Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 139 din 8 iunie 2010  privind controlul nematozilor cu chisti ai cartofului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 139 din 8 iunie 2010 privind controlul nematozilor cu chisti ai cartofului

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 419 din 23 iunie 2010
ORDIN nr. 139 din 8 iunie 2010
privind controlul nematozilor cu chişti ai cartofului
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 419 din 23 iunie 2010


Vãzând Referatul de aprobare nr. 80.215 din 4 iunie 2010 al Agenţiei Naţionale Fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,
în baza prevederilor:
- <>art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie împotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantinã dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 214/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 25/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite prezentul ordin.

ART. 1
Prezentul ordin stabileşte mãsurile care trebuie luate de cãtre inspectorii fitosanitari din cadrul unitãţilor fitosanitare împotriva organismelor dãunãtoare Globodera pallida (Stone) Behrens (populaţii europene) şi Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens (populaţii europene), denumite în continuare nematozi cu chişti ai cartofului, în vederea stabilirii distribuţiei, prevenirii rãspândirii şi pentru controlul acestora.

CAP. I
Definiţii

ART. 2
În sensul prezentului ordin, termenii folosiţi au urmãtoarele semnificaţii:
a) oficial sau în mod oficial - stabilit, autorizat sau efectuat de cãtre organismele oficiale responsabile prevãzute la <>art. 2 alin. (2) lit. a) şi b) din Hotãrârea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie împotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantinã dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) soi rezistent de cartof - un soi care atunci când este cultivat inhibã în mod semnificativ dezvoltarea unei anumite populaţii de nematozi cu chişti ai cartofului;
c) investigaţie - o procedurã metodicã pentru a determina prezenţa nematozilor cu chişti ai cartofului într-un câmp;
d) monitorizare - o procedurã metodicã desfãşuratã pe o perioadã definitã de timp în vederea determinãrii distribuţiei nematozilor cu chişti ai cartofului pe teritoriul României;
e) câmp - suprafaţa de teren de pe care se preleveazã o probã de sol, pe care se aplicã consecinţele rezultatelor analizelor de laborator şi care se identificã printr-un numãr cadastral (1ha).
ART. 3
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Agenţia Naţionalã Fitosanitarã, va informa Comisia Europeanã şi celelalte state membre cu privire la criteriile detaliate folosite pentru definirea unui câmp.
(2) Dispoziţii suplimentare cu privire la criteriile de definire a unui câmp pot fi adoptate în conformitate cu procedura menţionatã la art. 17 alin. (2).

