Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 14 din 25 februarie 2011  pentru modificarea si completarea Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 88/2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 14 din 25 februarie 2011 pentru modificarea si completarea Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 88/2009

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 202 din 23 martie 2011

    Având în vedere prevederile <>art. 9 alin. (2) şi (9), ale <>art. 11 alin. (1) şi alin. 2) lit. a) şi h) din <>Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completãrile ulterioare,

    preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Procedura privind schimbarea furnizorului de energie electricã, aprobatã prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 856 din 9 decembrie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 7, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Fiecare OR elaboreazã un sistem de codificare pentru punctele de mãsurare aferente locurilor de consum din zona proprie de licenţã. La elaborarea sistemelor de codificare, operatorii de reţea vor avea în vedere ca fiecare cod de identificare sã conţinã un câmp specific alocat operatorului de reţea respectiv, care sã îl deosebeascã de codurile aferente punctelor de mãsurare aparţinând celorlalţi operatori de reţea. Documentul cu descrierea sistemului va fi transmis la ANRE în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, în vederea avizãrii.
    (4) Dupã aprobarea de cãtre ANRE a sistemului de codificare a punctelor de mãsurare, OR alocã fiecãrui punct de mãsurare codul de identificare conform sistemului de codificare avizat şi îl transmite atât consumatorului, cât şi furnizorului, în mod eşalonat, astfel:
    a) pentru punctele de mãsurare aferente locurilor de consum pentru care se solicitã schimbarea furnizorului, în termen de 3 zile lucrãtoare de la solicitare (numai pentru cazurile în care codul de identificare nu a fost transmis anterior);
    b) pentru toate celelalte puncte de mãsurare aferente locurilor de consum din zona sa de licenţã, în termen de 90 de zile de la avizarea de cãtre ANRE a sistemului de codificare, în mod eşalonat, începând cu punctele de mãsurare aferente locurilor de consum cu contracte de furnizare negociate."
    2. La articolul 10, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Pentru a putea schimba furnizorul, consumatorul trebuie sã achite integral, cu cel puţin 20 de zile înainte de data solicitatã pentru schimbarea furnizorului, toate facturile reprezentând valoarea energiei furnizate sau a penalitãţilor datorate întârzierii la platã care, în conformitate cu prevederile contractului de furnizare în vigoare, au termenul de scadenţã cu cel puţin 30 de zile înainte de data solicitatã pentru schimbarea furnizorului. În maximum 3 zile lucrãtoare de la efectuarea plãţii, consumatorul transmite o copie de pe documentele de platã atât furnizorului actual, pentru confirmarea plãţii sumelor datorate, cât şi OR, care va verifica respectarea obligaţiilor de platã prin compararea sumei plãtite cu obligaţiile de platã ale consumatorului."
    3. La articolul 10, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(5^1) În cazul locului de consum pentru care se solicitã un nou aviz tehnic de racordare ca urmare a trecerii locului de consum cãtre altã persoanã fizicã/juridicã prin închiriere, concesiune, predare în administrare sau sub orice altã formã, fãrã schimbarea proprietãţii, încheierea unui nou contract de distribuţie pentru locul de consum respectiv sau a unui act adiţional pentru includerea acelui loc de consum într-un contract de distribuţie existent al noului furnizor al locului de consum respectiv este condiţionatã de plata de cãtre vechiul titular al locului de consum a facturilor emise cãtre acesta, atât de cãtre vechiul furnizor, cât şi de cãtre operatorii de reţea, dacã fostul titular al locului de consum este semnatar al contractelor de distribuţie/transport, facturi care, conform contractelor respective, au termenul de scadenţã anterior datei la care se solicitã încheierea noului contract de distribuţie."
    4. La articolul 10, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) OR verificã dacã sunt respectate prevederile alin. (5) şi (14) şi semneazã noul contract de distribuţie/transport (corespunzãtor serviciului pe care îl presteazã) sau actul adiţional la contractul respectiv, numai dacã prevederile alineatelor menţionate sunt respectate. Dacã aceste prevederi nu sunt respectate, OR comunicã pãrţii care a solicitat încheierea noului contract/adiţional prevederile care nu au fost respectate în 3 zile lucrãtoare de la primirea documentelor prevãzute la alin. (4) şi (5), iar procesul de schimbare a furnizorului este suspendat."
