Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 159 din 4 iulie 2006  privind aprobarea Normei pentru siguranta alimentelor care stabileste procedurile la importul si exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si controlului pentru siguranta alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 159 din 4 iulie 2006 privind aprobarea Normei pentru siguranta alimentelor care stabileste procedurile la importul si exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si controlului pentru siguranta alimentelor

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 711 din 18 august 2006

Vãzând Referatul de aprobare nr. 40.753 din 30 mai 2006, întocmit de Direcţia generalã siguranţa alimentelor,
în baza <>Legii nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Norma pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimalã supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Institutele centrale de profil, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, punctele de inspecţie la frontierã, autoritãţile vamale implicate şi operatorii implicaţi în derularea operaţiunilor comerciale de import-export vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 38/2006 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimalã supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 6 martie 2006.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatiş Cheţan

Bucureşti, 4 iulie 2006.
Nr. 159.

ANEXĂ

NORMĂ PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimalã supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor

CAP. I
Definiţii

ART. 1
În scopul prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) produse alimentare de origine nonanimalã - vegetale şi produse vegetale: legume, inclusiv cartofi şi sfeclã de zahãr, fructe proaspete sau conservate, seminţe de leguminoase, oleaginoase, seminţe pentru bãuturi şi dulciuri, cereale boabe, produse din cereale, condimente, alimente procesate, altele decât cele de origine animalã, grãsimile şi uleiurile de origine vegetalã, bãuturi alcoolice şi nonalcoolice, guma de mestecat şi orice altã substanţã, inclusiv apa, încorporate intenţionat în alimente în timpul producerii, pregãtirii sau tratãrii acestora, suplimentele nutritive;
b) certificat de sãnãtate - document emis de o autoritate competentã din ţara exportatoare a produsului importat, care atestã cã produsul alimentar de origine nonanimalã este conform cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare din ţara de destinaţie;
c) post de inspecţie la frontierã - post organizat în orice aeroport, port, punct feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, aprobat de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor centralã, în care se efectueazã inspecţii şi controale asupra produselor de origine nonanimalã;
d) inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu atribuţiuni de control conform fişei postului, aşa cum este prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 31 ianuarie 2006;
e) controlul documentelor - examinarea de cãtre inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a certificatelor de sãnãtate, precum şi a altor documente ce însoţesc un transport;
f) controlul identitãţii - controlul conformitãţii transportului cu informaţiile din documentele însoţitoare, efectuat de cãtre inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a se asigura cã documentele însoţitoare corespund cu marfa transportatã;
g) controlul fizic - controlul efectuat de cãtre inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asupra produselor de origine nonanimalã, care poate include prelevarea de probe în vederea efectuãrii testelor de laborator;
h) condiţii de import - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimalã supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor ce urmeazã a fi importate în România;
i) condiţii speciale la importul de produse de origine nonanimalã - cerinţe privind siguranţa alimentelor, stabilite de legislaţia naţionalã în vigoare pentru anumite produse de origine nonanimalã, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmeazã a fi importate în România;
j) transport de produse importate - lot de produse de origine nonanimalã de acelaşi tip, înscrise în acelaşi certificat sau în alt document prevãzut de legislaţia privind siguranţa alimentelor, încãrcat în acelaşi mijloc de transport, provenind din aceeaşi ţarã sau regiune a unei ţãri şi pentru care se întocmeşte acelaşi document vamal la import;
k) mijloc de transport - acele pãrţi ale autovehiculelor rutiere, vehiculelor pe şinã şi avioanelor, precum şi calele vaselor, destinate transporturilor de bunuri, şi containerele pentru transportul aerian, terestru sau naval încãrcate cu produse de origine nonanimalã din aceeaşi categorie, cu aceeaşi origine şi acoperite de acelaşi document la import;
l) documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã - documentul care însoţeşte transportul de produse alimentare de origine nonanimalã pânã la destinaţia finalã şi care este compus din partea A, completatã de operator, şi din partea B, care va fi completatã de cãtre inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la punctul de inspecţie la frontierã;
m) aplicaţia TRAFFIC - sistem informatic pentru monitorizarea operaţiunilor de import al produselor de origine nonanimalã supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor şi a produselor de origine nonanimalã pentru care se impun condiţii speciale la import;
n) organizaţii - persoanele juridice înregistrate şi autorizate pentru desfãşurarea activitãţilor specifice, definite conform <>art. 2 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care vor fi înregistrate în cadrul aplicaţiei TRAFFIC şi care apar în cadrul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã provenite din import, în calitate de importatori, exportatori, destinatari sau destinaţie finalã;
o) operatori economici - reprezentanţii unor organizaţii care sunt împuterniciţi de cãtre acestea pentru a înregistra documente de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã; operatorii economici sunt înregistraţi în cadrul aplicaţiei şi sunt validaţi de cãtre direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

CAP. II
Dispoziţii generale

ART. 2
(1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se pot derula operaţiunile de import şi export pentru produsele alimentare de origine nonanimalã prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor.
(2) Importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor se efectueazã numai în condiţiile stabilite de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(3) Transporturile de produse alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor sunt acceptate la import şi export numai dacã sunt respectate cerinţele prezentei norme şi dacã îndeplinesc cerinţele prevãzute de reglementãrile naţionale şi internaţionale în vigoare.
(4) Importul de produse alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor se efectueazã prin posturile de inspecţie la frontierã aprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin decizia inspectorilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la respectivele posturi, în conformitate cu prevederile prezentei norme pentru siguranţa alimentelor.
(5) În vederea efectuãrii importului de produse alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, cât şi al celor pentru care se impun condiţii speciale la import în conformitate cu legislaţia în vigoare, cuprinse în anexa nr. 1 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, organizaţiile trebuie sã solicite compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti înscrierea în lista cuprinzând organizaţiile şi operatorii acestora care sunt înregistraţi pentru efectuarea operaţiunilor de import.
(6) Înregistrarea în lista întocmitã de compartimentele/ serviciile privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti se realizeazã în baza datelor furnizate de cãtre operator privind activitãţile pe care le desfãşoarã conform înregistrãrii în baza <>Legii nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. III
Obligaţiile organizaţiilor şi operatorilor acestora în derularea operaţiunilor de import de produse de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

