Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 13 din 24 ianuarie 2005  privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce stabileste regulile pentru prelevare de probe de produse de origine animala pentru examenul de laborator    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 13 din 24 ianuarie 2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce stabileste regulile pentru prelevare de probe de produse de origine animala pentru examenul de laborator

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 230 din 18 martie 2005
În temeiul prevederilor <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, modificatã şi completatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.557/2004 ,
vazand Referatul de aprobare nr. 30.198 din 14 ianuarie 2005, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor ce stabileşte regulile pentru prelevare de probe de produse de origine animala pentru examenul de laborator, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Institutele veterinare de profil şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va controla modul de îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Gabriel Vasile Dragan

Bucureşti, 24 ianuarie 2005.
Nr. 13.


ANEXA
NORMA SANITARĂ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
ce stabileşte regulile pentru prelevare de probe de produse de origine animala pentru examenul de laborator

CAP. I
DISPOZIŢII GENERALE

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor stabileşte modul de prelevare a probelor din produsele de origine animala, produse care conţin materii prime de origine animala, ingrediente care intra în compozitia produselor de origine animala sau materiale care vin în contact cu acestea, în vederea efectuãrii examenului de laborator.

CAP. II
DISPOZIŢII SPECIALE

ART. 2
Situaţiile în care este necesar examenul sanitar veterinar de laborator sunt urmãtoarele:
1. Pentru controlul periodic în unitãţile care produc, proceseaza, depoziteaza, manipuleaza, transporta şi valorifica produse alimentare de origine animala, în scopul verificãrii respectãrii condiţiilor de salubritate şi calitate, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
2. La produsele destinate exportului, când eliberarea certificatului sanitar veterinar este condiţionatã de efectuarea examenului de laborator;
3. La produsele importate în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
4. În situaţia în care prin examenul organoleptic nu se poate preciza dacã produsele controlate sunt bune pentru consum;
5. Ori de câte ori produsele sunt suspecte de alterare, substituiri sau pentru stabilirea speciei de animal de la care provin;
6. Când exista suspiciuni ca produsele provin de la animale bolnave sau au venit în contact cu diverse surse de contaminare în timpul preparãrii, manipulãrii, depozitarii sau transportului;
7. Când produsele provin de la animale aparent sanatoase, dar suspecte de a fi purtãtoare şi eliminatoare de germeni patogeni;
8. În cazul carnii provenite din tãieri de necesitate;
9. Când la examinarea carcaselor lipsesc organele;
10. Când eviscerarea animalului s-a fãcut mai târziu de o ora de la tãiere sau când sangerarea s-a fãcut necorespunzãtor, iar carnea şi organele prezintã modificãri;
11. În cazul în care carnurile provin de la animale intoxicate sau suspecte de intoxicatie;
12. Când exista suspiciunea contaminarii produselor în timpul preparãrii, manipulãrii, depozitarii, transportului sau desfacerii lor de cãtre persoane bolnave sau suspecte de boli transmisibile sau de cãtre persoane purtãtoare şi eliminatoare de germeni patogeni;
13. În cazurile când produsele sunt suspectate în declanşarea unor toxiinfectii alimentare la om;
14. În cazuri de reclamaţii, litigii, expertize sau contraexpertize;
15. Ori de câte ori medicul veterinar sau alte autoritãţi abilitate considera necesar.
ART. 3
Reguli generale de recoltare sunt urmãtoarele:
1. Pentru examenul de laborator se recolteaza probe reprezentative în unitãţi care produc, proceseaza, depoziteaza, manipuleaza, transporta şi valorifica produse alimentare de origine animala şi atunci când situaţia o impune, de la domiciliul cumpãrãtorului sau producãtorului, în condiţiile legii.
2. Recoltarea probelor se face de cãtre medicul veterinar oficial care are în raza lui de activitate obiectivele supuse controlului sau de cãtre personalul auxiliar autorizat sub supravegherea şi pe rãspunderea medicului veterinar.
3. Înainte de recoltarea probelor, medicul veterinar oficial trebuie sa se informeze amãnunţit asupra originii produsului, data fabricãrii, condiţiile de fabricare, depozitare, manipulare, transport sau desfacere, rezultatul controalelor sau analizelor de laborator efectuate pana la acea data, aspectul general al produsului sau lotului, starea ambalajului, modul de etichetare sau stantare, dacã se afla în termenul de valabilitate.
4. Probele trebuie sa fie reprezentative şi sa fie adecvate examenului solicitat. Pentru examenul microbiologic se vor folosi instrumente sterilizate şi se vor ambala în recipiente sterilizate sau în pungi de polietilena de uz alimentar. Pentru recoltarea fiecãrei probe se vor folosi alte instrumente sterilizate. Recoltarea succesiva a mai multor probe trebuie sa se facã în asa fel încât sa nu se amestece pãrţi din acestea sau sa nu se contamineze între ele.
5. Lot - cantitatea de produse de origine animala identificabila, asa cum este el definit în normele sanitare veterinare în vigoare.
6. Proba elementara - cantitatea de material prelevata dintr-un singur punct al lotului.
7. Proba globalã - totalul combinat al tuturor probelor elementare prelevate din lot.
8. Proba de laborator - parte din proba globalã, destinatã examenului de laborator.
9. Dupã recoltare, fiecare proba se va individualiza prin etichetare, se ambaleaza separat în asa fel încât sa nu se deterioreze în timpul transportului, se sigileaza pentru a nu face posibila substituirea produsului. Numãrul sigiliului aplicat va fi menţionat în procesul verbal de recoltare probe.
10. Verificarea calitãţii conservelor se face pe lot. Lotul este format din recipiente (cutii sau borcane) de acelaşi tip şi aceeaşi capacitate, care conţin acelaşi sortiment, aceeaşi calitate, provenite din producţia realizatã în aceeaşi zi de fabricaţie şi prezentate deodatã la verificare.
În cazul conservelor pentru verificarea ermeticitatii, masei nete, şi pentru efectuarea examenelor de laborator, în funcţie de mãrimea lotului, se iau în considerare urmãtoarele:


