Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 135 din 14 octombrie 2021  pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 201/2007 privind Procedura de eliberare a Certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 135 din 14 octombrie 2021 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 201/2007 privind Procedura de eliberare a Certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1041 din 1 noiembrie 2021
    Văzând Referatul de aprobare nr. 2.383 din 13.05.2021, întocmit de Direcţia generală sănătatea şi bunăstarea animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
    în baza prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1.255/97,
    având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 201/2007 privind Procedura de eliberare a Certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 880 din 21 decembrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Certificatul de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, denumit în continuare certificatul de competenţă profesională, se eliberează celor care absolvă cursuri de formare profesională în domeniul transportului de animale vii, organizate de furnizori de formare profesională autorizaţi, potrivit legislaţiei din domeniul formării profesionale.
    (2) Cerinţele minime pentru cursurile de formare profesională prevăzute la alin. (1) au la bază prevederile specifice din anexele I, II şi IV la Regulamentul nr. 1/2005/CE al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului nr. 1.255/97/CE.
    (3) Subiectele examenului organizat pentru obţinerea certificatului de absolvire, precum şi a certificatului de competenţă profesională trebuie să respecte tematica prevăzută la alin. (2).
    (4) Furnizorii de formare profesională prevăzuţi la alin. (1) solicită aprobarea examenului prevăzut la alin. (3) prin intermediul unei cereri adresate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform modelului din anexa nr. 1 la prezenta procedură, şi transmit documentele semnate de către examinatori care atestă îndeplinirea cumulativă a următoarelor criterii privind independenţa acestora:
    a) nu deţin calitatea de lector pentru cursul la finalul căruia se organizează examenul;
    b) nu au relaţii cu caracter patrimonial cu angajatorii cursanţilor, cu lectorii sau cu cursanţii;
    c) nu deţin un grad de rudenie/afinitate cu lectorii, cu reprezentanţii organizatorului cursurilor sau cu cursanţii;
    d) nu au atribuţii şi responsabilităţi referitoare la desfăşurarea activităţii de autorizare a mijloacelor de transport rutier de animale vii;
    e) nu au atribuţii şi responsabilităţi referitoare la desfăşurarea activităţii de control oficial al activităţii realizate de transportatorii de animale vii.
    (5) Examenul prevăzut la alin. (3) se susţine în faţa unei comisii din care face parte un reprezentant din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi un reprezentant din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială se organizează examenul.
    (6) În termen de 7 zile lucrătoare de la primirea cererii prevăzute la alin. (5), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor răspunde în scris furnizorului de formare profesională, menţionând numele celor 2 reprezentanţi desemnaţi pentru a face parte din comisia de examinare prevăzută la alin. (5).
    (7) Cei 2 reprezentanţi din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, respectiv al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială se organizează examenul, desemnaţi pentru a face parte din comisia de examinare, trebuie să îndeplinească criteriile de independenţă prevăzute la alin. (4).
    (8) Documentele prevăzute la alin. (4) se păstrează la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la dosarul de aprobare al examenului."

    2. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Certificatul de competenţă profesională este obligatoriu pentru toţi conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii în scop economic, pe distanţe mai mari de 65 km, este valabil pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării, este redactat în limbile română şi engleză, conform modelului prevăzut în anexa nr. III la Regulamentul nr. 1/2005/CE, şi se tipăreşte pe o filă, format A4."

    3. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    Certificatul de competenţă profesională se eliberează de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fiind semnat de către preşedintele acesteia."

    4. Articolele 4 şi 5 se abrogă.
    5. La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Transportatorii de animale vii autorizaţi încredinţează manipularea acestora numai persoanelor care deţin certificate de competenţă profesională."

    6. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Certificatul de competenţă profesională se eliberează solicitantului sau împuternicitului acestuia prin procură notarială în baza următoarelor documente:
    a) cerere, în care solicitantul menţionează adresa personală de poştă electronică;
    b) copia actului de identitate semnată de către titular ca fiind conformă cu originalul;
    c) certificat de absolvire, eliberat ca urmare a promovării examenului prevăzut la art. 1 alin. (3);
    d) dovada achitării la casieria sau în contul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială s-a organizat examenul a tarifului pentru eliberarea certificatului de competenţă profesională.
    (2) Certificatul de competenţă profesională se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, iar o fotocopie a acestuia se semnează de către emitent ca fiind conformă cu originalul.
    (3) Certificatul de competenţă profesională se întocmeşte de personalul desemnat din cadrul structurii cu atribuţii de reglementare în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor de la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în urma verificării conformităţii documentelor prevăzute la alin. (1)."