CAP. II
Depistare

ART. 4
(1) Unitãţile fitosanitare efectueazã investigaţii oficiale pentru depistarea nematozilor cu chişti ai cartofului pe câmpul pe care urmeazã sã fie plantate sau depozitate plantele prevãzute în anexa nr. I, pentru producţia de plante destinate plantãrii, sau cartof de sãmânţã destinat producţiei de cartof de sãmânţã.
(2) Investigaţiile oficiale prevãzute la alin. (1) se efectueazã în perioada cuprinsã între recoltarea ultimei culturi de pe câmp şi plantarea plantelor sau cartofilor de sãmânţã prevãzuţi la alin. (1). Aceasta poate fi efectuatã mai devreme, caz în care trebuie sã fie disponibile documentele justificative cu privire la rezultatele investigaţiei care confirmã cã nu au fost depistaţi nematozi cu chişti ai cartofului şi cã tuberculii de cartof şi plantele-gazdã cu rãdãcini prevãzute la pct. 1 din anexa nr. I nu au fost prezente în momentul investigaţiei şi nici nu au fost cultivate dupã investigaţie.
(3) Rezultatele investigaţiilor oficiale, altele decât cele prevãzute la alin. (1) şi efectuate înainte de 1 iulie 2010, pot fi considerate ca documente justificative în sensul prevederilor alin. (2).
(4) În cazul în care unitãţile fitosanitare stabilesc cã nu existã niciun risc de rãspândire a nematozilor cu chişti ai cartofului, investigaţiile oficiale prevãzute la alin. (1) nu sunt necesare pentru:
a) plantarea plantelor prevãzute în anexa nr. I, destinate producţiei de plante destinate plantãrii, atunci când urmeazã sã fie utilizate în acelaşi loc de producţie situat într-o zonã delimitatã oficial;
b) plantarea cartofilor de sãmânţã, destinaţi producţiei de cartofi de sãmânţã, atunci când urmeazã sã fie utilizaţi în acelaşi loc de producţie situat într-o zonã delimitatã oficial;
c) plantarea plantelor prevãzute la pct. 2 din anexa nr. I, destinate producţiei de plante destinate plantãrii, atunci când plantele recoltate sunt supuse mãsurilor aprobate oficial prevãzute în secţiunea a III-a lit. A din anexa nr. III.
(5) Organismele oficiale responsabile prevãzute la <>art. 2 alin. (2) lit. a) şi b) din Hotãrârea Guvernului nr. 563/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se asigurã cã rezultatele investigaţiilor prevãzute la alin. (1) şi (3) sunt înregistrate oficial şi accesibile Comisiei Europene.
ART. 5
(1) În cazul câmpurilor pe care urmeazã sã fie plantaţi sau depozitaţi cartofi de sãmânţã sau plantele prevãzute la pct. 1 din anexa nr. I, destinate producţiei de plante destinate plantãrii, investigaţiile oficiale prevãzute la art. 4 alin. (1) implicã prelevarea de probe şi analiza acestora pentru depistarea nematozilor cu chişti ai cartofului în conformitate cu anexa nr. II.
(2) În cazul câmpurilor pe care urmeazã sã fie plantate sau depozitate plantele prevãzute la pct. 2 din anexa nr. I, destinate producţiei de plante destinate plantãrii, investigaţiile oficiale prevãzute la art. 4 alin. (1) implicã prelevarea de probe şi analiza acestora pentru depistarea nematozilor cu chişti ai cartofului, în conformitate cu anexa nr. II, sau controlul, aşa cum este stabilit în secţiunea I din anexa nr. III.
ART. 6
(1) Unitãţile fitosanitare se asigurã cã monitorizãrile oficiale sunt efectuate pe câmpurile destinate producţiei de cartofi, altele decât cele destinate producţiei de cartofi de sãmânţã, în vederea determinãrii distribuţiei nematozilor cu chişti ai cartofului.
(2) Monitorizãrile oficiale prevãzute la alin. (1) implicã prelevarea de probe şi analiza acestora pentru depistarea nematozilor cu chişti ai cartofului în conformitate cu pct. 2 din anexa nr. II şi se efectueazã în conformitate cu secţiunea a II-a din anexa nr. III.
(3) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Agenţia Naţionalã Fitosanitarã, notificã în scris Comisiei Europene rezultatele monitorizãrilor oficiale în conformitate cu secţiunea a II-a din anexa nr. III.
ART. 7
În cazul în care, în urma investigaţiilor oficiale prevãzute la art. 4 alin. (1) şi a celorlalte investigaţii oficiale prevãzute la art. 4 alin. (3), nu sunt depistaţi nematozi cu chişti ai cartofului, unitãţile fitosanitare se asigurã cã aceastã informaţie este înregistratã oficial.
ART. 8
(1) Atunci când pe parcursul investigaţiilor oficiale prevãzute la art. 4 alin. (1) se constatã cã un câmp este infestat cu nematozi cu chişti ai cartofului, unitãţile fitosanitare se asigurã cã aceastã informaţie este înregistratã oficial.
(2) Atunci când pe parcursul monitorizãrilor oficiale prevãzute la art. 6 alin. (1) se constatã cã un câmp este infestat cu nematozi cu chişti ai cartofului, unitãţile fitosanitare se asigurã cã aceastã informaţie este înregistratã oficial.
(3) Tuberculii de cartof sau plantele prevãzute în anexa nr. I, care provin dintr-un câmp înregistrat oficial ca fiind infestat cu nematozi cu chişti ai cartofului în conformitate cu prevederile alin. (1) sau (2) sau care au intrat în contact cu solul în care au fost depistaţi nematozi cu chişti ai cartofului, sunt declaraţi contaminaţi.