┌─────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Mãrimea lotului (numãr de recipiente)│ Numãr de recipiente │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ Pana la 500 │ 13 │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 501-1.200 │ 20 │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 1.201-3.200 │ 32 │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 3.201-10.000 │ 32 │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 10.001-35.000 │ 50 │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 35.001-150.000 │ 80 │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 150.001-500.000 │ 80 │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ Peste 500.000 │ 125 │
└─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



11. Recoltarea probelor de semiconserve se face astfel:
- pana la 1000 recipiente se recolteaza 2 recipiente;
- de la 1.001-2.000 recipiente se recolteaza 4 recipiente;
- de la 2.001-3.000 recipiente se recolteaza 6 recipiente;
- de la 3.001-5.000 recipiente se recolteaza 8 recipiente;
- pentru fiecare 5.000 recipiente în plus se recolteaza 5 recipiente.
12. Conservele se vor trimite la analiza totdeauna în ambalaje originale, nedeschise, iar semiconservele în ambalaje originale, nedeschise dacã acestea nu depãşesc 1000 g. Dacã aceste produse poseda banderole, etichete sau alte modalitãţi de identificare care servesc marcarii sau prezentãrii, acestea vor rãmâne obligatoriu la proba ce se trimite la laborator.
13. Pentru probele de oua se deschid 10% din ambalajele (lazile) care formeazã lotul şi din fiecare ambalaj deschis se recolteaza 12 oua din lazile de 360 oua şi 16 oua din lazile de 480 oua. Numãrul total al oualor recoltate dintr-un lot pentru examen de laborator complet nu va fi mai mic de 60 şi mai mare de 100. Pentru efectuarea unui singur tip de examen de laborator se vor trimite cel puţin 30 şi cel mult 60 de oua.
În depozitul unitãţii producãtoare se vor recolta probe în acelaşi mod având în vedere data ouatului.
14. La prelevarea probelor se întocmeşte un proces verbal de recoltare care va fi semnat de medicul veterinar oficial care recolteaza proba/probele, contrasemnat de un reprezentant legal al unitãţii asupra cãreia se afla în gestiune sau proprietate produsul. În cazul în care reprezentantul unitãţii refuza sa semneze, procesul verbal de recoltare poate fi semnat numai de medicul veterinar oficial şi de un martor. Procesul verbal se întocmeşte în trei exemplare, din care primul va însoţi probele expediate la laborator, al doilea va rãmâne la medicul veterinar oficial care a efectuat recoltarea, iar cel de al treilea va rãmâne la unitatea deţinãtoare a produsului.
15. Dupã fiecare procedura de recoltare a probelor se va întocmi un proces verbal de recoltare conform anexei 1.
Medicul veterinar oficial va avea în vedere la întocmirea procesului verbal de recoltare a probelor urmãtoarele:
● denumirea şi adresa autoritãţii competente care a efectuat recoltarea;
● numele medicului veterinar sau codul de identificare;
● codul (numãrul) oficial al probei;
● data recoltarii;
● numele şi adresa proprietarului sau persoanei care are în pãstrare produsele de origine animala;
● numãrul de autorizare al unitãţii;
● identificarea animalului (numãr matricol) sau produsului respectiv (numãr lot-sarja);
● specia şi varsta animalului;
● proba (matricea/substrat) respectiva;
● medicatia folositã pe perioada de 4 sãptãmâni înaintea recoltarii probelor (în cazul în care prelevarea se face de la ferma);
● examenele solicitate;
● menţiuni speciale - date suplimentare (ca de exemplu: destinaţia produsului, condiţiile de pãstrare a produsului pana la primirea buletinului de analiza şi altele).
16. Concomitent cu recoltarea probelor reprezentative, medicul veterinar oficial va recolta, în aceleaşi condiţii, contraprobe la probele recoltate pentru examenul de laborator. Contraprobele recoltate în condiţiile legii se vor depozita sub responsabilitatea producãtorului (proprietarului) în condiţii care sa permitã respectarea integritãţii acestora. Numãrul sigiliului contraprobei va fi precizat în procesul verbal de recoltare a probei. Analiza contraprobelor se poate face contracost la solicitarea unitãţii (proprietarului) sau atunci când situaţia o impune.
17. Probele recoltate se trimit la laborator pe cheltuiala proprietarului. Ele trebuie transportate la laborator în timp util, în asa fel încât acestea sa îşi pãstreze nemodificati parametrii de integritate.
18. Destinaţia produselor din care s-au prelevat probe reprezentative pentru examenul de laborator va fi stabilitã de medicul veterinar oficial care a efectuat recoltarea acestora, coroborand datele oferite de examenul de laborator, respectiv buletinul de analiza, cu toate datele menite sa contribuie la luarea unei decizii în condiţiile legii.
19. Nu se reexamineaza produsele necorespunzãtoare din punct de vedere microbiologic.

