Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 134 din 27 ianuarie 2016  privind aprobarea Procedurii de atestare a pregătirii şi experienţei profesionale în scopul recunoaşterii experienţei profesionale dobândite pe teritoriul României de persoanele care doresc să exercite pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind recunoaşterea calificărilor profesionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 134 din 27 ianuarie 2016 privind aprobarea Procedurii de atestare a pregătirii şi experienţei profesionale în scopul recunoaşterii experienţei profesionale dobândite pe teritoriul României de persoanele care doresc să exercite pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind recunoaşterea calificărilor profesionale

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ŞI PERSOANELOR VÂRSTNICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 88 din 5 februarie 2016

    Având în vedere prevederile:
    - art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 43/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România;
    - art. 18 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 344/2014 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice emite următorul ordin:

    ART. 1
    (1) Se aprobă Procedura de atestare a pregătirii şi experienţei profesionale în scopul recunoaşterii experienţei profesionale dobândite pe teritoriul României de persoanele care doresc să exercite pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind recunoaşterea calificărilor profesionale, prevăzută în anexa nr. 1.
    (2) Activităţile cuprinse în listele prevăzute la art. 35^13 alin. (2) din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare, sunt detaliate în anexa nr. 2.
    ART. 2
    Prezentul ordin transpune prevederile art. 16-19 din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale.
    ART. 3
    (1) Cererile pentru recunoaşterea experienţei profesionale depuse anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin se soluţionează conform Ordinului ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 51/2007 pentru aprobarea Procedurii de atestare a calificării - pregătire şi experienţă profesională - dobândite în România, în afara sistemului naţional de învăţământ, de către cetăţenii români care doresc să desfăşoare activităţi, în mod independent sau ca salariaţi, pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 51/2007 pentru aprobarea Procedurii de atestare a calificării - pregătire şi experienţă profesională - dobândite în România, în afara sistemului naţional de învăţământ, de către cetăţenii români care doresc să desfăşoare activităţi, în mod independent sau ca salariaţi, pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 105 din 12 februarie 2007.
    ART. 4
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 5
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                  Ministrul muncii, familiei, protecţiei
                     sociale şi persoanelor vârstnice,
                            Claudia-Ana Costea

    Bucureşti, 27 ianuarie 2016.
    Nr. 134.


    ANEXA 1

                                   PROCEDURĂ
                    de atestare a pregătirii şi experienţei
       profesionale în scopul recunoaşterii experienţei profesionale
            dobândite pe teritoriul României de persoanele care
          doresc să exercite pe teritoriul unui alt stat membru al UE,
           SEE sau Confederaţiei Elveţiene activităţile cuprinse în
        anexa IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a
         Consiliului privind recunoaşterea calificărilor profesionale

