┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│"B. Programul de control oficial │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prelevarea oficială de probe se realizează: │
│a) anual, din cel puţin un efectiv de pui de carne din 10% dintre │
│exploataţiile cu peste 5.000 de păsări; │
│b) ori de câte ori este necesar. │
│Probele constau în două perechi de încălţăminte de unică folosinţă (tampoane │
│"şosete") pentru fiecare efectiv (hală populată). Cele două perechi de │
│încălţăminte de unică folosinţă se grupează şi testează într-o singură probă.│
│Odată cu prelevarea oficială de probe prevăzută la lit. a) se verifică │
│documentele relevante care atestă că păsărilor nu li sau administrat agenţi │
│antimicrobieni sau, în cazul suspicionării unor astfel de administrări, se │
│prelevează probe pentru testarea prezenţei agenţilor antimicrobieni sau a │
│efectului inhibitor al proliferării bacteriene compuse din cel mult 5 păsări/│
│hală, din toate efectivele din exploataţie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Un efectiv depistat pozitiv cu unul dintre serotipurile relevante de │
│Salmonella ca urmare a controlului realizat de către operatorul economic │
│(autocontrol) în cadrul Programului naţional de control al salmonelozelor │
│zoonotice la efectivele de broileri este considerat ca un efectiv confirmat │
│pozitiv şi supus măsurilor şi restricţiilor sanitar-veterinare în vigoare, │
│fără a se efectua alte investigaţii suplimentare în cadrul programului de │
│control oficial." │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│"B. Programul de control oficial │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prelevarea oficială de probe se realizează: │
│a) anual, din cel puţin un efectiv de curcani la îngrăşat din 10% dintre │
│exploataţiile care au cel puţin 500 de curcani pentru îngrăşare; │
│b) ori de câte ori este necesar. │
│Probele recoltate constau în două perechi de încălţăminte de unică folosinţă │
│(tampoane "şosete") pentru fiecare efectiv. Cele două perechi de încălţăminte│
│de unică folosinţă se grupează într-un singur eşantion. │
│Odată cu prelevarea oficială de probe prevăzută la lit. a) se verifică │
│documentele relevante care atestă că păsărilor nu li sau administrat agenţi │
│antimicrobieni sau, în cazul suspicionării unor astfel de administrări, se │
│prelevează probe pentru testarea prezenţei agenţilor antimicrobieni sau a │
│efectului inhibitor al proliferării bacteriene compuse din cel mult 5 păsări/│
│hală, din toate efectivele din exploataţie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Un efectiv depistat pozitiv cu unul dintre serotipurile relevante de │
│Salmonella ca urmare a controlului realizat de către operatorul economic │
│(autocontrol) în cadrul Programului naţional de control al salmonelozelor │
│zoonotice la efectivele de curcani la îngrăşat este considerat ca un efectiv │
│confirmat pozitiv şi supus măsurilor şi restricţiilor sanitare veterinare în │
│vigoare, fără a se efectua alte investigaţii suplimentare în cadrul │
│programului de control oficial." │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