ART. 3
(1) Organizaţiile vor desemna un reprezentant care va înregistra detaliile organizaţiei în cadrul sistemului TRAFFIC. Organizaţia va fi validatã de direcţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza cãreia este înregistratã organizaţia. De asemenea, toţi operatorii economici ai organizaţiilor se vor înregistra în cadrul sistemului TRAFFIC.
(2) Importatorii vor informa partenerii externi asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor stabilite de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor din România ce trebuie respectate pentru derularea importurilor.
(3) Pentru importurile de produse alimentare de origine nonanimalã prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, importatorul trebuie sã notifice la postul de inspecţie la frontierã date complete privind transportul, într-un interval de 24 de ore înaintea sosirii transportului la postul de inspecţie la frontierã pe unde urmeazã sã se desfãşoare importul.
(4) Notificarea importului la postul de inspecţie la frontiera de intrare se realizeazã prin completarea şi transmiterea electronicã a pãrţii A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã de cãtre un operator economic al organizaţiei importatoare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor. Importatorii vor rãspunde de corectitudinea completãrii datelor înscrise în partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã.
(5) Fiecare transport de produse importate trebuie sã fie însoţit pânã la destinaţie de originalul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, completat conform anexei nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, semnat şi parafat de inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la postul de inspecţie la frontiera de intrare.
(6) Originalul documentului de intrare a produselor de origine nonanimalã trebuie sã fie prezentat autoritãţii vamale de cãtre importator/reprezentantul organizaţiei importatoare.
(7) Importatorul are obligaţia de a achita tariful stabilit pentru controlul fiecãrui transport de produse alimentare de origine nonanimalã importate.
(8) În cazul în care produsele importate sunt prevãzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, aprobat anual prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, importatorii trebuie sã informeze inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigurã supravegherea privind siguranţa alimentelor a depozitului de destinaţie, despre data şi ora posibile ale sosirii transporturilor, în vederea efectuãrii controalelor la destinaţie, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor.
(9) Punerea pe piaţã a produselor importate prevãzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor se va realiza doar dupã ce deţinãtorul mãrfii face dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, prin prezentarea rezultatelor prelevãrilor oficiale de probe, a analizelor pentru produsele importate şi a conformitãţii acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare.
ART. 4
(1) În cazul produselor alimentare de origine nonanimalã pentru care se impun condiţii speciale la import în conformitate cu legislaţia în vigoare, importatorii, persoane fizice sau juridice, au urmãtoarele obligaţii:
a) sã respecte prevederile art. 3 alin. (1), (3), (4), (6), (7);
b) sã informeze partenerii externi asupra condiţiilor speciale care se impun anumitor produse de origine nonanimalã, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind siguranţa alimentelor, ce trebuie respectate pentru derularea importurilor;
c) sã prezinte inspectorilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontiera de intrare documentele solicitate, respectiv certificatul de sãnãtate şi raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
d) sã se asigure cã transportul de produse importate este însoţit de originalul documentului de intrare a produselor de origine nonanimalã, conform modelului din anexa nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, şi de certificatul de sãnãtate şi documentele însoţitoare, în copii, cu menţiunea "Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la postul de inspecţie la frontiera de intrare.
(2) În cazul în care condiţiile speciale la importul de produse de origine nonanimalã sunt îndeplinite ca urmare a controalelor privind siguranţa alimentelor la postul de inspecţie la frontierã, importatorii trebuie sã informeze inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/ serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigurã supravegherea privind siguranţa alimentelor a depozitului de destinaţie, despre data şi ora posibile ale sosirii transporturilor, în vederea efectuãrii controalelor la destinaţie, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor.
(3) La sosirea mãrfii în depozitul de destinaţie înscris în documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, importatorii/deţinãtorii de depozite de destinaţie trebuie:
a) sã prezinte la sosirea transportului la locul de destinaţie inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, în raza cãreia se aflã locul de destinaţie, documentele însoţitoare, respectiv certificatul de sãnãtate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare şi documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã;
b) sã permitã inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în raza cãreia se aflã locul de destinaţie, accesul pentru realizarea prelevãrii de probe;
c) sã pãstreze contraprobele;
d) sã respecte orice alte obligaţii stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv cele legate de plata cheltuielilor pentru analizele de laborator.

CAP. IV
Obligaţiile ce revin organizaţiilor şi operatorilor acestora pentru derularea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

ART. 5
Pentru efectuarea operaţiunilor de export de produse alimentare de origine nonanimalã, operatorii trebuie sã solicite informaţiile necesare asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor, stabilite prin legislaţia ţãrii importatoare, înainte de începerea derulãrii acestor operaţiuni.
ART. 6
Exportatorii, persoane fizice sau juridice, care urmeazã sã efectueze export de produse alimentare de origine nonanimalã comunicã cu 48 de ore înainte de data efectuãrii exportului compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, prin notã telefonicã, fax sau e-mail, intenţia de a efectua export şi menţioneazã urmãtoarele:
a) data efectuãrii exportului;
b) unitatea/depozitul din care urmeazã sã se efectueze exportul;
c) tipul produselor alimentare de origine nonanimalã;
d) cantitatea produselor alimentare de origine nonanimalã;
e) destinaţia;
f) postul de inspecţie la frontierã prin care se va efectua exportul.
ART. 7
În cazul în care autoritãţile din ţara de destinaţie solicitã un certificat care sã ateste cã produsul ce urmeazã sã fie exportat respectã condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, exportatorul are obligaţia sã prezinte inspectorilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în raza cãreia sunt situaţi, modelul de certificat solicitat de ţara de destinaţie, precum şi rezultatele analizelor efectuate şi solicitate de ţara de destinaţie.

