Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 133 din 26 martie 2009  pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 133 din 26 martie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 245 din 13 aprilie 2009

Având în vedere prevederile art. 4 lit. a) şi c) şi ale <>art. 63 alin. (1) din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , republicatã,
în temeiul <>art. 3 alin. (8) din Legea nr. 7/1996 , republicatã, coroborat cu prevederile <>art. 9 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.210/2004 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã, republicatã,

directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã emite prezentul ordin.

ART. I
Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliarã, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã nr. 633/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.049 din 29 decembrie 2006, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) În subordinea oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliarã, denumite în continuare oficii teritoriale, funcţioneazã unul sau mai multe birouri de cadastru şi publicitate imobiliarã, fãrã personalitate juridicã, denumite în continuare birouri teritoriale, înfiinţate conform prevederilor legale."
2. La articolul 3, alineatul (1) se abrogã.
3. La articolul 4, alineatul (2) se abrogã.
4. La articolul 11 se abrogã.
5. La articolul 18, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Se interzice scoaterea cãrţilor funciare, a actelor care stau la baza înscrierilor, a planurilor de identificare a imobilelor şi a registrelor specifice din incinta biroului teritorial, cu excepţia situaţiilor în care se solicitã efectuarea unei expertize grafologice, în condiţiile legii. În aceastã situaţie se întocmeşte un proces-verbal în care se menţioneazã cartea funciarã şi actele juridice predate în original şi termenul de restituire. În arhivã, în locul cãrţii funciare şi a actului ridicat, se va lãsa o copie a acestora şi un exemplar al adresei de ridicare şi al procesului-verbal încheiat."
6. La articolul 18, dupã alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (1^1)-(1^4), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Procesul-verbal se înregistreazã în registrul de corespondenţã şi conţine: denumirea oficiului teritorial, numele registratorului coordonator sau şef, dupã caz, denumirea instituţiei care ridicã originalele, numele şi calitatea persoanei care le-a ridicat, datele din adresa de solicitare a predãrii actelor juridice, data ridicãrii şi data la care se preconizeazã sã fie înapoiate, numele şi semnãtura celui care predã, respectiv primeşte.
(1^2) Registratorul coordonator sau, dupã caz, registratorul-şef va ţine evidenţa cãrţilor funciare şi a actelor transmise în original altor instituţii, într-un registru de evidenţã separat. Dacã la împlinirea termenului de restituire acestea nu au fost înapoiate, se vor solicita instituţiilor care le-au ridicat informaţii referitoare la termenul de restituire.
(1^3) Actul prin care se solicitã punerea la dispoziţie a originalului cãrţii funciare se noteazã din oficiu în cartea funciarã. Cererile înregistrate dupã ridicarea originalului cãrţii funciare se vor soluţiona dupã restituirea acestuia.
(1^4) Agenţia Naţionalã poate dispune scoaterea originalelor din arhiva biroului teritorial în cadrul proiectelor de conversie în format electronic."
7. La articolul 19, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Referentul, la cerere, va putea elibera copii certificate ale actelor din arhiva biroului teritorial, cu plata tarifelor în vigoare, care vor avea menţiunea «conform cu exemplarul aflat în arhivã». În cuprinsul copiilor se vor masca datele cu caracter personal, potrivit <>Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Datele cu caracter personal nu vor fi mascate în situaţia în care copiile sunt solicitate de persoanele interesate, potrivit menţiunilor din cartea funciarã, sau de instituţiile abilitate sã solicite aceste copii, potrivit legii."
8. La articolul 31, alineatul (2) se abrogã.
9. La articolul 39, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Cartea funciarã este alcãtuitã din titlu şi 3 pãrţi: A, B, C."
10. La articolul 42, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În aceastã categorie pot fi enumerate:
a) incapacitãţile totale sau parţiale de exerciţiu ale titularului dreptului real înscris;
b) instituirea curatelei;
c) modalitãţile juridice care afecteazã dreptul înscris în cartea funciarã;
d) arãtarea de raporturi juridice cu o altã persoanã, de naturã sã afecteze regimul juridic al bunului imobil;
e) arãtarea oricãrei acţiuni care dã caracterul de drept litigios unui drept real înscris în cartea funciarã, a acţiunii de predare a înscrisului translativ sau constitutiv al dreptului ce urmeazã a se înscrie, a acţiunii de ieşire din indiviziune, a plângerii sau a acţiunii penale în legãturã cu o infracţiune care a stat la baza înscrierilor din cartea funciarã;
f) arãtarea acţiunii pentru anularea hotãrârii declarative de moarte a titularului de drept real înscris în cartea funciarã;
g) arãtarea situaţiilor când se face urmãrirea silitã a imobilelor;
h) interdicţiile de înstrãinare, grevare, închiriere, dezmembrare, comasare, construire, demolare, restructurare şi amenajare;
i) contractul de locaţiune sau cesiunea de venituri mai mari de 3 ani;
j) dreptul de preempţiune;
k) promisiunea stabilitã prin convenţie de a încheia un contract de înstrãinare cu privire la bunul imobil;
