Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 147 din 23 decembrie 2005  privind aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 147 din 23 decembrie 2005 privind aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2006

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 13 din 6 ianuarie 2006

Vãzând Referatul de aprobare nr. 41.225 din 15 decembrie 2005 al Direcţiei generale pentru siguranţa alimentelor, având în vedere prevederile art. 1^1 şi ale <>art. 22^1 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 412/2004 , precum şi prevederile <>art. 6^3 lit. b), i) şi j) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>art. 3 pct. B lit. b), c), f) şi l) din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2006, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia generalã pentru siguranţa alimentelor, va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranţa alimentelor conform prevederilor legale, agenţii economici pot încheia contracte cu laboratoarele centrale, zonale şi judeţene ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse supravegherii şi controlului din Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2006.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei

Bucureşti, 23 decembrie 2005.
Nr. 147.


ANEXĂ


Programul de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2006

A. EXPERTIZA CONTAMINANŢILOR ÎN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Produs Loc de Mod de recoltare probe
crt. prelevare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Aflatoxinã Arahide* (conform ordinelor în Depozit Ori de câte ori situaţia o impune***
vigoare) alimentar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nuci* (conform ordinelor în Depozit Ori de câte ori situaţia o impune***
vigoare) alimentar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fructe uscate *(conform ordinelor Depozit Ori de câte ori situaţia o impune***
în vigoare) alimentar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cereale * Depozit/ Se va preleva, randomizat, un numãr de
siloz maxim 200 probe, conform Programului
cifric aprobat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specii (fructele) destinate Depozit La primul import pentru fiecare ţara de
producerii de condimente : condimente origine şi ori de câte ori situaţia o
- Capsicum spp. (fructele uscate impune***
ale acestuia, întregi sau mãcinate,
inclusiv chilii, pudra de chili,
cayenne şi paprika);
- Piper spp. (fructele acestuia,
inclusiv piper alb sau negru);
- Myristica fragrans (nucşoarã);
- Zingiber officinale (ghimbir);
- Curcumalonga (turmeric)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ochratoxinã A Cereale - inclusiv orez şi hrişcã - Depozit/ Se va preleva, randomizat, un numãr de
(conform ordinelor în vigoare)** siloz maxim 200 probe, conform Programului
cifric aprobat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cafea boabe prãjitã şi mãcinatã Depozit La primul import pentru fiecare ţara de
origine şi ori de câte ori situaţia o
impune***
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cafea solubilã Depozit La primul import pentru fiecare tara de
origine si ori de câte ori situaţia o
impune***
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Patulina Sucuri fructe (conform ordinelor Unitãţi de Se vor preleva probe randomizat,
în vigoare) fabricare a începând cu trimestrul III al anului
sucurilor 2006, conform Programului cifric
de fructe aprobat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Plumb Cereale (inclusiv hrişcã) ** Depozit/ Se vor preleva probe randomizat,
siloz conform Programului cifric aprobat,
pentru producţia autohtonã provenitã
din zone considerate a fi intens
poluate şi ori de câte ori situaţia o
impune
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Cadmiu Cereale** Depozit/ Se vor preleva probe randomizat,
siloz conform Programului cifric aprobat,
pentru producţia autohtonã provenitã
din zone considerate a fi intens
poluate şi ori de câte ori situaţia o
impune
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Seminţe de soia destinate Fabrica de Se vor preleva probe randomizat,
procesãrii ulei de conform Programului cifric aprobat,
soia pentru producţia autohtonã provenitã
din zone considerate a fi intens
poluate şi ori de câte ori situaţia o
impune
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Deoxinivalenol Cereale cu excepţia porumbului * Depozit/ Se va preleva, randomizat, un numãr de
siloz maxim 200 probe, conform Programului
cifric aprobat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Zearalenonã Cereale cu excepţia porumbului * Depozit/ Se va preleva, randomizat, un numãr de
maxim 200 probe, conform Programului
cifric aprobat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
* Nu se referã şi la produsele procesate din acestea
** Nu se referã şi la produsele cerealiere procesate
*** Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri, iar la primul import costurile determinate de prelevare, analiza si transportul produselor sunt suportate de cãtre importator;
- Depozitele de la care se preleveazã probele aparţin agenţilor economici care au activitate de depozitare şi sunt înregistraţi la Registrul Comerţului la clasa 6312;
- Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveazã probe sunt cele care au capacitãţi egale sau mai mari de 3000 tone.
- Analizele se efectueazã la Institutul de Igienã si Sãnãtate Publicã Veterinarã şi la secţiile zonale pentru controlul reziduurilor;
- Nivelurile maxime admise de contaminanţi pentru produsele din coloana 3 a tabelului de mai sus, precum şi metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind anumiţi contaminanţi din alimentele de origine animalã şi non-animalã aprobatã prin Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor si Dezvoltãrii Rurale, Ministerului Sãnãtãţii, Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare si Pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 97/1050/1145/505/2005 publicat in Monitorul Oficial nr. 1056 bis din 26 noiembrie 2005.
- Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor/standarde, mãrci şi calitatea alimentelor;
- La stabilirea Programului cifric sunt luate în considerare criterii cum ar fi: originea produsului, numãrul depozitelor/silozurilor şi capacitatea acestora;

- În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare pentru urmãtoarele loturi din import sau producţie autohtona cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pana la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise

- În cazul in care in urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constata o neregula care necesitã investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativa cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora in afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere si control.


