Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 140 din 15 martie 1999  privind autorizarea si supravegherea, din punct de vedere tehnic, a furnizorilor de produse si servicii in activitatile de construire, modernizare, intretinere si reparare a infrastructurii feroviare si a materialului rulant, specifice transportului feroviar si cu metroul    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 140 din 15 martie 1999 privind autorizarea si supravegherea, din punct de vedere tehnic, a furnizorilor de produse si servicii in activitatile de construire, modernizare, intretinere si reparare a infrastructurii feroviare si a materialului rulant, specifice transportului feroviar si cu metroul

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 12 mai 1999

Ministrul transporturilor,
în temeiul <>art. 11 lit. c) şi d) din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 197/1998 , al art. 7 alin. (3) lit. c) şi alin. (5) din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe cãile ferate romane şi reorganizarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane şi al <>art. 1 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 95/1998 privind înfiinţarea unor instituţii publice în subordinea Ministerului Transporturilor,
având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Feroviare Romane - AFER şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 44/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) În domeniul transportului feroviar şi cu metroul, activitãţile de construire, modernizare, întreţinere şi reparare a infrastructurii feroviare şi a materialului rulant pot fi realizate numai de cãtre furnizori de produse şi/sau servicii, denumiţi în continuare furnizori feroviari, autorizaţi şi supravegheati, din punct de vedere tehnic, de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER, denumita în continuare AFER.
(2) Autorizarea furnizorilor feroviari se efectueazã potrivit Normelor privind autorizarea, din punct de vedere tehnic, a furnizorilor interni de produse şi/sau servicii pentru transportul feroviar şi cu metroul, prevãzute în anexa nr. 1.
(3) Modelul şi conţinutul autorizaţiei de furnizor feroviar sunt prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 2
Furnizarea de produse şi/sau servicii pentru realizarea activitãţilor prevãzute la art. 1 poate fi efectuatã de cãtre furnizorii feroviari, dacã aceştia fac dovada omologãrii tehnice sau, dupã caz, a deţinerii unui agrement tehnic pentru fiecare produs şi/sau serviciu furnizat.
ART. 3
(1) Omologarea tehnica a produselor şi/sau serviciilor se acorda de cãtre AFER potrivit Normelor privind omologarea tehnica a produselor şi/sau serviciilor din transportul feroviar şi cu metroul, prevãzute în anexa nr. 3.
(2) Pentru produsele şi/sau serviciile omologate tehnic AFER va elibera certificate de omologare tehnica, ale cãror model şi conţinut sunt prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 4
(1) Produsele şi/sau tehnologiile din import pot fi acceptate pentru utilizare în domeniul transportului feroviar şi cu metroul, pe baza unui agrement tehnic eliberat de cãtre AFER.
(2) Agrementul tehnic este documentul care se acorda de cãtre AFER potrivit Normelor privind acordarea de agremente tehnice în transportul feroviar şi cu metroul, prevãzute în anexa nr. 5.
(3) Modelul şi conţinutul agrementului tehnic sunt prevãzute în anexa nr. 6.
ART. 5
(1) Autorizaţia de furnizor feroviar se elibereazã numai în cazul în care furnizorul feroviar se angajeazã sa accepte supravegherea modului în care sunt respectate normele tehnice obligatorii pentru realizarea produsului şi/sau serviciului furnizat, prin acţiuni de evaluare şi/sau acţiuni de inspecţie tehnica feroviara, realizate de cãtre AFER.
(2) Acţiunile de evaluare şi de inspecţie tehnica feroviara se realizeazã de cãtre AFER pe baza de contract sau de convenţie.
(3) Inspecţia tehnica feroviara se organizeazã şi se efectueazã de cãtre AFER, potrivit Normelor privind activitatea de inspecţie tehnica în transportul feroviar şi cu metroul, prevãzute în anexa nr. 7.
ART. 6
Verificãrile şi incercarile pentru stabilirea conformitatii produselor şi/sau serviciilor în vederea omologãrii tehnice, a certificãrii sau a acordãrii agrementelor tehnice, dupã caz, se vor efectua în laboratoarele AFER, precum şi în alte laboratoare autorizate/atestate de cãtre aceasta.
ART. 7
(1) Compania Nationala de Cai Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Nationala de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., Regia Autonomã de Exploatare a Metroului "Metrorex" Bucureşti, precum şi alţi agenţi economici care îşi desfãşoarã activitatea în domeniul transportului feroviar şi cu metroul pot încheia contracte pentru procurarea produselor şi/sau serviciilor necesare pentru desfãşurarea activitãţilor prevãzute la art. 1 numai cu furnizori feroviari care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 2.
(2) Unitãţile prevãzute la alin. (1) pot încheia, pana la data de 30 septembrie 1999, contracte şi cu furnizori feroviari care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 2, dar care poseda certificatul de conformitate sau un document din care sa rezulte stadiul acţiunii de certificare pentru produsele şi/sau serviciile respective, eliberat de cãtre fosta Regie Autonomã "Registrul Feroviar Roman - REFER" sau de cãtre AFER, dupã caz.
(3) Rapoartele de omologare tehnica, eliberate de Regia Autonomã "Societatea Nationala a Cãilor Ferate Romane" pana la data de 1 octombrie 1998, îşi pãstreazã valabilitatea pana la expirarea termenului înscris pe document, dar nu mai mult de 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, în condiţiile vizarii acestora de cãtre AFER şi acceptãrii de cãtre furnizor a supravegherii tehnice conform art. 5 alin. (3).
ART. 8
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 9
AFER va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 10
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage rãspunderea materialã, civilã sau penalã, dupã caz, potrivit legii.
ART. 11
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin orice dispoziţie contrarã îşi înceteazã aplicabilitatea.
ART. 12
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

ANEXA 1

NORME
privind autorizarea, din punct de vedere tehnic, a furnizorilor interni de produse şi/sau servicii pentru transportul feroviar şi cu metroul

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În scopul respectãrii cerinţelor privind siguranta circulaţiei şi a securitãţii transportului feroviar şi cu metroul, activitãţile de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a materialului rulant şi a infrastructurii feroviare şi de livrare a produselor/serviciilor pentru realizarea acestor activitãţi se pot efectua numai de cãtre agenţii economici, furnizori de produse sau servicii, autorizaţi şi supravegheati, din punct de vedere tehnic, de cãtre AFER, denumiţi în continuare furnizori feroviari.
ART. 2
În categoria furnizorilor feroviari intra şi subunitatile specializate, fãrã personalitate juridicã, aparţinând operatorilor feroviari sau gestionarilor de infrastructura feroviara, care realizeazã activitãţile şi/sau produsele/serviciile prevãzute la art. 1.
ART. 3
În sfera de aplicare a prezentelor norme intra şi realizarea activitãţilor şi/sau produselor/serviciilor prevãzute la art. 1, aferente materialului rulant şi infrastructurii feroviare aparţinând agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de transport feroviar uzinal cu acces la reţeaua feroviara deschisã circulaţiei publice.
ART. 4
(1) Autorizaţia de furnizor feroviar este documentul eliberat de cãtre AFER, prin care se atesta ca un furnizor feroviar intern poate realiza şi/sau furniza una sau mai multe categorii de produse/servicii, cu respectarea cerinţelor de calitate specifice transportului feroviar şi cu metroul.
(2) Autorizaţia de furnizor feroviar, însoţitã de certificatul de omologare tehnica feroviara de fabricaţie sau de agrementul tehnic, dupã caz, da dreptul furnizorului feroviar sa încheie, în condiţiile legii, contracte pentru furnizarea produselor şi/sau serviciilor specificate în autorizaţie.
ART. 5
Autorizaţia de furnizor feroviar este un document cu regim special, nominal şi netransmisibil, care se acorda pentru o perioada de 5 ani de la data eliberãrii şi este valabil în condiţiile vizarii lui anual de cãtre AFER.
ART. 6
Posesorii de autorizaţie de furnizor feroviar se înregistreazã de cãtre AFER în Registrul agenţilor economici furnizori de produse şi/sau servicii în transportul feroviar şi cu metroul.