CAP. V
Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi ale inspectorilor Autoritãţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã, privind importul şi exportul produselor alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

SECŢIUNEA 1
Pentru import

1. Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor din posturile de inspecţie la frontierã

ART. 8
(1) Inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã prin care se deruleazã operaţiunea de import a produselor alimentare de origine nonanimalã au obligaţia de a verifica partea A a documentului de intrare a produselor de origine nonanimalã, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, completatã de cãtre importator/reprezentantul acestuia la fiecare transport, cu informaţiile din documentele care însoţesc transportul şi de a solicita dovada achitãrii tarifului stabilit pentru controlul produselor importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Dupã primirea documentelor de la alin. (1) inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã efectueazã controlul identitãţii şi controlul fizic, dupã caz, la 10% din transporturile de produse de origine nonanimalã sosite în posturile de inspecţie la frontierã, în funcţie de factorii de risc acest procent putând fi depãşit, dar nu mai mult de 20% din transporturi.
(3) În cazul în care inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã constatã neconformitãţi privind siguranţa alimentelor în urma controalelor efectuate la produsele de origine nonanimalã importate, solicitã inspectorului din cadrul direcţiei judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe raza cãreia se aflã postul de inspecţie la frontiera de intrare a produsului sã ia decizii în conformitate cu legislaţia în vigoare privind siguranţa alimentelor.
(4) În cazul în care toate condiţiile de intrare în ţarã sunt îndeplinite, inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã au urmãtoarele atribuţii:
a) completeazã partea B a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, care, împreunã cu partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, va fi transmisã electronic serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie. În cazul produselor importate care au destinaţii diferite, se va întocmi un document de intrare separat pentru fiecare destinaţie;
b) elibereazã importatorului/reprezentantului acestuia documentul prezentat în anexa nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor; originalul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã prevãzut în anexa nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor însoţeşte transportul de produse importate pânã la depozitul de destinaţie, o copie a acestui document pãstrându-se la postul de inspecţie la frontierã;
c) înregistreazã şi îndosariazã importurile de produse alimentare de origine nonanimalã pentru fiecare transport;
d) notificã toate importurile de produse de origine nonanimalã înregistrate la postul de inspecţie la frontierã serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie, prin transmiterea electronicã a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor.
(5) În cazul transporturilor mai mari de 100 de tone, inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã informeazã despre sosirea transportului şi solicitã deplasarea directorului executiv pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe raza cãreia se aflã postul de inspecţie la frontierã de intrare a produsului sau a înlocuitorului legal al acestuia, pentru a-şi da avizul la importul acestor produse de origine nonanimalã.
ART. 9
(1) În cazul în care se deruleazã operaţiuni de import al produselor de origine nonanimalã în condiţii speciale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã au obligaţia sã verifice urmãtoarele:
a) certificatul de sãnãtate, eliberat de un reprezentant al instituţiei abilitate din ţara exportatoare, în original, obligatoriu în limba românã şi într-o altã limbã de circulaţie internaţionalã;
b) raportul însoţitor, cuprinzând rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare;
c) conformitatea ştampilelor aplicate cu cele de pe certificatele oficiale care identificã ţara şi firma exportatoare;
d) sigiliile mijloacelor de transport;
e) conformitatea datelor înscrise în documentele însoţitoare cu produsul importat;
f) dovada achitãrii tarifului stabilit conform legislaţiei specifice.
(2) Certificatul de sãnãtate şi documentele însoţitoare în original se vor reţine în frontierã, iar copiile acestora, cu menţiunea "Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã, vor însoţi transportul pânã la destinaţie.
(3) Dacã inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã constatã neconformitãţi în urma controlului efectuat, interzic intrarea în ţarã a transporturilor respective.
(4) Transporturile respinse sunt notificate Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform anexei nr. 3 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor.
(5) În cazul în care toate condiţiile de intrare în ţarã sunt îndeplinite, inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã completeazã partea B a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, care, împreunã cu partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, va fi transmisã electronic serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate.

2. Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti

ART. 10
(1) În baza solicitãrii organizaţiilor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia sã punã la dispoziţia acestora toate informaţiile necesare referitoare la cadrul legal prin care se poate desfãşura importul de produse alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, cuprinse în anexa nr. 1 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, dupã cum urmeazã:
a) lista cuprinzând posturile de inspecţie la frontierã aprobate, precizându-se adresa, telefonul, faxul şi numele inspectorilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã;
b) adresa web-site-ului aplicaţiei TRAFFIC;
c) condiţiile privind siguranţa alimentelor, pe care trebuie sã le îndeplineascã produsele de origine nonanimalã ce fac obiectul importului.
(2) Serviciile/compartimentele pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor valida organizaţiile înregistrate în cadrul sistemului TRAFFIC. Dupã validare vor transmite un mesaj prin e-mail, prin care vor înştiinţa validarea înregistrãrii.
(3) Inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a pãstra copiile documentelor de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, de a înregistra şi îndosaria documentele primite cu privire la importurile de produse alimentare de origine nonanimalã.
(4) În cazul în care produsele alimentare de origine nonanimalã importate conţin organisme modificate genetic, inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia înregistrãrii şi urmãririi separat a importatorilor de astfel de produse.
(5) În cazul în care produsele importate sunt prevãzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate au urmãtoarele obligaţii:
a) solicitã deţinãtorului mãrfii sã facã dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, a contaminãrii radioactive pentru produsele importate, prin prezentarea rezultatelor prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor, şi verificã conformitatea acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare;
b) în funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobã sau resping punerea pe piaţã a produselor importate, astfel încât produsele sã nu prezinte risc pentru sãnãtatea populaţiei.
ART. 11
În cazul în care transportul nu a ajuns la destinaţia finalã în 5 zile lucrãtoare de la data posibilã anunţatã ca sosire, inspectorul serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, utilizator al aplicaţiei TRAFFIC, va bloca accesul firmei importatoare la aplicaţie, astfel încât aceasta sã nu mai poatã crea sau utiliza documente de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã. La a treia blocare a firmei respective se va interzice firmei importatoare sã mai efectueze operaţiuni de import timp de un an.
ART. 12
(1) În cazul în care se deruleazã operaţiuni de import, în condiţii speciale, al anumitor produse de origine nonanimalã în conformitate cu legislaţia în vigoare, la solicitarea organizaţiilor, inspectorii serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia sã punã la dispoziţie acestora toate informaţiile necesare referitoare la cadrul legal prin care se poate desfãşura importul, dupã cum urmeazã:
a) informaţiile conform prevederilor art. 9 alin. (1) lit. a) şi b);
b) listele cuprinzând ţãrile sau regiuni ale unei ţãri pentru care se impun condiţii speciale la importul anumitor produse de origine nonanimalã, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
c) condiţiile speciale pe care trebuie sã le îndeplineascã anumite produse de origine nonanimalã la import;
d) modelele de certificate de sãnãtate care trebuie sã însoţeascã transporturile de produse importate în condiţii speciale, cât şi tipul analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare.
(2) La sosirea transportului la depozitul de destinaţie inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au urmãtoarele obligaţii:
a) sã se deplaseze la depozitul de destinaţie, unde se descarcã produsele importate, pentru a verifica urmãtoarele: certificatul de sãnãtate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, conformitatea specificaţiilor din documente cu produsul importat, concordanţa dintre codurile de pe certificat, raportul însoţitor şi cele de pe ambalaje;
b) sã preleveze probe şi contraprobe pentru examenul de laborator, conform procedurilor stabilite prin legislaţia în vigoare;
c) sã sigileze, sã eticheteze probele şi sã sigileze marfa importatã din depozit pânã la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator; pe etichetã se va menţiona un cod reprezentând numãrul de înregistrare din registrul de probe prelevate;
d) sã întocmeascã un proces-verbal de prelevare de probe, conform anexei nr. 4 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor, şi o cerere de analizã cuprinzând analizele solicitate laboratorului, conform anexei nr. 5 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor; probele care se transmit laboratorului specializat vor fi însoţite de procesul-verbal semnat de cãtre inspectorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de cãtre agentul economic, precum şi de cererea de analizã, conform anexei nr. 5 la prezenta normã pentru siguranţa alimentelor;
e) sã urmãreascã realizarea examenelor de laborator;
f) sã reţinã, sã îndosarieze şi sã arhiveze documentele întocmite, pe o duratã de minimum 3 ani.
(3) În funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobã sau resping punerea pe piaţã a produselor importate, astfel încât produsele sã nu prezinte risc pentru sãnãtatea populaţiei.
(4) În cazul în care probele nu sunt corespunzãtoare, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iau urmãtoarele mãsuri:
a) interzic agentului economic importator/distribuitor punerea pe piaţã a produselor importate;
b) notificã neconformitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

SECŢIUNEA a 2-a
Pentru export

1. Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor din posturile de inspecţie la frontierã

ART. 13
Inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã prin care se deruleazã operaţiunea de export a produselor alimentare de origine nonanimalã au obligaţia de a verifica documentele, conform legislaţiei în vigoare.

2. Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti

ART. 14
În cazul în care autoritãţile din ţara de destinaţie solicitã un certificat care sã ateste cã produsul ce urmeazã sã fie exportat respectã condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, verificã rezultatele analizelor efectuate de laboratoarele specializate şi elibereazã un certificat conform modelului solicitat de autoritãţile ţãrii importatoare.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 15
(1) În raport cu evoluţia situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau interzice, dupã caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import şi export de produse de origine nonanimalã cu impact asupra sãnãtãţii publice şi care sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
(2) În situaţia în care se constatã cã un transport de produse de origine nonanimalã supus supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de inspecţie la frontierã sau la unitatea de destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, agentul economic trebuie sã ia mãsurile necesare pentru distrugerea sau, dupã caz, retragerea produselor neconforme şi sã suporte costurile aferente.
(3) În situaţia de la alin. (2), agentul economic trebuie sã facã dovada, cãtre inspectorii compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cã mãsurile pentru distrugerea sau, dupã caz, retragerea produselor neconforme au fost luate.
(4) În vederea aplicãrii unitare a prevederilor prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor poate emite dispoziţii sau ghiduri de aplicare.
ART. 16
În cazul notificãrilor primite de la Uniunea Europeanã, în mod direct, prin sistemul rapid de alertã pentru alimente şi furaje (RASFF-Rapid Alert System for Food and Feed) sau prin intermediul misiunilor diplomatice, agenţii economici au obligaţia sã respecte cerinţele de la art. 15 alin. (2) şi (3).

ANEXA 1
-------
la norma pentru siguranţa alimentelor
--------------------------------------


