Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 124 din 5 octombrie 2022  privind aprobarea Regulilor pentru gestionarea congestiilor prin utilizarea pe bază de piaţă de către operatorii de reţea a flexibilităţii resurselor din reţelele de distribuţie şi a celor din reţeaua de transport, a Regulilor aplicabile achiziţiei de energie electrică reactivă pentru reglajul tensiunii în regim staţionar de către operatorul de transport şi de sistem şi a Regulilor aplicabile achiziţiei de energie electrică reactivă pentru reglajul tensiunii în regim staţionar de către operatorii de distribuţie concesionari şi privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 127/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare şi pentru furnizorii de rezervă de stabilizare a frecvenţei şi a Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru părţile responsabile cu echilibrarea şi pentru modificarea şi abrogarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 124 din 5 octombrie 2022 privind aprobarea Regulilor pentru gestionarea congestiilor prin utilizarea pe bază de piaţă de către operatorii de reţea a flexibilităţii resurselor din reţelele de distribuţie şi a celor din reţeaua de transport, a Regulilor aplicabile achiziţiei de energie electrică reactivă pentru reglajul tensiunii în regim staţionar de către operatorul de transport şi de sistem şi a Regulilor aplicabile achiziţiei de energie electrică reactivă pentru reglajul tensiunii în regim staţionar de către operatorii de distribuţie concesionari şi privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 127/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare şi pentru furnizorii de rezervă de stabilizare a frecvenţei şi a Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru părţile responsabile cu echilibrarea şi pentru modificarea şi abrogarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1014 din 19 octombrie 2022
    Având în vedere prevederile art. 12 şi ale art. 13 din Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, precum şi ale art. 23 alin. (7), art. 27 alin. (3), art. 35, art. 36, art. 45, art. 45^1, art. 70 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă Regulile pentru gestionarea congestiilor prin utilizarea pe bază de piaţă de către operatorii de reţea a flexibilităţii resurselor din reţelele de distribuţie şi a celor din reţeaua de transport, prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    Se aprobă Regulile aplicabile achiziţiei de energie electrică reactivă pentru reglajul tensiunii în regim staţionar de către operatorul de transport şi de sistem, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 3
    Se aprobă Regulile aplicabile achiziţiei de energie electrică reactivă pentru reglajul tensiunii în regim staţionar de către operatorii de distribuţie concesionari, prevăzute în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 127/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare şi pentru furnizorii de rezervă de stabilizare a frecvenţei şi a Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru părţile responsabile cu echilibrarea şi pentru modificarea şi abrogarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.196 din 17 decembrie 2021, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Anexa nr. 1 se modifică după cum urmează:
    a) La articolul 1 alineatul (2), litera g) se abrogă.
    b) Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Furnizorii de RSF care sunt calificaţi tehnic de către OTS numai pentru RSF, conform prevederilor procedurii de calificare tehnică pentru furnizarea serviciilor de sistem aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE, nu sunt obligaţi să se înregistreze în calitate de FSE la PE."

    c) Articolul 52 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 52
    OTS marchează ca indisponibile pentru tranzacţionare ofertele a căror activare ar conduce la congestii interne, precum şi pe cele a căror activare este necesară pentru gestionarea congestiilor în reţeaua sa."