CAP. III
Mãsuri de control

ART. 9
(1) Unitãţile fitosanitare dispun ca pe câmpul care a fost înregistrat oficial ca fiind infestat, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) sau (2):
a) sã nu fie plantaţi tuberculi de cartof destinaţi producţiei de cartofi de sãmânţã; şi
b) sã nu fie plantate sau depozitate plantele prevãzute în anexa nr. I, destinate replantãrii. Plantele prevãzute la pct. 2 din anexa nr. I pot fi totuşi plantate în acel câmp, cu condiţia ca aceste plante sã fie supuse mãsurilor aprobate oficial prevãzute în secţiunea a III-a lit. A din anexa nr. III astfel încât sã nu existe niciun risc identificabil de rãspândire a nematozilor cu chişti ai cartofului.
(2) În câmpurile destinate plantãrii tuberculilor de cartof, alţii decât cei destinaţi producţiei de cartofi de sãmânţã, înregistrate oficial ca fiind infestate, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) sau (2), unitãţile fitosanitare dispun ca aceste câmpuri sã fie supuse unui program oficial de control care vizeazã cel puţin limitarea rãspândirii nematozilor cu chişti ai cartofului.
(3) Programul oficial de control prevãzut la alin. (2) trebuie sã ţinã cont de sistemele specifice de producţie şi de comercializare pentru plantele-gazdã ale nematozilor cu chişti ai cartofului, caracteristicile populaţiilor de nematozi cu chişti ai cartofului prezente, utilizarea de soiuri de cartofi rezistente, cu cel mai înalt grad de rezistenţã disponibil, dupã cum se specificã în secţiunea I din anexa nr. IV, şi alte mãsuri, dupã caz.
(4) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Agenţia Naţionalã Fitosanitarã, notificã în scris Comisiei Europene şi celorlalte state membre programul oficial de control prevãzut la alin. (2), în vederea asigurãrii unor niveluri comparabile de asigurare între statele membre.
(5) Gradul de rezistenţã a soiurilor de cartofi, altele decât cele deja notificate în conformitate cu art. 10 alin. (1) din Directiva 69/465/CEE din 8 decembrie 1969 privind combaterea nematodului auriu al cartofului, trebuie cuantificat conform baremului standard de notare stabilit în secţiunea I din anexa nr. IV. Testarea rezistenţei se efectueazã în conformitate cu protocolul stabilit în secţiunea a II-a din anexa nr. IV.
ART. 10
(1) Pentru tuberculii de cartofi sau plantele prevãzute în anexa nr. I, care au fost desemnaţi ca fiind contaminaţi în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (3), unitãţile fitosanitare dispun ca:
a) cartoful de sãmânţã şi plantele-gazdã cu rãdãcini prevãzute la pct. 1 din anexa nr. I sã se planteze numai dacã au fost decontaminate sub supraveghere oficialã, folosind o metodã corespunzãtoare adoptatã în conformitate cu alin. (2), pe baza unor dovezi ştiinţifice conform cãrora nu existã niciun risc de rãspândire a nematozilor cu chişti ai cartofului;
b) cartoful destinat prelucrãrii industriale sau sortãrii sã fie supus mãsurilor aprobate oficial în conformitate cu secţiunea a III-a lit. B din anexa nr. III;
c) plantele prevãzute la pct. 2 din anexa nr. I sã se planteze numai dacã au fost supuse mãsurilor aprobate oficial în conformitate cu secţiunea a III-a lit. A din anexa nr. III, astfel încât sã nu mai fie contaminate.
(2) Specificaţiile metodelor prevãzute la alin. (1) lit. a) se adoptã în conformitate cu procedura prevãzutã la art. 17 alin. (2).
ART. 11
(1) Fãrã a încãlca prevederile <>art. 18 alin. (1) şi (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 563/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, unitãţile fitosanitare raporteazã Agenţiei Naţionale Fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale apariţia suspectatã sau prezenţa confirmatã a nematozilor cu chişti ai cartofului, rezultând dintr-o scãdere sau o modificare a eficacitãţii unui soi rezistent de cartof, care are legãturã cu o schimbare neobişnuitã a componenţei speciilor de nematozi, a patotipurilor sau a grupului de virulenţã.
(2) Pentru toate cazurile raportate conform alin. (1), Agenţia Naţionalã Fitosanitarã din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Laboratorul Central pentru Carantinã Fitosanitarã, prevede ca speciile de nematozi cu chişti ai cartofului şi, dupã caz, patotipul sau grupul de virulenţã respectiv sã fie investigate şi confirmate prin aplicarea metodelor corespunzãtoare.
(3) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Agenţia Naţionalã Fitosanitarã, transmite anual, în scris, Comisiei Europene şi celorlalte state membre, pânã la 31 decembrie, detaliile confirmãrilor prevãzute la alin. (2).
(4) Metodele corespunzãtoare prevãzute la alin. (2) pot fi adoptate în conformitate cu procedura prevãzutã la art. 17 alin. (2).
ART. 12
Ministerul Agriculturi şi Dezvoltãrii Rurale, prin Agenţia Naţionalã Fitosanitarã, notificã anual, în scris, Comisiei Europene şi celorlalte state membre, cel mai târziu pânã la 31 ianuarie, lista cu toate soiurile noi de cartofi care au fost descoperite prin testãri oficiale ca fiind rezistente la nematozii cu chişti ai cartofului, precizând speciile, patotipurile, grupurile de virulenţã sau populaţiile la care soiurile sunt rezistente, gradul de rezistenţã şi anul determinãrii acesteia.
ART. 13
În cazul în care prezenţa nematozilor cu chişti ai cartofului nu se confirmã dupã luarea mãsurilor aprobate oficial prevãzute în secţiunea a III-a lit. C din anexa nr. III, unitãţile fitosanitare se asigurã cã înregistrarea oficialã prevãzutã la art. 4 alin. (5) şi la art. 8 alin. (1) şi (2) este actualizatã şi cã orice restricţie impusã câmpului este revocatã.
ART. 14
Fãrã a încãlca prevederile <>art. 4 şi 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 563/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Agenţia Naţionalã Fitosanitarã din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin unitãţile fitosanitare, poate autoriza derogãri de la mãsurile prevãzute la art. 9 şi 10, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 685/2007 pentru stabilirea condiţiilor în vederea introducerii sau punerii în circulaţie în România sau în anumite zone protejate din România, în scopuri experimentale sau ştiinţifice şi lucrãri pentru selecţii varietale, a anumitor organisme de carantinã dãunãtoare, plante, produse vegetale şi alte obiecte prevãzute în anexele nr. I-V la <>Hotãrârea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie împotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantinã dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România.