    5. La articolul 10, nota 1 de la alineatul (10) se eliminã.
    6. La articolul 10, dupã alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (14), cu urmãtorul cuprins:
    "(14) Consumatorul care a fost titular al contractului de transport şi îl delegã pe noul furnizor sã încheie acest contract va transmite notificarea prevãzutã la alin. (1) cãtre furnizorul actual, cãtre OR şi cãtre operatorul de transport. În acest caz, operatorul de transport transmite consumatorului situaţia soldurilor conform alin. (4), iar consumatorul îşi achitã obligaţiile de platã aferente contractului de transport în condiţiile prevãzute la alin. (5)."
    7. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 21. - (1) În situaţia în care existã echipamente de mãsurare cu înregistrare orarã, iar datele de mãsurare se transmit automat într-o bazã de date aparţinând OR, acesta va pune la dispoziţia pãrţilor indecşii de referinţã din înregistrãrile electronice teletransmise.
    (2) În cazul locurilor de consum la care citirea contorului se face la intervale mai mari de o lunã sau decalat faţã de începutul lunii, stabilirea cantitãţii lunare de energie, în vederea decontãrii pe piaţa angro, se face conform unei metodologii de repartizare lunarã a cantitãţilor de energie electricã mãsurate la intervale mai mari de o lunã sau decalat faţã de începutul lunii - document elaborat de operatorul de distribuţie, supus dezbaterii publice şi avizat de ANRE.
    (3) Pânã la avizarea de cãtre ANRE a metodologiei prevãzute la alin. (2), repartizarea lunarã a cantitãţilor de energie electricã decontate pe baza unui profil de consum şi care sunt mãsurate la intervale mai mari de o lunã sau decalat faţã de începutul lunii se poate face conform unui procedeu prevãzut de operatorul de distribuţie în procedura de elaborare a profilurilor de consum, procedurã care trebuie sã fie aprobatã de ANRE, sau, în lipsa acesteia, operatorul de distribuţie va asigura determinarea lunarã a consumului locurilor de consum respective."
    8. Dupã articolul 23 se introduce un nou articol, articolul 24, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 24. - (1) Consumatorii sunt scutiţi de obligaţia de a respecta termenele prevãzute în prezenta procedurã, iar OR şi furnizorii sunt obligaţi sã ia toate mãsurile pentru realizarea schimbãrii furnizorului într-un timp cât mai scurt, în urmãtoarele situaţii:
    a) furnizorul actual nu mai asigurã responsabilitatea echilibrãrii;
    b) consumatorii sunt în situaţia de a fi transferaţi la furnizorul de ultimã opţiune (FUO);
    c) consumatorii sunt alimentaţi de FUO (în regim de furnizare de ultimã opţiune).
    (2) În situaţiile prevãzute la alin. (1), consumatorul poate schimba furnizorul dacã pânã la data schimbãrii furnizorului sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
    a) consumatorul transmite furnizorului actual notificarea prevãzutã la art. 10 alin. (2);
    b) consumatorul plãteşte facturile care au termen scadent pânã la data schimbãrii furnizorului, emise de furnizorul actual conform contractului de furnizare;
    c) sunt încheiate contractele necesare furnizãrii începând cu data schimbãrii (contract de furnizare şi contracte de transport/distribuţie);
    d) noul furnizor respectã reglementãrile în vigoare privind asigurarea responsabilitãţii echilibrãrii."
    ART. II
    În termen de 90 de zile de la publicarea prezentului ordin, operatorii de distribuţie au obligaţia sã transmitã Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vederea avizãrii, metodologia prevãzutã la art. 21 alin. (2) din procedura privind schimbarea furnizorului de energie electricã, aprobatã prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2009.
    ART. III
    Furnizorii de energie electricã, operatorul de transport şi de sistem, operatorii de distribuţie şi consumatorii de energie electricã vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. IV
    Entitãţile organizatorice din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmãresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
    ART. V
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                               Iulius Dan Plaveti

    Bucureşti, 25 februarie 2011.
    Nr. 14.
                                      ----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016