Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 133 din 19 octombrie 2022  pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale  de Reglementare în Domeniul Energiei din domeniul racordării utilizatorilor  la reţeaua electrică de interes public     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 133 din 19 octombrie 2022 pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din domeniul racordării utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1028 din 21 octombrie 2022
    Având în vedere dispoziţiile art. 3 pct. 95,art. 25 alin. (13) şi art. 51 alin. (3^4)-(3^6) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) şi q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 şi 517 bis din 19 august 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 7, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) În situaţia în care un loc de consum nou sau existent este prevăzut cu o instalaţie de stocare care evacuează energie electrică în reţea, prin acelaşi racord prin care se consumă energie electrică din reţea, locul de consum cu instalaţie de stocare este loc de consum şi de producere."

    2. La articolul 14 alineatul (1), literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) certificatul de urbanism eliberat în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru obiectivul sau pentru instalaţia ce se realizează pe locul de consum şi/sau de producere respectiv, pentru construcţiile noi sau care se modifică, în termen de valabilitate, în copie;
d) planul de situaţie pe care să fie poziţionată amplasarea obiectivului, în copie, întocmit de proiectant pe suport topografic cu coordonate stereo. Pentru construcţiile existente care nu se modifică este suficientă schiţa de amplasament, cu coordonate din care să rezulte precis poziţia locului de consum şi/sau de producere;"

    3. La articolul 14 alineatul (1^1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) o adeverinţă eliberată de administraţia publică locală în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că solicitantul este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar şi/sau un certificat de atestare fiscală care să ateste că figurează în evidenţele fiscale cu imobilul pentru care solicită racordarea fără creanţe;"

    4. La articolul 17, alineatul (1^4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1^4) În cazul în care utilizatorul optează pentru o soluţie de tipul celei prevăzute la alin. (1^1), avizul tehnic de racordare se emite de către operatorul de reţea pentru acea soluţie, cu lucrările de întărire necesare din categoria celor prevăzute la art. 42 alin. (1) lit. b) la finanţarea cărora utilizatorul este de acord să participe şi cu lucrările de întărire din categoria celor prevăzute la art. 42 alin. (1) lit. a), prevăzute în studiul de soluţie."

    5. La articolul 46, alineatul (2^2) se abrogă.
    6. La anexa nr. 1, definiţiile „lucrări de întărire a reţelei electrice“ şi „prosumator“ se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "lucrări de întărire a reţelei electrice - lucrări în instalaţiile operatorului de reţea, necesare pentru asigurarea condiţiilor tehnice în vederea evacuării sau consumului puterii suplimentare aprobate pentru racordare utilizatorilor, la parametrii calitativi corespunzători normelor în vigoare; în această categorie se încadrează şi echipamentele de automatizare şi calea de comunicaţie prevăzute în instalaţiile operatorului de reţea pentru realizarea limitării operaţionale conform prevederilor regulamentului;
    ...........................................
    prosumator - clientul final care îşi desfăşoară activităţile în spaţiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spaţii aflate în imediata proximitate sau într-o unitate mobilă dotată cu sisteme de producere a energiei electrice în timpul frânării recuperative şi care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară;"

    7. La anexa nr. 3, punctul 6.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6.1. Operatorul de distribuţie concesionar restituie dezvoltatorului o cotă din contravaloarea cheltuielilor cu finanţarea lucrărilor de realizare a reţelei electrice de interes public necesare pentru racordarea utilizatorilor individuali din ansamblu, efectuate conform contractului prevăzut la pct. 4.1, numai după ce dezvoltatorul face dovada vânzării a cel puţin 80% din numărul total al locurilor de consum din ansamblu, pentru alimentarea cărora s-a realizat reţeaua respectivă."



