Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 128 din 14 noiembrie 2018  pentru instituirea unor măsuri privind pregătirea personalului Ministerului Afacerilor Interne cu drept de conducere a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară şi pentru conducerea unor categorii de autovehicule de serviciu aflate în folosinţa instituţiei, precum şi pentru modificarea Normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 599/2008     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 128 din 14 noiembrie 2018 pentru instituirea unor măsuri privind pregătirea personalului Ministerului Afacerilor Interne cu drept de conducere a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară şi pentru conducerea unor categorii de autovehicule de serviciu aflate în folosinţa instituţiei, precum şi pentru modificarea Normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 599/2008

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1002 din 27 noiembrie 2018
    Având în vedere prevederile art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) şi ale art. 61 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile referitoare la pregătirea de specialitate din cuprinsul Normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 599/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    ART. 1
    Prezentul ordin are ca scop stabilirea cadrului general de organizare a pregătirii specifice a personalului Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare MAI, în vederea formării sau, după caz, menţinerii competenţelor necesare conducerii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară aflate în folosinţa structurilor MAI, pentru deplasarea la acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă, precum şi pentru conducerea unor categorii de autovehicule de serviciu.

    ART. 2
    (1) Personalul MAI care conduce autovehicule cu regim de circulaţie prioritară aflate în folosinţa structurilor MAI, pentru care legea prevede deţinerea unui permis de conducere din categoria B, efectuează pregătire specifică, corespunzător categoriei de misiuni şi activităţi desfăşurate de structura din care face parte.
    (2) Pregătirea specifică se realizează prin programe de pregătire în mod diferenţiat, pe două niveluri, după cum urmează:
    a) nivelul I - parcurgerea unui program de pregătire pentru personalul care conduce în mod ocazional autovehicule cu regim de circulaţie prioritară, în vederea îndeplinirii unor activităţi sau misiuni specifice;
    b) nivelul II - parcurgerea unui program de pregătire pentru personalul care conduce în mod frecvent autovehicule cu regim de circulaţie prioritară, în vederea îndeplinirii unor misiuni de însoţire şi a unor activităţi sau misiuni specifice.

    (3) Programul de pregătire prevăzut la alin. (2) lit. a) poate fi parcurs şi de personalul MAI care nu conduce autovehicule cu regim de circulaţie prioritară, dar care conduce în mod frecvent autovehicule aflate în folosinţa MAI în vederea îndeplinirii unor misiuni care au caracter de urgenţă ori care deserveşte autovehicule de serviciu ale conducerii/comenzii unităţilor MAI.
    (4) Şeful nemijlocit stabileşte pentru personalul din subordine perioada/perioadele în care acesta poate fi programat pentru parcurgerea programului de pregătire, cu aprobarea şefului ierarhic superior. În cazul personalului care conduce autovehicule cu regim de circulaţie prioritară, şeful nemijlocit propune şi nivelul la care este necesar să fie realizată pregătirea specifică a personalului din subordine.
    (5) Programul de pregătire specifică se parcurge la un interval de maximum 5 ani.
    (6) La finalul programului de pregătire, corespunzător fiecărui nivel, personalului MAI i se eliberează o adeverinţă de participare.

    ART. 3
    (1) Planificarea personalului pentru parcurgerea programelor de pregătire se realizează de către compartimentele de resurse umane ale unităţilor MAI, în limita numărului de locuri disponibile, în condiţiile art. 2 alin. (4) şi (5).
    (2) Compartimentele de resurse umane ale unităţilor MAI ţin evidenţa personalului care a parcurs programele de pregătire prevăzute la art. 2 alin. (2).

    ART. 4
    Pentru pregătirea personalul MAI care conduce autovehicule cu regim de circulaţie prioritară care au caracteristici tehnice şi particularităţi constructive speciale, pentru care legea prevede deţinerea unui permis de conducere din categoriile C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E şi DE, inspectoratele generale/similare organizează programe de pregătire specifică, adecvate necesităţilor operative identificate la nivelul acestora.