CAP. 2
Acordarea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei de furnizor feroviar

ART. 7
Autorizaţia de furnizor feroviar se poate acorda agenţilor economici, persoane juridice romane, care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele cerinţe:
a) obiectul lor de activitate cuprinde fabricarea produselor, respectiv efectuarea serviciilor, care fac obiectul cererii pentru obţinerea autorizaţiei de furnizor feroviar;
b) dispun de structuri organizatorice, de dotãri tehnice şi de personal instruit şi/sau atestat, care asigura aplicarea eficienta a sistemului calitãţii pe baza standardelor SR-EN ISO seria 9000;
c) dispun de laboratoare, standuri şi/sau dispozitive speciale, autorizate/atestate tehnic de cãtre AFER, care sunt necesare pentru verificarea şi ţinerea sub control, pe fluxul tehnologic, a principalelor caracteristici determinante pentru siguranta şi securitatea transporturilor feroviare;
d) fac dovada onorabilitatii şi a bonitaţii financiare;
e) se angajeazã sa accepte, pe perioada de valabilitate a autorizaţiei de furnizor feroviar, supravegherea tehnica efectuatã de cãtre AFER, prin acţiuni de evaluare la intervale specificate şi/sau prin acţiuni de inspecţie tehnica feroviara;
f) fac dovada achitãrii contravalorii tarifelor aferente prestaţiilor efectuate de cãtre AFER.
ART. 8
Pentru obţinerea autorizaţiei de furnizor feroviar solicitantul trebuie sa depunã la AFER urmãtoarele documente:
a) cererea pentru obţinerea autorizaţiei, din care sa rezulte:
- denumirea persoanei juridice solicitante;
- localitatea şi sediul solicitantului;
- numãrul de înregistrare la registrul comerţului;
- categoriile de produse şi/sau servicii pentru care solicita acordarea autorizaţiei;
b) actele legale de constituire ca persoana juridicã, din care sa rezulte ca realizarea produselor şi/sau prestarea serviciilor, pentru care solicita acordarea autorizaţiei de furnizor feroviar, sunt cuprinse în obiectul de activitate al agentului economic (în copie);
c) certificatul de înmatriculare la registrul comerţului (în copie);
d) certificatul/atestatul, eliberat de AFER, privind stadiul de implementare a sistemului calitãţii în baza standardelor SR-EN ISO seria 9000 şi/sau, dupã caz, stadiul certificãrii conformitatii calitãţii produselor/serviciilor pentru care solicita eliberarea autorizaţiei de furnizor feroviar (în copie);
e) lista cuprinzând principalele dotãri existente, necesare pentru realizarea produselor şi/sau serviciilor în condiţiile stabilite prin documentaţiile tehnice şi tehnologice respective;
f) lista cuprinzând datele de identificare a principalilor subfurnizori;
g) memoriul tehnic din care sa rezulte modul de organizare a agentului economic, nivelul tehnic şi tehnologic, experienta în fabricarea produselor/serviciilor pentru care se solicita autorizarea sau pentru produse similare, certificate obţinute privind sistemul de asigurare a calitãţii;
h) lista cuprinzând laboratoarele, standurile şi dispozitivele speciale utilizate la verificarea şi ţinerea sub control a principalelor caracteristici determinante pentru siguranta şi securitatea transporturilor feroviare;
i) lista cuprinzând principalii beneficiari ai produselor/serviciilor furnizate de cãtre solicitant şi cel puţin o recomandare scrisã, din partea unuia dintre beneficiari, din care sa rezulte ca solicitantul şi-a respectat în mod corespunzãtor clauzele contractuale, inclusiv cele referitoare la calitatea produselor/serviciilor furnizate;
j) ultimul bilanţ contabil depus conform legii, bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul în curs, precum şi alte documente din care sa rezulte bonitatea solicitantului (în copie);
k) declaraţia solicitantului, din care sa rezulte ca, pe perioada de valabilitate a autorizaţiei de furnizor feroviar, se angajeazã:
- sa anunţe imediat AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordãrii autorizaţiei;
- sa respecte normele tehnice şi tehnologice obligatorii în toate etapele de realizare a produselor/serviciilor prevãzute în autorizaţie;
- sa comunice la AFER data începerii şi, dupã caz, data întreruperii şi a reluarii activitãţii de fabricare şi livrare a produselor/serviciilor prevãzute în autorizaţie;
- sa accepte supravegherea tehnica efectuatã de AFER prin acţiuni de evaluare la intervale specificate şi/sau prin acţiuni de inspecţie tehnica feroviara;
- sa accepte ca personalul posesor al legitimatiei de control emise de Ministerul Transporturilor sa efectueze controale, în vederea verificãrii modului în care sunt respectate cerinţele pentru menţinerea autorizaţiei de furnizor feroviar;
l) dovada plãţii tarifului aferent eliberãrii autorizaţiei de furnizor feroviar.
ART. 9
(1) AFER va comunica, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea documentelor prevãzute la art. 8, decizia privind acordarea sau neacordarea autorizaţiei de furnizor feroviar. Decizia de neacordare a autorizaţiei de furnizor feroviar va fi motivatã.
(2) Dacã în termen de 15 zile de la primirea comunicãrii deciziei de neacordare a autorizaţiei de furnizor feroviar solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor prevãzute în decizie, AFER va elibera autorizaţia de furnizor feroviar solicitatã. În caz contrar, cererea se considera respinsã.
ART. 10
(1) În perioada de valabilitate a autorizaţiei de furnizor feroviar AFER va supraveghea modul în care sunt respectate normele tehnice obligatorii, prin acţiuni de evaluare la intervale de timp specificate şi/sau prin acţiuni de inspecţie tehnica. Dacã pe parcursul supravegherii se constata ca una sau mai multe condiţii care au stat la baza acordãrii autorizaţiei nu mai sunt îndeplinite, AFER poate suspenda sau poate retrage, dupã caz, autorizaţia de furnizor feroviar acordatã.
(2) Cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirãrii vizei anuale a autorizaţiei de furnizor feroviar, dar nu mai mult de 45 de zile, posesorul acesteia va cere, în scris, la AFER acordarea unei noi vize anuale. Cererea va fi însoţitã de documentele care au suferit modificãri fata de cele prezentate la acordarea iniţialã a autorizaţiei de furnizor feroviar şi de dovada efectuãrii plãţii tarifului aferent acordãrii vizei anuale.
(3) AFER va comunica, în scris, în termen de 15 zile de la primirea cererii, decizia privind acordarea sau neacordarea vizei anuale a autorizaţiei de furnizor feroviar.
Decizia de neacordare va fi motivatã. Dacã în termen de 15 zile de la data primirii comunicãrii de neacordare a vizei anuale solicitantul va face dovada eliminãrii neconformitatilor prevãzute în decizie, AFER va acorda viza anuala, iar în caz contrar, va suspenda valabilitatea autorizaţiei de furnizor feroviar.
(4) În cazul în care, în termen de 90 de zile de la data suspendãrii autorizaţiei de furnizor feroviar, posesorul acesteia face dovada eliminãrii neconformitatilor care au condus la suspendarea autorizaţiei, AFER va dispune încetarea suspendãrii şi reacordarea autorizaţiei. În caz contrar, se retrage autorizaţia de furnizor feroviar suspendatã.
(5) În cazul retragerii autorizaţiei de furnizor feroviar, acordarea unei noi autorizaţii se va face în baza unei noi cereri de acordare, conform art. 8.
(6) Furnizorului feroviar cãruia i s-a retras de doua ori autorizaţia de furnizor feroviar nu i se va mai elibera o noua autorizaţie timp de 5 ani de la retragerea acesteia.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 11
Deţinerea autorizaţiei de furnizor feroviar nu scuteşte posesorul acesteia de rãspunderea ce îi revine cu privire la calitatea produselor furnizate.
ART. 12
(1) Eventualele contestaţii impotriva deciziei de neacordare, suspendare sau, dupã caz, de retragere a autorizaţiei de furnizor feroviar se depun la AFER în termen de 5 zile de la comunicarea deciziei.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se face de cãtre Consiliul de conducere al AFER în termen de 30 de zile de la data depunerii acestora. În cadrul aceluiaşi termen decizia de soluţionare a contestaţiei se comunica, în scris, contestatarului.
ART. 13
AFER va elibera, la cerere, în caz de pierdere sau de deteriorare, duplicate ale autorizaţiei de furnizor feroviar.
ART. 14
Pentru prestaţiile efectuate de AFER privind acordarea, vizarea anuala, încetarea suspendãrii, eliberarea duplicatelor şi a autorizaţiei de furnizor feroviar se percep tarife aprobate de Ministerul Transporturilor.
ART. 15
Lista cuprinzând persoanele juridice cãrora AFER le-a acordat, le-a suspendat sau le-a retras autorizaţia de furnizor feroviar, dupã caz, sau lista cuprinzând persoanele juridice care au pierdut autorizaţia respectiva se publica în Buletinul AFER.

