Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 15 din 11 martie 2010  pentru modificarea si completarea anexei XVII la Normele privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 15 din 11 martie 2010 pentru modificarea si completarea anexei XVII la Normele privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 14 aprilie 2010
ORDIN nr. 15 din 11 martie 2010
pentru modificarea şi completarea anexei XVII la Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor <>nr. 438 /<>295/2002
EMITENT: MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
Nr. 165 din 1 martie 2010
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Nr. 78 din 29 martie 2010
AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Nr. 15 din 11 martie 2010
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 14 aprilie 2010


Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe din cadrul Ministerului Sãnãtãţii nr. CS.A. 2.024/2010,
având în vedere prevederile <>art. 13 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, republicatã,
în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.718/2008 *) privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în baza <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
--------
*) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.718/2008 este abrogatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 2 martie 2010.

luând în considerare prevederile <>art. 7 alin. (5) şi (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 25/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul sãnãtãţii, ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emit urmãtorul ordin:

ART. I
Anexa XVII "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivii alimentar" la Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor <>nr. 438 /<>295/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã, conform anexei ce face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2009/10/CE a Comisiei din 13 februarie 2009 de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 44 din 14 februarie 2009.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Cseke Attila

Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Mihail Dumitru

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea


ANEXÃ


1. Textul referitor la E 234 nisin se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 234 NISIN

Definiţie │Nisinul este constituit din mai multe polipeptide strâns
│înrudite, produse în cursul fermentãrii unui mediu pe bazã
│de lapte sau zahãr de cãtre anumite tulpini naturale de
│Lactococcus lactis subsp. lactis.
IESCE �-807-5
Formulã chimicã │C(143)H(230)N(42)O(37)S(7)
Masã molecularã 𗈗 354,12
Compoziţie │Concentratul de nisin conţine cel puţin 900 unitãţi per mg
│într-un amestec de proteine din lapte degresat sau de
│substanţe solide fermentate şi un conţinut minim de clorurã
│de sodiu de 50%.
Descriere │Pulbere albã
Puritate │
Pierdere prin uscare│Nu mai mult de 3% când se usucã la 102°C-103°C pânã la
│obţinerea unei greutãţi constante.
Arsen │Nu mai mult de 1 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg"



2. Textul referitor la E 400 acid alginic se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 400 ACID ALGINIC

Definiţie │Glicuronoglican liniar compus în principal din
│unitãţi de acid D- manuronic legate în poziţia
│beta-(1-4) şi L-guluronic legate în poziţia
│alfa-(1-4) sub forma unui inel piranozic. Hidrat de
│carbon coloidal hidrofil extras prin utilizarea unei
│soluţii alcaline diluate din tulpini naturale
│aparţinând unor specii diferite de alge marine brune
│(Phaeophyceae)
IESCE �-680-1
Formulã chimicã │[C(6)H(8)O(6)](n)
Masã molecularã 󧓒 000-600 000 (medie tipicã)
Compoziţie │În stare anhidrã, acidul alginic degajã cel puţin 20%
│şi cel mult 23% dioxid de carbon [CO(2)],
│echivalentul a cel puţin 91% şi cel mult 104,5% acid
│alginic (C6H8O6)(n) (calculat pe baza unei
│greutãţi echivalente de 200).
Descriere │Acidul alginic se prezintã sub formã de filamente,
│granule sau pulbere.
│Este de culoare albã spre brun-gãlbuie şi aproape
│inodor.
Identificare │
A. Solubilitate │Insolubil în apã şi solvenţi organici, greu solubil
│în soluţii de carbonat de sodiu, hidroxid de
│sodiu şi fosfat trisodic
B. Test de precipitare │La o soluţie de probã de 0,5% în soluţie de hidroxid
cu clorurã de calciu │de sodiu 1 M se adaugã o cincime din volumul sãu de
│soluţie de clorurã de calciu 2,5%. Se formeazã un
│precipitat gelatinos voluminos. Acest test distinge
│acidul alginic de guma acacia, carboximetilceluloza
│de sodiu, carboximetilamidon, caragenan, gelatinã,
│gumã ghatti, gumã karaya, gumã din seminţe de
│carruba, metilcelulozã şi gumã adragante.
C. Test de precipitare │La o soluţie de probã de 0,5% în soluţie de hidroxid
cu sulfat de amoniu │de sodiu 1 M se adaugã o jumãtate din volumul
│acesteia de soluţie saturatã de sulfat de amoniu. Nu
│se formeazã precipitat.
│Acest test distinge acidul alginic de agar-agar,
│carboximetilcelulozã de sodiu, caragenan, pectina
│dezesterificatã, gelatinã, gumã din seminţe de
│carruba, metilcelulozã şi amidon.
D. Reacţia de culoare │Se dizolvã cât mai complet posibil 0,01 g de probã
│prin agitare cu 0,15 ml de hidroxid de sodiu 0,1 N şi
│se adaugã 1 ml soluţie acidã de sulfat feric. În 5
│minute apare o coloraţie roşu-vişiniu care în final
│vireazã în violet intens.
Puritate │
pH-ul unei suspensii de 3%│Între 2,0 şi 3,5
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 4 ore)
Cenuşã sulfatatã │Nu mai mult de 8%, raportat la substanţa anhidrã
Hidroxid de sodiu (1 M de │Nu mai mult de 2% raportat la substanţa anhidrã
soluţie) │insolubilã
Formaldehidã │Nu mai mult de 50 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 5 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kg
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gram
E. coli │Absentã în 5 g
Specii de Salmonella │Absente în 10 g"