    ART. 1
    (1) Procedura de atestare a pregătirii şi experienţei profesionale în scopul recunoaşterii experienţei profesionale dobândite pe teritoriul României de către persoanele care doresc să exercite pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind recunoaşterea calificărilor profesionale, denumită în continuare Procedură, se aplică persoanelor fizice, cetăţeni români sau ai statelor membre ale UE, SEE sau din Confederaţia Elveţiană, care doresc să exercite, în mod independent sau ca salariat, una sau mai multe activităţi prevăzute în anexa nr. 2 la ordin, pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene.
    (2) Accesul la exercitarea uneia dintre activităţile prevăzute în anexa nr. 2 la ordin necesită, ca dovadă suficientă a cunoştinţelor şi aptitudinilor, exercitarea în prealabil a acelei activităţi în România, în conformitate cu dispoziţiile art. 35^15 din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Recunoaşterea experienţei profesionale permite solicitantului să aibă acces pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene la practicarea aceleiaşi activităţi sau ocupaţii precum cea pentru care a fost calificat în România şi să o exercite în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării din UE, SEE sau din Confederaţia Elveţiană unde solicitantul doreşte să o practice.
    ART. 2
    (1) Procedura se aplică de agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii, aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin eliberarea unui atestat al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură.
    (2) Agenţiile fac parte din Sistemul de informare al pieţei interne, denumit în continuate IMI, şi duc la îndeplinire obligaţiile privind recunoaşterea experienţei profesionale pentru activităţile prevăzute în anexa nr. 2 la ordin.
    ART. 3
    (1) În vederea obţinerii atestatului prevăzut la art. 2 alin. (1), solicitantul depune la registratura agenţiei din judeţul în care îşi are domiciliul sau reşedinţa un dosar care trebuie să conţină următoarele documente:
    a) cerere, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură;
    b) documentul de identitate, în fotocopie;
    c) certificatul de naştere, în fotocopie, tradus în limba română, după caz;
    d) certificatul de căsătorie, după caz, tradus în limba română, în fotocopie;
    e) declaraţie pe propria răspundere, dată în faţa notarului public, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta procedură, în original.
    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) pot fi transmise şi prin poştă, cu confirmare de primire, sau prin e-mail.
    (3) Agenţiile au obligaţia de a afişa pe pagina electronică proprie prezentul ordin, adresa la care solicitanţii pot transmite prin poştă documentaţia pentru eliberarea atestatului, precum şi e-mailul la care pot transmite documentaţia în format electronic.
    (4) În situaţia transmiterii documentelor enumerate la alin. (1) prin poşta electronică, solicitantul trebuie să transmită, prin poştă, în original, declaraţia prevăzută la alin. (1) lit. e).
    ART. 4
    (1) Prin experienţă profesională dobândită în România de o persoană fizică în calitate de salariat se înţelege exercitarea efectivă şi legală, cu normă întreagă sau echivalent parţială, în condiţiile legii, a unei profesii/ocupaţii, dacă practicarea acesteia face referire la activităţile enumerate în anexa nr. 2 la ordin.
    (2) Prin director al unei întreprinderi se înţelege persoana care a exercitat într-o întreprindere din domeniul profesional activităţi enumerate în anexa nr. 2 la ordin, prin practicarea uneia din următoarele ocupaţii:
    a) ocupaţia de director al unei întreprinderi sau al unei sucursale;
    b) ocupaţia de administrator ori reprezentant al acţionarului şi/sau al proprietarului ori al directorului unei întreprinderi; în acest caz solicitantul trebuie să dovedească că această funcţie implică o responsabilitate corespunzătoare celei a proprietarului sau a directorului reprezentat;
    c) ocupaţii de cadru superior, cu sarcini de natură comercială şi/sau tehnică pentru unul ori mai multe servicii/compartimente ale întreprinderii; în acest caz aceste ocupaţii vor avea denumirile şi codurile corespunzătoare în condiţiile aplicării legislaţiei în vigoare privind Clasificarea ocupaţiilor din România.
    (3) Prin lucrător cu titlu independent se înţelege persoana care a desfăşurat efectiv şi legal cu titlu independent o activitate prevăzută în anexa nr. 2 la ordin în condiţiile aplicării dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 5
    (1) Pentru recunoaşterea experienţei profesionale necesare practicării unor activităţi incluse în Lista I a anexei nr. 2 la ordin, solicitantul completează declaraţia prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta procedură, din care să reiasă că îndeplineşte una din următoarele condiţii:
    a) a practicat acea activitate pe o perioadă de şase ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere;
    b) a practicat acea activitate pe o perioadă de trei ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere, şi dovedeşte că a urmat, pentru practicarea acelei activităţi, o formare prealabilă de cel puţin trei ani atestată printr-un certificat recunoscut în România sau o formare profesională considerată pe deplin valabilă de către un organism profesional competent;
    c) a practicat acea activitate pe o perioadă de patru ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere, şi dovedeşte că a urmat, pentru activitatea în cauză, o formare prealabilă de cel puţin doi ani, atestată printr-un certificat recunoscut în România sau considerată pe deplin valabilă de către un organism profesional competent;
    d) a practicat acea activitate cel puţin 9 ani: cu titlu independent pe o perioadă de patru ani consecutivi şi în calitate de salariat pe o perioadă de cel puţin cinci ani;
    e) a practicat acea activitate pe o perioadă de cinci ani consecutivi, într-o funcţie superioară, având pe o perioadă de cel puţin trei ani sarcini tehnice, fiind responsabil pentru cel puţin un departament al întreprinderii, şi dovedeşte că a urmat, pentru activitatea în cauză, o formare prealabilă de cel puţin trei ani, atestată printr-un certificat recunoscut în România sau considerat pe deplin valabil de către un organism profesional competent.
    (2) În cazurile menţionate la alin. (1) lit. a) şi d), această activitate nu trebuie să se fi încheiat cu mai mult de 10 ani înainte de data prezentării dosarului complet pentru recunoaşterea experienţei profesionale.
    (3) Prevederile alin. (1) lit. e) nu se aplică activităţilor incluse la fosta grupă 855 din nomenclatorul ISIC, saloane de coafură.
    (4) Condiţiile prevăzute la alin. (1)-(3) transpun prevederile art. 17 din Directiva 2005/36/CE.
    ART. 6
    (1) Pentru recunoaşterea experienţei profesionale necesare practicării de activităţi incluse în Lista II a anexei nr. 2 la ordin, solicitantul completează declaraţia prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta procedură din care să reiasă că îndeplineşte una din următoarele condiţii:
    a) a practicat acea activitate pe o perioadă de cinci ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere;
    b) a practicat acea activitate pe o perioadă de trei ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere, şi dovedeşte că a urmat, pentru activitatea în cauză, o formare prealabilă de cel puţin trei ani, atestată printr-un certificat recunoscut în România, sau o formare considerată pe deplin valabilă de către un organism profesional competent;
    c) a practicat acea activitate pe o perioadă de patru ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere, în cazul în care beneficiarul dovedeşte că a urmat, pentru activitatea în cauză, o formare prealabilă de cel puţin doi ani, atestată printr-un certificat recunoscut în România, sau o formare considerată pe deplin valabilă de către un organism profesional competent;
    d) a practicat acea activitate pe o perioadă de trei ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere, şi dovedeşte că a exercitat activitatea în cauză cu titlu salariat pe o perioadă de cel puţin cinci ani;
    e) a practicat acea activitate pe o perioadă de cinci ani consecutivi, cu titlu salariat, şi dovedeşte că a urmat, pentru activitatea în cauză, o formare prealabilă de cel puţin trei ani, atestată printr-un certificat recunoscut în România, sau o formare considerată pe deplin valabilă de către un organism profesional competent;
    f) a practicat acea activitate pe o perioadă de şase ani consecutivi, cu titlu salariat, şi dovedeşte că a urmat, pentru activitatea în cauză, o formare prealabilă de cel puţin doi ani, atestată printr-un certificat recunoscut în România, sau o formare considerată pe deplin valabilă de către un organism profesional competent.
    (2) În cazurile menţionate la alin. (1) lit. a) şi d), această activitate nu trebuie să fi fost încheiată cu mai mult de 10 ani înainte de data prezentării dosarului complet pentru recunoaşterea experienţei profesionale.
    (3) Condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) transpun prevederile art. 18 din Directiva 2005/36/CE.
    ART. 7
    (1) Pentru recunoaşterea experienţei profesionale necesare practicării de activităţi incluse în Lista III a anexei nr. 2 la ordin, solicitantul completează declaraţia prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta procedură din care să reiasă că îndeplineşte una din următoarele condiţii:
    a) a practicat acea activitate pe o perioadă de trei ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere;
    b) a practicat acea activitate pe o perioadă de doi ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere, şi dovedeşte că a urmat, pentru activitatea în cauză, o formare prealabilă, atestată printr-un certificat recunoscut în România, sau considerată pe deplin valabilă de către un organism profesional competent;
    c) a practicat acea activitate pe o perioadă de doi ani consecutivi, cu titlu independent sau în calitate de director de întreprindere, şi a exercitat activitatea în cauză cu titlu salariat pe o perioadă de cel puţin trei ani;
    d) a practicat acea activitate pe o perioadă de trei ani consecutivi, cu titlu salariat, şi dovedeşte că a urmat, pentru activitatea în cauză, o formare prealabilă, atestată printr-un certificat recunoscut în România, sau considerată pe deplin valabilă de către un organism profesional competent.
    (2) În cazurile menţionate la alin. (1) lit. a) şi c) activitatea nu trebuie să fi fost încheiată cu mai mult de 10 ani înainte de data prezentării dosarului complet pentru recunoaşterea experienţei profesionale.
    (3) Condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) transpun prevederile art. 19 din Directiva 2005/36/CE.
    ART. 8
    (1) Experienţa profesională dobândită în calitate de salariat se dovedeşte cu:
    a) o copie de pe pagina din registrul electronic, care cuprinde înscrierile referitoare la persoana sa, certificată de către reprezentantul legal al angajatorului sau de către persoana împuternicită de acesta;
    b) adeverinţe eliberate de angajatori care cuprind informaţiile înregistrate în Registrul general de evidenţă a salariaţilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP), data angajării, denumirea ocupaţiei conform Clasificaţiei ocupaţiilor din România sau altor acte normative, tipul contractului; atribuţiile exercitate;
    c) carnetul de muncă, în fotocopie, dacă este cazul;
    d) orice alt document, eliberat de angajator, care să ateste activitatea desfăşurată de solicitant şi vechimea în ocupaţia pentru care acesta a obţinut calificarea, aşa cum rezultă din dosarul personal.
    (2) Experienţa profesională în calitate de lucrător independent se dovedeşte cu:
    a) certificatul de înregistrare eliberat în condiţiile legii, în copie;
    b) documentele eliberate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) orice document din care rezultă perioadele în care a desfăşurat efectiv activitatea şi a obţinut venituri, pentru care solicită atestatul.
    (3) Experienţa profesională în calitate de director se dovedeşte cu documente eliberate de angajator, în condiţiile legii, din care să rezulte perioadele în care a desfăşurat efectiv activitatea pentru care solicită atestatul.
    (4) Formarea prealabilă, precum şi durata acesteia prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. b), c) şi e), art. 6 alin. (1) lit. b), c), e) şi f) şi art. 7 alin. (1) lit. b) şi d) se dovedesc cu actul de calificare, eliberat în condiţiile legii, în fotocopie.
    ART. 9
    (1) În cazul în care, în urma analizei dosarului, se constată nereguli privind documentele prevăzute la art. 3, agenţia comunică solicitantului, în termen de cel mult 10 zile de la înregistrarea dosarului, modul în care pot fi remediate aceste nereguli, precum şi termenul prevăzut la alin. (2).
    (2) Remedierea neregulilor semnalate se face în termen de cel mult 15 zile de la data primirii comunicării prevăzute la alin. (1) de către solicitant.
    (3) Nerespectarea termenului prevăzut la alin. (2) de către solicitant atrage respingerea cererii.
    (4) Respingerea cererii şi motivele care au stat la baza acesteia se comunică în scris solicitantului, precum şi Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, denumit în continuare CNRED.
    (5) În situaţia prevăzută la alin. (4) persoana care nu a obţinut atestatul se poate adresa CNRED care acordă asistenţă privind recunoaşterea calificărilor profesionale. Adresa poştală a CNRED este: str. Spiru Haret nr. 12, sectorul 1, 010176, Bucureşti; e-mail: cnred@medu.edu.ro
    ART. 10
    (1) Cererile de eliberare a atestatelor se soluţionează:
    a) în termen de 30 de zile de la data înregistrării documentaţiei complete, prevăzute la art. 3 alin. (1), la agenţie;
    b) în termen de 15 zile de la data soluţionării neregulilor constatate în condiţiile art. 9.
    (2) Atestatul se eliberează solicitantului sau, după caz, persoanei desemnate de solicitant prin procură notarială/ consulară.
    (3) Pentru atestatele eliberate pe bază de procură notarială/consulară, la rubrica "Observaţii" din registrul prevăzut la anexa nr. 4 la procedură se completează: numele, prenumele, calitatea împuternicitului şi datele de identitate ale acestuia.
    ART. 11
    (1) Analiza, completarea, gestionarea şi arhivarea atestatelor şi documentaţiei depuse se fac de persoana desemnată de conducerea agenţiei pentru realizarea acestor activităţi.
    (2) Atribuţiile prevăzute la alin. (1) sunt trecute în fişa postului.
    (3) Atestatele eliberate de agenţie se înscriu în Registrul atestatelor de recunoaştere a experienţei profesionale, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4 la procedură, denumit în continuare Registrul atestatelor.
    (4) Registrul atestatelor se completează lunar de fiecare agenţie, în format electronic, şi se transmite direcţiei de specialitate din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice până în data de 10 a lunii următoare pentru care se completează registrul.
    (5) După prima completare, Registrul atestatelor devine document cu regim special.
    ART. 12
    (1) Documentele prevăzute la art. 3 alin. (1), precum şi o fotocopie a atestatului eliberat solicitantului se păstrează în arhiva agenţiei care l-a întocmit, în dulapuri metalice, pe timp nelimitat.
    (2) Anual, Registrul atestatelor se imprimă pe suport hârtie, se semnează de directorul agenţiei şi se arhivează împreună cu documentele precizate la alin. (1).
    ART. 13
    În situaţia desfiinţării agenţiei, arhiva este predată instituţiei care preia activitatea acesteia.
    ART. 14
    (1) Eliberarea atestatului cu încălcarea dispoziţiilor prezentei proceduri atrage nulitatea acestuia.
    (2) În situaţia pierderii sau distrugerii atestatului, titularul poate solicita agenţiei emitente sau instituţiei care a preluat arhiva agenţiei un duplicat în baza unei cereri însoţite de dovada publicării pierderii atestatului în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    (3) Duplicatul se întocmeşte pe un formular identic cu cel original, pe baza documentelor aflate în arhivă, şi se înregistrează în Registrul atestatelor, dându-i-se un alt număr.
    (4) Pe formular se înscrie cu cerneală roşie menţiunea "duplicat", precizându-se seria şi numărul atestatului original, şi se aplică ştampila instituţiei emitente şi semnătura conducătorului acesteia.
    (5) Termenul pentru eliberarea duplicatului este de 30 de zile de la data înregistrării cererii.
    ART. 15
    La solicitarea persoanelor interesate din UE, SEE sau din Confederaţia Elveţiană, agenţiile furnizează informaţii privind legalitatea informaţiilor care au condus la eliberarea atestatelor de recunoaştere a experienţei profesionale.
    ART. 16
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta procedură.