    ART. II
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 74/2014 pentru aprobarea conţinutului-cadru al avizelor tehnice de racordare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 603 din 13 august 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Anexa nr. 1 se modifică după cum urmează:
    a) La punctul 6, alineatul (1^2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1^2) Valoarea medie a branşamentului până la care operatorul de distribuţie rambursează utilizatorilor clienţi casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice, care se racordează la joasă tensiune, cheltuielile pentru proiectarea şi execuţia branşamentului, stabilită conform reglementărilor în vigoare, este ......... lei."

    b) La punctul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Instalaţiile rezultate în urma lucrărilor prevăzute la pct. 2 lit. c) pentru racordarea la reţeaua de joasă tensiune a utilizatorilor clienţi casnici, a persoanelor fizice autorizate, a întreprinderilor individuale, a întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice intră în proprietatea operatorului de distribuţie, în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (3^5) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare."


    2. Anexa nr. 2 se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) La punctul 8, după alineatul (1^4) se introduce un nou alineat, alineatul (1^5), cu următorul cuprins:
    "(1^5) Valoarea medie a branşamentului până la care operatorul de distribuţie rambursează prosumatorilor clienţi casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice, care se racordează la joasă tensiune, cheltuielile pentru proiectarea şi execuţia branşamentului, stabilită conform reglementărilor în vigoare, este ......... lei."

    b) La punctul 12, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) Instalaţiile rezultate în urma lucrărilor prevăzute la pct. 3 lit. c) pentru racordarea la reţeaua de joasă tensiune a prosumatorilor clienţi casnici, a persoanelor fizice autorizate, a întreprinderilor individuale, a întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice intră în proprietatea operatorului de distribuţie, în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (3^5) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare."




    ART. III
    Procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public de joasă tensiune a locurilor de consum aparţinând utilizatorilor clienţi casnici, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 220 din 7 martie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Prezenta procedură stabileşte regulile pentru racordarea la reţelele electrice de interes public de joasă tensiune a locurilor de consum aparţinând utilizatorilor clienţi casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice.
    (2) În sensul prezentei proceduri, pentru un utilizator din categoriile prevăzute la alin. (1) se utilizează noţiunea de «client casnic» sau de «utilizator casnic», după caz.
    (3) Prevederile prezentei proceduri aplicabile utilizatorilor clienţi casnici se aplică inclusiv persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice care se racordează la reţeaua de joasă tensiune, conform prevederilor art. 51 alin. (3^5) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 2 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Prezenta procedură se aplică în relaţiile dintre operatorul de distribuţie şi utilizatorii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) care solicită:"

    3. La articolul 7, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În situaţia prevăzută la alin. (4), utilizatorul poate împuternici operatorul economic desemnat pentru proiectarea şi/sau execuţia instalaţiei de racordare să încheie, în numele şi pe seama sa, cu operatorul de distribuţie contractul de racordare şi să îl reprezinte pe utilizator în relaţia contractuală cu operatorul de distribuţie pe toată perioada derulării contractului de racordare. În acest caz, contractul de racordare respectă formatul-cadru din anexa nr. 2."

    4. La articolul 7 alineatul (6), literele a) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) copia actului de identitate/certificatului constatator eliberat de registrul comerţului cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii acestuia;
    ……………………………………………………………………
d) copia contractului de proiectare sau copia contractului de proiectare şi execuţie, după caz, încheiat de utilizatorul casnic cu operatorul economic atestat, desemnat de către acesta conform prevederilor art. 9 alin. (4) lit. b). În cazul în care contractul de execuţie nu a fost încheiat odată cu cel de proiectare, utilizatorul transmite operatorului de distribuţie copia contractului de execuţie a branşamentului cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de începerea lucrărilor de execuţie a branşamentului."

    5. La articolul 9, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Prin derogare de la prevederile alin. (1), în cazul prevăzut la alin. (4) lit. b) utilizatorul are obligaţia de a obţine acordul/autorizaţia pentru branşament. Acordul/Autorizaţia poate fi obţinut/obţinută şi de operatorul atestat desemnat de utilizator, după caz."