Lista produselor de origine nonanimala supuse supravegherii la import


┌──────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ Pozitia │ │ │
│ tarifara │ │ Pozitia │
│ a produselor │ Denumirea produsului │ tarifara a │
│supravegheate │ │ produselor │
│ la import*) │ │ exceptate**)│
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.01 │Cartofi, in stare proaspata sau refrigerata │ 0701.10.00 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.02 │Tomate, in stare proaspata sau refrigerata │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.03 │Ceapa, hasma, usturoi, praz si alte legume │ │
│ │aliacee, in stare proaspata sau refrigerata │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.04 │Varza, conopida, varza creata, gulii si produse │ │
│ │comestibile similare din genul Brassica, in │ │
│ │stare proaspata sau refrigerate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.05 │Salata verde (Lactuca sativa) si cicoare │ │
│ │(Cichorium spp.), in stare proaspata sau │ │
│ │refrigerata: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.06 │Morcovi, napi, sfecla rosie pentru salata, │ │
│ │barba-caprei, telina de radacina, ridichi si │ │
│ │radacinoase comestibile similare, in stare │ │
│ │proaspata sau refrigerata: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.07 │Castraveti si cornison, in stare proaspata sau │ │
│ │refrigerata: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.08 │Legume cu pastaie, curatate sau nu de pastai, in │ │
│ │stare proaspata sau refrigerata: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.09 │Alte legume, in stare proaspata sau refrigerata: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.10 │Legume, nefierte sau fierte in apa sau in abur, │ │
│ │congelate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.11 │Legume conservate provizoriu (de exemplu cu gaz │ │
│ │sulfuros, in saramura, in apa sulfuroasa sau in │ │
│ │alte solutii care asigura provizoriu conservarea │ │
│ │lor), dar improprii consumului alimentar in │ │
│ │aceasta stare: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.12 │Legume uscate altele decat cu pastai, chiar │ │
│ │taiate felii sau bucati sau chiar sfaramate sau │ │
│ │pulverizate, dar nepreparate altfel: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.13 │Legume cu pastai uscate, curatate de pastai, │ │
│ │chiar decorticate sau sfaramate: │ 0713.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 0713.33.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 0713.90.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.14 │Radacini de manioc, de arorut sau de orchis, napi│ │
│ │porcesti, batate si radacini si tuberculi simi- │ │
│ │lari, cu continut ridicat de amidon sau inulina, │ │
│ │proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, │ │
│ │chiar taiate in bucati sau aglomerate sub forma │ │
│ │de pelete; miez de sagotier: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.01 │Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, │ │
│ │proaspete sau uscate, chiar decojite sau fara │ │
│ │pielita: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.02 │Alte fructe cu coaja, proaspete sau uscate, chiar│ │
│ │decojite sau fara pielita: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.03 │Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca │ │
│ │(plantains), proaspete sau uscate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.04 │Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango │ │
│ │si mangustan, proaspete sau uscate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.05 │Citrice, proaspete sau uscate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.06 │Struguri, proaspeti sau uscati: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.07 │Pepeni (inclusiv pepeni verzi) si Papaya, │ │
│ │proaspeti: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.08 │Mere, pere si gutui, proaspete: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.09 │Caise, cirese, visine, piersici inclusiv piersici│ │
│ │fara puf si nectarine, prune si porumbe, │ │
│ │proaspete: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.10 │Alte fructe, proaspete: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.11 │Fructe, fierte sau nu in apa sau in abur, │ │
│ │congelate, chiar cu adaos de zahar sau alti │ │
│ │indulcitori: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.12 │Fructe conservate provizoriu de exemplu cu │ │
│ │ajutorul gazului sulfuros, in saramura, in apa │ │
│ │sulfurata sau prin adaugare de alte substante │ │
│ │care asigura provizoriu conservarea lor, dar │ │
│ │improprii alimentatiei in aceasta stare; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.13 │Fructe uscate, altele decat cele de la pozitiile │ │
│ │08.01 pana la 08.06; amestecuri de fructe │ │
│ │uscate sau de fructe cu coaja de la acest Capitol: │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.14 │Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni │ │
│ │verzi), proaspete, congelate, uscate, prezentate │ │
│ │in apa sarata, sulfurate sau cu adaos de alte │ │
│ │substante care asigura provizoriu conservarea lor│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.01 │Cafea, chiar prajita sau decafeinizata; coji si │ │
│ │pelicule de cafea; inlocuitori de cafea continand│ │
│ │cafea, indiferent de proportiile amestecului: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.02 │Ceai, chiar aromatizat; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.03 │Mate │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.04 │Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum│ │
│ │sau din genul Pimenta, uscat sau macinat sau │ │
│ │pulverizat │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.06 │Scortisoara si flori de scortisoara: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.07 │Cuisoare (fructe intregi, cuisoare si codite) │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.08 │Nucsoara, condiment din coaja uscata a nucsoarei │ │
│ │si cardamorn: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.09 │Seminte de anason, de badian, de marar, de │ │
│ │coriandru, de chimen sau de chimion; bace de │ │
│ │ienupar: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.10 │Ghimbir,sofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin,│ │
│ │curry si alte mirodenii: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.01 │Grau si meslin (amestec de grau cu secara in │ │
│ │proportie de doi la unu); │ 1001.90.10 │
│ │ │ 1001.90.91 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.02 │Secara │ 1002.00.00 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.03 │Orz; │ 1003.00.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.04 │Ovaz │ 1004.00.00 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.05 │Porumb; │ 1005.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.06 │Orez; │ 1006.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.08 │Hrisca, mei, seminte de iarba-canarasului │ │
│ │(Phalaris Canariensis); alte cereale │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.01 │Faina de grau sau de meslin: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.02 │Faina de cereale, altele decat de grau sau de │ │
│ │meslin: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.03 │Crupe, gris si aglomerate sub forma de pelete, │ │