    ANEXA 1
    la procedură

    Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice
    Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială
    Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială ............./Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti
    Adresă: ...........................................
    Tel.: ............., fax: ............. e-mail: ...............

               ATESTAT DE RECUNOAŞTERE A EXPERIENŢEI PROFESIONALE
                  Seria... Nr. ........ din ..............*1)

    În baza prevederilor Ordinului ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016 se atestă faptul că domnul/doamna ................, născut/născută la data de .............., având naţionalitatea ......................., posesor/posesoare al/a documentului de identitate ........ seria ...... nr. ......, a exercitat în România următoarele activităţi cuprinse în Lista*2) nr. ... la anexa IV din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind recunoaşterea calificărilor profesionale:


┌──────────┬────────────┬────────────┬───────────┬────────────┬──────────────┬────────────┬─────────────┐
│Grupa ISIC│ Subgrupa │ Denumirea │ COD CAEN │ Denumirea │ Perioada/ │ Denumirea │ Datele de │
│(la nivel │ ISIC │ activităţii│(clasa la │activităţii │ Perioadele │ agentului │ identificare│
│ de 2 │(la nivel de│ *5) │ nivel de │ corespun- │ în care │ economic │ale agentului│
│cifre)*3) │ 3 cifre)*4)│ │ patru │ zătoare │ activitatea │ │ economic*9) │
│ │ │ │ cifre)/ │ codului │ a fost │ │ │
│ │ │ │ Cod COR*6)│ CAEN/ │ prestată în │ │ │
│ │ │ │ │ Denumirea │ calitate de │ │ │
│ │ │ │ │ocupaţiei*7)│ director, │ │ │
│ │ │ │ │ │ lucrător cu │ │ │
│ │ │ │ │ │ titlu │ │ │
│ │ │ │ │ │ independent │ │ │
│ │ │ │ │ │ sau │ │ │
│ │ │ │ │ │ salariat*8) │ │ │
├──────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │
├──────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┴────────────┴────────────┴───────────┴────────────┴──────────────┴────────────┴─────────────┤
│ Pentru desfăşurarea activităţilor enumerate la col. (5) domnul/doamna a urmat o formare prealabilă │
│de ... ani atestată prin actul de calificare ......................................................... │
│ Prezentul atestat reprezintă recunoaşterea experienţei profesionale potrivit art. 10 ........ │
│alin. () lit. .... din Directiva 2005/36/CE. │
│ Atestatul de recunoaştere a experienţei profesionale seria...... nr. ...... din ......... a fost │
│înregistrat cu nr. ............ în Registrul atestatelor de recunoaştere a experienţei profesionale │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│ Director executiv, │ Întocmit │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Numele şi prenumele │ Numele şi prenumele │
│ Semnătura │ Semnătura │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ LS ... │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Data eliberării ziua ..... luna...... anul...... Semnătura titularului │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┘


    Instrucţiuni de completare:
    1. Completarea atestatului se face prin scriere la calculator, cu font Times New Roman, dimensiunea 12.
    2. Numele titularului, precum şi toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari, de tipar, utilizând diacriticele. Se înscriu cu majuscule toate iniţialele prenumelui tatălui. Iniţialele prenumelui mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut.
    3. Menţiunile referitoare la an şi zi se înscriu cu cifre arabe, iar luna se completează cu litere mari de tipar.