3. Textul referitor la E 401 alginat de sodiu se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 401 ALGINAT DE SODIU

Definiţie │
Denumire chimicã │Sare de sodiu a acidului alginic
Formulã chimicã │[C(6)H(7)NaO(6)](n)
Masã molecularã 󧓒 000-600 000 (medie tipicã)
Compoziţie │În stare anhidrã degajã cel puţin 18% şi cel mult
󧓝% bioxid de carbon corespunzând la cel puţin 90,8%
│şi la cel mult 106,0% alginat de sodiu (calculat pe
│baza unei greutãţi echivalente de 222).
Descriere │Pulbere fibroasã sau granularã de culoare
│alb-gãlbuie, aproape inodorã
Identificare │
Test pozitiv pentru sodiu │
şi acid alginic │
Puritate │
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 4 ore)
Substanţã insolubilã în apã│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa anhidrã
Formaldehidã │Nu mai mult de 50 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 5 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kg
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5 000 de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gram
E. coli │Absentã în 5 g
Specii de Salmonella │Absente în 10 g"



4. Textul referitor la E 402 alginat de potasiu se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 402 ALGINAT DE POTASIU

Definiţie │
Denumire chimicã │Sare de potasiu a acidului alginic
Formulã chimicã │[C(6)H(7)KO(6)](n)
Masã molecularã 󧓒 000-600 000 (medie tipicã)
Compoziţie │În stare anhidrã degajã cel puţin 16,5% şi cel mult
󧓛,5% dioxid de carbon corespunzând la cel puţin
󧔡,2% şi la cel mult 105,5% alginat de potasiu
│(calculat pe baza unei greutãţi echivalente de 238)
Descriere │Pulbere fibroasã sau granularã de culoare
│alb-gãlbuie, aproape inodorã
Identificare │
Test pozitiv pentru potasiu│
şi pentru acid alginic │
Puritate │
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 4 ore)
Substanţã insolubilã în apã│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa anhidrã
Formaldehidã │Nu mai mult de 50 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 5 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kg
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gram
E. coli │Absentã în 5 g
Specii de Salmonella │Absente în 10 g"



5. Textul referitor la E 403 alginat de amoniu se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 403 ALGINAT DE AMONIU

Definiţie │
Denumire chimicã │Sare de amoniu a acidului alginic
Formulã chimicã │[C(6)H(11)NO(6)](n)
Masã molecularã 󧓒.000-600.000 (medie tipicã)
Compoziţie │În stare anhidrã degajã cel puţin 18% şi cel mult
󧓝% bioxid de carbon corespunzând la cel puţin 88,7%
│şi la cel mult 103,6% alginat de amoniu (calculat pe
│baza unei greutãţi echivalente de 217)
Descriere │Pulbere fibroasã sau granularã de culoare alb-gãlbuie
Identificare │
Test pozitiv pentru calciu│
şi acid alginic │
Puritate │
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15,0% (105°C, 4 ore)
Formaldehidã │Nu mai mult de 50 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 5 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kg
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gram
E. coli │Absentã în 5 g
Specii de Salmonella │Absente în 10 g"



