Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 136 din 7 decembrie 2022  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 7/2022     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 136 din 7 decembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 7/2022

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1196 din 13 decembrie 2022
    Având în vedere prevederile art. 138 alin. (1) lit. d^2) şi d^3), precum şi ale art. 160 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5), precum şi ale art. 10 alin. (1) lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 7/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 196 din 28 februarie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică care depune o cerere de racordare la SD în vederea alimentării cu gaze naturale a unui loc de consum;"

    2. La articolul 3 alineatul (1), litera jj) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "jj) solicitant - persoana fizică/juridică sau grupul de persoane fizice/juridice, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, care adresează OSD o cerere scrisă în vederea racordării la SD;"

    3. La articolul 5, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Solicitantul, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, poate alege operatorul economic autorizat de ANRE pentru realizarea instalaţiei de racordare, conform prevederilor art. 138 alin. (1) lit. d^1) din Lege."

    4. După articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    Proiectul pentru autorizarea executării, proiectul tehnic sau detaliile tehnice aferent/aferente instalaţiei de racordare conţine/conţin informaţii cu privire la proiectarea racordului şi/sau SRM/SR/SM/PRM/PR/PM, în conformitate cu prevederile art. 12 din Normele tehnice."

    5. La articolul 6, alineatele (1)-(3) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) În vederea racordării la SD, solicitantul, viitorul client final casnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, depune la OSD o cerere de racordare la SD, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. a).
    (2) Pentru realizarea racordării la SD a locului de consum al solicitantului prevăzut la alin. (1), OSD, în baza LOSD, efectuează activităţile precizate la art. 5 alin. (1) lit. b)-i), n) şi o).
    (3) În vederea proiectării, verificării tehnice a proiectului şi/sau executării instalaţiei de racordare, respectiv a racordului şi/sau a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM, solicitantul prevăzut la alin. (1) sau la art. 9 alin. (1) poate alege una din următoarele variante:
    a) acestea să fie realizate de către OSD; selecţia OEP, VP* şi/sau OEE se realizează de către OSD;
    *VP - verificator de proiecte atestat ANRE, tip VGd.
    b) acestea să fie realizate de către OEP, VP şi/sau OEE selectaţi de solicitant;
    c) acestea să fie realizate de către OSD; selecţia OEP, VP şi/sau OEE se realizează de către solicitant.
    (...)
    (6) Solicitarea de selectare, prevăzută la alin. (4) lit. b), alin. (5) lit. a), art. 6^1 alin. (1) sau la art. 12 alin. (6) lit. b) sau alin. (7) lit. a), se depune de solicitant la OSD, în termen de maximum 5 zile de la data primirii ATR şi a documentelor ce o însoţesc."

    6. La articolul 6 alineatul (7), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) informaţii cu privire la OEP şi/sau OEE care proiectează, pot/poate obţine certificatul de urbanism, precum şi avizele/ acordurile/autorizaţiile, emise de organismele abilitate/autorităţile competente, şi/sau execută instalaţia de racordare şi/sau, după caz, extinderea şi/sau redimensionarea obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, cum ar fi:
    (i) denumirea;
    (ii) tipul de autorizaţie ANRE, numărul şi valabilitatea acesteia;
    (iii) activitatea prestată etc."

    7. La articolul 6 alineatul (7), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) informaţii cu privire la VP, care verifică tehnic proiectul aferent instalaţiei de racordare şi/sau, după caz, extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, respectiv:
    (i) numele şi prenumele VP;
    (ii) atestatul ANRE, tip VGd, şi numărul acestuia;
    (iii) data de realizare a verificării tehnice a proiectului;
    (iv) valoarea componentei tarifului de racordare la SD, fără TVA, aferentă activităţii prestate de VP;
    (v) valoarea activităţii prestate de VP pentru verificarea tehnică a proiectului aferent extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, dacă este cazul."