l) intenţia de înstrãinare sau ipotecare a bunului imobil;
m) revocarea procurii date în vederea încheierii unui act translativ de proprietate având ca obiect un imobil;
n) sechestrul asigurãtor şi judiciar;
o) schimbarea rangului unei ipoteci;
p) plângerea împotriva încheierii de carte funciarã;
q) respingerea cererii de înscriere;
r) deschiderea procedurii insolvenţei şi sentinţa declarativã de faliment;
s) lucrãrile de expropriere a imobilului;
t) orice alte fapte, drepturi personale sau acţiuni a cãror notare este permisã de lege şi au legãturã cu imobilul."
11. La articolul 48, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Efectul de opozabilitate a înscrierii se produce din momentul înregistrãrii cererii de înscriere a actului respectiv în registrul general de intrare în cartea funciarã."
12. La articolul 56, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Cererea de înscriere în cartea funciarã depusã personal de cãtre parte va avea ataşatã obligatoriu copia actului de identitate a deponentului."
13. La articolul 58, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pe perioada blocãrii se vor putea elibera numai copii certificate ale cãrţii funciare şi extrase de carte funciarã pentru informare, cu menţiunea numãrului şi a datei de înregistrare a cererii de eliberare a extrasului de carte funciarã pentru autentificare şi a notarului public care a solicitat extrasul."
14. La articolul 63, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciarã pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis în mod valabil din punct de vedere al formei cerute pentru validitatea actului, potrivit art. 20 şi 48 din lege."
15. La articolul 63, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Registratorul va respinge cererea de înscriere a actului juridic a cãrui nulitate absolutã este prevãzutã în mod expres de lege sau pentru neîndeplinirea unor condiţii speciale prevãzute de reglementãrile în vigoare."
16. La articolul 76, dupã alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Radierea notãrii antecontractului din cartea funciarã se va realiza din oficiu la înscrierea contractului încheiat între aceleaşi pãrţi. În situaţia în care contractul nu se încheie, radierea notãrii antecontractului din cartea funciarã se face cu acordul pãrţilor, iar în lipsa acestuia, în baza unei hotãrâri judecãtoreşti irevocabile sau în baza încheierii de certificare fapte, potrivit <>art. 91 din Legea nr. 36/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care atestã cã, deşi somatã, una dintre pãrţi a refuzat sã se prezinte la notarul public în vederea autentificãrii contractului.
(1^2) Antecontractul se va putea radia şi dupã trecerea unui termen de 3 ani de la împlinirea termenului stabilit pentru încheierea contractului, dacã cel în drept n-a cerut notarea litigiului privitor la executarea acestuia.
(1^3) Radierea litigiului se va dispune în baza dovezii stingerii irevocabile a litigiului constatatã, prin hotãrâre judecãtoreascã sau certificat de grefã."
17. La articolul 83, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 83. - (1) Alipirea imobilelor se poate realiza dacã sunt situate în aceeaşi unitate administrativ-teritorialã şi nu sunt grevate de sarcini. În cazul în care imobilele ce urmeazã a fi alipite sunt grevate cu sarcini, operaţia de alipire nu se poate face decât cu acordul titularilor acestor sarcini, cu excepţia situaţiei în care imobilul provine dintr-o dezmembrare. Proprietarii unor imobile alãturate pot solicita înscrierea comasãrii în cartea funciarã în baza actului de comasare, a unei convenţii privind stabilirea cotelor-pãrţi deţinute din imobilul rezultat în urma comasãrii, încheiatã în formã autenticã, şi a unei documentaţii cadastrale."
18. La articolul 83, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Notarea plângerii împotriva încheierii de carte funciarã şi a litigiilor având ca obiect imobilul înscris în cartea funciarã constituie piedicã la comasarea sau dezmembrarea imobilului, pânã la radierea acestora".
19. La articolul 89, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În acest ultim caz, rectificarea de carte funciarã se dispune prin încheiere, în baza hotãrârii judecãtoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a admis acţiunea de fond. Acţiunea de fond poate fi, dupã caz, o acţiune în nulitate, rezoluţiune, reducţiune sau orice altã acţiune întemeiatã pe o cauzã de ineficacitate a actului."
20. Articolul 91 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 91. - Hotãrârea judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã referitoare la un bun imobil se va nota în cartea funciarã, la cerere sau din oficiu."
21. La articolul 93, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 93. - (1) Notarea existenţei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul înscrierii în cartea funciarã se va putea face fie la cererea pãrţii interesate, fie din oficiu la sesizarea instanţei de judecatã. Notarea se va face în baza copiei acţiunii având ştampila şi numãrul de înregistrare ale instanţei sau a certificatului de grefã care identificã obiectul procesului, pãrţile şi imobilul."
22. La articolul 93, alineatul (2) se abrogã.
23. La articolul 103, alineatul (2) se abrogã.
ART. II
Prezentul ordin intrã în vigoare la 15 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Directorul general al Agenţiei Naţionale
de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã,
Mihai Busuioc

Bucureşti, 26 martie 2009.
Nr. 133.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016