Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 157 din 15 decembrie 2014  pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 157 din 15 decembrie 2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 927 din 19 decembrie 2014

    Având în vedere prevederile art. 22 alin. (2) lit. d), ale art. 75 alin. (1) lit. c), art. 79 alin. (3), alin. (4) lit. d) şi alin. (6) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la clienţii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 82/2013, cu modificările ulterioare,
    în temeiul art. 5 alin. (1) lit. b) şi al art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

    ART. 1
    (1) Se aprobă tarifele reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) În calculul valorii facturii se utilizează tarifele în forma publicată în anexa nr. 1, cu patru zecimale. Rotunjirea la unitatea monetară minimă (banul) se realizează la valoarea facturii, înainte de aplicarea TVA.
    ART. 2
    La tariful casnic, de tip monom, pe tranşe de putere (CTP), încadrarea clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate în tranşele de putere se face pe baza puterii maxime contractate.
    ART. 3
    Clienţii casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate pot să opteze pentru oricare dintre tarifele reglementate corespunzătoare categoriei din care fac parte, cu excepţia tarifului de tip social (CS) care se aplică exclusiv clienţilor finali prevăzuţi la art. 6.
    ART. 4
    Trecerea de la un tip de tarif reglementat la un alt tip de tarif reglementat este permisă în următoarele cazuri:
    a) după 12 luni calendaristice de la ultima schimbare a tipului de tarif, cu excepţia clienţilor casnici care optează pentru trecerea la tarif social sau care trebuie să treacă de la tarif social la un alt tip de tarif, în condiţiile reglementărilor în vigoare;
    b) la apariţia unor noi tipuri de tarife, chiar dacă de la ultima schimbare a tipului de tarif nu au trecut 12 luni calendaristice;
    c) la desfiinţarea tipului de tarif aplicat clientului.
    ART. 5
    Zonele orare utilizate la tarifare sunt prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 6
    (1) Tariful CS se aplică exclusiv pentru consumul realizat de clienţii casnici care solicită aplicarea acestui tarif pentru locul de consum de la domiciliul acestora şi care au, conform documentaţiei anexate solicitării, un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie stabilit prin actele normative în vigoare.
    (2) În cazul aplicării tarifului CS, consumul din perioada de facturare se alocă succesiv pe trei tranşe, şi anume:
    a) în prima tranşă se consideră 2 kWh/zi pentru fiecare zi a perioadei de facturare;
    b) în a doua tranşă se consideră 1 kWh/zi suplimentar faţă de prima tranşă, pentru fiecare zi a perioadei de facturare;
    c) în a treia tranşă diferenţa între consumul realizat şi consumul inclus în tranşele anterioare.
    (3) Consumul aferent fiecărei tranşe a tarifului social se facturează:
    - la tariful reglementat, pentru cantitatea de energie electrică aferentă procentului de achiziţie din piaţa reglementată, corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici;
    - la tariful CPC (componenta de piaţă concurenţială), pentru cantitatea de energie electrică aferentă procentului de achiziţie din piaţa concurenţială corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici.
    (4) Clienţilor casnici care au optat pentru tariful CS şi care beneficiază de ajutor pentru încălzirea cu energie electrică a locuinţei în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobată prin Legea nr. 92/2012, cu modificările şi completările ulterioare, li se aplică tariful casnic, de tip monom, cu rezervare (CR), prevăzut în anexa nr. 1, pentru energia electrică consumată în perioada pentru care beneficiază de acest ajutor.
    (5) Prin derogare de la dispoziţiile alin. (4), clienţilor casnici care solicită în scris furnizorilor de ultimă instanţă menţinerea tarifului CS li se aplică acest tip de tarif şi pentru perioada în care primesc ajutor pentru încălzirea cu energie electrică a locuinţei.
    ART. 7
    (1) La tariful casnic, de tip monom, cu consum inclus (CI), valoarea abonamentului din facturile emise clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate se calculează ca produs dintre valoarea zilnică a abonamentului, procentul de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi numărul de zile din perioada de facturare. Valoarea abonamentului zilnic include valoarea componentei zilnice de rezervare şi contravaloarea unei cantităţi zilnice de energie electrică egală cu produsul dintre cantitatea de energie electrică de 1 kWh şi procentul de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici.
    (2) Cantitatea de energie electrică cuprinsă în abonament şi neconsumată în perioada de facturare nu se reportează.
    ART. 8
    La tarifele de tip monom, monom cu rezervare şi monom diferenţiat cu rezervare prevăzute în anexa nr. 1, valoarea componentei de rezervare din facturile emise clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate se calculează ca produs dintre preţul de rezervare corespunzător tarifului reglementat aplicabil, procentul de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi numărul de zile din perioada de facturare.
    ART. 9
    Clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, furnizorii de ultimă instanţă aplică tariful de energie electrică activă denumit "Componenta de piaţă concurenţială" (tarif CPC), calculat pe baza Metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la clienţii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
    ART. 10
    În facturile emise clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, valoarea componentei de energie se calculează ca sumă dintre:
    a) produsul dintre preţul de energie corespunzător tarifului reglementat aplicabil prevăzut în anexa nr. 1, procentul de achiziţie din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi cantitatea totală de energie electrică consumată în perioada de facturare;
    b) produsul dintre tariful CPC, procentul de achiziţie din piaţa concurenţială corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi cantitatea totală de energie electrică consumată în perioada de facturare.
    ART. 11
    Prevederile prezentului ordin referitoare la aplicarea tarifului CPC completează contractul-cadru de furnizare la tarife reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă acestor clienţi.
    ART. 12
    Valoarea calculată conform prevederilor art. 10 lit. b) se evidenţiază separat în facturile emise clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate.
    ART. 13
    Tarifele reglementate prevăzute în anexa nr. 1 şi tariful CPC nu includ: costul certificatelor verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, accizele stabilite conform legii şi taxa pe valoarea adăugată. Aceste taxe vor fi evidenţiate distinct în factură şi vor fi incluse în suma totală de plată.
    ART. 14
    Furnizorii de ultimă instanţă duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc aplicarea acestuia.
    ART. 15
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2015.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 57/2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 488 din 1 iulie 2014.

