Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 15 din 23 februarie 2022  pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 15 din 23 februarie 2022 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 215 din 4 martie 2022
    Având în vedere prevederile art. 21 alin. (3), ale art. 45 alin. (1) lit. a^1) şi lit. h), ale art. 73^1 alin. (1),(3), (4),(8) şi (9) şi ale art. 79 alin. (5) lit. a) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. II alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative, prevederile art. 8 alin. (4) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 11 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. 319 alin. (10) lit. d) şi alin. (19) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare in Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    În prima zi lucrătoare a fiecărei luni calendaristice, Societatea Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale „OPCOM - S.A.“ publică pe site-ul propriu preţul mediu ponderat înregistrat în piaţa pentru ziua următoare în luna anterioară.

    ART. 3
    (1) În contractele de furnizare a energiei electrice încheiate între prosumator, în calitate de client final, şi furnizorul de energie electrică, în calitate de vânzător, periodicitatea de citire a indexului contorului în vederea facturării pe baza consumului de energie electrică măsurat este de o lună calendaristică.
    (2) În cazul în care contractul de furnizare a energiei electrice intră în vigoare/încetează în cursul unei luni calendaristice, operatorul de distribuţie a energiei electrice transmite furnizorului de energie electrică, inclusiv la data intrării în vigoare/încetării contractului de furnizare, citirea indexurilor contorului pentru ambele sensuri, reprezentând energia electrică consumată din reţeaua electrică, precum şi energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrată în reţeaua electrică.
    (3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică de drept contractelor de furnizare a energiei electrice în vigoare, începând cu data intrării în vigoare a contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse din surse regenerabile şi livrate în reţeaua electrică în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor, încheiate în baza contractului-cadru emis conform anexei nr. 1 sau anexei nr. 2 la metodologia anexată prezentului ordin, fără a mai fi necesară îndeplinirea altor formalităţi.

    ART. 4
    (1) În termen de 10 zile lucrătoare de la solicitarea prosumatorilor, furnizorii de energie electrică au obligaţia de a transmite prosumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice şi care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum contractele de vânzare-cumpărare emise în temeiul prezentului ordin, semnate.
    (2) Prosumatorii au obligaţia de a returna furnizorilor contractele de vânzare-cumpărare prevăzute la alin. (1), semnate, în termen de 10 zile calendaristice de la primire, sau de a comunica, în scris, în acelaşi termen, cauzele pentru care nu semnează/returnează contractul. În cazul nereturnării în termenul de 10 zile calendaristice a contractului semnat de către prosumator sau al unei comunicări privind cauzele nesemnării/ nereturnării acestuia, contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice transmis iniţial prosumatorului se consideră anulat. Procesul se poate relua la iniţiativa prosumatorului, care va transmite o nouă solicitare.
    (3) Solicitarea prosumatorilor prevăzută la alin. (1) cuprinde, în anexă, certificatul de racordare emis de către operatorul de distribuţie, conform reglementărilor aplicabile, cu excepţia cazurilor în care certificatele de racordare completate cu calitatea de prosumator au fost transmise la furnizorii de energie electrică anterior intrării în vigoare a prezentului ordin şi nu au suportat modificări ulterior emiterii lor de către operatorii de distribuţie.
    (4) Furnizorii au obligaţia de a informa operatorii de distribuţie asupra contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice prevăzute la alin. (1), în termen de 5 zile de la primirea acestora semnate de la prosumatori.

    ART. 5
    (1) Operatorii de distribuţie la reţelele cărora sunt racordate centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor certifică calitatea de prosumator pentru deţinătorii centralelor electrice respective, în vederea aplicării mecanismelor prevăzute la art. 73^1 alin. (3) sau (4), după caz, din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia celor care, la data intrării în vigoare a prezentului ordin, deţin certificate de racordare completate cu calitatea de prosumator.
    (2) Operatorii de distribuţie asigură achiziţionarea şi montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice prevăzute la art. 7 alin. (2) şi (3) din anexă, în termen de cel mult 60 de zile de la data înregistrării la operatorii de distribuţie a unei solicitări în acest sens din partea prosumatorilor care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum, puse în funcţiune până la data intrării în vigoare a prezentului ordin.

    ART. 6
    Furnizorii de energie electrică au obligaţia de a transmite prosumatorilor cu care au încheiate contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse din surse regenerabile şi livrate în reţeaua electrică în centrale electrice cu putere electrică instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, valabile la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului ordin, notificări privind modificarea cadrului legal aplicabil şi posibilitatea de a beneficia la cerere de mecanismul de compensare cantitativă prevăzut la art. 73^1 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, transmise odată cu prima factură de energie electrică emisă prosumatorilor după data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului ordin.

    ART. 7
    Prosumatorii persoane fizice şi juridice care deţin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică de cel mult 400 kW pe loc de consum, furnizorii de energie electrică ce au încheiate/încheie contracte de furnizare a energiei electrice cu prosumatorii în calitate de consumatori finali şi operatorii de distribuţie a energiei electrice la reţelele electrice la care sunt racordate respectivele centrale electrice aparţinând prosumatorilor duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 8
    Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. 9
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:
    a) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 50/2021 pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 100 kW aparţinând prosumatorilor, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 635 din 29 iunie 2021;
    b) art. 1-4 şi anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 227/2018 pentru aprobarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de prosumatorii care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum şi pentru modificarea unor reglementări din sectorul energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1114 din 28 decembrie 2018, cu modificările ulterioare.


    ART. 10
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 mai 2022, cu excepţia art. 6, care intră în vigoare la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 23 februarie 2022.
    Nr. 15.
    ANEXA 1

    METODOLOGIE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016