│ │din cereale: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.04 │Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu │ │
│ │decojite, presate, sub forma de fulgi, lustruite,│ │
│ │taiate sau zdrobite), cu exceptia orezului de la │ │
│ │pozitia 10.06; germeni de cereale, intregi, │ │
│ │presati, sub forma de fulgi sau zdrobiti: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.05 │Faina, gris, pudra, fulgi, granule si aglomerate │ │
│ │sub forma de pelete, din cartofi; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.06 │Faina, gris si pudra din legume cu pastaie │ │
│ │uscate, de la pozitia 07.13, din Sago sau din │ │
│ │radacini sau tuberculi de la pozitia 07.14 si din│ │
│ │produsele de la Capitolul 8; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.07 │Malt prajit; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.08 │Amidon si fecule; inulina: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.09 │Gluten de grau; chiar uscat │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.01 │Boabe de soia, chiar sfaramate: │ 1201.00.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.02 │Arahide, neprajite si nici altfel preparate │ │
│ │termic, chiar decorticate sau sfaramate: │ 1202.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.03 │Copra │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.06 │Seminte de floarea-soarelui, chiar sfaramate; │ 1206.00.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.07 │Alte fructe si seminte oleaginoase, chiar │ │
│ │sfaramate: │ 1207.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.20 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.30 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.40.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.50.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.60.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.91.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.99.20 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.99.91 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.08 │Faina si gris din fructe si seminte oleaginoase, │ │
│ │altele decat cele de mustar: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.10 │Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar │ │
│ │sfaramate, macinate sau sub forma de pudra sau │ │
│ │pelete; lupulina: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.12 │Roscove, alge, sfecla de zahar si trestie de │ │
│ │zahar, proaspete, refrigerate, congelate sau │ │
│ │uscate, chiar pulverizate; samburi si miez de │ │
│ │samburi de fructe si alte produse vegetale │ │
│ │(inclusiv radacini de cicoare neprajite din │ │
│ │varietatea Cichorium intybus sativum) destinate │ │
│ │in principal alimentatiei umane, nedenumite si │ │
│ │necuprinse in alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 13.02 │Seve si extracte vegetale; substante pectice, │ │
│ │pectinati si pectati; agar-agar si alte │ 1302.11.00 │
│ │mucilagii si agenti de marire a vascozitatii, │ 1302.19.91 │
│ │derivate din produse vegetale, chiar modificate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.07 │Ulei de soia si fractiunile lui, chiar rafinate, │ │
│ │dar nemodificate chimic: │ 1507.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1507.90.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.08 │Ulei de arahide si fractiunile acestuia, chiar │ │
│ │rafinate, dar nemodificate chimic: │ 1508.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1508.90.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.09 │Ulei de masline si fractiunile lui, chiar │ │
│ │rafinate, dar nemodificate chimic: │ 1509.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.12 │Ulei de floarea-soarelui, de sofran sau de bumbac│ │
│ │si fractiunile lor, chiar rafinate, dar nemodi- │ 1512.11.10 │
│ │ficate chimic: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1512.19.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1512.21 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1512.29.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.13 │Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de │ │
│ │palmier sau de babassu si fractiunile lor, chiar │ 1513.11.10 │
│ │rafinate, dar nemodificate chimic: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1513.19.30 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1513.21 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1513.29 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.15 │Ulei de porumb si fractiunile lui: │ │
│ │ -Ulei brut │ 1515.21.10 │
│ │ -Altele │ 1515.29.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.17 │Margarina; amestecuri sau preparate alimentare │ │
│ │din grasimi sau din uleiuri animale sau vegetale │ │
│ │sau din fractiuni ale diferitelor grasimi sau │ │
│ │uleiuri din acest Capitol, altele decat grasimile│ │
│ │si uleiurile alimentare si fractiunile acestora │ │
│ │de la pozitia 15.16; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.01 │Zahar din trestie sau din sfecla si zaharoza │ │
│ │chimic pura, in stare solida; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.02 │Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza│ 17.02.10 si │
│ │si fructoza (levuloza), chimic pure, in stare │ ale altor │
│ │solida; siropuri de zahar la care nu s-au adaugat│ produse │
│ │aromatizanti sau coloranti; inlocuitori de miere,│ conform │
│ │chiar amestecati cu miere naturala; zaharuri si │ordinului 122│
│ │melase caramelizate: │ /23.XI.2005 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.03 │Melase rezultate din extractia sau rafinarea │ │
│ │zaharului; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.04 │Produse zaharoase fara cacao inclusiv ciocolata │ │
│ │alba: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.01 │Cacao boabe si sparturi de boabe de cacao, brute │ │
│ │sau prajite │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.02 │Coji, pelicule (pielite) si alte resturi de cacao│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.03 │Pasta de cacao, chiar degresata: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.04 │Unt, grasime si ulei de cacao │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.O5 │Pudra de cacao, fara adaos de zahar sau alti │ │
│ │indulcitori │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.06 │Ciocolata si alte preparate alimentare care │ │
│ │contin cacao: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.01 │Extracte de malt; preparate alimentare din faina,│ │
│ │crupe, gris, amidon, fecule sau extracte de malt,│ │
│ │care nu contin cacao sau care contin cacao intr-o│ │
│ │proportie de sub 40% din greutate, calculata pe o│ │
│ │baza complet degresata, nedenumite si necuprinse │ │
│ │in alta parte; preparate alimentare din produsele│ │
│ │de la pozitiile de la 04.01 pana la 04.04, care │ │
│ │nu contin cacao sau care contin cacao intr-o │ │
│ │proportie sub 5% din greutatea calculata pe o │ │
│ │baza complet degresata, nedenumite si necuprinse │ │
│ │in alta parte; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.02 │Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu │ │
│ │carne sau cu alte substante) sau chiar altfel │ 1902.11.00 │
│ │preparate, cum ar fi: spaghete, macaroane, fidea,│ │
│ │lazane, gnochi, ravioli, caneloni, cuscus, chiar │ │