6. Textul referitor la E 404 alginat de calciu se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 404 ALGINAT DE CALCIU

Sinonime │Sare de calciu a alginatului
Definiţie │
Denumire chimicã │Sare de calciu a acidului alginic
Formulã chimicã │[C(6)H(7)Ca(1/2)O(6)](n)
Masã molecularã 󧓒.000-600.000 (medie tipicã)
Compoziţie │În stare anhidrã degajã cel puţin 18% şi cel mult
󧓝% dioxid de carbon corespunzând la cel puţin 89,6%
│şi la cel mult 104,5% alginat de calciu (calculat pe
│baza unei greutãţi echivalente de 219)
Descriere │Pulbere fibroasã sau granularã de culoare
│alb-gãlbuie, aproape inodorã
Identificare │
Test pozitiv pentru amoniu │
şi acid alginic │
Puritate │
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 4 ore)
Cenuşã sulfatatã │Nu mai mult de 7%, raportat la substanţa uscatã
Substanţã insolubilã în apã│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa anhidrã
Formaldehidã │Nu mai mult de 50 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 5 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kg
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gram
E. coli │Absentã în 5 g
Specii de Salmonella │Absente în 10 g"



7. Textul referitor la E 405 alginat de propan-1,2-diol se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 405 ALGINAT DE PROPAN-1,2-DIOL

Sinonime │Alginat de hidroxipropil
│Ester de propan-1,2-diol al acidului alginic
│Alginat de propilen glicol
Definiţie │
Denumire chimicã │Ester de propan-1,2-diol al acidului alginic;
│compoziţie variabilã în funcţie de gradul
│de esterificare şi procentul de grupe carboxil
│libere şi neutralizate din moleculã
Formulã chimicã │[C(9)H(14)O(7)](n) (esterificat)
Masã molecularã 󧓒 000-600 000 (medie tipicã)
Compoziţie │În stare anhidrã degajã cel puţin 16% şi cel mult
󧓜% bioxid de carbon
Descriere │Pulbere fibroasã sau granularã de culoare albã spre
│brun-gãlbuie, aproape inodorã
Identificare │
Test pozitiv pentru │
propan-1,2-diol şi acid │
alginic dupã hidrolizã │
Puritate │
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 20% (105°C, 4 ore)
Conţinut total de │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 45%
propan-1,2-diol │
Conţinut de propan-1,2-diol│Nu mai mult de 15%
liber │
Substanţã insolubilã în apã│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa anhidrã
Formaldehidã │Nu mai mult de 50 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 5 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kg
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gram
E. coli │Absentã în 5 g
Specii de Salmonella │Absente în 10 g"



8. Textul referitor la E 407 caragenan se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 407 CARAGENAN

Sinonime │Produsele comerciale se vând sub diferite denumiri,
│ca de exemplu:
│Spumã de Irlanda
│Eucheuman (din specii de Eucheuma)
│Iridophycan (din specii de Iridaea)
│Hypnean (din specii de Hypnea)
│Furcellaran sau agar-agar de Danemarca (din
│Furcellaria fastigiata)
│Caragenan (din specii de Chondrus şi Gigartina)
Definiţie │Caragenanul se obţine prin extracţie apoasã din
│tulpini naturale de alge marine aparţinând
│familiilor Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaeceae
│şi Furcellariaceae, din clasa Rhodophyceae (alge
│marine roşii). Nu se utilizeazã niciun precipitant
│organic altul decât metanol, etanol şi propanol-2.
│Caragenanul se compune în principal din sãruri de
│potasiu, sodiu, magneziu şi calciu ale esterilor
│sulfataţi de polizaharide care, prin hidrolizã, duc
│la formarea de galactozã şi de 3,6-anhidrogalactozã
│Caragenanul nu se hidrolizeazã şi nici nu se sepune
│unei degradãri chimice. Formaldehida poate fi
│prezentã ca impuritate accidentalã pânã la un
│nivel maxim de 5 mg/kg.
IESCE �-524-2
Descriere │Pulbere grunjoasã spre finã, de culoare gãlbuie
│spre incolorã, practic inodorã
Identificare │
Teste pozitive pentru │
galactozã, anhidrogalactozã │
şi sulfat │
Puritate │
Conţinut în metanol, etanol,│Nu mai mult de 0,1%, separat sau în combinaţie
propanol-2 │
Vâscozitatea unei soluţii │Nu mai puţin de 5 mPa.s
1,5% la 75°C │
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 12% (105°C, 4 ore)
Sulfat │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 40%, raportat
│la substanţa uscatã [ca SO(4)]
Cenuşã │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 40%,
│determinatã raportat la substanţa uscatã la 550°C
Cenuşã insolubilã în acid │Nu mai mult de 1%, raportat la substanţa uscatã
│(insolubilã în acid clorhidric 10%)
Substanţã insolubilã în acid│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa uscatã
│(insolubilã în acid sulfuric 1% v/v)
Caragenan cu masã │Nu mai mult de 5%
molecularã micã │
(Fracţie cu masã molecularã │
sub 50 kDa) │
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 5 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 2 mg/kg
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 300 de colonii per gram
E. coli │Absentã în 5 g
Specii de Salmonella │Absente în 10 g"