──────────
    *1) Prin serie se înţelege indicativul judeţului în care are loc eliberarea atestatului; de exemplu, pentru AJPIS Argeş seria este AG; pentru APIS Bucureşti seria este B; pentru AJPIS Brăila seria este BR; numerotarea se face pornind de la numărul 1, continuându-se de la un an la altul; de asemenea, se înscrie data completării, astfel: ziua... luna ... anul .........
    *2) Prin Liste se înţeleg cele 3 liste de activităţi cuprinse în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016:
    Lista I - Grupe care intră sub incidenţa Directivei 64/427/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 69/77/CEE, şi a directivelor 68/366/CEE şi 82/489/CEE
    Lista II - Grupe care intră sub incidenţa: Directivei 75/368/CEE, activităţi prevăzute la art. 5 alin. (1); Directivei 75/369/CEE, art. 6: în cazul în care activitatea este considerată a fi de natură industrială sau meşteşugărească; Directivei 82/470/CEE, art. 6 alin. (1) şi (3)
    Lista III - Directivele 64/222/CEE; 68/364/CEE; 68/368/CEE; 75/368/CEE, art. 7; 75/369/CEE, art. 5; 70/523/CEE; 82/470/CEE, art. 6 alin. (2)
    De exemplu, dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare într-un stat membru al UE, SEE sau în Confederaţia Elveţiană activităţi referitoare la "Producţia de textile" atunci în atestat se va înscrie: "Lista I".
    *3) Grupa ISIC la nivel de 2 cifre se preia din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016. De exemplu, dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi referitoare la "Producţia de textile" în atestat se va înscrie grupa: "23".
    *4) Subgrupa ISIC (la nivel de 3 cifre) se preia din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016. De exemplu, dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi referitoare la "Fabricarea de obiecte tricotate şi croşetate" în atestat se va înscrie Subgrupa ISIC - 237; în cazul în care activitatea nu are cod ISIC se va înscrie denumirea directivei, de exemplu, "Grupe care intră sub incidenţa Directivei 82/470/CEE".
    *5) Denumirea activităţii se va prelua din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016. De exemplu, dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi referitoare la Subgrupa ISIC - 237 atunci în atestat numele activităţii va fi: "Fabricarea de obiecte tricotate şi croşetate"; dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi referitoare la Directiva 82/470/CEE atunci denumirea activităţii ar putea fi, de exemplu: "organizarea, oferirea spre vânzare şi vânzarea, direct sau pe bază de comision, a unor elemente individuale sau coordonate (transport, masă, cazare, excursii etc.) pentru o călătorie sau un sejur, indiferent de scopul călătoriei".
    *6) Codul CAEN se completează pentru solicitanţii care au avut calitatea de lucrător independent sau, după caz, de director. La nivel european pe baza Clasificării industriale internaţionale standard a Naţiunilor Unite (ISIC) a fost elaborată clasificarea NACE. NACE reprezintă Nomenclatorul de activităţi utilizat în cadrul Comunităţii Europene. Actuala versiune a CAEN, respectiv CAEN Rev. 2, asigură un raport de 1:1 cu NACE Rev. 2. Sistemul de codificare pentru CAEN Rev. 2 cuprinde: un prim nivel, constând în titluri identificate printr-un cod alfabetic (secţiuni); un al doilea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de două cifre (diviziuni); un al treilea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de 3 cifre (grupe); un al patrulea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de 4 cifre (clase). Codurile CAEN au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN. Clasificările naţionale elaborate de Institutul Naţional de Statistică sunt puse la dispoziţia utilizatorilor, pe site-ul INS, la rubrica Nomenclatoare statistice.
    Codul Clasificarea activităţilor din Economia Naţională 2015 la nivel de 4 cifre se preia din documentaţia depusă de solicitant. De exemplu, pentru activităţile referitoare la "Fabricarea de obiecte tricotate şi croşetate" cod ISIC 237, codul CAEN la nivel de 4 cifre poate fi: 1391 Fabricarea de metraje prin tricotare sau croşetare; 1431 Fabricarea prin tricotare sau croşetare a ciorapilor şi articolelor de galanterie; 1439 Fabricarea prin tricotare sau croşetare a altor articole de îmbrăcăminte.
    În cazul în care persoana a avut calitatea de salariat se va specifica codul COR (sau, după caz, codurile COR) preluat/preluate din documentaţia depusă de solicitant; codurile COR se pot verifica pe pagina electronică a MMFPSPV.
    *7) Denumirea activităţii specifice codului CAEN se preia din documentaţia depusă de solicitant şi se verifică din Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007. De exemplu, dacă un cetăţean român a desfăşurat activităţi de liberă iniţiativă şi a desfăşurat activităţi specifice cod CAEN "1391" atunci denumirea activităţii specifice este "Fabricarea de metraje prin tricotare sau croşetare". Denumirea ocupaţiei se completează numai dacă solicitantul a avut calitatea de salariat şi se preia din documentaţia depusă de acesta.
    *8) Perioada/Perioadele în care activitatea a fost/au fost prestată/(e) în calitate de director, lucrător independent sau salariat se preia/preiau din documentaţia depusă de solicitant. De exemplu: dacă un solicitant doreşte recunoaşterea experienţei profesionale necesare practicării unor activităţi incluse în Lista I, Subgrupa ISIC - 237 în condiţiile art. 6 alin. (1) lit. a) din Procedura aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016, atunci perioada lucrată din ultimii 10 ani trebuie să fie de cel puţin şase ani consecutivi dacă persoana a practicat activitatea cu titlu independent, sau în calitate de director de întreprindere; în acest caz perioada lucrată ar putea fi de cel puţin 6 ani şi atunci se va completa astfel: director: 1 ianuarie 2007-15 noiembrie 2014 sau lucrător independent: 1 ianuarie 2007-15 noiembrie 2014.
    *9) Se completează în funcţie de situaţiile prevăzute în coloana (6), după caz, adresa şi codul unic de înregistrare.
    *10) De exemplu, se va completa "Articolul 17 alin. (1) lit. a)" dacă solicitantul doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi incluse în Lista I din anexa IV la Directiva 2005/36/CE.
──────────


    ANEXA 2
    la procedură

                                     CERERE

    Numele şi prenumele: .................................................
    Naţionalitatea ................................................
    Actul de identitate: tip ..., seria ..... nr. ...., data eliberării ..........., autoritatea ................, cod numeric personal: .............................
    Data naşterii: ..........................................................
    Domiciliul/Reşedinţa*1): localitatea ......................, str. ............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ............, tel. fix .............., tel. mobil ..................,
    e-mail ....................
    Domiciliul/Reşedinţa*2): Ţara ................... localitatea ................., str. .................... nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. ..., tel. fix ..............., tel. mobil ......................, e-mail ....................
    Prin prezenta solicit recunoaşterea experienţei profesionale dobândite în România pentru a exercita următoarele activităţi prevăzute de art.*3) ...... din Directiva 2005/36/CE în*4) ..............................

┌─────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ Grupa ISIC │ Subgrupa ISIC │ │
│(la nivel de 2 cifre)*5) │(la nivel de 3 cifre)*6)│ Denumirea activităţilor*7)│
├─────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │
├─────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │
└─────────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘


    Instrucţiuni de completare:
──────────
    *1) Se va completa domiciliul/reşedinţa din România.
    *2) După caz, se va completa domiciliul/reşedinţa din statul în care persoana doreşte să presteze activităţi prevăzute de Directiva 2005/36/CE.
    *3) De exemplu, se va completa "Articolul 17 alin. (1) lit. a)" dacă solicitantul doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi incluse în lista I din anexa IV la Directiva 2005/36/CE, iar în România el a desfăşurat aceste activităţi, în ultimii 10 ani, pe o perioadă de şase ani consecutivi, cu titlu independent. Art. 17 alin. (1) lit. a) din Directiva 2005/36/CE este preluat de prevederile art. 5 alin. (1) lit. a) din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016 privind aprobarea Procedurii de atestare a pregătirii şi experienţei profesionale în scopul recunoaşterii experienţei profesionale dobândite pe teritoriul României de persoanele care doresc să exercite pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind recunoaşterea calificărilor profesionale.
    *4) Se va completa denumirea statului în care persoana doreşte să desfăşoare activităţi prevăzute de anexa IV la Directiva 2005/36/CE.
    *5) Grupa ISIC la nivel de 2 cifre se preia din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016. De exemplu, dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare activităţi referitoare la "Producţia de textile", în cerere se va înscrie grupa: "23".
    *6) Subgrupa ISIC (la nivel de 3 cifre) se preia din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016. De exemplu, dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi referitoare la "Fabricarea de obiecte tricotate şi croşetate" atunci în cerere se va înscrie Subgrupa ISIC - "237".
    *7) Denumirea activităţii se va prelua din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016. De exemplu, dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi referitoare la Subgrupa ISIC - "237", atunci în cerere denumirea activităţii va fi "Fabricarea de obiecte tricotate şi croşetate".
──────────

    Anexez prezentei cereri următoarele documente:

┌─────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1 │documentul de identitate, în fotocopie │
├─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │certificatul de naştere, tradus în limba română (după caz), în fotocopie│
├─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │certificatul de căsătorie, dacă este cazul, în fotocopie │
├─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │declaraţia pe propria răspundere*8), în original, dată în faţa notarului│
│ │public, din care rezultă experienţa profesională, însoţită de documente │
│ │justificative, în copie: │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │1. │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │2. │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │3. │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │4. │
├─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Alte documente │
└─────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Data .........................
    Semnătura .....................

