Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 14 din 3 mai 2012  pentru modificarea Procedurii operationale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 14 din 3 mai 2012 pentru modificarea Procedurii operationale "Mecanismul de compensare a efectelor utilizarii retelelor electrice de transport pentru tranzite de energie electrica intre operatorii de transport si de sistem", aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 6/2010

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 300 din 7 mai 2012

    Având în vedere prevederile art. 11 alin. (1) şi alin. (2) lit. h), ale art. 74 lit. b), ale art. 76 alin. (1) şi ale art. 79 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Regulamentului (UE) nr. 838/2010 al Comisiei din 23 septembrie 2010 privind stabilirea orientãrilor referitoare la mecanismul compensãrilor între operatorii de sisteme de transport şi abordarea comunã de reglementare în domeniul stabilirii taxelor de transport, ale Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 60/2007,
    în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completãrile ulterioare,

    preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Procedura operaţionalã "Mecanismul de compensare a efectelor utilizãrii reţelelor electrice de transport pentru tranzite de energie electricã între operatorii de transport şi de sistem", aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 6/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 8 martie 2010, se modificã dupã cum urmeazã:

    1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 1. - Mecanismul de compensare a efectelor utilizãrii reţelelor electrice de transport pentru schimburile transfrontaliere de energie electricã între operatorii de transport şi de sistem, denumit în continuare Mecanismul ITC, prevãzut în prezenta procedurã operaţionalã, reprezintã mecanismul aprobat în data de 23 februarie 2011 în cadrul Adunãrii Generale a European Network Transmission System Operators Electricity, denumit în continuare ENTSO-E, pe baza cãruia a fost încheiat Contractul multianual ITC de decontare şi clearing, denumit în continuare Contractul ITC. Data semnãrii acestui contract este 3 martie 2011."

    2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - Ţãrile din Europa, prin participarea la Mecanismul ITC, fac posibilã implementarea în cadrul unui contract comun a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 838/2010 al Comisiei din 23 septembrie 2010 privind stabilirea orientãrilor referitoare la mecanismul compensãrii lor între operatorii de sisteme de transport şi abordarea comunã de reglementare în domeniul stabilirii taxelor de transport şi a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condiţiile de acces la reţea pentru schimburile transfrontaliere de energie electricã şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.228/2003 ."

    3. La articolul 3, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - (1) Lista ţãrilor/blocurilor de control (codurile ISO din douã litere) semnatare ale Contractului ITC este prevãzutã în anexa nr. 1, care parte integrantã din prezenta procedurã operaţionalã."

    4. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 6. - Compensarea pentru costurile cu infrastructura (CC_I) în limita fondului-cadru de compensare se calculeazã astfel:

    CC_I (k) = FF * [0.75 * TF (k) + 0.25 * CF (k)],

    unde:
    k reprezintã ţara;
    FF este fondul-cadru de compensare;
    TF este un factor corespunzãtor tranzitului de energie electricã şi se calculeazã cu formula:

    [FORMULÃ]*)

--------------
    NOTÃ(CTCE)
    Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 300 din 7 mai 2012, la pagina 12 (a se vedea imaginea asociatã).

    T este tranzitul de energie electricã, definit ca minimul dintre fluxurile orare de energie electricã în direcţia import (IF) şi fluxurile orare de energie electricã în direcţia export (EF), mãsurate pe liniile de interconexiune:



    T(k) = min [ EF (k), IF (k) ],



    CF este un factor corespunzãtor consumului de energie electricã şi se calculeazã cu formula:

    [FORMULÃ]*)

--------------
    NOTÃ(CTCE)
    Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 300 din 7 mai 2012, la pagina 12 (a se vedea imaginea asociatã).

    unde:
    C este cantitatea totalã de energie electricã extrasã din reţeaua electricã de transport (RET) de operatorii de distribuţie, de consumatorii conectaţi la RET şi de producãtorii de energie electricã racordaţi la RET pentru asigurarea serviciilor interne."

    5. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 13. - Compensarea pentru pierderi datoratã fiecãrei pãrţi ITC k este:

    [FORMULÃ]*)

--------------
    NOTÃ(CTCE)
    Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 300 din 7 mai 2012, la pagina 12 (a se vedea imaginea asociatã).

    C(pierderi) = costul unitar al energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor din reţeaua electricã de transport (RET);

    Delta P(pierderi) = este diferenţa dintre pierderile din reţea în situaţia realã din regimul de funcţionare şi în situaţia în care s-au eliminat tranzitele de putere prin ţara k."

    6. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 14. - Fondul total de compensare lunarã pentru pierderi este egal cu suma compensãrilor tuturor pãrţilor ITC (k).

    [FORMULÃ]*)

--------------
    NOTÃ(CTCE)
    Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 300 din 7 mai 2012, la pagina 13 (a se vedea imaginea asociatã).

    7. La articolul 15, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
    "a) Prima parte a fondului ia în considerare contribuţia din partea ţãrilor perimetrice (PC). Aceasta rezultã din aplicarea tarifului de tranzit exporturilor (EPC) şi importurilor (IPC) programate din ţãrile perimetrice din/spre ţãrile participante la mecanismul de compensare."

    8. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art 16. - Tariful de tranzit (euro/MWh) aplicat importurilor şi exporturilor programate din ţãrile perimetrice reprezintã suma dintre tariful fluxului net pentru infrastructurã [NFP(ea)I] şi tariful fluxului net pentru pierderi [NFP(ea)L], determinatã ex-ante pentru fiecare an de decontare y, pe baza datelor realizate în anul y-2."

    9. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 22. - Pentru fiecare parte ITC care a alocat capacitãţi de interconexiune în alt mod decât cel prevãzut în Liniile directoare pentru managementul congestiilor, anexã la Regulamentul (CE) nr. 714/2009, se recalculeazã tranzitul de energie electricã şi compensarea costurilor cu infrastructura în limitele fondului-cadru şi ale costurilor cu pierderile suplimentare din reţea."

    10. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 25. - Companiile Amprion (Germania) şi Swissgrid (Elveţia) (denumite împreunã administrator de date) îndeplinesc sarcinile de administrare a datelor şi calculul lunar al obligaţiilor de platã şi al drepturilor de încasat prevãzute în Contractul ITC. Aceste companii sunt şi cele douã centre europene de coordonare a activitãţii de evidenţã a schimburilor de energie electricã (accounting) şi de organizare a reglajului frecvenţã - putere LFC (Load-Frequency Control). Datele de bazã şi rezultatele finale se publicã pe website-ul ENTSO-E de cãtre administratorul de date."

    ART. II
    Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. percepe de la operatorii economici care încheie contracte pentru prestarea serviciului de tranzit al energiei electrice din/spre ţãrile perimetrice prin Sistemul electroenergetic naţional un tarif reglementat de tranzit, exprimat în euro/MWh, exclusiv TVA, care se aprobã prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
    ART. III
    Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar departamentele de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmãresc respectarea acestora.
    ART. IV
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                 Preşedintele Autoritãţii Naţionale
                de Reglementare în Domeniul Energiei,
                        Iulius Dan Plaveti

    Bucureşti, 3 mai 2012.
    Nr. 14.

                            ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016