Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 149 din 13 aprilie 2023  privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2018 pentru aprobarea Procedurii privind scoaterea din circuitul agricol a pajiştilor permanente     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 149 din 13 aprilie 2023 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2018 pentru aprobarea Procedurii privind scoaterea din circuitul agricol a pajiştilor permanente

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 336 din 21 aprilie 2023
    Având în vedere Referatul de aprobare nr. 269.731/2022 al Direcţiei îmbunătăţiri funciare şi fond funciar,
    în baza prevederilor art. 5 şi 5^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prevederilor art. III din Legea nr. 262/2022 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi de completare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii,
    în temeiul art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2018 pentru aprobarea Procedurii privind scoaterea din circuitul agricol a pajiştilor permanente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 792 din 17 septembrie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4 alineatul (1), literele f) şi k) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "f) extrasul de carte funciară pentru informare însoţit de extrasul de plan cadastral, eliberate de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară cu maximum 15 zile înainte de data depunerii documentaţiei, precum şi planul topografic pe care sunt evidenţiate suprafeţele solicitate pentru scoaterea din circuitul agricol, recepţionat tehnic cu privire la corectitudinea datelor topografice de către oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, în condiţiile legii;
    …............................................................................................
k) memoriul tehnic al lucrării în care se descrie obiectivul de investiţie, precum şi necesitatea şi oportunitatea realizării acestuia;"

    2. După articolul 4 se introduce un nou articol, art. 4^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 4^1
    (1) Pentru emiterea deciziei privind scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol pentru întreaga suprafaţă a terenurilor ocupate cu pajişti permanente, necesară pentru amplasarea obiectivelor de investiţie prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. b) teza I din ordonanţă, în limita a 50 ha/obiectiv de investiţie, potrivit dispoziţiilor art. 92 alin. (2) lit. j) din lege, beneficiarul depune la direcţia pentru agricultură judeţeană documentaţia prevăzută la art. 4 alin. (1), însoţită de proiectul tehnic privind amplasarea şi utilizarea obiectivelor de investiţie pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.
    (2) Pentru emiterea avizului în baza căruia se eliberează decizia privind scoaterea definitivă/temporară din circuitul agricol prevăzută la alin. (1), după verificarea documentelor şi a încasării tarifului la Fondul de ameliorare a fondului funciar, transmite prin sistem electronic, sub semnătura electronică bazată pe certificat digital calificat, la structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în termen de 10 zile de la înregistrarea cererii, documentaţia prevăzută la alin. (1).
    (3) În termen de 15 zile de la înregistrare, structura de specialitate emite avizul necesar aprobării scoaterii din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente, situate în extravilan, sau nota de completare. Nota de completare se transmite, prin sistem electronic, sub semnătura electronică bazată pe certificat digital calificat, la direcţia pentru agricultură judeţeană pentru a fi comunicată beneficiarului, în termen de 3 zile de la emitere.
    (4) Beneficiarul are obligaţia transmiterii documentelor solicitate în nota de completare, în termen de 7 zile de la comunicarea notei prevăzute la alin. (3). În acest caz, termenul de emitere a avizului prevăzut la alin. (3) se prelungeşte cu 10 zile de la comunicarea notei de completare.
    (5) Nerespectarea termenului prevăzut la alin. (4) şi/sau nedepunerea dovezii plăţii tarifului la Fondul de ameliorare a fondului funciar atrag/atrage restituirea documentaţiei către beneficiar, până la împlinirea termenului de 45 de zile de la înregistrarea cererii.
    (6) Direcţia pentru agricultură judeţeană emite decizia de aprobare privind scoaterea definitivă/temporară din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente, situate în extravilanul localităţilor, pe care o comunică beneficiarului, în termen de 5 zile de la primirea avizului, emis în condiţiile prevăzute la alin. (2)-(4) şi transmis prin sistem electronic, sub semnătura electronică bazată pe certificat digital calificat.
    (7) Excepţia prevăzută la art. 5 alin. (3) lit. b) din ordonanţă se realizează cu obligaţia ca beneficiarul suprafeţei scoase din circuitul agricol să nu afecteze buna exploatare a pajiştilor permanente, cu respectarea dispoziţiilor Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.064/2013, cu modificările şi completările ulterioare."

    3. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Documentaţia pentru emiterea deciziei privind scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) se depune de către beneficiar la direcţia pentru agricultură judeţeană. În termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrare, direcţia pentru agricultură judeţeană transmite documentaţia la structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sau emite nota de restituire."

    4. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Documentaţia se restituie fără soluţionarea cererii cu privire la aprobarea scoaterii din circuitul agricol în cazul în care aceasta cuprinde date eronate şi/sau documente incomplete."

    5. La articolul 11, alineatele (1), (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente, situate în extravilanul localităţilor, se face la solicitarea beneficiarilor, în baza tarifelor datorate la Fondul de ameliorare a fondului funciar.
    …............................................................................................
    (5) Tariful prevăzut la alin. (1) se achită în contul deschis pentru această activitate pe numele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la Trezoreria Operativă a Municipiului Bucureşti, cod fiscal 4221187, cod IBAN RO39 TREZ 7005057X XX00 0354, în termen de 10 zile de la comunicarea notei de calcul privind plata tarifului la Fondul de ameliorare a fondului funciar.
    (6) Pentru confirmarea încasării tarifelor la Fondul de ameliorare a fondului funciar, structura de specialitate cu atribuţii în desfăşurarea activităţilor de natură financiar-contabilă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are obligaţia de a transmite, în format electronic, la solicitarea direcţiei pentru agricultură judeţene şi/sau a structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care emite avizul, extrasul de cont privind încasarea."

    6. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    Notarea în evidenţele de cadastru şi carte funciară a categoriei de folosinţă curţi-construcţii, ca urmare a aprobării scoaterii definitive din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente, situate în extravilan, la momentul autorizării construcţiei, se face la cererea proprietarului/beneficiarului, în baza deciziei sau hotărârii Guvernului de aprobare a scoaterii din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente, situate în extravilan, şi a autorizaţiei de construire."

    7. La articolul 15, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În cazul în care nu au fost iniţiate lucrările de realizare a obiectivelor de investiţie prevăzute la art. 5 alin. (3) din ordonanţă, în termen de 5 ani de la data comunicării deciziei pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, terenul este reintrodus în circuitul agricol prin efectul legii, în baza unei notificări înregistrate la direcţia pentru agricultură judeţeană de către beneficiarul scoaterii din circuitul agricol."

    8. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    Documentaţia necesară pentru obţinerea aprobării de scoatere din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente, situate în extravilan, se întocmeşte în două exemplare, unul pentru beneficiar şi unul pentru direcţia pentru agricultură judeţeană, care se reţine în arhiva acestei structuri. La fiecare exemplar se anexează avizul, decizia privind aprobarea scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, nota de completare sau nota de restituire, în original, după caz."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea

    Bucureşti, 13 aprilie 2023.
    Nr. 149.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016