──────────
    *8) Declaraţia al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 la Procedura aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016.
──────────


    ANEXA 3
    la procedură


                                   DECLARAŢIE
       privind recunoaşterea experienţei profesionale potrivit Ordinului
        ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor
             vârstnice nr. 134/2016 privind aprobarea Procedurii de
           atestare a pregătirii şi experienţei profesionale în scopul
        recunoaşterii experienţei profesionale dobândite pe teritoriul
       României de persoanele care doresc să exercite pe teritoriul unui
             alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene
            activităţi cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE
               a Parlamentului European şi a Consiliului privind
                   recunoaşterea calificărilor profesionale


    Subsemnatul(a), .................., cetăţean ................., născut la data de ............... în localitatea ................., de sex M/F, căsătorit/necăsătorit, domiciliat(ă) în ...................., str. ............................ nr. ........, bl. ........, sc. ........, et. ......, ap. ......., sectorul/judeţul ............, posesor/posesoare al/a .................., seria ....... nr. ............... eliberat(ă) de .................... la data de ............., cod numeric personal ............, cunoscând sancţiunile prevăzute de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, privind falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere următoarele:
    a) Am o experienţă profesională de ...... ani ... luni .... zile calendaristice ca salariat în domeniul practicării activităţilor prevăzute la Subgrupa ISIC (la nivel de 3 cifre)*1) .................., după cum urmează:


┌────────────────────────┬─────────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬─────────────────┬────────────────────────┐
│ Datele de identificare │ │ │ │ │ │
│ ale angajatorului │ │ │ │ │ Sancţiuni disciplinare │
│(denumirea instituţiei, │ │ │ Perioada în care │ Denumirea │ sau penale cu caracter │
│ adresa sediului şi, │ Denumirea ocupaţiei │ Descrierea │ a avut loc │ documentului │ profesional care nu au │
│ dacă este cazul, a │ şi codul COR │ activităţilor │ desfăşurarea │ din care reiese │fost radiate/reabilitate│
│ sucursalei, punctului │ corespunzător │ desfăşurate │ activităţii în │ vechimea în │ │
│ de lucru în care │ │ la angajator*2) │ ani, luni, zile │ activitate*3) │ │
│ solicitantul şi-a │ │ │ calendaristice │ │ │
│desfăşurat activitatea) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────────────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴─────────────────┴────────────────────────┤
│ Total vechime │ ..... ani .... luni .... zile calendaristice │
└────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Pentru desfăşurarea activităţilor enumerate în tabel am urmat o formare prealabilă de .......... ani, atestată prin actul de calificare ............ seria ...... nr. ............, eliberat la data .................... de ......................................

    b) Am o experienţă profesională de ...... ani ... luni .... zile calendaristice ca director de întreprindere în domeniul practicării activităţilor prevăzute la Subgrupa ISIC (la nivel de 3 cifre)*1) ..............................................., după cum urmează:


┌────────────────────────┬─────────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬─────────────────┬────────────────────────┐
│ Datele de identificare │ │ │ │ │ │
│ ale angajatorului │ │ │ │ │ Sancţiuni disciplinare │
│(denumirea instituţiei, │ │ │ Perioada în care │ Denumirea │ sau penale cu caracter │
│ adresa sediului şi, │ Denumirea ocupaţiei │ Descrierea │ a desfăşurat │ documentului │ profesional care nu au │
│ dacă este cazul, a │ şi codul COR │ activităţilor │ activitatea │ din care reiese │fost radiate/reabilitate│
│ sucursalei, punctului │ corespunzător │ desfăşurate │(în ani, luni, zile│ vechimea în │ │
│ de lucru în care │ │ │ calendaristice │ activitate │ │
│ solicitantul şi-a │ │ │ │ │ │
│desfăşurat activitatea) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴─────────────────┴────────────────────────┤
│ Total vechime │ ..... ani .... luni .... zile calendaristice │
└────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Pentru desfăşurarea activităţilor enumerate în tabel am urmat o formare prealabilă de ........ ani atestată prin actul de calificare ............ seria ...... nr. ........., eliberat la data ................... de ....................

    c) Am o experienţă profesională de ... ani ..... luni .... zile calendaristice ca lucrător independent în domeniul practicării activităţilor prevăzute la Subgrupa ISIC (la nivel de 3 cifre)*1) ..............................., după cum urmează:


┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────┬────────────────────────┐
│Datele de identificare │ Denumirea activităţilor desfăşurate │ │ │ │
│ persoanei autorizate ├───────────────────┬─────────────────┤ │ │ Sancţiuni disciplinare │
│ să desfăşoare │ │ │Perioadele în care │ Denumirea │ sau penale cu caracter │
│ activităţi de │ Clasa CAEN │ Descrierea │ a desfăşurat │ documentului │ profesional care nu au │
│ liberă iniţiativă │ la nivel de │ activităţilor │ activităţile │ din care reiese│fost radiate/reabilitate│
│ │ 4 cifre │ │ │ vechimea în │ │
│ │ │ │ │ activitate*4) │ │
├───────────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼───────────────────┼────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼───────────────────┼────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼───────────────────┴─────────────────┴───────────────────┴────────────────┴────────────────────────┤
│ Total vechime │ ..... ani .... luni .... zile calendaristice │
└───────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Pentru desfăşurarea activităţilor enumerate în tabel am urmat o formare prealabilă de .......... ani atestată prin actul de calificare ............ seria ...... nr. .........., eliberat la data ............... de .............................

    Dau prezenta declaraţie, fiindu-mi necesară la Agenţia*5) ................................

    Data ...........................
    Semnătura .....................


    Instrucţiuni de completare:

──────────
    *1) Subgrupa ISIC (la nivel de 3 cifre) se preia din anexa nr. 2 la ordin. De exemplu, dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi referitoare la "Fabricarea de obiecte tricotate şi croşetate" atunci în cerere se va înscrie Subgrupa ISIC - 237 "Fabricarea de obiecte tricotate şi croşetate"; în cazul în care activitatea nu are cod ISIC, se va înscrie denumirea directivei, de exemplu "Grupe care intră sub incidenţa Directivei 82/470/CEE". Dacă un cetăţean român doreşte să desfăşoare în alt stat membru activităţi referitoare la Directiva 82/470/CEE, atunci denumirea activităţii ar putea fi, de exemplu: "organizarea, oferirea spre vânzare şi vânzarea, direct sau pe bază de comision, a unor elemente individuale sau coordonate (transport, masă, cazare, excursii etc.) pentru o călătorie sau un sejur, indiferent de scopul călătoriei".
    *2) Informaţiile privind descrierea activităţilor desfăşurate la angajator se preiau din documentele solicitate de salariat angajatorului potrivit art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, cu modificările ulterioare. De exemplu, în cazul ocupaţiei "Cizmar-confecţioner încălţăminte după comandă" - Cod COR 753601, coloana se poate completa cu informaţii obţinute de la angajator, astfel: construirea tiparelor, croirea pieselor componente, asamblarea, tragerea pe calapod, tălpuirea şi finisarea încălţămintei. Activităţi de reparaţii: înlocuire flecuri, lipire tălpi, consolidare (fixare) tocuri; aplicare petec din piele ascuns sau la vedere - la faţă sau sub talpă; cusături la maşina - pe porţiuni; acoperiş de branţ - damă, bărbăteşti din piele; spiţuri dama şi bărbăteşti; tras la calapod sau transformare după mărime şi formă. Activitatea implică şi o colaborare cu clienţii, cărora le sunt oferite informaţii de specialitate. Activitatea presupune, de asemenea, aprovizionarea cu materii prime şi materialele necesare confecţionării încălţămintei şi utilizarea uneltelor şi echipamentelor specifice.
    *3) Potrivit art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 500/2011, cu modificările ulterioare, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia: a) copii de pe documentele existente în dosarul personal; b) copii de pe paginile din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. Documentele sunt eliberate în copie certificată de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul. Dacă, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera documentele prevăzute la art. 8 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 500/2011, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte elementele conţinute în registru, astfel cum a fost întocmit şi transmis de către angajator. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
    *4) Documentele eliberate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    *5) Se completează denumirea Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială la care se depune documentaţia în vederea eliberării atestatului.
──────────


    ANEXA 4
    la procedură

                                   REGISTRUL
             atestatelor de recunoaştere a experienţei profesionale


┌────┬───────────────────┬────────────┬────────────┬───────────┬───────────────┬──────────────────┬─────────────────────┬───────────┐
│Nr. │ │ Seria, nr. │ │ │ Subgrupa ISIC │ Data │ Numele şi prenumele │ │
│crt.│ Numele │ şi data │ Naţiona- │ Temeiul │ (la nivel de │ eliberării │ persoanei care a │Observaţii │
│*1) │ beneficiarului*2) │atestatului │ litatea*3) │ legal*4) │ 3 cifre)*5) │ Ziua/luna/anul*6)│ eliberat atestatul │ *7) │
├────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │
├────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴────────────┴────────────┴───────────┴───────────────┴──────────────────┴─────────────────────┴───────────┘


    Instrucţiuni de completare:
    1. Completarea registrului se face prin scriere la calculator, cu font Times New Roman, dimensiunea 12.
    2. Informaţiile necesare pentru completarea coloanelor (1)-(7) se preiau din anexa nr. 1 la Procedura aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016.