    8. După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 6^1
    (1) Solicitantul, în baza solicitării de selectare, îşi poate alege VP pentru verificarea tehnică a proiectului aferent instalaţiei de racordare şi/sau, după caz, extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD.
    (2) Solicitantul poate:
    a) alege orice VP care deţine atestat ANRE tip VGd, din lista prevăzută pe pagina de internet a ANRE - www.anre.ro;
    b) mandata OEP pentru alegerea VP.
    (3) Solicitantul îl poate alege pe OSD pentru verificarea tehnică a proiectului aferent instalaţiei de racordare şi/sau, după caz, extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (2) pct. (i) sau pct. (ii) lit. e) din Condiţiile-cadru de valabilitate a licenţei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2014, cu modificările şi completările ulterioare; OSD poate asigura verificarea tehnică a proiectului cu un VP angajat al OSD sau cu un VP aflat într-o relaţie comercială cu OSD.
    (4) În situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (3) lit. b) şi c), art. 10 alin. (3), art. 11 alin. (3) sau la art. 12 alin. (5) lit. b) şi c), între solicitant şi VP selectat de acesta pentru verificarea tehnică a proiectului aferent instalaţiei de racordare şi/sau, după caz, extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, se încheie un contract de prestări servicii ale cărui clauze contractuale sunt coroborate cu dispoziţiile prezentului regulament.
    (5) Valoarea contractului de prestări servicii, prevăzut la alin. (4), este valoarea negociată între solicitant şi VP, precizată în solicitarea de selectare transmisă către OSD, şi corespunde valorii componentei tarifului de racordare la SD aferent acestei activităţi.
    (6) Între OSD şi VP selectat de solicitant, cu excepţia situaţiei în care solicitantul alege ca verificarea tehnică a proiectului să fie realizată de OSD, se încheie o convenţie ale cărei clauze sunt coroborate cu dispoziţiile prezentului regulament şi care cuprinde cel puţin următoarele:
    a) părţile contractante;
    b) obiectul convenţiei;
    c) durata convenţiei;
    d) drepturile şi obligaţiile părţilor etc."

    9. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) În situaţia prevăzută la art. 5 alin. (2), solicitantul îl poate alege pe OSD ca OEP şi/sau OEE care proiectează şi/sau execută instalaţia de racordare sau extinderea şi/sau redimensionarea obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (2) pct. (i) lit. a) din Condiţiile-cadru de valabilitate a licenţei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), între solicitant şi OSD, ca OEP şi/sau OEE, se încheie contractul de racordare şi/sau contractul de cofinanţare, după caz.
    (3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi la art. 6^1 alin. (2), OSD efectuează activităţile precizate la art. 5 alin. (1) lit. b)-g) şi lit. j)-o).
    (4) În situaţia alegerii prevăzută la alin. (1), anterior încheierii contractului de racordare şi/sau a contractului de cofinanţare, OSD are obligaţia să îl informeze pe solicitant cu privire la:
    a) indisponibilitatea tehnică temporară necesară realizării instalaţiei de racordare şi/sau a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, având în vedere numărul mare de lucrări demarate şi nefinalizate; sau
    b) disponibilitatea tehnică necesară realizării instalaţiei de racordare şi/sau a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/ conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD.
    (5) Concomitent cu informarea prevăzută la alin. (4), OSD comunică şi următoarele:
    a) etapele necesare a fi parcurse în vederea realizării instalaţiei de racordare şi/sau a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD;
    b) termenul de realizare a instalaţiei de racordare şi/sau a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD."