    d) Articolul 71 se abrogă.
    e) La capitolul V, secţiunea 5.3 cuprinzând articolele 94-97 se abrogă.
    f) Articolele 98-107 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 98
    Pentru fiecare FSE, OTS întocmeşte o notă lunară de regularizare care cuprinde defalcat volumele de energie contractate cu OTS pe PE şi preţurile marginale stabilite din listele cu ordine de merit comune sau locale pentru fiecare tranzacţie, în luna de livrare, pentru fiecare ID al lunii de livrare, pe fiecare tip de produs, separat pentru creştere de putere şi pentru reducere de putere.
    ART. 99
    OTS transmite FSE notele lunare de regularizare pe PE, în termen de 7 zile lucrătoare de la sfârşitul lunii de livrare.
    ART. 100
    Fiecare FSE verifică notele lunare de regularizare pe PE şi, în cazul în care constată neconformităţi cu prevederile aplicabile, transmite la OTS, în termen de 2 zile lucrătoare de la primirea acestora, contestaţii motivate la notele lunare de regularizare.
    ART. 101
    OTS analizează contestaţia FSE şi răspunde la aceasta, motivat, în termen de o zi lucrătoare de la primirea contestaţiei, refăcând calculele şi corectând notele lunare de regularizare eronate.
    ART. 102
    OTS transmite către FSE corespunzător nota lunară de regularizare pe PE, care cuprinde corecţiile rezultate în urma analizării contestaţiilor primite, în termenul prevăzut la art. 101; pentru FSE care n-au trimis contestaţii, se consideră valabile notele lunare de regularizare transmise la termenul iniţial.
    ART. 103
    OTS transmite către ODDPRE, în termen de 10 zile lucrătoare de la sfârşitul lunii de livrare, o notă lunară de regularizare care cuprinde defalcat volumele de energie de echilibrare contractate cu OTS pentru echilibrarea SEN şi preţurile marginale stabilite din listele cu ordine de merit comune sau locale pentru fiecare tranzacţie, volumele de energie de echilibrare contractate pentru echilibrarea altor sisteme europene şi volumele activate de energie de echilibrare pentru procesul de stabilizare a frecvenţei, pentru fiecare ID al lunii de livrare, pe fiecare tip de produs, separat pentru creştere de putere şi pentru reducere de putere; aceste date sunt folosite de ODDPRE în calculul dezechilibrelor cantitative ale PRE şi ale costurilor, veniturilor şi costurilor cu echilibrarea, conform prevederilor din Regulamentul privind clauzele şi condiţiile pentru părţile responsabile cu echilibrarea, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 127/2021, cu modificările ulterioare.
    ART. 104
    În fiecare lună calendaristică, OTS efectuează calculele în vederea decontării pe PE după transmiterea notelor lunare de regularizare pe PE, conform prevederilor art. 102 şi 103.
    ART. 105
    Pentru fiecare FSE, OTS determină valoarea drepturilor lunare de încasare prin însumarea valorilor pe fiecare ID ale drepturilor de încasare şi separat valoarea obligaţiilor lunare de plată prin însumarea obligaţiilor de plată pe fiecare ID, corespunzătoare respectivului FSE.
    ART. 106
    Pentru fiecare FSE, OTS întocmeşte o notă de informare pentru decontarea lunară, care conţine cel puţin următoarele informaţii:
    a) situaţia lunară privind volumul de energie de echilibrare contractat de FSE cu OTS, defalcată pe tipuri de produse de echilibrare, separat pentru creştere de putere şi pentru reducere de putere, precum şi preţurile corespunzătoare;
    b) valoarea drepturilor lunare de încasare pentru echilibrare şi a obligaţiilor lunare de plată pentru echilibrare, determinate conform prevederilor art. 105.
    ART. 107
    OTS pune la dispoziţia FSE, în platforma informatică dedicată, notele de informare pentru decontarea lunară stabilite conform prevederilor art. 106, nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la transmiterea notei lunare de regularizare pe PE către FSE, prevăzută la art. 103."


    2. Anexa nr. 2 se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) La articolul 113 punctul II litera E, după punctul 3 se introduc două noi puncte, punctele 4 şi 5, cu următorul cuprins:
    "4. SB dintre PRE în care este înregistrat CPT al OR care a activat/în numele căruia OTS a activat o pereche preţ-cantitate din ordinea de merit pentru gestiunea congestiilor din reţeaua proprie şi PRE al participantului la piaţă care a introdus oferta respectivă, egal cu energia electrică contractată pentru gestionarea congestiilor şi având sensul către PRE în care este înregistrat CPT în cazul activării la creştere de producţie sau reducere de consum, respectiv de la PRE în care este înregistrat CPT în cazul activării la reducere de producţie sau creştere de consum.
5. SB dintre PRE în care este înregistrat CPT al OR care a activat/în numele căruia OTS a activat o cantitate de energie electrică pentru gestiunea congestiilor din reţeaua proprie în afara pieţei şi PRE al participantului la piaţă care gestionează resursa care a fost activată, egal cu energia electrică activată pentru gestionarea congestiilor şi având sensul către PRE în care este înregistrat CPT în cazul activării la creştere de producţie sau reducere de consum, respectiv de la PRE în care este înregistrat CPT în cazul activării la reducere de producţie sau creştere de consum."