B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa şi Reziduuri de Produse Loc de Frecvenţa probelor recoltate
denumirea pesticide de origine non- prelevare
animalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa A -INSECTICIDE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
MALATHION Grâu panificaţie Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare
A.1. Mere Siloz produs, conform Programuiui cifric
Organofosforice Struguri de masã Piaţã aprobat
Struguri pentru vin agroalimen-
tarã
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PARATHION Banane Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare
Portocale Piaţã produs, conform Programului cifric
Struguri de masã agroalimen- aprobat
Struguri pentru vin tarã
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DIAZINON Mere Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare
Vişine Piaţã produs, conform Programului cifric
agroalimen- aprobat
tarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A.2. LINDAN Grâu panificaţie Depozit/ Minimum 12 probe anual pentru fiecare
Organoclorurate Porumb Siloz produs, conform Programului cifric
Cartofi de toamnã Piaţã
Cartofi timpurii agroalimen-
Mere tarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A.3. CARBARIL Portocale Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare
Carbamaţi Banane Piaţã produs, conform Programului cifric
Cartofi de toamna agroalimen- aprobat
Cartofi timpurii tarã
Struguri
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A.4. CIPERMETRIN Grâu Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare
Piretroizi de Vişine Siloz produs, conform Programului cifric
sinteza Struguri de masã Piaţã aprobat
Struguri pentru agroalimen- Se vor preleva probe începând cu
vin tarã trimestrul II 2006.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DELTAMETRIN Grâu Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare
Cartofi de toamnã Siloz produs, conform Programului cifric
Cartofi timpurii Piaţã aprobat
Mere agroalimen-
Vişine tarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa B - ACARICIDE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
BROMPROPILAT Mere Piaţã Minimum 12 probe anual pentru fiecare
agroalimen- produs, conform Programului cifric
tarã aprobat
Portocale Depozit Se vor preleva probe începând cu
Mandarine trimestrul IV 2006.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




- Depozitele de la care se preleveazã probele aparţin agenţilor economici care au activitate de depozitare şi sunt înregistraţi la Registrul Comerţului la clasa 6312;
- Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveazã probe sunt cele care au capacitãţi egale sau mai mari de 3000 tone;
- Analizele se efectueazã la Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã Veterinarã şi secţiile zonale pentru controlul reziduurilor;
- Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compuşii din coloana 2 a tabelului de mai sus, precum si metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 privind aprobarea Normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animala şi non-animala şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animalã;
- Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor/standarde, mãrci şi calitatea alimentelor;
- La stabilirea Programului cifric sunt luate în considerare criterii cum ar fi: originea produsului, numãrul depozitelor/silozurilor şi capacitatea acestora, mãrimea pieţei agroalimentare.
- În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare pentru urmãtoarele loturi din import sau producţie autohtonã cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pânã la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise
- În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.


