consum al clientului casnic, respectiv cu cel puţin 3 zile calendaristice în cazul locului de consum al clientului noncasnic;"

    26. Anexa nr. 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    ANEXA 5

    la regulament
    CERERE
    de preluare în regim de ultimă instanţă a locului de consum
    (Model de întocmire) Solicitantul(a), ................., cu domiciliul/sediul social în localitatea ...................., sectorul/judeţul ..........................., cod poştal ..............., str. .............................. nr. ......, bl. ......, sc. ...., et. ...., ap. ....., telefon ...................., e-mail ........................., în calitate de client [ ] casnic/[ ] noncasnic, solicit preluarea în regim de ultimă instanţă a locului de consum identificat prin codul locului de consum (CLC) ............................, situat în localitatea ........................, sectorul/judeţul ........................, cod poştal ................., str. .............................. nr. ......, bl. ......, sc. ...., et. ....., ap. ....., începând cu data de .................., ca urmare a încetării în data de .......................... a Contractului de furnizare a gazelor naturale nr. ........................, încheiat cu Societatea ................... .
    Motivul încetării contractului actual: ..........................
    Cantitatea de gaze naturale pe care estimez că o voi consuma la locul de consum în perioada de preluare de către furnizorul de ultimă instanţă este de ...................... MWh.
    Menţionez că la data prezentei cereri:
    • [ ] nu sunt/[ ] sunt parte într-un contract de furnizare a gazelor naturale;
    • [ ] nu am/[ ] am debite restante pentru consumul de gaze naturale;
    • [ ] nu sunt parte într-un contract de transport al gazelor naturale;
    • [ ] sunt parte într-un contract de transport al gazelor naturale încheiat cu Societatea .............................;
    • [ ] nu sunt parte într-un contract de distribuţie a gazelor naturale;
    • [ ] sunt parte într-un contract de distribuţie a gazelor naturale încheiat cu Societatea ......................... .
    Prin prezenta cerere declar că sunt de acord cu încheierea cu Societatea .................................. a unui contract de furnizare, cu respectarea contractului-cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanţă şi la preţul de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanţă stabilit de către FUI în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    Modalitatea de transmitere de către FUI a contractului de furnizare este ........................... .
    Anexez prezentei cereri următoarele documente:
    - actul de identitate/certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (copie);
    – declaraţia pe propria răspundere a solicitantului:
    (i) privind deţinerea unui drept locativ, cu precizarea calităţii sale (proprietar/coproprietar, unic moştenitor, comoştenitor, soţ, chiriaş, beneficiar rentă viageră etc.);
    (ii) privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spaţiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedeşte contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declaraţiei, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanţă, cât şi prin acord tacit.
    [ ] Declar pe propria răspundere că documentele în copie prezentate pentru încheierea contractului de furnizare sunt conforme cu originalele.
    Numele şi prenumele .....................
    În calitate de: [ ] solicitant, în nume propriu/[ ] împuternicit/[ ] reprezentant legal
    Semnătura .....................
    Data ....................."