CAP. III
NORME DE RECOLTARE PENTRU EXAMENE DE LABORATOR

ART. 4
Norme de recoltare pentru examenul microbiologic:
A. CARNE ŞI ORGANE
1. Carne în carcase şi semicarcase
(1) Din carcase şi semicarcase sau carnea în bucãţi care cantareste mai mult de 2 kg, se fac prelevãri randomizat din 1% din numãrul acestora, dar nu mai puţin de doua şi nu mai mult de cinci din lotul examinat, aceasta reprezentând unitatea elementara de esantionare.
(2) Pentru obţinerea unui esantion elementar reprezentativ pentru lot, se preleveaza unitãţi secundare de esantionat, reprezentate de câte doua cuburi de carne şi grasime, cu latura de minim 8-10 cm, decupate una de la suprafata, iar alta din profunzimea maselor musculare din vecinãtatea oaselor, cu masa cuprinsã între 500 g şi 1 kg, când este posibil pornind de la o suprafata deja taiata astfel încât sa nu se producã decât o pierdere minima; din unitãţile secundare de esantionat se preleveaza o cantitate medie de minimum 500 g necesarã pentru examenul microbiologic; se vor recolta obligatoriu şi porţiuni cu eventuale modificãri.
(3) Când se suspecteaza anumiti germeni specifici, se vor recolta şi organele sau pãrţile din carcasa în care aceştia se localizeaza de predilectie şi în care produc modificãri şi os lung.
2. Carne preambalata, organe, carcase pãsãri
(1) Se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care formeazã lotul controlat, însã nu mai puţin de doua şi nu mai mult de cinci unitãţi elementare de esantionare. Când lotul controlat este format din ambalaje cu greutate mai mare de 2 kg, se recolteaza pãrţi din acestea, de 250-500 g în aceeaşi proporţie.
(2) Din unitãţile elementare de esantionare se recolteaza o proba medie de cel puţin 250 g pentru organe şi cel puţin 500 g pentru celelalte produse specificate.
(3) Organele se recolteaza întregi sau porţiuni.
3. Carne lucru
(1) Se recolteaza o proba pentru examen microbiologic de 500-1000 g din fiecare lot, când acestea sunt uniforme în privinta caracterelor organoleptice. Dacã lotul este neuniform în privinta caracterelor organoleptice, se va face trierea acestuia, în urmãtoarele categorii:
a) cu caractere organoleptice aparent normale;
b) cu uşoare modificãri organoleptice;
c) cu caractere organoleptice evident modificate.
(2) Din fiecare categorie se recolteaza câte o proba de 500-1000 g.
4. Semipreparate din carne neportionate
(1) Se recolteaza randomizat unitãţi elementare de esantionare de 200-300 g din fiecare recipient sau ambalaj, în proporţie de 1% din numãrul acestora, dar nu mai puţin de doua şi nu mai mult de cinci ambalaje.
(2) Pentru examenul microbiologic se va recolta din unitãţile elementare de esantionare, o proba medie de 300 g.
(3) Pentru carnea tocata, conform reglementãrilor în vigoare, proba recoltata pentru analiza microbiologica, trebuie sa fie alcãtuitã din 5 unitãţi reprezentative pentru producţia zilnica, insumand 300 g din unitãţile elementare stabilite conform alin. 1.
5. Produse din carne
(1) Pentru verificarea aspectului exterior, formei, dimensiunii, aspectului pe secţiune, mirosului, gustului şi consistentei, din ambalaje se recolteaza randomizat:
- 2% din numãrul unitãţilor din fiecare sortiment de produs, dar nu mai puţin de 2 bucãţi şi nu mai mult de 6 bucãţi, cantitatea necesarã pentru examen fizico-chimic, fiind de cel puţin 300 g.
- se recolteaza maximum 2% din numãrul batoanelor sau calupurilor, dar nu mai puţin de doua bucãţi şi nu mai mult de şase. Din preparate de carne prezentate în ambalaje mici (sub 1 kg) se recolteaza o cantitate de 1,5-2 kg;
- batoanele sau calupurile recoltate se sectioneaza longitudinal, în jumãtãţi egale, la fata locului, de cãtre medicul veterinar şi se face un examen organoleptic. Pentru preparatele în ambalaje mici (sub 1 kg), proba iniţialã se desparte în doua jumãtãţi egale. Cele doua jumãtãţi rezultate constituie proba şi contraproba reprezentativa.
(2) Din batoanele sectionate, dintr-una din jumatatile rezultate care reprezintã proba reprezentativa, se detaseaza de la mijloc şi de la capete câteva porţiuni, în greutate totalã de 300-800 g, care se trimit la laborator.
6. Carne separatã mecanic
Pentru examenul microbiologic, se ia câte o proba de aproximativ 1.000 g din proba omogenizata, care se obţine prin amestecarea probelor recoltate pentru examenul organoleptic.
7. Grãsimi animale
(1) Se iau randomizat 5% din numãrul ambalajelor unui lot şi dupã ce se verifica ambalarea şi marcarea se deschid. Din fiecare ambalaj, cu ajutorul unei sonde, se scot probe din toate straturile. La loturile formate din ambalaje de pana la 1 kg, se iau randomizat 1% din numãrul ambalajelor, dar nu mai puţin de cinci şi se recolteaza câte o proba din fiecare pachet. Din probele recoltate astfel se face o proba medie din care se trimit la laborator aproximativ 500 g.
(2) Când lotul este format din ambalaje de pana la 500 g se trimit la laborator 1% din ambalajele originale prelevate randomizat, dar nu mai puţin de doua şi nu mai mult de cinci.
B. PESTE, CRUSTACEE MOLUSTE, BATRACIENI
1. Peste
(1) Când peştele este în vrac se va recolta câte o proba de 1 kg, pentru fiecare 1.000 kg, însã nu mai puţin de trei probe şi nu mai mult de 10. Probele se vor recolta atât din suprafata, cat şi din profunzime.
(2) Dacã lotul este alcãtuit din ambalaje, se deschid randomizat 5% din numãrul acestora.
- când greutatea individualã a pestilor nu depãşeşte 2 kg câte 2 exemplare din fiecare lot, unul de la suprafata şi celãlalt din profunzimea ambalajului;
