Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 138 din 1 septembrie 2015  privind modificarea şi completarea Regulamentului de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, aprobat prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 48/2014    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 138 din 1 septembrie 2015 privind modificarea şi completarea Regulamentului de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, aprobat prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 48/2014

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 1 septembrie 2015

    Având în vedere prevederile Legii nr. 122/2015 pentru aprobarea unor măsuri în domeniul promovării producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie şi privind modificarea şi completarea unor acte normative,
    în temeiul prevederilor art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

    ART. I
    Regulamentul de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 48/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 477 din 28 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 3 alineatul (2), după litera a) se introduc trei noi litere, literele a^1)-a^3), cu următorul cuprins:
    "a^1) acreditare - acordarea dreptului unui operator economic de a beneficia de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru energia electrică produsă şi livrată de un grup/centrală electrică de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care îl/o deţine, pe o perioadă stabilită în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, după obţinerea de către acesta a licenţei pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice, în situaţia în care legea impune obligaţia obţinerii acestei licenţe, în baza unei decizii emise de către ANRE;
    a^2) acreditare preliminară - acordarea dreptului unui operator economic de a beneficia de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru energia electrică produsă şi livrată pe perioada de probe de un grup/centrală electrică de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în baza unei decizii emise de ANRE, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    a^3) acreditare temporară - acordarea dreptului unui operator economic titular de licenţă pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energie electrice de a beneficia de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru energia electrică produsă şi livrată de o centrală electrică de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată mai mare de 125 MW pe care o deţine, pe o perioadă determinată, cu respectarea prevederilor art. II alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 134/2012, şi alin. (3^1) prevăzut la art. I pct. 15 din Legea nr. 134/2012 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2011 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, coroborat cu prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 122/2015 pentru aprobarea unor măsuri în domeniul promovării producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie şi privind modificarea şi completarea unor acte normative, în baza unei decizii emise de către ANRE;".

    2. La articolul 3 alineatul (2), litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) echipament nou - echipament care intră în componenţa unei centrale electrice şi nu a mai fost utilizat anterior pentru producerea energiei electrice sau în alte scopuri, pentru care există documente de achiziţie şi certificat de garanţie emis de fabricantul acestuia."

    3. La articolul 8, după alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (3)-(7), cu următorul cuprins:
    "(3) Emiterea de către ANRE a deciziei de acreditare/ acreditare temporară a unui grup electric/unei centrale electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi conferă operatorului economic acreditat/acreditat temporar care îl/o deţine dreptul de a beneficia de sistemul de promovare prin CV în vigoare la data emiterii primei decizii de acreditare/acreditare temporară a grupului electric/centralei electrice respective, pe întreaga perioadă de aplicare a sistemului de promovare prin CV prevăzută la art. 3 alin. (2) din Lege, indiferent dacă ulterior emiterii primei decizii de acreditare/acreditare temporară au intervenit perioade de suspendare la cerere motivată şi aprobată de ANRE sau din motive neimputabile acestuia sau de întrerupere a deciziei de acreditare/acreditare temporară din motive neimputabile acestuia.
    (4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), emiterea de către ANRE a deciziei de acreditare a operatorilor economici care au beneficiat de acreditare temporară în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 122/2015 este condiţionată de emiterea deciziei individuale de autorizare a Comisiei Europene şi se realizează în acord cu conţinutul acesteia.
    (5) Numărul de CV prevăzut la alin. (2) lit. d) se stabileşte în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 6 alin. (4) sau (5) din acelaşi act normativ, dacă este cazul.
    (6) Prin derogare de la prevederile alin. (5), în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 994/2013 privind aprobarea măsurilor de reducere a numărului de certificate verzi în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a), c) şi f) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, pentru centralele/grupurile electrice acreditate de ANRE după data de 1 ianuarie 2014, producătorii de E-SRE care le deţin beneficiază de un număr de certificate verzi pentru energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică şi/sau la consumatori, după cum urmează:
    a) 2,3 CV pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă centralele hidroelectrice sunt noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW;
    b) 1,5 CV până în anul 2017 şi 0,75 CV începând cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie eoliană;
    c) 3 CV pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie solară.
    (7) În cazul centralelor/grupurilor electrice acreditate/acreditate temporar pentru prima oară înainte de 1 ianuarie 2014, emiterea unei decizii de modificare a deciziei de acreditare sau a unei noi decizii de acreditare/acreditare temporară se realizează având în vedere sistemul de promovare prin certificate verzi în vigoare la data emiterii primei decizii de acreditare/acreditare temporară."

    4. La articolul 15, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
    "(4) În cazul producătorilor de E-SRE care au beneficiat de acreditare preliminară şi/sau temporară, duratele de aplicare prevăzute la alin. (1) se diminuează cu perioadele în care aceştia au beneficiat de CV în baza deciziilor de acreditare preliminară şi/sau temporară.
    (5) Dacă în cazul unei centrale electrice acreditate se modifică deţinătorul acesteia, durata de aplicare a sistemului de promovare prin CV acordat noului deţinător al centralei se diminuează cu perioada în care aceasta a beneficiat de CV la vechiul deţinător al centralei."

    5. La capitolul V, după secţiunea a 3-a se introduce o nouă secţiune, secţiunea a 4-a, cuprinzând articolul 27^1, cu următorul cuprins:
    "SECŢIUNEA a 4-a
    Întreruperea acreditării
    Art. 27^1. - (1) Întreruperea acreditării are loc în următoarele cazuri:
    a) decizia de acreditare preliminară a unui grup electric/unei centrale electrice expiră înainte de emiterea unei noi decizii de acreditare preliminară/acreditare temporară/acreditare a grupului electric/centralei electrice respective;
    b) decizia de acreditare/acreditare temporară a unui grup electric/unei centrale electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi îşi încetează aplicabilitatea înainte de expirarea perioadei de aplicare a sistemului de promovare prin certificate verzi stabilită la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), stabilirea datei de expirare a perioadei de aplicare a sistemului de promovare prin certificate verzi se realizează având în vedere perioadele în care a survenit întreruperea acreditării."

    6. La articolul 30, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Regularizarea eventualelor diferenţe pozitive/negative dintre numărul de CV primite şi numărul de CV cuvenite pentru E-SRE din centralele electrice aparţinând operatorilor economici prevăzuţi la alin. (1) şi (3) se realizează prin emiterea de către ANRE a unei decizii distincte de regularizare a numărului de CV, conform prevederilor legale în vigoare."

    7. În anexa nr. 11, punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6. În cazul în care ajutorul de stat investiţional se acordă pentru un grup/o centrală electrică de cogenerare care utilizează atât reziduuri biologice, cât şi culturi energetice, calculul numărului redus de certificate verzi se realizează cu formula de la pct. 4, utilizând indicatorii specifici pentru grupul/centrala electrică de cogenerare, iar numărul de CV rezultat se aplică atât pentru energia electrică produsă în cogenerare din reziduuri, cât şi pentru cea produsă din culturi energetice. Certificatul suplimentar acordat în condiţiile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se corectează, de asemenea, cu formula de la pct. 4."

    ART. II
    Operatorii economici, inclusiv persoanele fizice, care deţin grupuri/centrale de producere a E-SRE eligibile pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. III
    Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                     Preşedintele Autorităţii Naţionale de
                       Reglementare în Domeniul Energiei,
                                Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 1 septembrie 2015.
    Nr. 138.


                                    -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016