──────────
    *1) Se completează pornind de la cifra 1.
    *2) Se înscriu numele şi prenumele persoanei fizice care solicită atestat; numele titularului, precum şi toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari, de tipar, utilizând diacriticele. Se înscriu cu majuscule toate iniţialele prenumelui tatălui. Iniţialele prenumelui mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut.
    *3) Se completează naţionalitatea beneficiarilor, care pot fi cetăţeni români, ai altor state membre ale UE, SEE sau din Confederaţia Elveţiană.
    *4) Temeiul legal se preia din anexa nr. 1 la Procedura aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016/Instrucţiunea de completare, nota de subsol 10.
    *5) Subgrupa ISIC (la nivel de 3 cifre) se preia din anexa nr. 1 la Procedura aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 134/2016.
    *6) Se completează cu cifre arabe, de exemplu: 01.05.2016.
    *7) Se completează, după caz, cu:
    a) informaţii referitoare la retragerea sau pierderea atestatului;
    b) sancţiuni disciplinare sau penale cu caracter profesional;
    c) informaţii solicitate din alte state membre pentru verificarea atestatului;
    d) dacă este cazul, numele şi prenumele împuternicitului, precum şi datele de identitate.
──────────


    ANEXA 2

                    Activităţile prevăzute la art. 35^13 din
             Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi
     calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România


    a) Lista I "Grupe care intră sub incidenţa Directivei 64/427/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 69/77/CEE, şi a directivelor 68/366/CEE şi 82/489/CEE"

    1. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 64/427/CEE


┌─────────────┬──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Grupa │23 │Producţia de textile │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │232 │Fabricarea şi prelucrarea de materiale textile pe maşini pentru │
│ │ │lână cardată │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │233 │Fabricarea şi prelucrarea materialelor textile pe maşini pentru │
│ │ │bumbac │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │234 │Fabricarea şi prelucrarea materialelor textile pe maşini pentru │
│ │ │mătase │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │235 │Fabricarea şi prelucrarea materialelor textile pe maşini pentru │
│ │ │in şi cânepă │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │236 │Alte industrii de fibre textile (iută, fibre dure etc.), funii │
│ │ │şi frânghii │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │237 │Fabricarea de obiecte tricotate şi croşetate │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │238 │Finisaje textile │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │239 │Alte industrii textile │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │24 │Producţia de încălţăminte, alte articole de confecţii şi │
│ │ │lenjerie de pat │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │241 │Producţia de încălţăminte (cu excepţia celei din cauciuc sau │
│ │ │lemn), cu ajutorul maşinilor │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │242 │Încălţăminte lucrată manual şi reparaţii │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │243 │Fabricarea confecţiilor (cu excepţia celor din blană) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │244 │Fabricarea de saltele şi lenjerie de pat │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │245 │Industriile pielăriei şi blănurilor │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │25 │Producţia de lemn şi plută (cu excepţia producţiei de mobilă │
│ │ │din lemn) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │251 │Debitarea şi prepararea industrială a lemnului │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │252 │Fabricarea de produse de lemn semifinite │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │253 │Producţia de serie a materialelor de construcţie din lemn, │
│ │ │inclusiv pardoseli │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │254 │Fabricarea de containere de lemn │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │255 │Fabricarea altor articole din lemn (cu excepţia mobilei) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │259 │Fabricarea de articole din pai, plută, împletituri din nuiele şi │
│ │ │trestie; fabricarea de perii │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │26 │260 Producţia de mobilă din lemn │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │27 │Producţia de hârtie şi articole de hârtie │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │271 │Fabricarea celulozei, hârtiei şi cartonului │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │272 │Prelucrarea hârtiei şi cartonului şi fabricarea de articole din │
│ │ │celuloză │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │28 │280 Tipărire, editare şi industriile conexe │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │29 │Industria pielăriei │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │291 │Tăbăcării şi ateliere de finisare a pieilor │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │292 │Fabricarea de articole din piele │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Fosta grupă │30 │Industria cauciucului şi a materialelor plastice, a fibrelor │
│ │ │artificiale şi a produselor amilacee │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │301 │Prelucrarea cauciucului şi a azbestului │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │302 │Prelucrarea materialelor plastice │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │303 │Fabricarea fibrelor artificiale │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Fosta grupă │31 │Industria chimică │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │311 │Fabricarea materiilor chimice de bază şi prelucrarea lor │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │312 │Fabricarea specializată a produselor chimice, în special pentru │
│ │ │utilizare în industrie şi agricultură (inclusiv fabricarea pentru│
│ │ │uz industrial a grăsimilor şi uleiurilor vegetale sau animale │
│ │ │din grupa ISIC 312) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │313 │Fabricarea specializată de produse chimice, în special pentru uz │
│ │ │gospodăresc sau administrativ [exclusiv fabricarea de produse │
│ │ │medicinale şi farmaceutice (fosta grupă ISIC 319)] │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │32 │320 Industria petrolieră │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │33 │Fabricarea produselor minerale nemetalice │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │331 │Fabricarea de articole din argilă structurală │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │332 │Fabricarea sticlei şi a articolelor din sticlă │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │333 │Fabricarea de produse din ceramică, inclusiv articole refractare │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │334 │Fabricarea cimentului, varului şi gipsului │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │335 │Fabricarea materialelor structurale din beton, ciment şi gips │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │339 │Prelucrarea pietrei şi fabricarea altor produse minerale │
│ │ │nemetalice │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │34 │Fabricarea şi tratarea primară a metalelor feroase şi neferoase │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │341 │Industria siderurgică (aşa cum este definită în Tratatul CECO, │
│ │ │inclusiv uzinele de cocsificare integrate în combinate │
│ │ │siderurgice) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │342 │Fabricarea de ţevi de oţel │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │343 │Trefilarea sârmei, trefilarea la rece, laminarea la rece a │
│ │ │benzilor, profilarea la rece │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │344 │Fabricarea şi tratamentele primare ale metalelor neferoase │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │345 │Topitorii de metale feroase şi neferoase │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │35 │Producţia de produse metalice (cu excepţia maşinilor şi │
│ │ │echipamentelor de transport) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │351 │Forjare, matriţare şi presare │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │352 │Tratamente secundare şi tratamente de suprafaţă │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │353 │Structuri metalice │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │354 │Fabricarea de cazane şi produse industriale tubulare │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │355 │Fabricarea de unelte şi articole finite din metal (cu excepţia │
│ │ │echipamentelor electrice) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │359 │Activităţi auxiliare în construcţia de maşini │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │36 │Producţia de maşini, altele decât cele electrice │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │361 │Fabricarea de maşini agricole şi tractoare │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │362 │Fabricarea de echipament de birotică │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │363 │Fabricarea de maşini-unelte de prelucrare a metalelor şi de │
│ │ │elemente şi piese pentru acestea şi pentru alte utilaje de forţă │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │364 │Fabricarea de maşini pentru textile şi accesorii, fabricarea de │
│ │ │maşini de cusut │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │365 │Fabricarea de maşini şi echipamente pentru industria alimentară │
│ │ │şi a băuturilor şi pentru industria chimică şi industrii conexe │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │366 │Fabricarea de instalaţii şi echipamente pentru minerit, topitorii│
│ │ │şi oţelării şi pentru industria construcţiilor; fabricarea de │
│ │ │echipament cu acţionare mecanică │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │367 │Fabricarea de echipamente de transmisie │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │368 │Fabricarea de maşini pentru alte scopuri industriale specifice │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │369 │Fabricarea de alte maşini şi echipamente neelectrice │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │37 │Electrotehnică │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │371 │Fabricarea de fire şi cabluri electrice │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │372 │Fabricarea de motoare, generatoare, transformatoare, schimbătoare│
│ │ │şi alte echipamente similare pentru furnizarea energiei electrice│
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │373 │Fabricarea de echipamente electrice pentru uz comercial direct │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │374 │Fabricarea de echipamente de telecomunicaţii, contoare, alte │
│ │ │aparate de măsură şi echipamente electro-medicale │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │375 │Fabricarea de echipamente electronice, receptoare radio şi TV, │
│ │ │echipament audio │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │376 │Fabricarea de aparate electrice de uz gospodăresc │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │377 │Fabricarea de lămpi şi echipamente de iluminat │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │378 │Fabricarea de baterii şi acumulatori │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │379 │Reparaţii, asamblare şi instalarea specializată a echipamentelor │
│ │ │electrice │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Fosta grupă │38 │Fabricarea de echipamente de transport │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │383 │Fabricarea de autovehicule şi piese pentru acestea │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │384 │Reparaţii la autovehicule, motociclete şi biciclete │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │385 │Fabricarea de motociclete, biciclete şi piese pentru acestea │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │389 │Fabricarea de echipamente de transport care nu sunt clasificate │
│ │ │în alt loc │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │39 │Diverse industrii prelucrătoare │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │391 │Fabricarea de aparate de precizie şi de instrumente de măsură şi │
│ │ │control │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │392 │Fabricarea de instrumente şi echipamente medicale-chirurgicale şi│
│ │ │de aparate ortopedice (cu excepţia încălţămintei ortopedice) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │393 │Fabricarea de echipament fotografic şi optic │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │394 │Fabricarea şi repararea ceasurilor │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │395 │Fabricarea bijuteriilor şi prelucrarea metalelor preţioase │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │396 │Fabricarea şi repararea instrumentelor muzicale │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │397 │Fabricarea de jocuri, jucării şi articole de sport │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │399 │Alte industrii manufacturiere │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │40 │Construcţii │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │400 │Construcţii (nespecializate); demolări │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │401 │Construcţia de clădiri (locuinţe sau altele) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │402 │Construcţii civile; construcţia de drumuri, poduri, căi │
│ │ │ferate etc. │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │403 │Lucrări de instalaţii │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │404 │Decorare şi finisare │
└─────────────┴──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    2. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 68/366/CEE