CAP. IV
Dispoziţii generale şi finale

ART. 15
(1) Agenţia Naţionalã Fitosanitarã din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin unitãţile fitosanitare şi Laboratorul Central pentru Carantinã Fitosanitarã, poate adopta, în ceea ce priveşte producţia proprie, mãsuri suplimentare sau mai stricte, necesare pentru controlul nematozilor cu chişti ai cartofului sau pentru prevenirea rãspândirii acestora, în mãsura în care aceste mãsuri sunt în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 563/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Agenţia Naţionalã Fitosanitarã, notificã în scris Comisiei Europene şi celorlalte state membre mãsurile prevãzute la alin. (1).
ART. 16
Modificãrile anexelor din prezentul ordin, care urmeazã sã fie fãcute în funcţie de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice sau tehnice, se adoptã în conformitate cu procedura prevãzutã la art. 17 alin. (2).
ART. 17
(1) Comisia este asistatã de Comitetul permanent pentru sãnãtatea plantelor, denumit în continuare Comitet.
(2) În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplicã prevederile art. 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competenţelor de executare conferite Comisiei.
(3) Perioada prevãzutã la art. 5 alin. (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.
ART. 18
Anexele nr. I-IV fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 19
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 27/1999 privind mãsurile pentru prevenirea rãspândirii şi diminuarea pagubelor produse de nematozi cu chişti (Globodera spp.) la cultura cartofului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 8 octombrie 1999.
ART. 20
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de 1 iulie 2010.