    10. La articolul 8 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Finanţarea proiectării şi executării instalaţiei de racordare aferentă locului de consum al solicitantului, viitorul client final casnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, prevăzut/prevăzută la art. 6 alin. (1), se poate realiza astfel:"

    11. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) În vederea racordării la SD, solicitantul, viitorul client final noncasnic, cu excepţia persoanei fizice autorizate, întreprinderii individuale, întreprinderii familiale sau instituţiei publice, depune la OSD o cerere de racordare la SD, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. a).
    (2) Pentru realizarea racordării la SD a locului de consum al solicitantului prevăzut la alin. (1), OSD, în baza LOSD, efectuează activităţile precizate la art. 5 alin. (1) lit. b)-i), n) şi o).
    (3) Solicitantul prevăzut la alin. (1) suportă în integralitate instalaţia de racordare aferentă locului de consum, conform prevederilor art. 138 alin. (1) lit. d^3) din Lege, respectiv:
    a) proiectarea instalaţiei de racordare;
    b) verificarea tehnică a proiectului aferent instalaţiei de racordare;
    c) execuţia instalaţiei de racordare;
    d) urmărirea execuţiei, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare.
    (4) Instalaţia de racordare prevăzută la alin. (3) nu intră în patrimoniul OSD, ci se cedează OSD spre exploatare, conform prevederilor art. 138 alin. (1) lit. d^3) din Lege."

    12. La articolul 10, alineatele (2)-(6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru realizarea racordării la SD existent a unui SD nou, OSD, în baza LOSD pentru zona concesionată în care este amplasat SD existent, efectuează activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b)-i), n) şi o).
(3) În vederea proiectării, verificării tehnice a proiectului şi/sau executării instalaţiei de racordare şi, după caz, a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, solicitantul prevăzut la alin. (1) îşi selectează OEP, VP şi/sau OEE.
(4) În situaţia prevăzută la alin. (3) sunt aplicabile prevederile art. 6 alin. (5)-(7) şi ale art. 6^1.
(5) Solicitantul prevăzut la alin. (1) finanţează în integralitate instalaţia de racordare aferentă unui SD nou, conform prevederilor art. 138 alin. (1) lit. d^3) din Lege, respectiv:
    a) proiectarea instalaţiei de racordare;
    b) verificarea tehnică a proiectului aferent instalaţiei de racordare;
    c) execuţia instalaţiei de racordare;
    d) urmărirea execuţiei, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare.
(6) Instalaţia de racordare rezultată în urma finanţării prevăzute la alin. (5) nu intră în patrimoniul OSD, ci se cedează OSD spre exploatare, conform prevederilor art. 138 alin. (1) lit. d^3) din Lege."

    13. La articolul 11, alineatele (2)-(6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru realizarea racordării la SD existent a unei magistrale directe sau a unui ansamblu rezidenţial, OSD, în baza LOSD, efectuează activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b)-i), n) şi o).
(3) În vederea proiectării, verificării tehnice a proiectului şi/sau executării instalaţiei de racordare, solicitantul prevăzut la alin. (1) îşi selectează OEP, VP şi/sau OEE.
(4) În situaţia prevăzută la alin. (3) sunt aplicabile prevederile art. 6 alin. (5)-(7) şi ale art. 6^1.
(5) Solicitantul prevăzut la alin. (1) finanţează în integralitate instalaţia de racordare aferentă magistralei directe sau ansamblului rezidenţial, conform prevederilor art. 138 alin. (1) lit. d^3) din Lege, respectiv:
    a) proiectarea instalaţiei de racordare;
    b) verificarea tehnică a proiectului aferent instalaţiei de racordare;
    c) execuţia instalaţiei de racordare;
    d) urmărirea execuţiei, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare.
(6) Instalaţia de racordare rezultată în urma finanţării prevăzute la alin. (5) nu intră în patrimoniul OSD, ci se cedează OSD spre exploatare, conform prevederilor art. 138 alin. (1) lit. d^3) din Lege."