9. Textul referitor la E 407a algã Eucheuma prelucratã se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 407a ALGÃ EUCHEUMA PRELUCRATÃ

Sinonime │PES (acronim pentru alga Eucheuma prelucratã)
Definiţie │Alga Eucheuma prelucratã se obţine prin tratament
│în mediu alcalin apos (KOH) al tulpinilor naturale
│de alge marine Eucheuma cottonii şi Eucheuma
│spinosum, din clasa Rhodophyceae (alge marine
│roşii), pentru a îndepãrta impuritãţile şi prin
│spãlare cu apã dulce, urmatã de uscare, pentru a
│obţine produsul. Purificare mai bunã poate fi
│realizatã prin spãlare cu metanol, etanol şi
│propanol-2 şi uscare. Produsul constã în principal
│în sãrurile de potasiu ale esterilor sulfataţi ai
│polizaharidelor care, prin hidrolizã, duc la
│formarea de galactozã şi de 3,6-anhidrogalactozã.
│Sãrurile de sodiu, calciu şi magneziu ale esterilor
│sulfataţi ai polizaharidelor sunt prezente în
│cantitãţi mai mici. Produsul mai conţine pânã la
󧓗% celulozã din alge. Caragenanul din alga
│Eucheuma prelucratã nu se hidrolizeazã şi nici
│nu se supune unei degradãri chimice. Formaldehida
│poate fi prezentã ca impuritate accidentalã
│pânã la un nivel maxim de 5 mg/kg.
Descriere │Pulbere grunjoasã spre finã, de culoare cafenie
│spre gãlbuie, practic inodorã
Identificare │
A. Teste pozitive pentru │
galactozã, anhidrogalactozã │
şi sulfat │
B. Solubilitate │În apã formeazã suspensii vâscoase tulburi.
│Insolubilã în etanol
Puritate │
Conţinut în metanol, etanol,│Nu mai mult de 0,1%, separat sau în combinaţie
propanol-2 │
Vâscozitatea unei soluţii │Nu mai puţin de 5 mPa.s
1,5% la 75°C │
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 12% (105°C, 4 ore)
Sulfat │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 40%, raportat
│la substanţa uscatã [ca SO(4)]
Cenuşã │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 40%,
│determinatã raportat la substanţa uscatã la 550°C
Cenuşã insolubilã în acid │Nu mai mult de 1%, raportat la substanţa uscatã
│(insolubilã în acid clorhidric 10%)
Substanţã insolubilã în acid│Nu mai puţin de 8% şi nu mai mult de 15%, raportat
│la substanţa uscatã (insolubilã în acid sulfuric
𗈕% v/v)
Caragenan cu masã │Nu mai mult de 5%
molecularã micã │
(Fracţie cu masã molecularã │
sub 50 kDa) │
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 5 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 2 mg/kg
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 300 de colonii per gram
E. coli │Absentã în 5 g
Specii de Salmonella │Absente în 10 g"



