Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 143 din 13 august 1999  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate pe anul 1999, aprobat prin   Hotararea Guvernului nr. 312/1999     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 143 din 13 august 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate pe anul 1999, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 312/1999

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 436 din 7 septembrie 1999
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, în temeiul:

- <>art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999;
- prevederilor Statutului Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 19 martie 1999;
- <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , modificatã şi completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998 ;
- <>Legii nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România,
emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 , conform anexei care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Preşedintele
Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
prof. dr. Alexandru Ciocalteu

Preşedintele
Colegiului Medicilor din România,
conf. dr. Mircea Cinteza


NORME METODOLOGICE
de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999

CAP. 1
Dispoziţii generale
1. Prezentele norme sunt elaborate în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999.
2. Sumele destinate fiecãrui domeniu al asistenţei medicale se stabilesc pe baza unor cote procentuale, din bugetul alocat, dupã cum urmeazã:


. asistenta primara - 15,5%
. ambulatoriul de specialitate - 11,75%,
din care: -3,25% pentru investigaţii paraclinice
-8,5% pentru consultaţii şi tratamente
(din care se aloca o cota distinctã pentru
ambulatoriul de spital)
. servicii medicale spitaliceşti - 40%
. dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice - 3%
. medicamente - 20%
. servicii medicale de urgenta prespitalicesti - 4,5%
. asistenta stomatologica - 4,25%
. servicii medicale de reabilitare a sãnãtãţii -1% .
Acestea pot fi modificate - în situaţii excepţionale - prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, cu avizul Colegiului Medicilor din România. Aceste cote procentuale se raporteazã la nivel naţional, în termen de 25 de zile de la încheierea fiecãrui trimestru. În cazul nerespectãrii cotelor iniţiale, Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiul Medicilor din România vor conveni de comun acord redistribuirea acestora.
3. Normele pot fi actualizate trimestrial, dupã caz.
4. Decontarea serviciilor şi a cheltuielilor aferente îngrijirii sãnãtãţii populaţiei se face în baza contractelor încheiate între casele de asigurãri de sãnãtate şi furnizorii de servicii medicale, farmaceutice şi dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice şi din alte surse, conform legislaţiei în vigoare. În sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate pot fi admişi sa lucreze numai medicii şi personalul sanitar acreditat. Furnizorii de servicii medicale pot sa contracteze asigurãri de rãspundere civilã, ţinând seama de standardele oferite de sistemul de asigurare pentru rãspunderea civilã organizat de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, conform <>art. 41 din Legea nr. 145/1997 .
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate poate stabili prioritati în funcţie de fondurile alocate în ordinea de plata a contractelor, respectându-se strict termenii şi termenele de plata prevãzute în contract.
5. Valoarea de referinta a prestaţiei medicale efectuate nemijlocit în toate segmentele asistenţei medicale, pe baza raporturilor contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate este cea a medicului primar. Medicul specialist va fi plãtit într-o proporţie de minimum 80%, iar medicul care nu a promovat un examen de specialitate va fi plãtit într-o proporţie de minimum 75% din valoarea prestaţiei medicului primar. Decizia de suplimentare a venitului peste 80%, respectiv 75%, aparţine caselor de asigurãri de sãnãtate, cu aprobarea Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
6. Plata consultatiilor pentru supravegherea şi urmãrirea bolilor cronice (prevãzute prin ordin al ministrului sãnãtãţii) este acoperitã din fondurile programelor de sãnãtate ale Ministerului Sãnãtãţii.
7. Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiul Medicilor din România elaboreazã modele de contracte pentru furnizarea de servicii medicale, farmaceutice şi dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice (anexa nr. 1).
8. Nerespectarea obligaţiilor contractuale de cãtre oricare dintre pãrţi conduce la mãsuri mergand pana la rezilierea contractului. Neplata, în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative, a sumelor datorate, prevãzute în contractele de furnizare de servicii medicale, farmaceutice şi dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, cu respectarea <>art. 14 pct. 1 lit. a) şi d) din Legea nr. 145/1997 atrage penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat, care vor fi stipulate în mod obligatoriu în contractele de furnizare de servicii.
9. Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiul Medicilor din România organizeazã un program de educaţie medicalã continua a furnizorilor de servicii de sãnãtate, individualizat pe tipuri de activitate.
10. Calitatea de asigurat se dovedeşte cu carnetul de asigurãri sociale pentru sãnãtate, iar pentru pensionari, cu talonul de pensie. Modelul carnetului este unic şi este stabilit de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
La intrarea în vigoare a prezentelor norme se modifica în mod corespunzãtor prevederile pct. 10 din Normele privind modul de încasare a contribuţiilor la asigurãrile sociale de sãnãtate, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 19 martie 1999.
11. Persoanele care, potrivit <>Legii nr. 145/1997 , aveau obligaţia sa se asigure şi care nu dovedesc calitatea de asigurat şi plata la termenele stabilite de lege a contribuţiei suporta integral contribuţia datoratã la asigurãrile de sãnãtate, inclusiv majorãrile de întârziere.
CAP. 2
Asistenta medicalã primara
1. Reprezentantul legal al cabinetului medical din asistenta medicalã primara încheie contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurãri de sãnãtate. Reprezentantul legal al cabinetului medical este medicul titular, în cazul cabinetelor individuale, medicul delegat, în cazul cabinetelor asociate sau administratorul societãţii civile medicale. În vederea încheierii contractelor reprezentantul legal al cabinetului medical trebuie sa prezinte urmãtoarele documente pentru medicii de familie pe care îi reprezintã: codul fiscal, dovada de acreditare ca medic de familie, autorizaţia sanitarã pentru un spaţiu privat, închiriat sau concesionat, conform legii, şi cont deschis la o banca.
Cabinetele organizate ca persoane juridice sau care funcţioneazã în structuri ale unor unitãţi cu personalitate juridicã vor fi reprezentate la contractare de reprezentantul legal al persoanei juridice, cu documentele menţionate mai sus.
2. Medicul de familie are obligaţia sa solicite asiguraţilor, la înscrierea pe lista proprie, documentele justificative care atesta calitatea de asigurat.
3. Programul de activitate al fiecãrui medic de familie este de 35 de ore pe saptamana, în cabinetul medical sau la domiciliul asiguratului, organizat în funcţie de condiţiile specifice de zona. Accesul la asistenta medicalã permanenta în afarã orelor de program, în timpul nopţii, sambata, duminica şi în sãrbãtorile legale se organizeazã pe baza propunerilor medicilor de familie, cu avizul caselor de asigurãri de sãnãtate şi al colegiului judeţean al medicilor, în centre de permanenta sau în alte forme de organizare, dupã caz.
Medicul de familie are obligaţia sa isi stabileascã programul de activitate, inclusiv modul de organizare a permanentei, acolo unde este cazul, şi sa îl aducã la cunostinta asiguraţilor, casei de asigurãri de sãnãtate şi direcţiei de sãnãtate publica.
4. Modalitãţile de plata a furnizorilor de servicii medicale primare sunt plata per capita conform listei proprii cuprinzând asiguraţii şi tariful pe serviciu.
4.1. Plata per capita se realizeazã prin înmulţirea numãrului de puncte rezultat în raport cu numãrul şi cu structura pe grupe de varsta a asiguraţilor înscrişi pe lista medicului de familie, modificat în funcţie de condiţiile prevãzute la pct. 4.1.2., cu valoarea stabilitã pentru un punct.
4.1.1. Numãrul de puncte acordat în raport cu numãrul şi cu structura pe grupe de varsta a asiguraţilor se stabileşte astfel:
- numãrul de puncte acordat pentru o persoana înscrisã pe lista, în raport cu varsta asiguratului:





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa Sub 60 şi peste
de varsta 1 an 1 - 59 ani 60 ani
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. puncte/
persoana/an 14,5 10 12,5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


La stabilirea numãrului de puncte în raport cu numãrul şi cu structura pe grupe de varsta a asiguraţilor înscrişi pe lista proprie a medicului de familie, pentru persoanele care nu au împlinit varsta de pensionare şi care au fost pensionate din motive de boala, în locul punctajului aferent grupei de varsta în care acestea se încadreazã se acorda 12,5 puncte/persoana/an;
- în situaţia în care numãrul total de puncte rezultat în raport cu numãrul de asiguraţi de pe lista fiecãrui medic de familie şi cu structura acestora pe grupe de varsta este mai mare de 22.000/an, punctele ce depãşesc acest nivel se reduc cu 75%, dacã numãrul de asiguraţi înscrişi pe lista proprie este mai mare de 2.000. Aceasta corectie nu se aplica medicilor de familie care isi desfãşoarã activitatea în localitãţile în care numãrul medicilor de familie este sub numãrul de posturi publicate conform deciziilor comisiilor paritare de acreditare a personalului medical şi neocupate, considerate a fi necesare pentru localitãţile respective. Aceste situaţii speciale se analizeazã şi se avizeazã de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, împreunã cu colegiul judeţean al medicilor.
4.1.2 Numãrul total de puncte rezultat potrivit pct. 4.1.1. se ajusteaza în urmãtoarele situaţii:
a) în raport cu condiţiile în care se desfãşoarã activitatea, conform Adresei Ministerului Sãnãtãţii nr. L.V./1625/63970/21 ianuarie 1994
- pentru zone izolate, cu 20%;
- pentru condiţii grele, cu 40%;
- pentru condiţii foarte grele, cu 60% .
Cabinetele medicale de asistenta medicalã primara la care se aplica majorãrile prevãzute la pct. a) se stabilesc de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate şi de colegiul judeţean al medicilor;
b) cu pana la 100% pentru medicii care isi desfãşoarã activitatea în localitãţi izolate, cu condiţii grele sau foarte grele, cu un numãr mic de locuitori, pentru care casele de asigurãri de sãnãtate, împreunã cu colegiul judeţean al medicilor au stabilit ca necesarã menţinerea unui post de medic sau în cabinetele din localitãţile deficitare din punct de vedere al prezentei medicului de familie, cauzatã de nivelul socio-economic şi educaţional al populaţiei, pe baza unor criterii stabilite de casele de asigurãri de sãnãtate, împreunã cu colegiul judeţean al medicilor. Aceste situaţii se reevalueaza permanent.
Pentru condiţiile enumerate la lit. a) şi b) medicii pot primi stimulente de la consiliile locale şi din alte surse legale de venituri decât din fondul de asigurãri de sãnãtate aferent asistenţei medicale primare;
c) numãrul de puncte calculat conform pct. 4.1.1. se diminueazã cu cel mult 20% şi 25% în cazul medicilor specialişti, respectiv în cazul medicilor care nu au promovat un examen de specialitate.
4.2 Numãrul de puncte acordat pentru serviciile medicale realizate de medicul de familie este:




Serviciul Numãr de puncte/serviciu


- imunizari conform programului 4 puncte/
naţional de imunizari: inoculare
- antituberculoasa - vaccin BCG
- revaccinare BCG, inclusiv pentru
verificarea cicatricei post primo
vaccinare
- testarea PPD
- antihepatita B;
- antipoliomielitica - VPO;
- impotriva difteriei, tetanosului şi
tusei convulsive - DTP (sau DT la
cazurile la care vaccinarea DTP este
contraindicata);
- antirujeolic;
- impotriva difteriei şi tetanosului -
DT (revaccinare);
- impotriva difteriei şi tetanosului -
dT (revaccinare);
- impotriva tetanosului - dT sau VTA;
- alte vaccinari în caz de necesitate, impuse de
Ministerul Sãnãtãţii.
Acoperirea vaccinala va fi realizatã conform
Programului naţional de imunizari.
- examen de bilanţ:
- copii - la externarea de
la maternitate 12 puncte
- la 1 luna 12 puncte
- la 2 luni 8 puncte
- la 4 luni 8 puncte
- la 6 luni 8 puncte
- la 9 luni 8 puncte
- la 12 luni 8 puncte
- de la 2 ani pana la 6 ani, anual 6 puncte
- de la 7 ani la 18 ani - o data pe an
un examen medical complet (inclusiv
cu depistare oncologica clinica) 6 puncte
plus 20 puncte/
caz oncologic tri-
mis la medicul
de specialitate şi
confirmat de
acesta
- peste 18 ani - un examen
medical complet
(inclusiv cu depistare onco-
logica clinica) o data la 2 ani 6 puncte
plus 20 puncte/caz
oncologic trimis la
medicul de speciali-
tate şi confirmat de
acesta
- control profilactic TBC şi boli venerice
- bolnav TBC nou-descoperit 20 puncte/caz
TBC trimis la
medicul de
specialitate şi
confirmat de
acesta
- urmãrirea tratamentului
specific pana la scoaterea
din evidenta 4 puncte/luna
- bolnav sau contact bolnav
veneric descoperit 20 puncte/caz
trimis la medi-
cul de specia-
litate şi
confirmat de
acesta
Supravegherea gravidei
- luarea în evidenta 10 puncte
- supravegherea, lunar, din luna
a 3-a pana în luna a 9-a 8 puncte
- urmãrirea lehuzei la ieşirea din
maternitate şi la 4 sãptãmâni 8 puncte.


Asistenta medicalã la domiciliul pacientului pentru situaţiile prevãzute cu aceasta destinaţie la pct. 20 (pct. 20.3 - liniuta 8), cu excepţia bolnavilor cu boli care beneficiazã de gratuitate:



- între orele 8,00-20,00 30 puncte/solicitare.
- între orele 20,00-8,00 50 puncte/solicitare.

Continuitatea asistenţei medicale
- în zilele lucrãtoare între
orele 20,00-8,00 5 puncte/ora.
- în zilele de sambata, duminica
şi sarbatori legale 10 puncte/ora.


5.1 La calculul numãrului lunar de puncte, conform pct. 4, se iau în considerare asiguraţii înscrişi pe lista medicului de familie, existenţi în ultima zi a lunii precedente.
5.2 Miscarea asiguraţilor dintr-o grupa de varsta în alta se face astfel: pentru asiguraţii din grupa de varsta 0-1 an - trecerea în grupa de varsta urmãtoare se face în luna urmãtoare implinirii vârstei de 1 an; pentru asiguraţii din grupele de varsta 1-59 ani, 60 şi peste 60 ani, înscrierea în grupele de varsta respective se face în funcţie de varsta împlinitã la data de 1 ianuarie 1999.
6. Pentru perioadele de absenta prevãzute de normele legale în vigoare, medicul de familie organizeazã preluarea activitãţii medicale de cãtre un alt medic de familie acreditat sau, în cazurile în care acest lucru nu este posibil, casele de asigurãri de sãnãtate numesc un înlocuitor cu licenta de înlocuire. Licenta de înlocuire se acorda de cãtre colegiul judeţean al medicilor, cu avizul caselor de asigurãri de sãnãtate.
7. Reprezentantul legal al cabinetului medical încheie o convenţie cu medicul înlocuitor, avizatã de casele de asigurãri de sãnãtate, prin care se stabilesc condiţiile de înlocuire referitoare la drepturile şi obligaţiile medicului înlocuitor. Convenţia de înlocuire devine anexa la contractul de furnizare de servicii medicale al reprezentantului legal al cabinetului.
Excepţie fac situaţiile în care reprezentantul legal al cabinetului medical, înlocuit, se afla în imposibilitate de a participa la încheierea convenţiei de înlocuire. În aceste situaţii, convenţia de înlocuire se încheie între medicul înlocuitor şi casele de asigurãri de sãnãtate şi cuprinde drepturile şi obligaţiile prevãzute în contractul de furnizare de servicii medicale.
8. Medicii de familie nou-veniti într-o localitate, în cabinetele medicale existente sau nou-înfiinţate, cu avizul colegiului judeţean al medicilor, pentru o perioada de maximum 3 luni, perioada consideratã necesarã pentru înscrierea asiguraţilor pe listele proprii, beneficiazã lunar de un venit echivalent cu un salariu din sistemul sanitar bugetar, corespunzãtor pregãtirii şi gradului profesional, şi de un buget de practica medicalã. Dacã medicul de familie, în acest interval de 3 luni, înscrie un numãr de minimum 500 de asiguraţi pe lista proprie, ţinând seama şi de condiţiile specifice de zona, încheie contract de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate şi este plãtit conform sistemului per capita şi pe servicii.
9. Fondul aferent asistenţei medicale primare are urmãtoarea structura:
a) 50% pentru plata medicilor de familie, din care:
- 70% pentru plata per capita;
- 30% pentru plata pe serviciu;
b) 49% pentru bugetul de practica medicalã aferent medicilor de familie, cu excepţia celor menţionate la lit. c);
c) 1% pentru medicii nou-veniti, în vederea exercitãrii profesiei într-o localitate, în cabinete medicale existente sau nou-înfiinţate.
10. Tehnica de calcul al valorii unui punct este:
10.1. Valoarea estimatã a punctului per capita pentru anul 1999 este unica pe ţara şi este stabilitã anterior încheierii contractelor. Aceasta valoare se obţine prin împãrţirea cotei procentuale de 90% din fondul aferent pentru plata per capita a medicilor de familie la numãrul total de puncte per capita, estimat a se realiza în funcţie de populaţia tarii şi de structura pe grupe de varsta a acesteia.
10.2. Valoarea estimatã a unui punct, obţinutã în condiţiile pct. 10.1, se regularizeazã trimestrial, în funcţie de fondurile prevãzute în buget, de procentul destinat pentru plata per capita a medicilor de familie şi de numãrul de puncte efectiv realizate, şi reprezintã valoarea definitiva a unui punct, care nu poate fi mai mica decât valoarea estimatã, în condiţiile în care bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate nu este modificat, în sensul diminuãrii, prin acte normative.
10.3. Valoarea definitiva a unui punct pentru plata pe serviciu a medicului de familie este unica pe ţara şi se calculeazã la finele fiecãrui trimestru, astfel: fondul destinat pentru plata pe serviciu a medicilor de familie împãrţit la numãrul total de puncte pe servicii realizate de medicii de familie care intra în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate. Valoarea unui punct astfel obţinutã este definitiva pentru trimestrul respectiv şi estimativã pentru trimestrul urmãtor.
10.4. Pentru primele doua luni ale primului trimestru de aplicare a normelor, plata pe serviciu se face lunar, prin achitarea unei sume ce reprezintã 25% din venitul individual per capita. La finele trimestrului se va face regularizarea în funcţie de serviciile efective prestate şi de valoarea calculatã a punctului pe serviciu.
11. Pe baza valorii unui punct obţinut în condiţiile pct. 10.1 şi a numãrului total de puncte realizat lunar, conform pct. 4.1, precum şi în condiţiile pct. 10.4 se calculeazã suma cuvenitã lunar, pentru primele doua luni ale fiecãrui trimestru. Pe baza valorii unui punct, obţinutã în condiţiile pct. 10.2 şi 10.3, se calculeazã sumele cuvenite medicilor de familie pe un trimestru. În situaţiile în care valoarea definitiva a punctului pentru plata pe serviciu este mai mica decât cea estimatã şi sumele acordate sunt mai mari decât valoarea prestaţiilor efectiv realizate, în luna urmãtoare încheierii trimestrului se fac regularizãrile între fondul pentru plata per capita şi fondul pentru plata pe serviciu.
12. Lunar, medicul de familie raporteazã casei de asigurãri de sãnãtate activitatea medicalã efectiv realizatã conform pct. 4, care se verifica de cãtre un compartiment special de control al casei de asigurãri de sãnãtate.
13.1. Formularele necesare raportarii activitãţii medicilor de familie se elaboreazã de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi se procura contra cost de la casele de asigurãri de sãnãtate. Data raportarii activitãţii medicilor de familie este stabilitã de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
13.2. Asiguraţii care doresc sa isi schimbe medicul de familie vor adresa o cerere medicului de familie la care doresc sa se înscrie, precizând numele medicului de la care pleacã. Medicul de familie primitor are obligaţia sa anunţe în scris, în maximum 15 zile, medicul de familie de la care a plecat asiguratul, precum şi casa de asigurãri de sãnãtate.
13.3. Reprezentantul legal al cabinetului medical este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. În cazul în care se constata raportari eronate, reprezentantul legal al cabinetului medical rãspunde material, civil şi penal, potrivit dispoziţiilor cuprinse în contractul de furnizare de servicii medicale, conform legislaţiei în vigoare.
14.1. Erorile de calcul constatate în cadrul unui trimestru vor fi corectate la sfârşitul trimestrului, o data cu recalcularea drepturilor bãneşti cuvenite medicului de familie.
14.2. Erorile de calcul constatate dupã expirarea trimestrului vor fi corectate pana la sfârşitul anului 1999, astfel: numãrul de puncte plãtit eronat unui medic de familie, în plus sau în minus, într-un trimestru anterior, fata de cel realizat se recalculeazã în trimestrul în care s-a constatat eroarea, la valoarea definitiva a punctului per capita, pe serviciu şi a punctului pentru bugetul de practica, stabilitã pentru trimestrul în care s-a produs eroarea. În situaţia în care, dupã încheierea anului financiar 1999, se constata erori de calcul aferente anului respectiv, sumele plãtite în plus sau în minus se recalculeazã conform legii.
15. Cabinetul medical beneficiazã de un buget de practica medicalã.
15.1. Bugetul de practica medicalã prevãzut în contractul de furnizare de servicii medicale se stabileşte prin înmulţirea numãrului de puncte per capita, calculat pe baza numãrului şi a structurii pe grupe de varsta a asiguraţilor înscrişi pe lista medicului de familie, care este depusa la casa de asigurãri de sãnãtate anterior încheierii contractului de furnizare de servicii medicale, cu bugetul de practica medicalã estimat corespunzãtor unui punct per capita. Bugetul de practica medicalã estimat corespunzãtor unui punct per capita se calculeazã raportand fondul destinat pentru bugetul de practica medicalã la numãrul de puncte per capita estimat a se realiza în anul 1999.
Bugetul de practica medicalã estimat anual se împarte la 12 luni, obtinandu-se bugetul lunar care se acorda medicilor de familie pentru primele doua luni ale fiecãrui trimestru.
Bugetul de practica medicalã se recalculeazã trimestrial, în funcţie de:
a) numãrul de puncte efectiv realizat, conform pct. 4.1;
b) fondul aprobat prin buget şi suma alocata pentru bugetul de practica medicalã.
15.2. Reprezentantul legal al cabinetului medical va prezenta caselor de asigurãri de sãnãtate decontul pe categorii de cheltuieli; eventualele sume rãmase necheltuite pana la sfârşitul anului vor fi alocate pentru bugetul de practica al aceluiaşi cabinet în anul urmãtor, în condiţiile reînnoirii contractului.
16. Bugetul de practica medicalã pentru medicii nouveniti într-o localitate, în cabinete medicale existente sau nou-înfiinţate, se stabileşte pentru un numãr de 500 de asiguraţi pe o structura de varsta echilibrata. Prin structura de varsta echilibrata se înţelege ponderea fiecãrei grupe de varsta în totalul populaţiei tarii.
17. Reprezentantul legal al cabinetului medical care nu funcţioneazã în structura unei unitãţi cu personalitate juridicã are obligaţia de a angaja personal mediu sanitar şi alte categorii de personal, în condiţiile <>art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , cu obligaţia de a achitã lunar toate contribuţiile prevãzute de lege pentru personalul angajat, precum şi de a retine, prin stopaj la sursa, impozitele şi contribuţiile datorate de personalul angajat, pe care le vireazã la termenele stabilite de lege. Medicul de familie are obligaţia sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul angajat.
18. Medicul de familie are obligaţia de a asigura în cadrul serviciilor prevãzute la pct. 20 toate activitãţile care sunt cuprinse în baremul de activitãţi practice obligatorii din curriculumul de pregãtire din specialitatea de medicina generalã. De asemenea, medicul face şi interpretarea investigatiilor necesare în afectiunile prevãzute în tematica pe aparate şi sisteme. Casele de asigurãri de sãnãtate şi colegiul judeţean al medicilor, pe baza unor criterii stabilite la nivel naţional, iniţiazã un sistem de evaluare a trimiterilor cãtre asistenta medicalã de specialitate a cazurilor ce se dovedesc nejustificate şi stabilesc eventualele metode de penalizare a medicilor respectivi.
19. Personalul mediu sanitar poate acorda îngrijiri medicale la domiciliu, dupã un plan elaborat de cãtre medicul de familie sau de specialitate care are asiguratul în îngrijire.
20. Serviciile medicale care se acorda de cãtre medicul de familie persoanelor asigurate în cabinetul de consultaţii sau, în cazuri justificate, la domiciliul bolnavului, sunt urmãtoarele:
20.1. Servicii profilactice:

A. Imunizari conform programului naţional de imunizari:
- evidenta persoanelor pentru care exista obligaţia imunizarii şi colaborarea cu direcţia de sãnãtate publica pentru realizarea imunizarilor:
- antituberculoasa - vaccin BCG;
- revaccinare BCG, inclusiv pentru verificarea cicatricei post primo vaccinare;
- testarea PPD;
- antihepatita B;
- antipoliomielitica - VPO;
- impotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive - DTP (sau DT la cazurile la care vaccinarea DTP este contraindicata);
- antirujeolica;
- impotriva difteriei şi tetanosului - DT (revaccinare);
- impotriva difteriei şi tetanosului - dT (revaccinare);
- impotriva tetanosului - dT sau VTA;
- alte vaccinari în caz de necesitate, impuse de Ministerul Sãnãtãţii.
Acoperirea vaccinala va fi realizatã conform programului naţional de imunizari.

B. Profilaxia factorilor de risc

C. Controale profilactice TBC, boli venerice etc.

D. Examen de bilanţ:
- copii - la externarea de la maternitate, la o luna, la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 9 luni, la 12 luni;
- de la 2 ani la 6 ani - anual;
- de la 7 ani pana la 18 ani - o data pe an un examen medical complet (inclusiv cu depistare oncologica);
- peste 18 ani - o data la 2 ani un examen medical complet, inclusiv cu depistare oncologica clinica.

E. Depistarea, izolarea şi raportarea cazurilor de boli transmisibile, conform Ordinului ministrului sãnãtãţii nr.46/1986

F. Supravegherea gravidei:
- luarea în evidenta;
- supravegherea lunar, din luna a 3-a pana în luna a 9-a de sarcina;
- urmãrirea lehuzei - la ieşirea din maternitate şi la 4 sãptãmâni.

