Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 144 din 21 noiembrie 2017  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne şi a Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi încetarea aplicabilităţii unor dispoziţii din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 154/2004 privind activităţile de educaţie fizică şi sport în Ministerul Afacerilor Interne    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 144 din 21 noiembrie 2017 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne şi a Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi încetarea aplicabilităţii unor dispoziţii din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 154/2004 privind activităţile de educaţie fizică şi sport în Ministerul Afacerilor Interne

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 917 din 22 noiembrie 2017
    În temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 702 şi 702 bis din 9 septembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, după litera c) se introduce o nouă literă, litera c^1), cu următorul cuprins:
    "c^1) proba, normele şi baremele pentru evaluarea performanţei fizice, prevăzute în anexa nr. 3^1;"

    2. La articolul 2, după litera o) se introduce o nouă literă, litera p), cu următorul cuprins:
    "p) Tabel centralizator cu rezultatele obţinute de candidaţi în cadrul probei de evaluare a performanţei fizice la concursurile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI, precum şi pentru ocuparea posturilor vacante, prevăzut în anexa nr. 27."

    3. În anexa nr. 2, la articolul 6 alineatul (4), litera a) se abrogă.
    4. În anexa nr. 2, la articolul 6, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Verificarea îndeplinirii criteriului prevăzut la alin. (4) lit. b) se realizează cu ocazia examinării medicale."

    5. În anexa nr. 2, la articolul 7 alineatul (4), litera a) se abrogă.
    6. În anexa nr. 2, la articolul 7, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Verificarea cerinţelor prevăzute la alin. (3) lit. b) şi alin. (4) lit. b) se realizează cu ocazia examinării medicale."

    7. În anexa nr. 3, la articolul 1, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI se face potrivit probei, normelor şi baremelor prevăzute în anexa nr. 3^1.
(4) La evaluarea performanţei fizice a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI, nu se admit contestaţii."

    8. În anexa nr. 3, la articolul 28, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Evaluarea performanţei fizice se face potrivit probei, normelor şi baremelor specifice prevăzute în anexa nr. 3^1."

    9. În anexa nr. 3, la articolul 28, alineatul (2) se abrogă.
    10. În anexa nr. 3, la articolul 39, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 39
    (1) Aprecierea rezultatelor finale ale fiecărei probe de concurs se face cu note de la 1 la 10. Nota de promovare a fiecărei probe de concurs este minimum 7,00.
    (2) Proba de evaluare a performanţei fizice se promovează potrivit prevederilor din anexa nr. 3^1."

    11. În anexa nr. 3, articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 50
    (1) Proba de evaluare a performanţei fizice se apreciază şi se notează potrivit normelor şi baremelor specifice prevăzute de anexa nr. 3^1, care se afişează şi se aduc la cunoştinţa candidaţilor înaintea începerii probelor.
    (2) Rezultatele obţinute de candidaţi în cadrul probei de evaluare a performanţei fizice se consemnează în tabelul centralizator prevăzut în anexa nr. 27."

    12. După anexa nr. 3 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3^1, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    13. După anexa nr. 26 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 27, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.


    ART. II
    Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 931 şi 931 bis din 18 noiembrie 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, după litera c) se introduc două noi litere, literele c^1) şi c^2), cu următorul cuprins:
    "c^1) proba, normele şi baremele pentru evaluarea performanţei fizice pentru candidaţii la concursurile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal militar pentru nevoile MAI, precum şi pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute a fi încadrate cu personal militar, cu excepţia candidaţilor la concursurile de admitere pe locurile repartizate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute în statele de organizare ale acestuia şi ale unităţilor subordonate, sunt prevăzute în anexa nr. 3^1;
c^2) proba, normele şi baremele pentru evaluarea performanţei fizice pentru candidaţii la concursurile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal militar pentru nevoile MAI, pe locurile repartizate formării iniţiale a personalului militar al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi pentru ocuparea posturilor vacante din statele de organizare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale unităţilor subordonate acestuia, prevăzute a fi încadrate cu personal militar, sunt prevăzute în anexa nr. 3^2."

    2. La articolul 2, după litera o) se introduc două noi litere, literele p) şi q), cu următorul cuprins:
    "p) «Tabel centralizator cu rezultatele obţinute de candidaţi în cadrul probei de evaluare a performanţelor fizice la concursurile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale MAI care pregătesc personal militar pentru nevoile MAI, pe locurile destinate formării iniţiale a personalului militar, precum şi pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute a fi încadrate cu personal militar, cu excepţia celor din statele de organizare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale unităţilor subordonate acestuia», prevăzut în anexa nr. 27;
q) «Tabel centralizator cu rezultatele obţinute de candidaţi în cadrul probei de evaluare a performanţelor fizice la concursurile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal militar pentru nevoile MAI, pe locurile destinate formării iniţiale a personalului militar al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi pentru ocuparea posturilor vacante din statele de organizare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale unităţilor subordonate acestuia, prevăzute a fi încadrate cu personal militar», prevăzut în anexa nr. 28."

    3. În anexa nr. 2 la articolul 7 alineatul (1), litera b) se abrogă.
    4. În anexa nr. 2, la articolul 7 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară; criteriul specific nu se aplică pentru candidaţii pe locurile repartizate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă;"

    5. În anexa nr. 2, la articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Verificarea cerinţei prevăzute la alin. (1) lit. c) se realizează cu ocazia examinării medicale."

    6. În anexa nr. 2, la articolul 8 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) nu au semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară; criteriul specific nu se aplică pentru rechemarea în activitate în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau în cadrul unităţilor subordonate acestuia;"

    7. În anexa nr. 2, la articolul 10 alineatul (1), litera a) se abrogă.
    8. În anexa nr. 2, la articolul 10 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) nu au semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară; criteriul specific nu se aplică pentru încadrarea directă în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau în cadrul unităţilor subordonate acestuia;"

    9. În anexa nr. 2, la articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Verificarea cerinţei prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează cu ocazia examinării medicale."

    10. În anexa nr. 3, la articolul 1, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI se face potrivit probei, normelor şi baremelor prevăzute în anexa nr. 3^1 sau, după caz, în anexa nr. 3^2.
(4) La evaluarea performanţei fizice a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI, nu se admit contestaţii."

    11. În anexa nr. 3, la articolul 28, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Evaluarea performanţei fizice se face potrivit probei, normelor şi baremelor specifice prevăzute de anexa nr. 3^1 sau, după caz, de anexa nr. 3^2."

    12. În anexa nr. 3, la articolul 28, alineatul (2) se abrogă.
    13. În anexa nr. 3, la articolul 39, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 39
    (1) Aprecierea rezultatelor finale ale fiecărei probe de concurs se face cu note de la 1 la 10. Nota de promovare a fiecărei probe de concurs este minimum 7,00.
    (2) Proba de evaluare a performanţei fizice se promovează potrivit prevederilor anexei nr. 3^1 sau, după caz, anexei nr. 3^2."