ANEXA 2



ROMÂNIA

MINISTERUL TRANSPORTURILOR
AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER


AUTORIZAŢIE
DE FURNIZOR FEROVIAR

Seria ...... Nr. .........

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 , ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 95/1998 şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 626/1998 , persoana juridicã ....................................., cu sediul în localitatea ..................................., str. ..................... nr. ............., judeţul (sectorul) ..................................., înregistratã la Camera de Comerţ şi Industrie a României la nr. ............, este autorizata sa realizeze şi/sau sa furnizeze, în calitate de furnizor de produse/servicii pentru domeniul transportului feroviar şi cu metroul, urmãtoarele categorii de produse/servicii:
...........................................................................
...........................................................................

Prezenta autorizaţie este valabilã pe o perioada de 5 ani de la data eliberãrii, în condiţiile vizarii anuale. Obligaţiile şi drepturile posesorului autorizaţiei, precum şi vizele anuale sunt specificate pe verso.

Data eliberãrii ............

Director general,
...........................
(numele, prenumele şi semnatura)
L.S.

(verso)

Posesorul autorizaţiei are urmãtoarele obligaţii:

1. sa anunţe imediat Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea autorizaţiei, despre data începerii efective sau, dupã caz, a întreruperii activitãţii;
2. sa organizeze şi sa asigure controlul propriu pe fluxul de fabricaţie;
3. sa accepte supravegherea de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER a activitãţii de realizare a categoriilor de produse/servicii, nominalizate în autorizaţie, prin acţiuni de evaluare periodicã şi/sau acţiuni de inspecţie tehnica feroviara, şi sa asigure, la cerere, condiţiile necesare pentru realizarea acestor acţiuni, respectiv spaţii de lucru, echipamente de lucru şi de protecţie adecvate, aparate de mãsura şi control;
4. sa achite contravaloarea tarifelor aprobate de Ministerul Transporturilor pentru activitãţile desfãşurate de Autoritatea Feroviara Romana - AFER privind vizarea anuala a prezentei autorizaţii, efectuarea acţiunilor de evaluare periodicã şi efectuarea inspecţiei tehnice feroviare, dupã caz.

Posesorul autorizaţiei are urmãtoarele drepturi:

1. sa solicite obţinerea certificatelor de omologare tehnica feroviara pentru produse/servicii noi, care se încadreazã în categoriile produselor/serviciilor specificate în autorizaţie;
2. sa încheie, în condiţiile legii, contracte economice pentru furnizarea de produse/servicii din categoriile specificate în autorizaţie şi pentru care deţine certificate de omologare tehnica sau, dupã caz, agremente tehnice valabile.

VIZE ANUALE
Valabil Valabil Valabil Valabil Valabil
pana la pana la pana la pana la pana la
data de data de data de data de data de
....... ....... ....... ....... .......

Director Director Director Director Director
general, general, general, general, general,
........ ........ ........ ........ ........
L.S. L.S. L.S. L.S. L.S.




ANEXA 3

NORME
privind omologarea tehnica a produselor şi/sau serviciilor din transportul feroviar şi cu metroul

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Produsele/serviciile pentru transportul feroviar şi cu metroul, denumite în continuare produse feroviare, pot fi utilizate în activitãţile de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a materialului rulant şi a infrastructurii de transport feroviar şi cu metroul numai în condiţiile în care au fost omologate tehnic, în prealabil, de cãtre AFER.
(2) În categoria produselor feroviare intra şi vehiculele feroviare.
ART. 2
(1) Omologarea tehnica se realizeazã pentru produsele feroviare şi se finalizeazã cu eliberarea certificatului de omologare tehnica.
(2) Certificatul de omologare tehnica se acorda pentru atestarea unui nou tip de produs feroviar sau pentru atestarea conformitatii cu documentul tehnic de referinta a unui tip de produs feroviar realizat/fabricat de cãtre un furnizor feroviar.
ART. 3
(1) Omologarea tehnica pentru atestarea tipului de produs feroviar, denumita în continuare omologare tehnica de tip, şi pentru atestarea realizãrii/fabricaţiei produsului feroviar, denumita în continuare omologare tehnica de fabricaţie, se realizeazã, de regula, în doua faze:
a) omologarea tehnica preliminarã, care permite realizarea produsului feroviar într-un numãr limitat, în vederea efectuãrii verificãrilor şi încercãrilor acestuia în exploatare;
b) omologarea tehnica finala, care permite producţia de serie a produsului feroviar omologat.
(2) Furnizorului feroviar care a obţinut certificatul de omologare tehnica finala de tip pentru un produs feroviar i se acorda şi certificatul de omologare tehnica preliminarã de fabricaţie pentru produsul respectiv.
ART. 4
(1) În cazul omologãrii tehnice preliminare, de tip sau de fabricaţie, valabilitatea certificatului de omologare tehnica este:
a) de maximum 12 luni;
b) limitatã la un numãr de produse, fãrã a depãşi durata de 12 luni.
(2) În cazul omologãrii tehnice finale, valabilitatea certificatului de omologare este:
a) pe durata nedeterminatã pentru omologarea tehnica de tip;
b) de maximum 5 ani pentru omologarea tehnica de fabricaţie.
ART. 5
(1) Certificatul de omologare tehnica îşi pierde valabilitatea în cazul în care se aduc modificãri constructive produsului sau modificãri ale tehnologiei de fabricaţie a acestuia, care pot conduce la modificarea uneia sau a mai multor caracteristici ori performanţe ale produsului feroviar respectiv.
(2) Furnizorii feroviari sunt obligaţi sa solicite în prealabil, în scris, avizul AFER pentru orice modificare constructivã a unui produs feroviar omologat tehnic sau a tehnologiei de fabricaţie a acestuia.
ART. 6
Certificatul de omologare tehnica este un document cu regim special, nominal, netransmisibil şi se acorda, la cerere, în mod nediscriminatoriu, furnizorilor feroviari, în condiţiile prezentelor norme.
ART. 7
Evidenta produselor feroviare, omologate tehnic, repartizate pe furnizori, se tine de cãtre AFER în Registrul produselor feroviare omologate tehnic.