│ │preparat: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1902.20.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1902.20.30 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.03 │Tapioca si inlocuitorii sai preparati din fecule,│ │
│ │sub forma de fulgi, granule, bobite, particule │ │
│ │rezultate din cernere sau alte forme similare │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.04 │Produse pe baza de cereale obtinute prin expandare │
│ │sau prajire (de exemplu corn flakes); cereale │ │
│ │(altele decat porumbul), sub forma de boabe sau │ │
│ │sub forma de fulgi ori de alte graunte preparate │ │
│ │(cu exceptia fainei, crupelor si a grisului), │ │
│ │prefierte sau altfel preparate, nedenumite si │ │
│ │necuprinse in alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.05 │Produse de brutarie, de patiserie si biscuiti │ │
│ │chiar cu adaos de cacao; hostii, casete goale de │ │
│ │tipul celor utilizate pentru medicamente,prescuri, │
│ │paste uscate din faina, din amidon sau din fecule│ │
│ │in foi produse similare; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.01 │Legume, fructe si alte parti comestibile de │ │
│ │plante, preparate sau conservate in otet sau │ │
│ │acid acetic: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.02 │Tomate preparate sau conservate altfel decat in │ │
│ │otet sau acid acetic: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.03 │Ciuperci si trufe preparate sau conservate altfel│ │
│ │decat in otet sau acid acetic; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.04 │Alte legume preparate sau conservate altfel decat│ │
│ │in otet sau acid acetic, congelate, altele decat │ │
│ │produsele de la pozitia 20.06: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.05 │Alte legume preparate sau conservate altfel decat│ │
│ │in otet sau acid acetic, necongelate, altele │ │
│ │decat produsele de la pozitia 20.06: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.06 │Legume, fructe, coji de fructe si alte parti de │ │
│ │plante, confiate(uscate,glasate sau cristalizate)│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.07 │Dulceturi, jeleuri, marmelade, paste si piureuri │ │
│ │de fructe, obtinute prin fierbere, cu sau fara │ │
│ │adaos de zahar sau de alti indulcitori: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.08 │Fructe si alte parti comestibile de plante, altfel │
│ │preparate sau conservate, cu sau fara adaos de │ │
│ │zahar sau de alti indulcitori sau de alcool, │ │
│ │nedenumite si necuprinse in alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.09 │Sucuri de fructe (inclusiv mustul de struguri) si│ │
│ │sucuri de legume, nefermentate, fara adaos de │ │
│ │alcool, cu sau fara adaos de zahar sau de alti │ │
│ │indulcitori │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.01 │Extracte, esente si concentrate de cafea, de ceai│ │
│ │sau de mate si preparate pe baza de aceste produse │
│ │sau pe baza de cafea, de ceai sau de mate; cicoare │
│ │prajita si alti inlocuitori prajiti de cafea si │ │
│ │extractele, esentele si concentratele lor: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.02 │Drojdii (active sau inactive); alte microorganisme │
│ │monocelulare moarte (cu exceptia vaccinurilor de │ │
│ │la pozitia 30.02); praf de copt preparat: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.03 │Preparate pentru sosuri si sosuri preparate; │ │
│ │condimente si produse de asezonare amestecate; │ │
│ │faina de mustar si mustar preparat: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.04 │Preparate pentru supe, ciorbe sau supe crema; │altor pro- │
│ │supe, ciorbe sau supe crema preparate; preparate │duse conform │
│ │alimentare compuse omogenizate: │ordinului │
│ │ │122/23.XI. │
│ │ │ 2005 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.06 │Preparate alimentare nedenumite si necuprinse in │ │
│ │alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.01 │Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artifi-│ │
│ │ciale si apele gazificate care nu contin zahar sau │
│ │alti indulcitori si nici aromatizante; gheata si │ │
│ │zapada: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.02 │Ape, inclusiv ape minerale si ape gazificate, │ │
│ │care contin zahar sau alti indulcitori sau aroma-│ 22.90.91 │
│ │tizate si alte bauturi nealcoolice, excluzand │ │
│ │sucurile de fructe sau de legume de la pozitia │ │
│ │20.09: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 22.90.95 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 22.90.99 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.03 │Bere fabricata din malt: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.04 │Vinuri din struguri proaspeti, inclusiv vinurile │ │
│ │imbogatite cu alcool; must din struguri, altul │ │
│ │decat cel de la pozitia 20.09: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.05 │Vermuturi si alte vinuri din struguri proaspeti, │ │
│ │aromatizate cu plante sau substante aromatice: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.06 │Alte bauturi fermentate(de exemplu cidru de mere,│ │
│ │cidru de pere, hidromel); amestecuri de bauturi │ │
│ │fermentate si amestecuri de bauturi fermentate si│ │
│ │bauturi nealcoolice, nedenumite si necuprinse in │ │
│ │alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.07 │Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic │ │
│ │volumic de minimum 80%; alcool etilic si alte │ │
│ │distilate denaturate, de orice concentratie: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.08 │Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic │ │
│ │volumic sub 80%; distilate, rachiuri, lichioruri │ │
│ │si alte bauturi spirtoase: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.09 │Otet comestibil si inlocuitori de otet comestibil│ │
│ │obtinuti din acid acetic; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 23.02 │Tarate, sparturi si alte reziduuri, aglomerate │ │
│ │sub forma de pelete, provenite din macinarea, │ │
│ │presarea, cernerea sau din alte procedee de │ │
│ │prelucrare a cerealelor sau plantelor leguminoase│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 23.03 │Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului │ │
│ │si reziduuri similare, pulpa de sfecla de zahar, │ │
│ │resturi rezultate din prelucrarea trestiei de │ │
│ │zahar si alte deseuri rezultate de la fabricarea │ │
│ │zaharului, depuneri si deseuri rezultate de la │ │
│ │fabricarea berii sau de la distilare, chiar │ │
│ │aglomerate sub forma de pelete: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 23.06 │Turte si alte reziduuri solide, chiar macinate │ │
│ │sau aglomerate sub forma de pelete, rezultate din│ │
│ │extractia grasimilor sau uleiurilor vegetale, │ │
│ │altele decat cele de la pozitia 23.04 sau 23.05: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 25 01 │Sare inclusiv sare de masa si sare denaturata │ │
│ │si clorura de sodiu pura, chiar sub forma de │ 25.01.00.51 │
│ │solutie apoasa sau cu adaos de agenti antiaglo- │ │
│ │meranti sau agenti care asigura o buna fluiditate; │
│ │apa de mare: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 35.04. │Peptone si derivatii lor; alte substante proteice│ │
│ │si derivatii lor, nedenumite si necuprinse in │ │
│ │alta parte; │ │
└──────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘



---------
* Se includ toate pozitiile tarifare ale fiecarui cod de 4 cifre daca nu sunt mentionate ca exceptii in coloana 3.
** Pozitiile tarifare exceptate de la codurile mentionate in coloana 1.


ANEXA 2
-------
la norma pentru siguranta alimentelor
------------------------------------

DOCUMENT DE INTRARE
a produselor alimentare de origine nonanimala




┌───┬───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│A. │1. Expeditor/Exportator │ 2. Numar de referinta..... │
├───┤ │ │
│ │Nume │ PIF de intrare │
│ │ │ │
│ │Adrea │ │
│ │ ├──────────────────────────────────────┤
│ │Cod postal │ 4. Importator │
│In │ │ │
│for│Tara Cod ISO │ Nume │
│ma ├───────────────────────────────────┤ │
│tii│3. Destinatar │ Adresa │
│ │ │ │
│cu │ Nume │ Cod posal │
│ │ │ │
│pri│ Adresa │ Tara Cod ISO │
│vi │ ├──────────────────────────────────────┤
│re │Cod postal │ 6. Documente insotitoare │
│ │ │ │
│la │Tara Cod ISO │ 6.1. Certificat de sanatate │
│ ├───────────────────────────────────┤ Nr: │
│lo │5. Adresa depozitului de destinatie│ Data: │
│tul│ │ │
│ │Nume │ 6.2 Raportul analizelor de laborator │
│pre│ │ Nr: │
│zen│Adresa │ Data: │
│tat│ │ │
│ │Cod postal │ 6.3 Alte documente │
│ │ │ │
│ │Tara Cod ISO │ │
│ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │7.Denumirea produsului │ 8. Acest produs contine organisme │
│ │ │ modificate genetic │
│ │ │ [] Da [] Nu │
│ │ ├──────────────────────────────────────┤
│ │ │ 9. Utilizarea produsului pentru │
│ │ │ consum uman │
│ │ │ [] Da [] Nu │
│ │ ├──────────────────────────────────────┤
│ │ │10.Mijloc de transport │
│ │ │ │
│ │ │ Avion []Vas[]Vagon[]Vehicul[]Altele[]│
│ │ │ tren rutier │
│ │7.1 Cod tarifar vamal │ Identificare │
│ │ │ │
│ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │11.Numarul si natura coletelor │ 12. Declarant/reprezentant │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │11.1 Greutate bruta │ Locul si data declararii │
│ │ │ │
│ │11.2 Greutate neta │ │
│ │ │ Semnatura │
│ │ │ │
├───┼───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│B. │13. Control documentului │ 14. Control identitate │
│ │ │ │
│ │ []Neefec- []Satis- []Nesatis- │ []Neefec- []Satis- []Nesatis- │
│ │ tuat facator facator │ tuat facator facator │
├───┼───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │15. Control fizic │ 16. Teste de laborator efectuate │
│Con│ │ │
│troa []Neefec- []Satis- []Nesatis- │ [] Da [] Nu │
│le │ tuat facator facator │ │
│ ├───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤
│e │17. Decizie finala [] Accept [] Refuz │
│fec├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│tua│18. Identificarea completa a PIF-ului de Data: │
│te │ intrare si stampila oficiala: │
│ │ │
│in │ │
│ │ Numele si prenumele inspectorului oficial: Semnatura: │
│PIF│ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │19. Observatii - Rezervat pentru inspectorul Autoritatii Nationale │
│ │ Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Punctul │
│ │ de Inspectie la Frontiera: │
└───┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
--------
la norma pentru siguranta alimentelor
--------------------------------------

NOTIFICARE DE RESPINGERE
Nr. ......../.................



┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Exportator │ Destinatar │
│ Denumirea firmei exportatoare: │ Denumirea firmei importatoare: │
│ │ │
│ Adresa: │ Adresa: │
│ │ │
│ Tara de origine/provenienta: │ Locul de destinatie: │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ Transport │ Identificarea transportului │
│ Mod de transport: │ Tipul documentului: │
│ │ Certificat*): Da [] Nu [] │
│ Numar mijloc de transport: │ Raportul insotitor*): Da [] Nu [] │
│ │ │
│ PIF: │ Numar document: │
│ │ │
│ │ Tara si locul eliberarii: │
│ │ │
│ │ Data eliberarii: │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ Descrierea partii respinse: │ Cauzele respingerii: │
│ Denumirea produsului: │ Nonconformitate documentara*): │
│ │ Da [] Nu [] │
│ Codul tarifar vamal: │ │
│ │ Alte cauze (de precizat): │
│ Natura coletelor: │ │
│ │ │
│ Numarul coletelor: │ │
│ │ │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ Masuri luate │ Intocmit │
│ │ │
│ Returnare*): Da [] Nu [] │ Numele si prenumele inspectorului: │
│ │ │
│ │ Data: │
│ │ │
│ │ Stampila: │
│ │ │
│ │ PIF: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘


*) Se bifeaza casuta corespunzatoare.



ANEXA 4
-------
la norma pentru siguranta alimentelor
--------------------------------------


PROCES-VERBAL
nr. ...... din ..........
de prelevare a probelor in vederea efectuarii analizelor de laborator
- Siguranta alimentelor -

Subsemnatul ........., in calitate de inspector al Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ..........,
atest ca in ziua de ......., ora ....., s-a realizat prelevarea de probe
in vederea efectuarii analizelor de laborator, in conformitate cu
legislatia in vigoare, dintr-un lot de ......., in cantitate de ........ .
Datele de identificare a lotului: ............................ .
Cantitatea de probe prelevate a fost de ........................ .
Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic ........, cu
sediul in ........., inmatriculat la Oficiul registrului comertului ......
sub nr. ......, codul fiscal ........, reprezentat de domnul/doamna .......,
nascut/nascuta la data de ........ in localitatea ......., judetul/sectorul
..........., domiciliat/domiciliata in localitatea ..........., str. ......
nr. ..., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judetul/sectorul ......, cu resedinta
in ......, legitimat/legitimata cu actul de identitate ...... seria ....
nr. ......, eliberat de ......... la data de ....... .
Mentiuni: ...............................................................
.........................................................................


Inspectorul Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor,

Reprezentantul agentului economic,
................................


ANEXA 5
-------
la norma pentru siguranta alimentelor
--------------------------------------

CERERE DE ANALIZA
pentru probele prelevate conform procesului-verbal


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. Catre laboratorul │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ 2. Informatii expediere │ Destinatarul raspunsului │
│ Expeditor proba: │ Adresa: │
│ Adresa: │ │
│ Tel./Fax: │ Tel./Fax: │
│ E-mail: │ │
│ Data expedierii probei: │ │
│ │ │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 3. Informatii probe │
│ Denumirea produsului: │
│ │
│ Tipul produsului*): [] primar [] procesat │
│ │
│ Tratamente fitosanitare*): [] da [] nu │
│ │
│ Origine*): [] productie autohtona [] import [] export │
│ │
│ Codul de prelevare probe: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 4. Natura probei*) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] fructe proaspete [] fructe nucifere [] fructe uscate │
│ [] legume proaspete [] seminte oleaginoase [] altele (de precizat) │
│ [] cartofi [] seminte de leguminoase │
│ [] cereale boabe [] condimente │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 5. Analize solicitate │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 6. Numele si semnatura expeditorului │
│ │
│ 7. Stampila unitatii │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


*) Se bifeaza casuta corespunzatoare.


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016