    6. Anexa nr. 1 se modifică după cum urmează:
    a) Punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Părţile contractante
    Între ................., cu sediul în localitatea ..........., judeţul/ sectorul ..........., str. ................. nr. ......, telefon nr. .............., fax nr. ............, e-mail……..........., înregistrată la oficiul registrului comerţului cu numărul .........., CUI nr. ..........., cont nr. .............. deschis la Banca ..........., reprezentată prin ..........., având funcţia de ..........., şi prin ..........., având funcţia de ..........., în calitate de operator de distribuţie, denumit în continuare operator,
    şi persoana fizică/juridică ................, cu domiciliul/sediul în localitatea ................, judeţul/sectorul .............., adresa .............., telefon nr. ............, fax…….....…, e-mail…......…, C.N.P. ………./ înregistrată la oficiul registrului comerţului cu numărul ............., CUI nr. ..............., cont nr. ................ deschis la Banca ..........., în calitate de solicitant de servicii de racordare la reţeaua electrică de interes public, denumit în continuare utilizator,
    denumite în continuare părţi, s-a convenit încheierea prezentului contract, cu respectarea prevederilor de mai jos."

    b) Punctul 4.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4.6. Valoarea medie a branşamentului, aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vigoare la data încheierii prezentului contract este ……. lei."

    c) Punctul 5.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5.3. Termenul prevăzut la pct. 5.1 poate fi prelungit prin act adiţional, cu acordul părţilor, şi nu poate depăşi 5 ani de la data punerii în funcţiune a branşamentului."

    d) La punctul 6.1, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) copia actului de identitate al utilizatorului/certificatului constatator eliberat de registrul comerţului cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii acestuia;"


    7. Anexa nr. 2 se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) Punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Părţile contractante
    Între ..................., cu sediul în localitatea ................., judeţul/ sectorul ............, str. ................. nr. ......, telefon nr. ............, fax nr. ................, e-mail…..........…, înregistrată la oficiul registrului comerţului cu numărul ..................., CUI nr. ..................., cont nr. .................. deschis la Banca ........................, reprezentată prin ..............., având funcţia de .............., şi prin .............., având funcţia de ..................., în calitate de operator de distribuţie concesionar, denumit în continuare operator,
    şi persoana fizică/juridică .................., cu domiciliul/sediul în localitatea .................., judeţul/sectorul .............., adresa ............, telefon nr. ..................., fax …….........…, e-mail .….......…, C.N.P. ..................../înregistrată la oficiul registrului comerţului cu numărul ..............., CUI nr. ................., cont nr. ................ deschis la Banca .............., reprezentată prin împuternicit .........., operator economic atestat cu sediul în localitatea .................., judeţul/sectorul ..........., str. ................ nr. ......, telefon nr. ............, fax nr. ................., e-mail …….........., înregistrat la oficiul registrului comerţului cu numărul .................., CUI nr. ................., reprezentat de …........……, având funcţia de ................, în calitate de solicitant de servicii de racordare la reţeaua electrică de interes public, denumit în continuare utilizator,
    denumite în continuare părţi, s-a convenit încheierea prezentului contract, cu respectarea prevederilor de mai jos.
    În cadrul acestui contract, operatorul economic atestat desemnat de utilizator pentru proiectarea şi/sau execuţia branşamentului poate fi împuternicit de utilizator pentru semnarea contractului de racordare în numele şi pe seama utilizatorului şi pentru reprezentarea utilizatorului în cadrul prezentului contract de racordare pe toată perioada derulării acestuia."

    b) Punctul 4.8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4.8. Valoarea medie a branşamentului, aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vigoare la data încheierii prezentului contract este……. lei."

    c) Punctul 5.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5.3. Termenul prevăzut la pct. 5.1 poate fi prelungit prin act adiţional, cu acordul părţilor, şi nu poate depăşi 5 ani de la data punerii în funcţiune a branşamentului."