                 Preşedintele Autorităţii Naţionale
                de Reglementare în Domeniul Energiei,
                         Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 15 decembrie 2014.
    Nr. 157.

    ANEXA 1

              TARIFE REGLEMENTATE DE ENERGIE ELECTRICĂ
             aplicate de furnizorii de ultimă instanţă
                  clienţilor casnici care nu şi-au
                 exercitat dreptul de eligibilitate

                 - Valabile de la 1 ianuarie 2015 -

    1. Tarife pentru contoare cu plata postconsum


┌─────────────────┬──────────────────────────┬─────────┬────────────────┬────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ │ Tarif CS - │Tarif CD │ Tarif CR - de │ Tarif CR2 - de tip monom │ Tarif CR3 - de tip monom cu │
│ │ de tip social │- de tip │ tip monom cu │ cu rezervare, diferenţiat │ rezervare, diferenţiat pe │
│ │ │ monom │ rezervare │ pe două zone orare │ trei zone orare │
│ ├────────┬────────┬────────┼─────────┼──────┬─────────┼────────┬─────────┬─────────┼──────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│ Nivel │Tranşa I│ Tranşa │ Tranşa │ Preţ │Preţ │ Preţ │ Preţ │ Preţ │ Preţ │Preţ │ Preţ │ Preţ │ Preţ │
│ de tensiune │(lei/kWh│ a II-a │ a III-a│ energie │rezer-│ energie │ rezer- │ energie │ energie │rezer-│ energie │ energie │ energie │
│ │ şi │(lei/kWh│(lei/kWh│(lei/kWh)│vare │(lei/kWh)│ vare │ în zona │ în zona │vare │ în zona │ în zona │ în zona │
│ │abonat) │ şi │ şi │ │(lei/ │ │(lei/zi)│ de zi │ de │(lei/ │ de vârf │ normală │ de gol │
│ │ │ abonat)│ abonat)│ │ zi) │ │ │(lei/kWh)│noapte*1)│ zi) │(lei/kWh)│(lei/kWh)│(lei/kWh)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │(lei/kWh)│ │ │ │ │
├─────────────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼──────┼─────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
├─────────────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼──────┼─────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Joasă tensiune │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(0-1 kV inclusiv)│ 0,2065 │ 0,4956 │ 0,9770 │ 0,4956 │0,1787│ 0,3716 │ 0,1787 │ 0,5920 │ 0,1925 │0,1787│ 0,8396 │ 0,4679 │ 0,2201 │
├─────────────────┼────────┴────────┴────────┼─────────┼──────┼─────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Medie tensiune │ - │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(1-110 kV │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│exclusiv) │ │ 0,3854 │0,1787│ 0,2889 │ 0,1787 │ 0,4679 │ 0,1514 │0,1787│ 0,6607 │ 0,3716 │ 0,1651 │
└─────────────────┴──────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴────────┴─────────┴─────────┴──────┴─────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *1) Preţul se aplică şi pentru perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 07,00.
──────────

    2. Tarif CI - de tip monom cu consum inclus

 ┌────────────────────────────┬────────────┬──────────────┐
 │ Nivel de tensiune │ Abonament │ Preţ energie │
 │ │ (lei/zi) │ (lei/kWh) │
 ├────────────────────────────┼────────────┼──────────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │
 ├────────────────────────────┼────────────┼──────────────┤
 │Joasă tensiune │ │ │
 │(0-1 kV inclusiv) │ 0,5133 │ 0,3716 │
 ├────────────────────────────┼────────────┼──────────────┤
 │Medie tensiune │ │ │
 │(1-110 kV exclusiv) │ 0,4390 │ 0,2889 │
 └────────────────────────────┴────────────┴──────────────┘