- când greutatea individualã a pestilor depãşeşte 2 kg, se sectioneaza o bucata de circa 1 kg, dintr-un peste de la suprafata şi o bucata dintr-un peste din profunzimea ambalajului.
(3) Dacã peştele este ambalat în butoaie cu saramura, din fiecare ambalaj controlat se recolteaza şi o proba de circa 200 ml saramura.
(4) Pentru verificarea calitãţii de ansamblu a lotului (peştele congelat) se pot trimite la laborator brichete întregi (1-2 brichete din fiecare specie aparţinând unui lot).
(5) Probele de peste pentru analiza microbiologica se iau separat şi înainte de luarea probelor pentru alte analize. Probele se recolteaza în mod aseptic, cu instrumente sterile, luându-se din diferite puncte şi introducându-se în recipiente sterile, sau în pungi din polietilena de uz alimentar. Mãrimea probelor pentru analiza microbiologica este: 500-1.000 g din probele de peste proaspãt şi congelat, luat sub forma de peşti întregi sau bucãţi, 500 g din probele de semiconserve şi 250 ml sos de acoperire, în cazul produselor cu sos, 100 g din probele de pasta de peste, icre, lapti şi 500 g din produsele de pescarie care pot fi supuse unui tratament termic.
2. Icre
(1) Se desfac randomizat 10% din ambalajele unui lot şi se recolteaza câte o proba (suprafata şi profunzime) de circa 250 g din minimum 2 şi maximum cinci ambalaje deschise.
3. Crustacee, moluste
(1) Din diferite puncte ale lotului se recolteaza unitãţi elementare de esantionare constituite din 1% din numãrul exemplarelor care formeazã lotul. Pentru examen microbiologic, din unitãţile elementare se face o proba medie de 500-1.000 g. Conform reglementãrilor în vigoare, pentru examenul microbiologic al crustaceelor şi molustelor fierte, proba este formatã din 5 esantioane.
4. Pulpa de broasca
(1) Se recolteaza randomizat ambalaje originale (brichete) în proporţie de 5 la mie, dar nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5. Pentru examen microbiologic cantitatea minima necesarã este de 300 g.
C. CONSERVE
(1) Pentru analiza microbiologica a conservelor alimentare în recipiente închise ermetic pentru incubarea prin termostatare sunt necesare minimum cinci recipiente din esantionul recoltat pentru examenul de laborator conform cap. II art. 3 pct. 10.
D. SEMICONSERVE
(1) Pentru analiza microbiologica a semiconservelor alimentare sunt necesare minimum 250 g din esantionul recoltat pentru examenul de laborator conform cap. II art. 3 pct. 11.
E. OUA ŞI PRODUSE DIN OUA
1. Oua consum
Prelevarea se va face conform cap. II art. 3 pct. 13.
2. Praf de oua sau produse de oua pasteurizate, congelate
(1) Se recolteaza o proba de 100-150 g din fiecare sarja.
(2) Când produsul se gãseşte ambalat, pregãtit pentru livrare, se recolteaza randomizat probe în proporţie de 2 la mie din numãrul ambalajelor, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 10, cu condiţia ca din producţia fiecãrei zile care formeazã lotul de livrare sa fie recoltata cel puţin o proba.
F. MIERE DE ALBINE
Se deschid randomizat 10% din numãrul ambalajelor din fiecare lot, însã nu mai puţin de trei şi nu mai mult de şapte. Dupã o omogenizare atenta se recolteaza din fiecare ambalaj deschis circa 250 g miere, fãcându-se o proba medie. Aceasta se omogenizeaza bine şi din ea se recolteaza 250 g, pentru examenul microbiologic.
G. LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE
1. Lapte crud
- se recolteaza probe din cisterne, bazine şi tancuri, minimum 500 ml din fiecare, dupã o prealabilã omogenizare;
- din bidoane se formeazã o proba medie recoltata randomizat din 10% din bidoanele care constituie lotul. Din proba medie bine omogenizata se recolteaza 500 ml pentru examen de laborator.
2. Lapte consum
- se recolteaza din ambalaje câte 2-3 unitãţi din fiecare lot. Probele recoltate trebuie sa ajungã la laborator în maximum 4 ore de la recoltare, transportul lor fãcându-se în condiţii de refrigerare.
3. Produse lactate
(1) La ambalajele de pana la 1 kg, proba va fi constituitã din ambalajul original.
(2) Din ambalajele mai mari de 1 kg se recolteaza în mod aseptic câte o proba de 250-500 ml pentru produse lichide sau 250-500 g pentru produsele solide.
(3) Produse lactate acide în ambalaje originale se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care alcãtuiesc lotul, nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5.
(4) Pentru smantana în ambalaje originale se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care alcãtuiesc lotul, nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5.
(5) Untul vrac se recolteaza randomizat de la 10% din ambalajele care formeazã lotul, dar nu mai puţin de 3, cu sonde speciale din suprafata şi profunzime, formandu-se o proba medie de 250 g pentru examen microbiologic.
Untul ambalat în pachete de pana la 200 g - se recolteaza randomizat pachete întregi în proporţie de 2 la mie din numãrul ambalajelor care formeazã lotul, dar nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5. Cantitatea minima necesarã pentru examenul microbiologic este de 200 g.
(6) Laptele praf în ambalaje mari se recolteaza randomizat de la 10% din numãrul ambalajelor care formeazã lotul, formandu-se o proba medie de 250 g.
(7) Laptele praf în ambalaje mici (sub 1 kg) se recolteaza randomizat 1% din numãrul ambalajelor care alcãtuiesc lotul, dar nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5.