Prezentul ordin transpune Directiva 2007/33/CE a Consiliului din 11 iunie 2007 privind combaterea nematozilor cu chisturi ai cartofului şi de abrogare a Directivei 69/465/CE E, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 156 din 16 iunie 2007.

Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Mihail Dumitru

Bucureşti, 8 iunie 2010.
Nr. 139.


ANEXA I


Lista plantelor prevãzute la art. 4 alin. (1), (2) şi (4), art. 5, art. 8 alin. (3), art. 9 alin. (1) lit. b) şi art. 10 alin. (1) din ordin
1. Plante-gazdã cu rãdãcini:
- Capsicum spp.;
- Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw.;
- Solanum melongena L.
2. a) Alte plante cu rãdãcini:
- Allium porrum L.;
- Beta vulgaris L.;
- Brassica spp.;
- Fragaria L.;
- Asparagus officinalis L.
b) Bulbi, tuberculi şi rizomi, care nu sunt supuşi mãsurilor aprobate oficial prevãzute în secţiunea a III-a lit. A din anexa nr. III, cultivaţi în sol şi destinaţi plantãrii, cu excepţia celor pentru care trebuie dovedit, prin ambalajul lor sau prin alte mijloace, cã sunt destinaţi vânzãrii cãtre consumatorii finali neimplicaţi în producţia profesionalã de plante sau de flori tãiate, de:
- Allium ascalonicum L.;
- Allium cepa L.;
- Dahlia spp.;
- Gladiolus Tourn. Ex L.;
- Hyacinthus spp.;
- Iris spp.;
- Lilium spp.;
- Narcissus L.;
- Tulipa L.