    3. Tarif CTP - de tip monom

 ┌─────────────────────────┬──────────────────┬────────────────┬──────────────┐
 │ Nivel de tensiune │ Tranşa de putere │ Preţ rezervare │ Preţ energie │
 │ │maximă contractată│ (lei/zi) │ (lei/kWh) │
 │ │ (kW) │ │ │
 ├─────────────────────────┼──────────────────┼────────────────┼──────────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
 ├─────────────────────────┼──────────────────┼────────────────┼──────────────┤
 │Joasă tensiune │ până la 3 kW │ │ │
 │(0-1 kV inclusiv) │ inclusiv │ 0,1787 │ 0,3028 │
 │ ├──────────────────┼────────────────┼──────────────┤
 │ │ 3-6 kW │ 0,3854 │ 0,3028 │
 │ ├──────────────────┼────────────────┼──────────────┤
 │ │ peste 6 kW*2) │ 0,5781 │ 0,3028 │
 └─────────────────────────┴──────────────────┴────────────────┴──────────────┘

──────────
    *2) Pentru tariful cu putere maximă contractată peste 6 kW nu sunt necesare echipamente suplimentare.
──────────

    4. Tarife pentru contoare cu preplată


 ┌───────────────────┬──────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
 │ │ Tarif CP - │ Tarif CP2 - │ Tarif CP3 - │
 │ │ de tip monom │ de tip monom diferenţiat pe │ de tip monom diferenţiat pe │
 │ │ │ două zone orare │ trei zone orare │
 │ ├────────┬─────────┼────────┬─────────┬────────────┼────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
 │ Nivel de tensiune │ Preţ │ Preţ │ Preţ │Preţ │Preţ energie│ Preţ │Preţ │Preţ │Preţ │
 │ │ rezer- │ energie │ rezer- │energie │ în zona de │ rezer- │energie │energie │energie │
 │ │ vare │(lei/kWh)│ vare │în zona │ noapte │ vare │în zona │în zona │în zona │
 │ │(lei/zi)│ │(lei/zi)│ de zi │(lei/kWh)*1)│(lei/zi)│de vârf │normală │de gol │
 │ │ │ │ │(lei/kWh)│ │ │(lei/kWh)│(lei/kWh)│(lei/kWh)│
 ├───────────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
 ├───────────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
 │Joasă tensiune │ 0,1700 │ 0,3529 │ 0,1700 │ 0,5622 │ 0,1832 │ 0,1700 │ 0,7977 │ 0,4447 │ 0,2092 │
 │(0-1 kV inclusiv) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
 │Medie tensiune │ 0,1700 │ 0,2745 │ 0,1700 │ 0,4447 │ 0,1438 │ 0,1700 │ 0,6275 │ 0,3529 │ 0,1569 │
 │(1-110kV exclusiv) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └───────────────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────────┴────────┴─────────┴─────────┴─────────┘

──────────
    *1) Preţul se aplică şi pentru perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 07,00.
──────────

    NOTĂ:
    Tarifele nu conţin costul certificatelor verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, acciza şi taxa pe valoarea adăugată.

    ANEXA 2

              ZONELE ORARE UTILIZATE LA TARIFARE

    1. Zone orare pentru tarifele CR3 şi CP3

 ┌──────────────┬────────────────┬────────────────────────────┬───────────────┐
 │ SEZON │ Zona de vârf │ Zona de gol │ Zona normală │
 ├──────────────┼────────────────┼────────────────────────────┼───────────────┤
 │ VARĂ │ 08,00-09,00 │ 00,00-08,00 │ 09,00-21,00 │
 │ │ │ 21,00-00,00 │ │
 │ │ │şi de vineri de la ora 21,00│ │
 │ │ │ până luni la ora 08,00 │ │
 ├──────────────┼────────────────┼────────────────────────────┼───────────────┤
 │ IARNĂ │ 08,00-10,00 │ 00,00-08,00 │ 10,00-19,00 │
 │ │ 19,00-22,00 │ 22,00-00,00 │ │
 │ │ │şi de vineri de la ora 22,00│ │
 │ │ │ până luni la ora 08,00 │ │
 └──────────────┴────────────────┴────────────────────────────┴───────────────┘

    Sezonul de vară: 1 aprilie - 30 septembrie.
    Sezonul de iarnă: 1 octombrie - 1 martie.


    2. Zone orare pentru tarifele CR2 şi CP2

 ┌───────────────────────┬────────────────────────────┐
 │ Zona de zi │ Zona de noapte │
 ├───────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ 07,00-22,00 │ 22,00-07,00 │
 │ │şi de vineri de la ora 22,00│
 │ │ până luni la ora 07,00 │
 └───────────────────────┴────────────────────────────┘


                           -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016