G. Planning familial, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului sãnãtãţii privind competenta în planificare familialã

H. Screening pentru depistarea cancerului genito-mamar
20.2. Servicii de urgenta:
- asistenta medicalã în urgente medico-chirurgicale;
- trimitere pentru internare în spital sau cãtre medicul de specialitate.
20.3. Servicii medicale curative:
- anamneza, examen obiectiv, diagnostic prezumtiv;
- examene paraclinice minimale la nivelul dispensarului şi completare prin trimitere (scrisoare medicalã de trimitere, cu scurt rezumat al afectiunii şi cu precizarea motivelor de trimitere);
- diagnostic medical definitiv;
- prescriere de tratament medical şi igienico-dietetic;
- servicii de mica chirurgie (perfuzii intravenoase, infiltratii, sondaje vezicale, plagi etc.);
- trimitere cãtre alte specialitãţi, dupã caz (scrisoare medicalã de trimitere);
- supravegherea asiguraţilor înscrişi pe lista, pentru afectiunile care necesita dispensarizare, în colaborare cu medicul de specialitate;
- asistenta medicalã la domiciliu (tratamente injectabile, pansamente, monitorizare):
- copiilor în varsta de pana la 3 ani;
- asiguraţilor nedeplasabili de orice varsta: în urma interventiilor majore pana la vindecarea completa a plagii;
- pacientilor imobilizati ortopedic;
- pacientilor cu insuficienta motorie a trenului inferior;
- bolnavilor în faza terminala;
- în alte situaţii, la recomandarea medicului de specialitate printr-o scrisoare medicalã;
- servicii medicale de îngrijire şi de recuperare, la indicaţia medicului de specialitate;
- educaţie medico-sanitarã;
- eliberare de acte medicale (prescripţii medicale).
20.4. Servicii speciale:
- activitãţi în caz de epidemii;
- asigurarea organizãrii accesului continuu la asistenta medicalã;
- asigurarea asistenţei medicale pentru persoanele asigurate şi neînscrise pe lista proprie (numai în caz de urgenta medicalã, convenţie de reciprocitate sau în cazul asigurãrii permanentei);
- consiliere pentru un stil de viata sanatos.
20.5. Activitãţi de suport:
- eliberare de acte medicale (certificate de concediu medical, certificat de deces, certificate medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, conform prevederilor legale). Alte acte medicale legale, solicitate de asigurat, acte medicale solicitate de autoritãţi care, prin activitatea lor, au dreptul sa cunoascã starea de sãnãtate a asiguraţilor nu se deconteazã de cãtre casele de asigurãri;
- organizarea activitãţii de evidenta, completarea la zi a fisei de consultatie, a registrelor medicale şi raportarea statistica.
21. Medicul de familie poate oferi servicii medicale şi altor persoane, în afarã listei proprii de asiguraţi, atât în timpul programului de lucru, cat şi în afarã acestuia. Plata acestor servicii medicale se face direct de cãtre persoana care a solicitat medicul, pe baza unor tarife stabilite şi afişate de cãtre cabinetul medical. Excepţie fac situaţiile în care exista convenţie de reciprocitate în funcţie de forma de exercitare a profesiei de medic sau convenţie de asigurare a permanentei asistenţei medicale primare, precum şi cazurile de urgenta. Veniturile realizate din aceste activitãţi reprezintã venituri ale cabinetului, care se evidenţiazã şi se impoziteazã în condiţiile legii.
CAP. 3
Asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu
1. Reprezentantul legal al cabinetului medical din asistenta medicalã ambulatorie de specialitate încheie contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurãri de sãnãtate. Reprezentantul legal al cabinetului medical este medicul titular - în cazul cabinetelor individuale, medicul delegat - în cazul cabinetelor asociate sau grupate şi administratorul societãţii civile medicale. În vederea încheierii contractelor, reprezentantul legal al cabinetului medical trebuie sa prezinte urmãtoarele documente pentru medicii pe care îi reprezintã: codul fiscal, dovada de acreditare ca medic de specialitate, autorizaţia sanitarã pentru un spaţiu privat, închiriat sau concesionat, conform legii, şi cont deschis la o banca.
Casele de asigurãri de sãnãtate încheie contracte de furnizare de servicii medicale cu toate cabinetele medicale acreditate şi/sau autorizate conform prevederilor legale.
Cabinetele medicale de specialitate organizate ca persoane juridice sau care funcţioneazã în structuri ale unor unitãţi cu personalitate juridicã sunt reprezentate la contractare de reprezentantul legal al persoanei juridice, cu documentele menţionate mai sus.
2. Fondul aferent asistenţei medicale ambulatorii de specialitate reprezintã o cota procentualã aferentã cheltuielilor materiale şi prestãrilor de servicii cu caracter medical din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, stabilit prin legea bugetului pe anul 1999.
3. Lista cuprinzând serviciile medicale din ambulatoriul de specialitate conţine:
- consultaţii:
- iniţiale;
- de control;
- investigaţii paraclinice;
- tratamente.
4. Casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã numai investigaţiile paraclinice efectuate în laboratoarele acreditate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate şi de colegiile judeţene ale medicilor. Investigaţiile paraclinice necesare pentru stabilirea diagnosticului în ambulatoriu sau în spital nu se deconteazã în cazul repetarii din motive tehnice sau nemedicale (inclusiv cele la cererea pacientului).
5. Casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã contravaloarea serviciilor medicale, (altele decât investigaţiile paraclinice) care sunt prezentate în anexa nr. 2, luând în calcul numãrul de puncte aferente fiecãrui serviciu medical şi valoarea unui punct, care este unica pe ţara. Decontarea investigatiilor paraclinice se va face la nivelul tarifelor negociate de casele de asigurãri de sãnãtate cu furnizorii de servicii medicale. Lista cuprinzând aceste servicii este prezentatã în anexa nr. 3.
6. Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate calculeazã valoarea estimatã a unui punct, în funcţie de:
a) fondul alocat pentru asistenta medicalã din ambulatoriul de specialitate (exclusiv investigaţiile paraclinice) la nivel naţional;
b) numãrul de servicii medicale, pe tipuri de servicii medicale, estimat de cãtre medicii de specialitate a se realiza în anul 1999, şi punctajul aferent. Numãrul total de puncte estimat pe luna ia în calcul un numãr de maximum 28 de consultaţii şi tratamente pe zi la un program de lucru de 7 ore, considerat ca fiind acceptabil din punct de vedere al asigurãrii calitãţii serviciului medical. Dacã programul de activitate este mai mic de 7 ore pe zi, numãrul de consultaţii şi tratamente pe zi se ajusteaza în funcţie de numãrul de ore pe care medicul de specialitate le presteazã la cabinetul medical. Pentru medicii care lucreazã şi în spital, numãrul maxim de consultaţii şi de tratamente luat în calcul este cel corespunzãtor unui program de lucru de maximum 4 ore/zi. Acest numãr de consultaţii poate fi regularizat trimestrial sau anual;
c) medicii de specialitate care au contract de munca în spitale, alţii decât medicii stomatologi şi medicii de familie, pot lucra în ambulatoriul de specialitate, încheind contracte cu casele de asigurãri de sãnãtate. Tariful fiecãrei consultaţii va fi 50% din tariful minimal al casei de asigurãri la care medicul poate adauga un onorariu distinct;
d) medicii din ambulatoriul de specialitate (alţii decât stomatologii sau medicii de familie), care încheie contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurãri de sãnãtate, negociaza cu acestea, cu avizul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, dreptul de a prescrie retete cu contribuţie personalã din partea pacientilor şi pentru consultatiile oferite în afarã contractului.
7. Valoarea unui punct, obţinutã în condiţiile de mai sus, reprezintã valoarea estimatã a unui punct, regularizarea fãcându-se trimestrial.
8. Pentru primele doua luni ale fiecãrui trimestru, casele de asigurãri de sãnãtate plãtesc sume lunare, în funcţie de valoarea estimatã a punctului şi de numãrul de puncte efectiv realizat în fiecare luna. Investigaţiile paraclinice se deconteazã lunar pe baza serviciilor efectiv prestate şi a tarifelor negociate.
9. La finele fiecãrui trimestru se calculeazã valoarea definitiva a unui punct şi se face recalcularea sumelor cuvenite, în funcţie de serviciile efectiv prestate şi de punctele aferente acestora, luându-se în calcul un numãr maxim de 28 de consultaţii şi tratamente pe zi, precum şi de fondurile aprobate prin buget şi de procentul alocat pentru plata serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate.
10. Lunar, medicii de specialitate din ambulatoriul de specialitate raporteazã caselor de asigurãri de sãnãtate activitatea efectiv realizatã, care se verifica de cãtre un compartiment special de control al casei de asigurãri de sãnãtate.
11. Cabinetul medical care nu funcţioneazã în structura unei unitãţi cu personalitate juridicã are obligaţia de a angaja personal mediu sanitar şi alte categorii de personal, în condiţiile <>art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , cu obligaţia de a achitã lunar toate contribuţiile prevãzute de lege pentru personalul angajat, precum şi de a retine, prin stopaj la sursa, impozitele şi contribuţiile datorate de personalul angajat, pe care le vireazã la termenele stabilite de lege. Medicul are obligaţia sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul angajat.
12. Numãrul total de puncte realizat se ajusteaza în raport cu:
a) condiţiile în care se desfãşoarã activitatea conform Adresei Ministerului Sãnãtãţii nr. LV/1.625/63.970 din 21 ianuarie 1994 pentru:
- zone izolate, cu 20%;
- condiţii grele, cu 40%;
- condiţii foarte grele, cu 60% .
Cabinetele medicale la care se aplica majorãrile prevãzute mai sus se stabilesc de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate şi de colegiul judeţean al medicilor;
b) se diminueazã cu maximum 20% în cazul medicilor specialişti care nu au promovat examenul de medic primar.
13. Formularele necesare şi data raportarii activitãţii medicilor din cabinetele medicale din ambulatoriul de specialitate se stabilesc de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi se pun la dispoziţie cabinetelor ambulatorii de specialitate contra cost de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
14. Reprezentantul legal al cabinetului medical de specialitate este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. În cazul în care se constata raportari eronate, reprezentantul legal al cabinetului medical de specialitate rãspunde material, civil şi penal, potrivit dispoziţiilor cuprinse în contractul de furnizare de servicii medicale, conform legislaţiei în vigoare.
15.1. Erorile de calcul constatate în cadrul unui trimestru vor fi corectate la sfârşitul trimestrului, o data cu recalcularea drepturilor bãneşti cuvenite.
15.2. Erorile de calcul constatate dupã expirarea trimestrului vor fi corectate pana la sfârşitul anului 1999, astfel: numãrul de puncte plãtit eronat unui medic de specialitate, în plus sau în minus, într-un trimestru anterior, fata de cel realizat se recalculeazã în trimestrul în care s-a constatat eroarea la valoarea definitiva a punctului, stabilitã pentru trimestrul în care s-a produs eroarea. În situaţia în care dupã încheierea anului financiar 1999 se constata erori de calcul aferente anului respectiv, sumele plãtite în plus sau în minus se recalculeazã conform legii.
16. Asiguraţii se pot prezenta la medicul de specialiatate din ambulatoriul de specialitate numai pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, cu excepţia situaţiilor prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 , precum şi a urmãtoarelor afecţiuni confirmate care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate:
a) diabet zaharat insulino-dependent;
b) hemofilie;
c) leucoze;
d) limfoame hodgkiniene şi nonhodgkiniene;
e) status post transplant de organe;
f) infarct miocardic, în primele 12 luni de la externarea din spital;
g) malformatii congenitale care urmeazã sa fie pregãtite pentru corectie chirurgicala;
h) insuficienta renala cronica care necesita epurare extracorporala;
i) diverse forme de cancer, în primii 5 ani de la depistarea imbolnavirii;
j) psihoze;
k) bolnavi cu pacemaker, proteze valvulare, by-pass coronarian;
l) afecţiuni postoperatorii şi ortopedice, pana la vindecare;
m) alte situaţii, la recomandarea comisiilor de specialitate ale Colegiului Medicilor din România, cu avizul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
17. Trimiterea asiguratului de cãtre un medic de specialitate la un alt medic de o alta specialitate din ambulatoriul de specialitate se face pe baza biletului de trimitere interdisciplinar.
18. Fondul aferent asistenţei medicale ambulatorii, destinat investigatiilor paraclinice, reprezintã o cota procentualã (3,25%) aferentã cheltuielilor materiale şi prestãrilor de servicii cu caracter medical din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, stabilit prin legea bugetului pe anul 1999. Din aceasta suma se utilizeazã pentru:
- investigaţii paraclinice recomandate de medicii de familie - 30%;
- investigaţii paraclinice recomandate de medicii stomatologi - 5%;
- investigaţii paraclinice recomandate de medicii din ambulatoriul de specialitate - 65% .
19. Investigaţiile paraclinice recomandate de medicii care lucreazã în spital sunt plãtite din bugetul global al spitalului.
20. Sumele alocate sunt repartizate de casele de asigurãri de sãnãtate în funcţie de numãrul de investigaţii, de complexitatea şi de utilitatea acestora, ţinându-se seama de oferta de servicii medicale a fiecãrui furnizor.
21. Casele de asigurãri de sãnãtate şi colegiile judeţene ale medicilor pot acredita, în funcţie de dotare, unele cabinete sa efectueze acele investigaţii paraclinice corespunzãtoare dotãrii.
22. Formularele necesare raportarii activitãţii medicilor şi personalului de specialitate pentru investigaţiile paraclinice se elaboreazã de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi se procura contra cost de la casele de asigurãri de sãnãtate. Data raportarii activitãţii medicilor şi personalului de specialitate (biologi, chimisti) este stabilitã de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
CAP. 4
Servicii medicale spitaliceşti
1. Furnizorii de servicii medicale spitaliceşti încheie contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurãri de sãnãtate.
2. Fondul aferent asistenţei medicale spitaliceşti reprezintã o cota procentualã, aferentã cheltuielilor materiale şi prestãrilor de servicii cu caracter medical din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate stabilit prin legea bugetului de stat pe anul 1999.
3. Spitalizarea se impune conform diagnosticului, atunci când, în urma examinãrii pacientului prezentat la spital, se constata o stare ce pune în pericol echilibrul normal al funcţiilor organismului, diagnosticul nu poate fi constatat în condiţiile ambulatoriului de specialitate, necesita tratament sub supraveghere sau alte situaţii justificate din punct de vedere medical. La 24 de ore de la internare şeful de secţie va analiza oportunitatea necesitãţii continuãrii spitalizarii.
4. Durata optima de spitalizare este consideratã durata medie de spitalizare la nivel naţional, constatatã în anul precedent pe categorii de spitale şi pe secţii, conform anexei nr. 4. Casele de asigurãri de sãnãtate stabilesc un sistem riguros de control pentru spitalele ale cãror secţii depãşesc durata optima de spitalizare.
5. Internarea în spital se face pe baza trimiterii medicului de familie sau a medicului din ambulatoriul de specialitate, care a încheiat contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurãri de sãnãtate. Excepţie fac urgentele şi internarile fãcute cu aprobarea şefului de secţie. Acesta poate da aprobare de internare persoanelor asigurate pana la maximum 10% din totalul internarilor realizate. Pentru alte situaţii, precum şi pentru internarile la cerere, costurile serviciilor medicale se suporta de cãtre solicitant, pe baza tarifelor stabilite de cãtre fiecare unitate furnizoare de servicii medicale şi se constituie în venituri proprii ale spitalelor.
6. Lista cuprinzând serviciile medicale spitaliceşti de care beneficiazã asiguraţii este prezentatã în anexa nr. 5.
7. Tipurile de spitalizare sunt:
7.1 Discontinua:
a) spitalizare de o zi este forma de internare prin care se asigura asistenta medicalã curativã şi de recuperare care concentreaza într-un numãr maxim de 12 ore efectuarea de examinari, investigaţii şi acte terapeutice;
b) spitalizare saptamanala este forma de internare cu timp redus, care concentreaza în perioada respectiva examinarile, investigaţiile şi actele terapeutice necesare. În secţiile sau în compartimentele care asigura acest tip de spitalizare, sambata şi duminica nu se desfãşoarã nici o activitate.
7.2. Continua:
a) totalã - este forma de internare prin care se asigura asistenta medicalã curativã şi de recuperare neintrerupt;
b) parţialã - este forma de internare folositã atunci când starea pacientului îi permite sa doarma la domiciliu.
Spitalizarea continua este acceptatã spre decontare numai dacã spitalizarea saptamanala nu este posibila, deoarece afectiunea pacientului internat necesita supraveghere medicalã permanenta în spital, nefiind posibila continuarea tratamentului în ambulatoriu sub supravegherea medicului de familie sau a medicului de specialitate.
8. Serviciile medicale de inalta performanta care se acoperã integral de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate sunt:
a) rezonanta magnetica nucleara;
b) tomografie computerizata;
c) scintigrafie;
d) angiografie;
e) endoscopie.
Aceste servicii se acorda în urmãtoarele condiţii:
A) urgente medico-chirurgicale gradul 0 şi 1;
B) pentru afecţiuni în care au fost epuizate toate celelalte posibilitãţi de explorare, la recomandarea şi pe rãspunderea medicului şef de secţie unde a fost tratat asiguratul.
9. Serviciile medicale de inalta performanta şi alte servicii a cãror contravaloare nu este suportatã de casele de asigurãri de sãnãtate sunt prezentate în anexa 6.
10. Insotitorii copiilor bolnavi în varsta de pana la 3 ani beneficiazã de plata serviciilor hoteliere din partea caselor de asigurãri de sãnãtate în urmãtoarele condiţii:
- la cererea expresã şi pe rãspunderea medicului care îngrijeşte copilul internat;
- mama care alapteaza.
11. Asiguraţii suporta contravaloarea serviciilor hoteliere care au un grad ridicat de confort peste cel considerat standard de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, conform tarifelor stabilite de unitatea furnizoare. Se considera confort standard salonul cu minimum 3 paturi, cu grup sanitar propriu şi fãrã dotãri care sa asigure confort suplimentar şi cu respectarea normelor igienico-sanitare. Contribuţia personalã a asiguraţilor are la baza tarifele stabilite de fiecare unitate furnizoare şi aceasta contravaloare reprezintã venit propriu al spitalului.
12. Bugetul global alocat fiecãrui spital se negociaza anual şi se aloca în transe lunare cuprinzând cheltuielile necesare furnizarii serviciilor medicale contractate. Bugetul global este stabilit în proporţie de 70% pe criteriu istoric, raportat la anul trecut, şi restul pe baza urmãtorilor indicatori: numãrul de internari contractate, numãrul de zile de spitalizare, durata medie de spitalizare, numãrul de personal, complexitatea prestaţiilor (numãr de intervenţii chirurgicale sau de medicina interventionala, numãr de naşteri, transplant de organe, dializa, servicii acordate marilor arsi, numãr investigaţii de inalta performanta).
13. În sumele acordate spitalelor se vor aloca distinct şi sumele aferente unitãţilor ambulatorii de specialitate ale spitalelor.
14. Documentele financiar-contabile pe baza cãrora spitalele isi justifica activitatea contractatã se stabilesc de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi se procura contra cost de la casele de asigurãri de sãnãtate.
15. Spitalul, prin reprezentantul legal cu care a încheiat contract cu casa de asigurãri de sãnãtate, este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate, în caz contrar aplicându-se penalitãţile stabilite în contractul de furnizare de servicii medicale.
16. Medicii care isi desfãşoarã activitatea în spital au obligaţia ca, la externarea asiguratului, sa transmitã medicului de familie sau, dupã caz, medicului de specialitate din ambulatoriu, prin scrisoare medicalã, evaluarea stãrii de sãnãtate a asiguratului la momentul externarii şi indicaţiile de tratament şi de supraveghere terapeuticã pentru urmãtoarea perioada (delimitata conform diagnosticului).

Mãsuri de îngrijire sau de recuperare efectuate în continuarea tratamentului spitalicesc în unitãţi ambulatorii de specialitate sau la domiciliu
Îngrijirea sau recuperarea se acorda de cãtre medicul de specialitate în cadrul ambulatoriului de specialitate ori de cãtre medicul de familie pe lista cãruia figureazã asiguratul, în limitele competentelor acestuia şi la recomandarea medicului de specialitate.
CAP. 5
Asistenta medicalã ambulatorie stomatologica
1. Fondul aferent asistenţei medicale stomatologice reprezintã o cota procentualã aferentã cheltuielilor materiale şi prestãrilor de servicii cu caracter medical din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, stabilit prin legea bugetului pe anul 1999.
2. Reprezentantul legal al cabinetului din asistenta medicalã stomatologica ambulatorie încheie contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurãri de sãnãtate.
Reprezentantul legal al cabinetului medical stomatologic este medicul titular - în cazul cabinetelor individuale, medicul delegat - în cazul cabinetelor asociate sau grupate şi administratorul societãţii civile medicale. În vederea încheierii contractelor, reprezentantul legal al cabinetului medical stomatologic trebuie sa prezinte urmãtoarele documente pentru medicii stomatologi pe care îi reprezintã: codul fiscal, dovada de acreditare ca medic de specialitate, autorizaţia sanitarã pentru un spaţiu privat, închiriat sau concesionat, conform legii, şi cont deschis la C.E.C.
Cabinetele de specialitate organizate ca persoane juridice sau care funcţioneazã în structuri ale unor unitãţi cu personalitate juridicã vor fi reprezentate la contractare de reprezentantul legal al persoanei juridice, cu documentele menţionate mai sus.
Reprezentantul legal al cabinetului medical care nu funcţioneazã în structura unei unitãţi cu personalitate juridicã angajeazã personal mediu sanitar şi alte categorii de personal, în condiţiile <>art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , cu obligaţia de a achitã lunar toate contribuţiile prevãzute de lege pentru personalul angajat, precum şi de a retine, prin stopaj la sursa, impozitele şi contribuţiile datorate de personalul angajat, pe care le vireazã la termenele stabilite de lege. Medicul stomatolog are obligaţia sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul angajat.
3. Decontarea serviciilor medicale stomatologice preventive şi a tratamentelor stomatologice se face pe baza tarifelor din lista cuprinzând serviciile stomatologice, în proporţie de 100%, 60% şi 40% . Diferenţa dintre suma decontatã de casele de asigurãri de sãnãtate şi tariful aferent serviciilor stomatologice cuprinse în lista cuprinzând serviciile stomatologice se suporta de cãtre asiguraţi. De asemenea, asiguraţii suporta, la alegere, şi diferenţa dintre tarifele aferente serviciilor stomatologice cuprinse în lista de servicii şi tarifele practicate în unitatea furnizoare.
4. Asiguraţii au obligaţia sa se înscrie pe lista unui medic stomatolog acreditat de casa de asigurãri de sãnãtate, pentru a beneficia de servicii medicale stomatologice preventive. Medicul stomatolog are obligaţia, ca la înscrierea pe lista, sa solicite asiguraţilor documentele care atesta calitatea de asigurat.
Medicii stomatologi întocmesc liste cuprinzând asiguraţii, pe grupe de varsta, conform prevederilor <>art. 17 din Legea nr. 145/1997 , pe baza cãrora acorda servicii medicale stomatologice preventive. Aceste liste se depun la casele de asigurãri de sãnãtate cu care cabinetele stomatologice respective încheie contracte de furnizare de servicii stomatologice.
Trecerea asiguraţilor dintr-o grupa de varsta în alta se face anual, iar la încadrarea în grupele de varsta se tine seama de varsta asiguratului de la 1 ianuarie 1999.
4.1. Asiguraţii care doresc sa isi schimbe medicul stomatolog vor adresa o cerere medicului stomatolog la care doresc sa se înscrie, precizând numele medicului de la care pleacã. Medicul stomatolog primitor are obligaţia sa anunţe în scris medicul stomatolog de la care a plecat asiguratul, precum şi casa de asigurãri de sãnãtate
4.2. Ca urmare a efectuãrii serviciului medical stomatologic de preventie, medicul stomatolog elibereazã asiguraţilor un document în care sa se specifice: datele de identitate ale asiguratului, tipul serviciului prestat, conform listei cuprinzând serviciile stomatologice şi data efectuãrii serviciului respectiv. Acest document se pãstreazã de cãtre asigurat şi va fi prezentat medicului stomatolog pentru efectuarea tratamentelor stomatologice; totodatã, documentul constituie o justificare a caselor de asigurãri de sãnãtate în vederea decontãrii tratamentelor stomatolgice.
5. Serviciile medicale stomatologice preventive:
5.1. Consultatia în cadrul dispensarizarii profilactice se suporta de cãtre casele de asigurãri astfel:
a) pentru copiii pana la varsta de 16 ani, nelimitat;
b) pentru ţinerii de la 16 la 20 ani, de doua ori pe an;
c) pentru adulti, o data pe an.
5.2. Serviciile medicale stomatologice preventive cuprinse în lista cuprinzând serviciile stomatologice, altele decât cele prevãzute la pct. 5.1., se suporta de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, nelimitat şi numai pentru copiii pana la varsta de 16 ani.
6. Decontarea de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate a serviciilor medicale stomatologice preventive şi a tratamentelor stomatologice se face pe baza cotelor stabilite în lista cuprinzând serviciile stomatologice şi în limita unui plafon lunar pe medic. Acest plafon se stabileşte de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, în funcţie de:
a) numãrul de asiguraţi înscrişi şi structura pe grupe de varsta a acestora, pentru serviciile medicale stomatologice preventive;
b) tarifele serviciilor medicale stomatologice pentru tratamentele stomatologice, cu încadrarea în limita fondului repartizat asistenţei medicale stomatologice, din fondul de asigurãri sociale de sãnãtate aferent cheltuielilor materiale şi prestãrilor de servicii cu caracter medical. Neincadrarea în plafonul lunar atrage întocmirea unor liste lunare de asteptare. Excepţie fac urgentele stomatologice, care pot depãşi plafonul lunar cu maximum 10% .
8. Formularele necesare raportarii activitãţii şi datele de raportare se stabilesc de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi se procura contra cost de la casele de asigurãri de sãnãtate.
9. Reprezentantul legal al cabinetului medical are obligaţia sa raporteze lunar activitatea medicalã efectiv realizatã şi rãspunde pentru corectitudinea datelor raportate. În cazul în care se constata raportari eronate, reprezentantul legal al cabinetului medical stomatologic rãspunde material, civil şi penal, potrivit dispoziţiilor cuprinse în contractul de furnizare de servicii medicale conform legislaţiei în vigoare. Recalcularea sumelor cuvenite medicilor în asistenta medicalã stomatologica se face la finele fiecãrui trimestru, în funcţie de serviciile efectiv prestate în condiţiile menţionate la alin 4, 5 şi 6 şi raportate, tarifele pe servicii şi fondurile aprobate prin buget şi alocate pentru trimestrul respectiv.
10. În tarifele tratamentelor protetice sunt incluse şi cheltuielile aferente activitãţilor de tehnica dentara. Plata acestora se face direct de cabinetul stomatologic cãtre laboratorul de tehnica dentara autorizat conform legii.
11.1. Erorile de calcul constatate în cadrul unui trimestru vor fi corectate la sfârşitul trimestrului o data cu recalcularea plafonului lunar pe medic.
11.2. Erorile de calcul constatate dupã expirarea trimestrului vor fi corectate pana la sfârşitul anului 1999. În situaţia în care dupã încheierea anului financiar 1999 se constata erori de calcul aferente anului respectiv, sumele plãtite în plus sau în minus se recalculeazã conform legii.
12. Lista cuprinzând serviciile stomatologice şi tarifele acestora este prezentatã în anexa nr. 7.
CAP. 6
Servicii medicale de urgenta prespitalicesti
1. Prezenta medicului de ambulanta este obligatorie în orice situaţie de acordare de cãtre ambulanta a serviciilor medicale de urgenta majorã. Tratamentul pe care medicul îl acorda la locul accidentului sau al imbolnavirii ori în timpul transportului pana la cea mai apropiatã unitate sanitarã competenta se efectueazã folosind medicatia, materialele sanitare şi aparatura medicalã din dotarea mijlocului de transport al unitãţii furnizoare de servicii medicale de urgenta prespitalicesti, autorizata conform legislaţiei în vigoare. Medicul care acorda servicii medicale de urgenta prin serviciul de ambulanta nu prescrie retete medicale cu sau fãrã contribuţie personalã.
2. Fondul aferent asistenţei medicale de urgenta prespitalicesti reprezintã o cota procentualã aferentã cheltuielilor materiale şi prestãrilor de servicii cu caracter medical din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, stabilit prin legea bugetului pe anul 1999.
3. Plata serviciilor medicale de urgenta prespitalicesti şi a unor tipuri de transport, conform prevederilor pct. 6, 7, 8, contractate de furnizorii de servicii medicale de urgenta prespitalicesti, se face pe baza urmãtorilor indicatori: cost/kilometru parcurs, cost/solicitare rezultat în urma negocierilor, timp mediu de rãspuns la solicitare, concordanta diagnosticului medicului din serviciul de urgenta cu diagnosticul de la camera de garda a spitalului.
4. Cazurile sociale conform <>art. 39 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 sunt: persoane cu sau fãrã identitate, care sunt dependente de îngrijiri sociale.
5.1. Serviciile de ambulanta pot asigura servicii medicale şi de transport, altele decât cele decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate cãtre terţi, pe baza de tarife proprii, plãtite direct de cãtre solicitanti şi care se constituie în venituri proprii ale unitãţii furnizoare de servicii medicale de urgenta prespitalicesti.
Pentru pacientii care necesita transport la externare, nefiind transportabilli cu mijloace de transport convenţionale, se poate realiza transportul inclusiv în alt judeţ, cu avizul casei de asigurãri de sãnãtate.
5.2. Nu se deconteazã din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate transporturile efectuate pentru consulturi interdisciplinare sau interclinice; acestea se deconteazã de cãtre unitatea sanitarã care a solicitat transportul respectiv.
6. Tipurile de transport decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate sunt:
a) transportul urgentelor medico-chirurgicale;
b) transportul bolnavilor cu boli infecto-contagioase;
c) transportul urgentelor toxicologice voluntare sau involuntare;
d) transportul urgentelor apãrute ca urmare a acţiunii agenţilor fizici, chimici, naturali (arsuri, inec, inghet), cu excepţia accidentelor de munca care sunt plãtite de cãtre angajator;
e) transportul urgentelor ginecologice şi obstetricale;
f) transportul accidentelor de circulaţie;
g) transportul victimelor care apar în urma dezastrelor;
h) transportul copiilor imaturi în condiţii corespunzãtoare de la locul de naştere la unitãţile sanitare de specialitate şi de la acestea la domiciliu;
i) transportul la spital şi/sau la comisia de expertiza pentru internare ori investigaţii al persoanelor nedeplasabile;
j) transportul la spital al nou-nascutului şi al lauzei care a nãscut la domiciliu ;
k) transportul nou-nascutului şi al lauzei de la spital la domiciliu, la externare;
l) transportul de sânge şi derivate, de tesuturi şi organe, în condiţii de urgenta;
m) transportul personalului de specialitate pentru consulturi interdisciplinare în vederea rezolvarii exclusiv a cazurilor de urgenta medico-chirurgicale.
7. Lista cuprinzând urgentele medico-chirurgicale majore decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate conţine:
a) catastrofe (urgente "în masa");
b) urgente colective;
c) urgente individuale:
1) Stopul cardio-respirator (fibrilatie/tahicardie ventriculara fãrã puls, asistolia, disociatia electromecanica)
2) Accidente coronariene acute (angina instabila, infarct miocardic acut)
3) Politraumatismele (accidente auto, casnice, de munca, incendii)
4) Colaps-soc (traumatic, anafilactic, hipovolemic, cardiogen, toxicoseptic)
5) Monotraumatismele grave craniocerebrale, inclusiv traumatismele faciale cu interesarea globului ocular sau a cãilor aeriene superioare, fractura de coloana vertebrala, inclusiv traumatismele gatului cu interesarea cãilor aeriene superioare, traumatismele toracice cu pneumotorax cu presiune sau tamponada, traumatisme abdominale cu afectarea organelor abdominale, cu abdomen acut şi/sau soc hipovolemic, traumatisme de bazin cu fractura de bazin sau ruptura de vezica urinara sau ureter, traumatisme de perineu şi/sau organe genitale cu soc hipovolemic
6) Fracturi deschise ale membrelor cu afectarea pachetului vasculonervos
7) Plagi cu hemoragie masiva
8) Hemoragii interne exteriorizate, masive cu semne de soc hipovolemic (epistaxis, hematemeza, hemoptizie, hematurie, metroragie, melena, rectoragie)
9) Amputatii de diferite segmente
10) Arsuri termice de gradul 1 şi 2 mai mari de 10% din suprafata corporalã şi arsuri termice de grad 3 şi 4, indiferent de suprafata
11) Arsuri chimice
12) Arsuri electrice
13) Accident cerebrovascular acut (în primele 24 de ore)
14) Tulburãri paroxistice de ritm
15) Bloc atrioventricular de gradul 3
16) Criza de hipertensiune arteriala cu complicatii (edem pulmonar acut, encefalopatia hipertensiva)
17) Insuficienta respiratorie acuta (hipoxia hipoxica, hipoxia respiratorie - corp strãin în cãile aeriene superioare, edem laringian, astmul acut grav, bronhopneumonia, pleurezii cu lichid masiv, hipoxia cardiaca, socul cardiogen, edem pulmonar acut, hipoxia anemica severã hemoglobina sub 7g/dL
18) Embolie pulmonara
19) Sincope
20) Come
21) Abdomen acut
22) Pancreatita acuta
23) Septicemie
24) Meningita la copii
25) Encefalita
26) Deshitratarea peste 15%
27) Socul hipotermic
28) Socul hipertermic
29) Tentative de suicid
30) Intoxicatii voluntare şi involuntare
31) Supradozare droguri
32) Convulsii (crize de "grand mal", starea de rau convulsiv)
33) Inec
34) Electrocutare
35) Agresatii grav (vezi politraumatisme, monotraumatisme grave, impuscati, injunghiati)
36) Viol
37) Coagulopatii (trombocitopenii, hemofilii, epistaxis) cu hemoragii masive
38) Sindrom de coagulare intravasculara diseminata
39) Insuficienta renala acuta
40) Sarcina ectopica rupta
41) Avort complicat cu infectie sau cu soc hemoragic
42) Placenta praevia
43) Apoplexie uteroplacentara
44) Ruptura uterina
45) Eclampsie
46) II P - multipara, contractii uterine dureroase, membrane rupte
47) LVII contractii uterine dureroase
48) Criza de glaucom
49) Dezlipire de retina.
8. Lista cuprinzând urgentele medico-chirurgicale de grad 2 decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate conţine:
a) Angina pectorala (în afarã de angina instabila)
b) Entorse
c) Luxatii
d) Fracturi închise ale membrelor şi fãrã leziuni ale pachetului vasculonervos
e) Reumatismul articular acut în criza
f) Discopatia lombara în criza (lumbago sau lombosciatica)
g) Artrite septice
h) Arsuri termice de grad 1 şi 2 sub 10% din suprafata corpului cu localizari care fac imposibila deplasarea
i) Hemoragii interne exteriorizate, fãrã semne de soc hipovolemic
j) Ischemie cerebrala tranzitorie în criza
k) Criza de hipertensiune arteriala fãrã complicatii
l) Tromboflebita acuta
m) Arterita, fãrã sindromul de ischemie periferica acuta, cu confirmare oscilometrica
n) Corpi strãini în nas, faringe, fãrã dispnee, la copii
o) Astm bronsic în criza
p) Insuficienta cardiaca decompensata
q) Colica biliara
r) Sindromul subocluziv
s) Herniile strangulate fãrã abdomen acut
t) Apendicita acuta fãrã abdomen acut
u) Colica renala
v) Retentia de urina
w) Meningita la adulti
x) Manifestãri ale administrãrii drogurilor şi ale sevrajului (cu excepţia supradozarii)
y) Agitatii psihomotori sau catatonicii
z) Agresatii minori (contuzii, echimoza, hematoame, fracturi închise simple)
) Avort necomplicat
bb) Pre-eclampsie
cc) Primipara contractii uterine dureroase.
CAP. 7
Servicii medicale de reabilitare a sãnãtãţii
1. Fondul aferent asistenţei medicale de reabilitare a sãnãtãţii reprezintã o cota procentualã, aferentã cheltuielilor materiale şi prestãrilor de servicii cu caracter medical din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate stabilit prin legea bugetului pe anul 1999.
Acest fond se determina numai de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate care au în judeţ sau în reţeaua proprie, unitãţi speciale de recuperare-reabilitare cu personalitate juridicã.
Cheltuielile secţiilor de recuperare şi reabilitare din cadrul spitalelor se suporta din bugetul alocat spitalelor din structura cãrora fac parte aceste secţii.
2. Serviciile de recuperare-reabilitare, medicina fizica şi balneologie, acordate în ambulatoriul de specialitate, periodicitatea şi punctajul acestora, decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, fac parte din lista cuprinzând serviciile ambulatorii de specialitate.
3. Normele metodologice privind asistenta medicalã ambulatorie de specialitate se aplica şi pentru unitãţile ambulatorii de recuperare şi medicina fizica, precum şi pentru cabinetele medicale de specialitate din staţiunile balneoclimatice.
4. Normele metodologice privind asistenta medicalã spitaliceasca se aplica şi pentru unitãţi speciale de recuperare-reabilitare cu personalitate juridicã. Contribuţia personalã a asiguratului reprezintã 25-30% din costul unei zile de spitalizare, în funcţie de tipul de cura, la recomandarea medicului de specialitate conform tabelului de mai jos. Contribuţia personalã se constituie în venit propriu al unitãţii furnizoare. Sumele trecute în contractele de furnizare de servicii medicale încheiate între casele de asigurãri de sãnãtate şi furnizorii de servicii medicale, sunt diminuate în funcţie de contribuţia personalã a asiguraţilor.


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul de cura balneara Durata Contribuţia asiguratului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cura balneara de 21-30 25% din costul zilei
recuperare medicalã de zile de spitalizare
(cu trimitere medicalã)
2. Cura balneara tera- 18-21 30% din costul zilei
peutica (cu trimitere de zile de spitalizare
medicalã)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


CAP. 8
Modul de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor, în tratamentul ambulatoriu, suportate din fondul asigurãrilor sociale de sãnãtate
Pentru anul 1999 modul de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã se face conform ordinului comun al Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi ministrului sãnãtãţii, emis conform <>art. 4 din Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 .
CAP. 9
Dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice

I. Procedura de înregistrare a cererilor şi acordarea dispozitivelor medicale
1. Dispozitivele medicale, în înţelesul <>Legii nr. 145/1997 privind asigurãrile sociale de sãnãtate, sunt: materiale sanitare, proteze, orteze, dispozitive de mers şi autoservire destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice.
2. Asiguraţii au dreptul la procurarea dispozitivelor medicale, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe baza prescripţiei medicale eliberate de medici de specialitate acreditaţi în cabinete medicale autorizate şi/sau acreditate.
3. Dispozitivele medicale se acorda pe baza cererii scrise întocmite de asigurat, de reprezentantul legal al acestuia sau de orice persoana imputernicita în acest sens, înregistratã la casa de asigurãri de sãnãtate în raza cãreia isi are domiciliul sau resedinta persoana indreptatita.
4. Cererea va fi însoţitã de actul care atesta calitatea de asigurat (în original şi în copie) şi prescripţia medicalã pentru dispozitivul medical, din care sa reiasã ca deficienta organicã, funcţionalã sau fizica nu a apãrut în urma unei boli profesionale ori a unui accident de munca.
5. La cererea de acordare a dispozitivelor medicale destinate corectãrii auzului se anexeazã şi audiograma eliberata de clinica de specialitate sau de serviciile specializate autorizate de Ministerul Sãnãtãţii.
6. Aprobarea acordãrii dispozitivelor medicale se face prin decizie a directorului general al casei de asigurãri de sãnãtate.
7. Rãspunsul la cererea privind procurarea dispozitivelor medicale se comunica asiguraţilor în termen de cel mult 3 zile de la data înregistrãrii cererii.
8. Un exemplar al deciziei privind aprobarea procurãrii dispozitivelor medicale, cererea şi actele doveditoare se arhiveaza la emitent.

II. Procedura de procurare a dispozitivelor medicale şi stabilirea contribuţiei
9. Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiul Medicilor din România elaboreazã anual Lista cuprinzând dispozitivele medicale decontate, integral sau cu contribuţie personalã din partea asiguratului, de casele de asigurãri de sãnãtate, la preţul de referinta stabilit de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate cu consultarea Colegiului Medicilor din România, prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
Lista cuprinzând dispozitivele medicale decontate, integral sau cu contribuţie personalã din partea asiguratului, de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, este cuprinsã în anexa nr. 8.
În conformitate cu aceasta lista, medicii de specialitate vor specifica tipul dispozitivului medical în prescripţia medicalã. Aceasta se va elibera în doua exemplare (pentru casa de asigurãri de sãnãtate şi pentru furnizor).
10. Comanda pentru procurarea dispozitivului medical se emite de beneficiar, care se adreseazã unuia dintre furnizorii avizaţi de Ministerul Sãnãtãţii şi acreditaţi de casele de asigurãri de sãnãtate.
11. Diferenţa dintre preţul de vânzare cu amãnuntul al dispozitivului medical şi preţul de referinta se suporta de cãtre beneficiar şi se achitã direct furnizorului. Dacã preţul de vânzare cu amãnuntul a dispozitivului medical este sub preţul de referinta, acesta este decontat integral de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
12. Modul de furnizare al dispozitivelor medicale se stabileşte prin contracte directe încheiate între casele de asigurãri de sãnãtate şi furnizori.

III. Categoriile de dispozitive medicale, termenul de garanţie, repararea şi înlocuirea acestora
13. Lista cuprinzând dispozitivele medicale cuprinde atât termenele de înlocuire ale acestora, cat şi menţiunea dacã dispozitivele medicale sunt reparabile.
14. Termenul de garanţie este prevãzut în instrucţiunile de folosire şi întreţinere conform normelor de fabricaţie pentru fiecare produs. În cadrul acestui termen asiguraţii pot reclama executarea necorespunzãtoare, calitatea sau deteriorarea dispozitivului medical, dacã aceasta nu s-a produs din vina utilizatorului.
Repararea sau înlocuirea dispozitivului respectiv cu altul corespunzãtor, în cadrul termenului de garanţie, se asigura şi se suporta de furnizor.
15. Repararea dispozitivului medical dupã expirarea termenului de garanţie se asigura de cãtre furnizor.
16. Repararea dispozitivelor medicale dupã expirarea termenului de garanţie se aproba pe baza urmãtoarelor acte:
- cererea persoanei îndreptãţite;
- carnetul de asigurat sau alte acte care atesta calitatea de asigurat.
În cazul repararii dispozitivelor medicale, casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã pana la 50% din preţul de referinta al acestora, o singura data între termenele de acordare a unui nou dispozitiv.
17. Pentru copiii şi ţinerii în varsta de pana la 18 ani, precum şi pentru cei care sunt elevi sau studenţi în instituţiile de învãţãmânt prevãzute de lege, fãrã a depãşi varsta de 26 ani, dispozitivele medicale vor fi înlocuite sau reînnoite ori de câte ori va fi necesar având în vedere procesul de dezvoltare somatica a acestora.

IV. Gestionarea fondului aferent rambursarii cheltuielilor medicale
18. Fondul aferent cheltuielilor cu dispozitivele medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice reprezintã o cota distinctã din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate aferent cheltuielilor materiale şi prestãrilor de servicii cu caracter medical.
19. Decontarea la furnizor a dispozitivelor medicale se face de casele de asigurãri de sãnãtate, pe baza documentelor de plata emise de furnizorii cu care au încheiat contracte de furnizare de dispozitive medicale, dupã confirmarea primirii de cãtre asigurat a dispozitivului medical.
Documentul de plata emis de furnizor este însoţit de confirmarea primirii dispozitivului medical, sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului, a actului de identitate şi a carnetului de asigurat (alte acte care atesta calitatea de asigurat) sau a documentelor ce confirma expedierea şi primirea la domiciliu.
În cazul protezarilor (protezare ORL, proteze pentru membrul superior şi inferior) se va ataşa un document prin care eficacitatea actului de protezare va fi validatã de acelaşi medic de specialitate care a eliberat prescripţia medicalã.
În cazul depãşirii fondului lunar alocat decontãrii cheltuielilor cu dispozitivele medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, se constituie liste de asteptare de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

V. Obligaţiile furnizorilor şi ale beneficiarilor de dispozitive medicale
20. Furnizorii dispozitivelor medicale au urmãtoarele obligaţii:
- sa livreze numai dispozitive medicale autorizate de Ministerul Sãnãtãţii;
- sa confectioneze dispozitivul medical la parametrii tehnico-medicali corespunzatori deficientei pentru care a fost recomandat;
- sa livreze la termen dispozitivul medical comandat şi sa asigure primirea acestuia de cãtre beneficiar;
- sa execute orice modificare necesarã dispozitivului medical în cazul în care nu au fost respectate specificaţiile din prescripţia medicului de specialitate;
- sa verifice la livrare adaptabilitatea şi buna funcţionare a dispozitivului medical şi sa predea beneficiarului certificatul de garanţie şi instrucţiunile de folosire şi întreţinere, cu specificarea termenului de garanţie.
21. Beneficiarii dispozitivelor medicale au urmãtoarele obligaţii:
- sa respecte instrucţiunile de folosire şi întreţinere ale dispozitivelor medicale;
- sa nu modifice caracteristicile functionale ale dispozitivelor medicale;
- sa pãstreze numãrul şi data stantate pe dispozitiv sau alt marcaj de identificare, dupã caz;
- sa ridice dispozitivul medical solicitat la data stabilitã de furnizor;
- sa anunţe furnizorul cu cel puţin 7 zile înainte, dacã din motive bine întemeiate nu se poate prezenta la data stabilitã pentru ridicarea dispozitivului medical;
- sa nu înstrãineze dispozitivele medicale achiziţionate.

VI. Acreditarea furnizorilor de dispozitive medicale
22. Acreditarea furnizorilor de dispozitive medicale se face pentru o perioada de un an pe baza de cerere-tip de acreditare, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 9, de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate în raza cãrora isi au sediul.
23. Criteriile de acreditare a furnizorilor de dispozitive medicale, care pot sa producã, sa depoziteze şi sa comercializeze dispozitive medicale sunt:
- avizul Ministerului Sãnãtãţii ca furnizor de dispozitive medicale;
- dispozitivele medicale trebuie sa fie autorizate de Ministerul Sãnãtãţii, cu respectarea condiţiilor de depozitare şi garanţie stabilite de producãtor.
24. Pe baza criteriilor de mai sus casele de asigurãri de sãnãtate analizeazã şi iau o decizie, în termen de 30 zile lucrãtoare de la înregistrarea cererii de acreditare, care se poate încadra în urmãtoarele situaţii:
- eliberarea acreditãrii pe termen de un an;
- respingerea cererii de acreditare a furnizorului printr-un proces-verbal în care vor fi consemnate cauzele concrete ale respingerii acreditãrii.
25. Casele de asigurãri de sãnãtate vor emite acreditarea, conform modelului prezentat în anexa nr. 10, pe baza documentelor obligatorii solicitate. Actul de acreditare se va elibera în trei exemplare (pentru Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, furnizor şi emitent). Pe baza acestora Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate va întocmi lista cuprinzând furnizorii acreditaţi pentru intreaga ţara.
26. Cererea pentru reînnoirea acreditãrii, însoţitã de documentele necesare, se depune cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care a fost eliberata acreditarea.
27. Schimbarea siglei şi adresei furnizorului, orice modificare de spaţiu, declaraţii false, reclamaţii justificate din partea beneficiarilor şi nerespectarea recomandãrilor specificate de casele de asigurãri de sãnãtate anuleazã acreditarea şi impune reluarea procedurii de acreditare.
CAP. 10
Dispoziţii finale
1. Furnizorii de servicii medicale, farmaceutice şi dispozitive medicale pot încheia contracte cu casele de asigurãri de sãnãtate care le asigura plata tuturor serviciilor efectuate, inclusiv pentru asiguraţii care vireazã contribuţia la alte case de asigurãri de sãnãtate. Sumele datorate vor fi recuperate de la casa de asigurãri de sãnãtate unde asiguratul isi plãteşte contribuţia.
2. La alocarea sumelor colectate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate în anul 1999 din fondul de redistribuire se va tine seama şi de serviciile medicale prestate de cãtre unii furnizori de servicii pentru asiguraţii a cãror contribuţie se vireazã la alta casa de asigurãri de sãnãtate decât cea care deconteazã serviciile respective.
3. Furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi sa acorde asistenta medicalã tuturor asiguraţilor indiferent de casa la care se vireazã contribuţia de asigurãri de sãnãtate.
4. În cazul în care furnizorii de servicii medicale nu pot acorda asistenta medicalã tuturor asiguraţilor trimişi de medicul de familie sau de medicul de specialitate, întocmesc liste de asteptare în ordinea solicitãrilor.

ANEXA 1
--------

MODELE DE CONTRACT
pentru furnizarea de servicii medicale, farmaceutice şi dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice
Anexa cuprinde modelele de contract pentru:
- asistenta medicalã primara;
- asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu*);
- servicii medicale spitaliceşti**);
- asistenta medicalã ambulatorie stomatologica;
- servicii medicale de urgenta prespitalicesti;
- asistenta cu medicamente în tratamentul ambulatoriu;
- dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice.

-----------
*) Modelul de contract pentru asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu se utilizeazã şi pentru unitãţile ambulatorii de recuperare şi medicina fizica, recuperare, precum şi pentru cabinetele medicale de specialitate din staţiunile balneoclimatice.
**) Modelul de contract pentru serviciile medicale spitaliceşti se utilizeazã şi pentru unitãţi speciale de recuperare-reabilitare cu personalitate juridicã.

MODEL
------
CONTRACT
de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã primara

I. Pãrţile contractante

Casa de asigurãri de sãnãtate ......, cu sediul în municipiul/oraşul ......, str. ... nr. .., judeţul/sectorul ....., telefon/fax ......, reprezentatã prin preşedinte/director general .......,
şi
Cabinetul medical de asistenta medicalã primara ............, organizat:
- cabinet individual ........, reprezentat prin medicul titular .........
- cabinet asociat sau grupat ...., reprezentat prin medicul delegat .....
- societate civilã medicalã ....., reprezentatã prin administratorul ....
- cabinet organizat ca persoana juridicã ........, reprezentant legal ....
- cabinet care funcţioneazã în structura unei unitãţi cu personalitate juridicã ....., reprezentant legal ........;
cu autorizaţia de înfiinţare nr. ..., autorizaţia sanitarã nr. ..., având sediul în municipiul/oraşul ....., str. ..... nr. .., bl. .., sc. .., et. .., ap. ...., judeţul/sectorul ...., telefon ...., cont nr. .., deschis la ....., cod fiscal nr. ......... .

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de servicii medicale în asistenta medicalã primara în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 privind aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999 şi a normelor metodologice de aplicare a acesteia.

III. Serviciile medicale furnizate
ART. 2
Serviciile medicale furnizate în asistenta medicalã primara, detaliate în normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 , sunt urmãtoarele:
a) servicii profilactice;
b) servicii de urgenta;
c) servicii medicale curative;
d) servicii speciale;
e) activitãţi de suport.
ART. 3
Furnizarea serviciilor medicale se face pentru asiguraţii înscrişi pe lista proprie a medicului/ medicilor:

1. ......., acreditat de cãtre comisia de acreditare .... prin .... nr. ... din .... şi având un numãr de .... asiguraţi înscrişi pe lista proprie;
2. ......., acreditat de cãtre comisia de acreditare .... prin .... nr. .., din .... şi având un numãr de .... asiguraţi înscrişi pe lista proprie;
3. ......., acreditat de cãtre comisia de acreditare ..... prin .... nr. .. din .... şi având un numãr de .... asiguraţi înscrişi pe lista proprie;
4. ................................
................................
................................


IV. Durata contractului
ART. 4
Prezentul contract este valabil de la data încheierii pana la 31 decembrie 1999.
ART. 5
Dacã nu este denunţat unilateral de cãtre una dintre pãrţi, prezentul contract se prelungeşte în mod automat.

V. Obligaţiile pãrţilor
A. Obligaţiile casei de asigurãri de sãnãtate
ART. 6
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa plãteascã drepturile bãneşti cuvenite medicului/medicilor de familie pentru serviciile medicale furnizate asiguraţilor înscrişi pe lista/listele proprie/proprii;
b) sa plãteascã sumele cuvenite pentru bugetul de practica medicalã, acordate potrivit prezentului contract;
c) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale.
B. Obligaţiile furnizorului de servicii medicale
ART. 7
Furnizorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa acorde îngrijiri medicale asiguraţilor, în caz de boala sau de accident;
b) sa respecte dreptul asiguraţilor de a-şi alege medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu şi unitatea sanitarã şi de a-şi schimba medicul de familie dupã expirarea a cel puţin 3 luni de la data înscrierii pe lista;
c) sa ofere relaţii asiguraţilor despre serviciile oferite, modul în care vor fi furnizate acestea şi sa îi consilieze în scopul prevenirii imbolnavirilor şi al pãstrãrii sãnãtãţii;
d) sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa respecte modul de prescriere a medicamentelor prevãzute în nomenclatorul de medicamente, conform reglementãrilor în vigoare;
e) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile primite pentru practica medicalã şi sa se încadreze în limitele sumelor repartizate, respectând destinaţia acestora;
f) sa nu refuze acordarea asistenţei medicale asiguraţilor, în caz de urgenta;
g) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat a persoanelor înscrise pe lista proprie;
h) sa actualizeze lista cu asiguraţi, înaintatã casei de asigurãri de sãnãtate, ori de câte ori apar modificãri fata de situaţia de fapt avutã în vedere în momentul întocmirii ei iniţiale;
i) sa informeze în timp util casa de asigurãri de sãnãtate despre orice modificãri survenite;
j) sa anunţe în scris, în momentul înscrierii pe lista proprie a unui asigurat plecat de la un alt medic de familie, atât medicul de familie de la care a plecat asiguratul, cat şi casa de asigurãri de sãnãtate, în maximum 15 zile; medicul de familie de la care a plecat asiguratul transfera fişa medicalã a asiguratului, în maximum 15 zile lucrãtoare de la solicitare, prin serviciul poştal;
k) sa acorde servicii medicale tuturor asiguraţilor înscrişi pe lista proprie, fãrã nici o discriminare, folosind totodatã formele cele mai eficiente şi economice de tratament;
l) sa trimitã, dacã este cazul, pacientul la medicul specialist şi sa înregistreze în fişa acestuia informaţiile furnizate de cãtre medicul specialist;
m) sa furnizeze servicii medicale la cabinet sau la domiciliul pacientului, timp de 35 de ore sãptãmânal;
n) sa ţinã la loc vizibil şi accesibil asiguraţilor un registru, numerotat şi parafat de casa de asigurãri de sãnãtate, al sesizarilor, propunerilor şi reclamatiilor asiguraţilor;
o) sa isi stabileascã programul de activitate, inclusiv modul de organizare a permanentei serviciilor medicale furnizate asiguraţilor înscrişi pe lista proprie, acolo unde este cazul, şi sa îl aducã la cunostinta asiguraţilor, casei de asigurãri de sãnãtate şi direcţiei de sãnãtate publica;
p) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţii înscrişi pe lista proprie, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
q) sa participe la cursurile de formare profesionalã continua, organizate în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate;
r) sa transmitã datele şi informaţiile solicitate de casa de asigurãri de sãnãtate privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor înscrise pe lista proprie, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele impuse de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi respectând datele de raportare;
s) sa accepte controlul din partea casei de asigurãri de sãnãtate şi a Colegiului Medicilor din România privind modul de desfãşurare a întregii sale activitãţi;
t) sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul mediu şi auxiliar;
u) sa nominalizeze medicul de familie acreditat care îl înlocuieşte pe perioada absentei şi sa comunice casei de asigurãri de sãnãtate durata absentei;
v) sa accepte înlocuirea cu un alt medic, numit de casa de asigurãri de sãnãtate, în situaţia în care nu şi-a gãsit un medic înlocuitor pe perioada absentei;
x) sa elibereze certificate de concediu medical, certificate medicale pentru îngrijirea copilului bolnav etc., conform prevederilor legale;
y) sa anunţe casa de asigurãri de sãnãtate atunci când este suspendat din funcţie, când i-a fost retrasã sau suspendatã autorizaţia de libera practica sau acreditarea;
z) sa informeze asiguraţii despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat;
w) sa participe la acţiunile de profilaxie promovate de casa de asigurãri de sãnãtate;
) sa sprijine personalul medical angajat sa participe la cursurile de perfecţionare continua, organizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
bb) sa respecte criteriile medicale de calitate.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 8
Modalitãţile de plata în asistenta medicalã primara sunt:
1. plata per capita;
2. tarif pe serviciu medical, cuantificat în puncte.
1. Plata per capita se face conform pct. 4.1 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 .
Valoarea estimatã a unui punct pentru plata per capita este ... lei, unica pe ţara şi valabilã pentru anul 1999.
Clauze speciale (se completeazã pentru fiecare cabinet medical şi medic de familie din componenta cabinetului medical cu care s-a încheiat contractul):
a) Medic de familie:
Nume ............... Prenume .............
Grad profesional ............
Codul medicului .... Acreditare nr. ......
b) Medic de familie:
Nume ............... Prenume .............
Grad profesional ............
Codul medicului .... Acreditare nr. ......
...
...
...
c) Numãrul de puncte, calculat conform pct. 4.1.1 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 , se diminueazã cu:
- medic de familie specialist ....%;
- medic de familie care nu a promovat examenul de specialitate ....% .
d) Condiţiile în care isi desfãşoarã activitatea medicul de familie:


- zone izolate: DA/NU ...%;
- condiţii grele: DA/NU ...%;
- condiţii foarte grele: DA/NU ...%;


- localitãţi izolate cu condiţii grele sau foarte grele, cu numãr mic de locuitori DA/NU ...%;
- localitãţi deficitare din punct de vedere al prezentei medicului de familie, cauzatã de nivelul social-economic şi educaţional al populaţiei DA/NU ...%;
- asigura continuitatea asistenţei medicale în zilele lucrãtoare între orele 20,00 - 8,00, sambata, duminica şi sarbatori legale DA/NU;



- centre de permanenta:
adresa: ..................
telefon: .................
numele medicilor asociaţi:
..........................
.........................;
- alta forma de organizare .....................
adresa: ..................
telefon: ................ .


2. Plata pe serviciu medical se face conform pct. 4.2 din normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 .
Pentru primele doua luni ale primului trimestru de aplicare a normelor plata pe serviciu se face lunar, prin achitarea unei sume ce reprezintã 25% din venitul individual per capita. La finele fiecãrui trimestru se va face regularizarea în funcţie de serviciile efectiv prestate şi de valoarea calculatã a punctului pe serviciu, conform pct. 10.3 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 .
ART. 9
(1) Bugetul de practica medicalã
Bugetul de practica medicalã se stabileşte conform pct. 15 şi 16 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 .
(2) În anul 1999 bugetul de practica medicalã, stabilit conform pct. 15 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 este .... lei.
(3) Lunar, pana la data de .... a fiecãrei luni, casa de asigurãri de sãnãtate avanseaza suma aferentã bugetului de practica medicalã, corespunzãtoare lunii respective.
(4) Decontarea bugetului de practica medicalã se face pe baza de documente justificative, conform normelor financiar-contabile şi dispoziţiilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(5) Bugetul de practica medicalã pentru medicii nou-veniti într-o localitate, în cabinete medicale existente sau nou-înfiinţate, se stabileşte pentru un numãr de 500 de asiguraţi pe o structura de varsta echilibrata, aferentã unui numãr de ..... puncte per capita/an, stabilit de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 10
Folosirea bugetului de practica medicalã, decontarea, recalcularea lui se fac conform normelor de aplicare a contractului-cadru şi reglementãrilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 11
Plata serviciilor medicale şi a sumelor datorate pentru bugetul de practica medicalã se face:
a) în contul nr. ..., deschis la ....;
b) .....
ART. 12
(1) Lunar plata sumelor aferente plãţii per capita şi pe serviciu se face de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate pana la data de .. a fiecãrei luni.
(2) Pana la data de 25 a lunii urmãtoare trimestrului expirat se fac decontarea drepturilor bãneşti ale medicilor de familie şi decontarea bugetului de practica medicalã, ca urmare a regularizarilor, în funcţie de valoarea definitiva a punctului per capita, pe serviciu şi a punctului pentru bugetul de practica medicalã.
(3) Decontarea sumelor pentru plata per capita şi pe serviciu se face pe baza documentelor justificative impuse de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VII. Calitatea serviciilor
ART. 13
Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale, elaborate de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã
ART. 14
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune interese.
ART. 15
Neplata în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative a sumelor datorate prevãzute în contract atrage penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
ART. 16
Furnizorul de servicii medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
ART. 17
Reprezentantul legal al cabinetului medical cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 18
Clauza specialã:
Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo, greva.
Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

IX. Încetarea şi rezilierea contractului
ART. 19
Prezentul contract poate fi denunţat în mod unilateral de cãtre furnizorul de servicii medicale, cu condiţia notificãrii intentiei de denunţare cu cel puţin 45 de zile calendaristice anterior datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 20
Contractul se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã medicul nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile furnizorului acesta isi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) dacã medicul renunţa sau pierde calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România;
d) încetare prin faliment, dizolvare, lichidare;
e) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a furnizorului;
f) contravine prevederilor statutului casei de asigurãri de sãnãtate.
ART. 21
În situaţiile urmãtoare:
a) se muta cabinetul medical din teritoriul de funcţionare;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al cabinetului medical;
c) a scãzut numãrul de asiguraţi înscrişi pe lista proprie sub 500 şi casa de asigurãri de sãnãtate nu aproba continuarea raporturilor contractuale, contractul se considera desfiinţat cu data la care a intervenit una din aceste situaţii.
ART. 22
Situaţiile prevãzute la art. 20 şi art. 21 lit. b) şi c) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Situaţiile prevãzute de art. 21 lit. a) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 23
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. Corespondenta
ART. 24
Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul pãrţilor.
Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. Modificarea contractului
ART. 25
Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin ........ zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
Modificarea se face printr-un act adiţional, semnat de ambele pãrţi şi este anexa a acestui contract.
ART. 26
Modificãrile referitoare la: valorile definitive ale punctului per capita, pe serviciu şi valoarea punctului pentru bugetul de practica medicalã, fata de valorile estimate nu se mai negociaza şi intra în vigoare de la data comunicãrii lor cãtre furnizorul de servicii medicale.
ART. 27
Clauza specialã: Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai cu putinta spiritului contractului.

XII. Soluţionarea litigiilor
ART. 28
Pãrţile convin de comun acord ca orice litigiu ce decurge din prezentul contract sa fie soluţionat de Comisia Centrala de Arbitraj.
ART. 29
Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea, ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse în prealabil unei proceduri amiabile de soluţionare.
ART. 30
Litigiile nesolutionate pe cale amiabila sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti, potrivit legii, în cazul în care pãrţile nu convin sa se adreseze Comisiei Centrale de Arbitraj.

XIII. Alte clauze
......................................................................................................................................................................................................................................................................................
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat azi ...., în doua exemplare a câte ........ pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.



CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE SERVICII MEDICALE
Preşedinte/Director general, Reprezentantul legal,



MODEL
-----
CONTRACT
de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate ....., cu sediul în municipiul/oraşul ......, str. ..... nr. .., judeţul/sectorul ...., tel/fax ...., reprezentatã prin preşedinte/director general ............
şi
Cabinetul medical ..........., organizat:
- cabinet individual ....., reprezentat prin medicul titular: ..........
- cabinet asociat sau grupat .., reprezentat prin medicul delegat: .....
- societate civilã medicalã ..., reprezentatã prin administratorul: ....
- cabinet organizat ca persoana juridicã ..............................,
reprezentant legal: ..............
- cabinet care funcţioneazã în structura unei unitãţi cu personalitate juridicã ...., reprezentant legal: ......

cu autorizaţie de înfiinţare nr. ..., autorizaţie sanitarã nr. ...., având sediul în municipiul/ oraşul ...., str. .... nr. ..., bl. .., sc. .., et. ..., ap. .., judeţul/sectorul .., telefon ..., cont nr. ...., deschis la ........., cod fiscal nr. .........

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea serviciilor medicale în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, conform prevederilor cuprinse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 privind aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999 şi a normelor metodologice de aplicare a acesteia.

III. Serviciile medicale de specialitate furnizate
ART. 2
Furnizorul presteazã servicii medicale asiguraţilor în urmãtoarele specialitãţi:
a) ...........;
b) ...........;
c) ...........;
d) ...........;
e) ...........;
f) .......... .
ART. 3
Furnizarea serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate se v desfãşoarã la urmãtoarele unitãţi ale furnizorului, altele decât sediul social:
1. ..... din ...., str. ... nr. .., bl. .., sc. .., sector/judeţ ......., tel/fax .... cu autorizaţia de funcţionare nr. ...../..., eliberata de ....., şi acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../.....
medic ........, acreditat de cãtre comisia de acreditare ....... prin ... nr. ... din ....;
2. ..... din ...., str. .., nr. .., bl. .., sc. .., sector/judeţ ......., tel/fax .... cu autorizaţia de funcţionare nr. ...../....., eliberata de ..., şi acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../........
medic ..., acreditat de cãtre comisia de acreditare ......... prin ...... nr. .... din .....;
3. ..... din ...., str. .., nr. .., bl. .., sc. .., sector/judeţ ......., tel/fax .... cu autorizaţia de funcţionare nr. ...../....., eliberata de ..., şi acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../........
medic ...., acreditat de cãtre comisia de acreditare .... prin ... nr. .. din ....;
4.
....................
....................
....................
ART. 4
Serviciile medicale din ambulatoriul de specialitate, furnizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate sunt:
a) consultaţii:
- iniţiale;
- de control;
b) investigaţii paraclinice;
c) tratamente,

detaliate în Normele de aplicare ale contractului-cadru pe anul 1999.

ART. 5
(1) Serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu în sistemul asigurãrilor de sãnãtate se acorda în baza trimiterii fãcute de cãtre medicul de familie al asiguratului, cu excepţia:
a) urgentelor;
b) tratamentului prespitalicesc, la recomandarea medicului specialist;
c) tratamentului postcura, dacã acest lucru este menţionat în biletul de externare;
d) tratamentului şi supravegherii medicale active la nivel de medic specialist pentru afectiunile stabilite în Normele de aplicare ale contractului-cadru pe anul 1999 - cap. III "Asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu" - pct. 16.
(2) Serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu se acorda şi pe baza biletului de trimitere interdisciplinar.
ART. 6
Furnizarea serviciilor medicale de specialitate din ambulatoriu cãtre asiguraţi se asigura de cãtre:
1. medic ..., acreditat de cãtre comisia de acreditare ... prin .... nr. .. din ........
codul medicului ...........;
2. medic ..., acreditat de cãtre comisia de acreditare ... prin .... nr. .. din .......
codul medicului .........;
..........................
........................ .

IV. Durata contractului
ART. 7
Prezentul contract este valabil de la data încheierii pana la 31 decembrie 1999.
ART. 8
Dacã nu este denunţat unilateral de cãtre una dintre pãrţi, prezentul contract se prelungeşte în mod automat.

V. Obligaţiile pãrţilor
A) Obligaţiile Casei de asigurãri de sãnãtate
ART. 9
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa deconteze furnizorului contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor la termenele convenite;
b) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale.
B) Obligaţiile furnizorului de servicii medicale
ART. 10
Furnizorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa acorde îngrijiri medicale asiguraţilor, în caz de boala sau accident;
b) sa respecte dreptul asiguraţilor de a-şi alege medicul şi unitatea sanitarã;
c) sa ofere relaţii asiguraţilor despre serviciile oferite şi modul în care vor fi furnizate;
d) sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa prescrie medicamentele prevãzute în nomenclatorul de medicamente, conform reglementãrilor în vigoare;
e) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu casa de asigurãri de sãnãtate;
f) sa nu refuze acordarea asistenţei medicale asiguraţilor în caz de urgenta;
g) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat a pacientilor;
h) sa acorde servicii medicale tuturor asiguraţilor fãrã nici o discriminare folosind, totodatã, formele cele mai eficiente şi economice de tratament;
i) sa informeze medicul de familie al asiguratului despre diagnosticul stabilit, controalele, analizele, tratamentele efectuate, precum şi despre rezultatele analizelor efectuate sau despre orice alte aspecte care ţin de sãnãtatea asiguratului;
j) sa afiseze la cabinet, într-un loc vizibil, programul de lucru al cabinetului medical, deplasarile pe teren şi unde se poate adresa asiguratul în situaţii de urgenta survenite în afarã orelor de program - numele medicului, adresa, numãrul de telefon;
k) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
l) sa participe la cursurile de formare profesionalã continua organizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
m) sa transmitã lunar, datele şi informaţiile solicitate de casa de asigurãri de sãnãtate, privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor pe care le-a consultat ori tratat, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele impuse de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
n) sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul mediu şi auxiliar;
o) sa elibereze certificate de concediu medical, certificate medicale pentru îngrijirea copilului bolnav etc., conform prevederilor legale;
p) sa anunţe casa de asigurãri de sãnãtate atunci când este suspendat din funcţie, când i-a fost retrasã sau suspendatã autorizaţia de libera practica sau acreditarea;
q) sa informeze asiguraţii despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat;
r) sa ţinã la loc vizibil şi accesibil asiguraţilor un registru, numerotat şi parafat de casa de asigurãri de sãnãtate, al sesizarilor, propunerilor şi reclamatiilor asiguraţilor;
s) sa sprijine personalul medical angajat sa participe la cursurile de perfecţionare continua organizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
t) sa respecte criteriile medicale de calitate;
u) sa accepte controlul din partea casei de asigurãri de sãnãtate şi a colegiului medicilor privind modul de desfãşurare a întregii activitãţi.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 11
Modalitãţile de plata în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu sunt:
1) tarif pe serviciu cuantificat în puncte, exclusiv pentru investigaţii paraclinice;
2) tarif negociat pentru investigaţiile paraclinice cuprinse în anexa nr. 3 la normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 .
1) Decontarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate exclusiv pentru investigaţiile paraclinice se face conform pct. 5, 6, 7, 8, 9 şi 12 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 pe baza documentelor justificative elaborate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate
Decontarea acestor servicii se face lunar, pana la data de 15 a fiecãrei luni pentru primele 2 luni ale fiecãrui trimestru. La finele fiecãrui trimestru, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, decontarea se face ca urmare a regularizãrii sumelor cuvenite trimestrului respectiv.
Valoarea estimatã a unui punct este unica pe ţara şi este de .... lei şi este valabilã pentru anul 1999.
Clauze speciale (se completeazã pentru fiecare cabinet medical şi fiecare medic de specialitate din componenta cabinetului medical cu care s-a încheiat contractul):
a) Medic:
Nume .......... Prenume .........
Grad profesional ................
Specialitatea ...................
Codul medicului .................
Acreditare nr. ............
Programul zilnic de activitate ... ore/zi
Drept de a prescrie medicamente cu contribuţie personalã pentru medicii
care au activitate în spital DA/NU
b) Medic:
Nume ......... Prenume ............
Grad profesional ..................
Specialitatea .....................
Codul medicului ...................
Acreditare nr. ............
Programul zilnic de activitate ...... ore/zi
Dreptul de a prescrie medicamente cu contribuţie personalã pentru medicii
care au activitate în spital DA/NU
..................................
..................................
c) Numãrul de puncte calculat conform pct. 5, 6, 7, 8, 9 şi 12 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 se diminueazã cu:
- medic specialist: ...... %
d) Numãrul de puncte calculat conform pct. 5, 6, 7, 8, 9 şi 12 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 se majoreazã cu:
- zone izolate: DA/NU ... %;
- condiţii grele: DA/NU ... %;
- condiţii foarte grele: DA/NU ... % .
2) Decontarea investigatiilor paraclinice se face pe baza tarifelor negociate între casa de asigurãri de sãnãtate şi furnizor. Pana la data de 15 a fiecãrei luni casa de asigurãri de sãnãtate deconteazã furnizorului de servicii medicale, sumele aferente.
Investigaţiile paraclinice necesare stabilirii diagnosticului nu se deconteazã în cazul repetarii din motive tehnice sau nemedicale (inclusiv la cererea pacientului).
ART. 12
Decontarea serviciilor medicale se face pe baza de documente justificative, conform normelor financiarcontabile şi dispoziţiilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 13
Plata serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate se face în:
a) Contul nr. ...., deschis la ......;
b) ............ .

VII. Calitatea serviciilor medicale
ART. 14
Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale elaborate de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã
ART. 15
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune interese.
ART. 16
Neplata în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative a sumelor datorate prevãzute în contract atrage penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
ART. 17
Furnizorul de servicii medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
ART. 18
Reprezentantul legal al cabinetului medical cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract, este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 19
Clauza specialã
Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo, greva.
Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã, şi de asemenea, de la încetarea acestui caz.
Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
În cazul când împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract, se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

IX. Încetarea şi rezilierea contractului
ART. 20
Prezentul contract poate fi denunţat în mod unilateral de cãtre furnizorul de servicii medicale, cu condiţia notificãrii intentiei de denunţare cu cel puţin 45 de zile calendaristice anterior datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 21
Contractul se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã în urmãtoarele situaţii:
a) dacã medicul nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile furnizorului acesta isi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) dacã medicul renunţa sau pierde calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România;
d) încetare prin faliment, dizolvare, lichidare;
e) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a furnizorului;
f) contravine prevederilor statutului casei de asigurãri de sãnãtate.
ART. 22
În situaţiile urmãtoare:
a) se muta cabinetul medical din teritoriul de funcţionare;
b) a survenit decesul titularului cabinetului medical, casa de asigurãri de sãnãtate nu aproba continuarea raporturilor contractuale şi contractul se considera desfiinţat cu data la care a intervenit una din aceste situaţii.
ART. 23
Situaţiile prevãzute la art. 21 şi art. 22. lit. b) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Situaţiile prevãzute de art. 22 lit. a) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 24
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. Corespondenta
ART. 25
Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul pãrţilor.
Fiecare parte contractantã este obilgata ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. Modificarea contractului
ART. 26
Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin ........ zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
Modificarea se face printr-un act adiţional, semnat de ambele pãrţi şi este anexa a acestui contract.
ART. 27
Modificãrile referitoare la valoarea definitiva a punctului pe serviciu, fata de valoarea estimatã a punctului pe serviciu, nu se negociaza şi intra în vigoare de la data comunicãrii lor cãtre furnizorul de servicii medicale.
ART. 28
Clauza specialã: Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai cu putinta spiritului contractului.

XII. Soluţionarea litigiilor
ART. 29
Pãrţile convin de comun acord ca orice litigiu ce decurge din prezentul contract sa fie soluţionat de Comisia Centrala de Arbitraj.
ART. 30
Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse în prealabil unei proceduri amiabile de soluţionare.
ART. 31
Litigiile nesolutionate pe cale amiabila sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti, potrivit legii, în cazul în care pãrţile nu convin sa se adreseze Comisiei Centrale de Arbitraj.

XIII. Alte clauze
.........................................................................................................................................................................................................................................................................
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat azi, ....., în doua exemplare a câte ...... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.


CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE SERVICII
MEDICALE
Preşedinte/Director general, Reprezentantul legal,



MODEL
-----

CONTRACT
de furnizare de servicii medicale spitaliceşti

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate .., cu sediul în municipiul/oraşul ........, str. ... nr. ..., judeţul/sectorul .., telefon/fax ......, reprezentatã prin preşedinte/director general .........,

şi

Spitalul ..., cu sediul în ...., str. ... nr. .., telefon/fax ......, având codul fiscal ... şi contul nr. ..., deschis la C.E.C., reprezentat prin ..... .

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea serviciilor medicale în asistenta medicalã spitaliceasca în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, conform prevederilor cuprinse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 privind aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999 şi normelor metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 .

III. Serviciile medicale spitaliceşti
ART. 2
Serviciile medicale spitaliceşti furnizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate sunt prevãzute în anexa nr. 5 la normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 şi constau în:
a) consultaţii iniţiale şi de control;
b) investigaţii;
c) stabilirea diagnosticului;
d) tratament medical, chirurgical şi/sau fizic recuperator;
e) investigaţii paraclinice;
f) îngrijire, medicamente şi materiale sanitare, cazare şi masa.
ART. 3
Serviciile medicale spitaliceşti sunt furnizate asiguraţilor în baza trimiterilor fãcute de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist din ambulatoriul de specialitate, care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale. Excepţie fac urgentele şi internarile fãcute cu aprobarea şefului de secţie, care poate da aprobare de internare persoanelor asigurate, pana la maximum 10% din totalul internarilor.
ART. 4
Serviciile medicale de specialitate din ambulatoriul spitalului se vor efectua în baza unui contract separat de furnizare de servicii medicale, conform modelului de contract de furnizare de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate.

IV. Durata contractului
ART. 5
Prezentul contract este valabil de la data încheierii pana la 31 decembrie 1999.
ART. 6
Dacã nu este denunţat unilateral de cãtre una dintre pãrţi, prezentul contract se prelungeşte în mod automat.

V. Obligaţiile pãrţilor
A) Obligaţiile Casei de asigurãri de sãnãtate
ART. 7
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa deconteze furnizorului contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor, la termenele convenite;
b) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale.
B) Obligaţiile furnizorului de servicii medicale
ART. 8
Furnizorul are urmãtoarele obligaţii contractuale:
a) sa acorde îngrijiri medicale asiguraţilor;
b) sa respecte dreptul asiguraţilor de a-şi alege spitalul;
c) sa informeze medicul de familie al asiguratului sau, dupã caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, prin scrisoare medicalã, despre diagnosticul stabilit, controalele, analizele, tratamentele efectuate, precum şi despre rezultatele analizelor efectuate sau despre orice alte aspecte care ţin de sãnãtatea asiguratului;
d) sa ofere relaţii asiguraţilor despre serviciile oferite şi despre modul în care vor fi furnizate;
e) sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa prescrie medicamentele prevãzute în nomenclatorul de medicamente, conform reglementãrilor în vigoare;
f) sa nu refuze acordarea asistenţei medicale asiguraţilor în caz de urgenta;
g) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu casa de asigurãri de sãnãtate şi sa respecte destinaţia acestor fonduri;
h) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat a pacientilor;
i) sa acorde servicii medicale tuturor asiguraţilor fãrã nici o discriminare, folosind totodatã formele cele mai eficiente şi economice de tratament;
j) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
k) sa se îngrijeascã de asigurarea permanentei serviciilor medicale furnizate asiguraţilor;
l) sa raporteze lunar casei de asigurãri de sãnãtate activitatea efectiv realizatã, folosind în acest scop formularele elaborate de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
m) sa sprijine personalul medical angajat sa participe la cursurile de formare profesionalã continua în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
n) sa transmitã datele şi informaţiile solicitate de casa de asigurãri de sãnãtate privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor consultate ori tratate, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele elaborate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
o) sa accepte controlul din partea casei de asigurãri de sãnãtate şi a Colegiului Medicilor din România privind modul de desfãşurare a întregii sale activitãţi;
p) sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul angajat;
q) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile primite pentru practica medicalã şi sa se încadreze în sumele alocate;
r) sa elibereze certificate de concediu medical, certificate medicale pentru îngrijirea copilului bolnav etc., conform prevederilor legale;
s) sa informeze asiguraţii în scopul prevenirii imbolnavirilor şi al pãstrãrii sãnãtãţii;
t) sa informeze asiguraţii despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat;
u) sa ţinã la loc vizibil şi accesibil asiguraţilor un registru, numerotat şi parafat de casa de asigurãri de sãnãtate, cuprinzând sesizãrile, propunerile şi reclamaţiile asiguraţilor;
v) sa participe la acţiunile de profilaxie promovate de casa de asigurãri de sãnãtate;
w) sa respecte criteriile medicale de calitate.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 9
(1) Fondul aferent serviciilor medicale spitaliceşti se negociaza anual şi se aloca în transe lunare, cuprinzând cheltuielile necesare finanţãrii serviciilor medicale contractate.
Suma negociata anual ... lei/an; ... lei/luna
(2) Bugetul global este stabilit 70% pe criteriu istoric raportat la anul 1998 şi restul pe baza urmãtorilor indicatori:
a) numãrul internarilor contractate (estimat); ...
b) durata medie de spitalizare ....
(conform anexei nr. 4 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 );
c) numãrul zilelor de spitalizare ... (numãrul internarilor contractate - conform art. 9 alin. (2) lit. a) inmultit cu durata medie de spitalizare - conform art. 9 alin. (2) lit. b);
d) numãrul personalului, pe categorii (medici, personal sanitar cu studii superioare ... etc.) ...;
e) complexitatea intervenţiei.
ART.10
(1) Lunar, pana la data de ... a fiecãrei luni, casa de asigurãri de sãnãtate avanseaza sumele corespunzãtoare lunii respective.
(2) Decontarea sumelor pentru plata serviciilor spitaliceşti se face pe baza documentelor justificative conform normelor financiar-contabile şi dispoziţiilor Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 11
Plata serviciilor medicale spitaliceşti se face în:
a) cont nr. ...., deschis la ......;
b) ............................... .

VII. Calitatea serviciilor medicale
ART. 12
Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale elaborate de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã
ART. 13
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune interese.
ART. 14
Neplata în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative a sumelor datorate prevãzute în contract atrage penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
ART. 15
Furnizorul de servicii medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
ART. 16
Reprezentantul legal al spitalului cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. În caz contrar se aplica urmãtoarele penalitãţi:
.....................
.....................
ART. 17
Clauza specialã: Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo, greva.
Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã, şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

IX. Încetarea şi rezilierea contractului
ART. 18
Prezentul contract poate fi denunţat în mod unilateral de cãtre furnizorul de servicii medicale, cu condiţia notificãrii intentiei de denunţare cu cel puţin 45 de zile calendaristice anterior datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 19
Contractul se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã în urmãtoarele situaţii:
a) încetarea prin faliment, dizolvare, lichidare;
b) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a furnizorului;
c) contravine prevederilor statutului casei de asigurãri de sãnãtate.
ART. 20
În situaţiile urmãtoare:
a) se muta unitatea medicalã din teritoriul de funcţionare;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al spitalului, casa de asigurãri de sãnãtate nu aproba continuarea raporturilor contractuale şi contractul se considera desfiinţat cu data la care a intervenit una dintre aceste situaţii.
ART. 21
Situaţiile prevãzute la art.19 şi art. 20 lit. b) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate. Situaţiile prevãzute la art. 20 lit. a) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 22
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, cu condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. Corespondenta
ART. 23
Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau la sediul pãrţilor.
Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. Modificarea contractului
ART. 24
Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin ........ zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
Modificarea se face printr-un act adiţional, semnat de ambele pãrţi, şi este anexa a acestui contract.
ART. 25
Clauza specialã: Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai mult cu putinta spiritului contractului.

XII. Soluţionarea litigiilor
ART. 26
Pãrţile convin de comun acord ca orice litigiu ce decurge din prezentul contract sa fie soluţionat de Comisia Centrala de Arbitraj.
ART. 27
Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori cu alte pretenţii decurgând din prezentul contract sunt supuse în prealabil unei proceduri amiabile de soluţionare.
ART. 28
Litigiile nesolutionate pe cale amiabila sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti, potrivit legii, în cazul în care pãrţile nu convin sa se adreseze Comisiei Centrale de Arbitraj.

XIII. Alte clauze
.......................................................................................................................................................................................................................................................................
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat azi ...., în doua exemplare a câte .... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.



CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE SERVICII MEDICALE
Preşedinte/Director general Reprezentantul legal



MODEL
-----
CONTRACT
de furnizare de servicii medicale stomatologice

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate ..., cu sediul în municipiul/oraşul ......, str. .... nr. .., judeţul/sectorul ...., telefon/fax ....., reprezentatã prin preşedinte/director general ......,

şi

Cabinetul medical ......., organizat:
- cabinet individual ...., reprezentat prin medicul titular ........
- cabinet asociat sau grupat ...., reprezentat prin medicul delegat .....
- societate civilã medicalã ....., reprezentatã prin administratorul ....
- cabinet organizat ca persoana juridicã ..., reprezentant legal: .......
- cabinet care funcţioneazã în structura unei unitãţi cu personalitate juridicã ..., reprezentant legal: .....,
cu autorizaţia de înfiinţare nr. .., autorizaţia sanitarã nr. ..., având sediul în municipiul/oraşul ..., str. .. nr. .., bl. .., sc. .., et. ., ap. ., judeţul/sectorul ..., telefon .., cont nr. .., deschis la ........, cod fiscal nr. ... .

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea serviciilor medicale în asistenta medicalã stomatologica, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, conform prevederilor cuprinse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 pentru aprobarea contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999 şi în normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 .

III. Serviciile medicale stomatologice furnizate
ART. 2
Serviciile medicale stomatologice ce fac obiectul prezentului contract sunt cele prevãzute în Anexa nr. 7 "Lista serviciilor stomatologice şi tarifele acestora" la normele metodologice de aplicare a <>H.G. nr. 312/1999 .
ART. 3
Furnizarea serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate se desfãşoarã la urmãtoarele unitãţi ale furnizorului, altele decât sediul social:
1. .... din ......, str. .... nr. .., bl. .., sc. .., sectorul/judeţul ...., telefon/fax .., cu autorizaţia de funcţionare nr. .../.., eliberata de ......, şi acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ../....
medic ..., acreditat de cãtre comisia de acreditare ..... prin ........., nr. ...... din ........;
2. ..... din ..., str. .. nr. .., bl. .., sc. .., sectorul/judeţul ....., telefon/fax ..., cu autorizaţia de funcţionare nr. ../.., eliberata de ....., şi acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ....../........
medic ....., acreditat de cãtre comisia de acreditare ..... prin ......., nr. .... din .....;
3. .... din ......, str. .... nr. .., bl. .., sc .., sectorul/judeţul ...., telefon/fax ..., cu autorizaţia de funcţionare nr. ..../.., eliberata de ....., şi acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../........
medic ..., acreditat de cãtre comisia de acreditare ..... prin ...... nr. .. din ..;
4.
.............
.............
.............
ART. 4
Furnizarea serviciilor medicale cãtre asiguraţi se va asigura prin:
1. medic ..., acreditat de cãtre comisia de acreditare ..... prin ........ nr. .... din ..., codul medicului .........;
2. medic ..., acreditat de cãtre comisia de acreditare ..... prin ........ nr. ..... din ... codul medicului ........
3. medic ..., acreditat de cãtre comisia de acreditare ..... prin ........ nr. ..... din ... codul medicului ........ .

IV. Durata contractului
ART. 5. - Prezentul contract este valabil de la data încheierii pana la 31 decembrie 1999.
ART. 6. - Dacã nu este denunţat unilateral de cãtre una dintre pãrţi, prezentul contract se prelungeşte în mod automat.

V. Obligaţiile pãrţilor
A) Obligaţiile casei de asigirari de sãnãtate
ART. 7
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa stabileascã plafonul lunar pe medic, în vederea decontãrii serviciilor medicale stomatologice conform Listei de servicii stomatologice şi tarifele acestora;
b) sa deconteze furnizorului contravaloarea serviciilor medicale stomatologice acordate asiguraţilor, la termenele convenite;
c) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale stomatologice.
B) Obligaţiile furnizorului de servicii medicale stomatologice
ART. 8
Furnizorul are urmãtoarele obligaţii contractuale:
a) sa acorde asiguraţilor ingrijirile medicale stomatologice contractate;
b) sa respecte dreptul asiguraţilor de a-şi alege medicul stomatolog;
c) sa informeze, dacã este cazul, medicul de familie al asiguratului despre diagnosticul stabilit, controalele şi tratamentele efectuate sau orice alte aspecte care ţin de sãnãtatea asiguratului;
d) sa ofere relaţii asiguraţilor despre serviciile oferite şi despre modul în care vor fi furnizate;
e) sa-şi întocmeascã liste de asiguraţi, pe grupe de varsta, pe baza cãrora acorda servicii medicale stomatologice preventive şi sa le depunã la casa de asigurãri de sãnãtate cu care încheie contract;
f) sa anunţe în scris, în momentul înscrierii pe lista proprie a unui asigurat plecat de la alt medic stomatolog, atât medicul stomatolog de la care a plecat asiguratul, cat şi casa de asigurãri de sãnãtate cu care a încheiat contract, în maximum ....... zile;
g) sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa prescrie medicamentele necesare, conform reglementãrilor în vigoare;
h) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu casa de asigurãri de sãnãtate;
i) sa nu refuze acordarea asistenţei medicale stomatologice asiguraţilor, în caz de urgenta;
j) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat a pacientilor;
k) sa acorde servicii medicale tuturor asiguraţilor, fãrã nici o discriminare, folosind totodatã formele cele mai eficiente şi economice de tratament;
l) sa afiseze la cabinet, într-un loc vizibil, programul de lucru al cabinetului medical şi unde se poate adresa asiguratul în situaţii de urgenta survenite în afarã orelor de program - numele medicului, adresa, numãrul de telefon;
m) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
n) sa participe la cursurile de formare profesionalã continua organizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
o) sa transmitã datele şi informaţiile solicitate de casa de asigurãri de sãnãtate, privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor pe care le-a consultat ori tratat, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele impuse de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
p) sa accepte controlul din partea casei de asigurãri de sãnãtate şi a Colegiului Medicilor din România privind modul de desfãşurare a întregii sale activitãţi;
q) sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul mediu şi auxiliar;
r) sa anunţe casa de asigurãri de sãnãtate atunci când este suspendat din funcţie, când i-a fost retrasã sau suspendatã autorizaţia de libera practica sau acreditarea;
s) sa informeze asiguraţii în scopul prevenirii imbolnavirilor şi al pãstrãrii sãnãtãţii;
t) sa informeze asiguraţii despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat;
u) sa participe la acţiunile de profilaxie promovate de casa de asigurãri de sãnãtate;
v) sa ţinã la loc vizibil şi accesibil asiguraţilor un registru, numerotat şi parafat de casa de asigurãri de sãnãtate al sesizarilor, propunerilor şi reclamatiilor asiguraţilor;
w) sa sprijine personalul medical angajat sa participe la cursuri de perfecţionare continua organizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
x) sa respecte criteriile medicale de calitate.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 9
(1) Decontarea serviciilor medicale stomatologice se face pe baza tarifelor acestora, prevãzute în Anexa nr.6 "Lista serviciilor stomatologice şi tarifele acestora" la normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 şi în limita unui plafon lunar/medic, calculat conform cap. V pct. 6 din normele metodologice de aplicare a acesteia, cu încadrarea în fondurile alocate asistenţei medicale stomatologice.
(2) Urgentele stomatologice pot depãşi plafonul lunar/medic cu maximum 10% .
ART. 10
(1) Decontarea serviciilor medicale stomatologice se face lunar, pana la data de 15 a fiecãrei luni pentru primele doua luni ale fiecãrui trimestru. La finele fiecãrui trimestru, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, se face decontarea ca urmare a regularizãrii sumelor cuvenite trimestrului respectiv.
(2) Decontarea sumelor pentru plata serviciilor medicale stomatologice se face pe baza documentelor justificative conform normelor financiar-contabile şi dispoziţiilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 11
Plata serviciilor medicale stomatologice se face în contul nr. .........., deschis la C.E.C.

VII. Calitatea serviciilor medicale
ART. 12
Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale elaborate de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã
ART. 13
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune interese.
ART. 14
Neplata în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative a sumelor datorate prevãzute în contract atrage penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
ART. 15
Furnizorul de servicii medicale stomatologice garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
ART. 16
Reprezentantul legal al cabinetului medical cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 17
Clauza specialã:
Orice împrejurare, independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo, greva.
Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã, şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
În cazul când împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

IX. Încetarea şi rezilierea contractului
ART. 18
Prezentul contract poate fi denunţat în mod unilateral de cãtre furnizorul de servicii medicale, cu condiţia notificãrii intentiei de denunţare cu cel puţin 45 de zile calendaristice anterior datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 19
Contractul se reziliazã de plin drept, printr-o notificare scrisã, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã medicul nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile furnizorului acesta isi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) dacã medicul renunţa sau pierde calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România;
d) încetarea prin faliment, dizolvare, lichidare;
e) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a furnizorului;
f) contravine prevederilor statutului casei de asigurãri de sãnãtate.
ART. 20
În situaţiile urmãtoare:
a) se muta cabinetul medical din teritoriul de funcţionare;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al cabinetului medical, casa de asigurãri de sãnãtate nu aproba continuarea raporturilor contractuale şi contractul se considera desfiinţat cu data la care a intervenit una din aceste situaţii.
ART. 21
Situaţiile prevãzute la art. 19 şi art. 20. lit. b) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Situaţiile prevãzute de art. 20 lit. a) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 22
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. Corespondenta
ART. 23
Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris, prin scrisori recomandate, cu confirmare de primire, prin fax sau la sediul pãrţilor.
Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. Modificarea contractului
ART. 24
Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin ..... zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
Modificarea se face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi şi este anexa a acestui contract.
ART. 25
Modificãrile referitoare la plafonul lunar/medic ca urmare a recalcularii sumelor cuvenite medicului în asistenta medicalã stomatologica nu se negociaza şi intra în vigoare de la data comunicãrii lor cãtre furnizorul de servicii medicale.
ART. 26
Clauza specialã: Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai cu putinta spiritului contractului.

XII. Soluţionarea litigiilor
ART. 27
Pãrţile convin de comun acord ca orice litigiu ce decurge din prezentul contract sa fie soluţionat de Comisia Centrala de Arbitraj.
ART. 28
Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori cu alte pretenţii decurgând din prezentul contract sunt supuse în prealabil unei proceduri amiabile de soluţionare.
ART. 29
Litigiile nesolutionate pe cale amiabila sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti, potrivit legii, în cazul în care pãrţile nu convin sa se adreseze Comisiei Centrale de Arbitraj.

XIII. Alte clauze
.............................................................................................................................................................................................................................................................................
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat azi ...., în doua exemplare a câte .... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.



CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE SERVICII
MEDICALE STOMATOLOGICE
Preşedinte/Director general, Reprezentantul legal,



MODEL
-----

CONTRACT
privind furnizarea de servicii medicale de urgenta prespitalicesti

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate ...., cu sediul în municipiul/oraşul ......., str. ... nr. .., judeţul/sectorul ..., telefon/fax ........., reprezentatã prin preşedinte/director general ............,

şi
Unitatea sanitarã ..., cu sediul în ...., str. ... nr. .., telefon/fax ..., având codul fiscal ... şi contul nr. .., deschis la .. , reprezentat prin .....

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de servicii medicale în asistenta medicalã de urgenta prespitaliceasca din cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, conform prevederilor cuprinse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 pentru aprobarea contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999 şi în normele metodologice de aplicare a acesteia.

III. Serviciile medicale furnizate
ART. 2
Serviciile medicale furnizate în asistenta medicalã de urgenta prespitaliceasca sunt:
a) asistenta medicalã la locul accidentului sau al imbolnavirii;
b) asistenta medicalã pe timpul transportului accidentatului sau bolnavului;
c) transportul asiguratului, în caz de urgenta;
ART. 3
Serviciile medicale în asistenta medicalã de urgenta prespitaliceasca se asigura pe o durata zilnica de 24 de ore.

IV. Durata contractului
ART. 4
Prezentul contract este valabil de la data încheierii pana la 31 decembrie 1999.
ART. 5
Dacã nu este denunţat unilateral de cãtre una din pãrţi, prezentul contract se prelungeşte în mod automat.

V. Obligaţiile pãrţilor
A) Obligaţiile casei de asigurãri de sãnãtate
ART. 6
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa deconteze furnizorului contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor, la termenele convenite.
b) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale.
B) Obligaţiile furnizorului de servicii medicale
ART. 7
Furnizorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa acorde îngrijiri medicale asiguraţilor, în caz de boala sau accident, de la momentul solicitãrii sau de la data accidentului şi pana la rezolvarea stãrii de urgenta;
b) sa foloseascã medicatia, materialele sanitare şi aparatura medicalã din dotarea mijlocului de transport la locul accidentului sau al imbolnavirii ori în timpul transportului;
c) sa informeze asiguraţii despre serviciile oferite şi despre modul în care vor fi furnizate;
d) sa furnizeze tratamentul adecvat asiguraţilor;
e) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu casa de asigurãri de sãnãtate;
f) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat a pacientilor;
g) sa acorde servicii medicale tuturor asiguraţilor fãrã nici o discriminare, folosind, totodatã, formele cele mai eficiente şi economice de tratament;
h) sa informeze medicul de familie al asiguratului sau unitatea sanitarã la care este transportat asiguratul despre diagnosticul stabilit, investigaţiile efectuate, tratamentele efectuate precum şi despre rezultatele investigatiilor efectuate sau orice alte aspecte care ţin de sãnãtatea asiguratului;
i) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
j) sa participe la cursurile de formare profesionalã continua organizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
k) sa transmitã lunar datele şi informaţiile solicitate de casa de asigurãri de sãnãtate privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor pe care le-a consultat ori tratat, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele impuse de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
l) sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru angajaţii sãi;
m) sa elibereze adeverinta medicalã de urgenta, conform prevederilor legale;
n) sa anunţe casa de asigurãri de sãnãtate atunci când este suspendatã sau anulatã autorizaţia sau acreditarea;
o) sa informeze asiguraţii despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat;
p) sa ţinã la loc vizibil şi accesibil asiguraţilor un registru, numerotat şi parafat de casa de sãnãtate, al sesizarilor, propunerilor şi reclamatiilor asiguraţilor;
q) sa accepte controlul din partea casei de asigurãri de sãnãtate şi a Colegiului Medicilor privind modul de desfãşurare a întregii sale activitãţi;
r) sa respecte criteriile medicale de calitate;
s) sa sprijine personalul medical angajat sa participe la cursurile de formare profesionalã continua organizate în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 8
Fondul aferent serviciilor medicale de urgenta prespitalicesti se determina trimestrial de cãtre conducerea acestor unitãţi, prin negociere cu reprezentantul casei de asigurãri de sãnãtate.
ART. 9
(1) Lunar, pana la data de ... a fiecãrei luni, casa de asigurãri de sãnãtate avanseaza sumele corespunzãtoare lunii respective.
(2) Decontarea sumelor pentru plata serviciilor de urgenta prespitalicesti se face pe baza documentelor justificative conform normelor financiar-contabile şi dispoziţiilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 10
Plata serviciilor medicale de urgenta prespitalicesti şi a unor tipuri de transport se face pe baza urmãtorilor indicatori:
a) cost/km parcurs ....... lei (suma negociata)
b) cost/solicitare ....... lei (suma negociata)
c) timp mediu de rãspuns la solicitare, din care:


- urban zona A: ....... km ............. minute
zona B: ....... km ............. minute
zona C: ....... km ............. minute
...................
...................
- rural zona A: ....... km ............. minute
zona B: ....... km ............. minute
zona C: ....... km ............. minute
...................
...................


Depãşirea negociata a timpului mediu de rãspuns la solicitare (în cazuri nejustificate) atrage penalitãţi de ..../minut din sumele negociate şi contractate.
d) concordanta diagnosticului medicului din serviciul de urgenta cu diagnosticul de la camera de garda a spitalului
Se penalizeaza cu ..% din sumele negociate şi contractate, dacã peste ...% din diagnosticele serviciilor medicale de urgenta prespitalicesti nu corespund diagnosticelor de la camera de garda a spitalului.
ART. 11
Plata serviciilor medicale de urgenta prespitalicesti se face prin:
a) cont nr. ...., deschis la ....;
b) ...............................

VII. Calitate serviciilor medicale
ART. 12
Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale, elaborate de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã
ART. 13
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune interese.
ART. 14
Neplata în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative a sumelor datorate prevãzute în contract atrage penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
ART. 15
Furnizorul de servicii medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
ART. 16
Reprezentantul legal al unitãţii sanitare cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 17
Clauza specialã: Orice împrejurare, independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo, greva.
Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã, şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
În cazul când împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

IX. Încetarea şi rezilierea contractului
ART. 18
Prezentul contract poate fi denunţat în mod unilateral de cãtre furnizorul de servicii medicale, cu condiţia notificãrii intentiei de denunţare cu cel puţin 45 de zile calendaristice anterior datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 19
Contractul se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã în urmãtoarele situaţii:
a) încetarea prin faliment, dizolvare, lichidare;
b) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a furnizorului;
c) contravine prevederilor statutului casei de asigurãri de sãnãtate.
ART. 20
În situaţiile urmãtoare:
a) se muta unitatea medicalã din teritoriul de funcţionare;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al unitãţii medicale, casa de asigurãri de sãnãtate nu aproba continuarea raporturilor contractuale şi contractul se considera desfiinţat cu data la care a intervenit una din aceste situaţii.
ART. 21
Situaţiile prevãzute la art. 19 şi art. 20 lit. b) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate. Situaţiile prevãzute de art. 20 lit.a) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 22
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. Corespondenta
ART. 23
Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul pãrţilor.
Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. Modificarea contractului
ART. 24
Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin ........ zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
Modificarea se face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi şi este anexa a acestui contract.
ART. 25
Clauza specialã: Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai cu putinta spiritului contractului.

XII. Soluţionare litigiilor
ART. 26
Pãrţile convin de comun acord ca orice litigiu ce decurge din prezentul contract sa fie soluţionat de Comisia Centrala de Arbitraj.
ART. 27
Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori cu alte pretenţii decurgând din prezentul contract sunt supuse în prealabil unei proceduri amiabile de soluţionare.
ART. 28
Litigiile nesolutionate pe cale amiabila sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti, potrivit legii, în cazul în care pãrţile nu convin sa se adreseze Comisiei Centrale de Arbitraj.

XIII. Alte clauze
..................................................................................................................................................................................................................................................................................
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat azi, ..., în doua exemplare a câte .... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.



CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE SERVICII MEDICALE
Preşedinte/Director general, Reprezentantul legal,



MODEL
-------
CONTRACT
de furnizare de servicii farmaceutice

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate ......, cu sediul în municipiul/oraşul ......, str ..., nr. ....judeţul/sectorul ....., telefon/fax ........, reprezentatã prin preşedinte/director general .........,

şi

Furnizorul de servicii farmaceutice ..., cu sediul în municipiul/oraşul ..., str. .... nr. ..., bl. .., sc. ..., et....., ap. .., judeţul/sectorul ........, telefon ...., înregistrat la Registrul comerţului ..... sub nr. J..../...... şi având contul nr. ..., deschis la ...., şi codul fiscal nr. ..., reprezentat prin .., cu autorizaţia Ministerului Sãnãtãţii nr. .......

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de servicii farmaceutice, conform Ordinului nr. ...., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. ... din .....