┌─────────────┬──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Grupa │20A │200 Industriile producătoare de grăsimi şi uleiuri animale şi │
│ │ │vegetale │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │20B │Industriile alimentare (cu excepţia industriei băuturilor) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │201 │Tăierea, prepararea şi păstrarea cărnii │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │202 │Industria laptelui şi a produselor lactate │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │203 │Conservarea şi păstrarea legumelor şi fructelor │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │204 │Conservarea şi păstrarea peştelui şi a altor produse piscicole │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │205 │Fabricarea produselor de morărit │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │206 │Fabricarea produselor de panificaţie, inclusiv pesmeţi şi │
│ │ │biscuiţi │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │207 │Industria zahărului │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │208 │Fabricarea dulciurilor din cacao, ciocolată şi zahăr │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │209 │Fabricarea de produse alimentare diverse │
├─────────────┼──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Grupa │21 │Industria băuturilor │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │211 │Producerea alcoolului etilic prin fermentare, producerea drojdiei│
│ │ │şi băuturilor spirtoase │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │212 │Producerea vinului şi a altor băuturi alcoolice nemalţificate │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │213 │Fabricarea berii şi malţificare │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │214 │Industria băuturilor răcoritoare şi a apei carbogazoase │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta 30 │Fabricarea produselor de cauciuc, a materialelor plastice, a │
│ │ │fibrelor sintetice şi a produselor cu amidon │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │304 │Fabricarea produselor cu amidon │
└─────────────┴──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    3. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 82/489/CEE


┌─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Fosta 855 │Saloane de frumuseţe (cu excepţia serviciilor de pedichiură şi a şcolilor │
│ │profesionale de cosmetică şi coafură) │
└─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    b) Lista II "Grupe care intră sub incidenţa Directivei 75/368/CEE, activităţi prevăzute la art. 5 alin. (1); Directivei 75/369/CEE, art. 6: în cazul în care activitatea este considerată a fi de natură industrială sau meşteşugărească; Directivei 82/470/CEE, art. 6 alin. (1) şi (3)?

    1. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 75/368/CEE [activităţi prevăzute la articolul 5 alineatul (1)]


┌─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Fosta 04 │Pescuit │
│ ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │043 │Pescuit în apele interioare │
├─────────────┼──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fosta 38 │Fabricarea echipamentelor de transport │
│ ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │381 │Construcţii şi reparaţii de nave │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │382 │Fabricarea echipamentelor de cale ferată │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │386 │Fabricarea avioanelor (inclusiv echipament spaţial) │
├─────────────┼──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fosta 71 │Activităţi legate de transport şi alte activităţi decât transportul care se │
│ │încadrează în următoarele grupe: │
│ ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta 711 │Servicii de vagon de dormit şi vagon-restaurant; întreţinerea │
│ │ │materialului rulant în ateliere de reparaţii; curăţarea │
│ │ │vagoanelor │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta 712 │Întreţinerea vehiculelor pentru transportul urban, suburban şi │
│ │ │interurban de călători │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta 713 │Întreţinerea vehiculelor pentru alte tipuri de transport de │
│ │ │călători (automobile, autocare, taxiuri) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta 714 │Operarea şi întreţinerea serviciilor auxiliare de transport │
│ │ │rutier (drumuri, tunele şi poduri cu taxă, depozite de mărfuri, │
│ │ │parcări, depouri de autobuze şi tramvaie) │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta 716 │Activităţi legate de transportul pe apele interioare (operarea şi│
│ │ │întreţinerea căilor navigabile, a porturilor şi a altor │
│ │ │instalaţii pentru transportul pe apele interioare: servicii de │
│ │ │remorcare şi pilotaj în porturi, amplasarea balizelor, încărcarea│
│ │ │şi descărcarea navelor şi alte activităţi similare, cum ar fi │
│ │ │operaţiunile de salvare a navelor, remorcarea şi întreţinerea │
│ │ │hangarelor pentru ambarcaţiuni) │
├─────────────┼──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│73 │Comunicaţii: servicii poştale şi de telecomunicaţii │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fosta 85 │Servicii personale │
│ ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │854 │Spălătorii şi servicii de spălătorie, curăţare uscată şi vopsire │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta 856 │Ateliere fotografice: fotografie portretistică şi comercială, cu │
│ │ │excepţia fotoreporterilor │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta 859 │Servicii personale care nu sunt încadrate în altă parte │
│ │ │(întreţinerea şi curăţenia clădirilor sau numai cazare) │
└─────────────┴──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    2. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 75/369/CEE (articolul 6: în cazul care activitatea este considerată a fi de natură industrială sau meşteşugărească)
    Următoarele activităţi itinerante:
    a) cumpărarea şi vânzarea de mărfuri:
    - de către agenţi comerciali itineranţi, vânzători şi negustori ambulanţi (fosta grupă ISIC 612);
    - în pieţe acoperite, în alte condiţii decât de pe instalaţii fixe permanente, şi în pieţe în aer liber;
    b) activităţi reglementate de măsurile tranzitorii adoptate deja care exclud în mod expres sau nu menţionează desfăşurarea unor astfel de activităţi în mod itinerant.