CAP. 2
Clasificarea produselor feroviare

ART. 8
Prin produs feroviar se înţelege orice sistem, subsistem, ansamblu, organ, component sau program de calculator, destinat materialului rulant, caii de rulare, semnalizarii feroviare, alimentarii cu energie electrica, controlului şi comenzii circulaţiei feroviare, instalaţiilor de mentenanta, sau având legatura cu mai multe din aceste elemente.
ART. 9
În funcţie de gravitatea consecinţelor unei potenţiale defectari, cu implicaţii în siguranta şi securitatea transporturilor feroviare, în realizarea transportului feroviar, calitatea prestaţiilor oferite clientului şi/sau în costurile de întreţinere şi exploatare, produsele feroviare se clasifica în urmãtoarele clase de risc:
Clasa 1 A: produse feroviare a cãror defectare antreneaza pierderea siguranţei şi securitãţii transporturilor, comportand urmãtoarele riscuri:
- risc de accident feroviar care poate sa cauzeze raniri personalului feroviar sau pasagerilor;
- risc de distrugere majorã a echipamentelor feroviare sau a mãrfurilor transportate.

Exemple:
--------
a) la materialul rulant:
- osii montate, cutii de osie şi elemente componente ale acestora;
- aparate de tracţiune, legare, tamponare;
- echipamente şi elemente componente ale sistemelor de frana, de orice fel;
- echipamente şi elemente componente ale sistemelor de suspensie;
- usi de acces din exterior;
- echipamente şi dispozitive de protecţie, aferente instalaţiilor electrice şi electronice;
- instalaţii de control automat al vitezei şi componentele acestora;
- dispozitive de siguranta la suprapresiune, folosite la vagoanele pentru transportul fluidelor şi al materialelor pulverulente;
b) la infrastructura feroviara:
- instalaţii de semnalizare şi control al circulaţiei;
- relee de siguranta sau alte echipamente cu funcţii similare din compunerea instalaţiilor de semnalizare şi control al circulaţiei;
- inductoare de cale ale instalaţiei Indusi sau instalaţii similare;
- sine, aparate de cale şi traverse de cale feratã;
- electromecanisme de macaz;
- aparate de compensare a caii pe poduri.

Clasa 1 B: produse feroviare a cãror defectare determina grave perturbatii în exploatarea feroviara

Exemple:
--------
a) la materialul rulant:
- motoare de tracţiune de orice fel;
- sisteme de transmisie de orice fel;
- sisteme de comanda şi servicii auxiliare;
- pantografe;
- transformatoare de putere;
b) la infrastructura feroviara:
- linia de contact şi elementele componente ale acesteia;
- elemente componente ale instalaţiilor CED, CEM, BLA, cu excepţia celor prevãzute la clasa 1A;
- elemente de prindere a sinei;
- elemente ale suprastructurii podurilor.

Clasa 2 A: produse feroviare a cãror defectare determina o diminuare a calitãţii condiţiilor de transport

Exemple:
--------
a) la materialul rulant:
- elementele componente ale sistemelor de iluminare, încãlzire şi condiţionare a aerului;
- elementele componente ale instalaţiilor sanitare;
- usi şi ferestre interioare;
- elementele componente ale instalaţiei frigorifice la vagoane;
b) la infrastructura feroviara:
- elementele componente ale instalaţiilor de alimentare cu energie a tractiunii electrice feroviare.

Clasa 2 B: produse feroviare a cãror defectare afecteazã costurile de întreţinere şi exploatare, cu influente în calitatea transportului

Exemple:
--------
a) la materialul rulant:
- sisteme de monitorizare şi diagnoza;
- materiale şi elemente ale structurii de rezistenta şi ale dotãrilor interioare;
- materiale pentru protecţie anticoroziva;
- baterii, acumulatoare şi elemente ale instalaţiei de iluminare şi/sau sonorizare;
b) la infrastructura feroviara:
- materiale pentru protecţie anticoroziva;
- materiale şi elemente ale structurii de rezistenta ale podurilor, tunelurilor etc.;
- aparate de reazem pentru poduri;
- utilaje şi dispozitive speciale utilizate la întreţinerea caii şi a liniei de contact;
- piatra sparta pentru prisma de balast.

Clasa 3: alte produse feroviare a cãror defectare nu este perceputã de clienţi şi/sau nu are efecte majore asupra costurilor de întreţinere şi exploatare

Exemple:
--------
- materiale şi elemente cu caracter estetic;
- materiale de uz general.
ART. 10
(1) Produsele feroviare din clasele de risc 1A, 1B, 2A şi 2B sunt considerate produse feroviare critice, pentru a cãror utilizare/furnizare sunt obligatorii autorizarea furnizorilor şi omologarea tehnica sau obţinerea agrementelor tehnice, dupã caz.
(2) Pentru produsele feroviare din clasa de risc 1A este obligatorie supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnica.
(3) Produsele feroviare realizate din mai multe componente se încadreazã în clasa de risc a componentei cu riscul cel mai ridicat.
(4) Serviciile destinate fabricãrii, modernizãrii, repararii, întreţinerii sau exploatãrii, dupã caz, a unor produse feroviare se încadreazã în aceleaşi clase de risc ca şi produsele respective.
(5) Clasa de risc a unui produs feroviar se stabileşte de cãtre AFER şi se înscrie în documentul de referinta al produsului respectiv.