    14. La anexa nr. 3, articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 50
    (1) Proba de evaluare a performanţei fizice se apreciază şi se notează potrivit normelor şi baremelor specifice prevăzute de anexa nr. 3^1 sau, după caz, de anexa nr. 3^2, care se afişează şi se aduc la cunoştinţa candidaţilor înaintea începerii probei.
    (2) Rezultatele obţinute de candidaţi în cadrul probei de evaluare a performanţei fizice se consemnează în tabelul centralizator prevăzut în anexa nr. 27 sau, după caz, în anexa nr. 28."

    15. După anexa nr. 3 se introduc două noi anexe, anexele nr. 3^1 şi 3^2, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 3 şi 4 la prezentul ordin.
    16. După anexa nr. 26 se introduc două noi anexe, anexele nr. 27 şi 28, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 5 şi 6 la prezentul ordin.


    ART. III
    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. IV
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 154/2004 privind activităţile de educaţie fizică şi sport în Ministerul Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare*), îşi încetează aplicabilitatea în ceea ce priveşte probele, normele şi baremele stabilite pentru verificarea performanţelor fizice ale candidaţilor la admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI, precum şi ale candidaţilor recrutaţi în vederea ocupării prin concurs a posturilor vacante.
──────────
    *) Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 154/2004 privind activităţile de educaţie fizică şi sport în Ministerul Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
──────────


    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul afacerilor interne,
                    Carmen Daniela Dan

    Bucureşti, 21 noiembrie 2017.
    Nr. 144.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 3^1 la Ordinul nr. 140/2016)
    PROBA, NORMELE ŞI BAREMELE
    pentru evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la admiterea
    în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI,
    precum şi ale candidaţilor recrutaţi în vederea ocupării prin concurs a posturilor vacante
    I. Prevederi generale cu privire la organizarea probei de evaluare a performanţei fizice
    1. Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor constă în parcurgerea traseului practic-aplicativ.
    2. Proba se execută în ţinută sportivă decentă adecvată anotimpului (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurţi sau trening).
    3. Este declarat „promovat“ candidatul care îndeplineşte baremul minim de 2’25’’. Performanţa obţinută de candidaţi şi calificativul acordat („promovat“, „nepromovat“) se consemnează în tabelul prevăzut în anexa nr. 27 la ordin.
    4. Pe timpul susţinerii probei, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminări sau repetări.
    5. Abandonul, accidentarea sau neîndeplinirea baremului minim duce la eliminarea candidatului din concurs şi declararea acestuia „nepromovat“. Trecerea de la alergare la mers a candidaţilor nu se consideră abandon.
    6. Instructajul privind normele de securitate şi sănătate în muncă se face de către lucrătorul desemnat sau de un membru al comisiei/subcomisiei desemnat în acest sens, înainte de începerea probei, pe bază de semnătură.
    7. Candidaţii sunt răspunzători de eventualele accidentări pe timpul desfăşurării probei, datorate nerespectării normelor prelucrate sau a execuţiilor greşite.
    8. Pregătirea organismului pentru efort şi influenţarea selectivă a aparatului locomotor se desfăşoară individual, în spaţiul destinat acestei activităţi, altul decât cel de desfăşurare a probei.
    9. Înaintea parcurgerii traseului practic aplicativ, unul dintre evaluatori prezintă candidaţilor elementele, modul de execuţie a acestora, restricţiile, penalizările, precum şi procedura de apreciere/măsurare.
    10. Pe timpul desfăşurării probei, supravegherea medicală în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie este obligatorie şi se asigură gratuit.
    11. Rezultatele obţinute se aduc la cunoştinţa candidaţilor, la finalul probei, pe bază de semnătură.
    NOTĂ:
    ÎN CAZUL ÎN CARE CONDIŢIILE METEOROLOGICE ÎMPIEDICĂ ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢILOR DE EVALUARE A PERFORMANŢEI FIZICE (PE TIMPUL PLOILOR TORENŢIALE, PE TIMP DE CEAŢĂ, LA TEMPERATURI DE PESTE +30°C SAU SUB 0°C ORI ÎN ALTE CONDIŢII DE NATURĂ SĂ FAVORIZEZE PRODUCEREA DE ACCIDENTE), ACESTEA SE DESFĂŞOARĂ ÎN SALA DE SPORT.
    DESFĂŞURAREA PROBEI SE POATE AMÂNA, LA PROPUNEREA COMISIEI, CU ACORDUL PREŞEDINTELUI COMISIEI, PÂNĂ LA MOMENTUL CÂND PROBA SE POATE DESFĂŞURA ÎN CONDIŢII NORMALE. CANDIDAŢII VOR FI ANUNŢAŢI DE MODIFICĂRILE CARE POT SĂ APARĂ.


    II. ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA PROBEI „TRASEU PRACTIC-APLICATIV“
    A. Precizări generale referitoare la proba traseu practic-aplicativ
    1. Candidaţii trebuie să parcurgă în întregime traseul practic-aplicativ şi elementele care îl compun şi să abordeze obligatoriu toate obstacolele, în ordinea stabilită, conform schiţei*) de mai jos. Parcurgerea unui obstacol în alt mod decât cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde/obstacol a candidatului, la final penalizările acumulate fiind consemnate în tabelul prevăzut în anexa nr. 27 la ordin şi adunate la timpul realizat. În situaţia în care candidatul nu parcurge un obstacol va fi declarat „nepromovat“.
──────────
    *) Schiţa este reprodusă în facsimil.
──────────

    2. În situaţia constituirii mai multor subcomisii, suprafaţa şi condiţiile de amenajare şi desfăşurare a traseelor practic-aplicative vor fi identice.
    3. Fiecare candidat parcurge traseul aplicativ în prezenţa a cel puţin 2 candidaţi martori.

    B. Descrierea elementelor care compun traseul practic-aplicativ, a algoritmului de desfăşurare şi a modului de evaluare a execuţiei:
    1. Săritura în lungime de pe loc (obstacolul nr. 1):
    De la linia de START, la semnalul evaluatorului, candidatul execută săritura în lungime de pe loc, în spaţiul delimitat. În situaţia în care se calcă linia de start, se depăşeşte lateral spaţiul delimitat sau nu este îndeplinit baremul minim obligatoriu, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză să execute săritura este declarat „nepromovat“.
    Cronometrarea începe la prima mişcare a candidatului. Barem minim: 1,80 metri.

    2. Alergare 18 metri
    3. Ocolire jalon
    4. Alergare 8 metri
    5. Trecerea prin pas sărit peste saltea (obstacolul nr. 2):
    După executarea săriturii în lungime de pe loc, de la locul de aterizare, se continuă cu alergare, trecerea prin pas sărit peste saltea după trecerea peste obstacol în mod corect. În situaţia în care, pe timpul alergării, se ating marginile saltelei, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză să execute săritura sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale saltelei: lungime = 2 m, lăţime = 1 m, grosime = 3-5 cm.