ANEXA II


1. Prelevarea probelor şi analiza acestora pentru investigaţiile oficiale prevãzute la art. 5 din ordin:
a) prelevarea constã dintr-o probã de sol cu o ratã standard de cel puţin 1.500 ml sol/ha colectatã din cel puţin 100 de prize/ha, de preferinţã pe raza unei grile dreptunghiulare cu o lãţime de cel puţin 5 metri şi o lungime de maximum 20 de metri între punctele de prelevare care acoperã întregul câmp. Întreaga probã se utilizeazã pentru o analizã ulterioarã, şi anume extracţia chiştilor, identificarea speciilor şi, dupã caz, determinarea patotipului/grupului de virulenţã;
b) analiza cuprinde metodele de extracţie a nematozilor cu chişti ai cartofului descrise în procedurile fitosanitare relevante sau protocoalele de diagnostic pentru Globodera pallida şi Globodera rostochiensis - standarde OEPP.
2. Prelevarea probelor şi analiza acestora pentru monitorizãrile oficiale prevãzute la art. 6 alin. (2) din ordin:
a) prelevarea constã în:
- procedura de prelevare descrisã la pct. 1 cu o ratã minimã de prelevare de probe de sol de cel puţin 400 ml/ha; sau
- prelevarea de probe de cel puţin 400 ml de sol dupã examinarea vizualã a rãdãcinilor, în cazul în care apar simptome vizibile; sau
- prelevarea de probe de cel puţin 400 ml de sol asociat cu tuberculi de cartofi, dupã recoltare, cu condiţia ca terenul pe care au fost cultivaţi sã poatã fi identificat;
b) analiza probelor constã în procedura de analizã prevãzutã la pct. 1.
3. Prin derogare, rata de prelevare a probelor standard prevãzutã la pct. 1 poate fi redusã la minimum 400 ml de sol/ha, cu condiţia:
a) sã existe documente justificative cã niciun tubercul de cartof sau nicio altã plantã-gazdã cu rãdãcini prevãzutã la pct. 1 din anexa nr. I nu a fost cultivatã şi nu a fost prezentã pe câmp timp de 6 ani înainte de investigaţia oficialã; sau
b) sã nu fi fost depistaţi nematozi cu chişti ai cartofului pe parcursul ultimelor douã investigaţii oficiale succesive prin prelevãri de probe de 1.500 ml sol/ha şi dupã prima investigaţie oficialã sã nu fi fost cultivat niciun tubercul de cartof sau nicio altã plantã-gazdã cu rãdãcini prevãzutã la pct. 1 din anexa nr. I, altele decât cele pentru care se solicitã investigaţii oficiale în conformitate cu art. 4 alin. (1) din ordin; sau
c) sã nu fi fost depistaţi nematozi cu chişti ai cartofului sau chişti de nematozi cu chişti ai cartofului fãrã conţinut viabil, pe parcursul ultimei investigaţii oficiale, care trebuie sã fi constat dintr-o probã de cel puţin 1.500 ml sol/ha, şi niciun tubercul de cartof sau nicio altã plantã-gazdã cu rãdãcini prevãzutã la pct. 1 din anexa nr. I, altele decât cele pentru care se solicitã investigaţii oficiale în conformitate cu art. 4 alin. (1) din ordin, sã nu fi fost cultivat(ã) pe câmp de la ultima investigaţie oficialã;
d) rezultatele altor investigaţii oficiale efectuate înainte de 1 iulie 2010 pot fi considerate investigaţii oficiale în conformitate cu lit. b) şi c).
4. Prin derogare, rata de prelevare a probelor prevãzutã la pct. 1 şi 3 poate fi redusã pentru câmpurile mai mari de 8 ha şi, respectiv, 4 ha:
a) în cazul rate-standard prevãzute la pct. 1, de pe primele 8 ha sunt prelevate probe la rata specificatã la pct. 1, dar poate fi redusã pentru fiecare hectar suplimentar la minimum 400 ml sol/ha;
b) în cazul ratei reduse prevãzute la pct. 3, de pe primele 4 ha sunt prelevate probe la rata specificatã la pct. 3, însã aceasta poate fi redusã pentru fiecare hectar suplimentar, la minimum 200 ml sol/ha.
5. Utilizarea probei de sol de dimensiuni reduse prevãzute la pct. 3 şi 4 poate fi continuatã în investigaţiile oficiale urmãtoare prevãzute la art. 4 alin. (1) din ordin pânã când sunt depistaţi nematozii cu chişti ai cartofului pe câmpul în cauzã.
6. Prin derogare, mãrimea standard a probei de sol prevãzute la pct. 1 poate fi redusã la minimum 200 ml sol/ha, cu condiţia ca câmpul sã fie situat într-o zonã declaratã liberã de nematozi cu chişti ai cartofului şi desemnatã, menţinutã şi monitorizatã în conformitate cu standardele internaţionale pentru mãsuri fitosanitare relevante. Detaliile cu privire la astfel de zone sunt notificate oficial în scris Comisiei Europene şi celorlalte state membre de Agenţia Naţionalã Fitosanitarã din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
7. În toate cazurile, dimensiunea minimã a unei probe de sol este de 100 ml sol/câmp.


ANEXA III


SECŢIUNEA I
Control

Referitor la art. 5 alin. (2) din ordin, investigaţiile oficiale prevãzute la art. 4 alin. (1) din ordin stabilesc cã, în momentul efectuãrii controlului sã fie îndeplinite unul dintre urmãtoarele criterii:
- sã nu existe un istoric al prezenţei nematozilor cu chişti ai cartofului în ultimii 12 ani, pe baza rezultatelor analizelor aprobate oficial; sau
- prezentarea unui istoric al culturilor din care sã reiasã cã niciun tubercul de cartof sau nicio altã plantã-gazdã cu rãdãcini dintre cele prevãzute la pct. 1 din anexa nr. I nu a fost cultivatã pe câmpul respectiv în ultimii 12 ani.