    ART. 5
    (1) Programele de pregătire prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 4 cuprind un modul teoretic şi unul practic.
    (2) Modulul teoretic poate fi parcurs la zi, la distanţă/on-line sau la forma cu frecvenţă redusă.
    (3) Modulul practic poate fi parcurs numai după parcurgerea modulului teoretic.
    (4) Nivelul I al programului de pregătire specifică se centrează pe conducerea defensivă şi cuprinde cel puţin următoarele teme: atitudinea la volan, pregătirea deplasării, deplasarea, aderenţa, accelerarea şi frânarea, inerţia, sisteme de siguranţă, derapajul controlat, tehnici de conducere defensivă, practici periculoase la volan, proceduri în caz de accident, deplasarea în coloană oficială.
    (5) Nivelul II al programului de pregătire specifică se centrează pe conducerea sportivă/pilotajul în raport cu misiunile specifice ale MAI şi cuprinde cel puţin următoarele teme: misiuni de însoţire, tehnica negocierii corecte a virajului, menţinerea autovehiculului pe traiectoria corectă la viteză crescută, frânarea de urgenţă la limită - cu şi fără ABS, exerciţii de îndemânare specifice.
    (6) Programele de pregătire prevăzute la art. 2 alin. (2) se elaborează de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, după consultarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţiei Generale de Protecţie Internă, Direcţiei generale anticorupţie şi Direcţiei generale logistice, în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.
    (7) Programele de pregătire prevăzute la art. 4 se elaborează de către Direcţia generală logistică, împreună cu Direcţia asigurare logistică integrată şi cu Direcţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în colaborare cu inspectoratul general/similar beneficiar, în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.
    (8) Anual, după consultarea structurilor beneficiare şi a personalului participant, se reanalizează programele de pregătire prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 4 şi, dacă este cazul, se revizuiesc.
    (9) Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Direcţia rutieră elaborează, periodic, analize privind cauzele care au condus la implicarea personalului MAI, pe timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, în accidente rutiere, precum şi recomandări privind luarea unor măsuri de prevenire a producerii unor asemenea accidente, în vederea utilizării acestora în procesul de elaborare şi, după caz, revizuire a programelor de pregătire prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 4.

    ART. 6
    (1) Inspectoratul General al Poliţiei Române, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Generală de Protecţie Internă şi Direcţia generală anticorupţie, sub coordonarea Direcţiei generale logistice şi Direcţiei generale management resurse umane, elaborează în comun un plan de măsuri privind crearea capacităţii operaţionale pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    (2) Planul de măsuri are ca scop identificarea şi stabilirea, la nivelul unităţilor centrale şi teritoriale, a spaţiilor de pregătire, precum şi a resurselor umane, materiale şi tehnice necesare.
    (3) Pentru formarea unui corp de instructori, structurile MAI prevăzute la alin. (1) desfăşoară acţiuni de cooperare cu instituţii/centre specializate de formare profesională din România sau din alte state, în condiţiile legii.
    (4) Instituţiile prevăzute la alin. (1) operaţionalizează, în comun, sistemul de pregătire într-un termen de 1 an de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
    (5) După operaţionalizarea sistemului de pregătire, parcurgerea programelor de pregătire se realizează etapizat, în funcţie de priorităţile identificate, capabilităţile şi resursele alocate în acest scop, în baza unor planuri elaborate anual la nivelul fiecărei structuri, cu termene şi responsabilităţi concrete.

    ART. 7
    Conducătorii structurilor MAI răspund de asigurarea pregătirii specifice, precum şi de cunoaşterea şi aplicarea întocmai de către personalul din subordine a prevederilor prezentului ordin.

    ART. 8
    Normativul privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 599/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 803 şi 803 bis din 2 decembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    Perfecţionarea pregătirii de specialitate se realizează teoretic şi practic prin cursuri şi alte programe de pregătire, simpozioane în cadrul unităţilor proprii sau al celor specializate, vizite de documentare la diferite firme care au oferte în domeniu, vizite de documentare la târguri şi expoziţii interne şi internaţionale şi prin studiu individual."

    2. La articolul 85, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În raport cu nevoile muncii, pot primi dreptul de a conduce autovehiculele din dotare şi alte categorii de personal, prin nominalizare în dispoziţia/ordinul de zi al conducătorului unităţii, la propunerea şefului nemijlocit."

    3. La articolul 86, alineatul (1) litera b) şi alineatele (3) şi (5) se abrogă.


    ART. 9
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.116/2005 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehiculele Ministerului Afacerilor Interne*) se abrogă.
    *) Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.116/2005 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al Românei, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.


    ART. 10
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Românei, Partea I.



                    Ministrul afacerilor interne,
                    Carmen Daniela Dan

    Bucureşti, 14 noiembrie 2018.
    Nr. 128.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016