    14. La articolul 12, alineatele (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru realizarea racordării la SD a locului de consum prevăzut la alin. (1) este necesară efectuarea lucrărilor de extindere şi/sau redimensionare a obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, care constă în:
    a) proiectarea extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/ conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD;
    b) verificarea tehnică a proiectului aferent extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD;
    c) execuţia extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/ conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD;
    d) urmărirea execuţiei, recepţia şi punerea în funcţiune a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD.
    (...)
(5) În vederea proiectării, verificării tehnice a proiectului şi/sau executării extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/ conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesară realizării racordării la SD, solicitantul prevăzut la alin. (4) poate alege una din următoarele variante:
    a) acestea să fie realizate de către OSD; selecţia OEP şi/sau OEE se realizează de către OSD, care are obligaţia să asigure transparent şi nediscriminatoriu, în regim concurenţial, respectând procedurile de atribuire a contractului de achiziţie publică, participarea tuturor OEP şi/sau OEE autorizaţi ANRE pentru respectivele lucrări, conform prevederilor art. 151 alin. (1^1) din Lege;
    b) acestea să fie realizate de către OEP, VP şi/sau OEE, selectaţi de solicitant;
    c) acestea să fie realizate de către OSD; selecţia OEP, VP şi/sau OEE se realizează de către solicitant."

    15. La articolul 23, alineatele (4) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) În situaţia în care solicitantul, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, alege aceiaşi/acelaşi OEP şi/sau OEE pentru realizarea lucrărilor de extindere şi/sau redimensionare a obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, precum şi pentru realizarea instalaţiei de racordare aferentă locului de consum al solicitantului, proiectul pentru autorizarea executării/proiectul tehnic poate conţine ambele lucrări.
    (...)
(7) O nouă extindere a SD, în situaţia prevăzută la alin. (6), se ia în considerare numai după ce conducta nou-proiectată de distribuţie este recepţionată şi pusă în funcţiune; în această situaţie OSD notifică solicitantul în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de racordare la SD, cu privire la următoarele aspecte:
    a) soluţia tehnică de racordare la SD, aferentă locului de consum al solicitantului, presupune extinderea SD cu o nouă conductă de distribuţie, care urmează să fie cuplată într-o conductă nou-proiectată de distribuţie ce nu este pusă în funcţiune la data depunerii cererii de racordare la SD;
    b) etapele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. e)-o) se parcurg de la data punerii în funcţiune a conductei nou-proiectate de distribuţie."

    16. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    (1) Echipamentul de reglare a presiunii şi/sau de măsurare a gazelor naturale, inclusiv firida, aferent(e) locului de consum al solicitantului, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, se achiziţionează şi se montează de OSD, după caz.
    (2) Costurile privind achiziţia şi montarea echipamentului de reglare a presiunii gazelor naturale şi a firidei, aferente locului de consum, prevăzute la alin. (1), se regăsesc în tariful de racordare.
    (3) Costul privind achiziţia echipamentului de măsurare a gazelor naturale, aferent locului de consum, prevăzut la alin. (1), este suportat de OSD şi nu se regăseşte în tariful de racordare.
    (4) Montarea echipamentului de reglare a presiunii gazelor naturale şi a firidei la locul de consum se realizează, după caz, de OSD sau de OEE selectat de OSD/solicitant, fapt consemnat în procesul-verbal de recepţie, conform prevederilor anexei nr. 9 la Normele tehnice; în situaţia în care OEE montează echipamentul de reglare a presiunii gazelor naturale şi firida, aceasta se realizează cu respectarea prevederilor art. 158 alin. (1) din Lege.
    (5) OSD predă echipamentul de reglare a presiunii gazelor naturale şi firida, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la momentul solicitării acestora de OEE, ulterior încheierii procesului-verbal de punere în funcţiune a racordului.
    (6) Costul privind montarea echipamentului de măsurare a gazelor naturale, aferent locului de consum, prevăzut la alin. (1), este suportat de solicitant, prin tariful de punere în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, practicat de OSD, conform prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru activităţile conexe celei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 140/2015, cu modificările ulterioare."