    d) La punctul 6.1, literele b), h) şi m) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) copia actului de identitate al utilizatorului/certificatului constatator eliberat de registrul comerţului cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii acestuia şi copia certificatului constatator eliberat de registrul comerţului pentru operatorul economic atestat, desemnat de utilizator pentru proiectarea şi execuţia branşamentului, cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii acestuia, inclusiv a atestatului emis de ANRE;
    ……………………………………………………………………
h) acordul/autorizaţia pentru execuţia branşamentului la reţeaua electrică;
    ……………………………………………………………………
m) notificarea utilizatorului pentru contractarea directă a lucrărilor de proiectare şi/sau execuţie a branşamentului cu un anumit operator economic atestat, desemnat de acesta, devizul general întocmit de operatorul economic atestat desemnat de utilizator şi copia contractului de proiectare sau copia contractului de proiectare şi execuţie, după caz, încheiat de utilizator cu operatorul economic atestat, desemnat de către acesta. În cazul în care contractul de execuţie nu a fost încheiat odată cu cel de proiectare, utilizatorul transmite operatorului copia contractului de execuţie a branşamentului cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de începerea lucrărilor de execuţie a branşamentului;"

    e) La punctul 10, după litera r) se introduce o nouă literă, litera s), cu următorul cuprins:
    "s) să obţină acordul/autorizaţia pentru executarea branşamentului în termen de ....... zile lucrătoare de la data semnării prezentului contract. Acordul/Autorizaţia poate fi obţinut/obţinută şi de operatorul atestat desemnat de utilizator, după caz."




    ART. IV
    Procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 19/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 222 din 7 martie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 27, alineatele (1) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) Operatorul de distribuţie este responsabil de achiziţia şi înlocuirea contorului de măsurare a energiei electrice existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară energia electrică în ambele sensuri, inclusiv a sistemului de comunicaţie, sau asigură programarea contorului existent în punctul de delimitare pentru măsurarea energiei electrice în ambele sensuri, după caz, costurile fiind suportate de către acesta în conformitate cu prevederile regulamentului.
    ..................................................................................................
    (4) În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării notificării transmise de prosumator conform prevederilor art. 24 alin. (1), însoţită de documentaţia completă, operatorul de distribuţie înlocuieşte sau programează contorul din punctul de delimitare, montează, după caz, echipamentele necesare, conform prevederilor alin. (2), şi transmite prosumatorului notificarea de punere sub tensiune reprezentând acceptul de punere sub tensiune pentru perioada de probe a instalaţiei de producere a energiei electrice şi a instalaţiei de stocare, după caz."

    2. La articolul 28, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Pentru racordarea la un loc de consum existent a instalaţiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, perioada de probe este de maximum 5 zile lucrătoare de la data înlocuirii/programării contorului din punctul de delimitare, montării echipamentelor necesare conform prevederilor art. 27 alin. (1) şi (2) şi transmiterii de către operatorul de distribuţie prosumatorului a notificării de punere sub tensiune."

    3. La articolul 31, alineatele (1), (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 31
    (1) Înainte de realizarea instalaţiei de producere a energiei electrice la un loc de consum/loc de consum şi de producere existent, prosumatorul transmite la operatorul de distribuţie cererea de racordare ca urmare a modificării unor elemente de natură tehnică cu depăşirea puterii aprobate anterior, conform modelului din anexa nr. 1, însoţită de documentele prevăzute în cuprinsul acesteia. În cazul în care la locul de consum existent prosumatorul racordează şi o instalaţie de stocare, acesta confirmă în cuprinsul notificării deţinerea instalaţiei de stocare.
    (2) Prin cererea prevăzută la alin. (1), prosumatorul solicită operatorului de distribuţie înlocuirea contorului existent la locul de consum/locul de consum şi de producere existent cu un contor de măsurare a energiei electrice în ambele sensuri.
    …………………………………………………………………....
    (5) În situaţiile prevăzute la alin. (3) se parcurg etapele de racordare prevăzute la art. 5 lit. c)-e) şi se aplică prevederile art. 8-19. Stabilirea soluţiei de racordare se realizează cu respectarea de către operatorul de distribuţie a prevederilor art. 26 alin. (3). Prosumatorul poate parcurge şi etapa preliminară de documentare şi informare prevăzută la art. 5 lit. a), caz în care se aplică prevederile art. 6."