SECŢIUNEA a II-a
Monitorizãri

Monitorizãrile oficiale prevãzute la art. 6 alin. (1) din ordin se efectueazã pe cel puţin 0,5 % din suprafaţa utilizatã în anul respectiv pentru producţia de cartofi, alta decât cea destinatã producţiei de cartofi de sãmânţã. Rezultatele monitorizãrilor sunt notificate Comisiei Europene pânã la 1 aprilie pentru perioada precedentã de 12 luni.

SECŢIUNEA a III-a
Mãsuri oficiale

A. Mãsurile aprobate oficial, prevãzute la art. 4 alin. (4) lit. c), art. 9 alin. (1) lit. b), art. 10 alin. (1) lit. c) din ordin şi la pct. 2 lit. b) din anexa nr. I sunt urmãtoarele:
1. dezinfestarea prin metode corespunzãtoare, astfel încât sã nu existe niciun risc identificabil de rãspândire a nematozilor cu chişti ai cartofului;
2. îndepãrtarea solului prin spãlare sau periere pânã când nu mai existã practic nicio particulã de sol, astfel încât sã nu existe niciun risc identificabil de rãspândire a nematozilor cu chişti ai cartofului.
B. Mãsurile aprobate oficial, prevãzute la art. 10 alin. (1) lit. b) din ordin, sunt:
- livrarea cãtre o fabrica de prelucrare sau de sortare care dispune de proceduri de eliminare a deşeurilor corespunzãtoare şi aprobate oficial, pentru care s-a stabilit cã nu existã niciun risc de rãspândire a nematozilor cu chişti ai cartofului.
C. Mãsurile aprobate oficial prevãzute la art. 13 din ordin sunt:
- o nouã prelevare oficialã de probe de sol din câmpul înregistrat oficial ca fiind infestat, conform prevederilor art. 8 alin. (1) sau (2) din ordin; şi
- analiza acestora prin una dintre metodele specificate în anexa nr. II, dupã o perioadã de minimum 6 ani de la confirmarea pozitivã a nematozilor cu chişti ai cartofului sau de la cultivarea ultimei culturi de cartof. Aceastã perioadã poate fi redusã la minimum 3 ani, dacã este cazul, atunci când mãsurile de control aprobate oficial au fost aplicate.


ANEXA IV


SECŢIUNEA I
Gradul de rezistenţã

Gradul de sensibilitate a soiurilor de cartof la nematozii cu chişti ai cartofului este cuantificat conform urmãtorului barem standard de notare, prevãzut la art. 9 alin. (5) din ordin.
Nota 9 indicã gradul de rezistenţã cel mai ridicat.


Sensibilitate relativã (%) Punctaj
<1 9
1,1-3 8
3,1-5 7
5,1-10 6
10,1-15 5
15,1-25 4
25,1-50 3
50,1-100 2
>100 1



