Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 144 din 14 aprilie 2025 privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 547 din 13 iunie 2025
Văzând Referatul de aprobare nr. 224.353 din 7.04.2025, întocmit de Direcţia generală politici agricole,
în baza prevederilor Directivei nr. 1.438/2024 a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 14 mai 2024 de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe şi anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile şi marmeladele de fructe şi piureul de castane îndulcit destinate alimentaţiei umane şi a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat şi destinat consumului uman,
în temeiul:
- art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 3 alin. (1) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
ART. I
Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 3^2 va avea următorul cuprins:
"ART. 3^2
Prezentul ordin transpune Directiva 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 10 din 12 iunie 2002, cu modificările ulterioare."
2. În anexă, la articolul 2, partea introductivă, precum şi punctele 2 şi 4 vor avea următorul cuprins:
"ART. 2
Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. I, în următoarele condiţii:
.................................................................................................
2. Denumirile produselor menţionate în anexa nr. I pct. 2 şi 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I şi se utilizează pentru a desemna produsele respective, la comercializarea lor. Denumirile respective pot fi înlocuite cu denumirea simplă «miere», cu excepţia mierii cu fagure, a mierii cu bucăţi de fagure sau a fagurelui cu miere şi a mierii destinate industriei alimentare:
a) în cazul mierii destinate industriei alimentare, cuvintele «pentru gătit» trebuie să figureze pe etichetă în proximitatea denumirii produsului;
b) cu excepţia mierii destinate industriei alimentare, respectivele denumiri pot fi completate cu informaţii referitoare la:
(i) originea florală sau vegetală, dacă produsul provine integral sau în principal din sursa indicată şi prezintă caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice ale originii indicate;
(ii) originea regională, teritorială sau topografică, dacă produsul provine integral din sursa indicată;
(iii) criteriile calitative specifice.
.................................................................................................
4. a) Ţara de origine unde s-a recoltat mierea este precizată pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe ţări, ţările de origine în care a fost recoltată mierea sunt precizate pe etichetă în câmpul vizual principal, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în greutate, împreună cu procentul pe care îl reprezintă fiecare din ţările de origine respective. Se permite o toleranţă de 5% pentru fiecare parte individuală din amestec, calculată pe baza documentaţiei de trasabilitate a operatorului.
Atunci când numărul ţărilor de origine a mierii într-un amestec este mai mare de patru şi cele mai mari patru cote reprezintă mai mult de 50% din amestec, este permis să se precizeze procentul numai pentru aceste patru cele mai mari cote şi restul ţărilor de origine este precizat în ordine descrescătoare, fără să fie precizat procentul.
În cazul ambalajelor care conţin o cantitate netă de miere mai mică de 30 de grame, denumirile ţărilor de origine pot fi înlocuite cu un cod format din două litere, în conformitate cu ultima versiune a standardului internaţional ISO 3166-1 pentru codul de două litere (codul alfa-2) în vigoare.
b) Menţiunile care trebuie să fie precizate în temeiul lit. a) de la prezentul punct sunt considerate menţiuni obligatorii în conformitate cu art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011."
3. În anexă, articolele 3 şi 5 vor avea următorul cuprins:
"ART. 3
În cazul mierii destinate industriei alimentare, recipientele pentru mierea în vrac şi documentaţia privind ambalarea şi vânzarea precizează în mod clar denumirea integrală a produsului, astfel cum se prevede la pct. 3 din anexa nr. I.
....................................................................................................
ART. 5
Până la adoptarea de către Comisia Europeană a actelor de punere în aplicare şi de stabilire a metodelor de analiză pentru detectarea mierii falsificate, se utilizează metodele care sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987, 2001), amendat în 2019 şi 2022, pentru miere şi/sau cu cele din STAS 784/3-89 «Miere de albine. Metode de analiză».“"
4. În anexa nr. I la norme, la punctul 2 subpunctul 2.2, litera f) se abrogă.
5. În anexa nr. I la norme, la punctul 3 litera b), liniuţa a 3-a va avea următorul cuprins:
" să fi fost supraîncălzită sau să fi fost obţinută prin îndepărtarea materiilor străine organice şi anorganice, ceea ce duce la îndepărtarea, în mod semnificativ, a polenului."
ART. II
Prezentul ordin se notifică Comisiei Europene, în conformitate cu prevederile Directivei 2015/1.535 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale.
ART. III
(1) Prezentul ordin intră în vigoare la data de 14 iunie 2026.
(2) Produsele introduse pe piaţă sau etichetate potrivit Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii, cu modificările şi completările ulterioare, anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, pot fi comercializate în continuare până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
ART. IV
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prezentul ordin transpune Directiva nr. 1.438/2024 a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 14 mai 2024 de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe şi anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile şi marmeladele de fructe şi piureul de castane îndulcit destinate alimentaţiei umane şi a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat şi destinat consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 24 mai 2024.
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Violeta Muşat,
secretar de stat
Ministrul sănătăţii,
Alexandru Rafila
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Cristian-Victor Popescu Piedone
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: