Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 142 din 21 iunie 2006  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind obiectivul Comunitatii Europene de reducere a prevalentei anumitor serotipuri de Salmonella la efectivele reproducatoare din specia Gallus gallus    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 142 din 21 iunie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind obiectivul Comunitatii Europene de reducere a prevalentei anumitor serotipuri de Salmonella la efectivele reproducatoare din specia Gallus gallus

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 583 din 5 iulie 2006


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de pãsãri Numãrul de probe de materii fecale
ţinute într-un adapost dintr-o clãdire sau grup de clãdiri
din exploatatie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
250-349 220
350-449 220
450-799 250
800-999 260
1.000 sau mai multe 300
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



b) 5 perechi de huse pentru cizme:
Husele pentru cizme trebuie sa fie suficient de absorbante pentru a prelua umiditatea. Pot fi folosite de asemenea "sosete" din tub de tifon.
Suprafata husei pentru cizma este umectata utilizându-se un diluant corespunzãtor, cum ar fi clorura de sodiu 0,8%, peptona 0,1% în apa sterila deionizata sau apa sterila. Deplasarea trebuie facuta astfel încât sa fie prelevate probe reprezentative din toate pãrţile sectorului, incluzând zonele cu asternut şi cele cu gratare, dacã mersul pe acestea este sigur. Toate tarcurile separate dintr-un adapost sunt incluse în acţiunea de prelevare de probe. La terminarea prelevarii de probe în sectorul ales husele trebuie indepartate cu grija de pe cizme, pentru a nu se disloca materialul aderent.
Husele pentru cizme pot fi grupate pentru analiza în minimum doua probe compuse.
c) La efectivele reproducatoare ţinute în custi prelevarea de probe se referã la amestecul natural de materii fecale de pe benzile de evacuare, raclete sau din fose, în funcţie de tipul adapostului. Sunt colectate doua probe de cel puţin 150 g pentru a fi testate individual;
(i) benzi de evacuare pentru dejectii de sub fiecare rând de custi, care funcţioneazã în mod regulat şi sunt golite într-un sistem cu surub fãrã sfârşit sau conveier;
(ii) sistem cu fosa pentru dejectii, la care deflectoarele de sub fiecare cusca sunt razuite într-o fosa adanca aflatã sub adapost;
(iii) sistem cu fosa pentru dejectii la adãposturile în care custile sunt dispuse în trepte şi materiile fecale cad direct în fosa.
În mod normal exista mai multe niveluri de custi într-un adapost. Materiile fecale amestecate de la fiecare nivel trebuie sa fie reprezentate în proba globalã. De la fiecare efectiv trebuie luate doua probe amestecate asa cum este descris mai jos.
La sistemele cu benzi sau raclete acestea trebuie sa funcţioneze în ziua prelevarii probelor înainte de desfãşurarea operaţiunii de prelevare.
La sistemele cu deflectoare şi raclete sub fiecare cusca vor fi colectate materiile fecale rãmase pe racleta dupã ce a fost în funcţiune.
La sistemele cu custile în trepte, la care nu exista sistem cu benzi sau raclete, trebuie colectate materii fecale amestecate din fosa.
Sistemele cu benzi pentru dejectii: va fi colectat material fecal de la capetele de descãrcare ale benzilor.
2.2.2.2. Prelevarea oficialã de probe
a) Prelevarea de rutina se efectueazã asa cum s-a descris la pct. 2.2.2.1.
b) Prelevarea de probe pentru confirmare în exploatatie, dupã detectarea de serotipuri relevante de Salmonella în urma prelevarii de probe din incubator, se va desfasura dupã cum urmeazã.
În plus fata de prelevarea de probe descrisã la pct. 2.2.2.1, prelevarea de probe poate include o proba de la pãsãri luatã la întâmplare din fiecare adapost de pãsãri din exploatatie, în mod normal pana în 5 pãsãri pe adapost, dacã autoritatea nu considera necesar sa fie prelevate probe de la un numãr mai mare de pãsãri. Examinarea consta într-un test pentru evidentierea prezentei în proba a agenţilor antimicrobieni sau a efectului inhibitor al proliferarii bacteriene. Rezultatele testului sunt considerate nesatisfacatoare dacã la oricare dintre pãsãri s-a obţinut un rezultat pozitiv.
În cazul în care nu sunt identificate serotipuri relevante de Salmonella, dar exista agenţi antimicrobieni sau efecte inhibitoare asupra proliferarii bacteriene, trebuie sa fie repetatã prelevarea de probe din efectiv pana când nu mai este detectat niciun efect inhibitor al proliferarii bacteriene sau efectivul reproducator este distrus. În acest din urma caz efectivul reproducator este considerat infectat, conform obiectivului comunitar.
