Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 15 din 12 martie 2012  privind procedura de acordare a avizului consultativ de catre Secretariatul de Stat pentru Culte pentru infiintarea asociatiilor religioase sau, dupa caz, pentru dobandirea statutului de asociatie religioasa de catre asociatiile existente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 15 din 12 martie 2012 privind procedura de acordare a avizului consultativ de catre Secretariatul de Stat pentru Culte pentru infiintarea asociatiilor religioase sau, dupa caz, pentru dobandirea statutului de asociatie religioasa de catre asociatiile existente

EMITENT: SECRETARIATUL DE STAT PENTRU CULTE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 3 aprilie 2012

    În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (2) şi ale art. 47 alin. (1) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasã şi regimul general al cultelor,
    în temeiul prevederilor art. 6 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 22/2010 privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de Stat pentru Culte,

    secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    (1) Avizul consultativ se acordã de cãtre Secretariatul de Stat pentru Culte pentru înfiinţarea asociaţiilor religioase şi înregistrarea acestora în Registrul asociaţiilor religioase sau, dupã caz, pentru dobândirea statutului de asociaţie religioasã de cãtre asociaţiile constituite în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 246/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al cãror obiect principal de activitate îl reprezintã exercitarea unei credinţe religioase.
    (2) Pentru obţinerea avizului, asociaţia interesatã adreseazã o cerere Secretariatului de Stat pentru Culte, care va fi însoţitã de documentele prevãzute la art. 41 alin. (2) lit. a)-c) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasã şi regimul general al cultelor.
    (3) Asociaţiile constituite în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 246/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru obţinerea avizului adreseazã o cerere Secretariatului de Stat pentru Culte, care va fi însoţitã de documentele prevãzute la alin. (2), precum şi de urmãtoarele documente:
    a) copie de pe actul constitutiv şi statutul asociaţiei constituite în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 246/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de pe actele/documentele prin care s-au aprobat toate modificãrile intervenite în actul constitutiv şi în statut;
    b) copie de pe dovada dobândirii personalitãţii juridice.
    (4) În cazul asociaţiilor prevãzute la alin. (3), hotãrârea de modificare a actului constitutiv privind transformarea asociaţiei în asociaţie religioasã se va comunica în formã autenticã şi va cuprinde cel puţin urmãtoarele elemente:
    a) semnãturile şi elementele de identificare ale cel puţin 300 de membri asociaţi, cetãţeni români sau rezidenţi, care nu fac parte din alte asociaţii religioase sau culte recunoscute;
    b) enunţarea clarã a hotãrârii membrilor prevãzuţi la lit. a) de a transforma asociaţia în asociaţie religioasã, cu scopul expres al exercitãrii unei credinţe religioase specifice;
    c) denumirea asociaţiei, care nu poate sã fie identicã sau asemãnãtoare cu cea a unui cult sau a unei alte asociaţii religioase recunoscute;
    d) sediul, patrimoniul, primele organe de conducere ale asociaţiei religioase;
    e) persoana împuternicitã sã facã demersurile în vederea transformãrii în asociaţie religioasã.
    (5) Membrii asociaţi prevãzuţi la alin. (4) trebuie sã îşi însuşeascã şi mãrturisirea de credinţã şi statutul asociaţiei religioase, care trebuie sã cuprindã: structura sa de organizare centralã şi localã, modul de conducere, administrare şi control, modul de înfiinţare şi desfiinţare a unitãţilor locale, drepturile şi obligaţiile membrilor, principalele activitãţi pe care asociaţia religioasã înţelege sã le desfãşoare în vederea atingerii scopurilor sale spirituale; alte prevederi specifice asociaţiei religioase respective.
    (6) Asociaţiile prevãzute la alin. (3) pot proba faptul cã aveau ca obiect principal de activitate exercitarea unei credinţe religioase la data intrãrii în vigoare a Legii nr. 489/2006, prin conţinutul statutului, prin raportul de activitate depus anual la Secretariatul de Stat pentru Culte sau prin alte mijloace de probã.
    ART. 2
    (1) Cererile şi documentaţia se depun la Serviciul asistenţã, învãţãmânt care verificã conţinutul documentaţiei depuse de cãtre asociaţie şi solicitã, dupã caz, completarea acesteia. Completarea se solicitã în maximum 10 zile de la depunerea documentaţiei, prelungindu-se în mod corespunzãtor termenul de rãspuns.
    (2) În termen de 10 zile calendaristice de la depunerea solicitãrilor sau de la completarea documentaţiei, Serviciul asistenţã, învãţãmânt are obligaţia sã întocmeascã referatele de oportunitate în vederea eliberãrii avizului, sau, dupã caz, de respingere, în condiţiile legii.
    (3) Referatele de oportunitate şi documentaţia în baza cãrora au fost elaborate se prezintã pentru avizul de legalitate Serviciului economic, administrativ, resurse umane şi juridic, care, în termen de 10 zile calendaristice, va aviza sau va respinge motivat acordarea avizului solicitat.
    ART. 3
    (1) Se aprobã formularele avizelor eliberate de Secretariatul de Stat pentru Culte pentru asociaţiile religioase, în conformitate cu prevederile art. 1, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
    (2) În cazul respingerii solicitãrii de aviz, rãspunsul va trebui sã conţinã, detaliat, motivele care au stat la baza acestei decizii.
    ART. 4
    (1) Se aprobã instituirea registrului asociaţiilor religioase care au primit avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte, gestionat de Serviciul asistenţã, învãţãmânt.
    (2) Registrul asociaţiilor religioase are urmãtorul conţinut:


┌────────────┬──────────┬─────────────┬──────────┬───────────────┬──────────┐
│ Nr. de │Denumirea │ Numele şi │ Sediul │Nr. avizului/ │Observaţii│
│înregistrare│asociaţiei│ prenumele │asociaţiei│Data eliberãrii│ │
│a cererii │religioase│preşedintelui│religioase│ │ │
├────────────┼──────────┼─────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
└────────────┴──────────┴─────────────┴──────────┴───────────────┴──────────┘



    ART. 5
    (1) Se aprobã modelul de tabel care conţine datele de identificare şi semnãturile asociaţilor, prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    (2) Tabelul cuprinzând datele de identificare şi semnãturile de adeziune ale asociaţilor este parte a actului constitutiv.
    ART. 6
    Serviciul asistenţã, învãţãmânt şi Serviciul economic, administrativ, resurse umane şi juridic vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 7
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.274/2007 privind aprobarea procedurii de acordare a avizului consultativ de cãtre Ministerul Culturii şi Cultelor pentru înfiinţarea asociaţiilor religioase sau, dupã caz, pentru dobândirea statutului de asociaţie religioasã de cãtre asociaţiile existente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 362 din 28 mai 2007, se abrogã.
    ART. 8
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                   Secretarul de stat
       al Secretariatului de Stat pentru Culte,
                 Nicolae Adrian Lemeni


    Bucureşti, 12 martie 2012.
    Nr. 15.


    ANEXA 1

    ROMÂNIA
    GUVERNUL ROMÂNIEI
    SECRETARIATUL DE STAT PENTRU CULTE

                             AVIZ
                  Nr. ......../................

    În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasã şi regimul general al cultelor,
    vãzând Cererea înregistratã cu nr. ......./........, formulatã de .........., prin care se solicitã avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte în vederea dobândirii personalitãţii juridice şi înregistrãrii ca asociaţie religioasã,
    având în vedere referatul de oportunitate şi avizul de legalitate privind înfiinţarea acesteia,
    ţinând seama cã prevederile actului constitutiv şi ale statutului stabilesc drept scop al asocierii manifestarea unei credinţe religioase,
    Secretariatul de Stat pentru Culte avizeazã înfiinţarea asociaţiei religioase ........, cu sediul în localitatea ........, str. ........ nr. ......, judeţul/sectorul ..., conform actului constitutiv, autentificat cu nr. ....../......., şi statutului asociaţiei, autentificat cu nr. ....../..... de cãtre ..................... .
    Orice modificare a actului constitutiv sau a statutului asociaţiei va trebui declaratã.


                Secretar de stat,
         ................................
          (semnãtura şi ştampila)


          Serviciul economic, administrativ,
           resurse umane şi juridic,
                 (semnãtura)


    ANEXA 2

    ROMÂNIA
    GUVERNUL ROMÂNIEI
    SECRETARIATUL DE STAT PENTRU CULTE


                              AVIZ
                    Nr. ......./..................

    În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (2) lit. d) şi ale art. 47 alin. (1) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasã şi regimul general al cultelor,
    vãzând Cererea înregistratã cu nr. ......./...., formulatã de .........., prin care se solicitã avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte în vederea dobândirii statutului de asociaţie religioasã,
    având în vedere referatul de oportunitate şi avizul de legalitate privind dobândirea statutului şi înregistrãrii ca asociaţie religioasã,
    ţinând seama cã prevederile actului constitutiv şi ale statutului stabilesc drept scop al asocierii manifestarea unei credinţe religioase,
    Secretariatul de Stat pentru Culte avizeazã dobândirea statutului de asociaţie religioasã de cãtre ........, cu sediul în localitatea ......., str. ....... nr. ......, judeţul/sectorul ......, consemnate în Hotãrârea adunãrii generale autentificate cu numãrul ....... de cãtre ..... .
    Orice modificare a statutului privind scopul asociaţiei va trebui declaratã, potrivit legii.


               Secretar de stat,
            ........................
            (semnãtura şi ştampila)


       Serviciul economic, administrativ,
          resurse umane şi juridic,
                (semnãtura)

    ANEXA 3

              Tabel privind datele de identificare şi semnãturile de
                           adeziune ale asociaţilor

    "Noi, membrii asociaţi, declarãm cã ne-am însuşit statutul Asociaţiei (denumirea asociaţiei), nu facem parte din alte culte sau asociaţii religioase şi hotãrâm sã constituim/transformãm Asociaţia (denumirea asociaţiei) în asociaţia religioasã (denumirea asociaţiei), conform prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasã şi regimul general al cultelor în scopul expres declarat al exercitãrii credinţei formulate în Mãrturisirea de credinţã..."*)


┌────┬───────────────────┬────────┬────────────────────────┬──────────┬──────┐
│Nr. │ │ │ CNP │ │ │
│crt.│Numele şi prenumele│ Adresa │(codul numeric personal)│ Semnãtura│ Data │
├────┼───────────────────┼────────┼────────────────────────┼──────────┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
└────┴───────────────────┴────────┴────────────────────────┴──────────┴──────┘


________
    *) Acest text trebuie sã se regãseascã pe fiecare paginã a Tabelului privind datele de identificare şi semnãturile de adeziune ale asociaţilor.

                   ________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016