C. SUPRAVEGHEREA Şl CONTROLUL UNITĂŢILOR CARE PROCESEAZĂ, DEPOZITEAZĂ Şl VALORIFICĂ PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Unitatea Clasa MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Şl CONTROL
crt. CAEN ─────────────────────────────────────────────────────────
PRIN INSPECŢIE PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU
Frecventa EXAMENE DE LABORATOR
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Frecventa recoltãrii
Natura probei probelor pentru
recoltate examenele de la
litera D1 din Program
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fabricarea pâinii; fabricarea
1. produselor de panificaţie şi 1581 trimestrial - -
patiserie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Fabricarea produselor de morãrit 1561 semestrial - -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Fabricarea biscuiţilor, pişco- 1582 semestrial - -
turilor si a altor produse
similare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Fabricarea amidonului şi a 1562 semestrial - -
produselor din amidon
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Prelucrarea şi conservarea 1533 semestrial - -
fructelor şi legumelor
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Fabricarea sucurilor de fructe 1532 semestrial semestrial
şi legume Sucuri de fructe
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Fabricarea uleiurilor şi 1541 anual - -
grãsimilor brute
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Fabricarea uleiurilor şi a 1542 semestrial - -
grãsimilor rafinate
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Fabricarea margarinei şi 1543 semestrial margarina semestrial
produselor comestibile similare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Prelucrarea cartofului şi 1531
conservarea produselor din anual - -
cartofi
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Fabricarea zahãrului 1583 semestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Fabricarea produselor din cacao,
a ciocolatei şi a produselor 1584 trimestrial
zaharoase
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fabricarea macaroanelor,
13. tãiţeilor, cus-cus-ului şi a 1585 semestrial
altor produse fãinoase similare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Prelucrarea ceaiului şi a
cafelei 1586 semestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Maioneza semestrial
Condimente şi
15. Fabricarea condimentelor 1587 amestecuri de
semestrial condimente
Concentrate
alimentare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Fabricarea altor produse 1589 semestrial
alimentare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Fabricarea bãuturilor alcoolice 1591 anual
distilate
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Fabricarea alcoolului etilic 1592 anual
de fermentaţie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
l9. Fabricarea vinurilor 1593 semestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Fabricarea cidrului şi a vinului
din fructe 1594 semestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Fabricarea altor bãuturi obţinute 1595 semestrial
prin fermentare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Fabricarea berii 1596 semestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Fabricarea malţului 1597 semestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Producţia de ape minerale
24. (corbogazoasã si platã) 1598 semestrial
îmbuteliate la sursa
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Fabricarea bãuturilor nealcoolice 1599 semestrial Bãuturi rãcoritoare semestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Depozite (de produse
alimentare) 6312 semestrial
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Randomizat, conf.
27. Comerţ cu ridicata 513 unui program
trimestrial, de
la maxim 5
unitãţi / lunã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Randomizat, conf.
28. Comerţ cu amãnuntul 522 unui program
trimestrial, de
la maxim 5
unitãţi / lunã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Cantine si alte unitãţi de 555 anual
preparare a hranei (catering)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



- În cazul în care în urma inspecţiei se constatã nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igiena (<>Hotãrârea de Guvern nr. 1198/2002 publicatã în Monitorul Oficial nr. 866 din 2.12.2002; <>Hotãrârea de Guvern nr. 924/2005 publicatã în Monitorul Oficial nr. 804 din 5.09.2005), Procesul verbal de constatare întocmit urmare a inspecţiei va prevede data pânã la care deficienţele vor fi eliminate şi data recontrolului, cu precizarea motivaţiei necesitãţii recontrolului în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
- În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.


D. EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATOR

D1. Condiţii microbiologice




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Examen de laborator
Nr. Produs ────────────────────────────────────────────────────────────────
crt. Organoleptic Microbiologic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bacterii coliforme, Salmonella, E coli,
1. Margarina de consum culoare, gust, miros, Stafilococ coagulazo pozitiv
consistenta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr total de germeni aerobi mezofili,
2. Maioneza culoare, gust, miros, Bacterii coliforme, Salmonella, E coli,
consistenţã Stafilococ coagulazo pozitiv
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Condimente şi amestecuri Bacterii coliforme, Salmonella, E coli,
de condimente culoare, gust, miros Stafilococ coagulazo pozitiv,
Bacillus cereus
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Concentrate alimentare culoare, gust, miros Numãr total de germeni aerobi mezofili,
Bacterii coliforme, E coli
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Bãuturi rãcoritoare şi Numãr total de germeni aerobi mezofili,
sucuri de fructe culoare, gust, miros, Bacterii coliforme, E coli, drojdii
si mucegaiuri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Ape minerale Numãr total de germeni aerobi mezofili
(carbogazoasã si plata) culoare, gust, miros
îmbuteliate la sursa
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




D2. Aditivi


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Frecventa prelevãrii
crt. Aditivi Produs Loc de prelevare de probe
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tocoferoli (E 306-E309) Sucuri de legume Unitãti de procesare Începând cu trimestrul IV,
şi fructe trimestrial si ori de cate ori
situaţia o impune
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Carbonat de calciu Pâine Unitãti de procesare Începând cu trimestrul IV,
trimestrial si ori de cate ori
situaţia o impune
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Lecitina (E322), amidon Ciocolatã şi Unitãti de procesare Începând cu trimestrul IV,
modificat (E1400-1412, bomboane de trimestrial şi ori de cate ori
E 1414, E 1422) ciocolata situaţia o impune
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Sulfiţi (E 221, E 222- Snacks pe bazã de Unitãţi de procesare Începând cu trimestrul IV,
225, E 228) cereale şi cartofi trimestrial si ori de cate ori
Cartofi prelucraţi situaţia o impune
(inclusiv cartofi
refrigeraţi si
congelaţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



- Analizele se efectueazã la Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã Veterinarã, la laboratoarele judeţene /a municipiului Bucureşti din reţeaua Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor precum si alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare.
- Condiţiile microbiologice pentru parametrii din tabelul D1 sunt în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente publicat în Monitorul Oficial nr. 268 din 11 iunie 1999.
- Nivelurile maxime de dozã admisibilã pentru aditivii din tabelul D2 sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consumul uman, publicat in Monitorul Oficial partea I, nr. 722/2002.
- Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor / standarde, mãrci şi calitatea alimentelor;
- În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare pentru urmãtoarele loturi din import sau producţie autohtonã cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pânã la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise.
- În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.