    7. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    Certificatele de competenţă profesională se înregistrează de către personalul desemnat din cadrul structurii prevăzute la art. 7 alin. (3) într-un registru care este gestionat în format electronic, conform modelului din anexa nr. 2 la prezenta procedură, cu obligaţia păstrării integrităţii datelor."

    8. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene au obligaţia de a notifica Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu privire la toate sancţiunile contravenţionale aplicate conducătorilor/ însoţitorilor de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, în cazul încălcării dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la protecţia şi bunăstarea animalelor în timpul transportului.
    (2) Copiile proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor aplicate conducătorilor/însoţitorilor de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii sunt comunicate structurii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor prevăzute la art. 7 alin. (3).
    (3) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor păstrează, pentru o perioadă de 10 ani, evidenţele privind notificările de la alin. (1), conform registrului prevăzut la art. 8.
    (4) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor dispune anularea certificatului de competenţă profesională în cazul şoferilor/însoţitorilor de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, care au fost sancţionaţi contravenţional de două ori în decurs de 6 luni.
    (5) Anularea certificatului de competenţă profesională se face în baza unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform formularului prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta procedură.
    (6) Actul emis de către preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor prin care se dispune anularea certificatului de competenţă profesională, respectiv numărul şi data ordinului se înregistrează în registrul prevăzut la art. 8.
    (7) Ordinul de anulare a certificatului de competenţă profesională se comunică titularului prin corespondenţă electronică la adresa indicată în cererea de eliberare.
    (8) Conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, care au fost înştiinţaţi cu privire la anularea certificatului de competenţă profesională, au obligaţia de a depune documentul, în original, la sediul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de pe raza judeţului unde aceştia îşi au domiciliul.
    (9) După anularea certificatului de competenţă profesională, conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii trebuie să urmeze din nou cursurile de formare profesională prevăzute la art. 1 alin. (1), în vederea eliberării unui nou certificat de competenţă profesională."

    9. La articolul 11, alineatele (1), (3), (4) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) În cazul furtului, pierderii, distrugerii şi deteriorării certificatului de competenţă profesională, titularul sau împuternicitul acestuia prin procură notarială poate solicita eliberarea unui duplicat.
    .................................................................................................
    (3) Cererea de eliberare a duplicatului este însoţită de următoarele acte, care se arhivează:
    a) declaraţia scrisă pe propria răspundere a titularului certificatului de competenţă profesională, în care sunt cuprinse datele de identificare, împrejurările în care certificatul a fost furat, pierdut, distrus sau deteriorat;
    b) o copie a certificatului de competenţă profesională prevăzut la lit. a), dacă este disponibilă;
    c) o copie a actului de identitate, semnată de către titular ca fiind conformă cu originalul;
    d) dovada achitării tarifului pentru eliberarea duplicatului.
    (4) Duplicatul are acelaşi număr, serie şi dată ca şi exemplarul original, fiind valabil până la data înscrisă pe acesta din urmă.
    .................................................................................................
    (6) Numărul şi data cererii prin care se solicită eliberarea duplicatului, respectiv data eliberării duplicatului se consemnează în registrul prevăzut la art. 8."

    10. La articolul 12, alineatul (2) se abrogă.
    11. Articolul 13 se abrogă.
    12. Anexele nr. 1-3 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "    ANEXA 1