    3. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 82/470/CEE [articolul 6 alineatele (1) şi (3)]
    Activităţile includ în special:
    - organizarea, oferirea spre vânzare şi vânzarea, direct sau pe bază de comision, a unor elemente individuale sau coordonate (transport, masă, cazare, excursii etc.) pentru o călătorie sau un sejur, indiferent de scopul călătoriei [articolul 2 punctul B litera (a)];
    - intermedierea între furnizorii de diferite metode de transport şi persoanele care expediază sau primesc mărfuri şi desfăşurarea unor activităţi conexe:
    aa) prin încheierea unor contracte cu furnizorii din domeniul transportului, în numele titularilor;
    bb) prin alegerea modului de transport, a firmei şi a rutei considerate cea mai profitabilă pentru titular;
    cc) prin rezolvarea aspectelor tehnice ale operaţiunii de transport (de exemplu, ambalaje pentru transport); prin realizarea unor operaţii auxiliare transportului (de exemplu, asigurarea rezervelor de gheaţă pentru vagoanele frigorifice);
    dd) prin rezolvarea formalităţilor legate de transport, cum ar fi redactarea scrisorilor de trăsură; prin gruparea şi dispersarea expediţiilor;
    ee) prin coordonarea diverselor etape ale transportului, prin asigurarea tranzitului, reexpedierea, transbordarea şi alte operaţii terminale;
    ff) prin stabilirea costului, a cărăuşilor, precum şi a mijloacelor de transport pentru persoane care expediază sau primesc marfă:
    - evaluarea costurilor de transport şi verificarea deconturilor detaliate;
    - întreprinderea unor demersuri temporare sau permanente în numele şi din partea unui armator sau transportator maritim (pe lângă autorităţile portuare, furnizorii maritimi etc.).
    [Activităţile enumerate la articolul 2 punctul A literele (a), (b) şi (d)].

    c) Lista III "Directivele 64/222/CEE; 68/364/CEE; 68/368/CEE; 75/368/CEE, art. 7; 75/369/CEE, art. 5; 70/523/CEE; 82/470/CEE, art. 6 alin. (2)?
    1. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 64/222/CEE
    1. Activităţi nesalariate care ţin de comerţul en gros, cu excepţia celui cu medicamente şi produse farmaceutice, a celui cu produse toxice şi agenţi patogeni şi a celui cu cărbune (fosta grupă 611)
    2. Activităţi profesionale ale unui intermediar, care este împuternicit şi are instrucţiuni de la una sau mai multe persoane să negocieze sau să efectueze tranzacţii comerciale în numele şi din partea respectivelor persoane
    3. Activităţi profesionale ale unui intermediar care, deşi nu are instrucţiuni permanente în acest sens, pune în contact persoane care doresc să contracteze direct între ele sau le pregăteşte tranzacţiile comerciale sau ajută la încheierea acestora
    4. Activităţi profesionale ale unui intermediar care încheie tranzacţii comerciale în nume propriu sau în numele altora
    5. Activităţi profesionale ale unui intermediar care realizează în numele altora vânzări en gros pe bază de licitaţie
    6. Activităţi profesionale ale unui intermediar care merge din uşă în uşă căutând comenzi
    7. Prestarea de servicii, cu titlu profesional, de către un intermediar salariat de una sau mai multe întreprinderi comerciale, industriale sau meşteşugăreşti.

    2. Grupe care intră sub incidenţa Directivei de liberalizare 68/363/CEE
    ISIC fosta grupă 612 Comerţul cu amănuntul
    Activităţi excluse:

┌──────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│012 │Închirieri de maşini agricole │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│640 │Imobiliare, închirierea de proprietăţi │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│713 │Închirierea de automobile, trăsuri şi cai │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│718 │Închirierea de vagoane de cale ferată │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│839 │Închirierea de maşini pentru întreprinderi comerciale │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│841 │Rezervarea de bilete la cinema şi închirierea de filme cinematografice │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│842 │Rezervarea de bilete la teatru şi închirierea de echipament teatral │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│843 │Închirierea de ambarcaţiuni, biciclete, automate de jocuri de │
│ │îndemânare şi de noroc │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│853 │Închirierea de camere mobilate │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│854 │Închirierea de lenjerie │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│859 │Închirierea de îmbrăcăminte │
└──────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    3. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 68/368/CEE
    ISIC fosta grupă 85:

┌──────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. │Restaurante, cafenele, taverne şi alte localuri de alimentaţie publică │
│ │(grupa ISIC 852) │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. │Hoteluri, pensiuni, tabere şi alte locuri de cazare (grupa ISIC 853) │
└──────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    4. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 75/368/CEE (articolul 7)


┌─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Fosta │Bănci şi alte instituţii financiare │
│grupă 62 ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta │ │
│ │grupă 620 │Societăţi de cumpărare a brevetelor şi de licenţiere │
├─────────────┼──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fosta │ │
│grupă 71 │Transport │
│ ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta │Transportul rutier de călători, cu excepţia transportului cu │
│ │grupă 713 │vehicule motorizate │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta │Transportul hidrocarburilor lichide şi a altor produse chimice │
│ │grupă 719 │lichide prin conducte │
├─────────────┼──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fosta │ │
│grupă 82 │Servicii comunitare │
│ ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │827 │Biblioteci, muzee, grădini botanice şi zoologice │
├─────────────┼──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fosta │ │
│grupă 84 │Servicii de recreere │
│ ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │843 │Servicii de recreere care nu sunt clasificate în altă parte: │
│ │ │- activităţi sportive (terenuri de sport, organizarea unor │
│ │ │evenimente sportive etc.), cu excepţia activităţilor │
│ │ │instructorilor sportivi │
│ │ │- jocuri (herghelii cu cai de curse, terenuri pentru jocuri, │
│ │ │hipodromuri) │
│ │ │- alte activităţi de recreere (circuri, parcuri de distracţii şi │
│ │ │alte activităţi distractive) │
├─────────────┼──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fosta │ │
│grupă 85 │Servicii personale │
│ ├──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta │ │
│ │grupă 851 │Servicii gospodăreşti │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta │Saloane de frumuseţe şi serviciile de manichiură, cu excepţia │
│ │grupă 855 │serviciilor de pedichiură, şi şcoli profesionale de cosmetică şi │
│ │ │coafură │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fosta │Servicii personale care nu sunt clasificate în altă parte, cu │
│ │grupă 859 │excepţia maseurilor sportivi şi sanitari şi a ghizilor montani, │
│ │ │împărţite în următoarele grupe: │
│ │ │- dezinfecţie şi dezinsecţie; │
│ │ │- închirierea de haine şi spaţii de depozitare; │
│ │ │- agenţii matrimoniale şi servicii similare; │
│ │ │- astrologie, ghicit şi alte activităţi asemănătoare; │
│ │ │- servicii de igienă şi activităţi conexe; │
│ │ │- pompe funebre şi întreţinerea cimitirelor; │
│ │ │- curieri şi ghizi-interpreţi. │
└─────────────┴──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    5. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 75/369/CEE (articolul 5)
    Următoarele activităţi itinerante:
    a) cumpărarea şi vânzarea de mărfuri:
    - de către agenţi comerciali itineranţi, vânzători şi negustori ambulanţi (fosta grupă 612 ISIC);
    - în pieţe acoperite, în alte moduri decât de pe instalaţii fixe permanente, şi în pieţe în aer liber;
    b) activităţi reglementate de măsurile tranzitorii deja adoptate care exclud în mod expres sau nu menţionează desfăşurarea unor astfel de activităţi itinerante.

    6. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 70/523/CEE
    Activităţile persoanelor care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului en gros cu cărbuni şi activităţile intermediarilor din domeniul comerţului cu cărbuni (fosta grupă 6112, Nomenclatorul ISIC)

    7. Grupe care intră sub incidenţa Directivei 82/470/CEE [articolul 6 alineatul (2)]
    [Activităţi enumerate la articolul 2 punctul A literele (c) şi (e), punctul B litera (b), punctele C şi D]
    Aceste activităţi includ:
    - închirierea de vagoane de cale ferată pentru transportul de persoane şi de mărfuri;
    - activităţi de intermediere în vânzarea, cumpărarea sau închirierea navelor;
    - pregătirea, negocierea şi încheierea de contracte pentru transportul emigranţilor;
    - primirea tuturor obiectelor şi mărfurilor depozitate, în numele depozitarului, fie că se află sau nu sub control vamal, în antrepozite, depozite generale, depozite de mobilă, depozite frigorifice, silozuri, etc.;
    - emiterea unei chitanţe pentru depozitar cu privire la obiectele sau mărfurile depozitate;
    - asigurarea de spaţii, hrană şi locuri de vânzare pentru animale vii în aşteptarea vânzării sau în tranzit de la sau spre piaţă;
    - efectuarea inspecţiei sau evaluării tehnice pentru autovehicule;
    - măsurarea, cântărirea şi calibrarea mărfurilor.

                                      ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016