10. Textul referitor la E 412 gumã de guar se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 412 GUMÃ DE GUAR

Sinonime │Gumã de Cyamopsis
│Fãinã de guar
Definiţie │Guma de guar este endospermul mãcinat al seminţelor
│din tulpini naturale de plantã guar, Cyamopsis
│tetragonolobur (L.) Taub (familia Leguminosae).
│Conţine în principal o polizaharidã hidrocoloidalã
│cu masã molecularã mare, formatã din unitãţi de
│galactopiranozã şi manopiranozã combinate prin
│legãturi glicozidice, care poate fi descris din
│punct de vedere chimic ca galactomanan. Pentru
│ajustarea vâscozitãţii, guma poate fi hidrolizatã
│parţial, fie prin tratament termic, fie prin
│tratament oxidativ slab, alcalin sau acid.
IESCE �-536-0
Masã molecularã │Constã în principal într-un polizaharid
│hidrocoloidal cu masã molecularã mare
│(50.000-8.000.000).
Compoziţie │Conţinut în galactomanan de cel puţin 75%
Descriere │Pulbere aproape inodorã, de culoare albã spre
│alb-gãlbuie
Identificare │
A. Teste pozitive pentru │
galactozã şi manozã │
B. Solubilitate │Solubilã în apã rece
Puritate │
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 5 ore)
Cenuşã │Nu mai mult de 5,5%, determinatã la 800°C
Substanţã insolubilã în acid│Nu mai mult de 7%
Proteine (N x 6,25) │Nu mai mult de 10%
Amidon │Nedetectabil prin urmãtoarea metodã: la o soluţie
│probã de 1 la 10 se adaugã câteva picãturi de
│soluţie de iod (nu apare coloraţie albastrã)
Peroxizi organici │Nu mai mult de 0,7 mEq de oxigen activ/kg
│de eşantion
Furfural │Nu mai mult de 1 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 2 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kg"



11. Dupã E 503(ii) bicarbonat de amoniu se introduce urmãtorul text referitor la E 504(i) carbonat de magneziu:


"E 504(i) CARBONAT DE MAGNEZIU

Sinonime │Hidromagnezit
Definiţie │Carbonatul de magneziu este un carbonat de magneziu
│hidratat alcalin sau hidratat normal ori un amestec
│al acestora douã.
Denumire chimicã │Carbonat de magneziu
Formulã chimicã │MgCO(3).nH(2)O
IESCE �-915-9
Compoziţie │Nu mai puţin de 24% şi nu mai mult de 26,4% Mg
Descriere │Masã friabilã, uşoarã, inodorã, de culoare albã sau
│pulbere voluminoasã albã
Identificare │
A. Solubilitate │Practic insolubil în apã sau în etanol
B. Teste pozitive pentru │
magneziu şi carbonat │
Puritate │
Substanţã insolubilã în acid│Nu mai mult de 0,05%
Substanţã solubilã în apã │Nu mai mult de 1%
Calciu │Nu mai mult de 0,4%
Arsen │Nu mai mult de 4 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg"



12. Textul referitor la E 526 hidroxid de calciu se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 526 HIDROXID DE CALCIU

Sinonime │Var stins, var hidratat
Definiţie │
Denumire chimicã │Hidroxid de calciu
IESCE �-137-3
Formulã chimicã │Ca(OH)(2)
Masã molecularã 󧔒,09
Compoziţie │Conţinut de cel puţin 92%
Descriere │Pulbere albã
Identificare │
A. Teste pozitive pentru │
alcali şi calciu │
B. Solubilitate │Puţin solubil în apã. Insolubil în etanol. Solubil
│în glicerol.
Puritate │
Cenuşã insolubilã în acid│Nu mai mult de 1,0%
Sãruri alcaline şi de │Nu mai mult de 2,7%
magneziu │
Bariu │Nu mai mult de 300 mg/kg
Fluor │Nu mai mult de 50 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 6 mg/kg"



13. Textul referitor la E 529 oxid de calciu se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 529 OXID DE CALCIU

Sinonime │Var ars
Definiţie │
Denumire chimicã │Oxid de calciu
IESCE �-138-9
Formulã chimicã │CaO
Masã molecularã 󧔀,08
Compoziţie │Conţinut de cel puţin 95%, raportat la substanţa
│calcinatã
Descriere │Masã granularã inodorã, durã, de culoare albã sau
│alb-cenuşie sau pulbere albã spre alb-cenuşie
Identificare │
A. Test pozitiv pentru │
alcali şi calciu │
B. La umezirea cu apã a │
probei se genereazã cãldura.│
C. Solubilitate │Puţin solubil în apã. Insolubil în etanol. Solubil
│în glicerol.
Puritate │
Pierdere prin calcinare │Nu mai mult de 10% (cca 800°C pânã la greutate
│constantã)
Substanţa insolubilã în acid│Nu mai mult de 1%
Bariu │Nu mai mult de 300 mg/kg
Sãruri alcaline şi de │Nu mai mult de 3,6%
magneziu │
Fluor │Nu mai mult de 50 mg/kg
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 7 mg/kg"