    17. La articolul 35 alineatul (1), literele d) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "d) să elaboreze proiectul/proiectele tehnic/tehnice sau proiectul/proiectele pentru autorizarea executării lucrării/ lucrărilor şi să îl/să le depună la VP, în vederea verificării tehnice a proiectului, conform prevederilor art. 160 alin. (1) din Lege, în termen de maximum 30 de zile de la data obţinerii ultimului/ ultimei aviz/acord/autorizaţii;
    (...)
f) să depună la OSD documentele aferente execuţiei instalaţiei de racordare şi/sau a extinderii/redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, respectiv proiectul/ proiectele tehnic/tehnice sau proiectul/proiectele pentru autorizarea executării lucrării/lucrărilor şi detaliile de execuţie, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire."

    18. La articolul 37 alineatul (3), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Termenul total pentru proiectarea, execuţia, recepţia tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, aferentă locului de consum al solicitantului, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, este, de regulă, de:"

    19. La articolul 43, litera a) a alineatului (3) şi alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) OEP, VP şi/sau OEE contracte pentru activităţile prestate de aceştia/acesta, la valoarea negociată a componentelor tarifului de racordare la SD;
    (...)
(5) Solicitantul poate negocia cu OEP, VP şi/sau OEE, după caz, doar valoarea componentelor tarifului de racordare la SD aferentă activităţilor prestate, respectiv:
    a) de obţinere a certificatului de urbanism, a avizelor şi acordurilor/autorizaţiilor emise de organismele abilitate/autorităţile competente;
    b) de proiectare a instalaţiei de racordare;
    c) de verificare tehnică a proiectului instalaţiei de racordare;
    d) de execuţie a instalaţiei de racordare.
(6) Înainte de punerea în funcţiune a SRM/SR/SM/PRM/ PR/PM, tariful de racordare la SD, prevăzut în contractul de racordare, se regularizează de OSD."

    20. La articolul 43, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) Regularizarea tarifului de racordare prevăzută la alin. (6) se realizează:
    a) după încheierea procesului-verbal de punere în funcţiune a racordului şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi înaintea încheierii procesului-verbal de punere în funcţiune a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM, în situaţia în care instalaţia de racordare se execută în baza autorizaţiei de construire;
    b) după încheierea procesului-verbal de recepţie tehnică a racordului şi înaintea încheierii procesului-verbal de punere în funcţiune a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM, în situaţia în care instalaţia de racordare se execută în baza autorizaţiei administratorului drumului."

    21. La articolul 43, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) În situaţia în care solicitantul, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, alege ca activităţile de proiectare, verificare tehnică a proiectului şi/sau de execuţie a instalaţiei de racordare să fie realizate de OEP, VP şi/sau OEE selectaţi de acesta, prin intermediul OSD, OSD achită către OEP, VP şi/sau OEE valoarea componentelor tarifului de racordare la SD aferent activităţilor prestate de aceştia, prevăzute în solicitarea de selectare, în termen de maximum 30 de zile de la data recepţiei la terminarea lucrărilor."

    22. La articolul 44, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Anterior momentului transmiterii la OSD a solicitării de selectare, prevăzută la art. 6 alin. (6), solicitantul încheie cu VP selectat contractul de prestări servicii prevăzute la art. 6^1 alin. (4)."

    23. La articolul 46 alineatul (1), literele e) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "e) să pună la dispoziţia VP proiectul pentru autorizarea executării instalaţiei de racordare şi, după caz, a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, în termenul prevăzut la art. 35 alin. (1) lit. e), înainte de obţinerea autorizaţiei de construire; după obţinerea acesteia, proiectul pentru autorizarea executării se constituie parte integrantă a proiectului tehnic;
f) să pună la dispoziţia OSD proiectul tehnic aferent instalaţiei de racordare şi, după caz, extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/ necesare realizării racordării la SD, în vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 160 alin. (1) din Lege;"

    24. La articolul 51, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Lucrărilor de racordare la SD care fac obiectul dispoziţiilor alin. (1) lit. a) şi care au fost supuse procesului de selectare pentru OEP şi/sau OEE, în regim concurenţial, şi nu au fost finalizate prin selectarea niciunui operator economic le sunt aplicabile dispoziţiile art. 53."