    b) La articolul 134, după litera a) se introduc două noi litere, literele a^1) şi a^2), cu următorul cuprins:
    "a^1) în ziua următoare celei de livrare, în cazul selectării de către OTS a unei perechi preţ-cantitate din ordinea de merit pentru gestionarea congestiilor sau de către OD a unei perechi preţ-cantitate din ordinea de merit proprie pentru gestionarea congestiilor;
a^2) în ziua următoare celei de livrare, în cazul activării în afara pieţei de cǎtre OTS sau de către OD a unei cantităţi de energie electrică pentru gestionarea congestiilor;"

    c) Articolul 144 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 144
    Valorile notificate trebuie să corespundă angajamentelor contractuale pe care participanţii la piaţă şi leau asumat înainte de ID sau ca urmare a încheierii tranzacţiilor pe PE şi/sau a celor în pieţele dedicate gestionării congestiilor şi/sau în afara pieţei, cu compensaţie, în scopul managementului congestiilor sau al transferului de energie aferent tranzacţiilor realizate pe fiecare piaţă pe seama consumului, iar valori măsurate sunt considerate producţia, consumul şi schimburile ce au avut loc fizic în timpul ID."

    d) Articolul 147 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 147
    Determinarea poziţiei nete contractuale notificate a fiecărei PRE se face pe baza tuturor schimburilor contractuale de energie electrică notificate ca SB stabilite cu alte PRE, inclusiv tranzacţiile derulate prin PZU şi prin PI, a celor de import şi/sau export şi/sau pentru ofertele participanţilor la piaţă activate de OR pe pieţele dedicate pentru managementul congestiilor, respectiv tranzacţiile cu compensaţie încheiate de OR în afara pieţei, pentru managementul congestiilor, precum şi în urma tranzacţiilor FSE pe PE, respectiv a tranzacţiilor realizate de furnizorii de RSF aferente energiilor activate în procesul de stabilizare a frecvenţei."

    e) Articolul 152 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 152
    Următoarele schimburi de energie electrică sunt definite ca schimburi contractuale:
    a) SB cu alte PRE, cuprinse în notificările de program aprobate, inclusiv cele ca urmare a tranzacţiilor angajate/activărilor în afara pieţei, cu compensaţie, pentru creştere de putere sau pentru reducere de putere pentru managementul congestiilor de către un FSE/participant la piaţă care a primit activări ale unităţilor de producţie pentru managementul congestiilor;
    b) importurile aferente contractelor, conform graficelor de schimb notificate la OTS şi cuprinse în notificările de program ale PRE, importurile rezultate din mecanismul de cuplare a PZU şi a PI notificate de PRE Agent de transfer;
    c) exporturile aferente contractelor, conform graficelor de schimb notificate la OTS şi cuprinse în notificările de program ale PRE, exporturile rezultate din mecanismul de cuplare a PZU şi a PI notificate de PRE Agent de transfer;
    d) cantităţile totale din tranzacţiile angajate pentru creştere de putere în PE, de către un FSE;
    e) cantităţile totale din tranzacţiile angajate pentru reducere de putere în PE, de către un FSE;
    f) cantităţile totale de energie de echilibrare realizată în procesul de stabilizare a frecvenţei pentru creştere de putere în PE, de către un FSE;
    g) cantităţile totale de energie de echilibrare realizată în procesul de stabilizare a frecvenţei pentru reducere de putere în PE, de către un FSE."

    f) La articolul 153, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) poziţia netă contractuală PN_contr a unei PRE, alta decât PRE provizorie pe perioada de probe, cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - PN_contr reprezintă poziţia netă contractuală a PRE;
    – SB_livr reprezintă schimburile bloc pe care PRE le-a notificat ca vânzări către o altă PRE;
    – SB_prim reprezintă schimburile bloc pe care PRE le-a notificat ca achiziţii de la o altă PRE;
    – Ʃ E^cres_ech /Ʃ Ered_ech reprezintă cantităţile totale de energie de echilibrare angajată la creştere/la reducere de putere în PE de către FSE pentru care PRE şi-a asumat responsabilitatea echilibrării;
    – Ʃ E^cres_RSF /Ʃ Ered_RSF reprezintă cantităţile totale de energie activată în procesul de stabilizare a frecvenţei calculată conform capitolului IX din Clauzele şi condiţiile pentru FSE şi furnizorii de RSF;
    – EX reprezintă exporturile cuprinse în NP ale PRE;
    – IM reprezintă importurile cuprinse în NP ale PRE;"