CAP. 3
Acordarea, suspendarea sau retragerea certificatului de omologare tehnica

ART. 11
Certificatul de omologare tehnica poate fi acordat furnizorilor feroviari, persoane juridice romane, care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele cerinţe:
a) deţin o autorizaţie de furnizor feroviar, valabilã pentru categoria de produs feroviar pentru care se solicita omologarea tehnica;
b) deţin documentaţia tehnica a produsului feroviar, acceptatã în prealabil de beneficiarul/utilizatorul final şi avizatã de cãtre AFER;
c) fac dovada ca prototipul produsului a corespuns condiţiilor specificate în documentul tehnic de referinta;
d) deţin acordul operatorului de transport şi/sau al gestionarului de infrastructura pentru efectuarea încercãrilor în exploatare, în cazul în care aceste încercãri sunt necesare pentru omologarea finala a produsului.
ART. 12
Pentru obţinerea certificatului de omologare tehnica a unui produs feroviar solicitantul trebuie sa depunã la AFER o documentaţie, în original şi în copie, care trebuie sa cuprindã:
a) cererea pentru acordarea certificatului de omologare, din care sa rezulte:
- denumirea persoanei juridice solicitante;
- localitatea şi sediul solicitantului;
- numãrul de înregistrare la registrul comerţului;
- numãrul şi data eliberãrii autorizaţiei de furnizor feroviar;
- denumirea produsului pentru care solicita omologarea şi numãrul documentului de referinta;
- felul şi faza omologãrii;
b) documentul tehnic de referinta care poate fi, dupã caz, caiet de sarcini, norma sau specificaţie tehnica de produs;
c) memoriul tehnic de prezentare a produsului, care va conţine menţiuni cu privire la principalele caracteristici şi performanţe, la conceptia şi soluţiile constructive, funcţionarea, domeniul de utilizare, tehnologia de fabricaţie, la influentele asupra siguranţei şi securitãţii transporturilor, asupra sãnãtãţii omului şi asupra mediului;
d) notele de calcul, prevãzute de normele tehnice în vigoare, pentru alegerea şi dimensionarea principalelor elemente componente ale produsului, dacã este cazul;
e) programul de verificãri şi încercãri ale produsului în vederea omologãrii tehnice;
f) documentele care conţin rezultatele verificãrilor şi încercãrilor efectuate;
g) acordul scris al operatorului de transport şi/sau al gestionarului de infrastructura pentru efectuarea încercãrilor în exploatare, dacã este cazul;
h) certificatele de omologare tehnica şi/sau agrementele tehnice pentru componentele cu funcţii independente, utilizate la realizarea produsului, dacã este cazul;
i) raportul comisiei de omologare preliminarã şi raportul asupra comportãrii în exploatare a prototipului şi/sau a seriei zero, în cazul omologãrii în faza finala;
j) dovada achitãrii tarifului de omologare tehnica.
ART. 13
(1) AFER va verifica documentaţia prezentatã şi va comunica în scris solicitanţilor, în termen de 15 zile de la data primirii cererii de acordare a certificatului de omologare tehnica a produsului feroviar respectiv, decizia de acceptare a cererii, solicitarea de completare a documentelor sau, dupã caz, decizia de respingere motivatã a cererii.
(2) Dacã în termen de 30 de zile de la primirea comunicãrii prin care se solicita completarea documentelor beneficiarul nu remediaza neconformitãţile respective, cererea se considera respinsã.
(3) Dupã verificarea documentelor prevãzute la art. 12, AFER va retine copii de pe acestea şi va returna originalele furnizorului feroviar.
ART. 14
(1) AFER va stabili, prin consultare cu beneficiarul, componenta comisiei de omologare a produsului feroviar respectiv, care trebuie sa cuprindã reprezentanţi ai furnizorului feroviar, ai subfurnizorilor, ai proiectantului, ai beneficiarilor şi ai AFER.
(2) Comisia de omologare va fi convocatã, în scris, de cãtre furnizorul solicitant, la o data pusã de acord cu pãrţile interesate, de regula la sediul acestuia. Preşedintele comisiei de omologare este reprezentantul AFER, iar secretariatul comisiei va fi asigurat de cãtre furnizorul feroviar solicitant.
(3) Furnizorul feroviar solicitant va pune la dispoziţie membrilor comisiei de omologare, cu cel puţin 5 zile înainte de data la care aceasta a fost convocatã, documentaţia produsului, întocmitã potrivit art. 12.
(4) Furnizorul feroviar trebuie sa aibã disponibile, pentru a fi puse la dispoziţie comisiei de omologare, la cererea acesteia, prototipul produsului şi urmãtoarele documente:
a) documentaţia tehnica de execuţie şi control, inclusiv planul de calitate şi de control;
b) cartea tehnica a produsului, instrucţiuni de exploatare, întreţinere, reparare, piese de schimb, service;
c) declaraţiile de conformitate pentru principalele materiale şi echipamente utilizate la realizarea produsului;
d) procesul-verbal de recepţie interna a produsului.
ART. 15
(1) Comisia de omologare verifica documentele dosarului de omologare tehnica a produsului feroviar respectiv, alte documente puse la dispoziţie, la cerere, şi, dupã caz, solicita efectuarea unor verificãri pe fluxul de fabricaţie sau asupra prototipului, urmãrind, în principal, dacã:
a) documentaţia tehnica de execuţie este întocmitã de personal calificat, este avizatã, aprobatã şi înregistratã în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
b) soluţiile tehnice privind construcţia, fabricatia şi utilizarea produsului satisfac cerinţele specificate în documentul tehnic de referinta;
c) notele de calcul au fost elaborate în conformitate cu normele tehnice în vigoare, iar rezultatele finale sunt conforme cu cerinţele specificate;
d) verificãrile şi incercarile s-au efectuat în conformitate cu programul de încercãri şi verificãri ale produsului, stabilit iniţial, cu respectarea normelor în vigoare, iar rezultatele obţinute satisfac cerinţele specificate în documentaţia tehnica a produsului.
(2) Rezultatele verificãrilor efectuate de cãtre comisia de omologare se înscriu în raportul comisiei de omologare tehnica, care va cuprinde, în mod obligatoriu, urmãtoarele:
a) numãrul actului de convocare a comisiei de omologare tehnica, data şi locul întrunirii acesteia;
b) denumirea produsului şi a documentului tehnic de referinta;
c) concluziile comisiei de omologare cu privire la documentele existente în dosarul de omologare;
d) concluziile comisiei de omologare cu privire la verificãrile efectuate asupra produsului şi asupra proceselor de fabricaţie;
e) hotãrârea comisiei de omologare cu privire la acordarea sau neacordarea certificatului de omologare;
f) componenta comisiei de omologare şi semnãturile membrilor acesteia.
ART. 16
(1) AFER, în baza concluziilor şi a hotãrârii înscrise în raportul comisiei de omologare, în termen de 5 zile de la data încheierii raportului, emite certificatul de omologare tehnica sau, dupã caz, comunica în scris solicitantului decizia motivatã de respingere a omologãrii tehnice a produsului feroviar respectiv.
(2) Dacã în termen de 90 de zile de la data primirii deciziei de neacordare a certificatului de omologare tehnica furnizorul solicitant face dovada eliminãrii neconformitatilor menţionate în decizie, AFER elibereazã certificatul de omologare tehnica solicitat. În caz contrar, cererea se considera respinsã, iar pentru reluarea procedurii de omologare va fi necesarã depunerea unei noi cereri, potrivit art. 12.
ART. 17
(1) În perioada de valabilitate a certificatului de omologare tehnica AFER va supraveghea modul în care sunt respectate cerinţele care au stat la baza acordãrii certificatului de omologare tehnica prin acţiuni de evaluare, la intervale specificate şi/sau prin acţiuni de inspecţie tehnica.
(2) Dacã pe parcursul supravegherii se constata ca una sau mai multe cerinţe nu mai sunt îndeplinite, AFER suspenda certificatul de omologare tehnica pentru produsul feroviar respectiv.
(3) Dacã în interval de 45 de zile de la data comunicãrii deciziei de suspendare a certificatului de omologare tehnica furnizorul feroviar nu face dovada eliminãrii neconformitatilor care au stat la baza deciziei de suspendare a certificatului de omologare tehnica, certificatul respectiv se retrage.
(4) În cazul retragerii certificatului de omologare tehnica sau al expirãrii valabilitãţii acestuia, acordarea unui nou certificat se poate face numai pe baza unei noi cereri de acordare, conform art. 12.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 18
Obţinerea certificatului de omologare tehnica nu scuteşte posesorul acestuia de rãspunderea ce îi revine cu privire la calitatea produselor feroviare furnizate.
ART. 19
(1) Eventualele contestaţii privind decizia de neacordare, suspendare sau, dupã caz, de retragere a certificatului de omologare tehnica se depun la AFER în termen de 5 zile de la primirea comunicãrii scrise.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se face de cãtre Consiliul de conducere al AFER în termen de 30 de zile de la data depunerii acestora. În cadrul aceluiaşi termen decizia de soluţionare a contestaţiei se comunica, în scris, contestatarului.
ART. 20
AFER va elibera, la cerere, în caz de pierdere sau deteriorare, duplicate ale certificatului de omologare tehnica.
ART. 21
Pentru prestaţiile efectuate de AFER privind acordarea, încetarea suspendãrii, eliberarea duplicatelor certificatelor de omologare tehnica a produselor feroviare se percep tarife aprobate de Ministerul Transporturilor.
ART. 22
Lista cuprinzând persoanele juridice cãrora AFER le-a acordat, le-a suspendat sau le-a retras certificatul de omologare tehnica, dupã caz, sau lista cuprinzând persoanele juridice care au pierdut certificatul respectiv se publica în Buletinul AFER.