III. Serviciile farmaceutice
ART. 2
Prezentul contract se aplica numai pentru eliberarea medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã conform Ordinului nr. .., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. .. din .............. .
ART. 3
Furnizarea medicamentelor se va desfasura prin intermediul urmãtoarelor unitãţi ale furnizorului, altele decât sediul social:
1. .... din ..., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., sectorul/judeţul ...., telefon/fax .., cu autorizaţia de funcţionare nr. .../..., eliberata de ......, şi deacreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../...., farmacist .........;
2. .... din ..., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., sectorul/judeţul ...., telefon/fax .., cu autorizaţia de funcţionare nr. .../..., eliberata de ......, şi acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ......./......., farmacist .........;
3. .... din ..., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., sectorul/judeţul ...., telefon/fax .., cu autorizaţia de funcţionare nr. .../...., eliberata de ....., şi acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ....../........, farmacist ......... .

IV. Durata contractului
ART. 4
Prezentul contract este valabil de la data încheierii pana la 31 decembrie 1999.
ART. 5
Dacã nu este denunţat unilateral de cãtre una din pãrţi, prezentul contract se prelungeşte în mod automat.

V. Obligaţiile pãrţilor
A) Obligaţiile casei de asigurãri de sãnãtate
ART. 6
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa deconteze furnizorului contravaloarea serviciilor farmaceutice acordate asiguraţilor, la termenele convenite în prezentul contract.
b) sa notifice furnizorului orice modificare a preţului de referinta;
c) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii farmaceutice.
B) Obligaţiile furnizorului de servicii farmaceutice
ART. 7
Furnizorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã;
b) sa se aprovizioneze permanent cu medicamente, conform listei cu denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente de care beneficiazã asiguraţii pe baza de prescripţie medicalã cu contribuţie personalã;
c) sa practice o evidenta de gestiune cantitativ-valoricã;
d) sa pãstreze la loc vizibil condica de reclamaţii a asiguratului; aceasta va avea paginile numerotate şi va fi stampilata de casa de asigurãri de sãnãtate;
e) sa întocmeascã şi sa prezinte casei de sãnãtate documentele necesare decontãrii medicamentelor eliberate (factura, borderoul centralizator şi prescripţiile medicale);
f) sa angajeze numai personal farmaceutic care poseda autorizaţie de libera practica;
g) sa informeze asiguraţii despre drepturile şi obligaţiile care decurg din calitatea de asigurat;
h) sa respecte prevederile Codului deontologic al farmacistilor în relaţiile cu asiguraţii;
i) sa participe la sistemul organizat pentru asigurarea serviciilor farmaceutice în zilele de sambata, duminica şi sarbatori legale;
j) sa elibereze medicamentul cu preţul cel mai mic din farmacie, dacã medicul indica numai denumirea substanţei active;
k) sa nu înlocuiascã medicamentele din prescripţia medicalã cu alte medicamente similare în cadrul aceloraşi denumiri comune internaţionale, în cazul absentei din farmacie a medicamentului prescris;
l) sa aducã la cunostinta asiguraţilor, la loc vizibil în farmacie, condiţiile de eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 8
(1) Decontarea medicamentelor eliberate se face pe baza de factura, borderouri centralizatoare şi prescripţii medicale, avându-se în vedere preţul de referinta al medicamentelor la data achiziţionãrii lor de cãtre farmacie.
(2) Casa de asigurãri de sãnãtate nu deconteazã sumele aferente prescripţiilor medicale cu sau fãrã contribuţie personalã care nu corespund prevederilor referitoare la prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor, din vina exclusiva a furnizorului de servicii farmaceutice.
ART. 9
Documentele în baza cãrora se face decontarea se depun la casa de asigurãri de sãnãtate pana la data de .... a fiecarii luni urmãtoare celei pentru care se face decontarea.
ART. 10
Suma totalã este achitatã de casa de asigurãri de sãnãtate la data de ....., dar nu mai târziu de 30 de zile de la data prezentãrii decontului. În cazul unei întârzieri de peste 60 de zile de la data prezentãrii decontului, furnizorul de servicii farmaceutice poate sista eliberarea medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã, pana la achitarea datoriilor de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate.
ART. 11
Plata se face în:
a) contul nr. ..., deschis la ......;
b) ................................ .

VII. Rãspunderea contractualã
ART. 12
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune interese.
ART. 13
Neplata în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative a sumelor datorate prevãzute în contract atrage penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
ART. 14
Furnizorul de servicii farmaceutice garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor farmaceutice acordate asiguraţilor.
ART. 15
Reprezentantul legal al furnizorului de servicii farmaceutice cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.
Art.16
Clauza specialã
Orice împrejurare, independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo, greva.
Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã, şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
În cazul când împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

VIII. Încetarea şi rezilierea contractului
ART. 17
În cazul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale, pãrţile contractante pot cere rezilierea prezentului contract dupã un preaviz de 45 de zile.
ART. 18
Prezentul contract înceteazã de drept în urmãtoarele situaţii:
a) dacã din motive imputabile furnizorului acesta isi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
b) încetarea activitãţii furnizorului prin faliment, dizolvare, lichidare;
c) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a furnizorului;
d) contravine prevederilor statutului casei de asigurãri de sãnãtate;
e) anularea acreditãrii furnizorului de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate.
ART. 19
În situaţiile urmãtoare:
a) isi schimba sediul social, spaţiul;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al furnizorului, casa de asigurãri de sãnãtate nu aproba continuarea raporturilor contractuale şi contractul se considera desfiinţat cu data la care a intervenit una din aceste situaţii.
ART. 20
Situaţiile prevãzute la art. 18 şi art. 19 lit. b) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Situaţiile prevãzute de art. 19 lit. a) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 21
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

IX. Corespondenta
ART. 22
Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se va efectua în scris prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau la sediul pãrţilor.
Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

X. Modificarea contractului
ART. 23
Prezentul contract se poate verifica prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 45 de zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
Modificarea se va face printr-un act adiţional, semnat de ambele pãrţi şi va fi anexa a acestui contract.
ART. 24
Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai mult cu putinta spiritului contractului.

XI. Soluţionarea litigiilor
ART. 25
Pãrţile convin de comun acord ca orice litigiu ce decurge din prezentul contract sa fie soluţionat de Comisia Centrala de Arbitraj.
ART. 26
Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse în prealabil unei proceduri amiabile de soluţionare.
ART. 27
Litigiile nesolutionate pe cale amiabila sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti potrivit legii, în cazul în care nu convin sa se adreseze Comisiei Centrale de Arbitraj.

XII. Alte clauze
....................................................................................................................................................................................................................................................................
Przentul contract de furnizare de servicii farmaceutice în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate a fost încheiat azi .... în doua exemplare a câte ..... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.



CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE SERVICII FARMACEUTICE
Preşedinte/Director general, Reprezentantul legal,



MODEL
------
CONTRACT
de furnizare de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate ..., cu sediul în municipiul ....., str. ... nr. .., judeţ/sectorul ... tel./fax ...., reprezentatã prin preşedinte/director general .............,

şi

Furnizorul de dispozitive medicale ............, avizat de Ministerul Sãnãtãţii şi acreditat de Casa de Asigurãri de Sãnãtate, prin reprezentantul legal ..., cu autorizaţia de înfiinţare nr. ..., autorizaţia sanitarã nr. ...., având sediul în localitatea ..., str. ..... .nr. ..., telefon ......., contul nr. ......., deschis la ......., şi codul fiscal nr. ...., acreditat de ........ prin ........

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, conform prevederilor cuprinse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 privind aprobarea contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999 şi în normele metodologice de aplicare a acesteia.

III. Dispozitive medicale furnizate
ART. 2
Dispozitivele medicale furnizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate sunt prevãzute în anexa nr. 8 la normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 şi constau în:
a) dispozitive pentru protezare O.R.L.;
b) dispozitive pentru protezare stomii;
c) dispozitive pentru incontinenta urinara;
d) proteze pentru membrul inferior;
e) proteze pentru membrul superior;
f) mijloace şi dispozitive de mers;
g) orteze;
h) incaltaminte ortopedica;
i) dispozitive pentru deficiente vizuale.

IV. Durata contractului
ART. 3
Prezentul contract se încheie pe perioada ..... pana la data de 31 decembrie 1999.
ART. 4
Dacã nu este denunţat unilateral de cãtre una dintre pãrţi, prezentul contract se prelungeşte automat.

V. Obligaţiile pãrţilor
A) Obligaţiile Casei de Asigurãri de Sãnãtate
ART. 5
Casa de Asigurãri de Sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa verifice acreditarea furnizorului de dispozitive medicale;
b) sa asigure decontarea pe baza documentelor de plata emise de furnizor şi însoţite de confirmarea primirii sub semnatura beneficiarului a documentului care atesta eficacitatea actului de protezare validat de acelaşi medic de specialitate care a eliberat prescripţia medicalã.
B) Obligaţiile furnizorului de dispozitive medicale
ART. 6
Furnizorul de dispozitive medicale are urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte dreptul asiguratului de a-şi alege furnizorul de dispozitive medicale, din lista furnizorilor acreditaţi de casa de asigurãri de sãnãtate;
b) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat a solicitanţilor şi aprobarea acordãrii dispozitivelor medicale prin decizia directorului general al casei de asigurãri de sãnãtate, conform listei cuprinse în anexa nr. 8 la normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 ;
c) sa livreze numai dispozitive medicale autorizate de Ministerul Sãnãtãţii;
d) sa confectioneze dispozitivul medical la parametrii tehnico-medicali corespunzatori deficientei pentru care a fost recomandat;
e) sa livreze la termen dispozitivul medical comandat şi sa asigure primirea acestuia de cãtre beneficiar;
f) sa execute orice modificare necesarã dispozitivului medical în cazul în care nu au fost respectate specificaţiile din prescripţia medicului de specialitate;
g) sa verifice la livrare adaptabilitatea şi buna funcţionare a dispozitivului medical şi sa predea beneficiarului certificatul de garanţie şi instrucţiunile de folosire şi întreţinere, cu specificarea termenului de garanţie;
h) sa asigure şi sa suporte repararea şi înlocuirea dispozitivului medical, pe timpul perioadei de garanţie;
i) sa ţinã la loc vizibil şi accesibil asiguraţilor un registru, numerotat şi parafat de casa de asigurãri de sãnãtate, al sesizarilor, propunerilor şi reclamatiilor asiguraţilor;
j) sa accepte controlul din partea casei de asigurãri de sãnãtate privind modul de desfãşurare a întregii sale activitãţi contractate cu casa de asigurãri de sãnãtate;
k) sa informeze asiguraţii despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat;
l) sa informeze casa de asigurãri de sãnãtate despre orice modificãri survenite;
m) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
n) sa transmitã datele şi informaţiile solicitate de casa de asigurãri de sãnãtate privind furnizarea de dispozitive, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora;
o) sa respecte criteriile de calitate.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 7
Decontarea dispozitivelor medicale se face într-un cuantum din preţul de referinta stabilit prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate pe baza documentelor de plata emise de furnizor.
ART. 8
Documentele în baza cãrora se face decontarea se depun la casa de asigurãri de sãnãtate pana la data de ..... a fiecãrei luni urmãtoare celei pentru care se face decontarea.
ART. 9
Dacã preţul de vânzare cu amãnuntul a dispozitivelor medicale este sub preţul de referinta, acesta este decontat integral de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate.
ART. 10
Dupã expirarea termenului de garanţie în cazul repararii dispozitivelor medicale, casa de asigurãri de sãnãtate deconteazã pana la 50% din preţul de referinta al acestora o singura data între termenele de acordare a unui nou dispozitiv.
ART. 11
(1) Decontarea la furnizor se face pe baza documentelor de plata emise de furnizor dupã confirmarea primirii de cãtre asigurat a dispozitivului medical. Documentul de plata emis de furnizor este însoţit de confirmarea primirii dispozitivului medical, sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului, actului de identitate şi a carnetului de asigurat (alte acte care atesta calitatea de asigurat) sau a documentelor ce confirma expedierea şi trimiterea la domiciliu.
(2) În cazul depãşirii fondului lunar alocat decontãrii cheltuielilor cu dispozitivele medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, se constituie liste de asteptare de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, conform cap. IV pct. 19 din normele metodologice de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/1999 . În cazul protezarilor (protezare O.R.L., proteze pentru membrul superior şi inferior) se anexeazã la documentul de plata un document prin care eficacitatea actului de protezare va fi validatã de acelaşi medic de specialitate care a eliberat prescripţia medicalã.
ART. 12
Plata dispozitivelor medicale se face în:
a) contul nr. ...., deschis la ......;
b) ...............
ART. 13
Decontarea dispozitivelor medicale se face în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative conform normelor financiar-contabile şi dispoziţiilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

VII. Rãspunderea contractualã
ART. 14
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune interese.
ART. 15
Neplata în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative a sumelor datorate prevãzute în contract atrage penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
ART. 16
Furnizorul de dispozitive medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea dispozitivelor medicale acordate asiguraţilor.
ART. 17
Reprezentantul legal al furnizorului de dispozitive medicale cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 18
Clauza specialã
Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo, greva.
Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã, şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
În cazul când împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

VIII. Încetarea şi rezilierea contractului
ART. 19
În cazul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale, pãrţile contractante pot cere rezilierea prezentului contract dupã un preaviz de 45 de zile.
ART. 20
Prezentul contract înceteazã de drept în urmãtoarele situaţii:
a) dacã din motive imputabile furnizorului acesta isi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
b) încetarea activitãţii furnizorului prin faliment, dizolvare, lichidare;
c) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a furnizorului;
d) contravine prevederilor statutului casei de asigurãri de sãnãtate;
e) anularea acreditãrii furnizorului de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate.
ART. 21
În situaţiile urmãtoare:
a) isi schimba sediul social, isi modifica sigla, spaţiul;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al furnizorului, casa de asigurãri de sãnãtate nu aproba continuarea raporturilor contractuale şi contractul se considera desfiinţat cu data la care a intervenit una din aceste situaţii.
ART. 22
Situaţiile prevãzute la art. 20 şi art. 21 lit. b) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Situaţiile prevãzute de art. 21 lit. a) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 23
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

IX. Corespondenta
ART. 24
Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se va efectua în scris prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau la sediul pãrţilor.
Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

X. Modificarea contractului
ART. 25
Prezentul contract se poate verifica prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 45 de zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
Modificarea se va face printr-un act adiţional, semnat de ambele pãrţi şi va fi anexa a acestui contract.
ART. 26
Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai cu putinta spiritului contractului.

XI. Soluţionarea litigiilor
ART. 27
Pãrţile convin de comun acord ca orice litigiu ce decurge din prezentul contract sa fie soluţionat de Comisia Centrala de Arbitraj.
ART. 28
Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse în prealabil unei proceduri amiabile de soluţionare.
ART. 29
Litigiile nesolutionate pe cale amiabila sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti, potrivit legii, în cazul în care nu convin sa se adreseze Comisiei Centrale de Arbitraj.

XII. Alte clauze
....................................................................................................................................................................................................................................................................

Prezentul contract de furnizare de dispozitive medicale în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate a fost încheiat azi .........., în doua exemplare a câte ........ pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.



CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE DISPOZITIVE MEDICALE
Presdinte/Director general, Reprezentantul legal,



ANEXA 2
--------

AMBULATORUL DE SPECIALITATE
Lista serviciilor

Consultatia de specialitate la nivel de medic primar include anamneza, examenul clinic general, examenul clinic specific specialitatii respective, stabilirea protocolului de explorari şi/sau interpretarea integrativa a explorarilor şi analizelor de laborator disponibile, stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice, instruirea în legatura cu mãsurile profilactice:
Caz nou = 15 puncte. Se considera "Caz nou" prima prezentare a unui pacient în ambulatorul de specialitate, la un anumit medic, inclusiv preluarea unui pacient externat din spital.
Control = 10 puncte. Se considera "Control":
- prezentãrile ulterioare ale unui pacient la acelaşi medic (în afarã primei prezentãri), pana la stabilirea diagnosticului şi a tratamentului;
- controalele periodice ale unui pacient cunoscut;
- repreluarea unui pacient externat din spital;
- controalele dupã o intervenţie chirurgicala pana la vindecarea operatiei (inclusiv pansamentul plagii, scoaterea firelor şi manevrele chirurgicale impuse de anumite complicatii minore);
Diferitele procedee diagnostice şi terapeutice, specifice diferitelor specialitãţi, vor fi punctate separat, dupã cum urmeazã:



1. Specialitatea Psihiatrie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Efectuarea şi/sau interpretarea unor investigaţii
complementare (examen psihologic, QI, ancheta socialã,
teste, scale clinice) 15 -
Consiliere psihiatrica pacient 15 5
Psihoterapie individualã (pentru psihoze) 20 15
Psihoterapie de grup (pentru psihoze) 20 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

2. Specialitatea Pneumoftiziologie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Exuflatia pneumotorax 15 -
Citirea fiecãrei serii de 10 clisee MRF 5 -
Testul farmacodinamic bronhomotor 15 -
Punctie pleurala exploratorie (cu/fãrã injectarea
de substanţe intrapleural) 8 -
Toracocenteza cu evaluarea lichidului 15 -
Spalatura pleurala 15 -
Punctie biopsie pleurala 20 -
Instalarea de cateter intrapleural şi gesturi
terapeutice ulterioare pe dren 15 8
Instituire de pneumotorax/pneumoperitoneu terapeutic 15 6
Punctie-biopsie pulmonara transtoracica 25 -
(Re)Instruirea bolnavului pentru tehnici de kineziterapie
respiratorie (drenaj, tapotaj, aerosoli, expectoranti,
instilatii endotraheale, aspirat gastric) 8 -
Spalatura bronsica 10 -
Lavaj bronhiolo-alveolar 25 -
Teste cutanate cu seturi de alergen 8 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

3. Specialitatea Neurologie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Punctia rahidiana 12 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

4. Specialitatea Neurochirurgie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Terapia afectiunilor neurochirurgicale ale
tesuturilor epicraniene 20
Terapia chirurgicala a durerilor craniofaciale 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

5. Specialitatea Cardiologie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Control pacemaker definitiv - 20
Punctie pericardica 15 -
Punctie-biopsie pericardica 25 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

6. Specialitatea Oncologie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Biopsia de organ 25
Punctie biopsie de organ 25
Punctie-biopsie de organ ghidata ecografic sau tomografic 30
Biopsie ganglionara 20
Biopsie cutanata 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

7. Specialitatea Chirurgie generalã:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Terapia chirurgicala a:
Panaritiului eritematos 10
Panaritiului flictenular 10
Panaritiului periunghiunal şi subunghiunal 12
Panaritiului antracoid 12
Panaritiului pulpar 12
Panaritiului osos, articular, tenosinoval 15
Flegmoanelor superficiale mana 12
Flegmoanelor loja tenara, hipotenara, comisurale,
tenosinovitelor 15
Abcesului de pãrţi moi 15
Abcesului pilonidal 15
Furunculului 15
Furunculului antracoid, furunculozei 15
Hidrosadenitei 12
Adenitei acute 12
Flegmonului fesier ischiorectal, pelvirectal
superior urinos 15
Celulitei 15
Celulitei crepitante, gazoase 15
Fasceitei necrozante, ulcerului tunelizant,
gangrenei bacteriene 15
Seromului posttraumatic 12
Arsuri termice < 10% 20
Leziunilor externe prin agenţi chimici 20
Hematomului 10
Edemului dur posttraumatic 12
Plagilor tãiate superficiale 10
Degeraturilor (gr. I şi gr. II) 12
Degeraturilor (gr. III şi gr. IV) 15
Flebopatiilor varicoase superficiale, ruptura
pachet varicos 20
Varicelor hidrostatice (cronice, complicate) 20
Adenoflegmonului 15
Plagilor intepate superficial 10
Afectiunilor neinflamatorii ale pãrţilor moi (lipoame,
chisturi sebacee, tumorete) 10
Afectiunile peretelui abdominal 25
Supuratiilor postoperatorii 12
Tratamentul şi îngrijirea piciorului diabetic 12
Amputatie degete la mana, fiecare deget 12
Amputatie de police la nivelul metacarpului 12
Afectiunilor mamare superficiale 12
Supuratiilor mamare profunde 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

8. Specialitatile Medicina interna, Geriatrie, Boli metabolice şi diabet zaharat, Pediatrie, Endocrinologie: serviciile oferite de medicii cu aceste specialitãţi vor fi punctate la fel ca serviciile similare oferite de specialitatile Pneumoftiziologie, Cardiologie, Gastroenterologie, Nefrologie, Reumatologie.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

9. Specialitatea Dermatovenerologie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Excizia leziunii cutanate 15
Biopsie cutanata 15
Avulsia lamei unghiale 15
Acoperirea defectelor primare 30
Chiuretajul leziunilor cutanate 15
*Peeling chimic cu substanţe caustice 12
Electrochirurgia 25
*Dermabraziunea 25
*Crioterapia 25
Terapia intralezionala 10
*Terapia cu dermojet 10
Terapia topica cu agenţi citoxici 8
*Tratamente cu laser 25
Testãri cutanate intradermice 8
Fototeste, patch-teste, foto-patch-teste 5
Desensibilizari 8
Deschiderea şi exprimarea chisturilor 15
*Tratamentul comedoanelor cu comedon extractor 8
*PUVA - terapia sistemica cu psoraleni 10
*PUVA - terapia localã cu psoraleni 15
Recoltarea unui produs patologic 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

10. Specialitatea O.R.L.: consultatia O.R.L. include: examen nas-sinusuri, examen buco-faringoscopic, rinoscopie posterioarã, examenul laringoscopic şi hipofaringoscopic, examenul otoscopic, probe de acumetrie fonica şi instrumentala, examen vestibular, examen nervi cranieni. Se puncteazã similar cu orice alta consultatie.
Consultatia de logopedie se puncteazã similar cu orice alta consultatie.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Examen fibroscopic nas, cavum, laringe, trahee, bronhii 10
Examen stroboscopic 10
Polipectomie nazala, auriculara 15
Redresare piramida nazala 15
Tamponament posterior 10
Punctie sinusala 10
Tratament plaga superficiala 10
Infiltratii 5
Biopsie nas, cavum, laringe 15
Tratament chirurgical colectie: sept, flegmon,
periamigdalian, furuncul CAE 12
Tratament chirurgical al flegmonului cervial 15
Timpanotomie 5
Extracţie corpi strãini nazali, auriculari, orofaringieni 5
Tamponament anterior 5
Examen de cavum cu ancorare 5
Extracţie, spalatura dop cerumen 2
Examen laringe dupã anestezie de contact şi ancoraj
de epiglota 3
Cauterizare mucoasa nazala 3
Insuflatie tubara 3
Aspiratie secretie 3
Instilatie laringiana 3
Anemizarea mucoasei nazale 2
Badijonaj nazal, orofaringian 2
Recoltarea unui produs patologic 5
Adenoidectomie 15
Amigdalectomie 15
Cura chirurgicala a othematomului 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

11. Specialitatea Ortopedie şi traumatologie : consultatia include şi tratamentul ortopedic specific, cu urmãtoarele excepţii în care se adauga un numãr de puncte proporţional cu complexitatea tratamentului respectiv conform tabelului:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tratamentul entorsei genunchiului 10
Tratamentul entorsei coloanei vertebrale cervicale 10
Tratamentul luxatiei perilunare 10
Tratamentul luxatiei soldului, genunchiului 10
Tratamentul luxatiei gleznei tarso-metarsiene 8
Tratamentul fracturii fãrã deplasare femur, gamba,
glezna, rotula 5
Tratamentul fracturii fãrã deplasare mana, picior 3
Tratamentul fracturii cu deplasare scapula, col
chirurgical humerus, diafiza humerala, cot 12
Tratamentul fracturii cu deplasare antebrat, pumn 12
Tratamentul fracturii oase carpiene, metacarpiene, falange 5
Tratamentul fracturii cu deplasare femur, rotula,
gamba, glezna 15
Tratamentul fracturii cu deplasare tars, metatars, falange 12
Tratamentul fracturii de bazin 12
Tratamentul fracturii stabile de coloana vertebrala 15
Tratamentul fracturii instabile de coloana vertebrala 18
Tratamentul unei rupturi tendinoase (tendon achilian,
bicipital, cvadricipital) 3
Tratamentul discopatiei cervicale sau lombare 5
Prim ajutor în fractura deschisã de membre 15
Tratamentul PSH 10
Tratamentul unei osteonecroze aseptice (osteocondroze)
la nivelul scafoidului tarsian, semilunar,
cap metatarsian II sau III etc. 5
Tratamentul unei necroze juvenile a capului femural
(maladia Legg Calve Perthes) 10
Tratamentul unei infectii osoase (osteomielita, osteita) 3
Tratamentul unei tuberculoze osteoarticulare 5
Tratamentul în scolioze, cifoze, spondilolistezis 12
Examen diagnostic şi tratament în displazia luxanta
a soldului în primele 6 luni 15
Tratamentul în displazia luxanta a soldului la varsta
mersului şi dupã 15
Tratamentul piciorului stramb congenital în primele 3 luni 5
Tratamentul la copii cu genu valgum, genu varum, picior
plat valg 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

12. Specialitatile Reumatologie şi Medicina fizica şi de recuperare:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Infiltratie (corticosteroid, xilina, boicil etc.)
în structuri ale tesutului moale 3
Infiltratie intrrticulara 5
Mezoterapie (o şedinţa/ o zona) 3
Aplicarea unei contentii suple articulare 8
Confecţionarea şi/sau aplicarea unei artroze 20
Manipulare articulatii periferice 5
Manipulare coloana 8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

N.B.: Costurile pentru fizioterapie (terapie fizicala) în asistenta ambulatorie se suporta din fondurile caselor de asigurãri de sãnãtate în primele zece zile de tratament, dupã care bolnavul plãteşte integral procedura. Ele se vor stabili prin tarifare.

