Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 152 din 6 iulie 2010  pentru modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor de politie, precum si a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea politistilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 152 din 6 iulie 2010 pentru modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor de politie, precum si a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea politistilor

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 502 din 20 iulie 2010
ORDIN nr. 152 din 6 iulie 2010
pentru modificarea <>Ordinului viceprim-ministrului, ministrul administraţiei şi internelor, nr. 236/2009 privind aprobarea <>Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor
EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 502 din 20 iulie 2010


Având în vedere prevederile <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 15/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul administraţiei şi internelor emite urmãtorul ordin:

ART. I
<>Ordinul viceprim-ministrului, ministrul administraţiei şi internelor, nr. 236/2009 privind aprobarea <>Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 740 din 30 octombrie 2009, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dupã data expirãrii perioadei tranzitorii - 31 decembrie 2011, articolele de echipament existente în stocul aflat în uzul curent, care nu mai corespund din punctul de vedere al culorii şi modului de confecţionare, primesc urmãtoarele destinaţii:
a) se utilizeazã la echiparea efectivelor de elevi din cadrul instituţiilor de învãţãmânt ale ministerului, ca uniformã de oraş, de clasã sau de instruire, dupã caz, în funcţie de specificul activitãţii desfãşurate, pânã la epuizare;
b) se valorificã, declaseazã sau caseazã, conform prevederilor legale în vigoare."
2. Anexa nr. 1 "Regulamentul pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie" se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
3. În anexa nr. 2 "Reguli pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor", la articolul 14 alineatul (1), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acordã, numai o singurã datã, la înaintarea în gradul de ofiţer, respectiv: 3 şepci, dintre care una de varã, una de iarnã şi una din tercot, o şepcuţã de varã, douã sacouri la douã rânduri de nasturi, dintre care unul de varã şi unul de iarnã, douã garnituri cu suport de grad pentru mânecã, 3 perechi suporturi cu grad profesional, douã perechi petliţe şi douã perechi de epoleţi cu grad profesional."
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul administraţiei
şi internelor,
Vasile Blaga

Bucureşti, 6 iulie 2010.
Nr. 152.

ANEXÃ
------
(Anexa nr. 1 la <>Ordinul nr. 236/2009 )
-------------------------------------