    4. La articolul 33, alineatele (1)-(3) se abrogă.
    5. La articolul 33, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Operatorul de distribuţie este responsabil de achiziţia şi înlocuirea contorului de măsurare a energiei electrice existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară energia electrică în ambele sensuri, inclusiv a sistemului de comunicaţie, sau asigură programarea contorului existent în punctul de delimitare pentru măsurarea energiei electrice în ambele sensuri, după caz, costurile fiind suportate de către acesta în conformitate cu prevederile regulamentului."

    6. Articolul 39 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 39
    Prevederile art. 37 şi 38 se aplică în cazul în care, până la data transmiterii notificării prevăzute la art. 37 alin. (1), utilizatorul nu a obţinut certificarea de prosumator şi nu deţine un certificat de racordare completat cu această calitate emis pentru locul de consum şi de producere existent."

    7. După articolul 41^1 se introduce un nou articol, articolul 41^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 41^2
    Prin derogare de la prevederile prezentei proceduri, grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalaţiile prosumatorilor se montează în limita stocurilor deţinute de operatorii de distribuţie, iar lipsa acestora nu condiţionează punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare."

    8. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. V
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 105/2022 pentru aprobarea contractelor-cadru de racordare la reţelele electrice de interes public, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 781 din 5 august 2022, se modifică după cum urmează:
    1. La anexa nr. 1 punctul 9, litera y) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "y) montarea/înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile de utilizare ale utilizatorilor, în conformitate cu prevederile art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Lege, în limita stocurilor deţinute de operator; lipsa acestora nu condiţionează punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare."

    2. La anexa nr. 2 punctul 9, litera x) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "x) montarea/înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile de utilizare ale utilizatorilor, în conformitate cu prevederile art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Lege, în limita stocurilor deţinute de operator; lipsa acestora nu condiţionează punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare;"



    ART. VI
    (1) În cazul contractelor de racordare încheiate pentru racordarea unor locuri de producere sau locuri de consum şi de producere în baza unor avize tehnice de racordare valabile la data intrării în vigoare a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 17/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, respectiv data de 4 martie 2022, şi/sau a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 81/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, respectiv data de 17 iunie 2022, termenele prevăzute la art. 36 alin. (5) şi (5^1) din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, prevăzut la art. I, se prelungesc cu 6 luni.
    (2) În cazul nerespectării termenelor prevăzute la alin. (1), avizul tehnic de racordare îşi încetează valabilitatea şi contractul de racordare încetează de drept.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1), termenele privind transmiterea la operatorul de reţea a autorizaţiei de construire pentru un loc de producere sau un loc de consum şi de producere se stabilesc cu respectarea prevederilor alin. (1).

    ART. VII
    Prevederile Procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public de joasă tensiune a locurilor de consum aparţinând utilizatorilor clienţi casnici, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/2022, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezentul ordin, se aplică inclusiv locurilor de consum aparţinând utilizatorilor persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, pentru racordarea cărora operatorii de distribuţie au emis avize tehnice de racordare înainte de data intrării în vigoare a Legii nr. 248/2022 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative, respectiv data de 25 iulie 2022, dar pentru care nu au fost încheiate contracte de racordare până la data de 25 iulie 2022.