13. Specialitatea Urologie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Secţiunea meatului uretral stenozat 12
Dilatatia stricturii uretrale 8
Secţiunea optica a stricturii uretrale 12
Tratamentul chirurgical al flegmonului periuretral 10
Instilatiile endouretrale şi endovezicale medicamentoase 5
Cateterismul uretrovezical "a demeure" pentru retenţie
completa de urina 5
Uretroscopie ambulatorie 10
Extragerea endoscopica de corpi strãini (din uretra,
vezica) 10
Rezectie endoscopica a unei tumori vezicale 25
Prostatectomie ambulatorie 25
Orhidectomie ambulatorie 20
Schimbare cateter nefrotomie, cistostomie percutana,
uretrovezical 10
Schimbare cateter ureteral Cook 12
Mãsurarea reziduului vezical 3
Epididimectomie ambulatorie 20
Drenaj scrotal (abces, hematom) 12
Operaţie pentru hidrocel, spermatocel, chist
epididimar funicular etc. (ambulator) 20
Cistostomia minima suprapubiana 15
Nefrostomia percutanata ambulatorie 25
Drenaj intern cu sonda Cook (insertie) 25
Scos drenaj intern sonda Cook 15
Drenaj percutanat colectie lombara 15
Punctie-biopsie prostatica transrectala 15
Tratamentul chirurgical al rupturii de corpi cavernosi 12
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

14. Specialitatea Nefrologie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Biopsia renala 25 -
Şedinţa de dializa peritoneala 8 8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

15. Specialitatea Alergologie şi imunologie clinica:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Teste cutanate cu seturi de alergen 8 8
Teste de provocare nazala, oculara, bronsica 15 10
Teste de provocare medicamentoasa 15 10
Determinarea concentratiei acarienilor în mediu 15 -
Determinarea concentratiei polenurilor şi mucegaiurilor
din mediu 20 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

16. Specialitatea Chirurgie cardiaca şi a vaselor mari:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Implantare pacemaker definitiv 25 -
Punctie pericardica cu/fãrã drenaj 15 -
Punctie-biopsie pericardica 25 -
Punctie pleurala exploratorie (cu/fãrã injectarea
de substanţe intrapleural) 8 -
Toracocenteza cu evacuarea lichidului 15 -
Sutura vasculara 15 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

17. Specialitatea Chirurgie toracica:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Exuflaxia pneumotorax 15 -
Punctie pleurala exploratorie (cu/fãrã injectarea
de substanţe intrapleural) 8 -
Toracocenteza cu evacuarea lichidului 15 -
Splatura pleurala 15 -
Punctie biopsie pleurala 20 -
Instalarea de cateter intrapleural şi gesturi
terapeutice ulterioare de dren 15 8
Instituire de pneumotorax/pneumoperitoneu 15 6
Punctie-biopsie pulmonara transtoracica 25 -
Recoltarea (provocatã) de secretii ale aparatului
respirator (drenaj, tapotaj, aerosoli, expectoranti,
instilatii endotraheale, aspirat gastric) 8 -
Spalatura bronsica 10 -
Lavaj bronhiolo-alveolar 25 -
Punctie pericardica cu/fãrã drenaj 15 -
Punctie-biopsie pericardica 25 -
Sutura vasculara 15 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

18. Specialitatea Oftalmologie: consultatia de oftalmologie include şi: explorarea funcţiei aparatului lacrimal, prescripţia corectiei optice şi tratamentul ambliopiei.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Determinarea acuitatii vizuale (biomicroscopia
polului anterior, ex. FO, tonometria) 10
Determinarea refractiei (skiascopie, refractometrie,
utilizare lentile keratometrie) 5
Explorarea câmpului vizual (cu spot alb şi spot colorat) 5
Explorarea simtului cromatic cu tabele pseudoizocromatice 1
Explorarea funcţiei binoculare (test Worth, sinoptofor,
examen diplopie) 8
Biomicroscopia fundului de ochi 3
Gonioscopie 5
Oftalmodinamometria, inclusiv tonometria 5
Proba de provocare pentru stabilirea diagnosticului de
glaucom, minim 6 tonometrizari 10
Diafanoscopie; exoftalmometrie; determinarea
sensibilitãţii corneene 2
Alegerea şi fixarea unei proteze 2
Extractia corpilor strãini conjuctivali 3
Extractia corpilor strãini corneeni superficiali
inclusiv curatarea ruginei 5
Extractia corpilor strãini corneeni profunzi 8
Extractia corpilor strãini sclerali neperforanti 8
Tratamentul chirurgical al unor afecţiuni ale anexelor
globului ocular (salazion, tumori benigne care nu
necesita plastii intinse, chist, flegmon, abces,
sutura unei plagi, intervenţii chirurgicale estetice) 12
Tratamentul chirurgical al deviatiilor palpebrale
(entropion, ectropion, puncte lacrimale eversate) 25
Tratamentul chirurgical al pterigionului 20
Abrazia corneei; termocauterizarea corneei; crioaplicatii 8
Tratament cu LASER la polul posterior 30
Sondajul complet al cãilor lacrimale la un ochi, în scop
terapeutic 8
Tratament cu LASER la polul anterior 25
Aplicaţii locale ale unor substanţe medicamentoase în
scop terapeutic sau de diagnostic 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

19. Specialitatea Chirurgie plastica şi reparatorie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tratamentul chirurgical al tumorilor mici, chisturilor
dermoide sebacee, lipoamelor 10
Tratamentul chirurgical al unei tumori a scalpului, simpla 10
Tratamentul chirurgical al plagii tãiate (contuza)
simple a fetei 10
Tratamentul chirurgical al tumorilor fetei, simple,
însoţite de plastie 15
Cura chirurgicala a microstomiei 15
Tratamentul chirurgical al plagilor tãiate, contuze
ale buzelor 10
Plastii ale buzelor cu lambouri locale triunghiulare 15
Tratamentul chirurgical al tumorilor simple ale buzei 10
Tratamentul chirurgical al retractiei cicatriceale
a comisurii gurii, transplant de piele 15
Aponevrectomie palmara pentru maladia Dupuytren simpla 25
Rezectie modelanta pentru microdactilie 15
Plastie cu lambou triunghiular în sechele cicatriceale
fata palmara degete, un deget 15
Tenorafie tendoane, flexoare degete, mana sau antebrat,
fiecare tendon 20
Amputatie traumatica cu lipsa de pãrţi moi la nivelul
unui deget, plastie
Grossfinger timp I + II 25
Cura chirurgicala a sindromului canalului carpian 15
Reconstrucţie de pavilion cu lambou Filatov 25
Mamoplastie de reducere, ptoza simpla 30
Ablatia limitatã a unor tumori benigne ale mamelei 20
Malformatie congenitala a pavilionului urechii, simpla 30
Xantelasma unilaterala, bilaterala 12
Operaţie pentru ptoza palpebrala 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

20. Specialitatea Gastroenterologie:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspiratie gastrica (diagnostica şi terapeuticã) 5
Dilatatie esofagiana (balonas, bujii) 20
Polipectomie endoscopica gastrica 25
Polipectomie endoscopica rectosigmoidiana 25
Polipectomie endoscopica colonica - descendent,
transvers, ascendent, cec 30
Paracenteza 8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

21. Specialitatea Radioterapie:

Consultatia iniţialã în vederea stabilirii indicatiei, eventualelor contraindicatii, a protocolului de radioterapie, precum şi informarea pacientului se puncteazã cu 15 puncte. Controalele ulterioare se puncteazã cu 10 puncte.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

22. Specialitatea Hematologie clinica:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Punctie-biopsie osoasa cu amprenta 20 -
Punctie aspirat de maduva osoasa 12 -
Cod Serviciul medical Caz nou Control
Punctie ganglionara 15 -
Punctie rahidiana 12 -
Punctie tumorete cutanate pentru diagnostic 5 -
Flebotomie terapeuticã 5 -
Proba Rumpell-Leede 1 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

23. Specialitatea Obstetrica-Ginecologie:
Consultatia obstetricala şi/sau ginecologica include şi: recoltarea secretiei vaginale, recoltarea secretiei mamelonare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz nou Control
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Colposcopie 10 -
Histeroscopie diagnostica 20 -
Histeroscopie cu biopsie 30 -
Biopsie prin raclaj (chiuretaj biopsic fractionat) 15 -
Histerosalpingografie 15 -
Hidrotubatie - insuflatie utero-tubara 18 -
Testul Huhner 8 8
Punctie diagnostica a Douglasului 10 -
Aplicarea unui sterilet 8 -
Îndepãrtarea unui sterilet 5 -
Întrerupere de sarcina 20 -
Biopsie de col fragmentara cu biotomul 15 -
Cauterizarea sau criocauterizarea colului 15 -
Biopsie exocol cu ansa diatermica 15 -
Ablatia unui polip sau fibrom cervical 15 -
Conizatia cu ansa diatermica sau cu bisturiul 25 -
Extirparea unui chist vaginal sau Bartholin, marsupializare 22 -
Incizia unui abces Bartholin 8 -
Punctie-biopsie a sanului 12 -
Examen cardio-tocografic cu NTS (test non stres) 15 -
Tratamente locale: badijonaj, lavaj 8 -
Excizii şi/sau cauterizari (polipi, vegetatii vulva,
vagin, col) 10 -
Tamponament vaginal (sau al cavitatii uterine)
în caz de sangerare, ca prestaţie de sine stãtãtoare 12 -
Introducerea (schimbarea) unui pesar 5 -
Îndepãrtarea unui pesar 3 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

24. Specialitatile de Chirurgie pediatrica şi Ortopedie pediatrica:
Se puncteazã la fel cu specialitatile similare ale adultului.

NB: Toate tratamentele chirurgicale sau interventionale includ:
- Pregãtire localã şi generalã preoperatorie;
- Incizie şi tratamentul chirurgical specific;
- Sutura şi controlul hemostazei;
- Pansarea şi îngrijirea postoperatorie imediata;

Anestezia este punctata separat, dupã cum urmeazã:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Serviciul medical Caz
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anestezie localã de contact 2
Anestezie localã prin infiltratie 5
Anestezie generalã (/ora) 20
Anestezie peridurala 25
Rahianestezie 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3
-------

LISTA
cuprinzând investigaţiile paraclinice recomandabile de cãtre medicii de familie şi medicii din ambulatoriul de specialitate




A. Pentru medicina de familie
Analize de laborator:
Analize de sânge:


1. Hemoleucograma completa (hemoglobina, hematocrit, numaratoare eritrocite, numaratoare reticulocite, numaratoare leucocite, formula leucocitara, numaratoare trombocite);
2. VSH;
3. Fibrinogenemie;
4. Uree;
5. Creatinina;
6. Acid uric;
7. Transaminaze (TGO, TGP);
8. Bilirubina (totalã, directa şi indirecta);
9. Fosfataza alcalina;
10. Timol sau alt test disproteinemie;
11. Glicemie;
12. Reactie de serologie a sifilisului (RBW, VDRL);
13. Colesterol;
14. Lipide totale;
15. Trigliceride;
16. Timp de sangerare;
17. Timp Quick, activitate de protrombina sau INR;
18. Ionograma (Na, K);
19. Calcemie;
20. Hormoni tiroidieni;
21. Testare HIV

Analize de urina:
----------------
1. Sumar de urina;
2. Urocultura (inclusiv cu antibiograma);
IDR la PPD.
---------
Probe paraclinice:
1. Electrocardiograma;
2. Ecografie generalã;
3. Examen coproparazitologic;
4. Examen radiologic toracopulmonar (radioscopie, MRF sau radiografie fata ± profil);
5. Exudat faringian

B. Ambulatoriul de specialitate
Analize de sânge:
-----------------
1. Hemoleucograma completa (hemoglobina, hematocrit, numaratoare eritrocite, numaratoare reticulocite, numaratoare leucocite, formula leucocitara, numaratoare trombocite);
2. Sideremie;
3. VSH;
4. Fibrinogenemie;
5. Proteina C reactiva;
6. Uree;
7. Creatinina;
8. Acid uric;
9. Transaminaze (TGO, TGP);
10. Bilirubina (totalã, directa şi indirecta);
11. Fosfataza alcalina;
12. LDH;
13. Timol sau alt test disproteinemie;
14. Electroforeza;
15. Imunograma;
16. Glicemie;
17. Reactie de serologie a sifilisului;
18. Colesterol;
19. Lipide totale;
20. Trigliceride;
21. LDL, HDL;
22. Timp Quick, activitate de protrombina sau INR;
23. APTT;
24. Factor antinuclear;
25. Celule lupice;
26. Factor reumatoid;
27. Ionograma (Na, K);
28. Calcemie;
29. Magneziemie;
30. Hormoni tiroidieni;
31. Gamma GT
32. Mioglobina
33. Proteina C şi S
34. Complement seric
35. Amilazemie
36. Explorarea echilibrului acido-bazic.
Analize de urina:
----------------
1. Sumar de urina;
2. Addiss;
3. Dozare proteine urinare;
4. Dozare glucoza în urina;
5. Urocultura (inclusiv antibiograma);
Investigaţii microbiologice, parazitologice, virusologice
---------------------------------------------------------
1. Examene microscopice pe frotiu;
2. Examene pe culturi bacteriene;
3. Antibiograma;
Examen suc gastric, duodenal
----------------------------
Examen materii fecale (inclusiv coprocultura) IDR la PPD
--------------------------------------------------------
Examene cito- şi histopatologice:
---------------------------------
1. Pregãtirea şi evaluarea unui examen histopatologic uzual
2. Pregãtirea şi evaluarea unui examen histopatologic extemporaneu
3. Pregãtirea şi evaluarea unui examen citopatologic uzual
4. Pregãtirea, efectuarea, prelucrarea şi evaluarea citopatologica a materialului obţinut prin punctie cu ac fin
Probe paraclinice:
------------------
1. Electrocardiograma;
2. Examen radiologic craniu în mai multe incidente, inclusiv sinusuri anterioare ale fetei;
3. Examene radiologice schelet
4. Examen radiologic coloana vertebrala, pe segmente
5. Examen radiologic toracopulmonar (radioscopie, MRF sau radiografie fata ± profil);
6. Examen radiologic abdominal nativ într-o singura incidenta;
7. Examen radiologic tract digestiv superior cu ajutorul substanţei de contrast (inclusiv urmãrirea tranzitului intestional la nivelul colonului - pasaj anterograd);
8. Examen radiologic vezica biliara şi/sau canale biliare, cu ajutorul substanţelor de contrast administrate oral/intravenos;
9. Mamografie;
10. Ecografie abdominala (inclusiv sfera genitala);
11. Probe respiratorii simple (CV, VEMS);
12. Peak-flowmetria.



ANEXA 4
-------

DURATA MEDIE DE SPITALIZARE ÎN ANUL 1998
consideratã optima pentru anul 1999



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Tipul sectiei Tipuri de spital
crt. ──────────────────────────────────────────
Clinice Municipale şi Comunale
orãşeneşti
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. A.T.I. 3,41 3,25 -
2. Balneofizioterapie 14,68 11,92 10,27
3. Boli infectioase 8,79 8,16 12,81
4. Cardiologie 8,45 9,35 -
5. Chirurgie generalã 7,09 6,73 8,74
6. Chirurgie infantila 4,97 4,37 -
7. Chirurgie cardiovasculara 8,16 - -
8. Chirurgie toracopulmonara 12 17,41 -
9. Chirurgie B.M.F. 7,97 7,21 -
10. Chirurgie plastica şi reparatorie 9,57 10,39 -
11. Cronici 12,16 14,48 18,91
12. Dermatovenerologie 13,82 13,08 15,98
13. Diabet, boli de nutritie 8,34 6,78 -
14. Distrofici 127,76 80,41 46,58
15. Endocrinologie 8,93 9,23 -
16. Ftiziologie 26,09 31,23 51,57
17. Gastroenterologie 8,42 10,17 -
18. Ginecologie 5,85 4,55 -
19. Hematologie 6,98 10,44 -
20. Medicina generalã - 11,91 7,69
21. Medicina interna 8,65 9,2 10,1
22. Nefrologie 3,92 2,58 -
23. Neurochirurgie 7,79 5,79 -
24. Neurologie 11,17 10,42 20,77
25. Neuropsihiatrie 12,1 20,04 114,73
26. Nevroze 29,97 35,64 22,51
27. Nou-nãscuţi 6,54 6,66 6,41
28. Obstetrica 4,24 5,26 4,86
29. Obstetrica-ginecologie 4,48 5,21 5,85
30. Obstetrica pentru naşteri normale 2,06 4,75 5,6
31. Oftalmologie 8,33 8,39 -
32. Oncologie 8,76 7,5 -
33. O.R.L. 6,76 6,68 -
34. Ortopedie şi traumatologie 11,68 9,64 -
35. Pediatrie 7,69 7,48 9,38
36. Pneumologie - 14,39 21,76
37. Prematuri 33,48 12,78 -
38. Psihiatrie 19,76 17,02 27,55
39. Psihiatrie bolnavi acuti 16,36 15,48 20,9
40. Psihiatrie bolnavi cronici - 67,18 72,28
41. Recuperare medicalã 14,56 13 18,11
42. Reumatologie 10,99 11,81 34,72
43. T.B.C. osteoarticular - - 30,72
44. Urologie 8,11 8,64 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

ANEXA 5


LISTA
cuprinzând serviciile medicale spitaliceşti

1. Servicii cu spitalizare
Servicii cu spitalizare continua şi/sau saptamanala


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Profil medical Profil chirurgical
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Medicina interna Chirurgie generalã
Gastroenterologie*) Urologie*)
Cardiologie Ortopedie
Diabetologie*) O.R.L.
Endocrinologie*) Oftalmologie
Alergologie şi Imunologie Ginecologie
Nefrologie Chirurgie plastica*)
Hematologie Chirurgie buco-maxilo-faciala*)
Pediatrie Anestezie şi terapie intensiva
Dermatologie Chirurgie toracica
Neurologie
Oncologie*)
Radioterapie*)
Neonatologie
Reumatologie
Balneofizioterapie
Psihiatrie**)
Pneumoftiziologie**)
Boli infectioase**)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Servicii cu spitalizare de zi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Profil medical Profil chirurgical
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pediatrie Chirurgie generalã-endoscopie
Dermatologie Urologie-endoscopie*)
Neurologie Ortopedie
Oncologie*) O.R.L.
Medicina interna Oftalmologie
Gastroenterologie*) Ginecologie
Cardiologie Chirurgie buco-maxilo-faciala*)
Diabetologie AŢI
Endocrinologie*) Chirurgie toracica
Alergologie şi Imunologie*)
Nefrologie-dializa
Reumatologie
Hematologie
Radioterapie*)
Neonatologie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

2. Alte servicii
INVESTIGAŢII PARACLINICE
Hematologie
Biochimie
Microbiologie
Anatomie patologica
Citologie
Histologie
Radiologie
Proceduri de fiziokinetoterapie
Transfuzii
Ecografii
Electrocardiograma
Explorari functionale

3. Servicii speciale
Servicii de reabilitare a sãnãtãţii
Tratament medical la domiciliu
Transport în situaţii de urgenta
Ajutor de menaj



---------------
*) Specialitate regionala.
**) Pot fi şi servicii cu spitalizare de lungã durata.

ANEXA 6
-------

LISTA
cuprinzând serviciile medicale de inalta performanta şi alte servicii care nu sunt decontate de casele de asigurãri de sãnãtate



Observaţii:


1. Rezonanta magnetica nucleara la cerere
2. Tomografie computerizata la cerere
3. Scintigrafie la cerere
4. Angiografie la cerere
5. Endoscopie la cerere
6. Osteodensitometrie cu DEXA, DEPA
7. Plasmafereza
8. Complianta vasculara
9. Fertilizare "în vitro"
10. Imunohistochimie
11. Histoenzimologie
12. Hibridizare "în vitro"
13. Citometrie în flux
14. Polymerase chain reaction
15. Citogenetica
16. Diagnostic prenatal, analiza ADN, teste biochimice
şi citogenetice, biopsie de vilozitati coriale,
amniocenteza, cordocenteza, celule fetale din sânge
matern, diagnostic genetic preimplantatoriu
17. Tratamente chirurgicale plastice şi reparatorii în
scop estetic, inclusiv transplantul de par
18. Chirurgie compartimentala şi de reconstrucţie
19. PUVA terapia
20. Markeri tumorali imunologici
21. Imunofenotipare
22. Mediastinoscopie
23. Iradiere intraoperatorie
24. Uretrocistoscopie ambulatorie
25. Sectionarea-ligatura canalelor deferente
26. Electroretinografie
27. Electrooculografie
28. Epilare
29. Gimnastica medicalã
30. Socioterapie
31. Acordarea de asistenta medicalã de recuperare
şi terapie fizicala:
- injectii, infiltratii (tesut moale, intrrticular,
epidural) pentru pacientii în asistenta de terapie
fizicala
- procedee de fiziokinetoterapie mai mult de doua sãptãmâni
- orteze statice şi dinamice sau contentii suple articulare
- manipulari, tractiuni, terapie manualã mai mult de doua sãptãmâni
- pentru un numãr mai mare de doua reconsulturi periodice pentru
evaluarea evoluţiei bolii şi a nivelului disfunctional, pentru
corectarea programului de recuperare
32. Kinetoteraprofilaxie - program pentru grup de 5 persoane
33. Kinetoterapie în boli metabolice, nevroze - grup 5-10 persoane
34. Kinetoterapie în debilitati fizice - grup 5-10 persoane
35. Hidrokinetoterapie - grup 5-10 persoane la piscina
36. Program relaxare generalã în grup
37. Mecanoterapie
38. Interviu cu familia/apartinatori
39. Consiliere psihiatrica a familiei/apartinatorilor
40. Psihoterapia familiei copilului
41. Acoperirea defectelor primare (dermice)
42. Peeling chimic cu substanţe caustice
43. Dermabraziunea
44. Terapia cu dermojet
45. Tratamentul comedoanelor cu comedon-extractor



NB 1. Lista poate fi modificatã prin hotãrâre comuna a Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi a Colegiului Medicilor din România.
2. În situaţii de excepţie, cu avizul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, se poate solicita plata de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate a unor proceduri terapeutice de ultima ora, a cãror eficienta este demonstrata.


ANEXA 7
-------

LISTA
cuprinzând serviciile stomatologice şi tarifele acestora



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Acte terapeutice Tarife Plata C.A.S. (%)
─────────────────────────
Copii Adulti
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Consultatie
1.1. Consultatie primara, stabilirea
diagnosticului şi elaborarea planului
de tratament 40.000 100% -
1.2. Consultatie secundarã, diagnostic,
plan de tratament complex 50.000 100% -
1.3. Radiografii retroalveolare/radiografie 20.000 100% -
1.4. Model de studiu 40.000 100% -

2. Terapia cariei simple
2.1. Tratamentul cariilor pe o suprafata
prin obturatii cu amalgam 50.000 100% 40-60%
2.2. Tratamentul cariilor pe doua suprafeţe
prin obturatii cu amalgam 60.000 100% 40-60%
2.3. Tratamentul cariilor pe 3 suprafeţe
prin obturatii cu amalgam 70.000 100% 40-60%
2.4. Tratamentul cariilor pe o suprafata
prin obturatii cu materiale compozite 75.000 100% 40-60%
2.5. Tratamentul cariilor pe doua suprafeţe
prin obturatii cu materiale compozite 80.000 100% 40-60%
2.6. Tratamentul cariilor pe 3 suprafeţe
prin obturatii cu materiale compozite 85.000 100% -
2.7. Aplicarea sistemelor de retenţie
extemporanee 20.000 100% -
2.8. Aplicarea sistemelor de retenţie
prefabricate 40.000 100% -
2.9. Finisarea şi lustruirea
obturatiilor/dinte 15.000 100% -
2.10. Tratamentul hiperesteziei
dentinare/dinte 15.000 100% -

3. Tratamentul afectiunilor pulpare
3.1. Pansament calmant 20.000 100% -
3.2. Coafaj indirect într-un singur timp 30.000 100% -
3.3. Coafaj indirect sau coafaj direct
în 2 timpi 70.000 100% -
3.4. Pulpectomie vitala cu obturarea
canalului pe dinti monoradiculari 90.000 100% -
3.5. Pulpectomie vitala cu obturare pe
dinti pluriradiculari 100.000 100% -
3.6. Amputatie vitala 70.000 100% -
3.7. Amputatie devitala 70.000 100% -
3.8. Pulpectomie devitala cu obturarea
canalului pe dinti pluriradiculari 90.000 100% -
3.9. Tratamentul gangrenei pulpare cu
obturarea canalului pe dinti
monoradiculari 100.000 100% -
3.10. Tratamentul gangrenei pulpare cu
obturarea canalului pe dinti
pluriradiculari 120.000 100% -
3.11. Dezobturarea canalelor
radiculare/canal 35.000 100% -
3.12. Îndepãrtarea corpilor strãini
din canale 50.000 100% -

4. Tratamentul parodontitelor apicale
4.1. Tratamentul parodontitei apicale
acute prin drenaj endodontic 35.000 100% 100%
4.2. Tratamentul parodontitei apicale
acute prin drenaj endodontic, incizie
muco-periostala, osteotomie
transmaxilara 75.000 100% 100%
4.3. Tratamentul parodontitei apicale
cronice + obturarea canalului
la dinti monoradiculari 100.000 100% -
4.4. Tratamentul parodontitei apicale
cronice + obturarea canalului
la dinti pluriradiculari 125.000 100% -
4.5. Obturatie la dintii devitali
cu amalgam 100.000 100% -
4.6. Obturatie la dintii devitali cu
materiale compozite 100.000 100% -

5. Tratamentul afectiunilor parodontiului marginal
5.1. Tratamentul abcesului parodontal 30.000 100% -
5.2. Echilibrare ocluzala prin slefuire
selectiva/şedinţa 40.000 100% -
5.3. Contentie provizorie prin ligaturi
de sarma 30.000 100% -
5.4. Chiuretaj în camp închis/dinte 50.000 - -
5.5. Tratamentul aftelor bucale/şedinţa 20.000 100% -
5.6. Tratamentul gingivo-stomatitelor/
şedinţa 30.000 100% -