    6. Alergare 10 metri
    7. Ocolire jalon
    8. Alergare 4 metri
    9. Două rostogoliri succesive înainte (obstacolul nr. 3):
    Din alergare, candidatul va executa 2 (două) rostogoliri succesive înainte. În situaţia în care, pe timpul execuţiei, se depăşeşte spaţiul saltelelor cu întreg corpul, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză executarea rostogolirilor sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale sectorului: lungime = 4 m, lăţime = 1 m.

    10. Alergare 5 metri
    11. Deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică cu transport de greutăţi (obstacolul nr. 4):
    Se execută ridicarea celor 2 (două) greutăţi de câte 5 kilograme fiecare, depozitate în faţa băncii de gimnastică la 0,50 metri, urcarea pe banca de gimnastică, deplasarea în echilibru cu transportul simultan al greutăţilor, coborârea şi depozitarea greutăţilor pe sol. În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul atinge solul, scapă una din greutăţi sau pe ambele, va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză executarea deplasării sau transportul de greutăţi pe tot parcursul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale băncii de gimnastică: lungime = 4 m, lăţime = 0,25 m, înălţimea de la sol în partea superioară = 0,30 m.

    12. Alergare 2 metri
    13. Ocolire jalon
    14. Alergare 20 de metri
    15. Ocolire jalon
    16. Deplasare între şicane (obstacolul nr. 5):
    Candidatul se deplasează fără a avea dreptul de a se sprijini pe jaloane. În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul se dezechilibrează şi cade, acesta va continua parcursul, fără a fi penalizat. În situaţia în care candidatul refuză să parcurgă distanţa precizată este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: lungime = 10 m, lăţimea culoarului = 1,20 m, jaloane tip con, din polietilenă. Toată lungimea şi lăţimea obstacolului vor fi delimitate vizibil astfel încât candidatul să parcurgă întreaga distanţă.

    17. Ocolire jalon
    18. Alergare 10 metri
    19. Săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică (obstacolul nr. 6):
    Din alergare, candidatul va executa bătaia pe ambele picioare, sprijin pe obstacol cu ambele mâini şi săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică. Abordarea obstacolului presupune cel puţin urcarea pe aparat, traversarea acestuia şi coborârea pe la capătul depărtat. Parcurgerea obstacolului în alt mod decât cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. În situaţia în care candidatul refuză parcurgerea obstacolului sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: înălţime capră de gimnastică = 1,20 m. La acest obstacol nu se vor folosi trambuline elastice.

    20. Alergare 2 metri
    21. Ocolire jalon
    22. Alergare 2 metri
    23. Trecerea pe sub un obstacol marcat (obstacolul nr. 7):
    Din alergare, candidatul se deplasează pe sub un obstacol marcat, acoperit şi închis la ieşire. Parcurgerea obstacolului în alt mod decât cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. În situaţia în care candidatul refuză parcurgerea obstacolului sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: lăţime = 1 m, înălţime = 0,80 m, lungime = 4 m.

    24. Alergare 4 metri
    25. Escaladarea unei lăzi de gimnastică (obstacolul nr. 8):
    Din alergare, candidatul execută escaladarea obstacolului aşezat transversal pe direcţia de deplasare, printr-un procedeu la alegere. Parcurgerea obstacolului în alt mod decât cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. În situaţia în care candidatul refuză parcurgerea obstacolului sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale lăzii de gimnastică: lungime = 1,60 m, lăţimea părţii superioare = 0,40 m, înălţime = 1,20 m. La acest obstacol nu se vor folosi trambuline elastice şi saltele de gimnastică.

    26. Alergare 4 metri
    27. Ocolire jalon
    28. Alergare 10 metri
    29. Transportul unui manechin prin târâre (obstacolul nr. 9):
    Din alergare, candidatul execută priza pe manechin, pe sub axile, cu ambele mâini. Transportul manechinului pe distanţa de deplasare se face cu spatele, picioarele manechinului trebuind să depăşească în mod obligatoriu linia de sosire. În situaţia în care candidatul trece linia de sosire fără manechin este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: distanţa de parcurs = 10 m, înălţimea manechinului = 1,60 m, lăţimea umerilor manechinului = 0,60 m, greutatea manechinului = 40 kg.

    30. Ocolire jalon
    31. Aruncarea mingii de handbal de pe loc la ţintă (obstacolul nr. 10):
    Candidaţii se vor opri în faţa pragului dispus transversal pe direcţia de aruncare şi vor arunca la ţinta aflată la 7 (şapte) metri, prin procedeul azvârlire, cu o singură mână, una dintre cele 2 mingi de handbal avute la dispoziţie. O aruncare este considerată reuşită dacă mingea a atins ţinta, cu condiţia să nu fi atins solul înainte de ţintă. Fiecare candidat are dreptul la două încercări, a doua încercare executându-se doar în situaţia în care prima aruncare este nereuşită. În situaţia în care, la prima aruncare, mingea nu atinge ţinta, atinge solul înainte de ţintă, este scăpată spre înainte/înapoi, cu depăşirea pragului care delimitează sectorul de aruncare, candidatul se va opri la semnalul acustic (fluier) al supraveghetorului de traseu şi mai are dreptul la o singură aruncare. Dacă şi la următoarea încercare va repeta una din situaţiile prevăzute anterior, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză parcurgerea obstacolului sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale liniei de aruncare: lungime = 1,20 m, lăţimea = 0,10 m. Ţinta este dispusă la o distanţă de 7 metri de prag (linia de aruncare). Caracteristici tehnice ale ţintei: lungime = 1 m, lăţimea = 1 m, dispusă la 1 m de sol (măsurată de la sol până la baza inferioară, fixă).
    Pentru aruncare se vor utiliza 2 (două) mingi de handbal, tip 3.

    32. Alergare 20 metri
    33. Navetă 10 repetări x 20 de metri cu transport de jaloane (obstacolul nr. 11):
    Din alergare, candidatul ridică un jalon şi aleargă cu acesta până la o linie aflată la 20 de metri distanţă, depune jalonul şi preia un alt jalon de culoare diferită şi revine în alergare 20 de metri. Se efectuează 5 cicluri dus-întors.
    În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul se dezechilibrează şi cade, acesta va continua parcursul, fără a fi penalizat. În situaţia neschimbării culorii în mod succesiv după parcurgerea fiecărei distanţe de 20 de metri, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză să parcurgă distanţa precizată sau trece linia de sosire fără jalon, este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: lungime = 20 m, lăţimea culoarului = 1,00 m, 10 jaloane tip con, din polietilenă, având 2 culori diferite în proporţii egale (de exemplu, 5 de culoare roşie, 5 de culoare verde), distribuite câte 5 din aceeaşi culoare la fiecare dintre cele două capete ale culoarului. Toată lungimea şi lăţimea obstacolului vor fi delimitate vizibil astfel încât candidatul să parcurgă întreaga distanţă.
    Pentru ca traseul practic-aplicativ să poată fi parcurs de 2 candidaţi, obstacolul nr. 11 se amenajează de două ori, pe două culoare distincte.