    ART. VIII
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IX
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă


    Bucureşti, 19 octombrie 2022.
    Nr. 133.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la procedura aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 19/2022)
    CERERE DE RACORDARE
    pentru locul de consum şi de producere deţinut de prosumator
    [ ] Loc de consum şi de producere nou
    [ ] Loc de consum existent/Loc de consum şi de producere existent cu modificarea unor elemente de natură tehnică cu depăşirea puterii aprobate anterior
    Utilizatorul ............................................, cu domiciliul/sediul în judeţul ............................., municipiul/oraşul/comuna/satul/ sectorul .............................., codul poştal ................, str. .................................... nr. ..........., bl. ........, sc. ....., et. ......, ap. ........., telefon/telefon mobil/fax ...................../....................../...................., e-mail ........................., cod de înregistrare fiscală ......................./ CNP ............................, înregistrat la oficiul registrului comerţului cu nr. ..................., reprezentat prin ............................................., în calitate de ........................, contul .........................., deschis la Banca ............................, Sucursala ............................, reprezentat prin împuternicit/persoană fizică autorizată/reprezentant al operatorului economic atestat/furnizor de energie electrică ............................., CNP ............................, cu domiciliul/sediul în judeţul ..........................., municipiul/oraşul/comuna/satul/sectorul ..............................., codul poştal ................., str. .................... nr. ......., bl. ......, sc. ....., et. ......, ap. ....., telefon/telefon mobil/fax ............./............./............., e-mail ...................................., nr./dată act autorizare ....................., emis de .......................................,
    solicit prin prezenta:
    [ ] obţinerea avizului tehnic de racordare pentru obiectivul situat în judeţul ........................................., municipiul/oraşul/ comuna/satul/sectorul .................................., str. ......................... nr. ........., bl. ........, sc. ......, et. ......., ap. ......., nr. CF .................., nr. cadastral ..........., şi certificarea calităţii de prosumator;
    [ ] înlocuirea contorului existent la locul de consum/locul de consum şi de producere existent cu un contor de măsurare a energiei electrice în ambele sensuri, în cazul locului de consum/locului de consum şi de producere existent cu modificarea unor elemente de natură tehnică cu depăşirea puterii aprobate anterior.

    Data estimată solicitată pentru punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare: .............................................................
    Modul de alimentare actual al obiectivului şi descrierea modificărilor de natură tehnică faţă de situaţia anterioară (Se completează numai în cazul locului de consum/locului de consum şi de producere existent cu modificarea unor elemente de natură tehnică cu depăşirea puterii aprobate anterior.):
    .........................................................................................
    .........................................................................................
    .........................................................................................
    .........................................................................................
    .........................................................................................

    1. Date tehnice şi energetice pentru locul de consum
    1.1. Puterea aprobată

┌─────────────────────────────────┬┬───┐
│Puterea maximă simultan absorbită││kW │
│din reţea ││ │
├─────────────────────────────────┼┼───┤
│Puterea maximă simultan absorbită││kVA│
│din reţea ││ │
└─────────────────────────────────┴┴───┘



    1.2. Tipul de racord solicitat: \u-3928? monofazat \u-3928? trifazat
    1.3. Lista receptoarelor, cu precizarea puterii şi a tensiunii nominale (Acolo unde este cazul, se va indica şi regimul generat de acestea: cu şocuri, deformat, cu sarcini dezechilibrate etc.)

┌────┬──────────┬─────────┬──────────────────┐
│ │ │Puterea │Observaţii │
│Nr. │Denumire │instalată│(caracteristicile,│
│crt.│receptoare│Pi │regim de │
│ │ │(kW) │funcţionare) │
├────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
│1 │2 │3 │4 │
├────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
│1 │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
│2 │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
│3 │ │ │ │
├────┴──────────┼─────────┼──────────────────┤
│Total Pi (kW) │ │ │
└───────────────┴─────────┴──────────────────┘