REGULAMENTUL
pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie

PARTEA I
Portul uniformelor de poliţie

CAP. I
Uniformele de poliţie

I. Reguli generale
Prezentul regulament stabileşte şi descrie totalitatea articolelor de echipament din compunerea uniformelor de poliţie şi condiţioneazã modul de purtare a acestora de cãtre toate efectivele de poliţişti. Regulamentul nu descrie echipamentul specific structurilor de poliţie.
Pentru constituirea unei uniforme se folosesc articole de echipament prevãzute în normele de echipare, care de regulã sunt aceleaşi pentru toate specialitãţile.
Diferenţierea între specialitãţi se realizeazã atât prin culoarea articolelor vestimentare de echipament, cât şi prin folosirea de accesorii şi semne distinctive.
Prin folosirea unor accesorii şi semne distinctive se realizeazã diferenţierea în funcţie de grad, obţinându-se: uniforme pentru chestori, uniforme pentru comisari, uniforme pentru inspectori, uniforme pentru agenţi, uniforme pentru studenţi şi elevi.
În funcţie de situaţia în care se aflã poliţistul, se pot constitui: uniforma de ceremonie, uniforma de reprezentare, uniforma de serviciu, uniforma de oraş, uniforma de instruire şi uniforma de clasã, iar în funcţie de sezon se pot constitui:
a) uniforma de varã - perioada sezonului cald: de la 1 mai pânã la 31 octombrie;
b) uniforma de iarnã - perioada sezonului rece: de la 1 noiembrie pânã la 30 aprilie.
Schimbarea uniformelor de sezon - varã sau iarnã - şi portul unor articole de echipament din compunerea unei uniforme se fac în funcţie de condiţiile climaterice şi de zona geograficã, prin dispoziţii ale şefilor de unitãţi.
Cu ocazia schimbãrii ţinutei de sezon se prezintã demonstrativ articolele de echipament ce urmeazã a fi purtate, pe categorii de poliţişti.
Introducerea sau scoaterea din dotare a unor articole de echipament descrise în regulament, precum şi modificarea acestora sau a regulilor de purtare se fac numai cu avizul Direcţiei logistice şi cu aprobarea ministrului administraţiei şi internelor.
Şefii de unitãţi, subunitãţi, formaţiuni şi instituţii de învãţãmânt rãspund de aplicarea întocmai a tuturor prevederilor prezentului regulament.
Poliţiştii sunt obligaţi sã cunoascã regulile privind portul uniformelor, sã aibã o ţinutã completã, îngrijitã şi bine întreţinutã, atât în timpul serviciului, cât şi în afara lui.
Poliţiştii care desfãşoarã activitãţi cu publicul poartã în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activitãţilor specifice desfãşurate la birou sau în teren - ghişeele de eliberare a cazierului judiciar, ghişeele de lucru ale Oficiului Român pentru Imigrãri, birourile de relaţii publice, structurle de relaţii cu publicul, personalul structurilor de poliţie de ordine publicã, aparţinând poliţiei judeţene, municipale, orãşeneşti, rurale, transporturi, rutiere, birourile şi posturile de poliţie comunale, dispeceratele, personalul de serviciu şi control acces, arest/arest transfer, structurile de intervenţie rapidã/de protecţie şi intervenţie, personalul structurilor poliţiei de frontierã ce încadreazã punctele de frontierã, care executã misiuni de supraveghere a frontierei de uscat şi pe apã, instructorii şi comandanţii de subunitãţi din instituţiile de învãţãmânt, centrele de primire şi de cazare a solicitanţilor statutului de refugiat, de primire, de triere şi de cazare a refugiaţilor, de cazare a strãinilor luaţi în custodie publicã.
Poliţiştii din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţã a persoanelor, pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple şi regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, pe timpul programului de lucru la ghişeu şi în contact nemijlocit cu cetãţenii, sunt echipaţi în ţinutã civilã, decentã şi îngrijitã, corespunzãtoare anotimpului, cu excepţia personalului examinator pentru obţinerea permisului de conducere, care va purta uniformã.
Poliţiştii sunt obligaţi sã poarte uniforma prevãzutã cu semnele distinctive ale corpului din care fac parte, precum şi ale structurii în care îşi desfãşoarã activitatea.
Poliţiştii pot purta haine civile, corespunzãtoare sezonului, pe timpul deplasãrii de la domiciliu la unitate şi invers sau în timpul serviciului, în alte situaţii decât cele anterior descrise.
Studenţii şi elevii pot purta haine civile pe timpul concediilor sau al învoirilor. La decizia şefilor, ţinuta civilã poate fi purtatã şi pe timpul executãrii unor misiuni specifice.
Se interzic portul altor articole de echipament nespecifice sau combinate, cu excepţia celor descrise şi asigurate conform reglementãrilor în vigoare, precum şi folosirea articolelor de echipament pentru acţiuni şi misiuni specifice în afara locurilor de desfãşurare a activitãţilor pentru care au fost acordate.
Se interzice efectuarea de modificãri care contravin dispoziţiilor prezentului regulament la articolele de echipament.
Poliţiştii care dupã încetarea raporturilor de serviciu au aprobarea sã poarte uniforma de poliţie sunt obligaţi sã respecte prevederile prezentului regulament.
Se interzice purtarea, în orice situaţie, de cãtre persoane neautorizate a uniformei de poliţie sau a unor articole din compunerea uniformelor de poliţie.
Nerespectarea regulilor referitoare la ţinutã şi portul uniformei de poliţie atrage rãspunderea juridicã a poliţistului, în condiţiile legii.
II. Clasificarea uniformelor de poliţie
A. Corpul ofiţerilor de poliţie:
- uniforma de ceremonie;
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
B. Corpul agenţilor de poliţie:
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
C. Elevii din instituţiile de învãţãmânt:
- uniforma de oraş;
- uniforma de instruire/serviciu.
D. Studenţii din instituţiile de învãţãmânt:
- uniforma de oraş;
- uniforma de clasã;
- uniforma de instruire.
III. Descrierea şi portul uniformelor de poliţie
Pentru simplificarea explicaţiilor, în text structurile de poliţie ale ministerului vor fi grupate şi denumite în continuare astfel:
- grupa A - Poliţia Românã, Direcţia Generalã de Informaţii şi Protecţie Internã, Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor;
- grupa B - Poliţia de Frontierã Românã, Oficiul Român pentru Imigrãri, Direcţia Generalã de Paşapoarte, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, respectiv serviciile publice comunitare de evidenţã a persoanelor;
- grupa C - aparatul central, structuri subordonate unor unitãţi centrale, Centrul Multifuncţional de Pregãtire Schengen, Direcţia economico-administrativã, Clubul Sportiv "Dinamo" Bucureşti, Direcţia formare iniţialã şi continuã, structuri în coordonarea Ministerului Administraţiei şi Internelor.
A. Uniforma de ceremonie
Uniforma de ceremonie este prevãzutã numai pentru corpul ofiţerilor de poliţie şi se acordã ofiţerilor care ocupã funcţii de conducere pânã la nivel de şef serviciu/similar, inclusiv.
Elementele caracteristice ale uniformei de ceremonie sunt: sacoul la douã rânduri de nasturi, având epoleţi cu grad profesional şi suport de grad pentru mânecã, petliţe, eghilet cu douã ramuri şi accesorii, pantalonii cu vipuşcã şi lampas pentru chestori şi vipuşcã pentru ceilalţi ofiţeri.
Ofiţerii de poliţie femei poartã fustã în loc de pantalon.
Culoarea stofei pentru uniforma de ceremonie este: neagrã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albã pentru toate grupele.
La uniforma de ceremonie se poartã pantofi de ceremonie care sã se asorteze la culoare - negru sau alb - cu întreaga uniformã.
Uniforma de ceremonie se poartã în urmãtoarele ocazii:
a) la decizia şefilor, care precizeazã articolele de echipament specifice şi accesoriile ce intrã în compunerea uniformei de ceremonie;
b) facultativ, în diferite ocazii: în zilele de sãrbãtori legale, la spectacole, la reuniuni oficiale şi ceremonii.
Eghiletul cu accesorii se poartã numai la decizia şefilor.
La ţinuta de ceremonie, pe timpul sezonului rece - iarna, se poartã scurta din stofã sau din piele.
Poliţiştii care nu au dreptul la portul uniformei de ceremonie pot purta, în ocaziile menţionate mai sus, uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã şi eghilet/şnur pentru ceremonie.
B. Uniforma de reprezentare
Uniforma de reprezentare este prevãzutã atât pentru ofiţeri, cât şi pentru agenţi.
Se poartã pe timpul deplasãrilor de la domiciliu la serviciu şi în birouri de cãtre personalul cu activitãţi preponderente în aceste spaţii, la unele întâlniri sau la ordinul şefilor, precum şi în locul uniformei de ceremonie de cãtre personalul care nu are dreptul la aceastã uniformã.
Elementele caracteristice ale uniformei de reprezentare sunt:
1. pentru ofiţeri - şapcã, sacou la douã rânduri de nasturi cu suport de grad pentru mânecã, cãmaşã/cãmaşã-bluzã, epoleţi cu grad profesional, petliţe şi pantaloni fãrã vipuşcã - excepţie fac chestorii care au pantaloni cu vipuşcã şi lampas;
2. pentru agenţi - şapcã, sacou la un rând de nasturi cu suport de grad pentru mânecã, cãmaşã/cãmaşã-bluzã, epoleţi cu grad profesional, petliţe şi pantaloni fãrã vipuşcã.
Culoarea stofei pentru uniforma de reprezentare este: bleumarin-indigo - sacoul şi pantalonul - pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo - sacoul şi gri-fer - pantalonul pentru efectivele din grupa B, bleumarin - sacoul şi pantalonul, pentru efectivele din grupa C.
Ofiţerii şi agenţii de poliţie femei poartã fustã sau pantalon.
La ţinuta de reprezentare, pe timpul iernii, se poartã scurta cu mesadã detaşabilã, iar pe timp ploios, impermeabilul.
C. Uniforma de serviciu
Uniforma de serviciu este prevãzutã atât pentru ofiţeri, cât şi pentru agenţi. Se poartã pe timpul acţiunilor şi misiunilor specifice de poliţie desfãşurate în teren, precum şi la activitãţi de pregãtire şi instruire sau la ordinul şefilor.
Elementele caracteristice ale uniformei de serviciu sunt: şepcuţa de varã, şapca din tercot, cãciula, completul modular, bluza matlasatã cu mâneci detaşabile, pantalonii din tercot, cãmaşa-bluzã, tricoul şi centura.
Culoarea articolelor pentru uniforma de serviciu este: bleumarin-indigo cu platcã gri-petrol la partea superioarã a completului modular şi a bluzei matlasate şi bleumarin-indigo - pantalonul pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo cu platcã gri-fer la partea superioarã a completului modular şi a bluzei matlasate şi gri-fer - pantalonul pentru efectivele din grupa B, bleumarin - completul modular, bluza matlasatã şi pantalonul pentru efectivele din grupa C.
D. Uniforma de oraş
Uniforma de oraş este prevãzutã pentru studenţii şi elevii din instituţiile de învãţãmânt. Aceste efective poartã ţinuta de oraş în urmãtoarele ocazii:
a) la ordinul directorului instituţiei, cu ocazia diferitelor festivitãţi sau în anumite misiuni;
b) când pleacã în concediu, învoiri sau pe timpul stagiului de practicã, la ordin.
E. Uniforma de instruire
Se poartã de cãtre studenţii şi elevii din instituţiile de învãţãmânt, pe timpul pregãtirii specifice.
F. Uniforma de clasã
Se poartã de cãtre studenţii din instituţiile de învãţãmânt la activitãţile de studiu în clasã sau la alte activitãţi similare stabilite de directorul instituţiei.
IV. Alte uniforme
Uniforma poliţiştilor care au aprobarea de a purta uniformã dupã încetarea raporturilor de serviciu este aceeaşi ca a poliţiştilor în activitate.
Poliţiştii care dupã încetarea raporturilor de serviciu au aprobarea de a purta uniformã o pot folosi în urmãtoarele situaţii:
- cu ocazia zilei naţionale a ţãrii, zilei armatei sau a structurii din care au fãcut parte;
- la festivitãţi, adunãri, ceremonialuri şi activitãţi protocolare sau comemorative la care sunt invitaţi oficial;
- cu ocazia primirii unor delegaţii ale organizaţiilor de rezervişti din alte ţãri;
- la alte activitãţi la care sunt invitaţi, cu precizarea necesitãţii prezenţei în uniformã.