    34. Sosire. (a se vedea imaginea asociată)




    ANEXA 2

    (Anexa nr. 27 la Ordinul nr. 140/2016) - Model -
    TABEL CENTRALIZATOR
    cu rezultatele obţinute de candidaţi în cadrul probei de evaluare a performanţei fizice

┌───┬───────────┬───────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │ │Traseu practic - aplicativ (2’25“ ) │ │ │
│ │Nume, │Număr ├───────────────────────┬─────┬────────────┬─────┤ │ │
│Nr.│prenumele │legitimaţie│Penalizări în secunde │ │Total │ │Calificativ│Semnătură│
│ │tatălui, │concurs │(nr. obstacol) │Timp │penalizări │Timp │ │ │
│ │prenume │ ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┤ │(secunde) │final│ │ │
│ │ │ │1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─────┼────────────┼─────┼───────────┼─────────┤
│1. │IONESCU Ion│0023 │ │X│ │ │ │X│ │ │ │ │ │2’23“│6 │2’29“│NEPROMOVAT │ │
│ │ADRIAN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─────┼────────────┼─────┼───────────┼─────────┤
│2. │RADU Dan │0024 │X│ │X│ │X│ │ │X│ │ │ │2’20“│12 │2’32“│NEPROMOVAT │ │
│ │VALENTIN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─────┼────────────┼─────┼───────────┼─────────┤
│3. │GEORGE Ion │0025 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2’10“│............│2’10“│PROMOVAT │ │
│ │ALIN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─────┼────────────┼─────┼───────────┼─────────┤
│4. │TĂNASE Doru│0026 │ │ │ │X│ │ │ │ │ │ │ │2’10“│3 │2’13“│PROMOVAT │ │
│ │BOGDAN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────────┴───────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴─────┴────────────┴─────┴───────────┴─────────┘


    Preşedintele Subcomisiei de evaluare a performanţei fizice, Preşedintele Comisiei de concurs,
    …………………………………………… ……………………………………………
    Membrii Subcomisiei de evaluare a performanţei fizice Secretarul Comisiei de concurs,
    ……………………………………………… ………………………………………………
    ………………………………………………
    ………………………………………………
    ………………………………………………
    ………………………………………………


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 3^1 la Ordinul nr. 177/2016)
    PROBELE, NORMELE ŞI BAREMELE
    pentru evaluarea performanţei fizice pentru candidaţii la concursurile
    pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal militar pentru nevoile MAI,
    precum şi pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute a fi încadrate cu personal militar,
    cu excepţia candidaţilor la concursurile de admitere pe locurile destinate Inspectoratului General
    pentru Situaţii de Urgenţă sau la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante
    prevăzute în statele de organizare ale acestuia şi ale unităţilor subordonate
    I. Prevederi generale cu privire la organizarea probei de evaluare a performanţei fizice
    1. Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor constă în parcurgerea traseului practic-aplicativ.
    2. Proba se execută în ţinută sportivă decentă adecvată anotimpului (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurţi sau trening).
    3. Este declarat „promovat“ candidatul care îndeplineşte baremul minim de 2’25“. Performanţa obţinută de candidaţi şi calificativul acordat („promovat“, „nepromovat“) se consemnează în tabelul prevăzut în anexa nr. 27 la ordin.
    4. Pe timpul susţinerii probei, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminări sau repetări.
    5. Abandonul, accidentarea sau neîndeplinirea baremului minim duce la eliminarea candidatului din concurs şi declararea acestuia „nepromovat“. Trecerea de la alergare la mers a candidaţilor nu se consideră abandon.
    6. Instructajul privind normele de securitate şi sănătate în muncă se face de către lucrătorul desemnat sau de un membru al comisiei/subcomisiei desemnat în acest sens, înainte de începerea probei, pe bază de semnătură.
    7. Candidaţii sunt răspunzători de eventualele accidentări pe timpul desfăşurării probei, datorate nerespectării normelor prelucrate sau a execuţiilor greşite.
    8. Pregătirea organismului pentru efort şi influenţarea selectivă a aparatului locomotor se desfăşoară individual, în spaţiul destinat acestei activităţi, altul decât cel de desfăşurare a probei.
    9. Înaintea parcurgerii traseului practic aplicativ, unul dintre evaluatori prezintă candidaţilor elementele, modul de execuţie a acestora, restricţiile, penalizările, precum şi procedura de apreciere/măsurare.
    10. Pe timpul desfăşurării probei, supravegherea medicală în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie este obligatorie şi se asigură gratuit.
    11. Rezultatele obţinute se aduc la cunoştinţa candidaţilor, la finalul probei, pe bază de semnătură.
    NOTĂ:
    ÎN CAZUL ÎN CARE CONDIŢIILE METEOROLOGICE ÎMPIEDICĂ ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢILOR DE EVALUARE A PERFORMANŢEI FIZICE (PE TIMPUL PLOILOR TORENŢIALE, PE TIMP DE CEAŢĂ, LA TEMPERATURI DE PESTE +30°C SAU SUB 0°C ORI ÎN ALTE CONDIŢII DE NATURĂ SĂ FAVORIZEZE PRODUCEREA DE ACCIDENTE), ACESTEA SE DESFĂŞOARĂ ÎN SALA DE SPORT.
    DESFĂŞURAREA PROBEI SE POATE AMÂNA, LA PROPUNEREA COMISIEI, CU ACORDUL PREŞEDINTELUI COMISIEI, PÂNĂ LA MOMENTUL CÂND PROBA SE POATE DESFĂŞURA ÎN CONDIŢII NORMALE. CANDIDAŢII VOR FI ANUNŢAŢI DE MODIFICĂRILE CARE POT SĂ APARĂ.


    II. ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA PROBEI „TRASEU PRACTIC-APLICATIV“
    A. Precizări generale referitoare la proba traseu practic-aplicativ
    1. Candidaţii trebuie să parcurgă în întregime traseul practic-aplicativ şi elementele care îl compun şi să abordeze obligatoriu toate obstacolele, în ordinea stabilită, conform schiţei de mai jos*). Parcurgerea unui obstacol în alt mod decât cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde/obstacol a candidatului, la final penalizările acumulate fiind consemnate în tabelul prevăzut în anexa nr. 27 la ordin şi adunate la timpul realizat. În situaţia în care candidatul nu parcurge un obstacol va fi declarat „nepromovat“.
──────────
    *) Schiţa este reprodusă în facsimil.
──────────

    2. În situaţia constituirii mai multor subcomisii, suprafaţa şi condiţiile de amenajare şi desfăşurare a traseelor practic-aplicative vor fi identice.
    3. Fiecare candidat parcurge traseul aplicativ în prezenţa a cel puţin 2 candidaţi martori.

    B. Descrierea elementelor care compun traseul practic-aplicativ, a algoritmului de desfăşurare şi a modului de evaluare a execuţiei:
    1. Săritura în lungime de pe loc (obstacolul nr. 1):
    De la linia de START, la semnalul evaluatorului, candidatul execută săritura în lungime de pe loc, în spaţiul delimitat. În situaţia în care se calcă linia de start, se depăşeşte lateral spaţiul delimitat sau nu este îndeplinit baremul minim obligatoriu, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză să execute săritura este declarat „nepromovat“.
    Cronometrarea începe la prima mişcare a candidatului. Barem minim: 1,80 metri.

    2. Alergare 18 metri
    3. Ocolire jalon
    4. Alergare 8 metri
    5. Trecerea prin pas sărit peste saltea (obstacolul nr. 2):
    După executarea săriturii în lungime de pe loc, de la locul de aterizare, se continuă cu alergare, trecerea prin pas sărit peste saltea după trecerea peste obstacol în mod corect. În situaţia în care, pe timpul alergării, se ating marginile saltelei, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză să execute săritura sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale saltelei: lungime = 2 m, lăţime = 1 m, grosime = 3-5 cm.

    6. Alergare 10 metri
    7. Ocolire jalon
    8. Alergare 4 metri
    9. Două rostogoliri succesive înainte (obstacolul nr. 3):
    Din alergare, candidatul va executa 2 (două) rostogoliri succesive înainte. În situaţia în care, pe timpul execuţiei, se depăşeşte spaţiul saltelelor cu întreg corpul, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză executarea rostogolirilor sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale sectorului: lungime = 4 m, lăţime = 1 m

    10. Alergare 5 metri
    11. Deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică cu transport de greutăţi (obstacolul nr. 4):
    Se execută ridicarea celor 2 (două) greutăţi de câte 5 kilograme fiecare, depozitate în faţa băncii de gimnastică la 0,50 metri, urcarea pe banca de gimnastică, deplasarea în echilibru cu transportul simultan al greutăţilor, coborârea şi depozitarea greutăţilor pe sol. În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul atinge solul, scapă una din greutăţi sau pe ambele, va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză executarea deplasării sau transportul de greutăţi pe tot parcursul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale băncii de gimnastică: lungime = 4 m, lăţime = 0,25 m, înălţimea de la sol în partea superioară = 0,30 m

    12. Alergare 2 metri
    13. Ocolire jalon
    14. Alergare 20 de metri
    15. Ocolire jalon
    16. Deplasare între şicane (obstacolul nr. 5):
    Candidatul se deplasează fără a avea dreptul de a se sprijini pe jaloane. În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul se dezechilibrează şi cade, acesta va continua parcursul, fără a fi penalizat. În situaţia în care candidatul refuză să parcurgă distanţa precizată este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: lungime = 10 m, lăţimea culoarului = 1,20 m, jaloane tip con, din polietilenă. Toată lungimea şi lăţimea obstacolului vor fi delimitate vizibil astfel încât candidatul să parcurgă întreaga distanţă.

    17. Ocolire jalon
    18. Alergare 10 metri
    19. Săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică (obstacolul nr. 6):
    Din alergare, candidatul va executa bătaia pe ambele picioare, sprijin pe obstacol cu ambele mâini şi săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică. Abordarea obstacolului presupune cel puţin urcarea pe aparat, traversarea acestuia şi coborârea pe la capătul depărtat. Parcurgerea obstacolului în alt mod decât cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. În situaţia în care candidatul refuză parcurgerea obstacolului sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: înălţime capră de gimnastică = 1,20 m. La acest obstacol nu se vor folosi trambuline elastice.

    20. Alergare 2 metri
    21. Ocolire jalon
    22. Alergare 2 metri
    23. Trecerea pe sub un obstacol marcat (obstacolul nr. 7):
    Din alergare, candidatul se deplasează pe sub un obstacol marcat, acoperit şi închis la ieşire. Parcurgerea obstacolului în alt mod decât cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. În situaţia în care candidatul refuză parcurgerea obstacolului sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: lăţime = 1 m, înălţime = 0,80 m, lungime = 4 m

    24. Alergare 4 metri
    25. Escaladarea unei lăzi de gimnastică (obstacolul nr. 8):
    Din alergare, candidatul execută escaladarea obstacolului aşezat transversal pe direcţia de deplasare, printr-un procedeu la alegere. Parcurgerea obstacolului în alt mod decât cel descris duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde a candidatului. În situaţia în care candidatul refuză parcurgerea obstacolului sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale lăzii de gimnastică: lungime = 1,60 m, lăţimea părţii superioare = 0,40 m, înălţime = 1,20 m. La acest obstacol nu se vor folosi trambuline elastice şi saltele de gimnastică.

    26. Alergare 4 metri
    27. Ocolire jalon
    28. Alergare 10 metri
    29. Transportul unui manechin prin târâre (obstacolul nr. 9):
    Din alergare, candidatul execută priza pe manechin, pe sub axile, cu ambele mâini. Transportul manechinului pe distanţa de deplasare se face cu spatele, picioarele manechinului trebuind să depăşească în mod obligatoriu linia de sosire. În situaţia în care candidatul trece linia de sosire fără manechin este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: distanţa de parcurs = 10 m, înălţimea manechinului = 1,60 m, lăţimea umerilor manechinului = 0,60 m, greutatea manechinului = 40 kg.

    30. Ocolire jalon
    31. Aruncarea mingii de handbal de pe loc la ţintă (obstacolul nr. 10):
    Candidaţii se vor opri în faţa pragului dispus transversal pe direcţia de aruncare şi vor arunca la ţinta aflată la 7 (şapte) metri, prin procedeul azvârlire, cu o singură mână, una dintre cele 2 mingi de handbal avute la dispoziţie. O aruncare este considerată reuşită dacă mingea a atins ţinta, cu condiţia să nu fi atins solul înainte de ţintă. Fiecare candidat are dreptul la două încercări, a doua încercare executându-se doar în situaţia în care prima aruncare este nereuşită. În situaţia în care, la prima aruncare, mingea nu atinge ţinta, atinge solul înainte de ţintă, este scăpată spre înainte/înapoi, cu depăşirea pragului care delimitează sectorul de aruncare, candidatul se va opri la semnalul acustic (fluier) al supraveghetorului de traseu şi mai are dreptul la o singură aruncare. Dacă şi la următoarea încercare va repeta una dintre situaţiile prevăzute anterior, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză parcurgerea obstacolului sau ocoleşte obstacolul este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale liniei de aruncare: lungime = 1,20 m, lăţimea = 0,10 m. Ţinta este dispusă la o distanţă de 7 metri de prag (linia de aruncare). Caracteristici tehnice ale ţintei: lungime = 1 m, lăţimea = 1 m, dispusă la 1 m de sol (măsurată de la sol până la baza inferioară, fixă).
    Pentru aruncare se vor utiliza 2 (două) mingi de handbal, tip 3.