c) Cazuri suspecte
În cazuri excepţionale în care autoritatea competenta are motive de a suspecta rezultate fals negative la prima prelevare oficialã de probe din exploatatie, poate fi efectuatã o a doua prelevare oficialã de probe pentru confirmare, compusa din materii fecale sau pãsãri, pentru a detecta Salmonella în organe.
În cazuri excepţionale în care autoritatea competenta are motive de a suspecta rezultate fals pozitive în probele prelevate în exploatatie la initiativa operatorului, poate fi efectuatã ulterior o prelevare oficialã de probe.
3. Examinarea probelor
3.1. Pregãtirea probelor
3.1.1. Captuseala sitelor de incubatie
a) se introduce într-un litru de apa peptonata tamponata, care a fost preincalzita la temperatura camerei, şi se amesteca cu grija;
b) se continua cultivarea probei utilizându-se metoda de detectare descrisã la pct. 3.2.
3.1.2. Probe de huse pentru cizme
a) se despacheteaza cu grija perechea de huse sau "sosete" pentru cizme, pentru a evita dislocarea materiilor fecale aderente, şi se introduc în 225 ml de apa peptonata tamponata, care a fost preincalzita la temperatura camerei;
b) atunci când 5 perechi de huse pentru cizme au fost amestecate în doua probe, se introduc 5 probe individuale într-un minimum de 225 ml apa peptonata tamponata şi se asigura ca toate probele sunt complet acoperite cu apa;
c) se amesteca pentru saturarea cu apa şi se continua cultivarea probei utilizându-se metoda de detectare descrisã la pct. 3.2.
3.1.3. Alte probe de materii fecale
a) în laborator fiecare proba sau proba compusa, dupã caz, este pusã într-o cantitate cu greutatea egala de apa peptonata tamponata şi se amesteca uşor;
b) se lasa proba la inmuiat timp de 10-15 minute şi apoi se amesteca uşor;
c) imediat dupã amestecare se iau 50 g din amestec şi se adauga apa peptonata tamponata preincalzita la temperatura camerei, pana la 200 ml;
d) se continua cultivarea probei utilizându-se metoda de detectare descrisã la pct. 3.2.
3.2. Metoda de detectare
Trebuie folositã metoda recomandatã de Laboratorul Comunitar de Referinta pentru Salmonella, din Bilthoven, Olanda; metoda este o modificare a ISO 6579/2002, la care este folosit un mediu semisolid (MSRV) ca unic mediu selectiv de imbogatire. Mediul semisolid trebuie incubat la temperatura de 41,6 +/- 1°C x (24 +/- 3) ore.
În ceea ce priveşte probele de huse pentru cizme şi alte probe de materii fecale la care se fac referiri la pct. 3.1, pentru cultivarea ulterioara, este posibil ca bulioanele de imbogatire de apa peptonata tamponata incubate sa fie grupate. Pentru aceasta ambele probe trebuie incubate în apa peptonata tamponata, conform procedurii normale. Se ia câte 1 ml de bulion incubat din fiecare proba, se amesteca bine, apoi se iau 0,1 ml de amestec şi se inoculeaza plãcile MSRV prin metoda obişnuitã.
3.3. Serotipizarea
Trebuie tipizat cel puţin un izolat din fiecare proba pozitiva, conform schemei Kaufmann-White.
4. Rezultate şi raportare
Un efectiv reproducator este considerat pozitiv în scopul verificãrii atingerii obiectivului Comunitãţii Europene, dacã au fost detectate serotipuri relevante de Salmonella, altele decât tulpinile vaccinale în una sau mai multe probe de materii fecale, sau dacã exista o a doua confirmare oficialã în statul membru al Uniunii Europene, referitoare la probele relevante de materii fecale sau organe de pasare luate din exploatatie. Aceasta prevedere nu se aplica în cazurile excepţionale de efective reproducatoare suspecte, la care detectarea Salmonellei în exploatatie, la initiativa operatorului, nu a fost confirmatã de prelevarea oficialã de probe.
Trebuie ţinut cont de rezultatele cumulative ale prelevarilor de probe şi testarilor efectivelor reproducatoare la nivel de exploatatie, adicã fiecare efectiv reproducator va fi numãrat o singura data, indiferent de numãrul de operaţiuni de prelevare de probe şi testare.
Efectivele reproducatoare pozitive trebuie numarate o singura data, indiferent de numãrul de operaţiuni de prelevare de probe şi testare.
Raportarea va include:
a) descrierea detaliatã a optiunilor implementate pentru schema de prelevare şi tipul de probe prelevate, dupã caz;
b) numãrul de efective reproducatoare existent şi al celor testate;
c) rezultatele testarii;
d) explicaţii asupra rezultatelor, în special privind cazurile excepţionale.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016