CAP. II
Reguli referitoare la portul articolelor de echipament din compunerea uniformelor

A. Coifura
1. Şapca
Se poartã la uniforma de ceremonie, de reprezentare şi de serviciu. Se aşazã pe cap astfel încât sã acopere partea superioarã a frunţii, la 1-2 cm deasupra sprâncenelor, iar emblema sã fie pe mijloc.
2. Şepcuţa şi şapca din tercot
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
3. Cãciula
Se poartã la uniforma de reprezentare şi de serviciu şi, opţional, la uniforma de ceremonie. Se poartã pe timp friguros. În raport cu condiţiile climaterice şi cu zona geograficã, poliţiştii pot trece la portul cãciulii în mod facultativ, iar elevii şi studenţii, la ordin. Pe timp geros, cãciula se poate purta cu clapele lãsate în jos.
B. Îmbrãcãmintea şi lenjeria
1. Sacoul
Se poartã numai cu cravatã. Clapele buzunarelor sacoului trebuie sã fie bine întinse, iar în buzunare nu se vor pune obiecte voluminoase care sã le deformeze.
2. Pantalonii din stofã
Se poartã împreunã cu sacoul sau cu alte articole de echipament.
3. Scurta cu mesadã detaşabilã şi guler din blanã naturalã
Se poartã la uniforma de reprezentare, în anotimpul rece, cu fular şi cu cordonul închis. Pe timp geros, scurta se poate purta şi la uniforma de serviciu, cu gulerul ridicat, asigurând purtãtorului protecţia feţei pe timp de viscol sau de ger excesiv.
Se poate purta fãrã mesadã sau guler în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã ori de la toamnã la iarnã.
4. Impermeabilul pentru ploaie
Se poartã la uniforma de reprezentare, pe timp ploios sau variabil, cu cordonul închis.
Impermeabilul se poate purta şi peste cãmaşa-bluzã, închis la gât sau deschis, când se poartã şi cravatã.
5. Cãmaşa
Se poartã la uniforma de reprezentare, numai cu cravatã. Cãmaşa de culoare albã se poartã la uniforma de ceremonie şi la uniforma de reprezentare sau atunci când se precizeazã portul acesteia.
6. Cãmaşa-bluzã
Se poartã atât la uniforma de reprezentare, cât şi la cea de serviciu, deschisã sau închisã la gât, cu sau fãrã cravatã. Cãmaşa-bluzã de introdus în pantaloni/fustã, cu mânecã lungã sau scurtã, se poartã cu centurã sau curea. Cãmaşa-bluzã cu bandã la terminaţie, cu mânecã lungã sau scurtã, se poartã peste pantaloni/fustã. Cãmaşa-bluzã cu mânecã lungã se poate purta cu mânecile pliate - ridicate deasupra cotului - şi prinse în bridã cu nasture.
7. Puloverul
Se poartã peste cãmaşã cu cravatã, sub sacou, scurta cu mesadã şi guler din blanã naturalã, completul modular sau bluza matlasatã cu mâneci detaşabile.
8. Completul modular - scurtã exterioarã şi bluzon interior
a) Scurta exterioarã se poartã în anotimpul rece, în modul, cu bluzonul/bluza matlasatã cu mâneci detaşabile sau separat de aceasta.
b) Bluzonul interior se poate purta în anotimpul rece, în modul, cu scurta exterioarã. Se poate purta şi fãrã scurta exterioarã, în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã şi de la toamnã la iarnã.
9. Bluza matlasatã, cu mâneci detaşabile
Se poartã numai la uniforma de serviciu în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã şi de la toamnã la iarnã, cu sau fãrã mâneci.
10. Pantalonul din tercot
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
11. Tricoul cu mânecã scurtã
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
12. Insigna de identificare
Se poartã pe pieptul drept al articolelor de îmbrãcãminte.
13. Insigna pentru legitimaţie
Se poartã de regulã în suportul din piele pentru insignã şi legitimaţie.
C. Încãlţãmintea
Pantofii, ghetele cu şiret sau cizmele scurte se poartã adecvat uniformelor şi corespunzãtor sezonului sau misiunilor. Este interzis a se purta încãlţãminte de altã culoare, format sau model decât cele stabilite prin regulament.
D. Echipament divers
1. Cravata
Se poartã la cãmaşã şi la cãmaşa-bluzã. Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite şi va fi aşezat la mijlocul deschiderii gulerului cãmãşii.
2. Fularul
Se poartã la scurta cu guler din blanã naturalã şi mesadã detaşabilã, fãrã a se face nod în faţã. Se poate purta şi la scurta din stofã.
3. Centura
Se poartã strânsã pe talie, încheiatã cu cataramã. Centura se poartã la pantaloni, peste scurta cu mesadã şi guler din blanã naturalã, completul modular sau bluza matlasatã cu mâneci detaşabile, în funcţie de misiunea ordonatã. Când se poartã peste completul modular, bluza matlasatã cu mâneci detaşabile sau scurtã se fixeazã în talie, în bridele laterale ale acestor articole. În situaţii de intervenţie, când pe centurã sunt dispuse toate materialele din dotare, pentru asigurare, se poate utiliza cureaua din chingã, prin trecerea peste umãrul stâng.
4. Ciorapii
Se poartã de culoarea adecvatã culorii pantalonului.
E. Epoleţi şi accesorii
1. Epoleţii cu grad profesional
Se poartã la uniforma de ceremonie şi de reprezentare, montaţi pe umãrul sacoului şi al scurtei din stofã.
2. Suporţii cu grad profesional
Se poartã la uniforma de reprezentare şi de serviciu aplicaţi pe epoleţii din material fond, montaţi pe umerii articolelor de îmbrãcãminte.
3. Suporţii de grad pentru mânecã
Se fixeazã pe faţa de mânecã la sacou şi scurta din stofã, la 6-8 cm de la terminaţia mânecii.
4. Petliţele
Se poartã la uniformele de reprezentare şi de ceremonie, montate pe gulerul sacoului, având curbura şi ramura micã orientate spre exterior.
5. Emblema pentru coifurã
Se aplicã, cu respectarea simetriei, astfel:
a) la şapca din stofã/tercot: în faţã, la centru, pe bandã;
b) la cãciulã: central, pe partea frontalã;
c) la şepcuţã: pe partea frontalã, la centru.
6. Eghiletul cu douã ramuri şi accesorii
Se poartã pe umãrul drept, la sacou, la uniforma de ceremonie sau la uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã, de cãtre ofiţerii fãrã drept de a purta aceastã uniformã, atunci când situaţia o impune.
Fixarea se face cu ajutorul a 3 nasturi: un nasture care se prinde sub epoletul drept pe cusãtura umãrului, la 1,5 cm de cusãtura mânecii, şi 2 nasturi care se prind primul sub reverul drept, la 1 cm de limita de rãsfrângere a acestuia şi o distanţã de 7 cm, mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul/cazurã în jos, iar al doilea, la o distanţã corespunzãtoare astfel încât vârful cuiului sã fie la limita ultimului nasture cu care se încheie sacoul.
Eghiletul se prinde cu partea din mijloc - care uneşte cele douã ramuri împletite - de nasturele de sub epolet, ramura lungã cade prin spate, înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţã de nasturele cel mai de sus de sub rever. Ramura scurtã cade în faţã formând un arc peste ramura lungã şi se prinde de nasturele de jos de sub rever. Capetele ramurilor de care sunt fixate cuiele cad libere.
7. Şnurul pentru ceremonie
Se poartã pe umãrul drept numai la uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã, de cãtre agenţii de poliţie, atunci când situaţia o impune. Fixarea şi prinderea se fac printr-un singur nasture care se aflã sub epoletul drept, pe cusãtura umãrului, la 1,5 cm de cusãtura mânecii.
8. Eghiletul simplu cu accesorii
Se poartã pe umãrul drept numai la sacou, la ţinuta de oraş cu cãmaşã albã, de cãtre studenţi, atunci când situaţia o impune. Fixarea şi prinderea se fac printr-un nasture care se aflã sub epoletul drept, pe cusãtura umãrului, la 1,5 cm de cusãtura mânecii.
9. Ecusonul de mânecã
Se fixeazã pe axul mânecii, la 4-6 cm distanţã de cusãtura umãrului stâng.
10. Ecusonul metalic nominal
Se poartã la sacou, în partea stângã, deasupra buzunarului.