    32. Alergare 20 metri
    33. Navetă 10 repetări x 20 de metri cu transport de jaloane (obstacolul nr. 11):
    Din alergare, candidatul ridică un jalon şi aleargă cu acesta până la o linie aflată la 20 de metri distanţă, depune jalonul şi preia un alt jalon de culoare diferită şi revine în alergare 20 de metri. Se efectuează 5 cicluri dus-întors.
    În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul se dezechilibrează şi cade, acesta va continua parcursul, fără a fi penalizat. În situaţia neschimbării culorii în mod succesiv după parcurgerea fiecărei distanţe de 20 de metri, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde. În situaţia în care candidatul refuză să parcurgă distanţa precizată sau trece linia de sosire fără jalon, este declarat „nepromovat“.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: lungime = 20 m, lăţimea culoarului = 1,00 m, 10 jaloane tip con, din polietilenă, având 2 culori diferite în proporţii egale (de exemplu: 5 de culoare roşie, 5 de culoare verde), distribuite câte 5 din aceeaşi culoare la fiecare dintre cele două capete ale culoarului. Toată lungimea şi lăţimea obstacolului vor fi delimitate vizibil astfel încât candidatul să parcurgă întreaga distanţă.
    Pentru ca traseul practic-aplicativ să poată fi parcurs de 2 candidaţi, obstacolul nr. 11 se amenajează de două ori, pe două culoare distincte.

    34. Sosire (a se vedea imaginea asociată)




    ANEXA 4

    (Anexa nr. 3^2 la Ordinul nr. 177/2016)
    PROBA, NORMELE ŞI BAREMELE
    pentru evaluarea performanţei fizice pentru candidaţii la concursurile pentru admiterea
    în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal militar pentru nevoile MAI,
    pe locurile destinate formării iniţiale a personalului militar al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă,
    precum şi pentru ocuparea posturilor vacante din statele de organizare ale
    Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale unităţilor subordonate acestuia,
    prevăzute a fi încadrate cu personal militar
    I. Prevederi generale cu privire la organizarea probei de evaluare a performanţei fizice a candidaţilor
    Evaluarea performanţei fizice se realizează prin susţinerea probei unice „traseu practic-aplicativ“, cu caracter eliminatoriu.

    II. Organizarea şi desfăşurarea probei
    Precizări generale referitoare la proba „traseu practic-aplicativ“
    Desfăşurarea probei:
    1. Candidaţii trebuie să parcurgă în întregime traseul practic-aplicativ şi elementele care îl compun şi să abordeze obligatoriu toate segmentele, în ordinea stabilită, conform schiţei de mai jos*). Parcurgerea unui segment, în alt mod decât cel descris, duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde/segment a candidatului, la final penalizările acumulate fiind consemnate în tabelul prevăzut în anexa nr. 28 la ordin şi adunate la timpul cronometrat.
    Refuzul parcurgerii unui segment de către un candidat duce la eliminarea acestuia din concurs, fapt ce se consemnează în tabelul prevăzut în anexa nr. 28 la ordin.
──────────
    *) Schiţa este reprodusă în facsimil.
──────────

    2. Traseul aplicativ va fi amenajat prin grija organizatorului, iar, în situaţia constituirii mai multor subcomisii de concurs, suprafaţa şi condiţiile de amenajare şi desfăşurare a traseelor practic-aplicative vor fi identice.
    3. Fiecare candidat parcurge traseul aplicativ în prezenţa a cel puţin doi martori din rândul candidaţilor.
    NOTĂ:
    ÎN CAZUL ÎN CARE CONDIŢIILE METEOROLOGICE ÎMPIEDICĂ ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢILOR DE EVALUARE A PERFORMANŢEI FIZICE (PE TIMPUL PLOILOR TORENŢIALE, PE TIMP DE CEAŢĂ, LA TEMPERATURI DE PESTE +30°C SAU SUB 0°C ORI ÎN ALTE CONDIŢII DE NATURĂ SĂ FAVORIZEZE PRODUCEREA DE ACCIDENTE), ACESTEA SE DESFĂŞOARĂ ÎN SALA DE SPORT.
    DESFĂŞURAREA PROBEI SE POATE AMÂNA, LA PROPUNEREA COMISIEI, CU ACORDUL PREŞEDINTELUI COMISIEI, PÂNĂ LA MOMENTUL CÂND PROBA SE POATE DESFĂŞURA ÎN CONDIŢII NORMALE. CANDIDAŢII VOR FI ANUNŢAŢI DE MODIFICĂRILE CARE POT SĂ APARĂ.

    DESCRIEREA ELEMENTELOR CE COMPUN TRASEUL PRACTIC-APLICATIV, A ALGORITMULUI DE DESFĂŞURARE ŞI A MODULUI DE EVALUARE A EXECUŢIEI:
    SEGMENTUL NR. 1: ALERGARE (până la limita de 20 de metri)
    De la linia de START, la semnalul evaluatorului, candidatul porneşte alergarea de viteză cu start din picioare.
    Cronometrarea începe la prima mişcare a candidatului.

    Segmentul nr. 2: Ridicarea a 2 (două) greutăţi de pe sol, urcarea pe banca de gimnastică şi deplasarea în echilibru cu transportul simultan al greutăţilor, coborârea şi amplasarea greutăţilor pe sol, continuarea alergării 2 metri
    Lungimea acestui segment va fi de 10 metri, diferenţa fiind determinată de întoarcerile de la capetele culoarelor.
    Se execută ridicarea celor 2 (două) greutăţi/gantere de câte 5 kilograme fiecare, amplasate într-un loc marcat, situat la distanţa de 20 metri de la linia de start şi 50 cm faţă de prima bancă de gimnastică şi se continuă deplasarea cu transport de greutăţi pe ansamblul de două bănci de gimnastică, aşezate una în continuarea celeilalte, coborârea şi amplasarea greutăţilor pe sol în spaţiul marcat şi se continuă alergarea.
    În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul se dezechilibrează şi cade de pe bancă, scapă una din greutăţi sau pe ambele, va fi penalizat cu 3 (trei) secunde pentru fiecare greşeală.
    În situaţia în care candidatul cade de pe bancă, acesta va urca pe bancă la poziţia în care a părăsit-o şi continuă proba.
    În situaţia în care candidatul scapă una sau ambele greutăţi, acesta va fi obligat să ridice greutatea/greutăţile şi să continue parcurgerea segmentului urcând pe bancă în poziţia la care a scăpat greutăţile. În această situaţia coborârea de pe bancă nu se penalizează.
    Caracteristici tehnice ale ansamblului de bănci de gimnastică: lungime = 6 m, lăţime = 0,26 m, înălţimea de la sol la partea superioară = 0,33 m;

    Segmentul nr. 3: Deplasare prin „aparatul de trecere prin spaţii înguste“ şi revenirea candidatului în poziţie de alergare (2 metri)
    Din alergare, candidatul se apleacă şi se deplasează pe sub un obstacol marcat, printr-un procedeu la alegere. După executarea trecerii prin obstacol, concurentul se ridică, având la dispoziţie 2 metri pentru a reveni cu poziţia corpului la normal şi să continue traseul.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: lăţime = 0,70 m, înălţime = 0,70 m, lungime = 5,4 m.
    Suprafaţa solului de sub aparat trebuie să fie netedă, obstacolul va fi acoperit cu o foaie de cort, obturând vizibilitatea în timpul execuţiei.