6. Tratamente chirurgicale buco-dentare
6.1. Anestezie localã de contact 10.000 100% 40-60%
6.2. Anestezie prin infiltratie 30.000 100% 40-60%
6.3. Extracţie de dinti sau resturi
de dinti monoradiculari 45.000 100% 40-60%
6.4. Extracţie de dinti sau resturi
de dinti pluriradiculari 60.000 100% 40-60%
6.5. Extractii alveoloplastice 80.000 100% 40-60%
6.6. Extracţie prin alveolotomie 95.000 100% 40-60%
6.7. Extracţie de dinti deciduali 40.000 100% -
6.8. Extracţie de dinti la hemofilici
sau handicapati 100.000 100% 100%
6.9. Tratamentul hemoragiei/alveolitei
postextractionale 35.000 100% 100%
6.10. Tratamentul pericoronaritelor cu
decapusonare 50.000 100% 100%
6.11. Tratamentul de urgenta al plagilor
buco-maxilo-faciale 90.000 100% 100%
6.12. Imobilizarea de urgenta a luxatiilor
dentare 90.000 100% 100%
6.13. Imobilizarea de urgenta a fracturilor
maxilare 140.000 100% 100%
6.14. Reducerea luxatiilor temporo-
mandibulare 50.000 100% 100%
6.15. Controlul şi tratamentul postoperator 25.000 100% -

7. Tratamente protetice
7.1. Ablatie coroana de invelis 25.000 100% -
7.2. Reconstituire corono-radiculara cu
pivot prefabricat 100.000 40% -
7.3. R.C.R. confectionata în laborator 145.000 100% -
7.4. Coroana metalicã turnata 150.000 100% -
7.5. Coroana metalo-acrilica sau de
substitutie 180.000 100% -
7.6. Coroana de acrilat 140.000 100% -
7.7. Proteza parţialã acrilica cu pana
la 7 dinti 600.000 100% -
7.8. Proteza parţialã acrilica cu peste
7 dinti 700.000 100% -
7.9. Proteza totalã acrilica 800.000 100% -
7.10. Captusire proteza acrilica în cabinet 100.000 100% -
7.11. Captusire sau rebazare proteza
acrilica în laborator 170.000 100% -
7.12. Reparatie simpla proteza acrilica 80.000 100% 100%
7.12.1. La fiecare croset se adauga 20.000 100% 100%
7.12.2. La fiecare dinte se adauga 25.000 100% 100%
7.13. Individualizarea protezelor acrilice/
şedinţa 20.000 100% -

8. Tratamente ortodontice
8.1. Deconditionarea obiceiului vicios
de sugere a degetului, prin aparate
ortodontice 800.000 100% -
8.2 Deconditionarea deglutitiei infantile,
prin aparate ortodontice 900.000 100% -
8.3. Tratamentul angrenajului invers prin
exercitii cu spatula/şedinţa 35.000 100% -
8.4. Tratamentul angrenajului invers prin
inel/gutiera + barbita şi capelina 750.000 100% -
8.5. Slefuirea dintilor în scop ortodontic/
dinte 30.000 100% -
8.6. Mentinatoare de spaţii fixe 200.000 100% -
8.7. Mentinatoare de spaţii mobile 800.000 100% -

9. Activitãţi profilactice
9.1. Consultatie în cadrul dispensarizarii 45.000 100% 100%
9.2. Educaţie pentru sãnãtatea buco-dentara/
şedinţa 30.000 100% -
9.3. Determinarea indicelui de placa
bacteriana 30.000 100% -
9.4. Determinarea indicilor de inflamatie
parodontala 40.000 100% -
9.5. Educaţie pentru individualizarea
tehnicilor de îndepãrtare a placii
bacteriene/şedinţa 40.000 100% -
9.5. Periaj dentar profesional/şedinţa 50.000 100% -
9.6. Clatiri bucale cu soluţii fluorurate/
şedinţa 30.000 100% -
9.7. Fluorizari locale cu soluţii/arcada 35.000 100% -
9.8. Fluorizari locale cu lacuri/arcada 45.000 100% -
9.9. Fluorizari locale cu geluri în
conformatoare/arcada 90.000 100% -
9.10. Sigilari ale santurilor şi fosetelor
cu glassionomeri/dinte 50.000 100% -
9.11. Sigilari ale santurilor şi fosetelor
cu materiale compozite/dinte 80.000 60% -
9.12. Educaţie pentru deconditionarea
obiceiurilor vicioase 30.000 60% -
9.13. Exercitii de reeducare funcţionalã/
şedinţa 35.000 100% -
9.14. Exercitii de miogimnastica 35.000 100% -
9.15. Detartraj manual supra- şi subgingival/
dinte 40.000 100% -
9.16. Detartraj mecanic supra- şi
subgingival/dinte 50.000 100% -
9.17. Vibromasaj gingival/arcada 30.000 - -
9.18. Control oncologic preventiv confirmat 100.000 100% 100%



ANEXA 8
-------

LISTA
cuprinzând dispozitivele medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice

A. Dispozitive de protezare în domeniul O.R.L.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen
crt. dispozitivului tehnice DA/NU de
medical definitorii înlocuire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Proteza auditiva a) Retroauriculara amplificare: 0 ...50 dB DA *)
pentru hipoacuzii
uşoare-medii b) Intruriculara nivel maxim: 110 +/- 5 dB DA *)
2. Proteza auditiva a) Retroauriculara amplificare: 0 ......60 dB DA *)
pentru hipoacuzii
medii-severe b) Intruriculara nivel maxim: 120 +/- 10 dB DA *)
3. Proteza auditiva Retroauriculara amplificare: 0 ......>60 dB DA *)
pentru hipoacuzii nivel maxim: >130 dB
severe şi profunde

4. Proteza fonatorie Vibrator laringian nivel maxim: >90 dB DA *)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) Termenul de înlocuire este de 5 ani pentru adulti şi ori de câte ori este nevoie pentru copii.

B. Dispozitive pentru protezare stomii

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen
crt. dispozitivului tehnice DA/NU de
medical definitorii înlocuire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. A. Sistem stomic a) pentru colostomie - cu adeziv NU 30/luna
unitar (sac stomic
de unica utilizare) b) pentru ileostomie - cu sau fãrã
dispozitiv de evacuare NU 30/luna
- cu sau fãrã
dispozitiv de
închidere
- cu sau fãrã filtru
c) pentru urostomie - cu adeziv NU 15/luna
- cu sau fãrã
dispozitiv de evacuare
- cu sau fãrã dispozitiv
de închidere
- cu sau fãrã valva
de reţinere
B. Sistem stomic a) pentru colostomie cu flansa suport, adeziva şi
cu doua sac colector: NU *)
componente b) pentru ileostomie - cu sau fãrã dispozitiv
de evacuare
- cu sau fãrã dispozitiv
de închidere
- cu sau fãrã valva de
reţinere
sau
centura stomica elastica
cu inel de NU **)
prindere şi sac colector:
- cu sau fãrã dispozitiv
de evacuare
- cu sau fãrã dispozitiv
de închidere
- cu sau fãrã valva de reţinere
c) pentru urostomie cu flansa suport, adeziva
şi sac colector: NU *)
- cu sau fãrã dispozitiv
de evacuare
- cu sau fãrã dispozitiv
de închidere
- cu sau fãrã valva de
reţinere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) 4 flanse şi 15 saci/ luna.
**) O centura şi 30 saci/ luna.
Observatie: Se va prescrie doar unul din sisteme pentru fiecare tip.

C. Dispozitive pentru incontinenta urinara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen
crt. dispozitivului tehnice DA/NU de
medical definitorii înlocuire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Condom urinar - se executa din cauciuc natural NU 30/luna
- cu evacuare
2. Sac colector de urina pentru copii - 1.500 ml, 2.000 ml NU 6/luna
pentru adulti - cu tub de admisie
- cu sau fãrã tub de evacuare
- cu sau fãrã dispozitiv de drenaj
- cu adaptor
- cu sau fãrã valva de reţinere
- cu sau fãrã dispozitiv de aerare
- cu gradatie
3. Sonda Foley - de diverse dimensiuni NU 2/luna
- cu 2 cai
- se executa din cauciuc natural
sau sintetic
- cu balonas gonflabil pentru fixare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

D. Proteze pentru membrul inferior
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen de
crt. dispozitivului tehnice DA/NU înlocuire
medical definitorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Proteza parţialã a) CHOPART - picior cu sprijin pe gamba DA 2 ani
pentru picior - cu manson
- se recomanda pentru amputatia
la nivelul tarsienelor
b) PIROGOF - picior cu sprijin pe gamba DA 2 ani
- cu manson
- se recomanda pentru amputatia
astragalului
c) LISEFRANC - se recomanda pentru amputatia
metatarsienelor DA 2 ani
2. Proteza pentru - picior cu sprijin pe gamba DA 2 ani
dezarticulatia - cu manson
de glezna - articulatie fixa sau mobila
la glezna
- se recomanda pentru amputatia
piciorului la nivelul maleolelor
3. Proteza pentru a) conventionala,
gamba din material - se fixeazã prin intermediul
plastic, cu unei mansete sau bratari DA 2 ani
contact total
- articulatie fixa sau mobila
la glezna
- se recomanda pentru amputatia
gambei
b) conventionala, - se fixeazã cu siret sau curele DA 2 ani
din piele cu - articulatie fixa sau mobila la
sprijin glezna
pe ischion - se recomanda pentru bonturi
foarte scurte
c) modularã - manson elastic intern
supracondiliar DA 4 ani
acoperit de un manson
rigid din rasina
- laba picior cu articulatie
fixa de glezna
- se recomanda pentru amputatii
pana la nivelul treimii medii
superioare
4. Proteza modularã - manson elastic acoperit de un
pentru manson rigid din rasina DA 4 ani
dezarticulatia - articulatie de genunchi mobila
de genunchi - laba picior cu articulatie fixa
de glezna
5. Proteza a) pilon - nu are în componenta piciorul DA 2 ani
pentru şi articulatia gleznei
coapsa - poate avea în componenta
articulatia genunchiului libera
sau blocata
b) combinata - manson din plastic/piele DA 2 ani
- articulatie fixa sau mobila
la glezna
- articulatie libera la genunchi
- prinderea se face cu siret sau
curele
- trohander din piele sau metalic
c) din plastic - se executa din material plastic DA 2 ani
- articulatie fixa sau mobila
la glezna
- articulatie de genunchi libera
sau blocata
- prinderea se face cu cordon din
piele
- trohander din piele sau metalic
d) cu vacuum - se executa din material plastic DA 2 ani
- articulatie fixa sau mobila
la glezna
- articulatie de genunchi libera
sau blocata
- fixare de sold prin curele pentru
bonturi foarte scurte
- manson cu contact vacuumatic ce
realizeazã prinderea pentru bonturi
obişnuite
e) modularã cu - manson rigid din rasina cu DA 4 ani
vacuum contact vacuumatic
- articulatie de genunchi mobila
- laba picior cu articulatie
fixa de glezna
- sistem de curele de fixare în
cazul unor bonturi scurte
6. Proteza a) conventionala - se executa din piele/plastic DA 2 ani
de sold - articulatie fixa sau mobila la
glezna
- articulatie de genunchi libera
sau blocata
- articulatie de sold
- prinderea de bazin se face cu
manson din piele
b) modularã - manson din rasina elastica DA 4 ani
- articulatie de sold cu blocare
- articulatie de genunchi mobila
- laba picior cu articulatie fixa
de glezna
- sistem de curele de fixare pe sold
7. Proteza a) conventionala - se recomanda pentru amputatia
pentru parţialã a pelvisului DA 2 ani
hemipelvectomii
- partea care lipseşte din pelvis
se reconstituie din plastic/rasina,
la care se fixeazã proteza de sold
b) modularã - manson din rasina elastica DA 4 ani
- articulatie de sold cu blocare
- articulatie de genunchi mobila
- laba picior cu articulatie fixa
de glezna
- sistem de curele de fixare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

E. Proteze pentru membrul superior
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen de
crt. dispozitivului tehnice DA/NU înlocuire
medical definitorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Proteza nefunctionala - manusa cu fermoar şi degete
de înlocuire rigide DA 2 ani
a mainii
funcţionalã - sistem de apucare cu degete
rigide DA 2 ani
2. Proteza nefunctionala - manusa din P.V.C fixatã pe un
pentru manson rigid DA 2 ani
dezarticulatie - cu degete fixe sau mobile
pumn funcţionalã a) actionata prin cablu DA 2 ani
- mana mecanicã cu tracţiune
prin cablu/arc
- manson din rasina
- ham de actionare
- manusa estetica din P.V.C.
b) mioelectrica DA 8 ani
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de pumn fixa
- manson din rasina
- manusa estetica
3. Proteza nefunctionala - manusa estetica din P.V.C. DA 2 ani
pentru - manson din rasina /plastic
antebrat - degete fixe
funcţionalã a) actionata prin cablu DA 2 ani
- mana mecanicã cu tracţiune
prin cablu
- ham de actionare
- manson din piele montat pe un
manson din plastic sau rasina
b) actionata prin cablu de lucru DA 2 ani
- mana mecanicã HOOK cu tracţiune
prin cablu/arc
- ham de actionare
- manson din rasina
c) mioelectrica cu supino-pronatie
pasiva DA 8ani
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de pumn pasiva
- manson rasina/manusa estetica
d) mioelectrica cu supino-pronatie
activa DA 8 ani
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de pumn activa,
mecanicã
- manson rasina/manusa estetica
e) mioelectrica cu supino-pronatie
activa comandata electric DA 8 ani
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de pumn electrica
comandata prin microcontacte
- manson rasina/manusa estetica
f) mioelectrica cu supino-pronatie
activa comandata mioelectric DA 8 ani
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de pumn electrica
comandata mioelectric
- manson rasina/manusa estetica
4. Proteza nefunctionala - manusa estetica şi degete
pentru rigide DA 2 ani
dezarticulatie - ham de purtare
cot - articulatie pasiva de cot
- manson rasina/plastic
funcţionalã a) actionata prin cablu DA 2 ani
- mana mecanicã cu tracţiune
prin cablu/arc
- ham de actionare şi purtare
- manson din rasina/plastic
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare
b) actionata prin cablu de lucru DA 2 ani
- mana mecanicã HOOK cu tracţiune
prin cablu/arc
- ham de actionare şi purtare
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare
c) atipica electrica cu articulatie
de cot mecanicã cu blocare DA 8 ani
- mana electrica actionata cu
microcontacte
d) mioelectrica cu articulatie DA 8 ani
de cot mecanicã cu blocare
- articulatie de pumn pasiva
- mana electrica actionata
mioelectric
e) mioelectrica cu articulatie DA 8 ani
de cot cu blocare şi
supino-pronatie activa
comandata mioelectric
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de pumn electrica
acţionat mioelectric
5. Proteza nefunctionala - manusa estetica şi degete
de braţ rigide DA 2 ani
- ham de purtare
- articulatie pasiva de cot
- manson rasina/plastic
funcţionalã a) actionata prin cablu DA 2 ani
- mana mecanicã cu tracţiune
prin cablu/arc
- ham de actionare şi purtare
- manson de rasina/plastic
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare
- cu sau fãrã manusa, în funcţie
de mana mecanicã
b) actionata prin cablu de lucru DA 2 ani
- mana mecanicã HOOK cu tracţiune
prin cablu/arc
- ham de actionare şi purtare
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare
- manson de rasina
c) atipica electrica cu articulatie
de cot mecanicã cu blocare
pasiva DA 8 ani
- mana electrica actionata cu
microcontacte
- articulatie de pumn pasiva
d) mioelectrica cu articulatie
de cot mecanicã cu blocare
activa DA 8 ani
- articulatie de pumn pasiva
- mana electrica actionata
mioelectric
- ham de purtare
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare activa
- manson rasina/manusa estetica
e) mioelectrica cu articulatie
de cot cu blocare şi
supino-pronatie activa
comandata mioelectric DA 8 ani
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de pumn electrica
actionata mioelectric
- ham de purtare
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare activa
- manson rasina/manusa estetica
6. Proteza nefunctionala - manusa estetica şi degete
pentru rigide DA 2 ani
dezarticulatie - ham de purtare
de umar - articulatie pasiva de cot
- manson rasina/plastic
funcţionalã a) actionata prin cablu DA 2 ani
- mana mecanicã cu tracţiune
prin cablu/arc
- ham de actionare şi purtare
- manson de rasina/plastic
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare
- cu sau fãrã manusa, în funcţie
de mana mecanicã
b) atipica electrica cu articulatie
de cot şi supino-pronatie
pasiva DA 8 ani
- mana electrica actionata cu
microcontacte
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare
- manson rasina/manusa estetica
c) mioelectrica cu articulatie
de cot cu blocare şi
supino-pronatie pasiva DA 8 ani
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare
- ham de purtare
- manson rasina / manusa estetica
d) mioelectrica cu articulatie
de cot cu blocare şi
supino-pronatie activa comandata
mioelectric DA 8 ani
- mana electrica actionata
mioelectric
- articulatie de pumn electrica
actionata mioelectric
- ham de purtare
- articulatie de cot mecanicã
cu blocare activa
- manson rasina/manusa estetica
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Observaţii: Protezele mioelectrice se recomanda numai persoanelor cu ambele membre amputate.


F. Mijloace şi dispozitive de mers
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen de
crt. dispozitivului tehnice DA/NU înlocuire
medical definitorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1. Baston - metalic NU 3 ani
- reglabil
2. Baston cu trei
picioare - metalic NU 3 ani
cu patru
picioare - fix sau reglabil
3. Carja de lemn cu sprijin
subaxial - fixa sau reglabila NU 1 an
4. Carja metalicã cu sprijin
subaxial cu - fixa sau reglabila NU 3 ani
sprijin pe
antebrat
5. Cadru de mers - fix sau reglabil DA 3 ani
- rigid sau pliabil
- cu sau fãrã roti
6. Fotoliu asistat - de interior sau
rulant cu de exterior DA 5 ani
antrenare neasistat - rigid sau pliabil
manualã - demontabil sau nedemontabil
- actionare directa bimanuala
a rotilor din spate sau
din fata
- conducere, prin levier
sau volan, bimanuala
- conducere monolaterala
(cu mana stanga sau dreapta)
- propulsie cu piciorul
7. Fotoliu
rulant
triciclu
pentru
copii DA 5 ani
8. Fotoliu
rulant cu
antrenare
electrica de interior DA 5 ani
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

G. Orteze

G.1 Orteze pentru coloana vertebrala
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen de
crt. dispozitivului tehnice DA/NU înlocuire
medical definitorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Orteze a) colar - se executa din material
cervicale plastic NU 12 luni
- pentru imobilizarea
coloanei cervicale
b) Philadelphia - se executa din material
plastic NU 12 luni
- pentru imobilizarea
coloanei cervicale
- se fixeazã cu banda velcro
c) Schanz - se executa din material
plastic NU 12 luni
- pentru imobilizarea
coloanei cervicale
- se fixeazã cu banda velcro
2. Orteze - se recomanda pentru cifoza NU 12 luni
cervicotoracice - material textil cu suport
elastic şi intarituri
din material dur
3. Orteze
toraco-
lombosacrale a) corset
Cheneau - se recomanda pentru
scolioza, NU 12 luni
b) corset Boston discopatii lombare
c) corset - material textil cu suport
Euroboston elastic şi NU 12 luni
intarituri din material dur NU 12 luni
d) corset
Milwaukee NU 12 luni
e) corset
Hessing NU 12 luni
f) de hiperextensie NU 12 luni
4. Orteze lombosacrale - se recomanda pentru lumbago NU 12 luni
- material textil cu suport
elastic şi intarituri
din material dur
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

G.2 Orteze pentru membrul superior
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen de
crt. dispozitivului tehnice DA/NU înlocuire
medical definitorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1. Orteze cu mobilitatea/ - dimensiuni diferite pentru
pentru fixarea degetului mana stanga NU 12 luni
mana mare - material textil,
cu suport elastic,
cu insertii pentru
intarire
- se recomanda pentru
recuperare
2. Orteze
pentru
incheietura
mainii NU 12 luni
3. Orteze de cot cu atela - diverse modele NU 12 luni
fãrã atela - material textil
cu suport elastic
- unele prezintã intarituri
rigide
- se recomanda pentru
recuperare
4. Orteze de braţ - cu dispozitive de reglare
a circumferintei NU 12 luni
- material textil cu suport
elastic
- se recomanda pentru
recuperare
5. Orteze de umar - dimensiuni diferite pentru
mana stanga sau dreapta NU 12 luni
- material textil cu suport
elastic
- se recomanda pentru recuperare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

G.3 Orteze pentru membrul inferior
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen de
crt. dispozitivului tehnice DA/NU înlocuire
medical definitorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Orteze
pentru
glezna fixa/mobila - cu sistem de închidere
tip velcro NU 12 luni
- material textil cu suport
elastic
- se recomanda pentru
recuperare
2. Orteze
pentru
gamba - cu sistem de închidere tip
velcro în partea superioarã
fata NU 12 luni
- material textil cu suport
elastic
- se recomanda pentru recuperare
3. Orteza
pentru
paralizia Kramer Peroneal - doua tije metalice DA 2 ani
sciaticului Spring - fixarea se realizeazã
(orteza peroniera) pe picior, cu bratari din
piele, cu armãturi metalice
- se fixeazã pe incaltaminte
4. Orteze
pentru
genunchi cu/fãrã atela - diverse modele NU 12 luni
fixa/mobila - cu intarituri rigide,
fixe sau cu articulatie,
ce permit fixarea ortezei
la extensii de 10, 20, 30
de grade şi flexii de 60,
75 de grade
- prezintã orificiu
policentric
- se recomanda pentru
recuperare
5. Orteza - se executa din piele şi
genunchi sinarie metalicã, DA 2 ani
BALANT cu articulatie la genunchi
- prinderea se realizeazã
cu curele sau siret
- blocarea genunchiului
6. Orteze a) ham Pavlik - se executa din curele
pentru luxatii din piele NU *)
de sold b) perna de - panza şi buretele sunt
congenitale abductie fixate cu chinga NU *)
la copii textila

c) Dr. Fettwies - pentru copii de la 6
la 15 luni NU *)
- module pentru 4 marimi
- uşor de asamblat
d) Dr.Behreus - hamul de purtare permite
reglarea flexiei
picioarelor în diferite
unghiuri NU *)
- pentru tratamentul luxatiei
de sold pana la tipul III
e) Becker NU *)
f) Dr. Barnau - pentru 6-12 luni NU *)
- combina tratamentul
luxatiei congenitale
de sold cu flexia soldului
mai mare de 90 de grade
7. Orteza - se executa din piele şi
HESSING sinarie metalicã,
(aparat) cu articulatie la
genunchi şi sold DA 2 ani
- prinderea se realizeazã
cu curele sau siret
- afecţiuni ale genunchiului
şi gleznei
- articulatia poate fi libera
sau blocata la genunchi
şi glezna
8. Orteza - se executa din piele şi
Gambier sinarie metalicã, cu
cu scurtare articulatie libera sau
blocata la glezna DA 2 ani
- se fixeazã de gheaţa
ortopedica
- pentru fracturi de tibie
şi peroneu
9. Aparat - se executa din piele şi
tip proteza pentru sinarie metalicã DA 2 ani
scurtarea - articulatia genunchiului este
membrului pelvin libera sau blocata
- piciorul şi glezna se executa
din lemn, cu talpa din
poliuretan
- fixarea se realizeazã cu
siret
- pentru malformatii congenitale
ale membrului inferior
10. Sustinatori pentru: - se executa din pluta sau duraluminiu
plantari copii - se folosesc pentru platfus
(talonete) adulti gradele I şi II, NU *)
pinteni calcanieri şi
scurtari foarte mici NU **)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) Ori de câte ori este nevoie.
**) 6 luni pentru talonete din pluta sau 12 luni pentru talonete din duraluminiu.


H. Incaltaminte ortopedica
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen de
crt. dispozitivului tehnice DA/NU înlocuire
medical definitorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1. Incaltaminte ghete: pentru diformitati şi DA *)
ortopedica copii amputatii de metatars
adulti şi falange
2. Incaltaminte pantofi: pentru diformitati ale DA *)
ortopedica copii piciorului
adulti
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) 6 luni pentru adulti şi ori de câte ori este nevoie, pentru copii.

I. Dispozitive pentru deficiente vizuale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Denumirea Tipul Caracteristici Reparabil Termen de
crt. dispozitivului tehnice DA/NU înlocuire
medical definitorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C1 C2 C3 C4 C5 C6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cristalin pentru camera anterioarã NU *)
artificial pentru camera posterioarã
2. Proteza pentru copii NU **)
oculara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



*) Intervalul dintre doua protezari ale aceluiaşi asigurat va fi mai mare de un an.
**) Se acorda doar pentru copii, ori de câte ori este nevoie.


ANEXA 9

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE .......................

CERERE
pentru acreditarea furnizorilor de dispozitive medicale

Cãtre,
Casa de asigurãri de sãnãtate .......................
În baza <>Legii nr. 145/1997 privind asigurãrile sociale de sãnãtate, subsemnatul (numele, prenumele, funcţia) .......... solicit acreditarea ca furnizor de dispozitive medicale (sigla şi adresa) ........... cu sucursalele (adresa) ...................................... .

Obiectul de activitate ......................
Anexez urmãtoarele documente:
- copie legalizatã de pe actul constitutiv (statut şi/sau contract de societate) al furnizorului;
- copie legalizatã de pe dovada înmatriculãrii furnizorului-societate comercialã la oficiul registrului comerţului, codul fiscal;
- dovada privind existenta sediului;
- numele, profesia şi domiciliul reprezentantului legal al furnizorului;
- avizul Ministerului Sãnãtãţii, ca furnizor de dispozitive medicale.


Data........ Semnatura


.................
ANEXA 10

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE ..................

ACREDITARE
Nr........ din........

În conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/1999 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate pe anul 1999, în baza documentaţiei înaintate şi a criteriilor de acreditare, Casa de asigurãri de sãnãtate ....... acrediteazã furnizorul de dispozitive medicale (sigla, adresa, telefon, fax) .. ............, reprezentat de (numele, prenumele, funcţia) ...............

Orice modificare a condiţiilor stabilite prin normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pe anul 1999 atrage anularea acreditãrii.
Menţiuni: valabilitatea acreditãrii - un an.
Recomandãri:
- respectarea actelor normative referitoare la asigurãrile sociale de sãnãtate din România;
- respectarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 394/1995 ;
- cunoaşterea Directivei CEE nr. 93/42/1993 referitoare la dispozitivele medicale.



Data emiterii........
Director general,
....................


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016