    2. Date tehnice şi energetice pentru locul de producere
    2.1. Puterea aprobată

┌─────────────────────────────────┬┬───┐
│Puterea maximă simultan evacuată ││kW │
│în reţea ││ │
├─────────────────────────────────┼┼───┤
│Puterea maximă simultan evacuată ││kVA│
│în reţea ││ │
└─────────────────────────────────┴┴───┘



    2.2. Date tehnice şi energetice aferente instalaţiei de producere a energiei electrice
    Generatoare asincrone şi sincrone:

┌────┬───┬────┬───┬───┬───┬────┬─────┬─────┬───────┬───────┬──────┬──────┬─────┬──────────┐
│ │ │Tip │Tip│ │ │ │ │ │Pmax │Pmin │ │ │ │ │
│Nr. │Nr.│UG │UG │U │Un │Pn │Sn UG│Pi │produsă│produsă│Qmax │Qmin │Sevac│ │
│crt.│UG │(As,│(T,│(V)│UG │UG │(kVA)│total│de UG │de UG │(kVAr)│(kVAr)│(kVA)│Observaţii│
│ │ │S) │H, │ │(V)│(kW)│ │(kW) │(kW) │(kW) │ │ │ │ │
│ │ │ │E) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────┼───┼───┼───┼────┼─────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │
├────┴───┴────┴───┴───┴───┴────┴─────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────────────┴─────┴───────┴───────┴──────┴──────┴─────┴──────────┘



    Mijloace de compensare a energiei reactive:
    NU
    DA

┌────┬──────────┬──────┬──────┬──────┬────────┬──────────┐
│ │Tip │ │ │ │ │ │
│Nr. │echipament│Qn │Qmin │Qmax │Nr. │Observaţii│
│crt.│de │(kVAr)│(kVAr)│(kVAr)│trepte*)│ │
│ │compensare│ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────┼──────┼──────┼────────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │
└────┴──────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────────┘


    *) Se completează dacă tipul de echipament de compensare utilizat are reglaj în trepte.

    Module generatoare de tip fotovoltaic:

┌────┬───────┬─────┬──────┬───────┬────────┬────────┬──────────┐
│ │ │ │ │Pi │Pmax │Pi total│ │
│ │ │ │Pi │total │debitată│panouri │ │
│Nr. │Nr. │Tip │panou │panouri│de │pe 1 │Observaţii│
│crt.│panouri│panou│(c.c.)│(c.c.) │panouri │invertor│ │
│ │ │ │(kW) │(kW) │(c.c.) │(c.c.) │ │
│ │ │ │ │ │(kW) │(kW) │ │
├────┼───────┼─────┼──────┼───────┼────────┼────────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │
├────┴───────┴─────┼──────┼───────┼────────┼────────┼──────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │
└──────────────────┴──────┴───────┴────────┴────────┴──────────┘



    Invertoare:

┌────┬──────────┬─────────────┬────────┬────────┬────────┬────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │Pmax │Pmax │ │
│ │ │ │Un │Pi │invertor│centrală │ │
│Nr. │Nr. │Tipul │invertor│invertor│evacuată│formată │Observaţii│
│crt.│invertoare│invertoarelor│(c.a.) │(c.a.) │în reţea│din module │ │
│ │ │ │(V) │(kW) │(c.a.) │generatoare │ │
│ │ │ │ │ │(kW) │(c.a.) (kW) │ │
├────┼──────────┼─────────────┼────────┼────────┼────────┼────────────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │
├────┴──────────┴─────────────┴────────┼────────┼────────┼────────────┼──────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴────────┴────────┴────────────┴──────────┘



    NOTĂ:
    UG = unitate generatoare; panou = panou fotovoltaic; As = asincron; S = sincron; T = termo; H = hidro; E = eolian;
    Qn = putere reactivă nominală; Qmax = putere reactivă maximă; Qmin = putere reactivă minimă;
    c.c. = curent continuu; c.a. = curent alternativ;
    Pn = putere activă nominală; Pi = putere activă instalată; Pmax = putere activă maximă; Pmin = putere activă minimă;
    Sn = putere aparentă nominală;
    Un = tensiune nominală la borne;
    U = tensiunea în punctul de racordare;
    Sevac = puterea aparentă aprobată pentru evacuare în reţea.