PARTEA a II-a
Descrierea uniformelor de poliţie

CAP. I
Coifura

A. Şapca din stofã
La uniforma de ceremonie este de culoare neagrã, cu vipuşcã de culoare albã pe calotã sau albã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo ori albã pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin sau albã pentru efectivele din grupa C. Şapca pentru ceremonie are panglica textilã ţesutã cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare neagrã, cu margini de 2 mm de culoare albã, pentru efectivele din grupa A. Pentru celelalte grupe panglica este de culoare gri.
La uniforma de reprezentare este de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Pentru efectivele din grupa A, şapca este prevãzutã pe calotã cu vipuşcã de culoare gri-bleu.
Se compune din calotã, bandã şi cozoroc.
Calota este de formã ovalã şi este întinsã cu sârmã de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicatã în partea din faţã. Pe bandã se aplicã o panglicã textilã, ţesutã cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin-indigo cu margini de 2 mm gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi de culoare gri pentru efectivele din grupele B şi C.
Cozorocul este de culoare neagrã, de formã ovalã şi se îngusteazã spre capete. Se fixeazã de bandã prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se monteazã şnur brodat, de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B.
Şapca are aplicatã pe bandã, în faţã, la centru, emblema pentru coifurã.
Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B, un numãr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, douã rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu.
Şapca de oraş pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt are cozoroc simplu, vipuşcã şi şnur textil de culoare portocalie.
B. Şepcuţa cu cozoroc
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C, bleumarin indigo pentru celelalte structuri. Pentru poliţia rutierã se poate realiza de culoare albã.
Calota este confecţionatã în clini. Pe partea frontalã a calotei, pe mijloc, se aplicã emblema. Deasupra emblemei poate fi inscripţionatã denumirea structurii.
La spate este prevãzutã cu sistem reglabil de fixare.
Cozorocul este simplu.
Pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt, pe partea frontalã a calotei are emblema pentru coifurã şi şnur de culoare portocalie.
C. Şapca din tercot
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C şi de culoare bleumarin-indigo pentru celelalte structuri. Banda textilã ţesutã este de culoare bleumarin-indigo cu margini de 2 mm gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi de culoare gri pentru efectivele din grupele B şi C.
Calota este de formã ovalã şi este întinsã cu sârmã de oţel pentru a-şi menţine forma uşor ridicatã în partea din faţã.
Cozorocul este de culoare neagrã, de formã ovalã şi se îngusteazã spre capete.
Se fixeazã de bandã prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se monteazã şnur brodat, de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C, galben-auriu pentru efectivele din grupa B. Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B un numãr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, douã rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu.
Şapca are aplicatã pe bandã, în faţã, la centru, emblema pentru coifurã.
Şapca este prevãzutã cu douã coafe, din care una din material impermeabil, care se pot utiliza în funcţie de nevoile activitãţii desfãşurate.
D. Bascul pentru studenţi
Se confecţioneazã din ţesãturã tip lânã/tricot de culoare bleumarin-indigo. Emblema se fixeazã în lateral, pe partea stângã.
E. Capela pentru elevii din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarin-indigo.
Se compune din calotã, clapã şi cozoroc.
Calota are formã ovalã. Clapa înconjoarã pãrţile laterale, având prevãzutã pe marginea superioarã o vipuşcã de culoare portocalie. Clapa se încheie deasupra cozorocului.
Cozorocul este confecţionat din material textil.
Pe partea frontalã a calotei se aplicã emblema pentru coifurã.
F. Cãciula
a) Cãciula pentru bãrbaţi
Se confecţioneazã din blanã naturalã astrahan/caracul, de culoare gri, pentru chestori şi comisari şefi şi din blanã naturalã nutriet, de culoare gri, pentru ceilalţi ofiţeri, agenţi de poliţie, studenţi şi elevi din instituţiile de învãţãmânt.
Pentru efectivele poliţiei rutiere, la uniforma de serviciu, se poate realiza de culoare albã.
Se compune din calotã, bordurã şi clapã frontalã de formã semicircularã/cozoroc. Bordura pe interior este dublatã cu postav.
Calota are o formã ovalã. Bordura înconjoarã pãrţile laterale pânã în dreptul cozorocului sau clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotã prin butoni metalici şi se poate lãsa peste urechi.
În faţã, pe mijloc, se aplicã emblema pentru coifurã.
b) Cãciula pentru femei
Are formã ovalã cu bordurã aplicatã.