SECŢIUNEA a II-a
Protocol pentru testarea rezistenţei

1. Testarea se efectueazã într-un spaţiu de carantinã, fie afarã, în sere, fie în camere climatizate.
2. Testarea se efectueazã în vase de cel puţin un litru de sol fiecare (sau substrat corespunzãtor).
3. Temperatura solului pe parcursul testãrii nu trebuie sã depãşeascã 25 °C şi alimentarea corespunzãtoare cu apã.
4. Atunci când se planteazã un soi de cartof pentru testare sau control se utilizeazã un fragment de cartof cu un ochi pentru fiecare soi testat sau de controlat şi se recomandã eliminarea tuturor tulpinilor, cu excepţia uneia.
5. Soiul de cartof "Desiree" este utilizat în fiecare test ca soi de control cu sensibilitate standard. Suplimentar, soiurile de control cu sensibilitate maximã care au relevanţã localã pot fi adãugate ca verificãri interne. Soiul de control cu sensibilitate standard poate fi schimbat în cazul în care studiul aratã cã existã alte soiuri mai potrivite ori mai accesibile.
6. Urmãtoarele populaţii standard de nematozi cu chişti ai cartofului trebuie sã fie utilizate pentru patotipurile Ro1, Ro 5, Pa1 şi Pa 3:
- Ro1: populaţia Ecosse;
- Ro 5: populaţia Harmerz;
- Pa1: populaţia Scottish;
- Pa 3: populaţia Chavornay.
Alte populaţii de nematozi cu chişti ai cartofului, relevante local, pot fi introduse.
7. Identitatea populaţiei standard utilizatã este verificatã prin folosirea metodelor corespunzãtoare. În experimentele de testare se recomandã utilizarea a cel puţin douã soiuri rezistente sau a douã clone cu standarde diferenţiate a cãror capacitate de rezistenţã este cunoscutã.
8. Inoculul de nematozi cu chişti ai cartofului (Pi) este format în total din 5 ouã şi juvenili cu capacitate de infectare pe ml de sol. Se recomandã ca numãrul de nematozi cu chişti ai cartofului care trebuie inoculaţi pe ml de sol sã fie determinat în cadrul experimentelor de eclozare. Nematozii cu chişti ai cartofului pot fi inoculaţi sub formã de chişti sau combinat sub formã de ouã şi juvenili în suspensie.
9. Viabilitatea conţinutului chistului de nematozi cu chişti ai cartofului utilizat ca sursã de inoculare trebuie sa fie de cel puţin 70%. Se recomandã utilizarea unor chişti cu o vârstã cuprinsã între 6 şi 24 de luni şi pãstraţi cel puţin 4 luni la o temperaturã de 4 °C chiar înainte de utilizare.
10. Se utilizeazã cel puţin 4 repetiţii pentru fiecare combinaţie de populaţie de nematozi cu chişti ai cartofului şi de soi de cartof supus testãrii. Se recomandã utilizarea a cel puţin 10 repetiţii pentru soiul de control cu sensibilitate standard.
11. Durata testãrii este de cel puţin 3 luni, iar maturitatea femelelor în dezvoltare este verificatã înainte de întreruperea experimentului.
12. Chiştii nematozilor cu chişti ai cartofului din cele 4 repetiţii sunt extraşi şi numãraţi separat pentru fiecare vas.
13. Populaţia finalã (Pf) de la sfârşitul testului de rezistenţã din soiul de control cu sensibilitate standard este determinatã prin numãrarea tuturor chiştilor de la toate repetiţiile şi a ouãlor şi juvenililor de la cel puţin 4 repetiţii.
14. Se atinge o ratã de multiplicare de cel puţin 20 x (Pf/Pi) la soiul de control cu sensibilitate standard.
15. Coeficientul de variaţie (CV) al soiului de control cu sensibilitate standard nu trebuie sã depãşeascã 35%.
16. Sensibilitatea relativã a soiului de cartof supus testãrii faţã de soiul de control cu sensibilitate standard este determinatã şi exprimatã sub formã de procent prin aplicarea urmãtoarei formule:
Pf(soiul testat)/Pf(soiul de control cu sensibilitate standard) x 100%.
17. În cazul în care un soi de cartof testat prezintã o sensibilitate relativã de peste 3%, numãrarea chiştilor este suficientã. În cazurile în care sensibilitatea relativã este sub 3%, pe lângã chişti sunt numãrate şi ouãle şi juvenilii.
18. În cazul în care rezultatele testelor din primul an indicã o sensibilitate maximã a unui soi faţã de un patotip, nu este necesarã repetarea testelor în anul urmãtor.
19. Rezultatele testelor sunt confirmate de cel puţin un alt experiment efectuat în alt an. Media aritmeticã a sensibilitãţii relative din cei 2 ani este utilizatã pentru obţinerea punctajului în conformitate cu standardul de notare.

-------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016