    2.3. Serviciile interne ale instalaţiei de producere:

┌──────────────────────────────────┬┬──┐
│Pi servicii interne ││kW│
├──────────────────────────────────┼┼──┤
│Puterea maximă simultan absorbită ││kW│
│servicii interne ││ │
└──────────────────────────────────┴┴──┘




    Anexez prezentei următoarele documente:
    a) copia actului de identitate, a certificatului de înregistrare la registrul comerţului sau a altor autorizaţii legale de funcţionare emise de autorităţile competente, după caz;
    b) certificatul constatator (doar în cazul prosumatorului persoană juridică), în copie, emis de oficiul registrului comerţului, cu informaţii complete care să reflecte situaţia la zi a solicitantului, prin care se dovedeşte că persoana juridică nu desfăşoară ca activitate principală producerea de energie electrică;
    c**) certificatul de urbanism eliberat în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru obiectivul ce se realizează pe locul de consum şi de producere respectiv, în termen de valabilitate, în copie;
    d**) planul de situaţie pe care să fie poziţionată amplasarea obiectivului, întocmit de proiectant, în copie;
    e**) actul de proprietate sau orice alt înscris care atestă dreptul de folosinţă asupra terenului, incintei şi/sau clădirii care constituie locul de consum şi de producere pentru care se solicită racordarea, în copie. În cazul spaţiilor care nu sunt în proprietatea prosumatorului este necesar acordul scris al proprietarului pentru realizarea de instalaţii electrice şi/sau capacităţi energetice;
    f**) autorizaţia de construire pentru obiectivul ce se realizează pe locul de consum şi de producere respectiv, în termen de valabilitate, în copie, în situaţia în care se solicită racordarea unei organizări de şantier pentru realizarea acestuia.
    **) Se anexează numai în cazul locului de consum şi de producere nou. Pentru un loc de consum şi de producere nou de tip locuinţă individuală, aparţinând unui client casnic, cu excepţia celor din ansamblurile de blocuri de locuinţe şi/sau de locuinţe individuale, în situaţia în care solicitantul nu deţine niciunul dintre documentele prevăzute la lit. e), acesta poate transmite:
    a) o adeverinţă eliberată de administraţia publică locală în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că solicitantul este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar; şi
    b) o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, autentificată notarial, prin care acesta declară că:
    (i) posedă imobilul ca un adevărat proprietar;
    (ii) nu a înstrăinat sau grevat imobilul;




    În sprijinul solicitării mele, transmit următoarele informaţii privind:
    a) deţinerea de sisteme de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile:
    NU DEŢIN.
    DEŢIN.

┌──────────────────────────────────┬┬──┐
│Detalii schemă alimentare ││ │
├──────────────────────────────────┼┼──┤
│Capacitate baterii de acumulatoare││Ah│
└──────────────────────────────────┴┴──┘



    b) echipamentele de măsurare a energiei electrice montate în instalaţiile de utilizare, altele decât cele aparţinând operatorilor de distribuţie, şi caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice
    NU
    DA

┌────┬───────────┬─────────┬───────────┐
│Nr. │Serie │Tip │Date │
│crt.│contor │contor │tehnice │
├────┼───────────┼─────────┼───────────┤
│1 │2 │3 │4 │
├────┼───────────┼─────────┼───────────┤
└────┴───────────┴─────────┴───────────┘


    Declar pe propria răspundere că datele şi informaţiile cuprinse în prezenta cerere sunt autentice şi că documentele anexate, în copie, sunt conforme cu originalul.
    Data .....................................
    Solicitant/Împuternicit,
    ......................................................
    (numele, prenumele şi semnătura)


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016