    Segmentul nr. 4: Deplasare între şicane
    Candidatul se deplasează, fără a avea dreptul de a se sprijini pe jaloane. În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul se dezechilibrează şi cade, acesta va continua parcursul, fără a fi penalizat.
    Caracteristici tehnice ale segmentului: lungime = 3 x 10 m, lăţimea culoarului = 1,20 m, jaloane tip con, din polietilenă. Toată lungimea şi lăţimea obstacolului va fi delimitată vizibil, astfel încât candidatul să parcurgă întreaga distanţă.

    Segmentul nr. 5: Escaladarea/Trecerea peste calul de gimnastică de 1,10 m
    Din alergare, candidatul execută escaladarea/trecerea obstacolului aşezat transversal pe direcţia de deplasare, printrun procedeu la alegere. După executarea trecerii peste calul de gimnastică, de la locul de aterizare, se continuă traseul cu alergare 10 metri.
    Ocolirea prin lateral sau pe sub a obstacolului duce la declararea candidatului „NEPROMOVAT“ şi consemnarea în tabelul prevăzut în anexa nr. 28 la ordin. Stilul de escaladare/trecere este la alegerea executantului.
    Caracteristici tehnice ale calului de gimnastică: lungime = 1,55 m, lăţimea părţii superioare = 0,30 m, înălţime = 1,10 m.
    Lungimea acestui segment va fi de 10 metri, distanţa parcursă la întoarcerea de la capătul culoarului fiind inclusă în distanţa segmentului.

    Segmentul nr. 6: Săritură din alergare peste un obstacol marcat şi alergare 5 metri pe direcţia oblic înainte
    Din alergare se execută trecerea prin pas sărit peste obstacol în mod corect şi se continuă alergarea. În situaţia în care, pe timpul alergării, se ating marginile superioare ale obstacolului, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde.
    Caracteristici tehnice ale obstacolului: gard cu lungime = 2 m, lăţimea părţii superioare = 10 cm, înălţime = 70 cm.
    Segmentul nr. 7: Escaladarea unei scări poziţionate în unghi de înclinare faţă de verticală de 30° şi coborârea de pe scară, sprijinită de perete, şi continuarea alergării pe distanţa de 5 metri (pe direcţia oblic)
    Scara este sprijinită de perete, iar alergarea se va executa pe direcţia de deplasare, oblic, astfel încât să fie respectată distanţa de 5 metri până la scară şi 5 metri după ce se coboară treptele.
    Urcarea şi coborârea pe/de pe scară se fac treaptă cu treaptă, 5 trepte, la a cincea treaptă candidatul se va poziţiona cu ambele picioare pe treaptă după care va începe coborârea, iar apoi se continuă alergarea, conform traseului marcat.
    Dacă candidatul atinge solul înainte de a coborî cele 5 trepte, va fi penalizat cu 3 (trei) secunde.

    Segmentul nr. 8: Alergare cu schimbări de direcţie pe un segment de 5 metri, mutarea a 2 stingătoare P6, dintr-un loc în altul
    După coborârea de pe scară şi atingerea solului se continuă alergarea, oblic, pe direcţia traseului marcat şi se urmăreşte mutarea a 2 stingătoare P6, aşezate în două locuri fixe, marcate, la distanţă de 2 metri unul faţă de altul. Deplasarea se face cu schimbare de direcţie, se ridică stingătorul 1 aşezat în unghi de 45° în partea dreaptă faţă de direcţia de deplasare, se mută lângă stingătorul 2 din partea stângă (în loc marcat), iar stingătorul 2 aşezat în unghi de 45° în partea stângă se mută în partea dreaptă, în al treilea loc marcat.
    Dacă stingătorul cade, acesta se ridică de către candidat şi se poziţionează în locul marcat fără ca executantul să fie penalizat. Procedeul se execută cu o singură mână. În cazul în care candidatul se ajută şi de a doua mână, acesta va fi penalizat cu 3 (trei) secunde.
    Lungimea segmentului este de 5 metri, delimitat prin praguri de departajare a segmentului, distanţa parcursă de candidat fiind de 6 metri.

    Segmentul nr. 9: Conducerea prin rostogolire a unei mingi medicinale (de formă rotundă) pe distanţa de 5 metri
    Candidatul se va opri în faţa pragului dispus transversal pe direcţia de deplasare şi va conduce prin procedeul rostogolire, cu o singură mână, mingea avută la dispoziţie spre pragul marcat, aflat la 5 (cinci) metri. O încercare este considerată reuşită dacă mingea a depăşit pragul marcat în acest sens. Fiecare candidat are dreptul, de regulă, la o încercare.
    Candidatul poate începe execuţia următorului segment din probă doar în momentul când mingea a depăşit pragul marcat.
    În situaţia în care, la începerea rostogolirii, candidatul îşi creează diferite avantaje, voluntar sau involuntar, acesta va fi penalizat cu 3 (trei) secunde, se va întoarce la pragul de începere a segmentului de probă şi mai are dreptul la o singură încercare cu mingea avută la dispoziţie, de rezervă. Dacă situaţia se repetă (îşi creează avantaje), nu respectă indicaţiile metodice primite la începerea concursului referitor la modul de execuţie al procedeului de rostogolire prin conducere a mingii medicinale sau depăşeşte pragul de start care delimitează sectorul de rostogolire, acesta se va opri la semnalul acustic (fluier) al supraveghetorului de traseu, considerându-se că nu a parcurs segmentul şi va fi declarat „NEPROMOVAT“.
    Caracteristici tehnice ale liniei de începere a rostogolirii: lungime = 1,20 m, lăţimea = 0,10 m
    Pragul marcat este dispus la o distanţă de 5 metri de pragul de începere al segmentului (linia de începere a rostogolirii).
    Pentru executarea probei se va utiliza 1 (una) minge medicinală rotundă, de 7 kg, şi altă minge va fi amplasată la startul segmentului, de rezervă.

    Segmentul nr. 10: Transportul unui manechin prin târâre
    Din alergare, candidatul execută priza pe manechin, pe sub axile, cu ambele mâini. Transportul manechinului pe distanţa de deplasare se face cu spatele sau în lateral, iar picioarele manechinului trebuind să depăşească în mod obligatoriu linia de sosire. În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul se dezechilibrează, cade, acesta va continua parcursul, fără a fi penalizat, fiind obligat să transporte manechinul până la linia de sosire. În situaţia în care candidatul trece linia de sosire fără manechin, se consideră că acesta nu a parcurs segmentul şi va fi declarat „NEPROMOVAT“.
    Caracteristici tehnice ale segmentului:
    a) distanţa de parcurs = 10 m
    b) caracteristici manechin:
    (i) manechin de lupte cu un/două picioare;
    (ii) forma: anatomică, confecţionată dintr-o singură bucată;
    (iii) fabricat din piele naturală sau artificială ori din material textil;
    (iv) umplutură: deşeuri textile şi/sau piele măcinată;
    (v) înălţimea manechinului minimum 1,60 m;
    (v) greutatea manechinului = 60 kg.