    25. După articolul 54 se introduc două noi articole, articolele 54^1 şi 54^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 54^1
    În situaţia în care instalaţia de racordare se realizează în baza autorizaţiei administratorului drumului, procesul-verbal de recepţie tehnică a racordului este asimilat cu procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.
    ART. 54^2
    Sumele următoarelor activităţi se calculează şi se rambursează fără TVA, respectiv:
    a) despăgubirea realizată de către OSD, prevăzută la art. 8 alin. (1) lit. b);
    b) returnarea realizată de către OSD, prevăzută la art. 14 alin. (6);
    c) despăgubirea sumei finanţate de solicitant, prevăzută la art. 7 alin. (1) din anexa nr. 4;
    d) diferenţa care trebuie rambursată solicitantului, prevăzută la art. 15 lit. f) din anexa nr. 4;
    e) rambursarea cheltuielilor realizate de OSD, prevăzută la art. 20 alin. (1) lit. c) din anexa nr. 4."

    26. La anexa nr. 1 secţiunea 1, punctul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "9. Solicitantul, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, bifează modalitatea de realizare a instalaţiei de racordare la SD a imobilului/obiectivului menţionat la pct. 3, şi anume:
    [] de către OSD;
    [] de către OEP, VP şi/sau OEE selectaţi de solicitant;
    [] de către OSD; selecţia OEP, VP şi/sau OEE se realizează de către solicitant."

    27. La anexa nr. 2 punctul 8, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8. Termenul total pentru proiectarea, execuţia, recepţia tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, aferentă locului de consum al solicitantului, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, este, de regulă, de:"

    28. La anexa nr. 4 articolul 1 alineatul (2), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
    "c) verificarea tehnică a proiectului aferent instalaţiei de racordare şi/sau, după caz, a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD de către un angajat al OSD, care deţine atestat ANRE tip VGd."

    29. La anexa nr. 4 articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Echipamentul de reglare a presiunii şi/sau de măsurare a gazelor naturale, inclusiv firida, aferent/aferentă locului de consum al solicitantului, viitorul clientul final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, se achiziţionează şi se montează de OSD, după caz."

    30. La anexa nr. 4 articolul 2, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (3)-(6), cu următorul cuprins:
    "(3) Costurile privind achiziţia echipamentului de reglare a presiunii gazelor naturale şi a firidei, aferente locului de consum, prevăzute la alin. (2), se regăsesc în tariful de racordare.
(4) Costul privind achiziţia echipamentului de măsurare a gazelor naturale, aferent locului de consum, prevăzut la alin. (2), este suportat de OSD şi nu se regăseşte în tariful de racordare.
(5) Montarea echipamentului de reglare a presiunii gazelor naturale şi a firidei la locul de consum se realizează, după caz, de OSD sau de executantul instalaţiei de racordare, selectat de OSD/solicitant, fapt consemnat în procesul-verbal de recepţie, conform prevederilor anexei nr. 9 din Normele tehnice, în situaţia în care executantul lucrării montează echipamentul de reglare a presiunii gazelor naturale şi firida, acestea se realizează în baza prevederilor art. 158 alin. (1) din Lege.
(6) Costul privind montarea echipamentului de măsurare a gazelor naturale, aferent locului de consum, prevăzut la alin. (2), este suportat de solicitant, prin tariful pentru punere în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, practicat de OSD, conform prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru activităţile conexe celei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 140/2015, cu modificările ulterioare."

    31. La anexa nr. 4 articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Despăgubirea sumei finanţate de solicitant, respectiv de viitorul client final casnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, pentru realizarea instalaţiei de racordare, este de până la limita valorii medii a unui racord."