ANEXA 4



ROMÂNIA
MINISTERUL TRANSPORTURILOR
AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER


CERTIFICAT
DE OMOLOGARE TEHNICA
Seria ..... Nr. .....

În baza raportului nr. ............ din data de ........................ al comisiei de omologare, se atesta ca produsul/serviciul ....................., realizat de cãtre persoana juridicã .........................., cu sediul în localitatea ............................, str. ........................... nr. ........., judeţul (sectorul) ..................., înregistratã la Camera de Comerţ şi Industrie a României la nr. .............., este conform documentului tehnic de referinta ..................................... şi a fost omologat
(denumirea, numãrul, data)
tehnic .................................... în faza .................... .
(de tip, de fabricaţie) (preliminarã, finala)


Produsul/serviciul poate fi realizat în producţie de ............................................................................. .
(serie, serie zero, numãr de bucãţi)
Produsul/serviciul poate fi utilizat în domeniul transportului feroviar şi cu metroul.
Prezentul certificat este valabil pana la data de ................., în urmãtoarele condiţii: ........................................................

Data eliberãrii ..........................

Director general,
................................
(numele, prenumele şi semnatura)
L.S.



ANEXA 5

NORME
privind acordarea de agremente tehnice în transportul feroviar şi cu metroul

CAP. 1
Condiţii generale

ART. 1
(1) Produsele şi serviciile feroviare, denumite în continuare produse feroviare, care se procura din import sau pentru care nu exista documente tehnice de referinta aprobate se pot utiliza în activitãţile de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a materialului rulant şi a infrastructurii de transport feroviar şi cu metroul numai pe baza unor agremente tehnice acordate de cãtre AFER.
(2) Se pot acorda agremente tehnice pentru urmãtoarele produse feroviare:
a) vehicule feroviare de orice fel, procurate din import;
b) materiale, ansambluri, subansambluri, echipamente şi instalaţii, procurate din import sau pentru care nu exista documente tehnice de referinta aprobate, utilizate la construirea, modernizarea, repararea şi întreţinerea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant în transportul feroviar şi cu metroul;
c) tehnologii noi sau servicii, utilizate la construirea, modernizarea, repararea şi întreţinerea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant în transportul feroviar şi cu metroul.
ART. 2
Agrementul tehnic este documentul care defineste caracteristicile şi performanţele tehnice, precum şi aptitudinea de utilizare a produselor feroviare procurate din import sau pentru care nu exista document tehnic de referinta aprobat şi care atesta utilizarea produselor feroviare, în condiţii specificate, la construirea, modernizarea, repararea şi întreţinerea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant în transportul feroviar şi cu metroul.
ART. 3
Caracteristicile şi performanţele tehnice ale produselor feroviare, pentru care s-a solicitat acordarea agrementul tehnic, se determina prin încercãri de laborator, încercãri şi simulari pe standuri şi în poligonul de încercãri, iar aptitudinea de utilizare se determina prin verificãri şi încercãri în exploatare ale produselor feroviare respective. Toate verificãrile şi incercarile se efectueazã de cãtre AFER sau sub supravegherea acesteia, dupã caz.
ART. 4
(1) Agrementul tehnic se elibereazã, dupã caz, astfel:
a) pentru un numãr limitat de produse;
b) pentru o perioada de maximum 6 luni, în vederea testarii aptitudinilor de utilizare a produselor;
c) pentru o perioada de maximum 2 ani, pe baza rezultatelor favorabile obţinute în urma testarii aptitudinilor de utilizare a produselor.
(2) Pentru produsele feroviare care se procura din import se poate solicita un nou agrement dupã expirarea termenului de valabilitate a agrementului tehnic.
(3) În cazul unui produs feroviar pentru care nu exista document tehnic de referinta aprobat, dupã expirarea termenului de valabilitate a agrementului tehnic deţinãtorul agrementului tehnic poate elabora documentul tehnic de referinta, în baza cãruia se poate proceda la omologarea tehnica a produsului respectiv.
ART. 5
Agrementul tehnic este documentul cu regim special, nominal şi netransmisibil, care se acorda, la cerere, furnizorilor feroviari şi furnizorilor produselor feroviare procurate din import.
ART. 6
Evidenta produselor feroviare pentru care s-au eliberat agremente tehnice, repartizate pe furnizori, se tine de cãtre AFER în Registrul agrementelor tehnice.