    III. Dispoziţii finale:
    1. Nesusţinerea probei sau abandonul au ca efect eliminarea din concurs a candidatului.
    2. Proba se execută în ţinută sportivă decentă adecvată anotimpului (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurţi sau trening).
    3. Este declarat „PROMOVAT“ candidatul care îndeplineşte baremul minim de 1’05“ (un minut şi cinci secunde) la proba „traseu practic-aplicativ“.
    4. Pe timpul susţinerii probei, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminări sau repetări.
    5. Pe timpul desfăşurării probei nu sunt admise indicaţii metodice din partea organizatorilor, toate precizările referitor la desfăşurarea probei, pe segmente, se vor da la începutul concursului, pentru toţi candidaţii odată.
    6. Performanţa obţinută de candidaţi şi calificativul final acordat („PROMOVAT“, „NEPROMOVAT“) se consemnează în tabelul prevăzut în anexa nr. 28 la ordin.
    7. Abandonul, accidentarea sau neîndeplinirea baremului minim duce la eliminarea candidatului din concurs şi declararea acestuia „NEPROMOVAT“.
    8. Instructajul privind normele de securitate şi sănătate în muncă se face de către lucrătorul desemnat sau de un membru al comisiei/subcomisiei desemnat în acest sens, înainte de începerea probei, pe bază de semnătură.
    9. Candidaţii sunt răspunzători de eventualele accidentări pe timpul desfăşurării probei, datorate nerespectării normelor prelucrate sau a execuţiilor greşite.
    10. Pregătirea organismului pentru efort şi influenţarea selectivă a aparatului locomotor se desfăşoară individual, în spaţiul destinat acestei activităţi, altul decât cel de desfăşurare a probei.
    11. Înaintea parcurgerii traseului aplicativ, unul dintre evaluatori va prezenta candidaţilor elementele, modul de execuţie a acestora, restricţiile, penalizările, precum şi procedura de apreciere/măsurare.
    12. Pe timpul desfăşurării probei, supravegherea medicală este obligatorie, gratuită, în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie.
    13. Rezultatele înregistrate de către fiecare candidat vor fi comunicate acestuia la finalul probei, de către examinator, pe bază de semnătură.
    14. Pe timpul desfăşurării probei, trecerea de la alergare la mers a candidaţilor nu se consideră abandon.
    TRASEUL PRACTIC-APLICATIV
 (a se vedea imaginea asociată)


    ANEXA 5

    (Anexa nr. 27 la Ordinul nr. 177/2016) - Model -
    TABEL CENTRALIZATOR
    cu rezultatele obţinute de candidaţi în cadrul probei de evaluare
    a performanţelor fizice la concursurile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale MAI
    care pregătesc personal militar pentru nevoile MAI, pe locurile destinate formării iniţiale ale personalului militar,
    precum şi pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute a fi încadrate cu personal militar,
    cu excepţia celor din statele de organizare ale Inspectoratului General
    pentru Situaţii de Urgenţă şi ale unităţilor subordonate acestuia

┌───┬───────────┬───────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │ │Traseu practic-aplicativ (2’25“) │ │ │
│ │Nume, │Număr ├───────────────────────┬─────┬────────────┬─────┤ │ │
│Nr.│prenumele │legitimaţie│Penalizări în secunde │ │Total │ │Calificativ│Semnătură│
│ │tatălui, │concurs │(nr. obstacol) │Timp │penalizări │Timp │ │ │
│ │prenume │ ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┤ │(secunde) │final│ │ │
│ │ │ │1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─────┼────────────┼─────┼───────────┼─────────┤
│1. │IONESCU Ion│0023 │ │X│ │ │ │X│ │ │ │ │ │2’23“│6 │2’29“│NEPROMOVAT │ │
│ │ADRIAN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─────┼────────────┼─────┼───────────┼─────────┤
│2. │RADU Dan │0024 │X│ │X│ │X│ │ │X│ │ │ │2’20“│12 │2’32“│NEPROMOVAT │ │
│ │VALENTIN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─────┼────────────┼─────┼───────────┼─────────┤
│3. │GEORGE Ion │0025 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2’10“│............│2’10“│PROMOVAT │ │
│ │ALIN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─────┼────────────┼─────┼───────────┼─────────┤
│4. │TĂNASE Doru│0026 │ │ │ │X│ │ │ │ │ │ │ │2’10“│3 │2’13“│PROMOVAT │ │
│ │BOGDAN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────────┴───────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴─────┴────────────┴─────┴───────────┴─────────┘


    Preşedintele Subcomisiei de evaluare a performanţei fizice, Preşedintele Comisiei de concurs,
    …………………………………………… ……………………………………………
    Membrii Subcomisiei de evaluare a performanţei fizice Secretarul Comisiei de concurs,
    ……………………………………………… ………………………………………………


    ANEXA 6

    (Anexa nr. 28 la Ordinul nr. 177/2016) - Model -
    TABEL CENTRALIZATOR
    cu rezultatele obţinute de candidaţi în cadrul probei de evaluare a performanţelor fizice
    la concursurile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal militar
    pentru nevoile MAI, pe locurile destinate formării iniţiale ale personalului militar
    ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi pentru ocuparea posturilor vacante
    din statele de organizare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă
    şi unităţilor subordonate acestuia, prevăzute a fi încadrate cu personal militar

┌────┬────────────────────────────────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │ │Traseu practic-aplicativ (1’05“ ) │ │ │
│ │ │Număr ├──────────────────────────┬─────┬─────────────────┬──────┤ │ │
│Nr. │Nume, prenumele tatălui, prenume│legitimaţie │Penalizări în secunde (nr.│ │ │ │Calificativ│Semnătură│
│crt.│ │concurs │segment) │Timp │Total penalizări │Timp │ │ │
│ │ │ ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬───┬─────┤ │(secunde) │final │ │ │
│ │ │ │1│2│3│4│5│6│7│8 │9 │10 │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼───┼─────┼─────┼─────────────────┼──────┼───────────┼─────────┤
│1. │Popescu Nicolae Radu │0023 │ │X│ │ │ │X│ │ │ │ │1’00“│3 │1’03“ │PROMOVAT │ │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼───┼─────┼─────┼─────────────────┼──────┼───────────┼─────────┤
│2. │................................│0024 │X│ │X│ │X│ │ │X │ │ │1’20“│12 │1’32“ │NEPROMOVAT │ │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼───┼─────┼─────┼─────────────────┼──────┼───────────┼─────────┤
│3. │................................│0025 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1’05“│............ │1’05“ │PROMOVAT │ │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼───┼─────┼─────┼─────────────────┼──────┼───────────┼─────────┤
│4. │................................│0026 │ │ │ │X│ │ │ │ │ │ │58“ │3 │1’01“ │PROMOVAT │ │
└────┴────────────────────────────────┴────────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴───┴─────┴─────┴─────────────────┴──────┴───────────┴─────────┘


    Preşedintele Comisiei de concurs,
    ……………………………………...........
    Membrii Subcomisiei de evaluare a performanţei fizice
    …............................................
    …............................................
                                                                              Preşedintele Subcomisiei de evaluare a performanţei fizice,
                                                                                                …............................................
    Secretarul Comisiei de concurs,
    ……….....................................


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016