CAP. II
Îmbrãcãmintea şi lenjeria

A. Sacoul
a) Sacou la douã rânduri de nasturi pentru ofiţeri
Pentru uniforma de ceremonie se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albã pentru toate structurile.
Pentru uniforma de reprezentare se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Are revere ascuţite şi se încheie la douã rânduri de nasturi, alţi 2 nasturi fiind montaţi mai sus, simetric, puţin lateral. Pe guler se aplicã petliţele.
Ambii piepţi, sub talie, sunt prevãzuţi cu câte un buzunar ascuns, cu clapã dreaptã, iar pe pieptul stâng, în partea de sus se aflã un buzunar fals. Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, cu nasturi metalici la terminaţie. Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplicã suportul de grad, iar pe umeri sunt fixate câte douã bride pe care se monteazã epoleţii cu grad profesional.
La sacoul pentru reprezentare, pe mâneca stângã, la 4-6 cm de cusãtura umãrului, se aplicã ecusonul specific.
Sacoul este dublat în întregime cu cãptuşealã.
Sacoul pentru studenţi se confecţioneazã în acelaşi mod şi este prevãzut pe pieptul stâng cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu. Pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se monteazã o vipuşcã de culoare portocalie.
b) Sacoul la un rând de nasturi pentru agenţi
Pentru uniforma de reprezentare se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Are revere drepte şi se încheie la un rând de nasturi, cu 3 nasturi metalici. Pe guler se aplicã petliţele.
Croiala este dreaptã, uşor cambratã. Ambii piepţi, sub talie, sunt prevãzuţi cu câte un buzunar ascuns, cu clapã dreaptã, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se realizeazã un buzunar fals.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, cu nasturi metalici la terminaţie.
Pe mâneca stângã, la 4-6 cm de cusãtura umãrului, se aplicã ecusonul specific.
Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplicã suportul de grad, iar pe umeri sunt fixate câte douã bride pe care se monteazã epoleţii cu grad profesional.
Sacoul este dublat în întregime cu cãptuşealã.
Sacoul pentru elevi se confecţioneazã în acelaşi mod şi este prevãzut pe pieptul stâng cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu. Pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se monteazã vipuşcã de culoare portocalie.
B. Completul modular
a) Scurta exterioarã
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã şi imperrespirantã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã de culoare gri-petrol pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Scurta se încheie cu fermoar cu sistem dublu de acţiune, dublat de foran. Pe interior este prevãzutã cu fermoar prin care se poate ataşa bluzonul interior. Pe pieptul drept, la fixarea plãtcii, se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu numãr de identificare, iar deasupra este inscripţionatã denumirea structurii.
Pe spate, sub platcã, la baza acesteia este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
Pentru efectivele din grupa A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusã o vipuşcã din material retroreflectant.
La partea superioarã a piepţilor şi sub linia taliei sunt aplicate buzunare cu clapã.
În talie, scurta este prevãzutã cu un şnur de ajustare şi cu douã bride laterale longitudinale, exterioare, care se închid în partea superioarã, pentru fixarea centurii.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, iar în partea de jos este prevãzutã cu o bridã. Pentru efectivele din grupa A brida este dublatã cu material retroreflectant.
Pe umeri se aplicã epoleţi, fixaţi în cusãtura umãrului, pe care se monteazã suportul cu grad profesional.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific.
La terminaţie, în cusãturile laterale, scurta este prevãzutã cu o deschizãturã de acces la materialele din dotare, purtate la centurã.
Gulerul are forma clasicã, cu colţuri ascuţite. Pe dosul de guler se fixeazã sistemul de prindere pentru glugã.
Scurta exterioarã este dublatã în întregime cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant şi este prevãzutã cu mesadã detaşabilã.
Scurta exterioarã pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din şcolile de formare a agenţilor se confecţioneazã în acelaşi mod şi este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
b) Bluzonul interior
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã şi imperrespirantã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã de culoare gri-petrol pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Se încheie cu fermoar, dublat de foran, cu ajutorul cãruia bluzonul se poate fixa de scurta exterioarã.
Pe pieptul drept, la fixarea plãtcii, se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea prin şurub a insignei de identificare, iar deasupra este inscripţionatã denumirea structurii. Pe spate, sub platcã, la baza acesteia este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
Pentru efectivele din grupa A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusã o vipuşcã din material retroreflectant.
La partea inferioarã a piepţilor, lateral, sunt aplicate douã buzunare oblice, ascunse.
Mâneca este confecţionatã dintr-o singurã bucatã, având la terminaţie manşetã, prevãzutã cu bridã de ajustare.
Pe umeri se aplicã epoleţi, fixaţi în cusãtura umãrului, pe care se monteazã suportul de grad profesional.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific.
Gulerul are forma clasicã, cu colţuri ascuţite.
Bluzonul interior este dublat în întregime cu cãptuşealã.
Bluzonul interior pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt de formare a agenţilor se confecţioneazã în acelaşi mod şi este prevãzut, pe pieptul stâng, la baza plãtcii, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
C. Bluza matlasatã cu mâneci detaşabile
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. Pe partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã din material textil impermeabil şi imperrespirant de culoare gri-petrol pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Se încheie prin fermoar detaşabil, cu ajutorul cãruia bluza se poate fixa de scurta exterioarã.
Pe pieptul drept, la fixarea plãtcii, se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea prin şurub a insignei de identificare, iar deasupra este inscripţionatã denumirea structurii.
Pe spate, sub platcã, la baza acesteia, este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
Pentru efectivele din grupa A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusã o vipuşcã din material retroreflectant.
Pe partea superioarã a piepţilor, sub linia de unire cu platca, sunt prevãzute douã buzunare.
La partea inferioarã a piepţilor, lateral, sunt douã buzunare oblice ascunse.
Mâneca este dreaptã, fixatã de bluzã prin fermoare detaşabile, fãrã manşetã, prevãzutã la terminaţie cu bridã. Pentru efectivele din grupa A brida este dublatã cu material retroreflectant.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific.
Gulerul este tip tunicã.
Pe umeri se aplicã epoleţi, fixaţi la un capãt în cusãtura umãrului, pe care se monteazã suportul cu grad profesional.
La terminaţie, în cusãturile laterale, bluza este prevãzutã cu o deschizãturã de acces la materialele din dotare, purtate la centurã.
Bluza este dublatã în întregime cu cãptuşealã, matlasatã pe material neţesut termoizolant.
Bluza matlasatã pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt se confecţioneazã în acelaşi mod şi este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
D. Bluza de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo. Se încheie cu fermoar dublat de foran.
La partea superioarã a piepţilor bluza este prevãzutã cu buzunare.
Mâneca este dreaptã, prevãzutã la terminaţie cu manşetã.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
Bluza este confecţionatã cu epoleţi, fixaţi la un capãt în cusãtura umãrului. Este cãptuşitã în întregime.
Pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, este prevãzutã o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
E. Bluzonul pentru clasã - studenţi
Se confecţioneazã din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo. Se încheie cu fermoar dublat de foran.
Spatele este confecţionat cu platcã.
Pe partea superioarã şi inferioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare.
Mâneca este dreaptã, prevãzutã la terminaţie cu manşetã.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
Gulerul are forma clasicã, cu colţuri ascuţite.
La terminaţie bluzonul este prevãzut cu bandã pentru ajustare.
Bluzonul este confecţionat cu epoleţi, fixaţi la un capãt în cusãtura umãrului.
Pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, este prevãzutã o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
F. Pantalonii
a) Pantalonii pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albã pentru toate structurile.
Au croialã dreaptã, fãrã manşetã. Sunt prevãzuţi cu douã buzunare laterale, pe cant. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar.
Pantalonii pentru bãrbaţi au buzunar la spate. Betelia are aplicate gãici pentru curea.
Pantalonii sunt dublaţi pe partea superioarã a feţelor cu cãptuşealã.
Pentru chestori pantalonii sunt prevãzuţi cu o vipuşcã, de culoare albã pentru efectivele din grupa A, gri pentru efectivele din grupele B şi C, având pe pãrţile laterale un lampas confecţionat din douã benzi, în aceleaşi culori cu vipuşca.
Pentru comisari şi inspectori, pe cusãtura lateralã este montatã numai vipuşca.
b) Pantalonii pentru uniforma de reprezentare
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Au croialã dreaptã, fãrã manşetã. Sunt prevãzuţi cu douã buzunare laterale, pe cant. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar.