CAP. 2
Acordarea, suspendarea sau retragerea agrementului tehnic

ART. 7
Agrementul tehnic poate fi acordat furnizorilor feroviari şi furnizorilor produselor feroviare procurate din import, persoane juridice romane sau strãine, care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele cerinţe:
a) deţin autorizaţie de furnizor feroviar, în cazul persoanelor juridice romane;
b) obiectul lor de activitate cuprinde fabricarea sau comercializarea produselor feroviare pentru care solicita obţinerea agrementului tehnic, în cazul produselor feroviare procurate din import;
c) fac dovada onorabilitatii şi a bonitaţii financiare;
d) deţin acordul beneficiarului potenţial privind utilizarea produsului respectiv;
e) deţin documentaţia tehnica a produsului, avizatã de cãtre AFER;
f) fac dovada efectuãrii unui program de încercãri şi verificãri, prin care s-au determinat caracteristicile tehnice şi performanţele produsului;
g) fac dovada rezultatelor obţinute în utilizarea produselor identice sau similare pentru care au solicitat agrementul tehnic, în cazul în care acestea au fost utilizate în ţara de origine şi/sau în alte tari;
h) se angajeazã sa accepte, pe perioada de valabilitate a agrementului tehnic, supravegherea tehnica efectuatã de cãtre AFER prin acţiuni de evaluare sau prin acţiuni de inspecţie tehnica pe fluxul de fabricaţie şi/sau în activitãţile unde se utilizeazã produsele pentru care s-a solicitat agrementul tehnic;
i) fac dovada ca fabricantul produsului dispune de structuri organizatorice, de dotãri tehnice, precum şi de personal instruit şi atestat, care sa asigure aplicarea eficienta a sistemului calitãţii pe baza standardelor SR-EN ISO seria 9000;
j) fac dovada achitãrii tarifelor aferente prestaţiilor efectuate de cãtre AFER.
ART. 8
(1) Pentru obţinerea agrementului tehnic, solicitantul trebuie sa depunã la AFER un dosar care trebuie sa cuprindã urmãtoarele documente:
a) cererea pentru acordarea agrementului tehnic, din care sa rezulte:
- denumirea persoanei juridice solicitante;
- localitatea şi sediul solicitantului sau ale filialei acestuia;
- numãrul de înregistrare la registrul comerţului;
- denumirea produsului feroviar pentru care solicita acordarea agrementului tehnic;
- numãrul şi data eliberãrii autorizaţiei de furnizor feroviar;
b) certificatul de înmatriculare la Camera de comerţ şi industrie din ţara de origine - numai pentru furnizorii externi (în copie);
c) certificatul/atestatul eliberat de un organism de certificare, privind stadiul de implementare a sistemului calitãţii, în baza standardelor SR-EN ISO seria 9000, pentru furnizorii externi, sau, dupã caz, autorizaţia de furnizor feroviar, pentru furnizorii interni (în copie);
d) acordul scris al beneficiarului potenţial pentru utilizarea produsului feroviar respectiv;
e) memoriul tehnic de prezentare a produsului feroviar, care va conţine menţiuni cu privire la principalele caracteristici şi performanţe, conceptia şi soluţiile constructive, funcţionarea, domeniul de utilizare, tehnologia de fabricaţie, influentele asupra siguranţei şi securitãţii transporturilor, asupra sãnãtãţii omului şi asupra mediului;
f) documentaţia tehnica necesarã pentru susţinerea datelor menţionate în memoriul tehnic de prezentare a produsului feroviar;
g) notele de calcul, prevãzute de normele tehnice în vigoare, pentru alegerea şi dimensionarea principalelor elemente ale produsului feroviar, dacã este cazul;
h) documentele care conţin rezultatele verificãrilor şi încercãrilor efectuate înainte de solicitarea agrementului tehnic;
i) lista cuprinzând principalii beneficiari ai produselor feroviare, identice sau similare, furnizate de cãtre solicitantul agrementului tehnic, şi cel puţin o recomandare scrisã din partea unui beneficiar al solicitantului, din care sa rezulte ca acesta a respectat clauzele contractuale;
j) ultimul bilanţ contabil şi bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul în curs;
k) declaraţia din care sa rezulte ca, pe perioada de valabilitate a agrementului tehnic, se angajeazã:
- sa comunice imediat la AFER orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordãrii agrementului tehnic;
- sa comunice imediat la AFER data începerii, a întreruperii şi a reluarii activitãţii de fabricare şi/sau de livrare a produselor feroviare menţionate în agrementul tehnic;
- sa respecte prevederile înscrise în agrementul tehnic, referitoare la realizarea şi utilizarea produselor feroviare;
- sa accepte efectuarea de cãtre AFER, pe fluxul de fabricaţie, a acţiunilor de inspecţie tehnica şi/sau a acţiunilor de evaluare, prevãzute în agrementul tehnic pentru furnizorii feroviari interni;
- sa accepte efectuarea de cãtre AFER a acţiunilor de evaluare şi/sau de inspecţie tehnica în activitãţile de construire, modernizare sau reparare a materialului rulant sau a infrastructurii feroviare, în care se utilizeazã produsele feroviare respective, pentru produsele procurate din import;
l) dovada achitãrii tarifului pentru eliberarea agrementului tehnic.
(2) Documentele vor fi prezentate în limba în care au fost elaborate, împreunã cu traducerea în limba romana a acestora, dupã caz.
ART. 9
(1) AFER va verifica documentele prezentate şi va comunica în scris solicitantului, în termen de 15 zile de la data primirii cererii, decizia de acceptare condiţionatã sau necondiţionatã a cererii de acordare a agrementului tehnic sau, dupã caz, decizia de respingere motivatã a acesteia.
(2) În cazul acceptãrii condiţionate a cererii, AFER poate solicita:
a) completarea documentaţiei tehnice;
b) efectuarea unor verificãri şi încercãri pentru determinarea caracteristicilor tehnice şi a performantelor produsului feroviar respectiv;
c) efectuarea unor acţiuni de evaluare pe fluxul de fabricaţie a produsului feroviar respectiv.
(3) Dacã în termen de 30 de zile de la primirea comunicãrii privind decizia de acceptare condiţionatã a cererii beneficiarul nu da curs solicitãrilor menţionate la alin. (2), cererea se considera respinsã.
ART. 10
(1) AFER va comunica, în scris, furnizorului feroviar, în termen de 15 zile de la data îndeplinirii eventualelor solicitãri menţionate la art. 9 alin. (2), decizia privind acordarea sau neacordarea agrementului tehnic. Decizia de neacordare va fi motivatã.
(2) Dacã în termen de 30 de zile de la primirea comunicãrii deciziei de neacordare a agrementului tehnic solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor menţionate în decizie, AFER va acorda agrementul tehnic solicitat. În caz contrar, cererea se considera respinsã.
ART. 11
(1) În perioada de valabilitate a agrementului tehnic AFER va supraveghea modul în care sunt respectate normele tehnice obligatorii, prin acţiuni de evaluare la intervale de timp specificate şi/sau prin acţiuni de inspecţie tehnica. Dacã pe parcursul supravegherii se constata ca una sau mai multe condiţii care au stat la baza acordãrii agrementului tehnic nu mai sunt îndeplinite, AFER poate suspenda agrementul tehnic acordat.
(2) În cazul în care în termen de 90 de zile de la data suspendãrii agrementului tehnic deţinãtorul acestuia face dovada eliminãrii neconformitatilor care au determinat suspendarea, AFER va dispune încetarea suspendãrii şi reacordarea agrementului tehnic. În caz contrar, agrementul tehnic se retrage.
(3) În cazul retragerii agrementului tehnic, acordarea unui nou agrement se va face în baza unei noi cereri de acordare, conform art. 8.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 12
Deţinerea agrementului tehnic nu îl scuteşte pe posesorul acestuia de rãspunderea care îi revine cu privire la calitatea produselor feroviare furnizate.
ART. 13
(1) Eventualele contestaţii privind decizia de neacordare, suspendare sau, dupã caz, de retragere a agrementului tehnic se depun la AFER în termen de 5 zile de la primirea comunicãrii scrise.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se face de cãtre Consiliul de conducere al AFER în termen de 30 de zile de la data depunerii acestora. În cadrul aceluiaşi termen decizia de soluţionare a contestaţiei se comunica, în scris, contestatarului.
ART. 14
AFER va elibera, la cerere, duplicate ale agrementului tehnic, în caz de pierdere sau de deteriorare.
ART. 15
Pentru prestaţiile efectuate de AFER privind acordarea, reacordarea, în caz de încetare a suspendãrii, sau eliberarea duplicatelor agrementului tehnic, dupã caz, se percep tarife, aprobate de Ministerul Transporturilor.
ART. 16
Lista cuprinzând persoanele juridice cãrora AFER le-a acordat, le-a suspendat sau le-a retras agrementul tehnic, dupã caz, sau lista cuprinzând persoanele juridice care au pierdut agrementul respectiv se publica în Buletinul AFER.

ANEXA 6



ROMÂNIA
MINISTERUL TRANSPORTURILOR
AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER


AGREMENT TEHNIC
Seria ...... Nr. ......

Se atesta ca produsul/serviciul ...................................., realizat/furnizat de cãtre persoana juridicã ..................., cu sediul în localitatea ..........................., str. .................. nr. ......, judeţul (sectorul) ............, înregistratã la Camera de Comerţ şi Industrie a ................ la nr. ........, îndeplineşte condiţiile pentru utilizare în domeniul transportului feroviar şi cu metroul.

Produsul/serviciul este definit prin:
a) descrierea produsului/serviciului ...................................
b) principalele performanţe şi caracteristici tehnice ..................
c) domeniul de utilizare ...............................................
d) condiţii de utilizare ...............................................
e) clasa de risc .......................................................