    la procedură
    Se aprobă/Nu se aprobă,
    Preşedinte secretar de stat,
    ............................................
    CERERE Subsemnatul, ...................................., reprezentant legal al furnizorului de formare profesională autorizat ........................., cu sediul social în ....... (adresa completă, nr. tel., adresă de e-mail)......, posesor al/a BI/CI seria ....... nr. ......., CNP ...................., eliberat/ă de ..................... la data ................, prin prezenta solicit aprobarea examenului care se va susţine în centrul de examinare din ....... (adresa completă)......, în data de ....., de către un număr de ....... cursanţi absolvenţi ai cursurilor de formare profesională în domeniul transportului de animale vii, conform listei ataşate prezentei cereri.
    Anexat, depun următoarele:
    [ ] un număr de ............. variante (minimum 3) cu ............... (minimum 30) subiecte de examen fiecare, care respectă tematica de curs;
    [ ] documente semnate de specialistul/specialiştii propus/propuşi pentru a face parte din comisia de examinare care atestă îndeplinirea cumulativă de către acesta/aceştia a criteriilor privind independenţa prevăzute la art. 1 alin. (4) din Procedura de eliberare a Certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 201/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
    [ ] lista nominală a cursanţilor absolvenţi ai cursurilor de formare profesională în domeniul transportului de animale vii.
    Data
    .............
    Numele şi prenumele,
    ............
    Semnătura
    ............
    ANEXA 2

    la procedură
    REGISTRU
    de evidenţă a certificatelor de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii

┌────┬─────────┬────────┬───────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │Eliberarea duplicatului │Anularea certificatului │
│ │ │C.I. nr.│ │ │ │Data │ ├────────────┬────────────┼───────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ │ │/seria/ │ │Nr. şi data │Nr. şi seria │eliberării │Data expirării│Numărul şi │ │Data │ │ │
│Nr. │Numele şi│codul │Ocupaţia/ │certificatului│certificatului│certificatului│certificatului│data cererii│Data │notificării │Numărul şi │ │
│crt.│prenumele│numeric │Calificarea│de absolvire │de competenţă │de competenţă │de competenţă │de eliberare│eliberării │abaterii care a│data ordinului│Data anulării │
│ │ │personal│ │ │profesională │profesională │profesională │a │duplicatului│fost │de anulare a │certificatului│
│ │ │ │ │ │ │ │ │duplicatului│ │sancţionată │certificatului│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │contravenţional│ │ │
├────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┼──────────────┼──────────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴────────┴───────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴────────────┴────────────┴───────────────┴──────────────┴──────────────┘


    ANEXA 3

    la procedură
    AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
    ORDIN
    privind anularea certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii
    Nr. ............. din ....................... Având în vedere prevederile Regulamentului Consiliului nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1.255/97, ale Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea
    acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 201/2007 privind Procedura de eliberare a Certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, cu modificările şi completările ulterioare,
    luând în considerare procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. ................ din data de .................. şi nr. .................. din data de ..................., întocmite de .................... şi de ......................, medici veterinari oficiali ai Direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ................., respectiv ai Direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor .......................,
    începând cu data de .................... se anulează Certificatul de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii nr. .........., valabil până la data de ............ .
    Reluarea activităţii se efectuează după obţinerea unui nou certificat de competenţă profesională, în urma promovării examenului.
    Preşedinte secretar de stat,
    .................
    (semnătura şi ştampila oficială)"

    13. Anexa nr. 4 se abrogă.


    ART. II
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 611 şi 611 bis din 18 august 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1 alineatul (1), după punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 8, cu următorul cuprins:
    "8. Tarif pentru eliberarea certificatului/duplicatului certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, prevăzut în anexa nr. 8."

    2. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    Anexele nr. 1-8*) fac parte integrantă din prezentul ordin."

    3. După anexa nr. 7 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 8, cu următorul cuprins:
    "    ANEXA 8

    TARIF
    pentru eliberarea certificatului/duplicatului certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii

┌────┬──────────────────────┬──────────┐
│Nr. │ │Tarif │
│crt.│Denumirea operaţiunii │operaţiune│
│ │ │- lei - │
├────┼──────────────────────┼──────────┤
│ │Eliberarea │ │
│ │certificatului/ │ │
│ │duplicatului │ │
│ │certificatului de │ │
│ │competenţă │ │
│1. │profesională pentru │16 │
│ │conducătorii şi │ │
│ │însoţitorii de pe │ │
│ │vehiculele rutiere │ │
│ │care transportă │ │
│ │animale vii │ │
└────┴──────────────────────┴──────────┘

"



    ART. III
    Eliberarea certificatelor de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii aflate în lucru la data intrării în vigoare a prezentului ordin se finalizează în condiţiile achitării tarifului pentru eliberarea acestora, conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. d) din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 201/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                    Silviu Năstase

    Bucureşti, 14 octombrie 2021.
    Nr. 135.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016