14. Textul referitor la E 901 cearã de albine se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 901 CEARÃ DE ALBINE

Sinonime │Cearã albã, cearã galbenã
Definiţie │Ceara de albine galbenã este ceara obţinutã prin
│topirea cu apã fierbinte a pereţilor fagurelui
│construit de albina de miere, Apis mellifera L.,
│urmatã de îndepãrtarea materiilor strãine.
│Ceara de albine albã se obţine prin înãlbirea cerii
│de albine galbene.
IESCE �-383-7 (cearã de albine)
Descriere │Bucãţi sau plãci de culoare alb-gãlbuie (ceara albã)
│sau gãlbuie spre brun-cenuşie (ceara galbenã) cu
│margini de fracţionare cu aspect granular fin şi
│necristalin, având un miros agreabil, asemãnãtor
│mierii de albine
Identificare │
A. Interval de topire │Între 62°C şi 65°C
B. Densitate specificã │Aproximativ 0,96
C. Solubilitate │Insolubilã în apã. Puţin solubilã în alcool. Foarte
│solubilã în cloroform şi eter
Puritate │Indice de aciditate
Indice de aciditate │Nu mai puţin de 17 şi nu mai mult de 24
Indice de saponificare 󧔟-104
Conţinutul în peroxid │Nu mai mult de 5
Glicerol şi alţi polioli │Nu mai mult de 0,5% (ca glicerol)
Cerezinã, parafine şi │Absente
anumite alte ceruri │
Grãsimi, cearã de Japonia,│Absente
colofoniu şi sãpunuri │
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kg"



15. Textul referitor la E 905 cearã microcristalinã se înlocuieşte cu urmãtorul text:


"E 905 CEARÃ MICROCRISTALINÃ

Sinonime │Cearã din petrol, cearã din hidrocarburi, cearã
│Fischer-Tropsch, cearã sinteticã, parafinã sinteticã
Definiţie │Amestecuri rafinate de hidrocarburi solide, saturate,
│obţinute din materii prime petroliere sau sintetice
Descriere │Cearã inodorã, de culoare albã spre galben-chihlimbar
Identificare │
A. Solubilitate │Insolubilã în apã, foarte puţin solubilã în etanol
B. Indice de refracţie │n(D)^100 1,434-1,448
│Alternativ: n(D)^120n 1,426-1,440
Puritate │
Masã molecularã │În medie, nu mai puţin de 500
Vâscozitate │Nu mai puţin de 1,1 x 10^-5 m² s^-1 la 100°C
│Alternativ: nu mai puţin de 0,8 x 10^-5 m² s^-1 la
�°C, dacã este în stare solidã la 100°C
Reziduu la calcinare │Nu mai mult de 0,1% în greutate
Numãr carbonic la punct de│Nu mai mult de 5% molecule cu un numãr de atomi de
distilare 5% │carbon mai mic de 25
Culoare │Test pozitiv
Sulf │Nu mai mult de 0,4% în greutate
Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 3 mg/kg
Compuşi aromatici │Hidrocarburile aromatice policiclice, obţinute prin
policiclici │extracţie cu dimetil-sulfoxid, trebuie sã
│respecte urmãtoarele limite de absorbţie a razelor
│ultraviolete:
│ Nm │ Absorbanţa maximã
│ │ per cm de lungime
│ │ de parcurs
│ 280-289 │ 0,15
│ 290-299 │ 0,12
│ 300-359 │ 0,08
│ 360-400 │ 0,02
│Alternativ, dacã este în stare solidã, la 100°C
│Metoda PAC conform 21 CFR& 175.250
│Absorbanţa la 290 nm în decahidronaftalinã la
󧔠°C: nu depãşeşte 0,01."



16. Textul referitor la E 230 bifenil şi E 233 thiabendazol se eliminã.


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016