Pantalonii pentru bãrbaţi au buzunar la spate. Betelia are aplicate gãici pentru curea/centurã.
Pantalonii sunt dublaţi pe partea superioarã a feţelor cu cãptuşealã.
Pentru corpul chestorilor pantalonii sunt prevãzuţi cu vipuşcã de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A, bleumarin pentru efectivele din grupa B şi gri pentru efectivele din grupa C, având pe pãrţile laterale un lampas confecţionat din douã benzi, în aceleaşi culori cu vipuşca.
Pantalonii pentru uniforma de oraş şi de clasã a studenţilor şi uniforma de oraş a elevilor din instituţiile de învãţãmânt se confecţioneazã în acelaşi mod.
c) Pantalonii pentru uniforma de serviciu
Se confecţioneazã din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Au croiala dreaptã, fãrã manşetã. Pantalonii pentru bãrbaţi au buzunar la spate.
Pantalonii sunt prevãzuţi cu douã buzunare laterale oblice. Şliţul pantalonului se încheie cu fermoar. Betelia pantalonului este prevãzutã cu gãici pentru curea şi centurã.
Pantalonii pentru iarnã se confecţioneazã cu mesadã detaşabilã din ţesãturã impermeabilã şi imperrespirantã.
Pantalonii pentru uniforma de instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt se confecţioneazã în acelaşi mod.
d) Pantalonii pentru uniforma de instruire a studenţilor
Se confecţioneazã din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo.
Pantalonul are croialã dreaptã şi este prevãzut cu buzunare, poziţionate la partea superioarã a feţelor.
Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar. Pe betelie sunt aplicate gãici pentru centurã.
La partea inferioarã pantalonii sunt prevãzuţi cu sistem de ajustare ce permite introducerea acestora în bocanci.
G. Fusta
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albã pentru toate structurile la uniforma de ceremonie şi din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C, la uniforma de reprezentare.
Are croialã clasicã, cu betelie şi şliţ la spate. Este dublatã cu cãptuşealã şi se încheie cu fermoar.
H. Scurta
a) Scurta pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C şi este dublatã cu cãptuşealã matlasatã.
Are revere ascuţite şi se încheie la douã rânduri de nasturi. Sub linia taliei are aplicate buzunare oblice, ascunse.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc şi şliţ.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, cu nasturi metalici la terminaţie. Pe mânecile scurtei, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplicã suportul de grad.
Pe umeri sunt fixate câte douã bride pe care se monteazã epoleţii cu grad profesional.
b) Scurta cu mesadã detaşabilã şi guler din blanã naturalã
Se confecţioneazã din material textil impermeabil şi imperrespirant de culoare bleumarin-indigo cu platcã gri-petrol pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo cu platcã de culoare gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin cu platcã de aceeaşi culoare pentru efectivele din grupa C.
Pe pieptul drept, la fixarea plãtcii, se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu numãr de identificare, iar deasupra se poate inscripţiona denumirea structurii.
Pe spate, sub platcã, la baza acesteia este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
Piepţii se încheie prin fermoar detaşabil, dublat de foran. Pe interior scurta este prevãzutã cu fermoar detaşabil prin care se fixeazã mesada.
Pe piepţi, sub linia taliei, scurta este prevãzutã cu douã buzunare oblice, ascunse.
În talie, scurta este prevãzutã cu douã bride laterale longitudinale, exterioare, care se închid în partea superioarã, pentru fixarea cordonului.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, cu bridã la terminaţie.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific.
Pe umeri se aplicã epoleţi, fixaţi în cusãtura umãrului, pe care se monteazã suportul cu grad profesional.
Gulerul are forma clasicã, cu colţuri ascuţite, pe care se monteazã un guler din blanã naturalã astrahan/caracul de culoare gri pentru chestori şi comisari şefi şi din blanã naturalã nutriet de culoare gri pentru ceilalţi ofiţeri, agenţi de poliţie, studenţi şi elevi din instituţiile de învãţãmânt.
Scurta este dublatã în întregime cu cãptuşealã.
Mesada detaşabilã se poate realiza din material termoizolant matlasat sau blanã naturalã.
Scurta pentru uniforma de oraş pentru elevi şi studenţi se confecţioneazã în acelaşi mod, având pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
c) Scurta pentru instruire a studenţilor
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin-indigo şi este prevãzutã cu mesadã matlasatã detaşabilã.
Se încheie cu fermoar detaşabil dublat de foran.
Sub linia taliei, scurta este prevãzutã cu douã buzunare.
Mâneca este raglan, iar pe umeri se aplicã epoleţi.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific.
Scurta este dublatã în întregime cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant. Mesada este fixatã de scurtã prin fermoare.
Scurta este prevãzutã pe pieptul stâng cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
I. Impermeabilul
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã şi imperrespirantã, de culoare bleumarin-indigo cu platcã gri-petrol pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo cu platcã gri-fer pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin în întregime pentru efectivele din grupa C.
Are croialã raglan, este cãptuşit în întregime, se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevãzut în talie cu cordon şi cataramã pentru ajustare.
Spatele este croit din douã bucãţi, unite pe mijloc, cu şliţ la terminaţie. Pe spate, sub platcã, la baza acesteia este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
Pe pieptul drept, la fixarea plãtcii, se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu numãr de identificare, iar deasupra se poate inscripţiona denumirea structurii.
Impermeabilul este prevãzut cu douã buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie.
Mâneca este croitã raglan, dreaptã la terminaţie şi prevãzutã cu o bridã.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific. Impermeabilul este prevãzut cu guler înalt şi glugã detaşabilã.
Pe umeri se fixeazã epoleţii, pe care se monteazã suportul cu grad profesional.
Impermeabilul pentru studenţi şi elevi se confecţioneazã în acelaşi mod, având pe pieptul stâng, la baza plãtcii, o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
J. Puloverul
Se confecţioneazã din fire acrilice tip lânã, de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C şi de culoare bleumarin-indigo pentru celelalte structuri.
Puloverul este prevãzut pe umeri cu platcã şi epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se monteazã suporţii cu grad profesional.
Pe piept este prevãzut cu o bandã, realizatã prin tricotare, de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi gri-fer pentru efectivele din grupa B, iar deasupra se poate inscripţiona denumirea structurii.
Pe mâneci sunt aplicate cotiere.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific structurii.
Pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt, pe pieptul stâng este prevãzutã o bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
K. Cãmaşa
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac, de culoare albã pentru uniforma de ceremonie, iar pentru uniforma de reprezentare este de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A, gri pentru efectivele din grupa B şi bleu pentru efectivele din grupa C.
Se încheie cu nasturi şi are gulerul rãsfrânt, cu colţ. Spatele se confecţioneazã cu platcã. Pe pieptul stâng este aplicat un buzunar.
Mâneca are manşetã simplã, încheiatã cu nasturi.
L. Cãmaşa bluzã
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac.
Se încheie cu nasturi, are gulerul rãsfrânt, cu colţ, şi se poate purta deschisã, fãrã cravatã, sau închisã cu cravatã.
La partea superioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare cu clapã.
Se confecţioneazã cu mânecã scurtã sau cu mânecã lungã, terminaţia acesteia fiind prevãzutã cu manşetã. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusãtura mânecii, pe care se monteazã suportul cu grad profesional. La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Se poate confecţiona cu bandã la terminaţie.
a) Cãmaşa bluzã pentru efectivele din grupa A se confecţioneazã de culoare gri-bleu, cu guler şi manşete de culoare bleumarin. Spatele şi piepţii se confecţioneazã cu platcã.
La îmbinarea piepţilor şi spatelui cu platca se introduce o vipuşcã de culoare bleumarin.
Cãmaşa bluzã pentru poliţia rutierã se confecţioneazã cu platca de la piepţi şi spate de culoare albã.
b) Cãmaşa bluzã pentru efectivele din grupa B se confecţioneazã de culoare gri, iar pentru efectivele din grupa C de culoare bleu. Spatele se confecţioneazã cu platcã.
Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de instruire a elevilor şi studenţilor este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
M. Tricoul
Se confecţioneazã din tricot de culoare bleumarin pentru toate structurile şi de culoare albã cu guler şi manşete de culoare bleumarin pentru poliţia rutierã.
Este prevãzut cu guler.
Tricoul se încheie cu nasturi, iar pe umeri este prevãzut cu epoleţi, pe care se monteazã suportul cu grad profesional. Epoleţii au un capãt fixat în cusãtura mânecii. Pe spatele tricoului se poate inscripţiona denumirea structurii.
La nivelul pieptului este prevãzut cu o bandã de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru poliţia rutierã. Tricoul pentru efectivele din grupa C este simplu.
Pe pieptul drept deasupra benzii de culoare se poate inscripţiona denumirea structurii.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Tricoul pentru elevi şi studenţi este prevãzut pe pieptul stâng cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu.