    27. După anexa nr. 5 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 6, cu următorul cuprins:
    "    ANEXA 6

    la regulament
    Modalitatea de numire a FUI pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh
    ale fiecărui PET pentru situaţia în care nu au asigurată furnizarea de gaze naturale
    pentru acoperirea necesarului de consum, integral sau parţial, în perioada aplicării schemei de sprijin 1. Numirea FUI pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui producător de energie termică, pentru situaţia în care nu au asigurată furnizarea de gaze naturale pentru acoperirea necesarului de consum, integral sau parţial, în perioada aplicării schemei de sprijin, se realizează de către ANRE distinct pentru perioade consecutive de 12 luni, începând cu perioada 1 aprilie 2023 - 31 martie 2024, denumite în continuare «perioade de alocare».
    2. La solicitarea ANRE, PET transmit autorităţii următoarele date aferente perioadei de alocare:
    a) necesarul de consum al locurilor de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, defalcat pe fiecare loc de consum în parte; începând cu cea de a doua perioadă de alocare, în situaţia în care necesarul de consum estimat transmis diferă cu mai mult de +/- 5% faţă de consumul mediu al unei perioade similare din ultimii doi ani, ANRE va solicita PET reconsiderarea necesarului sau motivarea creşterii/diminuării acestuia;
    b) cantităţile de gaze naturale contractate sau estimate a fi contractate, dacă este cazul, defalcate pe fiecare loc de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, furnizorii şi perioadele de derulare a contractelor respective.
    3. Datele şi informaţiile primite de la PET se centralizează şi se determină cantitatea totală de gaze naturale estimată pentru acoperirea de către FUI a necesarului de consum al PET pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh în perioada de alocare, prin diferenţa dintre valorile de la pct. 2 lit. a) şi valorile de la pct. 2 lit. b).
    4. Se determină cantitatea totală de gaze naturale furnizată în regim concurenţial clienţilor finali de către fiecare dintre furnizorii desemnaţi FUI într-o perioadă anterioară de 12 luni consecutive, similară perioadei de alocare, pe baza datelor transmise de către furnizori la ANRE pentru întocmirea rapoartelor privind rezultatele monitorizării pieţei de gaze naturale.
    5. Pe baza datelor prevăzute la pct. 4 se determină ponderea (%) cantităţii de gaze naturale furnizate în regim concurenţial clienţilor finali de către fiecare furnizor desemnat FUI în cantitatea totală de gaze naturale furnizată în regim concurenţial clienţilor finali de către toţi furnizorii desemnaţi FUI.
    6. Pe baza ponderii obţinute conform pct. 5, ANRE repartizează proporţional fiecărui FUI cantitatea totală estimată a fi furnizată PET de către acesta în perioada de alocare, astfel încât aceasta să fie aproximativ egală cu cantitatea determinată pentru fiecare FUI conform pct. 3.
    7. ANRE va repartiza la FUI locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale PET, urmărind, în măsura în care este posibil, următoarele principii:
    a) disponibilitatea de preluare exprimată de către unul/mai mulţi FUI, la solicitarea ANRE, este prioritară la repartizare;
    b) în situaţia în care unul/mai mulţi FUI îşi exprimă disponibilitatea de a prelua suplimentar unul sau mai multe locuri de consum ale PET şi astfel se depăşeşte cantitatea repartizată de ANRE, cantităţile repartizate celorlalţi FUI se diminuează corespunzător;
    c) repartizarea tuturor locurilor de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale unui PET la acelaşi FUI;
    d) repartizarea locurilor de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale unui PET la un FUI cu care acesta a avut/are relaţii contractuale.
    8. ANRE transmite către FUI, OR şi PET o informare de numire a FUI pentru perioada de alocare, prin care notifică repartizarea locului/locurilor de consum al/ale PET pentru situaţia în care nu are/nu au asigurată furnizarea de gaze naturale pentru acoperirea necesarului de consum, integral sau parţial, în perioada de alocare, în vederea preluării în intervalele de timp pentru care PET solicită preluarea.
    9. În cazul apariţiei, ulterior repartizării de către ANRE, a unui loc de consum nou cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh al unui PET deja repartizat care nu are asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio altă sursă sau pentru care sursele nu acoperă întregul necesar de consum, în cel mai scurt timp după identificarea situaţiei, locul de consum în cauză va fi preluat pentru perioada rămasă din perioada de alocare de către un FUI stabilit de ANRE dintre furnizorii desemnaţi FUI, în urma unei analize care are la bază necesarul de consum estimat al respectivului loc de consum, precum şi principiile prevăzute la pct. 7.
    10. În cazul apariţiei, ulterior repartizării de către ANRE, a unui PET nou cu unul sau mai multe locuri de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, care nu are/au asigurată furnizarea gazelor naturale sau pentru care sursele nu acoperă întregul necesar de consum, în cel mai scurt timp după identificarea situaţiei, locul/locurile de consum în cauză va/vor fi preluat/preluate pentru perioada rămasă din perioada de alocare de către FUI stabilit/stabiliţi de ANRE dintre furnizorii desemnaţi FUI, în urma unei analize care va avea în vedere şi următoarele aspecte, fără însă a se limita la acestea:
    a) necesarul de consum estimat al locului/locurilor de consum;
    b) capabilitatea financiară a FUI, analizând valoarea vânzărilor din perioada anterioară de 12 luni consecutive, începând cu ultima lună pentru care au fost transmise date la ANRE pentru întocmirea rapoartelor privind rezultatele monitorizării pieţei de gaze naturale;
    c) cantităţile de gaze naturale repartizate FUI în vederea acoperirii consumului locurilor de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale PET şi cantităţile de gaze naturale efectiv furnizate de către FUI, până la momentul analizei, în vederea acoperirii consumului locurilor de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale PET;
    d) principiile prevăzute la pct. 7 lit. a)-c).
    11. FUI, OR şi PET vor respecta următoarele termene şi condiţii:
    a) în cel mult o zi lucrătoare de la data primirii informării de numire a FUI pentru perioada de alocare, FUI comunică cu PET repartizat pentru stabilirea intervalului/intervalelor de timp din cadrul perioadei de alocare pentru care sursele nu acoperă întregul necesar de consum al locului/locurilor de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, precum şi a cantităţii necesare de acoperit de către FUI pentru acestea şi, după caz, se iniţiază procesul de preluare prin transmiterea unei cereri de preluare în regim de UI conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la regulament;
    b) la apariţia pe parcursul perioadei de alocare a unei situaţii în care PET nu are asigurată furnizarea gazelor naturale sau pentru care sursele nu acoperă întregul necesar de consum al locului/locurilor de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, în vederea preluării, acesta transmite FUI numit de ANRE o cerere de preluare în regim de UI conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la regulament, cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterior datei de încetare a contractului de furnizare cu FA/FUI;
    c) prin derogare de la lit. b), în vederea preluării începând cu data de 1 aprilie 2023, PET transmite FUI cererea de preluare cu cel puţin o zi lucrătoare anterior datei de încetare a contractului de furnizare cu FA/FUI;
    d) PET are obligaţia de a notifica FUI numit de ANRE, în cel mai scurt timp posibil, cu privire la apariţia oricărei modificări a situaţiei privind acoperirea necesarului de consum estimat (spre exemplu, renunţarea la FUI, încheierea de contracte noi cu furnizorii de pe piaţa concurenţială sau cu producătorii, cantităţile de gaze înmagazinate etc.), survenită pe parcursul perioadei de alocare;
    e) după primirea cererii de preluare din partea PET, FUI şi OR aplică prevederile art. 47, coroborate cu prevederile art. 28 din regulament;
    f) OR trebuie să pună la dispoziţia FUI orice alte date sau documente aferente PET sau locurilor de consum repartizate, care îi sunt necesare îndeplinirii obligaţiilor conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
    g) după primirea informării de numire a FUI pentru perioada de alocare, în vederea acoperirii riscului de neplată de către PET a contravalorii gazelor naturale furnizate în regim de UI, FUI are dreptul de a solicita o singură dată pentru fiecare interval de timp din cadrul perioadei de alocare, înainte de începerea furnizării gazelor naturale în regim de UI la locurile de consum preluate ale PET, constituirea unei garanţii financiare pentru fiecare loc de consum preluat, calculată în conformitate cu prevederile art. 28 din regulament;
    h) în cazul în care FUI execută garanţia depusă pentru motiv de neplată, PET are obligaţia reîntregirii sumei iniţiale în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la notificarea primită de la FUI cu privire la executarea garanţiei;
    i) regularizarea sumei plătite în avans pentru o lună de livrare se realizează prin factura aferentă consumului înregistrat din aceeaşi lună de livrare. În cazul în care suma plătită în avans nu acoperă valoarea facturii aferente consumului înregistrat în luna de livrare, diferenţa este plătită de către PET la data scadentă a facturii. În cazul în care suma plătită în avans este mai mare decât valoarea facturii lunii de livrare, diferenţa va fi compensată în contul facturii următoare, cu excepţia situaţiei în care PET solicită returnarea acestei diferenţe, furnizorul având obligaţia să o plătească în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data solicitării;
    j) ultima factură a unui interval de timp din perioada de alocare, în care s-a asigurat furnizarea gazelor naturale în regim de UI, va regulariza toate obligaţiile de plată din intervalul de timp respectiv. În termen de maximum 10 zile calendaristice de la data achitării de către PET a tuturor obligaţiilor de plată aferente perioadei de alocare, garanţia financiară se restituie PET conform referinţelor bancare comunicate FUI de către acesta."



    ART. II
    Furnizorii, operatorii economici, titulari de licenţe de operare, şi clienţii finali de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Mircea Man

    Bucureşti, 27 martie 2023.
    Nr. 16.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016