Prezentul agrement este valabil pana la data de ........., în urmãtoarele condiţii ............................................ .

Data eliberãrii ................

Director general,
................................
(numele, prenumele şi semnatura)
L.S.



ANEXA 7

NORME
privind activitatea de inspecţie tehnica în transportul feroviar şi cu metroul

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Pentru respectarea cerinţelor privind siguranta şi securitatea transportului feroviar şi cu metroul AFER va supraveghea verificarea tehnica şi respectarea normelor tehnice obligatorii în activitãţile de construire, modernizare, reparare, întreţinere şi exploatare a materialului rulant şi a infrastructurii feroviare, prin acţiuni de inspecţie tehnica în transportul feroviar şi cu metroul.
ART. 2
Activitatea de inspecţie tehnica în transportul feroviar şi cu metroul, denumita în continuare inspecţie tehnica, se asigura de cãtre AFER.
ART. 3
(1) Inspecţia tehnica consta, în principal, din verificarea, prin sondaj, pe fluxul de fabricaţie a produselor/serviciilor feroviare, denumite în continuare produse feroviare, a modului în care sunt respectate normele tehnice şi prescripţiile obligatorii, care au relevanta pentru siguranta şi securitatea transportului feroviar şi cu metroul.
(2) Inspecţia tehnica se executa la agenţii economici, deţinãtori de autorizaţie de furnizor feroviar, care au obţinut certificate de omologare tehnica sau, dupã caz, agremente tehnice, pentru produsele feroviare destinate utilizãrii în transportul feroviar şi cu metroul.

CAP. 2
Organizarea şi desfãşurarea activitãţii

ART. 4
(1) Inspecţia tehnica se executa de cãtre AFER, în baza contractelor sau a convenţiilor încheiate cu furnizorii feroviari.
(2) Inspecţia tehnica se executa de cãtre inspectorii tehnici ai AFER, posesori ai legitimatiei speciale de control, emisã de Ministerul Transporturilor.
(3) Inspecţia tehnica consta, în principal, din:
a) verificarea, prin sondaj, a conformitatii cu documentaţia tehnica a caracteristicilor materialelor, componentelor, echipamentelor şi a instalaţiilor, utilizate la fabricarea produselor sau la realizarea serviciilor, astfel:
- verificarea documentelor insotitoare privind calitatea;
- verificarea inscriptiilor existente pe produse;
- efectuarea unor verificãri sau încercãri în laboratoarele furnizorului, ale AFER sau în alte laboratoare autorizate/atestate de AFER;
b) verificarea, prin sondaj, a respectãrii conţinutului şi a ordinii operaţiunilor de execuţie şi control stabilite prin documentaţia tehnica a produsului;
c) participarea, prin sondaj, la verificãrile, probele şi incercarile efectuate de furnizorul feroviar, conform planului de control al produsului;
d) solicitarea repetarii unor mãsurãtori sau verificãri, efectuate anterior de cãtre furnizorul feroviar, şi compararea rezultatelor obţinute cu cele înscrise anterior în buletinele şi în protocoalele de verificãri şi încercãri;
e) verificarea, prin sondaj, a aparatelor de mãsura şi control, a standurilor şi dispozitivelor speciale, prin care se asigura mãsurarea şi ţinerea sub control a unor parametri determinanţi pentru siguranta şi securitatea transportului feroviar şi cu metroul;
f) verificarea, prin sondaj, a modului de asigurare cu personal atestat şi/sau autorizat, dupã caz, utilizat la execuţia unor operaţiuni sau a unor verificãri şi încercãri pentru care, prin normele sau reglementãrile tehnice în vigoare, se impune atestarea şi/sau autorizarea personalului respectiv;
g) participarea la efectuarea unor încercãri şi/sau verificãri privind determinarea unor caracteristici relevante pentru siguranta şi securitatea transportului feroviar şi cu metroul.
(4) Furnizorul va asigura, pe baza contractelor sau a convenţiilor încheiate cu AFER, spaţiile şi dotãrile necesare pentru desfãşurarea activitãţii inspectorilor tehnici cu atribuţii permanente în incinta unitãţii acestuia.
ART. 5
Pentru efectuarea inspecţiei tehnice furnizorul are obligaţia de a pune la dispoziţie inspectorului tehnic al AFER, la cererea acestuia, urmãtoarele:
a) documentaţia tehnica şi tehnologicã de execuţie a produsului feroviar respectiv;
b) echipamentul de lucru şi de protecţie, specific locurilor de munca, necesar pentru efectuarea inspecţiei tehnice;
c) sculele şi dispozitivele necesare pentru efectuarea unor verificãri tehnice cuprinse în planul de control al produsului.
ART. 6
Furnizorul va asigura accesul inspectorilor tehnici, la cererea acestora, la:
a) locurile de munca în care se executa, se reconditioneaza sau se verifica produsele feroviare ori componente ale acestora;
b) laboratoarele utilizate la verificarea şi încercarea produselor feroviare respective;
c) depozitele de materiale şi echipamente.
ART. 7
(1) Inspectorii tehnici ai AFER, în cazul în care constata neconformitãţi în procesul de execuţie, vor aviza, în scris, furnizorul feroviar pentru luarea mãsurilor necesare în scopul eliminãrii acestora.
(2) În cazul constatãrii unor neconformitãţi grave sau repetate, inspectorul tehnic va propune conducerii AFER, în scris, motivat, suspendarea sau retragerea, dupã caz, a:
- autorizaţiei de furnizor feroviar;
- certificatului de omologare tehnica;
- agrementului tehnic;
- autorizaţiei/atestatului personalului de execuţie şi control;
- autorizaţiei/atestatului de funcţionare a laboratoarelor de încercãri, a standurilor sau a dispozitivelor speciale.
ART. 8
În cazul în care se constata ca produsele feroviare se realizeazã în conformitate cu cerinţele stabilite prin documentaţia tehnica a produsului şi cu documentele tehnice normative în vigoare, inspectorii tehnici procedeazã astfel:
- vizeazã declaraţiile de conformitate ale produselor livrate;
- marcheaza, prin poansonare sau stampilare, cu un însemn specific AFER, produsele feroviare pentru care, prin documentul tehnic normativ de referinta, este prevãzutã aceasta marcare;
- întocmesc fişele tehnice necesare pentru eliberarea atestatelor tehnice pentru vehiculele feroviare construite sau reparate.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 9
Neacceptarea de cãtre agenţii economici a supravegherii efectuate de cãtre AFER prin acţiuni de inspecţie tehnica şi/sau acţiuni de evaluare constituie motiv de suspendare sau, dupã caz, de retragere a autorizaţiei de furnizor feroviar.
ART. 10
Lista cuprinzând furnizorii şi produsele feroviare pentru care AFER asigura supravegherea tehnica prin acţiuni de inspecţie tehnica se publica în Buletinul AFER.
ART. 11
(1) Produsele feroviare pentru care AFER asigura supravegherea tehnica prin inspecţie tehnica se pot livra, respectiv aproviziona pentru utilizare în activitãţile de transport feroviar şi cu metroul, numai în condiţiile în care declaraţiile de conformitate pentru produsele respective sunt vizate în prealabil de cãtre AFER.
(2) Vizarea declaraţiilor de conformitate pentru produse se face prin aplicarea unei ştampile care poarta înscrisul VIZAT AFER şi numãrul de identificare a inspectorului tehnic.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016