    g) Articolele 169-171 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 169
    Rezervele activate în zona proprie de control al energiei de reglaj se determină pentru fiecare ID_i cu următoarea formulă:
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - q_i^Livrat reprezintă volumul net de energie livrat din produsele standard: RI, RRFm şi RRFa pentru echilibrare sistem, în zona proprie de control al energiei de reglaj;
    – MCD_i reprezintă volumul schimburilor planificate de energie ca urmare a procesului de compensare a dezechilibrelor stabilit pe platforma europeană dedicată; pentru export valoarea schimburilor se consideră pozitivă, iar pentru import valoarea schimburilor se consideră negativă;
    – kΔft_i reprezintă volumul schimburilor planificate de energie pentru stabilizarea frecvenţei în aria sincronă Europa Continentală; pentru export valoarea schimburilor se consideră pozitivă, iar pentru import valoarea schimburilor se consideră negativă, în ID respectiv.
    ART. 170
    Volumul net de energie livrat în zona proprie de control al energiei de reglaj se determină pentru fiecare ID_i, de OTS, cu următoarea formulă:
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - Ʃ q^Livrat_i,j reprezintă suma algebrică a volumelor nete livrate de fiecare UFR/GFR (j) activate pe PE în zona proprie de control al energiei, în ID_i; volumul net de energie livrată la creştere de putere în zona proprie de control al energiei de reglaj se consideră cu semn pozitiv şi volumul net de energie livrată la reducere de putere în zona proprie de control al energiei de reglaj se consideră cu semn negativ.
    ART. 171
    (1) Pentru fiecare ID_i se calculează suma tuturor volumelor contractate pentru respectiva UFR/GFR (j), pentru furnizarea creşterii, respectiv reducerii de putere în scopul stabilităţii frecvenţei în zona proprie de control al energiei de reglaj, notată cu Ʃ VC_i, j.
    (2) Volumul net de energie de reglaj livrat în zona proprie de control de o/un UFR/GFR activată pe PE, în scopul stabilităţii frecvenţei, se determină de OTS pentru fiecare ID_i astfel: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - M_i,j reprezintă valoarea măsurată pentru fiecare UFR/GFR (j) pentru care FSE a încheiat una sau mai multe tranzacţii angajate în IDi, pe PE şi/sau pentru stabilizarea frecvenţei;
    – Np_i,j reprezintă volumul programat (notificarea de producţie/consum programată/de referinţă) al fiecărui UFR/GFR (j), pentru care FSE a încheiat una sau mai multe tranzacţii angajate pe PE şi/sau pentru stabilizarea frecvenţei în ID_i respectiv, volum care este ajustat de către OTS după termenul-limită de transmitere a notificărilor de producţie programată, faţă de cel transmis de FSE, cu cantităţile contractate cu OTS sau cu OD, conform informării transmise obligatoriu de aceştia, pentru managementul congestiilor în piaţă sau în afara pieţei;"



    ART. 5
    În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica - S.A., E-Distribuţie Muntenia - S.A., E-Distribuţie Banat - S.A., E-Distribuţie Dobrogea - S.A., Distribuţie Energie Electrică România - S.A., Distribuţie Energie Oltenia - S.A. şi Delgaz Grid - S.A. transmit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei propunerea prevăzută la art. 61 şi metodologia prevăzută la art. 62 din anexa nr. 1 la prezentul ordin.

    ART. 6
    În termen de 16 luni de la data de intrare în vigoare a prezentului ordin, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica - S.A., E-Distribuţie Muntenia - S.A., EDistribuţie Banat - S.A., E-Distribuţie Dobrogea - S.A., Distribuţie Energie Electrică România - S.A., Distribuţie Energie Oltenia - S.A. şi Delgaz Grid - S.A. elaborează procedurile operaţionale proprii pentru punerea în aplicare a prevederilor din anexa nr. 1 la prezentul ordin.

    ART. 7
    Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. 8
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), prevederile art. 1, 3 şi 4 intră în vigoare la data publicării şi se aplică de la data de 1 mai 2024.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 5 octombrie 2022.
    Nr. 124.
    ANEXA 1

    REGULI

    ANEXA 2

    REGULI APLICABILE

    ANEXA 3

    REGULI APLICABILE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016