E. EXAMENE DE LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENTEI OPERAŢIUNILOR DE IGIENIZARE




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Teste de sanitatie: Frecventa
controlului Locul de prelevare Microbiologic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- suprafeţe de lucru
- ustensile, recipiente Conform unui
- utilaje program
- ambalaje trimestrial, Unitãţi de procesare, Numãr total de germeni,
- echipamente de randomizat, depozitare şi comercializare Bacterii coliforme
protecţie de la maxim 3
- mâini unitãţi /lunã
- aeromicroflora
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



- În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.


F. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Produsele controlate Frecvenţa recoltãrii probelor şi examinãrii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Legume şi fructe * O datã pe trimestru dintr-o piaţã agroalimentarã
din zonele cu risc crescut de contaminare
radioactivã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
* se referã la produsele care fac obiectul Ordinului comun al Ministerului Sãnãtãţii, Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 856/112/91/2002 publicat in Monitorul Oficial nr. 112 din 12.03.2002, Monitorul Oficial nr. 91 din 14.03.2002, Monitorul Oficial nr. 297 din 7.05.2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi furajele contaminate radioactiv dupã un accident nuclear sau altã situaţie de urgentã radiologicã.
- Analizele se efectueazã la Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã Veterinarã şi celelalte laboratoare specializate ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
- Nivelurile maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sãnãtãţii, Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 856/112/91/2002 publicat in Monitorul Oficial nr. 112 din 12.03.2002, Monitorul Oficial nr. 91 din 14.03.2002, Monitorul Oficial nr. 297 din 07.05.2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi furajele contaminate radioactiv dupã un accident nuclear sau altã situaţie de urgenţã radiologicã.


G. SUPRAVEGHEREA Şl CONTROLUL ALIMENTELOR Şl FURAJELOR MODIFICATE GENETIC




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. EXPLOATATIE AGRICOLA/ MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Şl CONTROL
crt. UNITATEA
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PRIN INSPECŢIE PRIN RECOLTAREA DE PROBE
PENTRU EXAMENE DE LABORATOR
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Frecvenţa Frecvenţa recoltãrii probelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 2. 3. 4.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Exploataţii agricole Pe toata perioada activitãţii* -
cultivatoare de soia Conform unui program trimestrial,
randomizat pentru exploataţiile
agricole cultivatoare de soia
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Depozite de soia Pe toata perioada activitãţii* - La primul import pentru fiecare ţara
(intermediari) Conform unui program trimestrial de origine şi pentru 10% din
importurile provenite din ţari terţe
- Odatã pe an pentru depozitele care
au capacitãţi egale sau mai mari de
3000 tone
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Fabrica de ulei de soia O data pe trimestru pentru O data pe an pentru fiecare fabricã,
fiecare fabricã * prin recoltare de probe din depozitele
de materii prime declarate a fi libere
de organisme modificate genetic.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Unitãţi de procesare O data pe trimestru pentru O data pe an pentru fiecare fabricã,
soia (altele decât fiecare fabricã * prin recoltare de probe din depozitele
cele pentru producţia de materii prime declarate a fi libere
de ulei) de organisme modificate genetic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Fabrici de nutreţuri O data pe trimestru pentru O data pe an prin recoltare de probe
combinate fiecare fabricã * din depozitele de materii prime pe
bazã de soia, declarate a fi libere de
organisme modificate genetic;
Se vor preleva probe, conform unui
program randomizat, de la max. 3
unitãţi din fiecare judeţ.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fabrici de procesare Conform unui program trimestrial, O data pe an din fabrici care utili-
carne care utilizeazã randomizat pentru unitãţile care zeazã produse din soia, prin recoltare
produse din soia folosesc produse din soia * de probe din materii prime pe baza de
soia, declarate a fi libere de
organisme modificate genetic.
Se vor preleva probe, conform unui
program randomizat, de la max. 3
unitãţi din fiecare judeţ;
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
* Se refera la verificarea documentelor necesare asigurãrii trasabilitãţii
- Analizele se efectueazã la Institutul de Diagnoza si Sãnãtate Animala;
- Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor/standarde, marci si calitatea alimentelor, începând cu trimestrul II al anului 2006;
- În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constata o neregula care necesitã investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativa cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
- Metodele de prelevare a probelor urmeazã sa fie stabilite prin Ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor; pânã la data de 1 aprilie 2006.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016