(8) Pentru probele de lapte praf, prelevarea probelor se face cu echipament pentru esantionare şi recipiente ce se sterilizeaza folosind metoda de sterilizare cu aer cald, la 170°C ... 175°C, timp de cel puţin 2 h sau sterilizare cu vapori, la 121°C, timp de cel puţin 20 min. Poate fi folosit, de asemenea, un echipament presterilizat. Esantioanele pentru examenul microbiologic se preleveaza întotdeauna primele. Se indeparteaza stratul superficial al produsului, din zona de esantionare, cu ajutorul unei linguri sau spatule sterile. Esantionul se preleveaza cu o sonda sterila, dacã este posibil din centrul recipientului. Se introduce sonda, cu deschiderea orientata în jos şi cu o viteza uniforma, în produs, dacã este necesar cu recipientul în poziţie inclinata. Când atinge fundul vasului, sonda se roteste cu 180°, se scoate şi se descarca conţinutul ei, în recipientul pentru esantionat. Pentru examenul microbiologic cantitatea minima necesarã este de 250 g.
(9) Pentru probele de lapte şi produse lactate, conform reglementãrilor în vigoare, proba recoltata pentru analiza microbiologica, trebuie sa fie alcãtuitã din 5 esantioane recoltate randomizat.
H. ADITIVI ALIMENTARI
(1) Lotul este constituit din ambalaje care conţin aditivi din acelaşi tip, acelaşi producãtor şi data de fabricaţie, parte determinata dintr-o livrare, de calitate uniforma.
(2) Proba pentru analize microbiologice în cantitate de minim 300 g este formatã prin omogenizarea probelor elementare recoltate randomizat.
I. APA
(1) Recoltarea probelor de apa se face în flacoane de sticla cu dop slefuit, sterile. Sterilizarea flacoanelor se face în etuva, la caldura uscata (180°C, timp de o ora) sau în autoclav (la 1 atmosfera şi 121°C, timp de 20 min.).
(2) În cazul recoltarii apelor clorinate, înainte de sterilizarea flaconului pentru recoltarea probei, se introduce în flacon 1 ml soluţie 0,5% tiosulfat de sodiu, pentru fiecare 100 ml apa ce urmeazã a fi recoltata.
(3) Din apele tratate sau dezinfectate provenite din ape de suprafata sau de profunzime, probele se recolteaza din puncte reprezentative fiecãrei trepte de tratare.
(4) Pentru recoltare, inclusiv a probelor din reţeaua de distribuţie, se deschide robinetul şi se lasa sa curgã apa, timp de 5-10 min. Se închide robinetul şi se flambeaza. Se deschide din nou robinetul şi se regleaza debitul apei, astfel încât sa se formeze o coloana de apa continua de maxim 1 cm diametru. Se scoate dopul flaconului iar flaconul ţinut cu mana de partea lui inferioarã se aseaza vertical sub coloana de apa, se umple şi se acoperã cu dopul.
(5) Când nu exista posibilitatea recoltarii probei de la robinet, flaconul sterilizat se introduce în bazin sau rezervor, se umple şi se acoperã cu dopul.
(6) Din surse locale (fantani şi izvoare), probele se recolteaza direct cu flaconul sau prin turnare în flacon din galeata fantanii.
(7) Probele de apa recoltate pentru examen microbiologic vor avea un volum minim de 500 ml, iar flacoanele vor fi umplute pana la aproximativ 2 cm sub dop.
(8) Probele se transporta la laborator în ziua recoltarii, în condiţii de refrigerare, în special în anotimpul cald, dacã acest lucru nu este posibil probele se vor trimite în maxim 24 de ore fiind pãstrate la temperatura de 4°C.
J. PRODUSE DE COFETARIE ŞI PATISERIE
Recoltarea probelor pentru examenul microbiologic se face în funcţie de modul de ambalare al produselor. Pentru produsele ambalate se recolteaza, prin sondaj, ambalaje întregi iar pentru produsele vrac se recolteaza prin sondaj o cantitate minima de 250 g.
K. MEMBRANE ARTIFICIALE, AMBALAJE
(1) În cazul membranelor artificiale pentru examenul microbiologic se recolteaza prin sondaj porţiuni insumand minim 2 m liniari.
(2) În cazul ambalajelor - recipiente pentru examenul microbiologic se recolteaza prin sondaj un numãr minim de 5 şi maxim de 10.
ART. 5
Norme de recoltare pe categorii de produse pentru examenul fizico-chimic:
A. CARNE ŞI PRODUSE DIN CARNE
1. Carne şi organe
(1) Din carnea provenitã de la animalele tãiate, probele se recolteaza astfel:
- în cazul carcaselor analizate se recolteaza din zonele ce prezintã modificãri,
- în situaţia în care se suspicioneaza modificãri ale stãrii de prospetime, în lipsa modificãrilor, din musculatura cervicala dintre vertebra a 4-a şi a 5-a şi din musculatura spatei pentru sfertul anterior, iar pentru sfertul posterior din musculatura interna a pulpei. Prelevarile se vor face conform cap. III art. 4 lit. A pct. 1 alin. 1.
(2) Fiecare proba pentru efectuarea examenului fizico-chimic trebuie sa fie în cantitate de 250-300 g şi recoltata sub forma unei felii care sa cuprindã toate straturile musculare pana la os, respectiv 300 g pentru organe.
2. Carne preambalata, organe, carcase pãsãri
Se vor preleva conform cap. III art. 4 lit. A pct. 2.
3. Produse din carne
Pentru verificarea aspectului exterior, formei, dimensiunii, aspectului în secţiune, mirosului, gustului şi consistentei, din ambalaje se recolteaza randomizat 2% din numãrul unitãţilor din fiecare sortiment de produs, dar nu mai puţin de 2 bucãţi şi nu mai mult de 6 bucãţi, cantitatea necesarã pentru examen fizico-chimic, fiind de cel puţin 300 g.
4. Carne tocata
(1) Se recolteaza randomizat unitãţi elementare de esantionare de 200-300 g din fiecare recipient sau ambalaj, în proporţie de 1% din numãrul acestora, dar nu mai puţin de doua şi nu mai mult de cinci ambalaje.
(2) Pentru examenul fizico-chimic se ia câte o proba de aproximativ 300 g, dupã care se omogenizeaza, rezultând o proba medie.
5. Carne separatã mecanic
Pentru examenul fizico-chimic, se ia câte o proba de aproximativ 300 g, prelevarea se va face conform pct. 3 alin. 1.
B. PESTE ŞI PRODUSE DE PESCARIE
1. Peste
(1) La peştele ambalat pentru examenul fizico-chimic se recolteaza o proba de min. 2 exemplare din fiecare ambalaj, iar la peştele mic se recolteaza 250 g din fiecare ambalaj:



┌─────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Mãrimea │Mãrimea probei supusã│ Nr. ambalajelor necorespunzãtoare │
│ lotului/nr. │ verificãrii chimice │organoleptic în funcţie de care se decide│
│ ambalaje │ │ respingerea lotului │
├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ Pana la 500 │ 3 ambalaje │ 2 ambalaje │
├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 501-1.200 │ 4 ambalaje │ 2 ambalaje │
├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 1.201-3.200 │ 5 ambalaje │ 3 ambalaje │
├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│3.201-10.000 │ 10 ambalaje │ 4 ambalaje │
├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│10.001-20.000│ 30 ambalaje │ 13 ambalaje │
└─────────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



(2) Când peştele este în vrac se va recolta câte o proba de 1 kg, pentru fiecare 1.000 kg, însã nu mai puţin de trei probe şi nu mai mult de 10. Probele se vor recolta atât din suprafata, cat şi din profunzimea ambalajului.
2. Icre
Prelevarea probelor se face conform cap. III art. 4 lit. B pct. 2, cantitatea necesarã pentru examenul fizico-chimic este 100 g.
3. Crustacee, moluste
Prelevarea probelor se face conform cap. III art. 4 lit. B pct. 3, cantitatea necesarã pentru examenul fizico-chimic este 100 g.
4. Pulpe de broasca
Prelevarea probelor se face conform cap. III art. 4 lit. B pct. 4, cantitatea necesarã pentru examenul fizico-chimic este 100 g.
C. CONSERVE
Pentru analiza fizico-chimica a conservelor alimentare în recipiente închise ermetic sunt necesare minimum trei recipiente din esantionul recoltat pentru examenul de laborator conform cap. II art. 3 pct. 10.
D. SEMICONSERVE
Pentru analiza fizico-chimica a semiconservelor alimentare sunt necesare minimum 250 g din esantionul recoltat pentru examenul de laborator conform cap. II art. 3 pct. 11.
E. OUA ŞI PRODUSE DE OUA
1. Oua consum
Prelevarea se va face conform cap. II art. 3 pct. 13.
2. Praf de oua sau alte produse de oua pasteurizate, congelate (ou integral, galbenus, albus)
(1) Se recolteaza câte o proba de 100-150 g din fiecare sarja (producţia unei zile sau când se lucreazã în schimburi, producţia unui schimb).
(2) Când produsul se gãseşte ambalat, pregãtit pentru livrare, se recolteaza randomizat probe în proporţie de 20/00 din numãrul ambalajelor, dar nu mai puţin de cinci şi nu mai mult de zece, cu condiţia ca din producţia fiecãrei zile care formeazã lotul de livrare sa fie recoltata cel puţin o proba.
F. MIERE DE ALBINE
Se deschid randomizat 10% din numãrul ambalajelor din fiecare lot, însã nu mai puţin de trei şi nu mai mult de şapte. Dupã o omogenizare atenta se recolteaza din fiecare ambalaj deschis circa 250 g miere, fãcându-se o proba medie. Aceasta se omogenizeaza corespunzãtor şi din ea se recolteaza pentru examen fizico-chimic 250 g.
G. LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE
1. Lapte crud
Prelevarea probelor se face conform cap. III art. 4 lit. G pct. 1 cantitatea necesarã pentru examenul fizico-chimic este 1.000 ml.
2. Lapte de consum
(1) Pentru verificarea masei, ambalarii se recolteaza randomizat din fiecare lot, un numãr de ambalaje de transport sau de desfacere conform tabelului urmãtor şi se supun verificãrii:



