Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 126 din 24 noiembrie 2004  privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind utilizarea in Romania a metodelor comunitare de prelevare de probe si de analiza pentru monitorizarea alimentelor destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 126 din 24 noiembrie 2004 privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind utilizarea in Romania a metodelor comunitare de prelevare de probe si de analiza pentru monitorizarea alimentelor destinate consumului uman

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 24 februarie 2005
ORDIN nr. 126 din 24 noiembrie 2004
privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor privind utilizarea în România a metodelor comunitare de prelevare de probe şi de analiza pentru monitorizarea alimentelor destinate consumului uman
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 24 februarie 2005

În temeiul <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr 23.471 din 15 noiembrie 2004, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din structura Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor privind utilizarea în România a metodelor comunitare de prelevare de probe şi de analiza pentru monitorizarea alimentelor destinate consumului uman, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin constituie transpunerea oficialã a Directivei Consiliului 85/591/CEE privind introducerea de metode comunitare de prelevare de proba şi analiza pentru monitorizarea produselor alimentare destinate pentru consum uman, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 372 din 31 decembrie 1985, p. 50.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 15 zile de la publicare.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
Gabriel Vasile Dragan

Bucureşti, 24 noiembrie 2004.
Nr. 126.

ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
privind utilizarea în România a metodelor comunitare de prelevare de probe şi de analiza pentru monitorizarea alimentelor destinate consumului uman


ART. 1
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa punã în aplicare mãsurile necesare pentru introducerea în România a metodelor comunitare de prelevare de probe sau de analiza, în scopul determinãrii compoziţiei, condiţiilor de fabricare, impachetarii sau etichetarii alimentelor destinate consumului uman. Astfel de metode trebuie adoptate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, în conformitate cu procedura nationala stabilitã de aceasta.
(2) Alineatul 1 nu trebuie sa aducã atingere nici unor prevederi specifice în vigoare sau adoptate ulterior în contextul regulilor naţionale specifice.
(3) În scopul precizarii necesitãţii de a se introduce mãsurile prevãzute de alineatul 1, trebuie luate în considerare, în special, urmãtoarele criterii:
(a) necesitatea de a se asigura ca legislaţia nationala transpusa este aplicatã uniform;
(b) existenta unor bariere în comerţul între statele membre ale Uniunii Europene şi România;
(c) natura permanenta sau periodicã a criteriilor la care se referã (a) sau (b).
ART. 2
(1) Mãsurile precizate la articolul 1 trebuie sa ţinã cont de situaţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice şi în special de metodele de prelevare de probe sau de analiza verificate şi acreditate.
(2) Astfel de mãsuri trebuie sa specifice limite de timp corespunzãtoare pentru ca metodele respective sa fie implementate de România.
(3) Introducerea mãsurilor prevãzute de articolul 1(1) nu trebuie sa împiedice Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor sa utilizeze alte metode testate şi valide ştiinţific, cu condiţia ca aceasta sa nu perturbe miscarea libera de produse recunoscute conforme cu regulile, în baza metodelor naţionale. Totuşi, în cazul unor diferenţe în ceea ce priveşte interpretarea rezultatelor, cele obţinute prin folosirea metodelor comunitare trebuie sa fie determinante şi sa preleveze juridic fata de cele obţinute prin metode deja utilizate în România.
(4) Metodele de analiza comunitare transpuse trebuie sa respecte criteriile stabilite de anexa.
(5) Fãrã a se aduce atingere prevederilor articolului 3, pot sa fie adoptate amendamente necesare la legislaţia existenta pana acum, în corelatie directa cu stadiul avansat al cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnologice, folosind procedura nationala.
ART. 3
Când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor are dovezi detaliate şi motive probate ca o mãsura adoptatã în conformitate cu articolul 1 este neadecvata pentru un caz specific, din motive tehnice sau din cauza ca nu este suficient de convingatoare pentru elucidarea unei probleme importante de sãnãtate, aceasta poate suspenda temporar mãsura în cauza pe teritoriul României sau doar pentru acel caz specific. Aceasta trebuie sa informeze imediat Comisia despre mãsurile întreprinse şi sa ofere motive pentru decizia luatã.
ART. 4
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adopta cele menţionate la alin. 1, trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor la publicarea oficialã a acesteia. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încãlcãrii legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor constituie transpunerea oficialã a Directivei Consiliului 85/591/CEE .
ART. 5
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor.

ANEXA


──────
la norma sanitarã veterinara şi
───────────────────────────────
pentru siguranta alimentelor
─────────────────────────────

1. Metodele de analiza ce urmeazã sa fie evaluate pentru adoptare în cadrul prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor trebuie examinate în conformitate cu urmãtoarele criterii:
(i) specificitate;
(ii) acuratete;
(iii) precizie;
(iv) variabilitate, referitoare la repetabilitate intra-laborator (în cadrul laboratorului) şi reproductibilitate intra-laborator şi interlaborator (în şi între laboratoare);
(v) limita de detectie;
(vi) sensitivitate;
(vii) practicabilitate şi aplicabilitate;
(viii) alte criterii ce pot fi utilizate ca fiind necesare.
2. Valorile de precizie la care se referã 1 (iii) trebuie obţinute prin coroborarea datelor obţinute dintr-o testare ce a fost realizatã în conformitate cu un protocol internaţional, protocol recunoscut, referitor la testãri colaborative sau efectuate în colaborare - de ex. cu Organizaţia Internationala de Standardizare "Precizia metodelor de testare" (ISO 1981). Valorile de repetabilitate şi reproductibilitate trebuie exprimate într-o forma recunoscuta internaţional (de ex. intervale de confidenta de 95% (dupã cum sunt definite de ISO 5725/1981). Rezultatele obţinute din coroborarea datelor testarii trebuie sa fie publicate sau sa fie disponibile public.
3. Metodele de analiza ce sunt aplicabile în mod uniform unor grupuri variate de mãrfuri trebuie preferate metodelor ce se aplica doar pentru mãrfuri luate individual.
4. Metodele de analiza adoptate în cadrul acestei norme sanitare veterinare trebuie înscrise în planul standard pentru metode de analiza recomandate de Organizaţia Internationala de Standardizare.
__________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016