CAP. III
Încãlţãmintea

A. Pantofii
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, iar pentru uniforma de ceremonie pot fi şi de culoare albã.
Pantofii pentru varã se confecţioneazã cu perforaţii, iar cei pentru femei pot avea decupaje.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri. Pantofii pentru uniforma de ceremonie pot avea talpa realizatã din piele naturalã.
B. Ghetele/Bocancii
Ghetele/Bocancii se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, cãptuşite/cãptuşiţi pe interior. Sistemul de închidere este cu şiret sau fermoar.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri.
Ghetele pentru femei se confecţioneazã la fel ca cele pentru bãrbaţi, cu deosebirea cã au carâmbul mai scurt.
C. Cizme scurte pentru femei
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, cãptuşite cu blanã sau cu meşinã, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioarã.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri.

CAP. IV
Echipamentul divers

A. Cravata
Se confecţioneazã din material textil.
Pentru uniforma de ceremonie, cravata se confecţioneazã de culoare neagrã cu dungi albe dispuse în diagonalã la intervale succesive pentru efectivele din grupa A şi de culoare bleumarin pentru celelalte structuri.
Pentru uniforma de reprezentare, cravata este de culoare bleumarin cu dungi gri-bleu dispuse în diagonalã la intervale succesive pentru efectivele din grupa A şi de culoare bleumarin pentru celelalte structuri.
B. Fularul
Se confecţioneazã din fire acrilice tip lânã de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A, gri pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Fularul se poate realiza şi de culoare albã.
C. Mãnuşile
a) Mãnuşile din piele
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi cãptuşite cu tricot sau blanã.
b) Mãnuşile din lânã
Sunt tricotate din fire de lânã sau tip lânã de culoare bleumarin-indigo sau albã. Au format obişnuit cu 5 degete.
c) Mãnuşile din pânzã cãptuşite
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin-indigo, au format cu un singur deget şi locaş pentru trãgaci. Sunt cãptuşite cu molton sau material termoizolant matlasat.
D. Ciorapii
Se confecţioneazã din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare gri pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi C.
E. Centura
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã şi este prevãzutã cu cataramã confecţionatã din metal de culoare albã pentru efectivele din grupele A şi C şi de culoare galbenã pentru efectivele din grupa B. Centura poate fi realizatã cu o curea din chingã textilã de culoare neagrã, care se poartã ca diagonalã de susţinere pentru accesoriile din dotare.
În funcţie de nevoile activitãţii desfãşurate, centura se poate confecţiona din material textil, tip chingã, de culoare neagrã, cu cataramã cu sistem de autoblocare.
F. Cureaua pentru pantaloni
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã. La capãtul din stânga este prevãzutã cu o cataramã, confecţionatã din metal de culoare albã pentru efectivele din grupele A şi C şi de culoare galbenã pentru efectivele din grupa B.
G. Eghileţii/Şnurul
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare albã pentru efectivele din grupele A şi C şi galbenã pentru efectivele din grupa B.
a) Eghiletul pentru ofiţeri
Se compune din douã ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu.
Ramurile împletite continuã cu câte un şnur prevãzut cu nod dublu.
La terminaţie, fiecare şnur are cui de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galbenã pentru efectivele din grupa B.
b) Şnurul pentru agenţi
Se confecţioneazã dintr-un singur şnur împletit, în aceleaşi culori ca şi pentru ofiţeri.
c) Eghilet pentru studenţii Academiei de Poliţie
Se compune dintr-o ramurã împletitã ce se continuã cu un şnur prevãzut cu un nod dublu, la terminaţia cãruia se fixeazã un cui de culoare alb-argintie.
H. Nasturii
Se confecţioneazã din metal alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B, cu diametrul de 15 mm - ornament terminaţie mânecã sacou - şi 20 mm încheiere piepţi sacou şi scurtã ceremonie.
Calota are imprimatã în relief sigla cu însemnele heraldice specifice ministerului sau structurii.