    32. La anexa nr. 4 articolul 13 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţia în care solicitantul, viitorul client final casnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, alege ca activităţile de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare să fie realizate de OEP şi/sau OEE selectaţi/selectat de acesta, alţii decât OSD, solicitantul achită:"

    33. La anexa nr. 4 articolul 13, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În situaţia în care solicitantul, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, alege ca activităţile de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare să fie realizate de OEP şi/sau OEE selectaţi/selectat de acesta, prin intermediul OSD, OSD achită către OEP şi/sau OEE valoarea componentelor tarifului de racordare la SD aferente activităţilor prestate de aceştia, prevăzute în solicitarea de selectare, în termen de maximum 30 de zile de la data recepţiei la terminarea lucrărilor."

    34. La anexa nr. 4 articolul 14 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Solicitantul, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, prin solicitarea de selectare înregistrată la OSD cu nr. ....../........., comunică către OSD următoarele:"

    35. La anexa nr. 4 articolul 14 alineatul (2), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) verificarea tehnică a proiectului se realizează de ......... (Se completează cu numele şi prenumele verificatorului de proiecte care deţine atestat ANRE tip VGd ......................)."

    36. La anexa nr. 4 articolul 14 alineatul (3), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) T_(V) - componenta tarifului de racordare la SD aferentă costurilor legate de verificarea documentaţiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalaţiei de racordare, conform prevederilor art. 160 alin. (1) şi alin. (3) lit. a) din Lege - în valoare de .... lei, aceasta fiind stabilită de OSD sau comunicată de solicitant;"

    37. La anexa nr. 4 articolul 14, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) Înainte de punerea în funcţiune a SRM/SR/SM/PRM/ PR/PM, tariful de racordare la SD estimat, prevăzut la alin. (1), se regularizează.
(6) În situaţia în care solicitantul, viitorul client final casnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, suportă finanţarea instalaţiei de racordare, OSD are obligaţia să îl despăgubească până la limita valorii medii a unui racord, conform prevederilor art. 138 alin. (1) lit. d^2) din Lege."

    38. La anexa nr. 4 articolul 15, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) să regularizeze tariful de racordare la SD, în urma primirii documentelor justificative privind costurile finale ale lucrării, respectiv:
    (i) după încheierea procesului-verbal de punere în funcţiune a racordului şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi înaintea încheierii procesului-verbal de punere în funcţiune a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM, în situaţia în care instalaţia de racordare este executată în baza autorizaţiei de construire;
    (ii) după încheierea procesului-verbal de recepţie tehnică a racordului şi înaintea încheierii procesului-verbal de punere în funcţiune a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM, în situaţia în care instalaţia de racordare este executată în baza autorizaţiei administratorului drumului;"

    39. La anexa nr. 4 articolul 16 litera b), partea introductivă a punctului (i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(i) de la solicitantul, viitorul client final casnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică."

    40. La anexa nr. 4 articolul 17 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) viitorul client final casnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, să achite către OSD diferenţa dintre tariful de racordare la SD şi valoarea medie a unui racord, precum şi valoarea suplimentară rezultată în urma regularizării costurilor instalaţiei de racordare;"

    41. La anexa nr. 4 articolul 17 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Solicitantul, viitorul client final casnic sau noncasnic, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială sau instituţia publică, are obligaţia să realizeze proiectarea, execuţia şi recepţia tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferente locului de consum, prin intermediul operatorilor economici autorizaţi de ANRE pentru proiectarea şi/sau execuţia instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, de regulă, în termen de maximum:"

    42. La anexa nr. 5 articolul 12, literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) în situaţia în care solicitantul îl alege pe OSD, pentru verificarea tehnică a proiectului, să pună la dispoziţia OSD proiectul pentru autorizarea executării instalaţiei de racordare şi, după caz, a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/ conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, înainte de obţinerea autorizaţiei de construire; după obţinerea acesteia, proiectul pentru autorizarea executării se constituie parte integrantă a proiectului tehnic;
d) să pună la dispoziţia OSD proiectul tehnic aferent instalaţiei de racordare şi, după caz, extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesare realizării racordării la SD, în vederea îndeplinirii de către OSD a obligaţiei prevăzute la art. 160 alin. (1) din Lege;"



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 7 decembrie 2022.
    Nr. 136.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016