┌──────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Nr. ambalajelor de transport sau de │ Nr. ambalajelor de transport sau de │
│ desfacere din lot │ desfacere care se iau din lot │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ pana la 20 │ 2 │
│ 21-50 │ 4 │
│ 51-100 │ 8 │
│ 101-200 │ 10 │
│ 201-300 │ 14 │
│ 301-500 │ 20 │
│ 501-800 │ 26 │
│ peste 800 │ 30 │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘



(2) Pentru verificarea proprietãţilor organoleptice se recolteaza jumãtate din numãrul de ambalaje de desfacere luate conform tabelului şi se examineazã organoleptic.
(3) Pentru verificarea proprietãţilor fizico-chimice se recolteaza o proba medie de circa 1.000 ml.
3. Produse lactate (1) La ambalajele de pana la 1 kg, proba va fi constituitã din ambalajul original.
(2) Din ambalajele mai mari de 1 kg se recolteaza în mod aseptic câte o proba de 250-500 ml pentru produse lichide sau 250-500 g pentru produsele solide.
(3) Produse lactate acide în ambalaje originale se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care alcãtuiesc lotul, nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5.
(4) Smantana în ambalaje originale se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care alcãtuiesc lotul, nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5.
(5) Untul vrac se recolteaza randomizat de la 10% din ambalajele care formeazã lotul, dar nu mai puţin de 3, cu sonde speciale din suprafata şi profunzime, formandu-se o proba medie de 250 g pentru examen fizico-chimic.
(6) Unt ambalat în pachete de pana la 200 g se recolteaza randomizat pachete întregi în proporţie de 2 la mie din numãrul ambalajelor care formeazã lotul, dar nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5. Cantitatea minima necesarã pentru examenul fizico-chimic este de 200 g.
(7) Lapte praf în ambalaje mari se preleveaza randomizat de la 10% din numãrul ambalajelor care formeazã lotul, constituindu-se o proba medie de 500 g.
(8) Lapte praf în ambalaje mici (sub 1 kg) se recolteaza randomizat 1% din numãrul ambalajelor care alcãtuiesc lotul, dar nu mai puţin de 2 şi nu mai mult de 5.
H. ADITIVI ALIMENTARI
Proba pentru analize fizico-chimice în cantitate de minim 300 g este formatã prin omogenizarea probelor elementare recoltate randomizat din lotul definit la cap. III art. 4 lit. H.
I. APA POTABILĂ
(1) Probele de apa se recolteaza în butelii de sticla incolore, cu dop rodat, curatate în prealabil cu amestec oxidant şi apoi cu apa şi în urma cu apa distilata. Pentru apele de adancime, râuri, lacuri, bazine, etc., se vor utiliza butelii de sticla incolora, prevãzute cu un dispozitiv de scoatere a dopului în momentul în care butelia a ajuns la stratul de apa din care se scoate proba.
(2) Probele se vor recolta dupã ce s-au recoltat probele pentru examenul bacteriologic. Buteliile se vor clati de 3 ori cu apa de analiza, umplandu-se apoi pana la 2 ... 3 cm sub dop. Se va avea grija ca apa de clatire sa nu ajungã înapoi în sursa de unde s-a luat proba.
(3) Cantitatea de apa luatã este în funcţie de analiza sau analizele care se executa şi este prevãzutã în standardele de metode de analiza respective.
(4) Din reţea, probele se preleveaza dupã ce s-a curatat bine robinetul cu o carpa curata atât pe dinafara, cat şi pe dinauntru şi s-a lãsat sa curgã apa cel puţin 10 min.
(5) Din reţelele cu distribuţie intermitenta, o prima proba se va preleva la deschiderea apei pentru a avea prima apa care curge prin robinet şi a doua proba se va preleva dupã 2 ore de curgere continua.
(6) Din forajele noi, probele se preleveaza dupã o pompare continua pana la stabilirea debitului de regim al captarii şi pana când conţinutul de cloruri, substanţe organice şi fier din cel puţin 3 probe de control, luate consecutiv în timpul pomparii, la intervale de circa o ora, nu mai variaza.
(7) Din fantani cu extragerea apei prin pompare, probele se vor preleva de la gura pompei, dupã o pompare de minimum 20 min.
(8) Din fantani cu galeata, probele se vor preleva de la adâncimea de 10 ... 30 cm sub oglinda apei.
(9) De la izvor:
- pentru caracterizarea sursei de apa se va preleva de la punctul de curgere libera a izvorului, evitand tulburarea şi ridicarea artificiala a oglinzii apei (nu se vor recolta frunzele sau materialele solide care plutesc la suprafata);
- pentru controlul sanitar al apei de consum, probele se iau de la punctul de deservire a populaţiei.
(10) Din rezevoarele de apa, probele se vor lua de la punctul de ieşire.
(11) Dacã analiza nu se face în maxim 4 ore de la luarea probelor, acestea se vor conserva astfel:
- pentru determinarea tuturor formelor de azot şi oxidabilitatii, probele se recolteaza separat în butelii în care se adauga 2 ml acid sulfuric 1 : 3 la un litru de apa;
- pentru suspensii şi reziduu uscat, se adauga 2 ml cloroform la litru de apa, agitandu-se bine;
- pentru determinarea fenolilor, se alcalinizeaza cu 0,5 g hidroxid de sodiu la 1 litru de apa;
- pentru determinarea hidrogenului sulfurat sau a sulfurilor, probele se iau în butelii speciale, în care s-au pus 2 ml soluţie acetat de cadmiu 5% sau o alta sare solida de cadmiu;
- pentru oxigenul dizolvat şi formele de CO(2), probele vor fi condiţionate prin adaugare de 2 ml clorura manganoasa 80% şi 2 ml soluţie amestec alcalin (67ml sol. hidroxid de sodiu 33% şi 33 ml sol. iodura de sodiu 10%).
J. PRODUSE DE COFETARIE ŞI PATISERIE
Recoltarea probelor pentru examenul fizico-chimic se face în funcţie de modul de ambalare al produselor. Pentru produsele ambalate se recolteaza, prin sondaj, ambalaje întregi iar pentru produsele vrac se recolteaza prin sondaj o cantitate minima de 250 g.
ART. 6
(1) Norme de recoltare pe categorii de produse pentru determinarea nivelului de contaminare radioactiva.
(2) Pentru fiecare sortiment de produs recoltat în condiţiile prevãzute la cap. III art. 5, cantitatea unei probe va fi de minimum 200 g (ml).