CAP. V
Însemnele distinctive

A. Emblema pentru coifurã
a) Emblema pentru coifura ofiţerilor şi agenţilor de poliţie
Se confecţioneazã pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B, şi reprezintã acvila, încadratã între ramuri cu frunze stilizate, astfel: 4 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru corpul chestorilor, 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru corpul comisarilor şi corpul inspectorilor, douã rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru corpul agenţilor.
Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.
b) Emblema pentru coifura studenţilor
Se confecţioneazã pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat, şi reprezintã acvila, încadratã între douã rânduri de ramuri cu frunze stilizate. Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.
c) Emblema pentru coifura elevilor din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din metal şi reprezintã acvila, încadratã între douã rânduri de ramuri cu frunze stilizate, pe pieptul cãreia este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.
B. Epoleţi cu grad profesional/suport cu grad profesional
Epoleţii/Suporţii cu grad profesional sunt realizaţi prin brodarea cu fir metalizat pe suport textil a însemnelor de grad.
La uniforma de ceremonie suportul textil este de culoare neagrã pentru efectivele din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C sau de culoare albã pentru toate structurile, cu marginile bordurate cu un contur în formã de semicerc de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi gri-fer pentru efectivele din grupa B.
La uniforma de reprezentare şi de serviciu, suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C, cu marginile bordurate cu linie de contur de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi de culoare gri-fer pentru efectivele din grupa B.
Gradele profesionale sunt reprezentate prin stele de diferite dimensiuni pentru corpul ofiţerilor şi barete de formã dreptunghiularã pentru corpul agenţilor.
Stelele sau baretele sunt de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi de culoare galben-auriu pentru efectivele din grupa B.
Gradele profesionale sunt reprezentate pe epolet/suport, astfel:
1. pentru corpul chestorilor sunt brodate 1-4 stele, cu linie de contur de culoare roşie şi cu diametrul de 3 cm, dupã cum urmeazã:
a) pentru chestor de poliţie - o stea;
b) pentru chestor principal de poliţie - douã stele;
c) pentru chestor şef de poliţie - 3 stele;
d) pentru chestor general de poliţie - 4 stele.
La partea dinspre umãr, pe suportul textil sunt brodate ramuri cu frunze stilizate ce formeazã o cununã care încadreazã centrul unei stele;
2. pentru corpul comisarilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare albastrã şi cu diametrul de 2 cm, dupã cum urmeazã:
a) pentru subcomisar de poliţie - o stea;
b) pentru comisar de poliţie - douã stele;
c) pentru comisar şef de poliţie - 3 stele;
3. pentru corpul inspectorilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare neagrã şi cu diametrul de 1,5 cm, dupã cum urmeazã:
a) pentru subinspector de poliţie - o stea;
b) pentru inspector de poliţie - douã stele;
c) pentru inspector principal de poliţie - 3 stele;
4. pentru corpul agenţilor sunt brodate 1-5 barete cu dimensiuni de 1,2 cm x 3,5 cm, dupã cum urmeazã:
a) agent de poliţie - o baretã;
b) agent principal de poliţie - douã barete;
c) agent şef adjunct de poliţie - 3 barete;
d) agent şef de poliţie - 4 barete;
e) agent şef principal - 5 barete.
C. Suportul de grad pentru mânecã
Este realizat prin brodare, cu fir metalizat pe suport textil. Este constituit din 1-3 benzi cu dimensiuni diferite, dupã cum urmeazã:
- pentru corpul chestorilor - 3 benzi cu lãţimea de 3 cm, 2,5 cm şi 2 cm;
- pentru corpul comisarilor - douã benzi cu lãţimea de 2,5 cm şi 2 cm;
- pentru corpul inspectorilor - o bandã cu lãţimea de 2 cm;
- pentru corpul agenţilor - o bandã cu lãţimea de 0,5 cm.
Benzile brodate sunt de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi gri-fer pentru efectivele din grupa B.
La uniforma de ceremonie, suportul textil este de culoare neagrã pentru efectivele din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C sau de culoare albã pentru toate structurile.
La uniforma de reprezentare, suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C.
D. Însemnele de an de studiu
Se confecţioneazã pe suport textil de culoare portocalie, de formã dreptunghiularã (4,5 x 9 cm). Suportul textil este bordurat cu linie de contur de culoare neagrã.
Elementele componente ale fiecãrui an de studiu - barete în formã dreptunghiularã - sunt de culoare alb-argintiu, realizate prin brodare.
La partea superioarã a însemnului se înscrie cu litere majuscule de culoare neagrã inscripţia "STUDENT", respectiv "ELEV", iar la partea inferioarã se brodeazã baretele aferente anului de studiu - câte o baretã pentru fiecare an de studiu.
E. Petliţele
Petliţele sunt realizate prin brodare, cu fir metalizat, pe suport textil şi reprezintã un numãr diferit de ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc, dupã cum urmeazã:
- pentru corpul chestorilor de poliţie - 5 ramuri;
- pentru corpul comisarilor de poliţie - 4 ramuri;
- pentru corpul inspectorilor de poliţie - 3 ramuri;
- pentru corpul agenţilor de poliţie - douã ramuri.
Ramurile care definesc petliţele sunt de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi gri-fer pentru efectivele din grupa B.
La uniforma de ceremonie, suportul textil este de culoare neagrã pentru efectivele din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C sau de culoare albã pentru toate structurile.
La uniforma de reprezentare, suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C.
F. Ecusoanele
a) Ecusonul specific pentru mânecã
Se confecţioneazã prin brodare pe suport textil şi este constituit din douã piese: un ecuson în formã de scut şi un segment circular.
Se fixeazã pe axul mânecii stângi al articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţã de cusãtura umãrului.
Ecusonul conţine elementele heraldice specifice fiecãrei structuri, conform reglementãrilor privind însemnele heraldice în Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Unitãţile subordonate inspectoratelor generale/similare sau aparatului central al Ministerului Administraţiei şi Internelor utilizeazã pentru articolele de echipament însemnele heraldice ale structurii centrale din care fac parte.
Pe segmentul circular se brodeazã denumirea structurii.
b) Ecusonul nominal
Se confecţioneazã din aliaj neferos având fondul alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B.
Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului, sub o linie orizontalã vopsitã în culoarea bleumarin. Vertical la capãtul din stânga sunt gravate 3 linii vopsite în culorile tricolorului.
Sistemul de prindere este cu agrafã metalicã.
G. Insignele
a) Insigna pentru studii superioare
Se confecţioneazã din aliaj (patinat) şi este uşor bombatã.
Are în conţinut fãclia ştiinţei, pe care apare în partea de sus o carte deschisã, iar la partea de jos o eşarfã pe care este înscris "ALMA MATER". Între ele este montat un scut cu tricolorul. Aceste elemente sunt suprapuse pe o cununã de formã ovalã, care are în partea stângã frunze de stejar, iar în partea dreaptã lauri.
Cununa se încheie la partea superioarã cu o coroanã de raze, iar la partea inferioarã cu o legãturã în formã de fundã.
b) Insigna de absolvent al Academiei de Poliţie
Se confecţioneazã din aliaj (patinat) şi este uşor bombatã.
Pe margini este prevãzutã cu o cununã care are în partea stângã frunze de stejar, iar în partea dreaptã lauri.
În interiorul cununii se aflã aplicat un scut încadrat la partea superioarã de inscripţia "ACADEMIA DE POLIŢIE", iar la partea inferioarã "ALEXANDRU IOAN CUZA".
Pe scut se aflã dispusã o acvilã care are o cruce în cioc, o sabie în gheara dreaptã şi o ramurã de mãslin în cea stângã.
Pe pieptul acvilei este dispusã o balanţã cu talerele în echilibru.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016