CAP. IV
DISPOZIŢII FINALE

ART. 7
Pentru stabilirea cantitãţii totale de produs necesarã pentru efectuarea examenelor de laborator solicitate medicul veterinar oficial vor lua în considerare cantitãţile pentru fiecare tip de determinare stabilite în prezenta norma.
ART. 8
Contraprobele se vor preleva în aceleaşi condiţii stabilite pentru probe de prezenta norma.


ANEXA
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│AUTORITATEA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA │
│ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR │
│Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor ................ │
│Circumscripţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor .......... │
│Nr. .........../data .................... │
│ │
│ PROCES VERBAL │
│ de recoltare a probelor de produse de origine animala │
│ pentru examen de laborator │
│ │
│ Astãzi, data de mai sus, la ora .........., subsemnatul ................., medic veterinar│
│oficial, am prelevat, în conformitate cu normele sanitare veterinare şi pentru siguranta │
│alimentelor în vigoare, de la ................, din localitatea ......... (adresa) .........,│
│urmãtoarele probe de produse de origine animala: │
│┌──────────────────┬────────────────┬──────────┬─────────────────────┬──────────────────────┐│
││ │Data fabricaţiei│Cantitatea│ Probe recoltate │ Examene de laborator ││
││ Natura probei │şi/sau termen de│ totalã a ├──────────┬──────────┤ solicitate ││
││ │ valabilitate │ lotului │Nr. probei│Cantitatea│ ││
│├──────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┤│
│├──────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┤│
│├──────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┤│
│├──────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┤│
│├──────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┤│
│├──────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┤│
│├──────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┤│
│├──────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┤│
│└──────────────────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────────────────┘│
│ Probele au fost ambalate şi etichetate (individualizate) şi sigilate cu sigiliul nr. .....│
│în fata noastrã conform instrucţiunilor în vigoare şi se vor expedia imediat Laboratorului │
│sanitar veterinar ........................., prin grija ............. . │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Verso
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Contraprobe identice sigilate cu sigiliul nr. ............... şi un exemplar din prezentul│
│proces verbal s-a lãsat în pãstrare la ........... sub responsabilitatea ....................│
│care îndeplineşte funcţia de ........................., având actul de identitate seria .....│
│nr. ........., eliberat de poliţia ................. în data de ............. . │
│ Pana la sosirea rezultatelor examenelor de laborator, lotul de alimente din care s-au │
│recoltat probele mai sus menţionate se pot supune urmãtoarelor restrictii: ..................│
│..................................................... . │
│ Prezentul proces verbal s-a încheiat în 3 exemplare, din care unul însoţeşte probele ce se│
│trimit la laborator, unul rãmâne la medical veterinar oficial, iar un exemplar la unitate │
│(proprietar). │
│ │
│ MEDIC VETERINAR OFICIAL MARTOR REPREZENTANT LEGAL AL UNITĂŢII, │
│ L.S. Semnatura şi parafa (Proprietar) │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016